W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Pierwszy zapis na temat drinków można znaleźć w angielskiej książce kucharskiej z XVI wieku. Receptura przewidywała dodanie do whisky mięty pieprzowej, a drink nazwano julep. Sto lat później znana była mieszanka herbaty, cytryny, cukru i araku lub rumu, określana jako boll-punch czyli 'czarka ponczu'.Drink to mieszanka od dwóch do nawet kilkunastu składników. Wśród nich muszą się znaleźć składniki główne - tzw. baza, a więc różnego rodzaju alkohole: wódki, likiery czy wina. Do bazy dodaje się składniki modyfikujące, służące do podniesienia aromatu i smaku, zharmonizowania i udoskonalenia napoju: substancje słodzące, zakwaszające oraz przyprawy. Niektóre drinki wymagają prócz tego dodania schłodzonej wody (gazowanej lub nie), soku lub napoju gazowanego, które nadają im orzeźwiającego charakteru. Można je również dekorować, np. owocami i podawać do nich słomki, widelczyki lub łyżeczki.W książce czytelnik znajdzie podstawowe rodzaje drinków, m.in. aperitif, cobbler, collins, cooler, drinki bezalkoholowe, eggnog, poncz, a także propozycję przekąsek do drinków.
W Polsce nalewki były robione od wieków, a sekrety receptur przekazywano z pokolenia na pokolenie. Ostatnio znów rośnie ich popularność - w dużej mierze są to domowe rarytasy, które niegdyś były ozdobą babcinych i dziadkowych spiżarni oraz kredensów.Dobra nalewka to przede wszystkim wspaniały aromat, smak i kolor. Książka Polskie nalewki przekazuje podstawową wiedzę z zakresu komponowania tych trunków. Jej lektura pozwoli uniknąć błędów, usprawnić sposób zestawiania, znaleźć ciekawe receptury na nalewki zdrowotne, ziołowe, owocowe, likiery miody pitne oraz wódki.Receptury dobrano z niezwykłą dbałości, po to by na naszych stołach zagościły nowe smaki wyśmienitych trunków. W książce znalazły się również przepisy na starodawne nalewki.Niech dereniówka, wiśniówka czy mlekówka staną się chlubą i dumą gospodarzy, a także wyznacznikiem wyrafinowanego smaku i dobrych obyczajów.
Gotowanie na parze nie jest chwilową modą, lecz wypróbowaną i różnorodną metoda przyrządzania posiłków. W porównaniu z tradycyjnymi sposobami umożliwia ona łatwe przygotowanie zdrowszych dań, które są kolorowe, pełne smaku i świeżości.Gotowanie przez parowanie, odpowiednie dla większości potraw, ma zdecydowaną przewagę nad innymi technikami kulinarnymi. Posiłki przygotowane na parze są zdecydowanie bardziej pożywne, mają więcej witamin i minerałów. Poza tym przyrządzanie potraw na parze nie wymaga użycia dodatkowego tłuszczu, przez co są one zdrowsze i lżejsze.
W ciągu ostatnich kilkunastu lat obserwuje się ogromne, wzrastające wciąż zainteresowanie tematyką ziół i przypraw. Coraz większe jest też zainteresowanie zdrową żywnością. Dzięki prasie, książkom, Internetowi, świadomość kulinarna oraz wiedza dotycząca przyprawiania potraw jest dużo większa aniżeli było to dekady temu. Miłośnicy gotowania nie boją się eksperymentów kulinarnych wprowadzając do swojego menu coraz to nowe smaki z kuchni całego świata. Poradnik składa się z dwóch części. Pierwsza, ogólna część zawiera historię ziół i przypraw, sposoby ich przechowywania, innowację w kuchni, czyli jadalne kwiaty i interesujące skromnym zdaniem autora przepisy. W drugiej, szczegółowej części zawarto około 70 roślin przyprawowych i leczniczych, wraz z opisem ich pozyskiwania, uprawy, suszenia, wykorzystania w kuchni i prozdrowotnego działania. Ponadto do każdej rośliny jest przyporządkowany przepis z jej użyciem. Ostatnia część czyli ciekawostki mają dodatkowo umilić lekturę.
Co dzisiaj na obiad? Kto z nas nie zastanawia się nad tym każdego dnia.Co ugotować, gdy nie mamy czasu. Co ugotować, gdy niespodziewanie wpadają goście. Co ugotować, by nie było nudno, a różnorodnie i smacznie.Ania Lekka, autorka popularnego profilu na Instagramie i TikToku, ma pomysł na każdą z tych okoliczności! W książce100 pomysłów na obiady znajdziesz przepisy na kruche mięsa, smakowite zupy, pyszne naleśniki i placuszki oraz zdrowe surówki!Pieczone filety z kurczaka ze szparagami, Zapiekanki meksykańskie z mięsem mielonym, Delikatny krem serowy z warzywami, Rosół z pieczonego mięsa, Młoda kapusta zasmażana z boczkiem, Sałatka z grillowaną papryką i halloumiNikt nie będzie głodny!
Air Fryer dla każdego. 200 autorskich przepisów na pyszności z wiatropieca
Pakiet dwóch książek kucharskich Pawła Lorocha to idealny wybór dla każdego, kto w kuchni szuka zarówno inspiracji, jak i odrobiny magii.
Dwa tomy, które razem tworzą pełną smaku opowieść o kuchni nowoczesnej i tradycyjnej zarazem. Paweł Loroch – dziennikarz, kucharz, gawędziarz i „brzuchpasterz” – zaprasza do kulinarnej podróży, w której air fryer staje się narzędziem nie tylko do gotowania, ale i pretekstem do snucia opowieści.
Air fryer dla początkujących pomoże Ci nodkryć możliwości frytkownicy beztłuszczowej. To przewodnik dla każdego, kto chce zaprzyjaźnić się z wiatropiecem i przygotować smaczne, lekkie i różnorodne dania.
Air Fryer dla smakoszy to książka kucharska inna niż wszystkie: literacko-smakowa opowieść, w gdzie przepisy są podszyte humorem, emocjami i wspomnieniami. To kulinarna gawęda pełna pieprzu, wanilii, serdeczności i bliskości.
Mówi się, że my, Polacy równie szybko otwieramy swoje serce przed nowo poznanymi osobami, jak barek i lodówkę przed gośćmi. A biesiadowanie jest niemal naszym sportem narodowym! Niezależnie od tego, czy wolisz huczne przyjęcia rodzinne czy kameralne spotkania z przyjaciółmi – ta książka pomoże Ci zorganizować udaną imprezę. Znajdziesz w niej 1001 porad dla miłośników dobrej zabawy. Tradycyjna Polska biesiadna, czyli encyklopedia dobrej zabawy to: • setki przepisów na smaczne potrawy • propozycje zabaw i gier towarzyskich • podpowiedzi, jak uatrakcyjnić spotkania towarzyskie • praktyczne porady dla organizatorów domowych przyjęć • tradycyjny śpiewnik biesiadny i świąteczny • zabawne przyśpiewki i dowcipne życzenia na różne okazje • tylko szczere toasty na wszystkie okazje Bo biesiadowanie jest niemal naszym sportem narodowym!
Medica. Co jeść przy chorobach serca.Przepisy zawarte w tej książce czerpią z bogactwa i mądrości tradycyjnej kuchni polskiej oraz kuchni europejskich, zwłaszcza śródziemnomorskich.Zostały ułożone według pór roku i skomponowane w taki sposób, by nie tylko odżywiały, ale też pozostawało w harmonii ze zmieniającym się zapotrzebowaniem termicznym ciała..
Medica. Co jeść przy chorobach serca.Przepisy zawarte w tej książce czerpią z bogactwa i mądrości tradycyjnej kuchni polskiej oraz kuchni europejskich, zwłaszcza śródziemnomorskich.Zostały ułożone według pór roku i skomponowane w taki sposób, by nie tylko odżywiały, ale też pozostawało w harmonii ze zmieniającym się zapotrzebowaniem termicznym ciała.
Medica. Co jeść przy chorobach serca.Przepisy zawarte w tej książce czerpią z bogactwa i mądrości tradycyjnej kuchni polskiej oraz kuchni europejskich, zwłaszcza śródziemnomorskich.Zostały ułożone według pór roku i skomponowane w taki sposób, by nie tylko odżywiały, ale też pozostawało w harmonii ze zmieniającym się zapotrzebowaniem termicznym ciała..
Każdy może przygotować sobie nalewkę. Biorąc owoce, zioła, a nawet warzywa i łącząc je z alkoholem. Nie wystarczy jednak, aby owoce czy zioła zalać alkoholem. Trzeba zachować odpowiednie proporcje. Znać też czas potrzebny, aby to połączenie dało oczekiwany efekt. I mimo że robienie ze zwykłego alkoholu napoju szlachetnego opiera się na zastosowaniu receptury, to jednak zrobienie autorskiej nalewki to już sztuka tworzenia.
Fragment
Coraz częściej szukamy zdrowej alternatywy dla powszechnie oferowanych produktów spożywczych. Często kupujemy w punktach ze zdrową żywnością lub na targu. Rozglądamy się za produktami dobrymi, bez konserwantów, zawierających wartości odżywcze i smak. Z coraz większą chęcią podejmujemy się również domowej produkcji pieczywa, wędlin, dżemów czy masła i serów. Trudno bowiem o większą satysfakcję niż pojawiające się na stole aromatyczne i – przede wszystkim – zdrowe potrawy przygotowane przez nas samych. Zgromadzone w książce informacje zaznajomią Czytelnika z zasadami odpowiedniego doboru surowca i różnorodnymi sposobami ich obróbki. Nagrodą za cierpliwość i włożony trud z pewnością będzie niezwykły zapach i smak przygotowywanych posiłków.
To nie jest kolejna książka o diecie.To przewodnik po zdrowiu, które zaczyna się na talerzu.Masz dość cudownych diet, modnych suplementów i złotych rad z internetu? Postaw na rzetelną wiedzę i jedzenie,które naprawdę leczy. Ta książka zmieniTwoje podejście do zdrowia - nie przez restrykcje i wyrzeczenia, lecz przezświadome, codzienne wybory. Dr Hanna Stolińska, ceniony dietetykkliniczny, udowadnia, że najskuteczniejszy suplement to dobre jedzenie i możesz po niego sięgnąć w każdej chwili. Wystarczy tylko świadomie wybrać to,co jest dla nas dobre.Znajdziesz tu m. in.:- praktyczne wskazówki, jak odżywiać się, by wzmacniać odporność i dobrąkondycję organizmu,- konkretne zalecenia przy insulinooporności, chorobach jelit,serca, skóry, autoimmunologicznych,przy zaburzeniach gospodarki hormonalneji przy innych jednostkach chorobowych,- strategie zakupowe i kuchenne, któreułatwią codzienne wybory,- obalenie szkodliwych mitów żywieniowych.Bez cudów. Bez szarlatanerii.Tylko sprawdzone rozwiązania,oparte na nauce i doświadczeniu klinicznym.Nie szukaj magicznych rozwiązań. One są w twojej kuchni. Bo dbanie o siebie jest takie przyjemne.To nie jest książka naukowa. To nie poradnik o tym, jak szybko schudnąć. To książka o czymś znacznie ważniejszym - o codzienności. O tym, jak patrzeć na siebie z większą czułością i zacząć traktować swoje ciało, czyli siebie, z należnym szacunkiem. O tym, jak się karmić z troską i nauczyć się traktować jedzenie poważnie. Bo zmiana nie polega na wprowadzeniu katorżniczej diety na chwilę. Zmiana zaczyna się w głowie. I na talerzu. Nie chciałam pisać kolejnej książki o modach żywieniowych. O tym, co jeść, a czego unikać. O tym, co "wolno", a co jest "zakazane". Chciałam uporządkować wszystkie te półprawdy, mity i przekłamania, które od lat krążą po internecie, siejąc zamęt i czyniąc wiele złego.
Odkryj magię filmów Ghibli i smaki kuchni japońskiej dzięki przepisom inspirowanym największymi dziełami legendarnego studia animacji. Filmy Studia Ghibli poruszają i wzruszają tematyką – mówią o dzieciństwie, nadziei dla przyszłych pokoleń, relacjach człowieka z naturą, miłości, rodzinie i znaczeniu pamięci. Sceny, w których pojawiają się potrawy, mają w tych filmach szczególne znaczenie. Dzielenie się daniami z naszych przepisów – od placka śledziowo-dyniowego młodej czarownicy Kiki, przez hambagu z filmu „Szopy w natarciu”, aż po magiczny bufet z „Ruchomego zamku Hauru” – pozwoli Wam stworzyć niezniszczalne więzi z rodziną i przyjaciółmi. Książka kucharska „GHIBLI” to pozycja obowiązkowa i kolekcjonerska nie tylko dla fanów produkcji studia Ghibli, lecz także dla wszystkich smakoszy kuchni japońskiej.
Ramen krok po kroku to blisko 100 przepisów na jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej - od bazowych, najprostszych, po złożone i finezyjne. Ta książka kucharska po brzegi wypełniona jest smakiem. Znalazły się w niej instrukcje dla początkujących, wykaz niezbędnych składników oraz wskazówki, co zrobić, by móc w każdej chwili przyrządzić tę wspaniałą japońską zupę.Zacznij od przepisów na podstawowe elementy ramenu, takie jak wywar mięsny lub wegański, potem dodaj przyprawy i pozostałe składniki, a ugotujesz zupę o wielowymiarowym smaku. W książce znajdziesz przepisy zarówno na tradycyjny ramen, jak i ten w nowoczesnym wydaniu, np. z chrupiącym jarmużem.
Proste i przemyślane przepisy, które pomagają na nowo połączyć się z naturą i rytmem pór roku.Julius Roberts, kucharz i farmer (pierwsze pokolenie rolników w rodzinie), dzieli się sielskimi opowieściami z życia na farmie.PRZY WIEJSKIM STOLE to kuchnia domowa w najlepszym, nieskomplikowanym wydaniu - kilka dobrych składników na talerzu, zestawionych z łatwością i radością.Znajdziesz tu przepisy na każdą porę roku:zima: elegancka, bezpretensjonalna kolacja z pieczoną dynią, mozzarellą, orzechami laskowymi i szałwią czy treściwy gulasz z kiełbasywiosna: pieczona ryba z ziołami i szparagami, kurczak pieczony na cytrynie, koprze włoskim i ziemniakach oraz duszona jagnięcina z kaszą jęczmiennąlato: makaron z cukinią, galette z ratatouille i parowany biszkopt z morelamijesień: rzadko spotykane dania jak tost z wędzonym łupaczem i porem oraz pstrąg smażony na patelni z puree i sosem szpinakowym
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?