KATEGORIE [rozwiń]

Diety

Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej. 

Okładka książki Dieta św. Hildegardy źródłem zdrowia i młodości
nowość

9,50 zł 5,22 zł


Książka Elżbiety Ruman to popularny poradnik prezentujący założenia diety i sztuki lekarskiej św. Hildegardy z Bingen. W pierwszej części publikacji, składającej się z 12 rozdziałów, autorka omawia znaczenie Hildegardowego postu leczniczego oraz diety opartej na ziołach i przyprawach stosowanych przez świętą zakonnicę. W drugiej części – „Odżywianie w rytmie pór roku” – prezentuje inspirujące przepisy potraw ze średniowiecznej kuchni zakonnej, m.in. placuszki z zielonych ziaren orkiszu, sałatkę z „dzikich ziół”, chleb z dyni, zupę fasolową z fenkułem. Książkę zamyka dział poświęcony napojom polecanym przez św. Hildegardę. Dieta zalecana przez tę wybitną średniowieczną zakonnicę jest nadal atrakcyjna i inspirująca także dla współczesnych odbiorców, pozwala bowiem, co zostało potwierdzone naukowo, pozbyć się zbędnych kilogramów i złogów z organizmu, reguluje ciśnienie krwi, oczyszcza wątrobę, przywracając jej właściwą wydolność, odkwasza organizm, przywraca sprawność stawów, pomaga w walce z bólem towarzyszącym chorobom reumatycznym, oczyszcza jelita, poprawia wygląd skóry i dodaje jej blasku. Święta Hildegarda z Bingen (1098-1179), wizjonerka, badaczka przyrody, lekarka i kompozytorka, była jedną z najbardziej znaczących kobiet średniowiecza. Założyła klasztor, doradzała papieżom, cesarzom i świętym, prowadziła korespondencję z najważniejszymi uczonymi epoki. W swoich dziełach połączyła sztukę lekarską starożytności z osiągnięciami mędrców arabskich i tradycyjną medycyną ludową.
Okładka książki Recepty naturalnego samoleczenia ciała i duszy
nowość

79,00 zł 43,44 zł


TEN CUDOWNY PORADNIK MÓWI O TYM: – jak uniknąć wszelkich, nawet najcięższych chorób; – jak wygląda najzdrowsza dieta świata oraz zdrowy styl życia; – jak samemu się uzdrowić i przedłużyć sobie życie; – jak stać się bardziej zaradnym i pożytecznym dla siebie i innych; – co zrobić, aby stać się lepszym człowiekiem. KSIĄŻKA JEST CENNYM, PRAKTYCZNYM KOMPENDIUM WIEDZY DLA KAŻDEGO, KTO ODPOWIEDNIO WCZEŚNIE PODJĄŁ TRUD STARANIA SIĘ O TO, ABY STAĆ SIĘ POD KAŻDYM WZGLĘDEM ZDROWYM, SPEŁNIONYM I UŻYTECZNYM CZŁOWIEKIEM. DZIĘKI NIEJ STANIESZ SIĘ LEPSZYM CZŁOWIEKIEM DLA SIEBIE ORAZ DLA INNYCH (rodziny, współpracowników, znajomych oraz dla wszystkich dookoła!) TEJ MAGICZNEJ KSIĄŻKI NIE WOLNO PRZEOCZYĆ. Nie musisz jej czytać w całości. Wystarczy tylko, że: – wybierzesz ze spisu treści to, co dotyczy bezpośrednio CIEBIE; – przeczytasz to i będziesz starać się to STO-SO-WAĆ. Prof. zw. dr hab. Henryk Bieniok jest uznanym autorytetem z zakresu zarządzania, w tym zarządzania samym sobą, a więc także zarządzania własnym zdrowiem i w ogóle swoją osobowością. Posiada w dorobku 510 publikacji, w tym 43 książki poświęcone tym zagadnieniom. JEST TAKŻE PROFESOREM HONORIS CAUSA Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach oraz PROFESOREM I WYKŁADOWCĄ w Akademii Górnośląskiej w Katowicach. Prowadzi również wykłady z tego zakresu na kilku uniwersytetach III wieku. Pracuje zawodowo już 67 lat, aby nadal propagować i upowszechniać te zagadnienia dla dobra innych ludzi.
Okładka książki Wielka księga specjałów Siostry Anastazji
nowość

119,00 zł 65,99 zł


Wielka księga specjałów Siostry Anastazji to ponad 400 sprawdzonych przepisów na przystawki, zupy, sałatki, dania mięsne, rybne i warzywne. A co najważniejsze, przyrządzisz je ze składników dostępnych w każdym sklepie. To przepisy dla każdego i na każdą okazję. Warto je mieć pod ręką! Prawie 3 000 000 sprzedanych książek! Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości od lat łączy swoje powołanie zakonne z zamiłowaniem do pieczenia i gotowania. Otrzymała wiele nagród, w tym Nagrodę Prezesa Międzynarodowych Targów Poznańskich. Znana jest także za granicą. Mimo wielkiego sukcesu pozostaje osobą skromną, dla której najważniejsza jest modlitwa i praca.
Okładka książki Dieta antyrakowa. Przepisy na zdrowe życie wyd. 2024
nowość

49,99 zł 27,49 zł


Liczba zachorowań na nowotwory stale rośnie. Wszyscy się ich boimy, ale jednocześnie odsuwamy od siebie tę myśl i bagatelizujemy rolę żywienia w profilaktyce chorób nowotworowych. A styl życia i dieta mają przecież niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Czy wiesz, które produkty mają właściwości antynowotworowe? Jak przygotowywać codzienne dania, żeby nie traciły cennych składników odżywczych? Jak przechowywać żywność, aby nie stała się dla nas niebezpieczna? Dzięki tej książce dowiesz się, czego się wystrzegać, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Poznasz różnorodne naturalne składniki żywności o działaniu przeciwzapalnym, ochronnym i antynowotworowym. Obszerną część teoretyczną książki uzupełnia bogaty zbiór przepisów na śniadania, obiady, kolacje, surówki, przekąski i prozdrowotne koktajle. Agata Lewandowska – dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze blog i artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.
Okładka książki Dieta zdrowych jelit wyd. 2024
nowość

49,99 zł 27,49 zł


Zdrowe i smaczne jedzenie to najlepsza rzecz, jaką możesz podarować swoim jelitom. W dzisiejszych czasach jelita nie mają lekko. Niewłaściwa dieta, stres, pośpiech, nadużywanie leków – to wszystko powoduje, że z dnia na dzień są coraz bardziej osłabione. Problemy takie jak zespół jelita drażliwego, nietolerancja FODMAP, zespół SIBO, celiakia wymagają kompleksowego leczenia i troskliwej opieki dietetycznej. Ta książka uporządkuje twoją wiedzę i wskaże możliwe przyczyny dolegliwości. Dowiesz się z niej m.in.: • co jeść, by złagodzić częste dolegliwości jelitowe, • kiedy błonnik jest wskazany, a kiedy trzeba go ograniczać, • jak dbać o dobrą mikroflorę jelitową i jakie są z tego korzyści, • jak pozbyć się dokuczliwych zaparć bez przyjmowania leków, • jak postępować w przypadku alergii i nietolerancji pokarmowych (np. nietolerancji glutenu, fruktozy, laktozy). Znajdziesz tu również przepisy na pyszne i łatwe w przygotowaniu dania odpowiednie w różnych zaburzeniach jelitowych. Smacznego! Agata Lewandowska – dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze blog i artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.
Okładka książki I gotowe! Proste, atrakcyjne, ekologiczne przepisy kuchni wege
nowość

79,99 zł 45,63 zł


Max La Manna, uznany jest za jednego z 30 najlepszych szefów kuchni zmieniających przyszłość żywności według magazynu VegNews.Jego najnowsza książka "I gotowe!" zdobyła nagrodę dla najlepszej wegańskiej książki kucharskiej na świecie 2023 przyznanej przez Gourmand World Cookbook Awards czyli Kulinarne Oskary.W książce znajdziemy przepisy na sałatki, dania jednogarnkowe, podkręcone dania klasyczne, takie jak rag z kalafiora, risotto romesco, grzybową masala z chrupiącym ryżem kardamonowym, "butter chicken" z tofu, a także przekąski jak na przykład pieczone "skrzydełka" z kalafiora na ostro, chrupiące gniecione ziemniaki z pikantnym majonezem cytrynowym, kuskus curry z chutneyem dyniowo-kolendrowym czy szaszłyki z bakłażana z harissą i energetyczną sałatka z bulguru.Czy wiedzieliście, że 40% jedzenia marnuje się dlatego, że nie wykorzystujemy produktów, które już mamy w domu? Wiele z przepisów w tej książce bazuje na wykorzystaniu dodatków z poprzednio przygotowanych potraw lub ułatwia wykorzystanie "resztek" jak na przykład kremowa zupa z pora i pasternaku z chipsami z obierek z pasternaku, placuszki z fusów z kawy czy lody no-waste z mleka i płatków śniadaniowych z aromatem wanilii, cynamonu i mleczka kokosowego.Nie zabrakło także deserów jak czekoladowe brownie z masłem orzechowym i tahini, biszkoptowe pączki bananowe z polewą czekoladową, churrosy cynamonowo-czekoladowe i ciasto marchewkowo-pekanowe z polewą pomarańczową.Wszystkie przepisy zawarte w niniejszej książce zostały wypróbowane przy użyciu składników pochodzenia roślinnego.
Okładka książki Dieta planetarna
nowość

69,90 zł 40,49 zł


Jeśli troszczysz się o zdrowie swoje i najbliższych, bliskie ci jest ekologiczne myślenie, chcesz mieć swój wkład w naprawianie świata, zacznij od diety planetarnej. To styl życia, który przynosi wiele korzyści tobie i światu.Dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr i miłośniczka zdrowego jedzenia Urszula Minorczyk pokazują sposoby na życie w zgodzie z naturą i z poszanowaniem naturalnych zasobów naszej ziemi. Kluczowe elementy diety to:- jedzenie sezonowo i lokalnie, dzięki czemu ograniczamy globalny łańcuch dostaw i ślad węglowy- ograniczenie spożycia mięsa- dbanie o dobrostan zwierząt- jedzenie jak najmniejszej ilości produktów przetworzonych- planowanie zakupów tak, by nie marnować i nie wyrzucać jedzeniaOprócz solidnej dawki wiedzy znajdziesz tu wiele prostych przepisów na pyszne dania z warzyw i owoców, a także rady, jak zdrowo komponować posiłki. Wszystko po to, aby czuć się lepiej i żyć na piękniejszej planecie.Planety B nie ma. Ale jest dieta planetarna, czyli odżywianie przyjazne planecie.Jeść mniej, ale treściwiej, z myślą nie tylko o sobie, lecz także o przyszłości planety. Kasia i Ula piszą wprost, co i ile powinniśmy jeść, żeby ciało i umysł funkcjonowały sprawnie i długo.W książce pojawiają się konkretne przykłady, dane i wskazówki. Dzięki temu wiem, jakie produkty i w jakiej ilości powinny tworzyć moje i Twoje dzienne menu.Bardzo apetyczna i odżywcza pozycja :) uświadamiająca, ile kosztuje planetę nasze nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu.Maja Popielarska
Okładka książki Ulubione AlaAntkowe BLW
nowość

59,90 zł 33,15 zł


Ulubione przepisy niemowląt i dzieci? Smaczne! Ulubione przepisy rodziców? Łatwe do zrobienia! Ulubione przepisy autorek bloga alaantkoweblw? Te najczęściej wybierane spośród tysięcy propozycji!Joanna Anger i Anna Piszczek już od dekady gotują dla najmłodszych, edukują, propagują zdrowe jedzenie i pokazują, jak bezpiecznie rozszerzać dietę niemowlęcia w oparciu o łatwo dostępne produkty i proste i szybkie przepisy. Ten wyjątkowy jubileuszowy zbiór zawiera najlepsze przepisy z dziesięciu lat istnienia bloga alaantkoweblwPrzepisy, zdjęcia, wspomnienia, porady - wszystko to, za co tysiące czytelniczek pokochały blog i jego autorki!Joanna Anger - absolwentka psychodietetyki, integracji sensorycznej i wczesnego wspomagania rozwoju dziecka, pedagożka. Anna Piszczek - terapeutka integracji sensorycznej i wczesnego wspomagania rozwoju dziecka, pedagożka. Autorki najpopularniejszego bloga o rozszerzaniu diety i licznych książek kulinarnych z przepisami dla niemowląt i dzieci starszych.
Okładka książki Niebezpieczne zboża
nowość

49,40 zł 28,82 zł


Niemal we wszystkich kulturach produkty zbożowe są podstawowym elementem diety. Czy rzeczywiście są one zdrowe dla każdego? Dla osób, które są uczulone na gluten - białko znajdujące się we wszystkich zbożach, produkty mączne są toksyną i zagrażają ich życiu. Natomiast dla tych, którzy mają na nie nadwrażliwość, spożywanie ich powoduje groźne choroby, rzadko jednak kojarzone z tym produktem. Dzięki Autorce - naturoterapeutce i dietetyczce z 30 - letnim doświadczeniem, będziesz mógł sam przekonać się o wartościach terapeutycznych diety bezglutenowej, która pomaga w leczeniu i zapobiega ponad 200 przewlekłym chorobom, mającym związek z celiakią i nietolerancją glutenu. Znajdziesz tu także informacje na temat Specyficznej Diety Węglowodanowej, która jest w stanie wyleczyć również wiele poważnych chorób. Zdrowe życie bez glutenu.
Okładka książki Jadłospisy. Niski indeks glikemiczny. Cukrzyca, insulinooporność, otyłość
nowość

49,95 zł 27,47 zł


Z tą książką bez wysiłku wdrożysz w życie optymalne dla zdrowia nawyki żywieniowe. Poznasz zasady prawidłowego komponowania posiłków, dowiesz się, czym są indeks i ładunek glikemiczny, jak się je oblicza i dlaczego warto jeść potrawy o niskim IG. Co więcej, w poradniku znalazły się kompletne tygodniowe jadłospisy z przepisami na apetyczne, smaczne, zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Książka zawiera także przydatne tabele z wartościami indeksu glikemicznego poszczególnych produktów, porady dotyczące mądrych zakupów i mnóstwo innych wskazówek, które pomogą przyrządzać smaczne, wartościowe posiłki oraz utrzymywać dobrą kondycję fizyczną, znakomite samopoczucie i zdrowy wygląd.
Okładka książki Dieta. Niski indeks glikemiczny. Cukrzyca, insulinooporność, otyłość
nowość

49,95 zł 27,47 zł


Dieta. Niski indeks glikemiczny to poradnik idealny zarówno dla osób borykających się z nadwagą, otyłością, insulinoopornością i cukrzycą, jak i wszystkich tych, którzy chcą zdrowo żyć. Autorka przystępnie wyjaśnia zależności zachodzące pomiędzy niezdrowym trybem życia a złym samopoczuciem. Pokazuje też, jak w prosty sposób można osiągnąć cel, jakim jest kontrola nad racjonalnym odżywianiem się oraz radość ze szczupłej sylwetki i życia w zdrowiu.
Okładka książki Dieta przeciwzapalna. Przepisy. Porady. Zdrowe nawyki
nowość

49,95 zł 27,47 zł


Stan zapalny w organizmie to rodzaj sygnału alarmowego informującego ciało o wystąpieniu zagrożenia. Rozwija się w sytuacji, gdy układ immunologiczny, czyli odpornościowy, podejmuje próbę chronienia ustroju przed zakażeniem lub uszkodzeniem. Kluczem do profilaktyki i złagodzenia stanów zapalnych organizmu może być dieta. Książka jest rodzajem przewodnika, który wyjaśnia w jaki sposób proste zmiany w naszym jadłospisie mogą przynieść wymierne efekty. Dowiesz się z niej, jak poprawić odporność i przywrócić harmonię w organizmie. Znajdziesz tu przepisy na pyszne i proste w przygotowaniu dania oraz superszybki jadłospis przeciwzapalny dla zapracowanych na 10 dni. Dodatkowe propozycje odżywczych przekąsek oraz zdrowych deserów sprawią, że pokochasz tę dietę.
Okładka książki Gotuj z Majokani

39,90 zł 27,50 zł


Ta książka to coś więcej niż zbiór przepisów… Czego szukamy w sztuce, także kulinarnej? Niezwykłych doznań? Szukamy czegoś, co rozpala w nas iskierkę życia…
Okładka książki U malucha na talerzu. Zdrowa dieta dla niemowląt

49,90 zł 29,84 zł


Ulubiona książka wielu pokoleń młodych rodziców w zaktualizowanej formie. Karmienie malucha do ukończenia 1. roku życia miesiąc po miesiącu wraz z przepisami. Każdy rodzic pragnie, by jego dziecko było zdrowe i szczęśliwe. I każdy rodzic wie, jak ważne dla zdrowia i prawidłowego rozwoju malucha jest właściwe odżywianie. W chaosie porad z internetu, sprzecznych często zaleceń różnych ekspertów, sugestii rodziny i wskazówek znajomych można się pogubić. Proponujemy prosty, praktyczny poradnik, sprawdzony przez opiekunów oraz dzieci. Przeprowadzi on młodych rodziców przez rozszerzanie diety maluszka miesiąc po miesiącu. Wyjaśniamy i podpowiadamy: • jak poznać, że niemowlę jest gotowe na nowości w jadłospisie, i od czego zacząć • jakie porcje powinno zjadać dziecko i jak się zorientować, czy nie zjadło za mało • co niemowlę może pić, a czego nie powinno • co jest lepsze: gotowe dania w słoiczkach czy domowe jedzenie • jakie produkty wybierać w sklepie, gdy przygotowuje się z nich dania dla dziecka • czy do potraw dla niemowląt można dodawać przyprawy, a jeśli tak, to jakie • które produkty są najsilniejszymi alergenami. W książce znajdują się sprawdzone przepisy na proste dania dostosowane do wieku malucha, które można łatwo przygotować w domu. Wszystkie porady oraz przepisy są zgodne z najnowszymi zaleceniami Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci.
Okładka książki Zdrowe smaki BLW. Jak nakarmić całą rodzinę...

69,99 zł 38,49 zł


Masz dość gotowania osobnych posiłków dla każdego członka rodziny? Planujesz wprowadzić w domu dobre nawyki żywieniowe? Chcesz rozpocząć rozszerzanie diety maluszka i nie wiesz, od czego zacząć, żeby mu nie zaszkodzić? Masz w domu małego alergika? A może po prostu potrzebujesz inspiracji w kuchni?Ułatwiaj sobie życie! Jemy to samo!Izabela Daniel-Kalicka, dietetyk i mama dwójki dzieci, zdradzi ci sekrety, jak przygotować dobrze zbilansowane, smaczne i zdrowe posiłki dla całej rodziny. Pokaże ci też, co zrobić, żeby dania, które smakują dorosłym i starszym dzieciom, mogły jeść również niemowlęta.BLW (bobas lubi wybór) czy metoda tradycyjna? Poznaj sposoby rozszerzania diety i sprawdź, jak wprowadzić je w życie!Dzięki tej książce przekonasz się, że kilka bazowych receptur można w dowolny sposób komponować z różnymi, czasami zaskakującymi dodatkami, tworząc dopasowany do twojej rodziny jadłospis. Poznasz nie tylko zalety jedzenia wspólnych posiłków, ale dowiesz się też, jak zaangażować najmłodszych domowników do pomocy. Znajdziesz tutaj przepisy na pyszne śniadania i kolacje, sprawdzone obiady, zdrowe słodkości i przekąski oraz taco party!
Okładka książki Księga soków
nowość

49,90 zł 28,32 zł


Poznaj najsmaczniejszy i najprostszy sposób na zaspokojenie twoich żywieniowych potrzeb i ugaszenie pragnienia.Najprostsza droga do zachowania dobrej kondycji, witalności, mocnych kości oraz pięknej skóry i włosów to zdrowa, pełnowartościowa dieta. Jednym z jej głównych składników są świeże soki owocowo-warzywne. Michael T. Murray, światowej sławy ekspert w dziedzinie zdrowego żywienia, w "Księdze soków" zawarł bezcenne informacje na temat uzdrawiająco-rewitalizujących mocy różnych owocowych i warzywnych soków oraz dopasował do nich pyszne i proste przepisy.Z książki dowiesz się, jak poszczególne soki pomagają:- pokonać raka,- obniżyć ciśnienie krwi,- przynieść ulgę stawom,- leczyć kamienie nerkowe i wrzody,- walczyć z efektami starzenia,- obniżyć poziom cholesterolu.W "Księdze soków" znajdziesz również szczegółowe informacje na temat wartości odżywczych poszczególnych przepisów oraz bezpieczne i efektywne porady na to, jak dietę opartą na sokach zastosować w procesie oczyszczania organizmu.Uwierz, że ta książka o sokach pomoże Ci zmienić swoje życie!
Okładka książki Terapia siarką

44,40 zł 25,91 zł


"Najskuteczniejszy środek na różne dolegliwości Siarka organiczna to substancja naturalnie występująca w naszym organizmie oraz w warzywach i owocach oraz przyrodzie. Dzięki tej książce dowiesz się, jak ważną rolę pełni siarka i jej związki oraz poznasz wskazówki, jak samodzielnie stosować odpowiednie dawki, by Twój organizm skutecznie pokonał dolegliwości. Przywróć zdrowie naturalnym sposobem Autor latami zmagał się z dolegliwościami zdrowotnymi, kontuzjami sportowymi i stanami zapalnymi, które były skutkiem przeciążenia organizmu ćwiczeniami wysiłkowymi. Przyjmował wiele preparatów, w tym siarkę organiczną czyli MSM. Po terapii tym naturalnym środkiem odzyskał energię a urazy i ból przestały utrudniać mu życie. W swojej książce dzieli się wiedzą o jej zdrowotnych właściwościach. Siarka - zdrowie z natury."
Okładka książki Kuchnia polska dla diabetyków

39,99 zł 21,99 zł


Bezpieczne i smaczne potrawy na cały dzień dla chorych na cukrzycę typu 2 i ich rodzin. Inspiracje kulinarne dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę.Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru zdrowo. Dla wielu osób zdrowo znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka od wielu lat pracująca ze słodkimi ludźmi pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i estetycznie podane.W książce znajdziesz:przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje;przepisy na potrawy wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle;propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut, oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia;wyliczone dla każdej potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność;porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2;wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy.Dorota Drozd pielęgniarka o specjalizacji diabetologicznej, edukatorka diabetologiczna i psychodietetyczka, członkini Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych. Jest autorką książek Insulinooporność. Dieta dla zdrowia, Kuchnia świata dla diabetyków i Cukrzyca. Jak z nią żyć, wydanych przez Wydawnictwo RM, oraz licznych artykułów popularnonaukowych.
Okładka książki Wypieki dla diabetyków

39,99 zł 21,99 zł


Smaczne i proste wypieki dla diabetyków oraz wszystkich, którzy chcą mieć kalorie i węglowodany pod kontrolą.Ciasta, ciasteczka, pieczywo, pizza Czy te pyszne wypieki mogą zagościć w diecie diabetyka nie tylko od święta? Dzięki tej książce przekonasz się, że tak! Doświadczona dietetyczka przygotowała 120 przepisów na smaczne i proste w przygotowaniu wypieki o jak najniższym indeksie glikemicznym i odpowiedniej ilości wymienników węglowodanowych.Daj się skusić wyśmienitym ciastom kakaowym, spróbuj pikantnych ciasteczek z bobu, ciesz się delikatnością sernika kokosowego na zimno, przekonaj się, że upieczenie pysznego chleba na zakwasie wcale nie jest trudne! Przepisy Agaty Lewandowskiej to doskonała propozycja zarówno dla wielbicieli tradycyjnych wypieków, jak i osób lubiących poznawać nowe smaki nie tylko dla diabetyków, ale wszystkich, którzy chcą odżywiać się zdrowo, zachować szczupłą sylwetkę, a jednocześnie cieszyć się słodyczą domowych wypieków.W książce znajdziesz:120 przepisów na wypieki słodkie i wytrawne, na ciepło i na zimno, a także na domowe pieczywo,kaloryczność każdej potrawy, a także ilość wymienników węglowodanowych, białkowo-tłuszczowych, błonnika i kwasów tłuszczowych,praktyczne wskazówki, czym zastąpić cukier,porady kulinarne dotyczące różnych rodzajów wypiekówinformacje dotyczące żywienia diabetyków.Agata Lewandowska dietetyczka, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz SGGW. Interesuje się sportem, zdrowym stylem życia i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka książek Polska kuchnia bezglutenowa oraz Ciasta i desery dla diabetyków.
Okładka książki Porady dietetyczne. Dieta bez efektu jo-jo

50,00 zł 35,92 zł


Mam na imię Dorota i jestem dietetykiem oraz psychodietetykiem. Od 20 lat interesuję się zdrowym odżywianiem, jak również zagadnieniem zachowania zdrowej sylwetki. Od siedemnastego roku życia zdrowo, pełnowartościowo oraz niskokalorycznie gotuję. W swoim życiu również zmagałam się z nadwagą. Pewnego dnia jednak powiedziałam sobie: Dość! Koniec ze zbędnymi kilogramami! i udało mi się zrzucić ich nadmiar, a także zachować zdrową i zgrabną sylwetkę dzięki regularnemu uprawianiu sportu oraz silnej motywacji. Moje przepisy oraz przepisy mojej rodziny znajdziesz w książce kulinarnej Życzę smacznego. Rodzinna kuchnia Doroty Książka ta, mam nadzieję, zmotywuje Cię do zdrowego trybu życia i pokaże, że to, co wydaje Ci się niemożliwe do osiągnięcia, stanie się możliwe. Znajdziesz w niej również opinie ludzi, którzy przeszli na przedstawioną przeze mnie dietę, co może okazać się dodatkową motywacją oraz pozytywną inspiracją. Stracić na wadze i mieć stale zgrabną sylwetkę to cel, jaki można uzyskać nie tylko przez ostrą dietę, ale przede wszystkim przez świadomy wybór odpowiednich produktów żywnościowych. Jeśli zastanawiasz się, jak trwale schudnąć, jest na to rada. Przede wszystkim musisz zmienić swoje nawyki żywieniowe na stałe. Jednak, jak łatwo się domyślić, nie tylko na tym polega chudnięcie. Trzeba również połączyć to z aktywnością fizyczną. Słowo dieta pochodzi z języka greckiego i oznacza rozsądny tryb życia łączący zdrowe odżywianie z ruchem. Jest wiele diet, które na początku są na topie, a potem schodzą na kolejny plan, ponieważ pojawiają się następne. Wszystkie te diety łączy jedna cecha chwali się je jako idealne, a wcześniejsze sposoby na odchudzanie stają się bezużytecznymi i niepotrzebnymi już metodami. Tak chociażby podchodzono do węglowodanów, które raz traktowano jako przyczynę nadwagi, a innym razem jako składnik powodujący smukłą sylwetkę. Bardzo podobnie było z takim składnikiem pokarmowym jak tłuszcz. Wrogowie tłuszczu głównie ludzie uprawiający sport mówili, że on tuczy, natomiast ich przeciwnicy, jak sama nazwa wskazuje, byli innego zdania. Głosili tezę, że tłuszcz dodaje energii. Jedząc coraz mniej, aby doprowadzić do szybkiego spadku wagi, oddalasz się od swojego wymarzonego celu. Nie tędy droga. W mojej książce proponuję Ci urozmaicone przepisy na śniadania, obiady i kolacje, jak również na przekąski między posiłkami. Przepisy, po których będziesz czuć się syty, a jednocześnie poprawisz swoją sylwetkę, zdrowie oraz samopoczucie. Przepisy te nie zostały opracowane na podstawie teorii i nauki, a codziennej praktyki. Kilka osób z nadwagą zaczęło korzystać z mojej diety już podczas jej powstawania. Za sprawą diety połączonej z aktywnością fizyczną, udało im się stracić do 1 kilograma w ciągu tygodnia. W książce przedstawiam kilka pomocnych wskazówek oraz rad, dzięki którym odchudzanie przestanie być dla Ciebie stresujące i trudne jak było do tej pory. Pokażę Ci, jak radzić sobie z napadem wilczego głodu czy złością z powodu braku konsekwencji w stosowaniu diety.

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj