KATEGORIE [rozwiń]

Kulinaria

W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska,  poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl

 

Okładka książki 5 składników. Gotuj szybko i łatwo

99,99 zł 69,66 zł


Łącząc na niesamowite sposoby zaledwie pięć składników, Jamie wyczarował ponad 130 zupełnie nowych przepisów, które możesz wykorzystać na co dzień i od święta. Znajdziesz tu wszystko od sałatek i pasty, przez ciekawe pomysły na kurczaka, ryby warzywa, ryż, makarony, wołowinę i wieprzowinę, aż po słodkości. Ta książka to maksimum smaku przy minimum wysiłku, szeroki wachlarz posiłków o różnej wartości odżywczej i mnóstwo fantastycznych inspiracji.
Okładka książki Wege

99,99 zł 69,66 zł


Jamie Oliver, bestsellerowy autor uwielbianych na całym świecie książek kucharskich, powraca z przepysznymi daniami warzywnymi. I w samą porę obecnie coraz więcej z nas stara się ograniczać spożycie mięsa z pobudek zdrowotnych, finansowych lub ekologicznych.Jamie, czerpiąc inspiracje z kuchni świata, przygotował zbiór przepisów na oryginalne i nieskomplikowane potrawy z warzywami w roli głównej. Jego dania to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia: są tak smaczne, sycące i różnorodne, że zupełnie nie odczujesz braku mięsa. Wegetarianie, okazjonalni jarosze i żądni nowych wrażeń mięsożercy w tej książce każdy z was znajdzie coś dla siebie!
Okładka książki Fakt smak. Pierogi

10,70 zł 6,32 zł


Pierogi, ach, pierogi! To pyszna kwintesencja kuchni polskiej. Jedni uważają, że ich sekret tkwi w delikatnym, sprężystym cieście, inni twierdzą, że o ostatecznym charakterze decyduje ukryte wewnątrz nadzienie. Niezależnie od tego, do której grupy należymy - pierogi kochamy wszyscy. Niezmiennie zachwycają smakiem oraz różnorodnością. Uznaniem cieszą się te tradycyjne - z nadzieniem z mięsa, z kapusty i grzybów czy palonej kaszy
Okładka książki Dieta keto dla bystrzaków
nowość

59,00 zł 36,14 zł


* Przejdź na dietę ketogeniczną * Odkryj 55 przepysznych i łatwych do przygotowania przepisów * Zrzuć zbędne kilogramy i odzyskaj zdrowie Odzyskaj zdrowie z dietą keto! Dieta ketogeniczna to najpopularniejsza dieta na świecie. Udowodniono, że wspiera spalanie tłuszczu, redukuje stany zapalne, pomaga w walce z rakiem, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę, przywraca równowagę hormonalną, a nawet wydłuża życie. Książka, którą trzymasz w rękach, pełna jest pysznych przepisów, od casserole z kurczakiem po kremowy mus ciasteczkowy. Pomoże Ci też wypełnić kuchnię produktami ketogenicznymi, wytłumaczy, co jadać na mieście, jak poprawić zdrowie swojego mózgu i jak podnieść poziom energii! W książce: * Mechanizmy ketozy i zasady diety ketogenicznej * Ketogeniczny plan treningowy * Zalety postu przerywanego * Ponad pięćdziesiąt świetnych przepisów * Sposoby na utrzymanie diety, gdy jada się poza domem Rami i Vicky Abramsowie są przedsiębiorcami. Dietę ketogeniczną odkryli w 2014 roku, co całkowicie zmieniło ich życie, również zawodowe. Założyli Tasteaholics.com, wiodącą dziś witrynę poświęconą odżywianiu niskowęglowodanowemu. Ich kolejnym dziełem była Total Keto Diet, popularna aplikacja dla osób na diecie ketogenicznej. Są także autorami kilku książek na temat tego sposobu odżywiania.
Okładka książki Dieta dla dziecka. Gotowe jadłospisy

12,53 zł 7,40 zł


Co zrobić, by malec nie przybierał na wadze? Jak skomponować jego codzienną dietę, by była smaczna, sycąca i zdrowa? Jakich składników nie może zabraknąć w menu niemowlęcia, a czego potrzebują mały uczeń i nastolatek? Te i wiele innych, praktycznych podpowiedzi dietetyków znajdziesz w naszym poradniku.
Okładka książki Fakt smak. Drugie śniadania, lunche

10,70 zł 6,32 zł


Gotowały moje babcie, gotują rodzice, gotuję i ja. Uwielbiam sezonową kuchnię, pełną smaków, z których można wyczarować pyszne dania. Pomysł na "Drugie śniadania i lunche" wypłynął z piegowatego serca mojego syna Karolka. ""Piegusowy LunchBox" i wszystkie pomysły na to, co zabrać do szkoły i pracy przypadły do gustu czytelnikom mojego bloga Odczaruj Gary. Codziennie przygotowuję i śniadanie, i drugie śniadanie. I naprawdę, uwierzcie proszę, to nic trudnego. Wystarczy odrobina wyobraźni i dobra organizacja w kuchni. Eksperymentujcie ze smakami, inspirujcie się moimi przepisami.
Okładka książki Fakt Radzi. Sprawdzone pomysły na potrawy z..

10,70 zł 6,32 zł


Kochamy ziemniaki i zjadamy ich naprawdę dużo. To bez wątpienia najbardziej popularne warzywo na polskim stole. Nie warto jednak ograniczać się jedynie do puree podawanego na obiad razem ze schabowym. Przepisów na potrawy z ziemniaków jest zaskakująco wiele. A jeśli weźmiemy pod uwagę jeszcze te słodkie, czyli bataty, możliwości będą wręcz nieograniczone! Pieczone, smażone, faszerowane, placki, kluski, pierogi, zupy, sałatki, gofry, babeczki, zapiekanki, tarty... uff! Ziemniaczane dania mogą być tradycyjne lub nowoczesne, regionalne lub egzotyczne. Wszystkie są łatwe do przygotowania, wszystkie pyszne! No i ziemniaki mają jeszcze jedną zaletę - są naprawdę tanie.
Okładka książki Fakt radzi. Sałatki i Grill

10,70 zł 6,32 zł


Książka kucharska z przepisami na przepyszne sałatki i dania z grilla - nie tylko w tradycyjnym wydaniu. Wyśmienite steki, kotleciki, szaszłyki, krewetki i warzywa - a wszystko owiane aromatycznym dymem.
Okładka książki Fakt radzi. Ciasta i desery. Owoce w roli głównej

10,70 zł 6,32 zł


Wielki owocowy sezon trwa! I nigdy się nie skończy. Na naszych stołach pojawiać się będą kolejno truskawki, czereśnie, agrest, porzeczki, maliny, morele, wiśnie, gruszki, śliwki, jabłka... Uff ! Te cudeńka aż proszą się, by wyczarować z nich słodkie pyszności. Można je ułożyć na poduszce z puszystego kremu w małych babeczkach lub wielopiętrowych tortach, obsypać nimi piaskowe lub kruche ciasto, zatopić w galaretce, przerobić na intensywny w smaku sos, krem lub panna cottę. Możliwości jest bez liku. Desery z owocami zawsze pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Poczuj moc owoców! Z nami to proste.
Okładka książki Fakt radzi. Obiady na niedzielę

10,70 zł 6,32 zł


Niedzielne obiady to wspaniała okazja do spotkania w gronie rodziny lub przyjaciół. Ale cóż zrobić, by nie jeść na okrągło schabowego? Wystarczy skorzystać z naszych przepisów. W tek książce pokazujemy, jak w prosty sposób przyrządzić wykwintne przystawki, zupy, dania główne oraz oryginalne, serwowane na ciepło warzywa. No i oczywiście pełne słodyczy desery !
Okładka książki Fakt poradnik. Przetwory

10,70 zł 6,32 zł


Dżemy czy korniszony ze sklepu nie dorównują smakiem tym przygotowywanym przez nasze babcie. Proponujemy naszym Czytelnikom poradnik zawierający prawie 100 przepisów na pikle, sałatki, marynaty, dżemy, konfitury, marmolady, powidła, kompoty i soki, a także półprodukty do innych potraw. Dodatkowo w poradniku można znaleźć: podstawowe informacje o niezbędnym sprzęcie do przygotowywania przetworów, zasady i rodzaje pasteryzacji, zalecenia dotyczące przechowywania przetworów, kalendarz sporządzania przetworów z różnych owoców i warzyw.
Opakowanie Tapas Spanish Plates to Share

79,00 zł 64,35 zł


Tapas Spanish Plates to Share
Okładka książki Children's Quick & Easy Cookbook

70,00 zł 57,02 zł


A perfect first cookbook to start your kitchen adventure, with more than 60 recipes for young chefs to try. Feel right at home in the kitchen with this first cookbook for budding chefs! With over 60 recipes, there's something for every occasion: super-fast snacks, speedy main meals, plus delicious desserts and sweet treats. Children's Quick and Easy Cookbook is packed with simple but varied recipes, so young cooks aged 5-7 can enjoy discovering new dishes, learning new skills, and perfect great meals that the whole family will love. And for those already handy in the kitchen, there are more involved dishes, and ideas and advice about how to adapt the recipes for different tastes and diets. From triple-decker sandwiches and fruit smoothies to chicken curry and lemon cheesecake, each recipe includes a photographic step-by-step to show you exactly what you need to do and when. Put on your apron and get cooking, with: - Recipe choices perfect for beginners, while the variety of meals and different variations inspire young chefs who already have some experience in the kitchen. - Recipes that are easy to follow and require simple ingredients. - Visual step-by-steps that help young children know exactly what the meal should like at different stages of the cooking process, making this a perfect introduction for children new to the kitchen. - A global approach with meals from multiple countries, with vegetarian and vegan diets, and more than 60 recipes to try. This cookbook for kids is the perfect introduction to cooking and a fun activity that adults can enjoy with little ones. Cooking has never been easier, with simple instructions, a clear guide of what to do before you start and a handy picture glossary showing cooking techniques in picture-perfect detail. It's clear, it's fast, it's simple, and it's fun!
Opakowanie Malt Whisky Companion

108,00 zł 87,97 zł


A new and updated edition of the classic, definitive guide to malt whiskies, written by the late Michael Jackson and updated by whisky experts Dominic Roskrow and Gavin D. Smith. The fully revised 7th edition of the Malt Whisky Companion will teach you everything you want to know about your favourite tipple. How should you taste a single malt scotch whisky? Which whiskies are light and flowery, or rich and treacly? How different is a single malt scotch from a distillery in the Highlands to one from the islands? Find whisky tasting notes on over 1,000 malts arranged from A-Z, including vintages and the very latest releases. For distilleries in the New World Whisky section there are brand-new whisky tasting notes. This comprehensive whisky guide defines the characteristics of each whisky, gives it an overall score, making it the perfect companion for keen whisky drinkers and new converts to the wonderful world of the single malt.
Okładka książki Sekrety włoskiej kuchni
nowość

89,90 zł 61,81 zł


Biblia italofilów, opatrzona przedmową Umberta Eco. Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia. Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni – od Alp po Sycylię – ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia... Smakować w tej książce można wszystko – omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie, ale również doskonały styl autorki, doprawiony szczyptą humoru. To wspaniałe źródło wiedzy o Włoszech, opatrzone pięknymi zdjęciami, napisane z wrażliwością i znawstwem przez przyjaciółkę Umberta Eco, która również jest tłumaczką jego książek. Uhonorowane prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina! Choć Włochy nieodparcie kojarzą się z pizzą i spaghetti, autorka, wybitna tłumaczka, eseistka i miłośniczka kultury włoskiej, przedstawia zupełnie inne oblicze tego kraju. Elena Kostioukovitch zabiera nas w podróż przez dziewiętnaście głównych regionów Włoch – od Friuli i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu – podczas której poznajemy nie tylko kulinarne specjalności poszczególnych regionów, ale też ich kulturę i obyczaje. Niezwykle ciekawe są „intermezza“ w tej podróży z jednego miejsca do drugiego – rozdziały poświęcone pizzy, risotto, diecie śródziemnomorskiej, a także tematom, które na pozór z kuchnią niewiele mają wspólnego: szczęściu, miłości, kulturze włoskich Żydów, demokracji czy totalitaryzmowi. Przenikliwe obserwacje i wspomnienia autorki mieszają się z radami dla podróżników, odwołaniami do literatury i dzieł sztuki. Nie chodzi w tej książce o przepisy na włoskie dania, ale o przybliżenie historii i kultury Włoch i – przede wszystkim – sensu kultury kulinarnej, bo, cytując Umberta Eco: Być może we Włoszech bardziej niż gdzie indziej poznanie kuchni oznacza poznanie duszy mieszkańców kraju“.
Opakowanie A Parisian Bistro

139,00 zł 113,22 zł


Explore the secrets and recipes of La Fontaine de Mars, one of the oldest bistros in Paris, and one of the most renowned Welcome to the lively atmosphere of La Fontaine de Mars, a Parisian bistro founded in 1908, nestled in the heart of the French capital. As soon as guests pass through the heavy red curtain, they are captivated by the spirit of a place that has lovingly preserved the traces of its past. Checkered tablecloths, vintage objects, earthenware tiles, and delicious dishes in generous portions await. Here, you can discover glorious recipes, such as Cassoulet, Porcini Mushroom Pâté., and Strawberry-Pistachio Sabayon, and see the colorful history of La Fontaine de Mars unfold before your eyes. Neighborhood regulars, savvy tourists, celebrities (including Robert De Niro, who contributes a foreword, and Mick Jagger), American expatriates, and figures from the world of fashion all frequent this legendary address.
Okładka książki The Modern Preserver's Kitchen

119,00 zł 96,93 zł


In this collection of delicious and inspiring recipes, Kylee will keep you on track in making the most of seasonal produce to make both sweet and savoury goodness. A beautiful book. ― Peter Gordon With over 30 recipes for jams, chutneys, ferments and pickles, and 70 dishes in which to use them, The Modern Preserver's Kitchen is the ideal cookbook for those who want to make the most of each season's offerings. Try using your preserves in delicious recipes such as Pickled Pea Frittata, Breakfast Kimchi Eggs, Deep-Fried Camembert with Cranberry Sauce and Dukkah, and Peach and Mint Jam Mini Galettes. "How do I eat it?" was the most-asked question when passionate preserver Kylee Newton sold her preserves on her market stall. In this beautiful book, she shows you not only how to make preserves, but also how to use them. The recipes inspire you to make your own or to reach into your condiment ghost-town shelf of half-eaten jams and pickles in the fridge and give new life to them instead of throwing them away. With Kylee's guidance, anyone can bottle the seasons, avoid waste, add character to family food, and rediscover the restorative joy of cooking.
Okładka książki The Nordic Baker

99,00 zł 80,64 zł


Winner of the best International/Regional Cookbook at the Guild of Food Writers Awards 2022 In The Nordic Baker, Sofia Nordgren guides you through a year of plant-based Nordic cakes, buns, breads, cookies and crackers and invites readers to keep things simple, go back to basics and cook with nature in mind. From Thumbprint cookies, Kladdkaka and Rhubarb galette in springtime, Raspberry and cardamom cupcakes when the weather begins to warm up, and a Midsommar cake for summer celebrations, through to Lingonberry roll cake, pear tart and cardamom rolls for cosy autumn nights and Gingerbread bundt cake, Saffron buns and Semlor for snowy winter days. Set to the backdrop of stunning location photography and interspersed with advice on embracing the Nordic lifestyle, bringing the outdoors into your home and tips on seasonal slow living, this is a charming celebration of a magical corner of the world and the wonderful food it has to offer.
Okładka książki Feeding the Future

109,00 zł 88,78 zł


The concept of clean eating is becoming increasingly popular among adults, however it is children who are the most vulnerable to additives and nasty toxins such as sugar, found in unhealthy, processed, and fast food. Because children are still growing and developing, it's important they consume adequate vitamins and nutrients through their diets. Children are, after all, our future. The concept is simple: using fresh ingredients in their most natural state. We say goodbye to gluten, wheat germ, refined sugar, and genetically modified oils, as these can be addictive, acidic, deplete energy, and can cause sluggishness, mood swings, and hyperactive behaviour in children. Feeding the Future is a glossy lifestyle/cookbook filled with inspiring recipes that all children - from those aged two to grown-up "kidults" - will love. These recipes are clean, nutritious, and delicious, as well as being easy to make. The book is the perfect tool for health-conscious and time-poor parents.
Okładka książki Pyszne chwasty. Wydanie rozszerzone
nowość

69,99 zł 38,49 zł


Polskie pola i ogrody kryją w sobie mnóstwo kulinarnych skarbów. Ta książka uczy, jak wprowadzić do codziennego menu rośliny o ciekawych smakach i wartościowych składnikach. Z pokrzywy i stokrotki, zebranych podczas zwykłego spaceru, stworzymy niezwykłe dania. Gorąco polecam!Ewa WachowiczBrakowało mi poradnika, który przełoży na język codziennego gotowania pomysły współczesnych kucharzy, znajdujących poezję smaku w roślinach z pobliskiej łąki. Piękne zdjęcia i inspirujące przepisy sprzyjają kulinarnym eksperymentom. Tego lata jemy mlecze!Maryla Musidłowska, dziennikarka Kuchnia+ i "Elle"Wyjątkowe propozycje smacznych dań z roślin, które nie zawsze lubimy oglądać w naszych ogródkach - chwastów. Jadalnych, zdrowych i skrywających wiele oryginalnych smaków.Czy zamiast uparcie pozbywać się chwastów, nie prościej, przyjemniej i bardziej eko będzie po prostu je zjeść?Zasmakuj w zupie z kurdybankiem, upiecz wegańskie bułeczki z komosą i skosztuj spaghetti z pączkami mniszka. A na deser zjedz tort z pokrzyw i wypij kawę z mniszka!Pokrzywa, tasznik, babka czy gwiazdnica nie muszą być wrogimi intruzami, lecz mogą stać się składnikami smakowitego dania!Pyszne chwasty to nie poradnik surwiwalowy, ale inspirująca książka kucharska. Rozszerzone wydanie, 142 przepisy!Małgorzata Kalemba-Drożdż - autorka książek Jadalne kwiaty, Różane przepisy, Smakowite drzewa i Smaki ogrodu (2021). Prowadzi bloga kulinarnego Trochę Inna Cukiernia. Z entuzjazmem promuje jedzenie dzikich roślin i jadalnych kwiatów. Pochodzi z Krakowa. Doktor biochemii. Mama dwójki dzieci.

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj