Jemy zboża na śniadanie. Zdrowie z natury
Smak i zdrowie
-
Autor: Katharina Gustavs
- ISBN: 9788362103249
- EAN: 9788362103249
- Oprawa: oprawa: broszurowa
- Wydawca: Fundacja Źródła Życia
- Format: 16,5x21,5 cm
- Język: polski
- Seria: ZDROWIE Z NATURY
- Liczba stron: 64
- Rok wydania: 2012
- Wysyłamy w ciągu: 48h
-
Brak ocen
-
10,78złCena detaliczna: 15,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 10,78 zł
Od tysiącleci ludzie nie szczędzili czasu ni wysiłku, by zdobyć świeżo zmielone zboże. W dzisiejszych czasach w ofercie supermarketów znajdują się także produkty z pełnego przemiału, np. z kukurydzy czy owsa w postaci płatków śniadaniowych. Ale czy rzeczywiście są one pełnowartościowe? Otóż wiele z nich traci swoje wartości odżywcze, zanim jeszcze zdążymy je przygotować i zjeść. Wiele produktów jest też zjełczałych lub przetworzonych do tego stopnia, iż raczej przysparzają problemów zdrowotnych aniżeli korzyści.
W przeciwieństwie do tych pokarmów świeżo zmielone pełne ziarno dostarcza naturalnego zestawu substancji odżywczych. Pod względem doskonałości naturalnego opakowania żaden owoc czy warzywo nie może się równać ze zbożem. Można je przechowywać przez długie miesiące i dopiero po jego otworzeniu (w procesie przetwarzania czy rafinowania) następuje utrata wartości odżywczych. Z tego względu najlepiej jest kupować zboża w pełnej postaci i mielić je na bieżąco w domu. Autorka opisuje, jak kupować, przechowywać i przygotowywać pełne ziarno, aby przyrządzić pyszne tradycyjne dania z różnych stron świata.
Jemy zboża na śniadanie
Spis treści:
- Wszystko na temat zbóż
- Wprowadzenie.
- Jak zdrowe są popularne płatki śniadaniowe?
- Dlaczego pełne zboża?
- Surowe zboża - świeży impuls Gorące potrawy zbożowe -
- na poprawę nastroju
- Płatki zbożowe na zimno
- Kupowanie zbóż
- Przechowywanie produktów pełnoziarnistych
- Wybór młynka zbożowego Przygotowywanie zbóż
- Przepisy
- Owsianka z bananem
- Koktajl z ziaren
- Muesli Birchera
- Marchewkowe muesli
- Muesli z bitą śmietaną
- Słoneczne danie z kiełków
- Śniadanie Kollatha
- Kleik z mąki kukurydzianej
- Kaszka orkiszowa
- Owsianka z żyta
- Ryż na mleku
- Złote congee
- Tsampa
- Herbata z tsampy
- Krem z tsampy
- Pyszna granola
- Chrupki gryczane
- Naleśniki gryczane