Gotowanie na parze nie jest chwilową modą, lecz wypróbowaną i różnorodną metoda przyrządzania posiłków. W porównaniu z tradycyjnymi sposobami umożliwia ona łatwe przygotowanie zdrowszych dań, które są kolorowe, pełne smaku i świeżości.Gotowanie przez parowanie, odpowiednie dla większości potraw, ma zdecydowaną przewagę nad innymi technikami kulinarnymi. Posiłki przygotowane na parze są zdecydowanie bardziej pożywne, mają więcej witamin i minerałów. Poza tym przyrządzanie potraw na parze nie wymaga użycia dodatkowego tłuszczu, przez co są one zdrowsze i lżejsze.
W ciągu ostatnich kilkunastu lat obserwuje się ogromne, wzrastające wciąż zainteresowanie tematyką ziół i przypraw. Coraz większe jest też zainteresowanie zdrową żywnością. Dzięki prasie, książkom, Internetowi, świadomość kulinarna oraz wiedza dotycząca przyprawiania potraw jest dużo większa aniżeli było to dekady temu. Miłośnicy gotowania nie boją się eksperymentów kulinarnych wprowadzając do swojego menu coraz to nowe smaki z kuchni całego świata. Poradnik składa się z dwóch części. Pierwsza, ogólna część zawiera historię ziół i przypraw, sposoby ich przechowywania, innowację w kuchni, czyli jadalne kwiaty i interesujące skromnym zdaniem autora przepisy. W drugiej, szczegółowej części zawarto około 70 roślin przyprawowych i leczniczych, wraz z opisem ich pozyskiwania, uprawy, suszenia, wykorzystania w kuchni i prozdrowotnego działania. Ponadto do każdej rośliny jest przyporządkowany przepis z jej użyciem. Ostatnia część czyli ciekawostki mają dodatkowo umilić lekturę.
Chcesz schudnąć zdrowo, bez głodówek i ciągłego myślenia o jedzeniu? Zmagasz się z insulinoopornością, napadami głodu i skokami cukru? A może stosujesz leki z grupy GLP-1 i szukasz sposobu, by utrzymać ich efekty po odstawieniu?Dieta sytości w insulinooporności i w terapii lekami odchudzającymi to książka odpowiednia dla każdej osoby, która chce osiągnąć i zachować zdrowie, doskonałe samopoczucie i szczupłą sylwetkę bez odbierania sobie przyjemności z jedzenia. Dzięki wdrożeniu gotowego programu żywieniowego będziesz się czuła najedzona i zadowolona, a jednocześnie w zrównoważony sposób zrzucisz zbędne kilogramy. Z książki dowiesz się także, jak:najadać się do syta nawet na redukcji,komponować posiłki, by były zdrowe i syciły na długo,odróżniać rzeczywisty głód od głodu emocjonalnego,odżywiać się zgodnie ze swoimi potrzebami bez ciągłego wyliczania kalorii,wesprzeć swój dobrostan rytuałami i ruchem,budować i utrzymywać masę mięśniową,pozwalać sobie na przyjemności bez poczucia winy,monitorować swoje postępy.
Trądzik pospolity to nie tylko problem estetyczny, lecz także wyzwanie zdrowotne, które dotyka miliony osób na całym świecie.Coraz więcej badań potwierdza, że odżywianie ma istotny wpływ na stan skóry, a odpowiednio skomponowana dieta może wspierać leczenie dermatologiczne i zmniejszać nasilenie zmian."Dieta przeciwtrądzikowa" to praktyczny przewodnik napisany przez dietetyczkę, edukatorkę żywieniową i wykładowczynię akademicką Małgorzatę Różańską, który w przystępny sposób wyjaśnia wpływ tego, co jemy, na stan naszej skóry. Część praktyczna książki prezentuje cztery tygodniowe jadłospisy - na każdą porę roku, ułatwiające zastosowanie wiedzy teoretycznej w codziennym życiu.Książka została przygotowana przede wszystkim z myślą o pacjentach zmagających się z trądzikiem pospolitym, ale będzie również wartościowym wsparciem dla dietetyków oraz dermatologów, którzy chcą prowadzić swoich podopiecznych w sposób holistyczny - uwzględniający nie tylko leczenie farmakologiczne, lecz także styl życia.
Dieta w zaburzeniach hormonalnych kobiet - kompleksowy przewodnik dla kobiet i specjalistów pracujących z kobiecym zdrowiem hormonalnym.Hormony mają ogromny wpływ na samopoczucie, płodność, cykl miesiączkowy i jakość życia kobiet. W swojej najnowszej książce Katarzyna Bednarska w przystępny i merytoryczny sposób pokazuje, jak poprzez odpowiednie żywienie i styl życia wspierać równowagę hormonalną.Katarzyna Bednarska - specjalistka żywienia dla równowagi hormonalnejUkończyła dietetykę na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i nieustanie poszerza swoją wiedzę, uczestnicząc w kursach, konferencjach i studiując na Functional Medicine University. Od wielu lat prowadzi poradnię dietetyczną, gdzie pomaga przede wszystkim kobietom z zaburzeniami hormonalnymi. Jest przekonana, że to, co ląduje na naszych talerzach, ma realny wpływ na zdrowie hormonalne i to właśnie prawidłowe odżywianie stanowi u wielu kobiet ,,brakujące ogniwo" na drodze do równowagi hormonalnej.Autorka w swojej publikacji omawia najczęstsze zaburzenia hormonalne oraz mechanizmy leżące u ich podstaw, wskazuje wpływ czynników środowiskowych na występowanie zaburzeń hormonalnych, a także szczegółowo przedstawia strategie dietetyczne i dotyczące stylu życia pomocne w ich łagodzeniu.Dla kogo jest ta publikacja?To lektura obowiązkowa nie tylko dla dietetyków, ginekologów i endokrynologów pracujących z kobietami - to także zrozumiała i wspierająca pozycja dla każdej kobiety, która chce lepiej poznać swoje ciało i zadbać o zdrowie hormonalne.
Jeżeli przez cały dzień wlewasz w siebie hektolitry kawy, żeby nie przysypiać na biurku, stale czujesz się poddenerwowany, już dawno nie mieścisz się w ulubione dżinsy, a po zjedzeniu obiadu nerwowo przeszukujesz szafki kuchenne w poszukiwaniu okruszków ciastek, to ta książka jest właśnie dla ciebie!Znajdziesz tu porady i wskazówki dotyczące tego, jak zapobiegać skokom cukrów w ciągu dnia i jak zachować prawidłowy poziom glukozy. Dowiesz się, co i w jakiej kolejności jeść, czy i kiedy można pozwolić sobie na przekąskę, dlaczego wytrawne śniadanie pomaga zachować energię na dłużej i jak ocet jabłkowy pomaga wypłaszczać krzywą cukrową.W książce znajduje się również 80 przepisów na pyszne śniadania, obiady, przekąski i kolacje, dzięki którym utrzymasz poziom swojej glukozy w normie.Diana Pietraszewska - dietetyczka, która pomaga ludziom schudnąć, ustabilizować gospodarkę cukrowo-insulinową, pokonać problemy hormonalne i zajść w ciążę. W pracy stara się dopasować dietę do człowieka, a nie człowieka do diety. Prowadzi blog: dianapietraszewska
Twoje ciało wie, jak schudnąć i utrzymać wagę – a ty potrzebujesz tylko właściwej instrukcji obsługi! Jeśli marzysz o osiągnięciu szczupłej sylwetki bez ciągłego liczenia kalorii, eliminowania z diety kolejnych produktów i wylewania siódmych potów na bieżni, w tej książce znajdziesz dokładnie to, czego potrzebujesz: plan usprawnienia twojego metabolizmu! Sięgnij po nią, aby:
przekonać się, jak wiele zależy od twoich hormonów, poziomu cukru we krwi, zdrowia jelit, jakości snu i poziomu stresu – i nauczyć się panować nad tymi elementami
zrozumieć naukę kryjącą się za przemianą materii i zacząć świadomie wpływać na jej tempo
przestać polegać na sile woli, a zamiast tego zmienić swoją podświadomość, by łatwiej wprowadzać nowe nawyki
poznać tajniki intuicyjnego odżywiania
zyskać strategię na wyjazdy, święta i inne „niebezpieczne” okazje.
Oprócz wiedzy teoretycznej znajdziesz w książce proste i skuteczne plany ćwiczeń, przepisy i porady dotyczące stylu życia i redukcji stresu. Dzięki nim nie tylko osiągniesz i utrzymasz wymarzoną sylwetkę, lecz także zyskasz więcej energii, lepsze samopoczucie i większą pewność siebie. Możesz zacząć tę zmianę już dziś!
Angelika Szymańska to lekarka, entuzjastka medycyny i zdrowego stylu zycia, na co dzień prowadzi profil na Instagramie (@gini.gina), który obserwuje ponad 200 tys. osób.Książka to bogate źródło wiedzy i praktycznych przepisów na temat dbania o odporność. Zawarte tu treści zostały oparte na badaniach naukowych i źródłach medycznych, dzięki czemu:znajdziesz tu skuteczne i co najważniejsze bezpieczne sposoby na wzmocnienie odporności, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym,dowiesz się najważniejszych informacji o funkcjonowaniu ludzkiego układu odpornościowego i wpływie konkretnych produktów na naszą odporność,odkryjesz 37 przepisów na śniadania, obiady, kolacje, a także shoty i kiszonki, których składniki wspaniale wspierają odporność.
To niezastąpiony przewodnik dla każdego, kto chce czerpać pełnię zdrowia z roślinnych źródeł białka. Poznaj praktyczne sposoby na ułożenie sycącego jadłospisu bez produktów odzwierzęcych, naucz się komponować zbilansowane posiłki i odkryj gotowe przepisy na śniadania, obiady, przekąski i desery. Już dziś przekonaj się, jak łatwa i satysfakcjonująca może być dieta roślinna! W książce znajdziesz gotowy 4-tygodniowy plan posiłków, praktyczne listy zakupów oraz dziesiątki sprawdzonych rozwiązań na szybkie i pożywne dania. Autorki dzielą się sprawdzoną wiedzą oraz poradami, jak zadbać o mięśnie, zdrowie i środowisko, nie rezygnując z ulubionych smaków. Zainwestuj w swoje zdrowie i sprawdzone, praktyczne narzędzia do codziennego układania jadłospisu. Roślinne białko - twoja nowa siła!
Wzbogać swoją dietę o pyszne i zdrowe, naturalne kiszonki. W tej książce znajdziesz dokładne informacje i praktyczne wskazówki, szczyptę historii i ciekawostek na temat kiszenia, a przede wszystkim mnóstwo przepisów na kiszonki zarówno klasyczne, jak i niebanalne.Spróbuj klasycznych ogórków kiszonych, a także rzodkiewek, dyni, szparagów czy cytryny. Zainspiruj się niezwykłymi przepisami na kiszone pączki lipy albo zioła. Skosztuj egzotyki: kimchi w różnych odsłonach albo kalafiora z gochugaru. Kiszeniu grzybów poświęcono tu cały rozdział. Zbiór przepisów na kiszonki został uzupełniony pomysłami na smaczne i proste w przygotowaniu potrawy z ich wykorzystaniem.Opisano tu szczegółowo i przystępnie cały proces kiszenia oraz potrzebne sprzęty, składniki i techniki. Autorka podpowiada, jaka powinna być temperatura i czas fermentacji, jak przechowywać kiszonki i jak zapobiegać potencjalnym problemom.To książka dla każdego, kto chce spróbować swoich sił w kiszeniu. Ciekawe przepisy zainteresują także bardziej zaawansowanych kucharzy.Korzystaj z darów natury to proste! Urszula Wojciechowska autorka bloga Kiszonki Tofalarii, na którym od kilkunastu lat dzieli się swoim doświadczeniem, pomysłami i eksperymentami z kiszeniem.
Ciesz się zdrowiem i młodym wyglądem. Oto dieta anti-aging!Pierwsze zmarszczki? Zadyszka, gdy wchodzisz po schodach? Coraz częstsze dolegliwości ze strony żołądka i jelit? A może problemy z pamięcią?Autorka książki doświadczona dietetyczka podpowiada, jak przechytrzyć metrykę. Opierając się na najnowszych wynikach badań i wiarygodnych źródłach naukowych, radzi, co jeść, jak przyrządzać potrawy i przechowywać pożywienie oraz czego unikać, by nie przyspieszać procesów starzenia. Słowem: proponuje styl odżywiania, który pomoże dłużej cieszyć się młodym wyglądem, dobrym samopoczuciem, a także może wydłużyć życie i zapobiec wielu chorobom czy dolegliwościom.Podaje ponad 100 sprawdzonych przepisów na: sałatki i dania z warzyw, zupy, dania z mięsem i rybami, bezmięsne i wegetariańskie, koktajle i desery na potrawy zawierające naturalne przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki. Agata Lewandowska dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.
Miód to niezwykły dar natury. Ma niepowtarzalny smak i aromat, a przede wszystkim cenne właściwości prozdrowotne. Stanowi bogate źródło energii, zawiera przeciwutleniacze, kwasy organiczne, substancje aromatyczne, witaminy i minerały. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i prebiotycznie, dzięki czemu jest elementem zdrowej diety i profilaktyki zdrowotnej oraz wsparciem leczenia wielu chorób.Z tej książki dowiesz się nie tylko o wartościach odżywczych oraz działaniu prozdrowotnym miodu, lecz także o tym, jak miód powstaje i jaka jest charakterystyka poszczególnych jego rodzajów. Znajdziesz tu też wyjątkowe przepisy na dania (nie tylko słodkie) z wykorzystaniem miodu. Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska to dietetyczki z powołania. Założycielki Poradni Dietetycznej Dietosfera. Zajmują się szeroko pojętym poradnictwem żywieniowym oraz dietoprofilaktyką schorzeń cywilizacyjnych i dietoterapią chorób, w których żywienie odgrywa główną rolę. Są autorkami licznych książek, m.in. Jedz i chudnij z dietą SIRT, Domowe kiszonki, Dieta wegańska na cztery pory roku, Lunchbox. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy, Fit desery, na słodko bez cukru.
Czujesz się zmęczony bez wyraźnej przyczyny? Masz problemy z układem trawiennym, bóle stawów lub inne dolegliwości, które trudno wytłumaczyć? Być może winowajcą są przewlekłe stany zapalne, które niszczą twoje zdrowie od środka. W tym poradniku odkryjesz, jak poprzez codzienne posiłki i dietę przeciwzapalną wspierać organizm w walce ze skutkami chorób układu pokarmowego i autoimmunologicznych. Znajdziesz tu nie tylko wiedzę na temat tego, co stosować na stan zapalny w organizmie, ale i gotowe, proste plany dietetyczne oraz przepisy, które odmienią twoje podejście do jedzenia. Wypróbuj przepisów na odżywcze koktajle, sycące zupy i gulasze, efektowne przystawki i sałatki, dania wegetariańskie, rybne oraz z mięsa i drobiu. Jedz przeciwzapalnie - żyj pełnią życia!
Tim Noakes, Sally-Ann Creed, Jonno Proudfooot
Banting. Jedz i chudnij
Mimo iż rewolucja żywieniowa polegająca na zwiększeniu konsumpcji tłuszczu i mięsa, kosztem redukcji węglowodanów jest od półwiecza coraz popularniejsza, a nawet modna, najbardziej znaczące książki na jej temat: „Rewolucja dietetyczna” Dr. Roberta C. Atkinsa, „Żywienie optymalne” dr. Jana Kwaśniewskiego, czy „Sztuka i nauka żywienia niskowęglowodanowego” Stephena Phinneya oraz Jeffa Voleka nie odpowiedziały na rodzące się wraz z nią pytania. Niedosyt wiedzy sprawił, że przebudowę piramidy żywieniowej i nawoływania do powrotu do życiodajnego sposobu odżywania ludzi traktuje się wciąż jako kwestię kaprysu, mody, przewrotnego stylu życia, działań grup interesów, czy wręcz dzieło domorosłych znachorów.
Dopiero około 35 lat temu profesor medycyny sportowej Tim Noakes z RPA, pomysłodawca i współautor książki Banting. Jedz i chudnij, zagorzały zwolennik paradygmatu „zdrowego” odżywiania opartego na węglowodanach i unikaniu produktów zwierzęcych, badając problemy metabolizmu biegaczy ultramaratonów odkrył, że dotychczasowy sposób żywienia to błąd. Równocześnie odpowiedział na kluczowe pytania Bantingu: Skąd wiadomo, że węglowodany są dla człowieka szkodliwe? A jednocześnie dlaczego tłuszcze zwierzęce i mięso są dla organizmu ludzkiego pożyteczne? Jaka jest natura uczucia głodu? Dlaczego i kiedy człowiek tyje? I dlaczego tak trudno jest schudnąć? Czy wysoki cholesterol zabija? Dlaczego otyłość jest taka groźna? Dlaczego, pomimo rozwoju farmacji i wzrostu poziomu życia ludzi rośnie liczba zachorowań na tzw. choroby cywilizacyjne? Wiele z nich nie ma charakteru intuicyjnego i aby na nie odpowiedzieć, konieczne było przebadanie ostatnich 200 tysięcy lat dziejów gatunku ludzkiego i wiele innych faktów naukowych. Wyniki tych badań znajdziecie Państwo w Banting. Jedz i chudnij.
Ilustracją diety jest zbudowana na tych odkryciach, książka kucharska, która pomoże okiełznać te skłonności natury ludzkiej, które utrudniają człowiekowi trzymanie się wskazań rozsądku. Mimo iż wyjaśniona w Banting. Jedz i chudnij dieta jest racjonalna i naturalna, wymaga rezygnacji z pewnych dotychczasowych przyzwyczajeń. Skrupulatnie dobrana przez profesjonalną dietetyk Ann Creed i szefa kuchni Jonno Proudfoota zawiera prawie 100 różnorodnych, smacznych i zdrowych potraw, dobranych tak, by dieta się nie nudziła, była łatwa do spożycia, a w razie potrzeby można ją było łatwo zmodyfikować w ramach lokalnych ograniczeń dostępu do składników.
Banting. Jedz i chudnij umożliwi bez (niemal) żadnych wyrzeczeń utrzymać upragnioną wagę, zachować dobre zdrowie, trzymać się z dala od służby zdrowia, a jednocześnie jeść co się chce i ile się chce bez ciągłego kontrolowania kalorii.
Odkryj moc zdrowego życia i zmień swoje nawyki już dziś! Liczba zachorowań na nowotwory stale rośnie. Wszyscy się ich boimy, ale jednocześnie odsuwamy od siebie tę myśl i bagatelizujemy rolę żywienia w profilaktyce chorób nowotworowych. A styl życia i dieta mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie.Czy wiesz, które produkty mają właściwości antynowotworowe? Jak przygotowywać dania, żeby nie traciły cennych składników odżywczych? Jak przechowywać żywność, by nie stała się dla nas niebezpieczna?Dzięki tej książce dowiesz się, jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Przeczytasz o tym, czego należy się wystrzegać w codziennej diecie. Poznasz różnorodne naturalne składniki żywności o działaniu przeciwzapalnym, ochronnym i antynowotworowym. Obszerną część teoretyczną książki uzupełnia bogaty zbiór przepisów na smaczne śniadania, obiady, kolacje, surówki, przekąski i prozdrowotne koktajle. Agata Lewandowska dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.
Ośmiotygodniowy plan żywieniowy na smaczne posiłki bez cukru Ciągle masz ochotę na słodycze? Nie możesz się obejść bez ciasta, czekolady lub batonika? Ta książka powstała, aby pomóc ci odzwyczaić się od cukru. Dowiesz się z niej, czy naprawdę można uzależnić się od cukru, i poznasz najnowsze wyniki badań nad wpływem węglowodanów na nasze zdrowie.Jadłospis na osiem tygodni ułatwi ci odzwyczajenie się od cukru, a liczne przepisy i zbiór cennych wskazówek pomogą zmienić sposób odżywiania się na zdrowszy i bardziej urozmaicony.Żegnajcie słodycze, witajcie zdrowie i smukła sylwetko! Agata Lewandowska dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.
Rozsmakuj się w przepysznych, łatwych do przygotowania wegańskich potrawach na każdą porę dnia!
Patelnia to bardzo uniwersalny element wyposażenia każdej kuchni. Można na niej szybko przygotować dosłownie wszystko – ciepłe śniadanie, przepyszny obiad, wykwintną kolację, a także słodki deser. To zaś, że coraz częściej sięgamy po dania bez mięsa, jajek i nabiału, jest podyktowane przede wszystkim troską o nasze zdrowie i chęcią odkrywania nowych smaków. Z zaskoczeniem coraz częściej przekonujemy się, że kuchnia wegańska wcale nie jest uboższa, wręcz przeciwnie – nieustannie zaskakuje nas swoim bogactwem.
Na dowód tego autorka proponuje ponad 80 uniwersalnych dań, które wykonasz z łatwością, korzystając z ogólnodostępnych składników. Większość przepisów to jednocześnie dania bez glutenu, dzięki czemu możesz je przygotować dla bliskich, którzy cierpią na nietolerancje pokarmowe. Przepisy opatrzono oryginalnymi zdjęciami przedstawiającymi każdą z potraw i ciekawostkami oraz wskazówkami.
Małgorzata Górnikowska – absolwentka Wydziału Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego, warszawianka. Miłośniczka fotografii (nie tylko kulinarnej), kotów oraz świadomego i pięknego życia. Autorka książek kulinarnych (m.in. dla osób z nietolerancjami pokarmowymi) i powieści. Wegańska patelnia to szósta pozycja w jej dorobku.
W kuchni wegetariańskiej nigdy nie jest nudno!To świat pełen różnorodnych smaków, kolorów i aromatów. Wszystko dzięki warzywom tym znanym od lat, jak marchewka, papryka czy ziemniaki, i tym mniej popularnym, egzotycznym jak fenkuł, okra czy kolokazja, ale dostępnym dziś także w naszych sklepach.W tej bogatej w smaki klasycznej książce kucharskiej znajdziesz ponad 250 oryginalnych przepisów na dania wegetariańskie z całego świata od kuchni śródziemnomorskiej przez przepisy rodem z Karaibów, Ameryki Południowej i Orientu aż po niezwykłe dania północnoafrykańskie. Południowoamerykańska zupa z awokado lub turecka z soczewicy, grecka sałatka horiatiki, bataty z ananasem po hawajsku brzmi pysznie, a smakuje jeszcze lepiej.Arto der Haroutunian podpowie ci, jak bazując na warzywach, strączkach, ziołach, nasionach i orzechach, jeść zdrowo, kolorowo i różnorodnie.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?