KATEGORIE [rozwiń]

Kulinaria

W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska,  poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl

 

39,33 zł
69,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 36,39 zł

99,65 zł
147,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 118,76 zł

92,87 zł
137,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 72,64 zł

99,65 zł
147,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 115,53 zł

57,41 zł
89,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 57,41 zł

27,89 zł
49,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,89 zł

27,89 zł
49,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,89 zł

46,99 zł
84,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 44,78 zł

41,49 zł
69,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 41,49 zł

22,31 zł
39,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,99 zł

41,66 zł
75,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,00 zł
Okładka książki Wódka. Biblioteczka konesera

34,99 zł 22,27 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 23,96 zł

Opisy ponad 800 wódek Światowe marki Butikowe, limitowane edycje. Czy w ogóle jest sens pisać o wódce, trunku, który zdaniem wielu konsumentów najlepiej, jeśli w ogóle nie ma smaku? Kultura picia wódki w naszym kraju nie przewiduje degustacji, jak to robimy z koniakiem czy whisky, wódkę pije się w małych kieliszkach, zmrożoną, na raz, nie zastanawiając się nad jej smakiem. Najczęstsze kryteria wyboru wódki, to cena I moc alkoholu. Przynajmniej tak było do niedawna. Na szczęście czasy się zmieniają, a konsumenci coraz częściej doceniają jakość wódki. Wbrew hasłu reklamowanemu wódki Maximus “Wódka o smaku wódki“, wcale nie jest tak, że każda smakuje podobnie. Inny smak mają wódki ziemniaczane, inny żytnie, a inny jęczmienne. Zupełnie czym innym jest wódka jednokrotnie destylowana, a czym innym destylowana wielokrotnie.
Okładka książki Bitwa o pietruszkę i nie tylko

49,00 zł 33,08 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 33,08 zł

Witold Czuksanow - dziennikarz telewizyjny, autor książek o tematyce ogrodniczej. Współtwórca programów "Rok w ogrodzie" i "Laur dla ogrodnika" dla TVP1. Od lat tajniki ogrodnictwa przedstawia najprościej jak można i przekonuje, że własny ogród to czysta frajda i radość z życia. Pisze o tym m.in. w książkach "Ogród dla początkujących", "Tulipany", "Zapytaj ogrodnika". Rokrocznie publikuje w Zysk i S-ka Wydawnictwie poradnik "Wpływ Księżyca" z kalendarzem biodynamicznym. Tytuły książek bywają dwuznaczne, często posiadają drugie dno. W tej książce żadnej pułapki nie będzie. To poradnik samodzielnej uprawy różnych warzyw oraz zbiór prostych przepisów kulinarnych. Zamiast codziennie odwiedzać pobliski warzywniak, radzę zajrzeć, poczytać, a następnie przetestować tak zdobytą wiedzę we własnym ogródku czy choćby uprawiając zieleninę w skrzynce na balkonie lub niewielkiej doniczce na parapecie. Łatwo wtedy dostrzec różnicę między smakiem warzyw pochodzących z bliżej nieznanej plantacji a samodzielnie wyhodowaną pietruszką (i nie tylko!) – może mniej urodziwą, ale jednak pyszną, aromatyczną, zdrową. Pachnie i smakuje ona również zwycięstwem w bitwie z codziennym brakiem czasu, zabieganiem, nerwami, czyli tym, co najbardziej dziś wszystkim doskwiera. Warto spróbować, by w nagrodę czerpać radość i dobre samopoczucie oraz witaminy pełnymi pęczkami! Witold Czuksanow Książka do czytania, oglądania i smakowania!
Okładka książki Procesy technologiczne w gastronomii REA - WSiP

67,40 zł 58,44 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 49,49 zł

Zeszyt ćwiczeń uczy praktycznych umiejętności w zakresie kwalifikacji T.6 (Sporządzanie potraw i napojów). Omawia różne rodzaje procesów technologicznych w gastronomii. Kładzie duży nacisk na zasady bezpieczeństwa i przestrzeganie reguł przechowywania, przygotowania i wydawania potraw. Wyjaśnia znaczenie  słów i terminów stosowanych w gastronomii. Obfituje w przepisy, według których uczeń może wykonać poszczególne potrawy. Zawiera cenne wskazówki, ćwiczenia i pytania kontrolne, które sprawdzą się w przygotowaniach do egzaminu praktycznego
Okładka książki Jedzenie i uczty Jezusa. Kulinarny świat Palestyny

39,90 zł 35,68 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 35,68 zł

Nie trzeba być kucharzem, by delektować się tą książką. Jest frapująca i bogata w informacje. Mam nadzieję, że w niej zasmakujecie. Bóg mi świadkiem, że dla mnie to była uczta. Phyllis Tickle, autorka książki The Great Emergence Douglas E. Neel i Joel A. Pugh łączą wiedzę biblijną i gruntowną znajomość antycznej kultury basenu Morza Śródziemnego ze sztuką kulinarną, uzyskując doskonały rezultat. Nic więc dziwnego, że „Przyszedł Syn Człowieczy: je i pije”; nic dziwnego, że psalmista radzi: „Skosztujcie i zobaczcie”. Wielebny Herry T. Cook, ksiądz Kościoła Episkopalnego, autorksiążki Long Live Salvation by Works Nowy Testament pełen jest opowieści o tym, jak Jezus jadał w towarzystwie innych ludzi – od wystawnych uczt weselnych, po proste posiłki składające się z chleba i ryb. Jedzenie i uczty Jezusa, zapraszając czytelnika do stołu, pozwala w nowy sposób spojrzeć na życie w czasach biblijnych.
Okładka książki Działalność gospodarcza w gastronomii Podręcznik Gastronomia tom 3

69,90 zł 60,60 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 60,60 zł

Zakres: PDG (Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej) w branży gastronomicznej Podręcznik do nauki: podstaw działalności gospodarczej w zawodach kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych, umiejętności potrzebnych do podjęcia i prowadzenia działalności gospodarczej w sektorze gastronomicznym, tworzenia dokumentacji związanej z prowadzeniem działalności gospodarczej.
Okładka książki Kokos naturalny antybiotyk

44,40 zł 25,21 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 25,21 zł

W niniejszej książce Autor przedstawia zalety orzecha kokosowego. Przybliża liczne działania na nasz organizm oleju, mąki, mleczka i wody kokosowej, a w szczególności skupia się na ich wyjątkowych właściwościach leczniczych. Kokos jest odżywczym pokarmem, a także działa jak antybiotyk i środek regulujący prawidłowe funkcjonowanie oraz odporność organizmu. Przywraca naturalną równowagę tkanek, dostarcza energii i jest odżywczy. Wspomaga również przyswajanie innych ważnych składników, na przykład witamin takich jak A, D, E i K oraz minerałów jak wapno, żelazo, magnez. Jednocześnie chroni organizm przed infekcjami wywoływanymi przez wirusy, bakterie, drożdże, grzyby, pierwotniaki i owady. Potwierdzono, że jest antybiotykiem, którego zakres działania przewyższa wszystkie inne środki zwalczające czynniki chorobotwórcze, a przy tym nie ma szkodliwych skutków ubocznych. Autor, znany jako „doktor Kokos”, prezentuje wyniki wielu badań, które potwierdzają, że produkty z kokosa wzmacniają odporność i gwarantują szybszy powrót do zdrowia. Żywność zawierająca mąkę kokosową poprawia metabolizm i łagodzi objawy związane z zespołem jelita drażliwego. Z łatwością usuwa również pasożyty jelitowe oraz chroni przed rakiem jelita grubego. Olej kokosowy wspomaga leczenie przewlekłych chorób zwłaszcza Alzheimera. Proponowane przez Autora terapie z mleczka i wody kokosowej są skuteczne u osób z cukrzycą, astmą, miażdżycą, nadciśnieniem, zapaleniem stawów, a nawet nowotworami. Kokosowe panaceum.
Okładka książki Ewa Wachowicz. Sałatki

63,00 zł 54,84 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 54,84 zł

Po siedmiu latach realizacji programu kulinarnego ""Ewa gotuje"" postanowiłam przygotować czwartą z kolei książkę z recepturami, prezentowanymi przeze mnie na szklanym ekranie. Czwartą, a zarazem pierwszą, bowiem właśnie od tej pozycji rozpo­czynam nową serię wydawniczą. Liczę na to, że potrawy, przyrządzone wedle przepisów zawartych w książce - tym razem na sałatki, sałaty, surówki, sosy i dodatki - będą smakować wszystkim, którzy po nią sięgną.Ewa Wachowicz
Okładka książki Odnowa na talerzu

44,90 zł 24,34 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 24,34 zł

Nowe rozszerzone i uaktualnione wydanie bestsellerowej Odnowy na talerzu. Książka jest owocem osobistych doświadczeń autorki, która odzyskała zdrowie dzięki specjalistycznym źródłom wiedzy i codziennej praktyce w kuchni. Odnowa na talerzu została wzbogacona o kilkanaście nowych przepisów oraz nowe treści. Zdrowe odżywianie zmniejsza ryzyko wystąpienie wielu chorób, gwarantuje dobrą kondycję i zapewnia sprawność umysłu do późnych lat życia. Bożena Żak-Cyran – dietetyczka i dietoterapeutka od ponad 30 lat zajmująca się zdrowym odżywianiem. Autorka wielu książek.
Okładka książki Dieta witalna. Wyd. III

35,00 zł 25,97 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 25,97 zł

Witalność, aktywność, werwa, duży zasób sił biologicznych, sprawność seksualna – to słowa towarzyszące nam przez całe życie. Wszyscy pragniemy być zdrowi i pełni życiowej energii. Chcemy wierzyć, że jest ona nam prze- kazywana w genach. Jednak uczeni wskazują, że oprócz genów znaczący wpływ na siłę naszego organizmu ma także styl życia i to, w jaki sposób się odżywiamy. Barbara Jakimowicz-Klein w książce Dieta witalna prezentuje czytelnikowi bogatą wiedzę na temat właściwych posiłków, potraw, ziół i związków mineralnych podnoszących sprawność fi zyczną, intelektualną, seksualną oraz odporność na stres. Zastosowanie tej wiedzy w praktyce ułatwi życie zarówno ludziom młodym, jak i osobom dojrzałym, które okres osłabienia witalności chciałyby przetrwać w sposób jak najbardziej łagodny. A prezentowane przez Autorkę receptury na dania i napoje miłosne mogą być źródłem nie tylko sukcesów kulinarnych i rozkoszy podniebienia. Warto sprawdzić!
Okładka książki Dieta Odpornościowa w.2014

29,00 zł 17,56 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 17,56 zł

Mimo szczepień co roku dopada Cię paskudna grypa? Martwisz się, że Twoja pociecha ciągle przynosi ze szkoły jakieś choróbska? Na myśl o najlżejszym nawet przeziębieniu panikującego i marudzącego w jego trakcie lubego cierpnie Ci skóra? Przeraża Cię perspektywa tygodnia spędzonego z tonami chusteczek higienicznych? Nie martw się! Nawet nie wiesz, jak łatwo pozbyć się tego rodzaju problemów! Na co dzień nie zastanawiamy się, co i w jakich ilościach jemy. A to wielki błąd! Odpowiednią dietą można zdziałać cuda. Od lat przekonują o tym Lech Tkaczyk i Barbara Jakimowicz-Klein. Dieta odpornościowa to kolejna książka traktująca o potędze tkwiącej w racjonalnym odżywianiu i o wielkiej mocy ziół. Dowiedzieć się z niej można, co powoduje, że chorujemy, w jaki sposób warto poprawiać własne samopoczucie, dlaczego najlepiej jeść pomidory, kalafior i śliwki, a potrawy doprawiać czosnkiem, pokrzywą, cynamonem, gorczycą itd. Warto przy tym zaznaczyć, że kolejna publikacja Wydawnictwa ASTRUM to nie tylko zestawienie teoretycznych dywagacji – jej bogactwo tkwi w obszernym zbiorze sprawdzonych receptur na smaczne i zdrowe dania podnoszące odporność organizmu! Chcesz być w dobrej formie? Zajrzyj do tej książki koniecznie!
Okładka książki Technologie prod. cukierniczej. tom II cz.2 REA

64,80 zł 56,18 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 56,18 zł

Podręcznik do nauki zawodów technik technologii żywności na poziomie technikum i cukiernik na poziomie szkoły zawodowej w zakresie kwalifikacji T4 (Produkcja wyrobów cukierniczych). Przedstawia zasady bezpiecznego funkcjonowania zakładu cukierniczego, a także wyczerpująco omawia typowe wyroby ciastkarskie. Każdy rodzaj produktu uczeń ma szansę wykonać samodzielnie, korzystając z gotowego przepisu i procedur, które często uwzględniają różnice w wyposażeniu szkolnych pracowni.Kontrolę umiejętności praktycznych wspomagają tabele z zestawieniem wad, które powstały w wyrobach na skutek błędów najczęściej popełnianych w procesie produkcji. Pytania na zakończenie rozdziałów sprawdzają nie tylko wiedzę, ale także zachęcają do doskonalenia umiejętności.
Okładka książki Domowa kuchnia polska - wersja Włoska

46,20 zł 27,96 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,96 zł

Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników. Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępneg.
Okładka książki Domowa kuchnia polska

46,20 zł 27,96 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,96 zł

Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników. Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań. Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności. W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych...
Okładka książki Domowa Kuchnia Polska wer.portugalska

46,20 zł 27,96 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,96 zł

Ksiażka kucharska o tradycyjnej polskiej kuchni z przepisami i fotografiami dań.
Okładka książki Ewa gotuje - Ewa Wachowicz

46,20 zł 32,70 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 32,70 zł

Lubię gotować i dzielić się przepisami. Dlatego postanowiłam stanąć przed kamerą i opowiedzieć o moich sekretach kulinarnych. Bardzo szybko zrozumiałam jednak, że telewizja jest medium dość ulotnym. Ponieważ chciałam, abyście mnie pamiętali, musiałam o tym napisać! W ten sposób stała się rzecz niezwykła, bowiem ""Ewa gotuje"" w wersji książkowej jest nie tylko zbiorem wybranych receptur z programu. To także reporterski zapis ponad roku ciężkiej pracy całej mojej ekipy, setek godzin nagrań i niezwykłej i niezwykłej podróży w poszukiwaniu przypraw - na egzotyczną wyspę Sri Lankę. Reporterskie są też wszystkie zdjęcia.
Okładka książki Słodki świat Ewy Wachowicz

46,20 zł 40,22 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 40,22 zł

Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie życia bez słodyczy. Więcej: mawia nawet, że jest od nich uzależniona! Dlatego kiedy wpadła na pomysł wydania swej pierwszej książki, od razu wiedziała, o czym będzie: oczywiście o deserach. ,,Słodki świat Ewy Wachowicz"", bo taki autorka dała jej tytuł, jest ponad dwustustronicowym kompendium wiedzy o łakociach. Zebrano w nim receptury na wypieki, które Ewa Wachowicz od lat z powodzeniem przygotowuje w swojej kuchni - smakują wszystkim: nie tylko córeczce Oli i całej rodzinie, ale także przyjaciołom i znajomym.W ,,Słodkim świecie"" każdy znajdzie coś dla siebie. W książce są przepisy na tradycyjne polskie desery, oryginalne receptury przywiezione z podróży po świecie, wreszcie przepisy z programów kulinarnych. A oprócz tego wiele ciekawych informacji o produktach, dużo porad i apetycznych zdjęć autorstwa krakowskiego fotografika Grzegorza Kozakiewicza. Specjalnie na potrzeby sesji zdjęciowej projektantka Dominika Adamczyk (OXA Kraków) narysowała i ręcznie wykonała inspirowane sztuką ludową zapaski. Materiały do książki zebrała dziennikarka Agata Wasilenko. Graficzny projekt całości jest dziełem prof. Władysława Pluty z Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie.
Okładka książki Filozofia Zdrowia

43,50 zł 27,71 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,71 zł

Ta książka to zbiór porad i sposobów na to by cieszyć się zdrowiem, swoistą filozofią jest sposób odżywiania polegający na jedzeniu pokarmów kwaśnych, surowych i zimnych, dowodzi to, że nie tylko witaminy czy sole mineralne są ważne dla organizmu równie ważną jest natura pożywienia. Filozofia zdrowia to publikacja oparta na prawdach medycyny chińskiej. Według której zdrowie zależy od energii i jej krążenia w ciele ludzkim, sprzyja temu prawidłowy dobór pokarmów lub ziół. Coraz częściej zaglądamy do starych przepisów opartych o dawne receptury zdając sobie sprawę, że tylko to jest zdrowe co naturalne.Ta książka to zbiór porad i sposobów na to by cieszyć się zdrowiem, swoistą filozofią jest sposób odżywiania polegający na jedzeniu pokarmów kwaśnych, surowych i zimnych, dowodzi to, że nie tylko witaminy czy sole mineralne są ważne dla organizmu równie ważną jest natura pożywienia. Filozofia zdrowia to publikacja oparta na prawdach medycyny chińskiej. Według której zdrowie zależy od energii i jej krążenia w ciele ludzkim, sprzyja temu prawidłowy dobór pokarmów lub ziół. Coraz częściej zaglądamy do starych przepisów opartych o dawne receptury zdając sobie sprawę, że tylko to jest zdrowe co naturalne.   Filozofia zdrowia to nowatorska książka o energii pożywienia i jej zależności z chorobami, której autorka Anna Ciesielska łączy mądrość Dalekiego Wschodu z polskimi realiami. Wg medycyny chińskiej, zdrowie zależy od prawidłowego krążenia energii w kanałach ciała zwanych meridianami. Zaburzenia tych procesów można regulować przez nakłuwanie właściwych punktów (akupunktura) lub - dużo prościej - dzięki właściwemu doborowi pokarmów lub ziół! Tego drugiego dotyczy książka Filozofia zdrowia. Kup zestaw książek Anny Ciesielskiej. Razem taniej! W ostatnich czasach na naszym rynku ukazuje się duża ilość książek i broszur poświęconych zdrowiu, i prawidłowemu odżywianiu. Jednak żadne ze znanych mi opracowań nie podchodzi do zdrowia i sposobu odżywiania w sposób przedstawiony przez autorkę recenzowanej książki Filozofia zdrowia. Od Tysięcy lat wiadomym jest (głów-nie w Chinach i na Dalekim Wschodzie), że zdrowym jest ten osobnik, u którego energia życiowa Tchi krąży prawidłowo w swoich kanałach zwanych kanałami akupunkturowymi. Zaburzenia krążenia, czyli niedobór lub nadmiar energii, zawsze doprowadza po jakimś czasie do powstania choroby. Cala uwaga lekarzy chińskich była i jest skupiona na takim leczeniu, które usunie zaburzenia w krążeniu energii. W ten sposób została rozwinięta profilaktyka, czyli zapobieganie powstawaniu chorób. Można tego dokonać albo poprzez nakłuwanie odpowiednich punktów na ciele (czyli zabiegi akupunktury) albo dużo prościej - spożywać odpowiednie pokarmy lub zioła, które również przywrócą równowagę. Anna Ciesielska autorka książki Filozofia zdrowia w sposób jasny i kompetentny przedstawia, jak to należy praktycznie wykonać. Na wstępie znajdziemy opis Zasady Pięciu Elementów, które stanowią podstawę całej medycyny chińskiej. Podano również opis kanałów, w których krąży energia w powiązaniu z Zasadą Pięciu Elementów. Nie jest to lektura prosta dla zwykłego czytelnika, lecz osoba uważna, zwracająca baczną uwagę na otaczające ją zdarzenia, łatwo dostrzeże, ile jest w tych opisach prawdy. Czytając o.objawach niektórych chorób, znajdziemy zadziwiająco dużo związków, które dotychczas nam umykały, czy na które nie zwracaliśmy uwagi. Opis czynników wpływających na równowagę jin-jang jest przedstawiony bardzo przejrzyście. Opis wpływu różnych smaków, wpływu klimatu na naszą energię dostarcza praktycznych uwag. jak należy postępować w określonych zaburzeniach równowagi energii. Opis niektórych chorób cywilizacji (otyłość, osteoporoza, alergia, cukrzyca itd.) daje wiele praktycznych wskazówek dla osób na nie cierpiących. Szkoda, że autorka nie opisała w tym rozdziale większej ilości chorób. Analiza produktów odżywiania pod kątem Pięciu Elementów jest bardzo interesująca i w takiej formie rzadko przedstawiana. Można z tego rozdziału wyciągnąć wiele indywidualnych wskazówek co do produktów, które należałoby wziąć pod uwagę przy układaniu własnej diety. Książkę kończą przepisy kulinarne potraktowane pod kątem doboru odpowiednich proporcji smaków. Jest to niespotykany dotychczas układ. niezwykle ciekawy i pożyteczny. Myślę, że książka Filozofia zdrowia Pani Anny Ciesielskiej uzupełnia dużą lukę w sposobie doboru odpowiednich produktów żywnościowych pod kątem sprawdzanej przez tysiące łat Zasady Pięciu Elementów. Jest to cenna pozycja na naszym rynku, tym bardziej, że osoby, które zaczną się stosować do rad zawartych w książce Filozofia zdrowia, na pewno nie pożałują, a wręcz będą zaskoczone poprawą swojego zdrowia. Dr n. med. Andrzej Frydrychowski FRAGMENT KSIĄŻKI: Przez całe moje dojrzałe i schorowane życie dręczyły mnie pytania, dlaczego choruję, skoro staram się żyć zgodnie z dostępną mi wiedzą. Dlaczego tak samo chorują ci, którzy dbają o zdrowie, jak i ci, którzy tego nie czynią? Dlaczego obowiązujące zalecenia dietetyczne i żywieniowe nie są skuteczne? Przez lata zmagań z chorobami motorem moich myśli była pewność, że muszą istnieć uniwersalne reguły prawidłowego żywienia. Byłam pewna, że popełniamy kardynalny błąd w naszych witaminowych zabiegach i staraniach o zdrowie. W kulminacyjnym momencie mojej życiowej udręki poznałam zasady medycyny chińskiej. Klasyczne określenia dotyczące narządów i fizjologii organizmu według zasady jin-jang i Pięciu Przemian oraz cała filozofia Tao były dla mnie objawieniem i drogowskazem w zrozumieniu życia, sił nim kierujących i jego sensu. Wówczas rozpoczęłam okres mozolnego i drobiazgowego sprawdzania, w jaki sposób reguły te odnoszą się do naszych realiów klimatycznych i tradycji żywieniowej, w jaki sposób oddziałują na nasze życie. Przez wiele lat analizowałam naturę naszych surowców spożywczych, ich wpływ na zdrowie i związek z najczęściej występującymi dolegliwościami : chorobami. W miarę zagłębiania się w wiedzę i nabyte doświadczenia byłam coraz bardziej przerażona, bowiem uświadomiłam sobie, j.k wiele zależy od nas w utrzymaniu właściwej jakości naszego życia i jak niewiele potrzeba, aby rodziły się zdrowe maluchy aby przepały chorować dzieci, aby młodzież była spokojna i zrównoważona, aby dorosłe życie nie było pasmem zmartwień i biegania od lekarza do apteki, aby starość była samodzielna, pogodna i spokojna. Dzięki nowej świadomości dostrzegłam ilość błędów popełnianych przez ludzi widziałam, jak w swej niewiedzy przygotowują i kompletują obie i swoim najbliższym choroby i cierpienia. Ze spisu treści: Zasady jin-jang i pięciu elemetnów; Czynniki równowagi jin-jang w organizmie; Niedobory i nadmiary energii w organizmie; Choroby; Produkty spożywcze; Przepisy kulinarne.
Okładka książki Filozofia Życia

50,10 zł 31,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,90 zł

Innowacyjne metody pozwalające na uzyskanie niesamowitych korzyści. Wskazówki których zastosowania nikt jeszcze nie żałował. Odpowiednie odżywianie się to klucz do zdrowia, dobrego samopoczucia i spełniania się w wielu sferach życia. Klarowny język i dosadne wskazówki sprawiają że zastosowanie się do rad z książki nie jest żadnym problemem. Filozofia Życia to książka zbierająca mnóstwo pozytywnych opinii w sieci które świadczą o jakości książki. Dział w którym omawiane są choroby uświadamia czytelnika o efektach złego odżywiania.Innowacyjne metody pozwalające na uzyskanie niesamowitych korzyści. Wskazówki których zastosowania nikt jeszcze nie żałował. Odpowiednie odżywianie się to klucz do zdrowia, dobrego samopoczucia i spełniania się w wielu sferach życia. Klarowny język i dosadne wskazówki sprawiają że zastosowanie się do rad z książki nie jest żadnym problemem. Filozofia Życia to książka zbierająca mnóstwo pozytywnych opinii w sieci które świadczą o jakości książki. Dział w którym omawiane są choroby uświadamia czytelnika o efektach złego odżywiania.   Każde słowo w tej książce jest poprzedzone moim osobistym przeżyciem, cierpieniem, radością, samotnością, rozmową z człowiekiem... Ta książka, drogi Czytelniku, jest kontynuacją wydanej przed trzema laty "Filozofii zdrowia"... "Filozofia zdowia" jest książką korzeniem, elementarzem utrzymywania równowagi, zaś "Filozofia życia" to przedzieranie się przez meandry świadomości, kontemplacja i smakowanie życia Anna Ciesielska "Filozofia życia" podobnie jak wydana wcześniej "Filozofia zdrowia" to książki, które łączą w sobie mądrość współczesnej medycyny z właściwą profilaktyką. Kup zestaw książek Anny Ciesielskiej. Razem taniej!   FRAGMENT KSIAZKI:    Nie wegetuj. Żyj aktywnie, codziennie zrób coś lepiej, coś przemyśl; usprawnij, naucz się czegoś, wzmocnij się, zadbaj o siebie. Pomyśl wieczorem o całym przeżytym dniu - co ci przyniósł, co dała ci rozmowa z koleżanką, z synem, z mężem, co ci przekazali, czego się nauczyłaś. Jedząc obiad, delektuj się nim i ciesz, że potrafisz tak wspaniale gotować. Oglądając film pomyśl, co ważnego wniósł w twoją -vaadomość. Podejmuj decyzje. Masz prawo wybierać ludzi, z którymi chcesz przebywać, sytuacje, książki, filmy Musisz wiedzieć, co cię wzmacnia, mobilizuje, raduje, co daje relaks i odpoczynek. Obserwuj i analizuj wszystko, co cię otacza.. Zastanów się, czy chcesz tak żyć dalej. Skoncentruj się - to bardzo ważne. Nie pozwalaj sobie na bylejakość. Sami wybieramy swoje otoczenie, zastanów się, ;ry twoje ci odpowiada. Może chcesz je zmienić? Masz prawo. Pomyśl więc, co chcesz zmienić. Dokładnie to określ. Powiedz sobie głośno wiele razy Napisz, żeby nie zapomnieć i puść w ruch machinę sprawczą twych intencji. Pamiętaj jednak, że twoje wybory od tego momentu muszą temu sprzyjać, nie mogą być sprzeczne. Pamiętaj również, że jeżeli za pół roku będziesz dalej mieszkać w tym samym domu, nie oznacza, że nic się nie zmieniło. Na pewno zmieniła się twoja świadomość i wiele rzeczy wokół ciebie - dostrzeż to! Wszystko się dziej e w swoim czasie, po drodze trzeba wiele zrozumieć, każda chwila temu służy i to właśnie jest przeobrażanie - nas samych i naszego otoczenia. Musimy wiedzieć, kim chcemy być. W swoim czasie dostajesz wszystko, czego potrzebujesz, ale musisz tego chcieć.    Filozofia Życia Spis treści Przedmowa Podziękowania Przepustak do życia Szczypta filozofii Energetyczna huśtawka Fizjologia Choroby Porcja rozsądku Gotowanie Myśli dające do myślenia Literatura Przypisy
Okładka książki Przywracać zdrowie żywieniem

18,20 zł 15,83 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 15,83 zł

Książeczka propaguje leczenie chorób przez zastosowanie odpowiednich diet warzywno-owocowych i stosowanie krótkotrwałego postu. Autorka przedstawia kuracje oczyszczające organizm i opisuje liczne przypadki chorób wyleczonych tą metodą.
Okładka książki Ciało i ducha ratować żywieniem

34,06 zł 29,65 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,65 zł

Ciało i ducha ratować żywieniem - Ewa Dąbrowska Jest to cykl konferencji dr E. Dąbrowskiej na temat zasad zdrowego żywienia i leczenia chorób postem. W książeczce znajdziemy także przepisy diet warzywno-owocowych i sposobów wykonywania potraw.Autorka pisze: Często jedynym ratunkiem współczesnego człowieka jest czasowe powstrzymywanie się od jedzenia czyli post. Odmiany postu Oto kilka odmian postu: zupełny (na wodzie), sokowy, warzywno-owocowy lub post na chlebie i wodzie. Wspólną cechą postów jest niedostateczne odżywianie zewnętrzne, co uruchamia zastępcze odżywianie wewnętrzne. Wówczas organizm samoistnie przywraca utracone zdrowie. Ta zdolność organizmu do samoleczenia znana w zamierzchłych czasach jako vis medicatrix naturae (lecznicza siła natury) i wiadomo było, że własny lekarz wewnętrzny to najlepszy lekarz.
Bestsellery
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 55,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 66,90 zł
Okładka książki Sól

22,31 zł
39,30 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,31 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 30,08 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,07 zł
Okładka książki Dzika kuchnia

61,19 zł
99,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 60,87 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 81,49 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 99,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 45,96 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 33,78 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 30,70 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 38,27 zł
Okładka książki Filozofia smaku

31,90 zł
50,10 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,90 zł
Okładka książki Filozofia Zdrowia

27,71 zł
43,50 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,71 zł
Okładka książki Filozofia Życia

31,90 zł
50,10 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,90 zł

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj