KATEGORIE [rozwiń]

Marciszewska Maria

Okładka książki Kucharka szlachecka

89,00 zł 54,99 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Reprint pierwszego wydania książki z 1893 r. "Proste dania naszych babć a jest ich ponad trzy tysiące. Gotowe receptury, sprawdzone przepisy i porady na temat prowadzenia domu i przygotowania spiżarni - wspaniały prezent mam dla swoich córek." I właśnie tym Młodym Gospodyniom autorka, Maria Marciszewska, w przedmowie dedykuje swoją książkę. Aromatyczne zupy, soczyste mięsiwa, leguminy, dania z ryb i dzikiego ptactwa, przepisy na domowy wyrób wędlin, konfitur czy staropolskich nalewek oraz sposoby przygotowania tych dań stanowią o wartości tej pozycji wydawniczej. Radzimy więc nie przystępować do lektury z pustym żołądkiem…
Okładka książki Kucharka szlachecka

58,00 zł 39,99 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Kucharka szlachecka Marii Marciszewskiej to książka pełna wspaniałych, prostych przepisów dawnej kuchni. Zawiera około trzech tysięcy receptur, a także porady dotyczące prowadzenia domu i spiżarni. Reprint zdobią ponadto niezwykłej urody, bardzo misterne ryciny. Obok przepisu na pyszne zupy, kluchy, wykwintne mięsa znajdziemy zapomniane w naszej kuchni perduty, leguminy, jesiotrzynę oraz dzikie ptactwo. Sama lektura przyprawia o burczenie w brzuchu. Z książki dowiemy się jak przygotować doskonałe, domowej roboty kiełbasy, likiery, konfitury oraz wyczytamy szereg porad dotyczących samych sposobów przygotowywania potraw, czy radzenia sobie z przesolonymi daniami. Ponieważ, jak zaznacza we wstępie autorka, jest to podarek dla młodych gospodyń – książka zawiera także „babcine” sposoby wypastowania podłóg, wywabiania plam, prania jedwabiu, tuczenia zwierząt, a także przygotowywania kremu do twarzy i dbania o włosy. Reprint oprawiony jest w twardą okładkę z jednolitą, matową oklejką. Zyskuje elegancji dzięki dopasowanym kolorystycznie kapitałkom. W żaden sposób nie ingerowaliśmy w treść książki, aby umożliwić Państwu nie tylko korzystanie z dobrodziejstwa staropolskiej kuchni, ale i pozwolić na delektowanie się polszczyzną przełomu wieków. Reprint ten będzie wyszukanym prezentem nie tylko dla kucharzy, zarówno zawodowych, jak też amatorów, ale także dla kolekcjonerów i miłośników książek. Gorąco polecamy.
Okładka książki Kucharka szlachecka

71,00 zł 48,95 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Kucharka szlachecka Marii Marciszewskiej to książka pełna wspaniałych, prostych przepisów dawnej kuchni. Zawiera około trzech tysięcy receptur, a także porady dotyczące prowadzenia domu i spiżarni. Reprint zdobią ponadto niezwykłej urody, bardzo misterne ryciny. Obok przepisu na pyszne zupy, kluchy, wykwintne mięsa znajdziemy zapomniane w naszej kuchni perduty, leguminy, jesiotrzynę oraz dzikie ptactwo. Sama lektura przyprawia o burczenie w brzuchu. Z książki dowiemy się jak przygotować doskonałe, domowej roboty kiełbasy, likiery, konfitury oraz wyczytamy szereg porad dotyczących samych sposobów przygotowywania potraw, czy radzenia sobie z przesolonymi daniami. Ponieważ, jak zaznacza we wstępie autorka, jest to podarek dla młodych gospodyń – książka zawiera także „babcine” sposoby wypastowania podłóg, wywabiania plam, prania jedwabiu, tuczenia zwierząt, a także przygotowywania kremu do twarzy i dbania o włosy. Reprint oprawiony jest w surową niebieską tekturę. Grzbietem wykonany jest z ozdobnego papieru w granatowym kolorze. Reprint zyskuje elegancji dzięki dopasowaym kolorystycznie kapitałkom. Złamana tylna wyklejka po rozłożeniu stanowi wygodny pomocniczek zawierający przelicznik dawniej stosowanych miar i wag. W żaden sposób nie ingerowalismy w treść książki, aby umożliwić Państwu nie tylko korzystanie z dobrodziejstwa staropolskiej kuchni, ale i pozwolić na delektowanie się polszczyzną przełomu wieków. Reprint ten będzie wyszukanym prezentem nie tylko dla kucharzy, zarówno zawodowych, jak też amatorów, ale także dla kolekcjonerów i miłośników książek. Gorąco polecamy.
Okładka książki Doskonała kuchnia

49,00 zł 32,32 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Doskonała kuchnia Marii Marciszewskiej to smakowita opowieść o sztuce dobrego gotowania i wszelakich przyjemnościach stołu zachwycająca i zaskakująca obfitością i różnorodnością dań i wyrobów na każdą okazję i każdą porę roku. Przypomniane w niej zostały wypróbowane przepisy od najskromniejszych do najwykwintniejszych które dawniej stosowano w najrozmaitszych odmianach w polskich domach zarówno na co dzień jak i od święta. Nie brak tu również mnóstwa cennych informacji praktycznych porad przestróg i wskazówek jak prowadzić dom podejmować gości czy przechowywać żywność i tym podobnych. Prezentowane potrawy z mięsa ryb jarzyn grzybów wyroby cukiernicze nalewki zapasy spiżarniane i wiele wiele innych specjałów wywodzi się z tradycji staropolskiej regionalnej a także kresowej. Tajniki ich przyrządzania przekazywano z pokolenia na pokolenie. Niektóre receptury przywędrowały do Polski z innych krajów nawet z odległego Orientu i tu się zadomowiły. Część z kolei weszła na trwałe do kuchni międzynarodowej gdzie stosowane są a la polonaise . Choć dzisiaj już - z racji niedostępności niektórych ingrediencji a przede wszystkim rozrzutności ponad miarę czy niefrasobliwości dawnych pań domu przerastającej nasze wyobrażenia o zdrowej diecie - trudno na przykład sprawiać raki kopami lub piec baby drożdżowe z kilku tuzinów jaj pozostałe przepisy trafiają jednak we współczesne upodobania kulinarne i zasługują na ocalenie od zapomnienia. Niezwykle barwny sposób narracji rozbudza wyobraźnię oraz przywołuje smaki i aromaty którym trudno się oprzeć. Smakosze i miłośnicy sztuki kulinarnej oraz wszyscy którzy lubią czytać o jedzeniu w książce odnajdą wiele inspirujących pomysłów wartych wypruwania. Bon appetit
  • Poprzednia

    • 1
  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj