Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Osteoporoza nazywana jest cichym złodziejem kości, bo przez lata nie powoduje żadnych dolegliwości. Niestety, może grozić każdemu z nas. Na szczęście można ją wcześnie rozpoznać i odpowiednio leczyć. Naprawienie szkód powstałych w wyniku tej choroby jest niezwykle trudne, jednak kości można wzmacniać w każdym wieku, wystarczy przestrzegać kilku ważnych zasad. Jakie to zasady dowiecie się państwo z poradnika autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein (...). Nigdy nie jest za późno na zmianę trybu życia i diety!
* Przejdź na dietę ketogeniczną
* Odkryj 55 przepysznych i łatwych do przygotowania przepisów
* Zrzuć zbędne kilogramy i odzyskaj zdrowie
Odzyskaj zdrowie z dietą keto!
Dieta ketogeniczna to najpopularniejsza dieta na świecie. Udowodniono, że wspiera spalanie tłuszczu, redukuje stany zapalne, pomaga w walce z rakiem, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę, przywraca równowagę hormonalną, a nawet wydłuża życie. Książka, którą trzymasz w rękach, pełna jest pysznych przepisów, od casserole z kurczakiem po kremowy mus ciasteczkowy. Pomoże Ci też wypełnić kuchnię produktami ketogenicznymi, wytłumaczy, co jadać na mieście, jak poprawić zdrowie swojego mózgu i jak podnieść poziom energii!
W książce:
* Mechanizmy ketozy i zasady diety ketogenicznej
* Ketogeniczny plan treningowy
* Zalety postu przerywanego
* Ponad pięćdziesiąt świetnych przepisów
* Sposoby na utrzymanie diety, gdy jada się poza domem
Rami i Vicky Abramsowie są przedsiębiorcami. Dietę ketogeniczną odkryli w 2014 roku, co całkowicie zmieniło ich życie, również zawodowe. Założyli Tasteaholics.com, wiodącą dziś witrynę poświęconą odżywianiu niskowęglowodanowemu. Ich kolejnym dziełem była Total Keto Diet, popularna aplikacja dla osób na diecie ketogenicznej. Są także autorami kilku książek na temat tego sposobu odżywiania.
Monografia jest poświęcona w całości zagadnieniom z dziedziny żywienia klinicznego.
Zakres merytoryczny niniejszej monografii obejmuje zagadnienia dotyczące leczenia dietetycznego chorób przewlekłych będących największą bolączką XXI w. W syntetyczny i przejrzysty sposób przedstawiono postępowanie dietetyczne w otyłości, chorobach układu krążenia, cukrzycy typu 2 oraz w chorobie Hashimoto.
Przeanalizowano dylematy dotyczące stosowania diety bezglutenowej oraz diety low FODMAP w chorobach układu pokarmowego. Nie zabrakło również rekomendacji z zakresu postępowania w sytuacji wystąpienia alergii i nietolerancji pokarmowych, a także kompendium wiedzy na temat diety wegetariańskiej.
Przygotowany zbiór artykułów jest skierowany przede wszystkim do internistów, lekarzy rodzinnych i POZ, a także dietetyków oraz wszystkich innych specjalistów zainteresowanych przedstawioną tematyką.
Spis Treści:
• Leczenie dietetyczne otyłości – dr inż. Agata Gaździńska
• Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób układu krążenia – mgr Adrian Kwaśny, dr n. o zdr. Michał Czapla
• Postępowanie dietetyczne w cukrzycy typu 2 – dr n. med. Izabela Grabowska
• Dieta w chorobie Hashimoto – dr n. o zdr. Anna Rudnicka
• Alergie i nietolerancje pokarmowe u osób dorosłych – Joanna Jurek, PhD, BSc
• Charakterystyka i zastosowanie diety bezglutenowej – dr hab. Joanna Myszkowska-Ryciak
• Dieta low FODMAP w zespole jelita drażliwego i zespole przerostu rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego – dr n. med. Martyna Marciniak
• Dieta wegetariańska – co każdy lekarz wiedzieć powinien – mgr Iwona Kibil
Zadbaj o prawidłowy poziom cholesterolu twoje serce jest tego warte!To, co jemy, przekłada się na to, czy mamy właściwy poziom cholesterolu. W tej książce podpowiem, jak w nieuciążliwy sposób zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze. Nie dam więc sztywnych nakazów i zakazów ani celów dietetycznych, których realizacji nie umiesz sobie nawet wyobrazić. Obiecuję też, że nie musisz wcale głodować, wprowadzać restrykcyjnych zmian ani rezygnować ze smacznej kuchni.Znajdziesz tu kilkadziesiąt przepisów na zdrowe i pyszne dania, dzięki którym zadbasz o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Dowiesz się także:jak komponować zdrowe i smaczne posiłki;czym zastępować niektóre składniki pokarmowe podnoszące cholesterol;jak stopniowo zmieniać nawyki żywieniowe i dostosować zdrową dietę do swoich upodobań.Poznasz także odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania: ile jajek jeść tygodniowo, czy na diecie niskocholesterolowej można pozwolić sobie na ser, jak w świetle nowych badań wygląda odwieczny spór masło czy margaryna i jakie produkty pomagają obniżać cholesterol.
Dowiadujesz się, że masz chorobę Hashimoto, lekarz doradza Ci zmianę sposobu odżywiania, a w Twojej głowie pojawiają się setki pytań. Czy oznacza to konieczność przejścia na restrykcyjną dietę? Czy możesz pić kawę? Czy da się schudnąć, mając chorobę Hashimoto? Jakie suplementy warto przyjmować?W tym poradniku w przystępny sposób omówiono najważniejsze aspekty zdrowej diety w chorobie Hashimoto. Dowiesz się z niego, jak leczy się choroby tarczycy, jakie składniki są kluczowe w tej diecie i od czego zacząć zmiany. Pomoże Ci on uniknąć groźnych niedoborów, zmniejszyć zmęczenie i poprawić samopoczucie. Autorka podpowiada nie tylko co jeść, lecz także czego unikać w trakcie przyjmowania leków i kiedy udać się do lekarza w celu pogłębienia diagnostyki.Poszczególne rozdziały poradnika wprowadzą Cię w tajniki komponowania smacznych i zdrowych posiłków, stosowania diety przeciwzapalnej i planowania codziennego menu. Informacje na temat choroby oraz praktyczne porady uzupełnia zbiór 80 wypróbowanych przepisów, które z łatwością przygotujesz, nawet jeśli nie jesteś mistrzem kuchni.Agata Lewandowska dietetyczka z ponad dziesięcioletnim doświadczeniem, autorka przeszło 20 poradników dietetycznych. Skończyła dietetykę na WUM i SGGW, podyplomowe studia z psychodietetyki na SWPS oraz liczne kursy i szkolenia. Pisze bloga i artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary. Stara się pokazywać, że zdrowe odżywianie to codzienna troska o zdrowie, a nie luksus. Wierzy, że dostosowanie diety do siebie (a nie siebie do diety) to najlepszy sposób na wyrabianie trwałych, wspierających zdrowie nawyków.
Zaczynasz swoją przygodę z weganizmem lub innym sposobem żywienia wykluczającym mięso i chcesz się dowiedzieć, jakie roślinne produkty są bogatym źródłem białka? A może od lat stosujesz taką dietę i szukasz pomysłu na to, jak wzmocnić organizm i poprawić kondycję? Ta książka zawiera wszystko, czego potrzebujesz. Robin Robertson rozprawia się w niej z wciąż pokutującym mitem, że trudno dostarczać sobie białka na diecie wegańskiej. Autorka jest pionierką proteinowej rewolucji ruchu upowszechniającego wiedzę na temat białka pochodzenia roślinnego, znajdującego się w warzywach, owocach, produktach zbożowych oraz nasionach i orzechach. Znajdziesz tutaj ponad 85 wyjątkowych przepisów na wysokobiałkowe potrawy, a także praktyczny przewodnik po produktach roślinnych będących prawdziwymi bombami proteinowymi.Książka Robin Robertson pokazuje, że niektóre z najbardziej wartościowych produktów roślinnych są zarazem bogatym źródłem białka. Tym samym stanowi nieocenioną pomoc dla osób pragnących poprawić zdrowie dzięki diecie roślinnej.Michael Greger, autor bestsellera Jak nie umrzeć przedwcześnieGdy rośniemy, zapotrzebowanie naszego organizmu na białko się zwiększa. Niektóre osoby potrzebują go więcej niż inne, co wynika z ich trybu życia i predyspozycji genetycznych. Skąd wiedzieć, jaka ilość jest odpowiednia? Jak zadbać o to, by zapewnić sobie właściwą ilość białka najwyższej jakości? Odpowiedź na te i wiele innych pytań znajdziesz w książce Kuchnia wege bogata w białko. Stosuj się do zawartych w niej rad i wskazówek, a zyskasz dwie rzeczy: po pierwsze pokochasz jedzenie, a po drugie twoje ciało będzie ci za to wdzięczne.John Robbins, dyrektor i współzałożyciel ruchu Food Revolution Network, autor książki Głosy rewolucji żywnościowej
Dusza raduje się na widok dobrego uczynku, podobnie jak ciało, gdy znajduje pokrzepienie w smacznej potrawie. Hildegarda z Bingen ZANURZ SIE W ZNAKOMITYCH SMAKACH I AROMATACH ZDROWYCH POTRAW ŚW. HILDEGARDY Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen to kontynuacja poprzednich książek kucharskich zawierających receptury średniowiecznej mniszki, które zyskały rzesze sympatyków na całym świecie! Gotowanie i jedzenie dają nie tylko radość i sytość, ale także chronią przed chorobami i poprawiają jakość naszego życia. Wystarczy, że weźmiesz sobie do serca rady św. Hildegardy oraz przejmiesz odpowiedzialność za siebie i swoje środowisko, a twoje życie będzie bogatsze i zdrowsze. Sięgając po sprawdzone lokalne produkty, dozując odpowiednio składniki, używając leczniczych ziół i przypraw, przekonasz się, ze wyborne smaki mogą zaskakiwać cię każdego dnia. Skosztuj znakomitych zup, deserów, sosów, chleba i wielu innych potraw według receptur Świętej Mniszki i odzyskaj zdrowie i dobre samopoczucie.
Pierwsze tak kompleksowe opracowanie dotyczące żywienia, diagnostyki i leczenia w SIBO, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym autorów. W książce systematycznie i zgodnie z najnowszą wiedzą opisano całość procesu, jakiemu jest poddawany pacjent z rozpoznaniem SIBO. W sposób przystępny (liczne infografiki i tabele) i zgodny z aktualnymi rekomendacjami przedstawiono, jak przebiega antybiotykoterapia, dlaczego jest istotna w leczeniu przerostu bakteryjnego, jak powinno wyglądać prawidłowe leczenie oraz jak zapobiegać nawracaniu SIBO w przyszłości. Przybliżono również zagadnienia dietoterapii i suplementacji, w tym również probiotykoterapii. W publikacji opisano symptomatologię i standardy terapeutyczne, opierając się na aktualnych zaleceniach farmakoterapeutycznych i psychoterapeutycznych oraz wykorzystaniu neuromodulatorów. Autorzy bardzo podkreślają znaczenie mikrobioty, która ulega silnym i nieustannym zmianom, co w procesie leczenia SIBO odgrywa priorytetową rolę i powinno wpływać na styl życia pacjenta, w tym przede wszystkim na jego dietę. Tytuł jest niezbędny w bibliotece studentów dietetyki i innych kierunków z dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyków oraz każdego zainteresowanego tematem mikrobioty, problematyką zdrowia przewodu pokarmowego i tzw. well-beingu. Stanowi cenny drogowskaz dla pacjentów cierpiących na SIBO.
Uzależnienie od cukru rujnuje zdrowie. Pierwsze, co rzuca się w oczy, to nadwaga, a nawet chorobliwa otyłość. Cierpią stawy, kręgosłup, wątroba i nerki. Cierpi dusza. Nie pomagają kolejne diety ani egzotyczne suplementy. Najlepsze, co można uzyskać, to krótkotrwała utrata kilku kilogramów. Efekt jo-jo, załamanie, rozpacz, kolejna próba. Paskudne odczucie, że nie można utrzymać zdrowego stylu życia dłużej niż kilka dni. Czy nie ma sposobu, aby wyjść z tego zaklętego kręgu, odzyskać zdrowie, dobre samopoczucie i kontrolę nad własnym talerzem?
Owszem, istnieje - i opisano go w tym poradniku. Dieta ketogeniczna jest znana od lat. Polega na unikaniu węglowodanów i spożywaniu zdrowych tłuszczów. Dzięki przepysznym, sycącym posiłkom można zapomnieć o walce z głodem, apetytem na cukier i osiągnąć wspaniałe rezultaty. Klucz do sukcesu znajdziesz w tej książce: są to cenne podpowiedzi, praktyczne wskazówki przystępnie podane inspirujące porady i zaskakujące triki - wszystko wypróbowane w praktyce, skuteczne i zgodne z aktualną wiedzą naukową. Zrozumiesz mechanizmy rządzące dietą keto, wprowadzisz w swoim trybie życia niezbędne zmiany, znajdziesz zachętę i wsparcie w chwilach zwątpienia, a także skorzystasz z ponad setki prostych przepisów na pyszne i zdrowe posiłki keto. Tym razem osiągniesz sukces!
W książce:
* jak działa dieta ketogeniczna
* wpływ diety keto na zdrowie
* listy produktów keto
* proste i sprawdzone przepisy wraz z kalorycznością i zawartością makroskładników
* kompletny plan dietetyczny na 30 dni
Keto: prosta droga do zdrowia, energii i odzyskania całego życia!
Jedz pysznie i zdrowo przez cały rok!To właśnie świeże warzywa i owoce z lokalnych upraw powinny być podstawą naszej diety. W odpowiednim dla nich sezonie są nie tylko najtańsze, lecz przede wszystkim najpyszniejsze i pełne wartości odżywczych. Nie masz pomysłu, co z nich ugotować?Anna Zyśk, autorka popularnego profilu na Instagramie @jedz.pysznie, przedstawia prawie 120 przepisów na dania, które pozwolą ci wykorzystać bogactwo sezonowych składników - przez wszystkie pory roku!Znajdziesz tu smaki pierwszych wiosennych warzyw, odświeżające letnie desery i sałatki z owocami, rozgrzewające warzywne zupy i aromatyczne ciasta, a także proste i apetyczne potrawy na zimniejszy sezon. Odkryjesz nowe inspirujące sposoby wykorzystania warzyw i owoców: kotlety z bakłażana, frytki z fasolki, chleb szpinakowy czy sernik ziemniaczany. Zadbasz też o swoją sylwetkę, bo dzięki obliczonej kaloryczności i zawartości makroskładników z łatwością włączysz nowe dania do swojego jadłospisu!Skończ z nudą w kuchni i zacznij cieszyć się darami natury!
Czy chcesz, aby efekty Diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej® towarzyszyły Ci już przez całe życie? Kontynuacja bestsellerowego zbioru przepisów do diety dr Ewy Dąbrowskiej to zestaw konkretnych wskazówek oraz metod, które pomogą Ci prawidłowo wyjść z postu i wprowadzić zmiany we wszystkich aspektach Twojego życia. Spójrz na nie i na swoją dietę holistycznie. Czytając tę książkę, poznasz: 5 filarów zdrowego odżywiania, które staną się podstawą Twojej diety, powody, dla których nie możesz schudnąć i pozbyć się problemów ze zdrowiem, „tajemne” metody dietetyków przedstawione w czytelny sposób, reguły prawidłowego i świadomego komponowania posiłków, zasady efektywnej aktywności fizycznej i budowania trwałej motywacji. Raz na zawsze przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem, sylwetką i... całym życiem! Niniejsza książka, którą z serca polecam, jest holistycznym spojrzeniem na człowieka. Znajdziemy tu rozdziały opracowane przez dietetyka klinicznego, trenera personalnego, duszpasterza, a także sprawdzone wskazówki, jak znaleźć motywację do podejmowania wyzwań, i prawdziwe historie osób, którym się udało. dr Ewa Dąbrowska
We współczesnym społeczeństwie praktycznie wszyscy zaczęli odżywiać się w nienaturalny sposób, co doprowadziło do pojawienia się licznych chorób cywilizacyjnych. W pierwszej kolejności to otyłość, nadmiar tłuszczu we krwi, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, podagra i próchnica zębów. Ponieważ pokarm stał się niewłaściwy dla ludzkiego organizmu, pojawiło się wiele chorób układu odpornościowego, częste infekcje, przeziębienia, alergie. Brak w pokarmie enzymów, witamin, naturalnych struktur spowodował zaburzenia samopoczucia, zaburzenia czynnościowe i psychowegetatywne, depresje, zaparcia, reumatyzm i nowotwory. To ogromna ilość chorób, od których możemy się uwolnić stosując prawidłowe odżywianie. W książce tej autor radzi, jak za pomocą odżywiania odzyskać utracone zdrowie.
Zdrowe domowe wegańskie słodycze. Zdrowo się odżywiasz, jesteś osobą aktywną, starasz się dostarczać organizmowi to co najlepsze z natury, szukasz inspiracji i nietuzinkowych przepisów na słodkie wegańskie przekąski i desery? Jeśli tak, to koniecznie przetestuj przepisy Karoliny Gawrońskiej, autorki popularnego bloga kulinarnego „Savory or Sweet” Książka zawiera przepisy na znane słodycze, w zdrowej i roślinnej wersji! Wegański batonik Kinder Bueno, Snikers lub Mars – bez glutenu, bez utwardzonych tłuszczy, bez mleka i laktozy? Tak, to możliwe! Naturalne, przepyszne i zaskakujące przepisy z zaledwie kilku składników i bardzo proste do wykonania. Dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się deserami bez wyrzeczeń i wyrzutów sumienia! Karolina Gawrońska - maniaczka zdrowego odżywiania oraz sportu. Maratonka, triathlonistka, weganka. Magister finansów i rachunkowości, studentka dietetyki. Swoimi przepisami dzieli się na blogu „Savory or Sweet”.
Soda jest dziś lekarstwem o światowej renomie, stosowanym codziennie na oddziałach ratunkowych, lecz wiedza o jej właściwościach nie była rozpowszechniona. Poznaj pełne zastosowanie najtańszego, najbezpieczniejszego i prawdopodobnie najskuteczniejszego leku. Uniwersalny środek na wiele dolegliwości, który zawsze masz pod ręką. Zwalcza bakterie, zakwaszenie organizmu (pH), działa antywirusowo i przeciwbakteryjnie. Możesz zadbać o swoje zdrowie stosując sodę oczyszczoną zewnętrznie i pić zgodnie z zasadami opisanymi w książce.
Jak zaprogramować mózg i uwolnić się od nadmiernego objadania się? Kompulsywne objadanie się to jednostka chorobowa wymagająca odpowiedniego leczenia. Jest stanem, który odbija się na naszym zdrowiu, wyczerpuje emocjonalnie, fizycznie i psychicznie. Wywołuje różne choroby, w tym lęk, depresję, a także jest jedną z przyczyn wycofania społecznego i niskiej samooceny. To wstydliwa przypadłość, którą chorzy nie chcą się dzielić z innymi, gdyż wywołuje skrajne emocje. Według badań statystycznych ponad 20% populacji (głównie kobiety) zmaga się z tą chorobą. Obsesyjne jedzenie, czy nadmierne objadanie się należy do grupy zaburzeń odżywiania. To problem bardzo powszechny, o którym tylko niewielu otwarcie decyduje się mówić.Czy bulimia jest chorobą umysłu? W pierwszej książce pt. Kompulsywne objadanie się Autorka opisuje swoją historię uzależnienia od jedzenia. Wyjaśniła w niej przyczyny swojego zachorowania na bulimię. Jak uwolnić się od kompulsywnego objadania się stanowi kontynuację poprzedniej książki. Prezentuje w niej spersonalizowany plan walki z bulimią, zaburzeniami odżywiania i nadmiernym objadaniem się oparty na sile umysłu. Podpowiada, jak dzięki dwóm głównym zasadom, zerwała z kompulsywnym objadaniem się i całkowite uwolniła od zaburzeń odżywiania. Dziś odczuwa prawdziwe szczęście, jest zdrowa, bez oznak depresji i innych chorób.Autorski plan wyzdrowienia pozwalający zerwać z kompulsywnym objadaniem się i dietami Autorka oferuje samodzielne, naukowe podejście do wyzdrowienia, jako jedną z alternatyw dla terapii zaburzeń odżywiania i tradycyjnych programów leczenia. Wyjaśnia, że przy kompulsywnym objadaniu się powrót do zdrowia nie musi być skomplikowany. Swoim przykładem udowadnia, że jest to możliwe! Przedstawia specjalnie dopasowany plan, który w oparciu o neuronaukę i funkcjonowanie pracy mózgu, gwarantuje uwolnienie się od zaburzeń odżywiania. Podaje wskazówki i dwa główne cele, dzięki którym samodzielnie zerwiesz z kompulsywnym i niepohamowanym jedzeniem. Postawisz na zdrowe odżywianie, odrzucisz wszelkie diety i zaczniesz wreszcie kontrolować swoje emocje. Wyciszysz umysł oraz doświadczysz spokoju i szczęścia.
Dieta mięsna karniwora jest naturalnym rozszerzeniem diety ketognicznej, naukowo potwierdzonym sposobem zdrowego odżywiania w stanie ketozy. Pomaga pozbyć się stanów zapalnych, chorób autoimmunologicznych i układu krążenia oraz otyłości i depresji. Dieta mięsożercy, oparta na wysokiej jakości produktach pochodzenia zwierzęcego, reguluje układ trawienny i krążenia, oczyszcza jelita i równoważy bakterie jelitowe. Autor, ceniony lekarz, przedstawia zasady i pięć poziomów diety karniwora, którą bez trudu dopasujesz do swoich potrzeb i aktywności fizycznej. Poznasz prawdę o cholesterolu i toksycznych roślinach.
Svetlana Ovsyankina, tancerka Teatru Narodowego i autorka popularnego profilu na Instagramie @fit_przepisy_od_baletnicy, po raz kolejny dzieli się sekretami swojej kuchni! Po ciąży, jak większość mam, musiała wrócić do formy. Korzystała przy tym wyłącznie ze swoich przepisów oraz kilku prostych zasad - a teraz ty możesz zrobić to samo!W środku znajdziesz :71 niezawodnych przepisów na śniadania, obiady, kolacje i słodkie przekąski, które zasmakują nie tylko tobie, lecz całej twojej rodzinie. Większość z nich przygotujesz z kilku prostych składników, a na gotowanie poświęcisz nie więcej niż 20 minut!Sześć gotowych jadłospisów o różnych kalorycznościach: 1600, 1800, 2000, 2100, 2300 i 2500 kcal, każdy na cztery tygodnie diety. Zostały opracowane w konsultacji z dietetykiem w oparciu o przepisy dostępne w książce i są odpowiednie również dla kobiet karmiących piersią.Praktyczne porady i wskazówki, jak ułożyć własny jadłospis dostosowany do twoich preferencji i potrzeb!Nieważne, czy chcesz schudnąć po ciąży, zrzucić kilka zbędnych kilogramów po zimie czy po prostu zacząć zdrowiej się odżywiać. Oblicz swoje zapotrzebowanie kaloryczne, wybierz ulubione potrawy i zacznij cieszyć się efektami!
Stop zespołowi jelita drażliwego! Dieta FODMAP.Łatwy program dla osób z IBS i refluksem żołądkowo-przełykowym.Dieta FODMAP to łatwy program żywieniowy dla osób z zespołem jelita drażliwego, oraz innymi chorobami układu pokarmowego, który polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów FODMAP (fermentable oligo-, di-, mono-saccharides and polyols - fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole). Pozwala ona zapanować nad chorobą i szybko wyeliminować dokuczliwe objawy, a przy okazji schudnąć i poprawić ogólny stan zdrowia. Książka zawiera wszystkie niezbędne informacje na temat tej coraz popularniejszej diety, i jej wpływu na organizm człowieka. Autorka proponuje także plan zakupów oraz 75 smacznych i prostych w przygotowaniu przepisów, także wegańskich wegetariańskich.JADŁOSPIS NA 7 DNI, z listami zakupów, narzędziem monitorowania objawów i przydatnymi wskazówkami pomagającymi utrzymać motywację,PONAD 75 PRZEPISÓW NA BEZGLUTENOWE DANIA O NISKIEJ ZAWARTOŚCI FODMAP z informacjami na temat ich wartości odżywczej oraz przydatnym oznaczeniem potraw,5 ŁATWYCH KROKÓW pomoże ci dostosować spiżarnię i nauczyć się przygotowywać posiłki podczas przechodzenia na dietę,WPROWADZENIE do diety ubogiej w FODMAP, doskonałe źródło wiedzy na temat jej skuteczności oraz wpływu na organizm.
Jak odzyskać zdrową i radosną relację z jedzeniem Kiedy zastosujemy uważność do czynności jedzenia, ujawni się nam świat odkryć i przyjemności. Świat, który dotąd pozostawał ukryty, mimo że mieliśmy go dosłownie tuż przed nosem. Jedzenie utrzymuje nas przy życiu i jest źródłem przyjemności. Jego zdobywanie, przygotowywanie, wymyślanie i konsumowanie mocno nas angażuje. Ma też jednak ciemniejsze strony na odżywianiu się nabudowują się złożone problemy emocjonalne i psychiczne, towarzyszy mu wstyd i stres, a także niepewność i poczucie winy związane z niejasnymi i często sprzecznymi zaleceniami naukowców, dietetyków i mediów. Dzieci wiedzą, czego potrzebują, bez wahania reagują na potrzeby swojego ciała. Uważne jedzenie to powrót do korzeni do naturalnej zdolności wyczuwania, czego w danej chwili potrzebuje nasz organizm,. Ucząc się jeść z uważnością, nawiązujemy kontakt ze sobą, a także zbliżamy się do świata i łączymy się z nim, odkrywamy ciągle na nowo, że wszystko jest połączone i współzależne. Jan Chozen Bays nauczy cię:rozróżniania siedmiu rodzajów głodu z których tylko dwa są związane z odżywieniem organizmurozpoznawania potrzeb twojego ciała i obdarzania ich nieosądzającą uwagąbudowania spokojnej, zrównoważonej relacji z jedzeniemłagodnego zmieniania swoich nawyków żywieniowychnawigowania w świecie sprzecznych zaleceń dietetycznychstosowania w odniesieniu do jedzenia buddyjskiej idei drogi środkaotwierania się na radości, przyjemności i bogactwo prostych czynności jedzenia i picia Uważność w jedzeniu to pełen życzliwości przewodnik po odbudowie swojej relacji z jedzeniem. Jan Chozen Bays, lekarka i nauczycielka zen, proponuje ponad pięćdziesiąt ćwiczeń i medytacji sprawdzonych przez lata prowadzenia warsztatów uważnego jedzenia dzięki którym najpierw zanalizujesz swoje podejście do jedzenia, towarzyszące ci wzorce i przyzwyczajenia, a następnie nauczysz się zmieniać codzienne posiłki w momenty kontaktu ze sobą, troski dla siebie i praktyki pełnej obecności tu i teraz. W naszym społeczeństwie panuje stan, który można nazwać endemiczną bezmyślnością. Możemy jej zaradzić, przyjmując osobistą odpowiedzialność. Ta książka doskonale opisuje, jak to zrobić w odniesieniu do czynności jedzenia i żywności we wszystkich jej formach. A któż może lepiej wskazać drogę do osiągnięcia psychicznego zdrowia i równowagi niż Jan Chozen Bays, która jest doświadczoną pediatrą specjalizującą się w psychologii dziecięcej, wieloletnią liderką grup uważnego jedzenia i niezwykłą nauczycielką uważności, doświadczoną w wielowiekowej i wzniosłej tradycji mądrości i współczucia? Jon Kabat-Zinn we wstępie do książki Uważność w jedzeniu
Weganizm fałszywa nadzieja. Szokująca prawda o roślinnym stylu odżywiania Każdy z nas spotkał się ze stwierdzeniem, że warzywa i owoce to samo zdrowie. Zdaniem ekspertów pomagają zrzucić wagę, a związki w nich zawarte przyczyniają się do eliminowania chorób. A co, jeśli to wszystko nie jest prawdą? Czy należysz do osób, które stosują roślinne diety, a mimo to borykasz się ze stanami zapalnymi i problemami żołądkowymi? Często chorujesz i wyraźnie podupadasz na zdrowiu? Twoją odpowiedzią może okazać się dieta karniwora. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak możesz pozbyć się otyłości, złego cholesterolu, a nawet depresji sięgnij po tę książkę. To kompleksowy poradnik, który wprowadzi cię w świat mięsożerców. Poznasz zdrowotne właściwości mięsa, które Autor określa mianem superfoods, oraz znajdziesz porady, dzięki którym stopniowo zmienisz swoje odżywianie i odzyskasz zdrowie. Dieta karniwora od kuchni poznaj zasady tej diety i wprowadź swój organizm w stan ketozy Dietą karniwora nazywamy specyficzny rodzaj diety ketogenicznej, opartej jedynie na mięsie, jajkach, owocach morza i rybach. Produkty pochodzenia zwierzęcego bogate są w mikro- i makroskładniki, witaminy, minerały, pełnowartościowe białko oraz posiadają stosunkowo niewiele węglowodanów. Jednak przede wszystkim zawierają zdrowe tłuszcze, które są kluczowe do przejścia w stan ketozy. Wysokiej jakości mięso, poza budowaniem sylwetki, może zredukować poziom złego cholesterolu w organizmie. Poprawia funkcjonowanie układu trawiennego. To dobre i skuteczne rozwiązanie dla osób z problemami gastrycznymi. Ponadto dieta mięsożerców pomaga w zwalczaniu chorób autoimmunologicznych, układu krążenia i depresji. Ta dieta to również odpowiedź na pytanie, jak zgubić zbędne kilogramy. Przejdź na dietę karniwora i wykorzystaj jej dobroczynne właściwości Autor podkreśla, że przejście na ten rodzaj diety ketogenicznej wymaga pewnego czasu. W pracy ze swoimi pacjentami zaleca, aby zmiana diety odbywała się stopniowo. Organizm musi przestawić się na nowy rodzaj pokarmu bogatego w zdrowe tłuszcze, które aktywują prozdrowotne działanie ketozy. Z relacji pacjentów Shawna Bakera wynika, że odkąd zaczęli stosować się do jego zaleceń żywieniowych, pozbyli się problemów nie tylko z wagą, ale przede wszystkim ze schorzeniami układu ruchu, które standardowo leczy się zastrzykami lub operacją. Co więcej, wiele osób dzięki diecie karniwora odstawiło na bok kawę, napoje energetyczne oraz pożywienie bogate w węglowodany, czego skutkiem było zwiększenie poziomu energii w ciągu dnia. To tylko kilka z wielu pozytywnych zmian, jakie zaobserwujesz po przejściu na dietę karniwora. Jak zgubić zbędne kilogramy dzięki diecie karniwora i aktywności fizycznej? W czasie diety ketogenicznej możesz zaobserwować znaczny spadek wagi swojego ciała. To zupełnie normalne, ponieważ organizm w stanie ketozy pozyskuje energię z zalegającego tłuszczu. Właśnie dlatego w stosunkowo krótkim czasie możesz schudnąć lub nawet zapomnieć o otyłości. Poza poradami żywieniowymi Autor przypomina, jak ważna jest aktywność fizyczna w celu poprawy kondycji i pozostania w zdrowiu przez długi czas. Pamiętaj, że nadmiar tłuszczu i brak ruchu przyczyniają się do problemów z układem krążenia, a to prosta droga do poważniejszych chorób. Dieta karniwora skutecznie uchroni cię przed wszelkimi dolegliwościami. Weź sprawy we własne ręce i zadbaj o zdrowie.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?