Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Każdą dietę dużo łatwiej stosować, jeżeli dobrze zaplanujemy jadłospis. Gdy codziennie mamy zestaw smacznych, domowych posiłków, gotowych do zjedzenia w każdej chwili, unikniemy niezdrowych pokus i chwytania czegokolwiek – byle tylko zaspokoić głód. To dotyczy także, a może przede wszystkim, diety keto, która ma swoje żelazne reguły i ograniczoną listę produktów dozwolonych.
O diecie ketogenicznej wiemy, że ma pozytywny wpływ na organizm. Osobom, które nie mogą schudnąć, zaleca się ją jako dietę ostatniej szansy, a sumiennie stosowana przynosi oczekiwane rezultaty. To jednak nie koniec korzyści. Istnieje coraz więcej badań naukowych potwierdzających jej pozytywny wpływ w przypadku zaburzeń hormonalnych, zespołu metabolicznego, migren czy chorób neurologicznych. Na tej diecie nie chodzimy głodni, mamy więcej energii, lepiej śpimy i naprawdę smacznie jemy. A gotowanie zgodnie z zasadami keto jest proste. Z tą książką możemy stworzyć menu idealnie pasujące do naszych potrzeb i upodobań. Oparte na wartościowych składnikach pomoże zmobilizować ciało do efektywnej pracy i wyzwoli kulinarną pomysłowość.
Szybkie w przygotowaniu, zdrowe i pyszne posiłki odkryj niezwykły potencjał air fryera!Air fryer to urządzenie, które robi furorę w polskich kuchniach. Jest łatwe w obsłudze i wielofunkcyjne pozwala piec i smażyć w gorącym powietrzu, czyli z niewielkim dodatkiem tłuszczu lub bez niego, w krótszym czasie niż w przypadku tradycyjnego piekarnika, co oznacza duże oszczędności. Można w ten sposób przygotować w zasadzie każdą potrawę!Od przystawek przez dania obiadowe z dodatkiem smakowitych sosów aż po desery proponujemy 50 sprawdzonych i oryginalnych przepisów, które pozwolą ci odkryć pełen potencjał air fryera. Bez względu na to, czy dopiero zaczynasz przygodę z tym urządzeniem, czy masz już poziom mistrzowski, znajdziesz tu ciekawe inspiracje i praktyczne porady. Na końcu książki zamieszczono pomysły na menu na różne okazje, co znacznie ułatwi ci zaplanowanie posiłków dla całej rodziny.
Książka przedstawia w syntetyczny sposób najbardziej aktualną wiedzę z podstaw dietetyki. Jest przeznaczona głównie dla dietetyków, z pewnością jednak zainteresuje także studentów uczelni wyższych (medycznych, nauk o zdrowiu i związanych z żywieniem), uczniów szkół gastronomicznych (technik żywienia i usług gastronomicznych, technik technologii żywności i inne spokrewnione zawody), pracowników naukowo-dydaktycznych, lekarzy oraz osoby, które interesują się tą dziedziną nauki. W Vademecum Czytelnicy znajdą pełną charakterystykę składników odżywczych, zasady układania jadłospisów dla różnych grup ludności oraz klasyfikację diet i ich szczegółową charakterystykę.
Omówiono najważniejsze zasady żywienia w otyłości, cukrzycy, nadciśnieniu tętniczym, miażdżycy, osteoporozie, kamicy nerkowej, dnie moczanowej, chorobie Hashimoto oraz zwyrodnieniu plamki żółtej związanym z wiekiem. Dużo miejsca poświęcono diecie wegetariańskiej i innym dietom alternatywnym. Zamieszczono liczne przykłady jadłospisów oraz kalkulację diety w wybranych jednostkach chorobowych.
Książka uwzględnia najnowsze rekomendacje opracowane przez towarzystwa naukowe, takie jak: Polskie Towarzystwo Diabetologiczne (PTD), Polskie Towarzystwo Lipidologiczne (PTL), Polskie Towarzystwo Kardiologiczne (PTK), Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego (PTNT), Polskie Towarzystwo Leczenia Otyłości (PTLO).
Walorem publikacji jest słownik polsko-angielski zamieszczony na końcu poszczególnych rozdziałów, który może być wykorzystany podczas tłumaczenia tekstów naukowych
O autorze:
mgr inż. Marcin Jabłoński jest absolwentem SGGW w Warszawie (kierunek: technologia żywności i żywienie człowieka o specjalności: dietetyka). Wiedzą zdobytą na uczelni chciałby podzielić się z Czytelnikami, czego efektem jest publikacja Vademecum dietetyki.
Zasady żywienia stosowane już przez ludzi pierwotnych - to główne założenie diety paleo. Wyeliminowano z niej wszystko, co szkodziło i wciąż szkodzi ludziom, a pozostawiono te produkty, które są źródłem zdrowia i witalności człowieka. I tak, dieta paleo bazuje głównie na warzywach, owocach, jajach, orzechach, rybach, grzybach i mięsie (pochodzących ze zwierząt pastwiskowych, a nie farm hodowlanych).
Aggie Lal – influencerka i certyfikowana dietetyczka, odkrywa tajniki świadomego zarządzania zdrowiem i energią skupiając się przede wszystkim na zdrowiu kobiet. Łącząc wiedzę dotyczącą diety, snu, aktywności fizycznej i regeneracji, autorka pokazuje, jak drobne zmiany mogą prowadzić do ogromnej poprawy samopoczucia.
Wykorzystaj roślinny potencjał swojego Air Fryera!Szukasz pomysłu na lekki i szybki posiłek w ciągu tygodnia? A może nie chce ci się gotować? Starasz się przygotowywać mniej mięsa, ale często nie przekonują cię wege przepisy? Koszty zamawianego jedzenia drenują twoją kieszeń?Jeśli choć na jedno z tych pytań odpowiadasz twierdząco - to właśnie książka dla ciebie!Przepisy, które spisała w niej Niki Webster, są nie tylko szybkie do przygotowania - wszystkie poniżej 30 minut - ale też inspirujące i ciekawe. Proponowane w niej niewymuszone połączenia smaków zagwarantują ci zdrowy, roślinny i pożywny posiłek - od śniadania, przez nieduże lancze i przekąski, aż do pełnego obiadu i deseru!Przygotujesz między innymi:bananowe ciastko śniadaniowe,tartę z cukinią, szparagami i pesto,miskę warzyw korzeniowych i zbóż z oliwkami i orzechami laskowymi,kalafior z cytrynową nutą na podpłomyku z sezamem,a nawet ciasto marchewkowe!
Czy chcesz jeść smacznie, zdrowo i bez konieczności spędzania długich godzin na przygotowywaniu posiłków? Znana dietetyczka Magdalena Makarowska znów przychodzi ci z pomocą! Poznaj przepisy na pełnowartościowe dania z air fryera, które przyrządzisz z minimalną ilością tłuszczu i z zachowaniem pełni smaku. W książce znajdziesz 100 przepisów na pyszne śniadania, obiady i kolacje, odpowiednich dla insulinoopornych i wspierających odchudzanie. Dzięki szczegółom dotyczącym kaloryczności i zawartości makroskładników wszystkich potraw z łatwością stworzysz z nich jadłospis idealnie dopasowany do twoich potrzeb i stylu życia. Spraw sobie i bliskim zdrową przyjemność, przygotowując łatwe i smaczne dania, takie jak: burgery drobiowe na spodach z pieczarek portobello, tarta po dubajsku z pistacjami, fit deser Rafaello z chrupiącymi ciasteczkami kokosowymi, pieczony kurczak z fetą, jabłkiem i batatem, frittata z warzywami, płatkami owsianymi i fetą, krewetki z czosnkiem, pieczonymi pomidorkami koktajlowymi i makaronem sojowym.Odkryj nowe możliwości swojego air fryera.
Słodko i zdrowo – czy to możliwe? Czy potrafisz wyobrazić sobie życie bez słodkości? To chyba niemożliwe… ale od dawna wiadomo, że cukier nie krzepi, a szkodzi. Chcesz go ograniczyć? A może już polecono ci, by go usunąć z diety? Ratunku! Jak żyć bez pysznych ciast i słodkich przekąsek? Na szczęście nie musisz z nich całkowicie rezygnować, nawet jeśli zmagasz się z nadwyżkowymi kilogramami, insulinoopornością czy cukrzycą typu 2. Dowodzą tego autorki Słodkości w insulinooporności, podkreślając, że to właściwe nawyki i umiar są fundamentem zdrowej diety. Żeby jednak uchronić się przed negatywnymi konsekwencjami jedzenia słodyczy, musisz wiedzieć, kiedy i na co możesz sobie pozwolić. Autorki podpowiadają: • co robić, żeby móc korzystać ze słodkich przyjemności • jakie słodycze można bezkarnie jeść i w jakich ilościach • jak odzwyczaić się od cukru dodanego • czego używać zamiast cukru W książce znajdziesz także całą masę prostych i szybkich przepisów na smakołyki, którymi będziesz mogła się delektować bez poczucia winy. Zajadając zdrowe (i słodkie) alternatywy dla sklepowych bomb kalorycznych, poprawisz swoje zdrowie, wysmuklisz sylwetkę i zyskasz świetne samopoczucie! Czy można chcieć czegoś więcej?
„Jak nie zagubić siebie w świecie pełnym presji, lęku i bodźców? Ta książka to zaproszenie do głębszej relacji ze sobą, budowania emocjonalnej równowagi i autentycznych więzi z innymi. To idealny towarzysz w chwilach refleksji, zmianie i cichym powrocie do siebie” – Michał Brzegowy Sięgnij po książkę, która pomoże ci odnaleźć wewnętrzną harmonię oraz zmieni sposób, w jaki radzisz sobie z emocjami i tworzysz relacje. Michał Brzegowy, psycholog i psychoterapeuta, dzieli się w niej swoją wiedzą, osobistymi obserwacjami i sprawdzonymi narzędziami terapii poznawczo-behawioralnej, by ułatwić ci samopoznanie i głęboką przemianę. W książce znajdziesz: praktyczne sposoby radzenia sobie z emocjami i stresem, metody pozwalające zaakceptować niechciane części siebie, ćwiczenia pomagające tworzyć zdrowe, bezpieczne więzi ze sobą i z innymi, wsparcie w wychodzeniu z lęku, wstydu i fałszywych przekonań, pomoc w przezwyciężaniu strachu przed samotnością i zranieniem, techniki rozwiązywania konfliktów bez agresji i ucieczki. To książka do przeżywania – nie tylko do przeczytania. Może towarzyszyć ci w chwilach namysłu, samotności, w codziennym biegu albo wtedy, kiedy naprawdę potrzebujesz się zatrzymać. Nie prowadzi na skróty, ale pomaga iść w głąb i odnaleźć prawdziwego siebie – tę osobę, którą jesteś, kiedy nikt nie patrzy.
You don’t need to be a professional to decorate like one!
With over three million fans on Instagram, TikTok, YouTube and Facebook, Rachel Lindsay of Caked by Rach has earned a reputation for fantastically fun cupcakes that are actually super simple to create. Her playful, whimsical creations have inspired bakers of all skill levels to be more creative with their cupcakes.
A Cupcake for Every Occasion features 20 scrumptious cake and frosting recipes and over 50 super-creative decorating projects for holidays, birthdays, weddings, baby showers, and pretty much anything else worth celebrating. Rachel’s cupcakes are anything but bland; they’re creative, clever, and absolutely delicious. Bakers of all ages will be charmed by her simple, delightful designs like Halloween ghosts, Christmas reindeer, sunflowers, and spaghetti and meatballs. Here’s what’s included:
Over 50 decorating projects and recipes for everything from spooky Halloween sweets to festive holiday treats to fanciful flowers and lots more.Simple decorating and baking techniques that anyone can master, using simple tools that anyone can afford.20 scrumptious recipes for cake bases and frostings that can be mixed and matched for any project in the book.Detailed, step-by-step photography that guides you through each project from start to finish.
With straightforward instructions and easy to execute techniques, Rachel’s exciting creations are simple enough that anyone can make them. Prepare to dazzle your family and friends!
POCZUJ NOWĄ ENERGIĘ I POWSTRZYMAJ OBJAWY UPŁYWU CZASU. ZRESETUJ SWOJĄ MŁODOŚĆ!Autorka bestsellera "Postny reset dla kobiet" doktor Mindy Pelz od lat pokazuje milionom kobiet na całym świecie, jak słuchać swojego ciała i czuć się w nim dobrze. Teraz przekona cię, że menopauza nie jest wcale czymś strasznym.Z wyjątkowym planem przemiany od Mindy Pelz odzyskasz dobrą formę i świetne samopoczucie.Jak złagodzić objawy menopauzy bez stosowania leków?Jak przyspieszyć metabolizm i czuć się świetnie ze swoją wagą?Jak dobrze przesypiać noce i budzić się wypoczętą?Jak poradzić sobie z hormonami za pomocą postu?Jak spowolnić proces starzenia się i zachować młodość?Dzięki postom, diecie keto i detoksom zrobisz to wszystko i odnajdziesz siłę na więcej.
Zdrowe odżywianie to nie tylko moda, ale sposób na dobre samopoczucie, energię i koncentrację. Jak podejmować mądre wybory żywieniowe? Czego unikać, a cowarto jeść częściej? Czy cukier naprawdę szkodzi? I jak nie dać się zmanipulować reklamom?Ta książka to praktyczny przewodnik po świecie zdrowego jedzenia. Prosto i konkretnie wyjaśnia, jak działa organizm, co daje nam energię, jak odżywiać mózg i utrzymać dobrą kondycję. Znajdziesz tu również cenne wskazówki, jak unikać pułapek diet i skutecznie zadbać o swoje zdrowie bez rezygnacji z przyjemności.Dodatkowo książka zawiera proste i smaczne przepisy, które pomogą Ci wprowadzić zdrowe nawyki do codziennego życia. Zacznij jeść świadomie i poczuj różnicę!
Ponad 150 przepisów na pyszne posiłki dla przyszłych mamNo i stało się! Będziesz mamą! Na pewno towarzyszą ci nie lada emocje, a obok radości pojawia się także niepokój o przebieg ciąży i o dziecko. Zastanawiasz się między innymi nad tym, jak powinnaś się w tym szczególnym czasie odżywiać, żeby czuć się dobrze i zapewnić maleństwu jak najlepszy rozwój. Pomoże ci w tym nasza książka, przygotowana przez zespół ekspertek żywieniowych z dużym doświadczeniem zawodowym, które same - jako mamy - borykały się z wieloma wątpliwościami w okresie ciąży. Znajdziesz tu:- sprawdzone przepisy na śniadania, obiady, kolacje i przegryzki,- podział przepisów na trymestry,- informacje dotyczące żywienia w ciąży i praktyczne wskazówki,- wyliczenia kaloryczności i wartości odżywczej każdej potrawy. Ta książka to zbiór kulinarnych inspiracji przygotowanych przez profesjonalne dietetyczki, by 9 miesięcy ciąży upłynęło smacznie i zdrowo!Autorki książki - Magdalena Czyrynda-Koleda, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska i Monika Stromkie-Złomaniec - są specjalistkami do spraw żywienia, pracującymi na co dzień z pacjentami w warszawskich poradniach dietetycznych.
Książka napisana przez autorkę bloga Zielone Koktajle. Znajdziesz w niej 365 przepisów na kolorowe, pożywne i smaczne koktajle z owoców oraz warzyw. Przekonasz się, że koktajle warto pić codziennie. Wystarczy kilka minut, by cieszyć się zdrowymi napojami, z których każdy to prawdziwa bomba witaminowa. Inspiruj się przepisami i miksuj na zdrowie. Chia, spirulina i młody jęczmień? A może marchew, jabłko i szpinak? Szaleństwo i klasyka. Egzotycznie i lokalnie. Ta książka to coś więcej niż zbiór przepisów. To solidna dawka wiedzy ze sporą szczyptą serca. Grzegorz Łapanowski
Czy glukoza i insulina w naszym organizmie istnieją tylko po to, by nam szkodzić? Czy to naprawdę węglowodany są winne temu, że tyjemy lub chorujemy? Czy skoki cukru we krwi są rzeczywiście tak niebezpieczne, jak nam wmawiano?Przewlekłe zaburzenia poziomu cukru we krwi leżą u podstaw wielu współczesnych chorób, ale niewiele osób wie, jak dokładnie wpływają one na organizm. Trener i dietetyk Ismael Galancho wyjaśnia, jak działają glukoza i insulina oraz dlaczego błędnie pojmujemy ich związek z cukrem, węglowodanami i najczęstszymi schorzeniami XXI wieku. Ta oparta na naukowych badaniach i pełna praktycznych wskazówek książka pokazuje, jak niewielkie zmiany mogą przynieść ogromne korzyści dla naszego zdrowia i samopoczucia.Dzięki "Glukozowej równowadze":dowiesz się, jakie najczęstsze błędy popełniamy, ograniczając pewne produkty z obawy przed skokami cukru,odkryjesz, jakie są prawdziwe przyczyny zaburzeń metabolicznych, takich jak insulinooporność, otyłość i cukrzyca typu 2,poznasz praktyczne narzędzia, które pomogą ci uniknąć problemów metabolicznych,nauczysz się cieszyć jedzeniem bez lęku i restrykcyjnych diet, a jednocześnie zadbasz o zdrowie!
Nowe, poprawione i rozszerzone wydanie bestselerowego poradnika!
Tyjesz "z powietrza"? Nie możesz schudnąć, mimo diety i aktywności fizycznej? Czujesz zmęczenie, brak siły i spadek koncentracji? Od dawna bezskutecznie próbujesz zajść w ciążę?
Częstą przyczyną tych problemów jest insulinooporność, towarzysząca niekiedy innym chorobom i zaburzeniom między innymi cukrzycy, chorobom tarczycy, nadciśnieniu czy zespołowi policystycznych jajników.
Ta książka pomoże ci zrozumieć, czym jest insulinooporność, jak ją leczyć i jaki styl życia prowadzić, by powrócić do zdrowia! Poznasz tajniki diety i treningów oraz otrzymasz praktyczne wskazówki, jak radzić sobie w codziennych sprawach, takich jak wyjazdy służbowe czy uroczystości rodzinne. Dowiesz się też, jak zadbać o zdrowie swojego dziecka, żeby uniknąć rozwoju insulinooporności i otyłości w młodym wieku.
Książka została wzbogacona o zbiór artykułów, napisanych przez specjalistów, zajmujących się samą insulinoopornością oraz powiązanymi z nią schorzeniami. Artykuły zawierają praktyczne wskazówki i porady dla insulinoopornych, stanowią świetne uzupełnienie dotychczasowej wiedzy i są odpowiedzią na problemy, z którymi zmagają się pacjenci.
Twoja droga do zdrowia i szczupłej sylwetki zaczyna się od wątroby.
Czy często brak ci sił i masz trudności z utrzymaniem szczupłej sylwetki? To może być znak, że twoja wątroba jest przeciążona. Wątroba reguluje poziom cukru we krwi, metabolizuje tłuszcze, usuwa toksyny i wspomaga odporność. Jednak w dzisiejszym świecie – pełnym stresu i wysoko przetworzonej żywności, napakowanej konserwantami i cukrem – jej zdolności regeneracyjne mogą być osłabione. Czas to zmienić!
Sięgnij po ten poradnik, aby:
oczyścić organizm z toksyn,
przywrócić równowagę metaboliczną i ułatwić spalanie tkanki tłuszczowej,
zwiększyć poziom energii i koncentrację,
poprawić wygląd skóry i zadbać o sylwetkę,
ograniczyć ryzyko chorób i stanów zapalnych.
W książce znajdziesz bardzo przystępnie podaną wiedzę, listy produktów przyjaznych wątrobie, jadłospisy (w tym dla wegetarian i osób z nietolerancją pokarmową), propozycje ćwiczeń fizycznych i testy pozwalające ocenić twoje postępy w oczyszczaniu wątroby.
Praktyczny poradnik autorki bestsellerowej książki "Spokojnie, to tylko rozszerzanie diety". Dr Małgorzata Jackowska odpowiada na wszystkie pytania dotyczące diety matki, które zadają sobie kobiety planujące ciążę.Małgorzata Jackowska rozprawia się z mitami dotyczącymi tego, co można, a czego nie można jeść w ciąży, i odpowiada na pytania:Co jeść przed ciążą, aby zwiększyć szansę na jej prawidłowy rozwój?Jak odżywiać się w trakcie ciąży, aby optymalnie przyczynić się do dobrostanu dziecka?Czy konieczna jest suplementacja i jak zapewnić sobie prawidłowy poziom składników odżywczych?Jak dzięki odpowiedniej diecie zapewnić sobie wszystkie niezbędne składniki na czas laktacji?dr inż. Małgorzata Jackowska - dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem. Specjalizuje się w tematyce żywienia niemowląt i małych dzieci oraz matek w czasie ciąży i karmienia piersią. Autorka artykułów, książek "Spokojnie, to tylko rozszerzanie diety", "Niejadki i nie tylko", wykładów, szkoleń i warsztatów, organizatorka konferencji dla rodziców i specjalistów."Mamania. Pierwszy kontakt" to seria książek, które powinny znaleźć się na półce każdego rodzica. Do stworzenia serii zaproszono osoby, które w rzetelny i jasny sposób przekazują wiedzę na najróżniejsze tematy: od jedzenia po wychowanie. To książki zwięzłe, praktyczne, przedstawiające w wyczerpujący sposób najważniejsze zagadnienia.
Poradnik Air fryer. Najlepsze przepisy pokaże ci jak najlepiej wykorzystać to kuchenne urządzenie, dzięki któremu możesz gotować z użyciem minimalnej ilości tłuszczu, czy oleju – zaczynając od tradycyjnych potraw pieczonych i grillowanych, przez przekąski, takie jak chrupiąca ciecierzyca, czy chipsy z cukinii, do słodkich smacznych ciasteczek, ciast i babeczek. Zdziwisz się, jak łatwo można przygotować te pyszne dania w twojej beztłuszczowej frytkownicy.
Bestseller New York TimesaCzy twoja dieta wspiera organizm w walce z chorobami?Zmień sposób myślenia o jedzeniu i odkryj, jak organizm samodzielnie leczy się i regeneruje. Naucz się jeść w sposób, który wzmocni odporność i poprawi zdrowie.Doktor William Li prezentuje naukowe dowody na korzystne działanie dla zdrowia ponad dwustu produktów spożywczych, które aktywują pięć systemów obronnych organizmu: angiogenezę, regenerację, mikrobiom, ochronę DNA oraz układ odpornościowy. Systemy te skutecznie zapobiegają nowotworom, pomagają w walce z cukrzycą, chorobami układu krążenia, autoimmunologicznymi oraz zmniejszają ryzyko demencji i innych wyniszczających schorzeń.Książka dostarcza wiedzy i narzędzi, które pomogą ci dokonywać lepszych wyborów żywieniowych, co przełoży się na poprawę zdrowia, lepszą formę i szansę na dłuższe życie - bez konieczności rezygnowania z ulubionych potraw.Autor oferuje również przepisy na pyszne dania, które ułatwią wprowadzenie tych zmian.To praktyczne kompendium wyjaśniające naukę o leczeniu, profilaktyce oraz strategiach wykorzystania żywności w celu poprawy zdrowia, a także nowatorskie podejście do profilaktyki chorób i utrzymania dobrego samopoczucia.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?