Po ""Sałatkach"" i ""Ciastach"" przyszedł czas na... ""Obiady"". Taki właśnie tytuł nosi najnowsza książka Ewy Wachowicz, producentki telewizyjnej i dziennikarki kulinarnej. Na blisko dwustu stronach autorka zamieściła wybór receptur, prezentowanych na szklanym ekranie w popularnym cyklu programów ""Ewa gotuje"". Całość podzielono na wzór restauracyjnej karty menu - zaczynając od przystawek, kończąc na dodatkach. Pośrodku znalazły się dwa rozdziały, zawierające przepisy na zupy i dania główne.W książce znajdziemy zarówno receptury na potrawy tradycyjnej kuchni polskiej, jak i międzynarodowej, przy czym Ewa Wachowicz starała się, by zaproponowane przez nią dania były zaskakujące. I tak, przykładowo, zamiast zwykłego hot-doga jest argentyński choripan (za to z polską, białą kiełbasą w miejsce chorizo), przepis na rosół zaleca dodanie obierków z ziemniaków, udka kurczaka kąpią się w sosie piwnym, natomiast frytki są z... pietruszki. Takich niespodzianek odkryjemy w książce znacznie więcej, a każda receptura zilustrowana jest zdjęciem wykonanym na planie programu.
Gdy w 2005 roku decydowałam się na wydanie mojej pierwszej książki kulinarnej nie miałam cienia wątpliwości, że publikacja w całości musi być o deserach. Pisałam wówczas, iż nie wyobrażam sobie życia bez słodyczy, od łakoci jestem wręcz uzależniona i, co więcej, jestem z tego dumna.
W ten sposób na rynek księgarski trafił „Słodki świat Ewy Wachowicz”, czyli zbiór sprawdzonych receptur na słodkości. A raczej na przeróżne ciasta, bowiem przepisów właśnie na nie jest w tej pozycji najwięcej.
Mimo upływu dekady książka nadal cieszy się dużą popularnością. A i ja często zaglądam do „Słodkiego…”, by odświeżyć sobie pamięć i przygotować małe co nieco.
W ciągu czasu, który minął od pierwszego wydania, przez moje ręce – i to dosłownie – przewinęły się setki kolejnych receptur. Większość z nich prezentowałam na szklanym ekranie w serii programów kulinarnych „Ewa gotuje”. Część, w tym na różnego rodzaju łakocie, znalazła się w następnych książkach.
Po dziesięciu latach od pierwszego wydania „Słodkiego świata…” postanowiłam napisać drugą książkę z przepisami tylko i wyłącznie na desery.
Choć format publikacji jest znacznie większy, to zdecydowałam się na dużo krótszy tytuł – po prostu „Ciasta”. Całość podzieliłam na pięć rozdziałów. Słodką opowieść zaczęłam klasycznie – od przepisów tradycyjnych. Później są receptury świąteczne oraz przeznaczone na szczególne okazje. Jako następne umieściłam ciasta sezonowe, pełne owoców, które najsmaczniejsze są właśnie w sezonie. Książkę zamyka natomiast rozdział nieco zaskakujący, bowiem słodkości przygotowane wedle zawartych w nim receptur wychodzą po prostu… inaczej.
Życzę smacznego!
Po siedmiu latach realizacji programu kulinarnego ""Ewa gotuje"" postanowiłam przygotować czwartą z kolei książkę z recepturami, prezentowanymi przeze mnie na szklanym ekranie. Czwartą, a zarazem pierwszą, bowiem właśnie od tej pozycji rozpoczynam nową serię wydawniczą. Liczę na to, że potrawy, przyrządzone wedle przepisów zawartych w książce - tym razem na sałatki, sałaty, surówki, sosy i dodatki - będą smakować wszystkim, którzy po nią sięgną.Ewa Wachowicz
Lubię gotować i dzielić się przepisami. Dlatego postanowiłam stanąć przed kamerą i opowiedzieć o moich sekretach kulinarnych. Bardzo szybko zrozumiałam jednak, że telewizja jest medium dość ulotnym. Ponieważ chciałam, abyście mnie pamiętali, musiałam o tym napisać! W ten sposób stała się rzecz niezwykła, bowiem ""Ewa gotuje"" w wersji książkowej jest nie tylko zbiorem wybranych receptur z programu. To także reporterski zapis ponad roku ciężkiej pracy całej mojej ekipy, setek godzin nagrań i niezwykłej i niezwykłej podróży w poszukiwaniu przypraw - na egzotyczną wyspę Sri Lankę. Reporterskie są też wszystkie zdjęcia.
Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie życia bez słodyczy. Więcej: mawia nawet, że jest od nich uzależniona! Dlatego kiedy wpadła na pomysł wydania swej pierwszej książki, od razu wiedziała, o czym będzie: oczywiście o deserach. ,,Słodki świat Ewy Wachowicz"", bo taki autorka dała jej tytuł, jest ponad dwustustronicowym kompendium wiedzy o łakociach. Zebrano w nim receptury na wypieki, które Ewa Wachowicz od lat z powodzeniem przygotowuje w swojej kuchni - smakują wszystkim: nie tylko córeczce Oli i całej rodzinie, ale także przyjaciołom i znajomym.W ,,Słodkim świecie"" każdy znajdzie coś dla siebie. W książce są przepisy na tradycyjne polskie desery, oryginalne receptury przywiezione z podróży po świecie, wreszcie przepisy z programów kulinarnych. A oprócz tego wiele ciekawych informacji o produktach, dużo porad i apetycznych zdjęć autorstwa krakowskiego fotografika Grzegorza Kozakiewicza. Specjalnie na potrzeby sesji zdjęciowej projektantka Dominika Adamczyk (OXA Kraków) narysowała i ręcznie wykonała inspirowane sztuką ludową zapaski. Materiały do książki zebrała dziennikarka Agata Wasilenko. Graficzny projekt całości jest dziełem prof. Władysława Pluty z Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie.
Oddaję do rąk Czytelników trzecią już książkę, związaną z moim telewizyjnym programem „Ewa gotuje”. Tym razem zebrałam wszystkie receptury, które określam wspólnym mianem „ulubione”. Znalazły się w niej przepisy na znakomite przystawki, zupy, dania główne i desery. Życzę nie tylko miłej lektury, ale też - a może powinnam napisać przede wszystkim - smacznego.
Ewa Wachowicz
Spotkania, konferencje, setki telefonów. Po prostu urwanie głowy! Żyjemy w biegu, więc na jedzenie nie ma czasu... Dlatego moją kolejną, trzecią już książkę napisałam z myślą o "zabieganych" - mówi Ewa Wachowicz, producentka telewizyjna i autorka programów poradnikowo-kulinarnych. - Podpowiadam w niej, co jeść, by nie spędzać w kuchni wielu godzin, a jednocześnie gotować smacznie, zdrowo i nowocześnie, czerpiąc przy tym z naszej bogatej kulinarnej tradycji.
W książce pod tytułem "Ewa gotuje - szybko" znajdziemy przepisy zarówno na potrawy kuchni światowej, przywiezione przez autorkę z różnych zakątków świata, jak i receptury z rodzinnego domu pani Ewy.
Spotkania, konferencje, setki telefonów. Po prostu urwanie głowy! Żyjemy w biegu, więc na jedzenie nie ma czasu... Dlatego moją kolejną, trzecią już książkę napisałam z myślą o "zabieganych" - mówi Ewa Wachowicz, producentka telewizyjna i autorka programów poradnikowo-kulinarnych. - Podpowiadam w niej, co jeść, by nie spędzać w kuchni wielu godzin, a jednocześnie gotować smacznie, zdrowo i nowocześnie, czerpiąc przy tym z naszej bogatej kulinarnej tradycji.
W książce pod tytułem "Ewa gotuje - szybko" znajdziemy przepisy zarówno na potrawy kuchni światowej, przywiezione przez autorkę z różnych zakątków świata, jak i receptury z rodzinnego domu pani Ewy.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?