Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Książka ma formę przewodnika po różnych metodach prowadzących do szeroko pojętego żywienia. Dotyczy to takich zagadnień, jak: co jeść, jak jeść, gdzie jeść, z kim jeść. Spośród dziesiątków warsztatów realizowanych przez Autorów wybranych zostało kilkanaście, na których przykładzie można zaobserwować sposoby radzenia sobie z emocjami, pokonywania barier, autorefleksji. Każdy opis warsztatu zawiera założenia, koncepcję warsztatu, polecenia, krótki opis realizacji, sposób prezentacji i konfrontacje uczestników na temat metody, jej efektywności i odczuć związanych z realizacją.
Książka składa się z czterech rozdziałów. Rozdział pierwszy (teoretyczny) poświęcony jest rozważaniom na temat jedzenia w ujęciu historycznym. Rozdział drugi to dziesięć przykładów realizacji posiłków autorów publikacji wraz z rodziną. Rozdział trzeci to kilkanaście przykładów różnych posiłków, jedzenia realizowanego przez studentów arteterapii na studiach podyplomowych w Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w oddziałach w Łodzi i Warszawie. Rozdział czwarty to przykłady warsztatów zrealizowanych przez studentów Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi na Wydziale Pedagogiki Wczesnoszkolnej i Przedszkolnej. Każdy z prezentowanych warsztatów zamieszczonych w publikacji był realizowany w różnych miejscach, z różnymi uczestnikami, jak i z różnymi przesłaniami. Warsztaty uzupełnione są fotografiami, co pozwala na dokładne ich zrozumienie i odczucie atmosfery działania oraz przybliżenie powstałych rezultatów.
Książka ta nie jest klasycznym podręcznikiem. Jest zbiorem przykładów działań arteterapeutycznych, które mogą stać się pretekstem, inspiracją do wykorzystania dla prowadzących rozmaite warsztaty z grupami biorącymi udział w zajęciach arteterapii. Może być kierunkowskazem dla poszukujących wyboru, na czym się skupić. Jest też ofertą dla wszystkich, którzy poszukują zmiany w życiu codziennym, pracy, środowisku, w którym żyją.
Patronat: Fabryka Kreatywności, Stowarzyszenie Arteterapeutów Polskich Kajros, Centrum Arteterapii SensArte, Centrum Arteterapii Katarzyna Góralczyk, Polski Instytut Ericsonowski, Polskie Stowarzyszenie Terapii przez Sztukę.
Informacje na temat bezpieczeństwa diet wegetariańskich i wegańskich, zwłaszcza te odnoszące się do małych dzieci i kobiet w ciąży, nie są łatwo dostępne. Niniejsza książka uzupełnia lukę w tym zakresie, co pozwoli obecnym oraz przyszłym rodzicom i ich potomstwu czerpać największe możliwe korzyści z wegetarianizmu czy weganizmu. Autor, dzieląc się swoim bogatym doświadczeniem, krok po kroku przedstawia zalecenia i praktyczne porady dotyczące bilansowania diety roślinnej, tak aby czytelnicy mogli bezpiecznie wprowadzać zmiany w jadłospisie – swoim lub pacjentów. Publikacja może służyć za przewodnik nie tylko dla dietetyków, lekarzy i innych pracowników opieki zdrowotnej, lecz także dla rodziców oraz przyszłych rodziców dzieci na dietach roślinnych.
Cukrzyca, coraz częściej określana epidemią XXI wieku, dotyczy już przeszło 3 mln Polaków, a liczba chorych, w tym dzieci i młodzieży, nieustannie rośnie. Choroba charakteryzuje się podwyższonym poziomem glukozy we krwi, który może wynikać z różnych przyczyn: np. niedoboru insuliny w cukrzycy typu 1 czy oporności komórek na insulinę w cukrzycy typu 2. Podstawowym elementem terapii, obok farmakoterapii, jest odpowiedni sposób odżywiania. Brak leczenia prowadzi do wielu powikłań, a także skrócenia długości życia. „Dieta w cukrzycy” to poradnik dla pacjentów z cukrzycą typu 1 i 2, który kompleksowo wyjaśnia mechanizmy choroby, prowadzi czytelnika przez najważniejsze zagadnienia z nią związane oraz daje wsparcie i narzędzia pozwalające zdrowo żyć. Napisany został przez Angelinę Ziembińską, wieloletnią diabetyczkę, edukatorkę diabetologiczną i autorkę bloga (dietolog.pl), przy wsparciu merytorycznym dr hab. n. med. Anny Jeznach-Steinhagen, cenionej diabetolożki i propagatorki wiedzy o cukrzycy, związanej z Zakładem Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Książka dedykowana jest osobom chorującym na cukrzycę typu 1 i 2, ich bliskim oraz edukatorom diabetologicznym.
Pomysły na zdrowe i zbilansowane posiłki bez wyrzeczeńCodziennie jesteśmy zasypywani informacjami o tym, co powinniśmy jeść, a co należałoby całkowicie wyeliminować, by poprawić stan swojego zdrowia i uniknąć chorób. Nie zdziwi mnie zatem, jeśli w pierwszej chwili pomyślisz, że to kolejny zbiór niepraktycznych dietetycznych rad, bo przecież wszyscy wiedzą, że jarmuż jest zdrowy, a aktywność fizyczna - niezwykle ważna.Ta książka to jednak coś więcej! Znajdziesz w niej odpowiedzi na nurtujące pytania: Dlaczego jem mało i zdrowo, lecz nie chudnę?Czy w diecie liczą się tylko kalorie?Ile należy jeść, żeby w końcu osiągnąć swój cel?Czy muszę wyeliminować z diety gluten lub laktozę?Podejmując się zmiany nawyków, łatwo jest się zatracić i popaść w skrajności, dążąc do perfekcji. To dieta ma być dostosowana do Ciebie, a nie Ty do diety. A jak dopasować ją do swoich potrzeb? Tu znajdziesz odpowiedź.
Książka „Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian” powstała na podstawie prastarych, sprawdzonych reguł stosowanych w tradycyjnej medycynie chińskiej (TMCH). Przystępnie przedstawia zasady utrzymujące równowagę wewnątrzustrojową w organizmie (homeostazę), co zapewnia nam zdrowie.
Publikacja zawiera część teoretyczną – krótki przegląd reguł i praw medycyny chińskiej oraz praktyczną – przepisy kulinarne smacznych, typowo polskich potraw zrównoważonych pięcioma smakami. Teoria Pięciu Przemian jest uniwersalna, ponadczasowa i ukazuje nam wszystkie procesy zachodzące cyklicznie w przyrodzie i w żywym organizmie. Zgodnie z tradycyjną medycyną chińską (TMCH):
• Ogień to smak gorzki, kolor czerwony, pora roku lato, narządy: serce i jelito cienkie;
• Ziemia to smak słodki, kolor żółty, pora roku późne lato, narządy: żołądek, śledziona i trzustka;
• Metal to smak ostry, kolor biały, pora roku jesień, narządy: płuca i jelito grube;
• Woda to smak słony, kolor czarny, pora roku zima, narządy: nerki i pęcherz moczowy;
• Drzewo to smak kwaśny, kolor zielony, pora roku wiosna, narządy: wątroba i pęcherzyk żółciowy.
W książce zwięźle zostały omówione funkcje fizjologiczne narządów wewnętrznych według reguł tradycyjnej medycyny chińskiej, ich różnorodne związki i zależności oraz wpływ natury pożywienia na ich pracę. Jest to zatem poradnik o prawidłowym żywieniu z wykorzystaniem wiedzy i mądrości zawartej w otaczającym nas świecie. Autor sądzi, że wiedza i osiągnięcia współczesnej medycyny oraz farmacji powinny służyć profilaktyce, której częścią jest zdrowe żywienie człowieka, w zgodzie z prawami natury promowanymi przez ekologię. Ludzi zdrowych i szczęśliwych cechują: empatia, otwartość, pogoda ducha, tolerancja i radość życia. Przewodnią rolą tej książki jest pomaganie im stać się takimi.
Zdrowie jest na wyciągnięcie ręki - wystarczy zmienić to, co jeszWiele chorób metabolicznych mogłoby zostać zatrzymanych, a nawet wyleczonych, dzięki odpowiedniej diecie. Potrzebujesz stanowczych zmian w swoim żywieniu, postaw na właściwe produkty, dowiedz się, co i jak jeść, aby dać sobie szansę na zdrowie. Doktor Ewa Dąbrowska, autorka przełomowej diety warzywno-owocowej, w swojej najnowszej książce:wyjaśnia prawdziwe przyczyny chorób metabolicznych, takich jak otyłość, cukrzyca, miażdżyca i nadciśnienie,omawia terapie postem i dietą, które przyniosły ulgę tysiącom pacjentów,przedstawia historie ludzi, którzy odzyskali zdrowie, zmieniając nawyki żywieniowe,wskazuje, jak postem zmodyfikować farmakoterapię i tym samym poprawić jakość życia,proponuje przepisy z diety warzywno-owocowej, które wspomagają leczenie chorób metabolicznych.Zdrowa dieta to klucz do długiego życia - odkryj moc postu warzywno-owocowego!Dr n. med. Ewa Dąbrowska - internista, wieloletni pracownik Akademii Medycznej w Gdańsku. W latach 80. XX wieku podjęła się leczenia pacjentów nowatorską metodą - postem na bazie warzyw i owoców. Widząc zaskakujące efekty, zrozumiała, że nasze zdrowie w głównej mierze zależy od stylu życia, czyli głównie od tego, co jemy i jak się ruszamy i że post oczyszczając nas z toksyn, uruchamia samoleczące mechanizmy. Dalsze lata swojej pracy zawodowej poświęciła upowszechnianiu tej prawdy, co zostało uwieńczone opracowaniem diety dr Ewy Dąbrowskiej(R), przelaniem na papier doświadczeń w formie publikacji oraz powołaniem w 2018 roku Instytutu Promocji Zdrowia dr Ewy Dąbrowskiej. Prowadzi działalność publicystyczną i sprawuje nadzór lekarski w certyfikowanych ośrodkach propagujących post warzywno-owocowy.
Według amerykańskich rankingów trzy diety zostały uznane za najbardziej prozdrowotne: śródziemnomorska, DASH i fleksitariańska. Książka Diety TOP szczegółowo omawia ich zasady, oferując praktyczne wskazówki oraz przepisy kulinarne. To przewodnik, który pomoże zrozumieć, jakie produkty wybierać i jak planować posiłki, aby cieszyć się zdrowiem. Zawiera łatwe do wykonania przepisy na smaczne i zrównoważone dania. Odkryj sekrety tych wyjątkowych diet i wprowadź nowe nawyki żywieniowe do swojego życia.
Zdrowa kuchnia zawiera kilkaset przepisów na wielesmacznych i zdrowych dań. Dzięki niej możliwe jestprzygotowanie efektownych przystawek, sycącychzup, wykwintnych mięs, pysznych ciast i deserów,aromatycznych sosów, orzeźwiających napojów,a nawet specjałów kuchni śródziemnomorskieji wegetariańskiej.Niniejsza pozycja pomoże młodym adeptom sztukikulinarnej, a także mistrzom patelni w odkryciu lubdoskonaleniu swoich kulinarnych talentów.
Szukasz inspiracji na pyszne przekąski na każdą okazję?Era koreczków już minęła! Teraz czas na coś nowego, pysznego i zaskakującego. A przede wszystkim prostego i szybkiego w przygotowaniu. Ania Lekka, autorka popularnego profilu na Instagramie i TikToku, doskonale wie, jak zaspokoić apetyt na oryginalne przekąski, które nie tylko świetnie smakują, ale i efektownie wyglądają. Po prostu robią wrażenie!Bekonowe kanapki, bajgle śniadaniowe, stripsy z kurczaka, bao z bekonem, guacamole z nachosami, miniserniczki, pistacjowe rollsyGotuj! Bo to wszystko jest pyszne!Ta książka jest pełna zaskakująco prostych i pysznych przepisów na każdą okazję. Jeśli tak mają wyglądać moje przekąski, to mogę "przekąszać" cały dzień! Ania ma głowę pełną świetnych pomysłów i widać to na każdej stronie.Jakub Przeździecki, CoocharzTa książka to absolutny must have na półce każdego miłośnika gotowania i pieczenia!Znajdziesz tu nietuzinkowe pomysły na przekąski - wytrawne i słodkie - które świetnie sprawdzą się zarówno na pikniku z przyjaciółmi, uroczystej rodzinnej kolacji, jak i na spotkaniu ze znajomymi.Justyna Ratajczak, Tysia gotujeSzybkie, proste i tanie w przygotowaniu przepisy to coś, czego szuka każdy z nas. Po książkę Ani będziesz sięgać codziennie i za każdym razem możesz przygotować coś nowego. Polecam!Anna Zyśk, Jedz pysznie
Pierwsza w Polsce książka z przepisami do Air Fryera.Sto autorskich pomysłów na wyjątkowe i łatwe do przygotowania dania znanego dziennikarza kulinarnego Pawła Lorocha, opatrzonych pięknymi zdjęciami, zabawnymi anegdotami i grafikami autora. Niepowtarzalne poczucie humoru, pasja gotowania wyniesiona do rangi sztuki. Nie tylko mięsa...
Współczesne produkty zbożowe zniszczyły w Stanach Zjednoczonych więcej mózgów niż udary, wypadki samochodowe i urazy głowy razem wzięte. dr William Davis, autor książki Wheat Belly Jeszcze kilka lat temu dietetycy i lekarze utrzymywali, że wszelkie tłuszcze zwiększają ryzyko występowania różnych chorób, nadwrażliwość na gluten rozpatrywana była wyłącznie w kontekście celiakii, a tak zwani poważni naukowcy nie mieli odwagi zalecać nieskomplikowanych zmian stylu życia, które mogłyby stymulować powstawanie i rozwój nowych komórek mózgowych. Obecnie dysponujemy świetnie udokumentowanymi dowodami świadczącymi o tym, co konkretnie przyczynia się do degeneracji mózgu i rozwoju schorzeń takich jak demencja czy choroba Alzheimera. To wspaniała książka, dzięki której zatroszczysz się o swój mózg! dr Mark Hyman, autor książki Koniec z cukrzycą i otyłością! Dzięki tej bestsellerowej, wyjątkowo aktualnej i potrzebnej książce przekonasz się, że na zdrowie mózgu wpływają nie tyle geny, ile dieta! Dowiesz się, że wspólnym elementem chorób degeneracyjnych mózgu jest stan zapalny, który z kolei często bywa skutkiem diety bogatej w węglowodany. Zrozumiesz, w jaki sposób "zdrowe produkty pełnoziarniste" szkodliwie oddziałują na mózg, a także uzyskasz informacje, dzięki którym szybko zadbasz o zdrowie i regenerację swojego układu nerwowego. Poza lepszym samopoczuciem zdobędziesz panowanie nad swoim genetycznym przeznaczeniem i skutecznie ochronisz swój potencjał intelektualny. Ta książka to prawdziwy skarb! dr Bernie Siegel, autor książki Faith, Hope and Healing i The Art of Healing
"Dietetyka kobiet i mężczyzn" to unikatowa publikacja przedstawiająca zalecenia żywieniowe uwzględniające różnice między płciami, w tym również w występowaniu chorób u obu płci.W książce omówiono - w kontekście żywienia - choroby występujące częściej wśród kobiet, takie jak choroba Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, osteoporoza i zespół jelita drażliwego, oraz choroby dotykające częściej mężczyzn, takie jak dna moczanowa, stłuszczeniowa choroba wątroby związana z zaburzeniami metabolicznymi czy choroba refluksowa przełyku.Dodatkowo autorki, mające dużą praktykę kliniczną i na co dzień pracujące z pacjentami, przekazują wiedzę na temat wpływu żywienia na płodność, profilaktyki żywieniowej w zaćmie i jaskrze oraz żywienia w najczęstszych chorobach skóry i chorobach układu sercowo-naczyniowego. Opisano również szczegółowo zasady żywienia osób w starszym wieku, uwzględniając zarówno procesy fizjologiczne starzenia się organizmu, jak i najczęstsze stany chorobowe, takie jak niedożywienie czy otyłość z często towarzyszącą jej w tym wieku sarkopenią. Ponadto w książce przedstawiono interakcje między lekami a żywnością, formułując praktyczne zalecenia dla osób zażywających leki.Podręcznik "Dietetyka kobiet i mężczyzn" przeznaczony jest dla studentów dietetyki i innych kierunków medycznych oraz specjalistów zajmujących się tematyką żywienia. Klarowna struktura, aktualna treść i praktyczne materiały dodatkowe czynią go cennym źródłem wiedzy również dla pacjentów i każdego, komu bliskie są zasady prawidłowego żywienia.
Zamień mięso na więcej warzyw!Lubisz jeść smaczne różnorodne posiłki, nie poświęcając dużo czasu na gotowanie? Chcesz zadbać o zdrowie i piękną sylwetkę, a do tego zaoszczędzić na zakupach? Marta Maciurzyńska pokaże ci, jak pyszna i zdrowa może być kuchnia wegetariańska!W tej książce znajdziesz ponad 100 przepisów na każdy posiłek: pomysły na słodkie i wytrawne śniadania, pożywne bezmięsne obiady, kolorowe sałatki, lekkie kolacje i znakomite desery. Zacznij dzień od zielonej szakszuki, weź na wynos curry z kalafiora, zaspokój chęć na słodycze tartą z morelami, a na koniec dnia spróbuj tostów z kimchi. A co najlepsze, na wszystko to wystarczy kwadrans w kuchni!Ciesz się pysznym warzywnym jedzeniem, lepszym samopoczuciem - i wolnym czasem!
Słuchając lekarzy i śledząc doniesienia ze świata medycyny widzimy, że przybywa chorób i zaburzeń, których przyczyną jest cukier. A przecież kiedyś jedliśmy go tyle samo, a nawet więcej - i nikt nam nie mówił, że jest zły. Czy to możliwe, że wtedy nie szkodził? Niestety, szkodził, ale dopiero nowoczesne metody naukowe pozwoliły prześledzić zależność między cukrem w naszej diecie a problemami zdrowotnymi, z którymi nie potrafimy się uporać. Co ważne, przetworzone jedzenie pełne nieobojętnych dla zdrowia dodatków, a ubogie w mikroelementy oraz nadmiar stresujących bodźców każdego dnia powodują, że metabolizm cukrów zawodzi nawet, jeśli staramy się odżywiać rozsądnie.Teraz, kiedy dzięki nauce udało nam się poznać wędrówkę glukozy po zakamarkach naszego ciała, możemy nauczyć się omijać żywieniowe pułapki. Kluczem jest stopniowe przeprogramowanie metabolizmu cukrów i nauczenie organizmu właściwego korzystania z energii, jaką dają.W tej książce autorka krok po kroku wyjaśnia, jak to zrobić. Proponuje specjalny program rozłożony na 4 tygodnie, który pozwoli lepiej kontrolować poziom cukru we krwi. To prosty sposób na odzyskanie energii i dobrego samopoczucia w zaledwie 30 dni.
Wyczerpujący, rzetelny poradnik dla osób chorujących na SIBO (przerost flory bakteryjnej w jelicie cienkim) Ból brzucha, dyskomfort, wzdęcia, biegunki i zaparcia to coraz powszechniejsze dolegliwości, które nie tylko znacząco obniżają komfort codziennego życia, lecz także mogą być symptomem choroby określanej jako SIBO. Wielu z nas latami funkcjonuje z dokuczliwymi objawami, nie wiedząc, że istnieje szereg działań, które mogą nam pomóc.Autorka szczegółowo opisuje przyczyny, przebieg i metody radzenia sobie z SIBO. Porządkuje dostępną wiedzę o tej wciąż mało rozpoznanej chorobie, czerpiąc ze swojego bogatego doświadczenia dietetyczki.Zdrowe jelita to także solidna porcja wiedzy o jelitach w ogóle. Autorka uświadamia nam, jak bardzo ich stan rzutuje na pracę całego organizmu, i edukuje o roli czynników środowiskowych negatywnie wpływających na kondycję jelit także o znaczeniu zdrowia psychicznego. Katarzyna Bednarska magister dietetyki, absolwentka WUM. W praktyce dietetycznej stawia przede wszystkim na szukanie przyczyn zaburzeń, strategię dobraną do potrzeb pacjenta i merytoryczne podejście oparte na badaniach naukowych. Nagrywa podcast, prowadzi konto na Instagramie (@kasia.bednarska.dietetyk) i blog pod adresem kbednarska.pl.
Książka ta zrewolucjonizuje twoje podejście do cukrzycy typu 2, insulinoporności i zaburzeń hormonalnych. Zamiast traktować je jak choroby przewlekłe, odkryjesz, że są to stany, które można odwrócić. Autor przedstawia 9-tygodniowy plan, który pomoże ci cofnąć objawy cukrzycy typu 2, stanu przedcukrzycowego oraz stanu pocukrzycowego. Dzięki subtelnym zmianom w stylu życia i głębokiemu zrozumieniu psychologicznych aspektów jedzenia, nauczysz się przestawiać swoje ciało na spalanie tłuszczu, a nie cukru. Poznasz również korzyści płynące z postu przerywanego. Ten plan nie tylko pomoże ci w walce z cukrzycą, ale także w zapobieganiu chorobom układu krążenia i innym zaburzeniom zdrowotnym. Ta książka to twoja mapa do odzyskania zdrowia i odwrócenia skutków cukrzycy typu 2.
Maja Jaworowska i Karolina Paciorek, tofu-entuzjastki znane internetowemu towarzystwu jako Roślinna Baza, mają zaszczyt zaprezentować Państwu swój książkowy debiut w całości poświęcony TOFU. Być może ktoś powie: O JENY, JAKIE TO TOFU JEST NUDNE. A my na to: WIESZ CO? PIERŚ KURCZAKA TEŻ JEST NUDNA, ALE CHYBA NIE JESZ JEJ NA SUROWO, PRAWDA? Tak samo jest z tofu. Wychodzimy z założenia, że ludzie, którzy nie lubią tofu, najpewniej używają wody jako marynaty – ale przecież to nie jesteś ty! Dlatego porzuć stereotypy i razem z nami wkrocz śmiało do świata, gdzie tofu jest królem wszystkich dań. Uwaga: książka może zawierać ślady humoru i kulinarnych uniesień.
Wegańskie przepisy dla początkujących to przewodnik i poradnik dla osób pragnących spróbować prostego, pysznego wegańskiego jedzenia.
Znajdziesz w nim:
ponad 130 nowych autorskich przepisów na zdrowe i łatwe do przyrządzenia potraw
cytaty słynnych wegetarian i wegan
porady dotyczące suplementacji niezbędnych składników
opowieści o fascynującej historii wegetarianizmu
przepisy na śniadania, zupy, obiady, sałaty, pasty do chleba, napoje i desery
badania naukowe.
Dowiesz się:
co to są omega-3 i do czego służą
jak upiec domowy chleb na zakwasie
jak zrobić pyszne frytki ze słodkich ziemniaków
jak skomponować dzienny jadłospis
skąd weganie biorą białko
co to jest witamina B12 i witamina D.
Kolorowe fotografie, przepisy, badania naukowe, opowieści z historii wegetarianizmu, informacje dotyczące suplementacji i zdrowia. Objętość: 376 stron.
Smacznego!
Zespół chronicznego zmęczenia (CFS) to niełatwa do zdiagnozowania jednostka chorobowa, na którą składa się wiele objawów: przewlekłe zmęczenie, złe samopoczucie powysiłkowe, trudności w podjęciu nawet najprostszych codziennych aktywności, dolegliwości bólowe i wiele innych. Nie istnieje leczenie gwarantujące pełne wyzdrowienie z CFS, są jednak metody pozwalające łagodzić jego objawy. Proponowane w książce terapie, wywodzące się z danych naukowych, opierają się na działaniu zmniejszającym dolegliwości bólowe oraz zmęczenie i obejmują przede wszystkim zmiany w stylu życia – odpowiedni sposób odżywiania, stopniowe zwiększanie aktywności fizycznej, a także odpoczynek. Dietoterapia w zespole chronicznego zmęczenia jest pierwszą na polskim rynku wydawniczym pozycją łączącą w sobie elementy związane z problematyką CFS, strategie postępowania dietetycznego, suplementację, rolę mikrobioty jelitowej oraz przepisy na dania mogące wspomagać chorych. Publikacja dedykowana jest dietetykom, lekarzom zajmującym się osobami z CFS, a także samym pacjentom i ich bliskim.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?