KATEGORIE [rozwiń]

Kulinaria

Okładka książki Pakiet: Święta bez pszenicy, Bez pszenicy na..

39,98 zł 29,77 zł


Wszystko bez glutenu, cukru, szkodliwych E-dodatków, niemal całkowicie bez mleka/nabiału. Razem ponad 550 starannie przygotowanych i wypróbowanych przepisów na dania kojarzone z tradycyjnymi, polskimi świętami oraz na okazje takie, jak: urodziny, walentynki, tłusty czwartek i wiele innych
Okładka książki Piekarstwo

120,00 zł 96,54 zł


Książka ta, niezbędna w produkcji piekarskiej, została wznowiona jako trzecie wydanie, uaktualnione i uzupełnione. - szeroki zbiór receptur na pieczywo tradycyjne oraz zestaw receptur nowych, dostosowanych do obecnych wymogów rynku. - informacje i porady w zakresie normalizacji nowych technologii i wymogów prawa żywnościowego. - aktualne przepisy prawne
Okładka książki Polska kuchnia koszerna

62,00 zł 45,56 zł


Reprint wydania z 1877 r. Tytuł w całości brzmi: „Polska kuchnia koszerna” zawierająca najrozmaitsze potrawy i pieczywa, konfitury i soki, oraz szczegółowy przewodnik do urządzenia koszernego gospodarstwa przez Rebekę Wolff, tłumaczone z niemieckiego przez S.D. nakładem tłumacza, Warszawa, 1877 " Wstęp najlepiej prezentuje wartość tej unikatowej pozycji. "…Wychowana w domu dobrym i koszernym i będąc przeszło 28 lat gospodynią, postanowiłam sobie przyjść w pomoc paniom Izraelitkom, chętnie pragnącym zadość uczynić wymaganiom gastronomicznym, a jednak nie chcącym zerwać ze swoją religią i tradycją. Dziełko niniejsze, często w oryginale przeze mnie używane, przetłumaczyłam na język ojczysty. Zawiera ono przepisy najdelikatniejszych, również jak i najzwyczajniejszych potraw, mięsnych i mlecznych, przepisy na różne pieczywo, konfitury, soki, galarety, kremy, sosy itp., wszystko przyrządzone w sposób koszerny. Kierując się tą książką, niewiele należy dołożyć starania, ażeby tanim kosztem dom koszerny w porządku utrzymywać. Tak szczegółowo obeznana jestem z tą książką, iż jestem przekonaną o akuratności zawartych w niej przepisów i śmiało polecam ją naszym paniom postępowym, jako też i zachowawczym, jako mogąca zaradzić we wszelkiej okoliczności tyczącej się gospodarstwa…"
Okładka książki Polska kuchnia i śpiżarnia

78,00 zł 57,32 zł


Polska kuchnia i śpiżarnia - Izdebska Jadwiga Rerpint z oryginału wydane w 1905 roku, nakładem i drukiem Michałą Arcta. Praktyczny podręcznik zawierający 1550 przepisów kuchennych i gospodarskich (z uwzględnieniem potraw jarskich), pieczenie ciast, przyrządzanie konfitur, konserwów, marynart itp. oraz dyspozycje obiadów, śniadań i kolacji zwyczajnych i wystawnych. 114 rysunków w tekście.
Okładka książki Najnowszka kuchnia. Piekarnia i Cukiernia. Wytworna i Gospodarska.

86,00 zł 63,20 zł


Dwa tomy w jednym woluminie: Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska oraz Piekarnia i cukiernia wytworna i gospodarska. Marta Norkowska. Reprint wydań z 1904 i 1908 roku. Tom I-liczne tablice, zawierająca 1249 przepisów gospodarskich, z uwzględnieniem kuchni jarskiej. Podział i rozpoznawanie mięsa, dobre rady, sosy, zupy (ciepłe, zimne, postne), dodatki do zup; ciasta do pasztetów i pasztety, ryby i raki, ryby morskie, wołowina, biszkopty, pączki i faworki, kremy, galarety i wszystko czego dusza zapragnie. Tom II – Przygotowanie i pieczenie różnego pieczywa niesłodkiego: chleby, bułki, rogale Ciasta drożdżowe słodkie; ciasta parzone, kruche, francuskie i biszkoptowe, ciasta migdałowe i śmietanowe, torty i mazurki, pierniki, marcepany…
Okładka książki Krakowskie Wyroby Wędliniarskie

62,00 zł 45,56 zł


Reprint oryginału z 1926 r. To właśnie w latach 30. XX w. z krakowskich kiełbas krojonych wywodzi się kiełbasa lisiecka, jako szczególny ich rodzaj, poszukiwany przez konsumentów ze względu na jej smak, recepturę i sposób wykonania, identyfikowany właśnie z Liszkami. W książce m.in.: wskazówki o doborze wieprzów na wyroby wędliniarskie; postępowanie z trzodą lub bydłem przed biciem; bicie bydła i trzody; żywa i bita waga bydła i trzody; wskazówki o mięsie; rozbieranie mięsa; wykrawanie; żyłkowanie; solenie mięsa; czyszczenie jelit i kiszek; przyprawa; nadziewanie; krakowskie krajane kiełbasy; kiełbasa krajana w sposób domowy; kiełbasa krajana w sposób domowy do wysuszenia; kiełbasa krajana z mięsa wołowego; kiełbasa krajana do gotowania; kiełbasa krajana wiejska, kabanosy i wiele innych.
Okładka książki Pakiet:Dieta warz.-owoc. dr Ewy Dąbrowskiej w.2020
nowość

89,90 zł 66,07 zł


Trzy kroki do sukcesu w wyjątkowym zestawie trzech bestsellerów dietetycznych: Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy, Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy na wychodzenie, Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej® i co dalej. Z kultową dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej: odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw, odbudujesz dobrą kondycję Twojego organizmu, poprawisz wygląd swojej skóry, zwalczysz uczucie zmęczenia, ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność. Zachowaj efekty diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej do końca życia! Czytając tę książkę, poznasz: 5 filarów zdrowego odżywiania, które staną się podstawą Twojej diety, powody, dla których nie możesz schudnąć i pozbyć się problemów ze zdrowiem, "tajemne" metody dietetyków przedstawione w czytelny sposób, reguły prawidłowego i świadomego komponowania posiłków, zasady efektywnej aktywności fizycznej. Jedyna na rynku książka zawierająca zbiór przepisów na prawidłowe i zdrowe wyjście z diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej! Znajdziesz w niej: etapy wychodzenia z postu – pełny program w jednym miejscu, 115 doskonałych przepisów zgodnych z protokołem wyjścia z diety, listę produktów i przykładowe zestawy menu, porady dietetyczne i triki na właściwe odmierzanie składników i porcji posiłków.
Okładka książki Domowe przetwory w.2

35,00 zł 25,72 zł


Któż z nas z nutką rozrzewnienia nie wspomina koloru wspaniałych babcinych konfitur z wiśni czy zapachu jej soku z malin? Niby nic, a pamięta się o nich przez całe życie. Nie ulega wątpliwości, że domowe produkty są bez porówniania smaczniejsze i bardziej aromatyczne od tych wytwarzanych metodą przemysłową, a przede wszystkim zdrowsze! Nie znajdziemy w nich bowiem chemicznych zagęszczaczy, substancji smakowych czy barwiących, konserwantów i innych tego typu szkodliwych dodatków. Domowe przetwory to świetny przewodnik dla wszystkich, którzy pragną zaopatrzyć swoje spiżarnie we własnoręcznie przygotowane przetwory z warzyw, owoców, grzybów i mięsa. Jego autorka - Anna Wojtowicz - przekazuje informacje i porady dotyczące zasad i tajników sukcesu wykonania poszczególnych rodzajów domowych przetworów. Przedstawia sposoby kwaszenia, pasteryzacji, utrwalania za pomocą cukru, marynowania, suszenia, mrożenia czy peklowania. To teoria. Bogactwem tej książki są jednak sprawdzone wiele razy przez całe pokolenia przepisy na najbardziej wartościowe przetwory, które nie tylko zadowolą gusta domowników, lecz także będą powodem do dumy z własnych osiągnięć.
Okładka książki World Atlas of Wine

240,00 zł 204,00 zł


"One book deserves a place on every wine drinker's shelf, and that is The World Atlas of Wine" - Victoria Moore in the Telegraph "Magisterial" - Fiona Beckett, Guardian "A key reference material for any sommelier, wine professional or any amateur serious about their passion" - Imbibe "The most useful single volume on wine ever published... If I owned only one wine book, it would be this one." - Andrew Jefford, Decanter Few wine books can be called classic, but the first edition of The World Atlas of Wine made publishing history when it appeared in 1971. It is recognized by critics as the essential and most authoritative wine reference work available. This eighth edition will bring readers, both old and new, up to date with the world of wine. To reflect all the changes in the global wine scene over the past six years, the Atlas has grown in size to 416 pages and 22 new maps have been added to the wealth of superb cartography in the book. The text has been given a complete overhaul to address the topics of most vital interest to today's wine-growers and drinkers. With beautiful photography throughout, Hugh Johnson and Jancis Robinson, the world's most respected wine-writing duo, have once again joined forces to create a classic that no wine lover can afford to be without. "The World Atlas of Wine is the single most important reference book on the shelf of any wine student." - Eric Asimov, New York Times 'Simply superb work... buy it if you like wine at all.' - Victoria Moore, Telegraph "Like a good bottle of wine, you'll find yourself going back to it again and again... Perfect for anyone who has a thirst for greater wine knowledge." - Edward Deitch, NBC/today.com "The World Atlas of Wine belongs on your shelf... The essential rootstock of any true wine lover's library. A multi-layered snapshot of wine and how it has evolved." - Dave McIntyre, Washington Post
Okładka książki Nalewki i likiery E. Kiewnarska
nowość

18,00 zł 13,23 zł


Nalewki i likiery - Elżbieta Kiewnarska Reprint broszurki z 1928 roku zawierający 76 przepisów do przygotowania różnych napojów alkoholowych. Zawarte tu są przepisy na wódki niesłodzone, takie jak anyżówka, piołunówka czy miętówka. Także znajdują się tu również przepisy na wódki słodkie- smaczne nalewki wiśniowa, malinowa czy gruszkowa, słodkie likiery różany, waniliowy czy poziomkowy albo maliniak na miodzie. "Chciałabym tylko, aby w każdym domu był zapas smacznych, a tańszych od kupnych, trunków, dla rozgrzewki w mrozy, dla podniety przy zmęczeniu, dla ożywienia i dodania humoru przy biesiadzie." Pani Elżbieta Kiewarska
Okładka książki Domowe wędliny E. Kiewnarska
nowość

18,00 zł 13,23 zł


Domowe wędliny. Solenie, wędzenie i marynowanie mięsiwa. 40 staropolskichprzepisów na różne sposoby przygotowywania wędlin i wszelakich mięs. Są tuporady, jak zrobić domowej roboty szynki, kiełbasy, salcesony, balerony, kiszkipasztetowe, a także wędzone kaczki, gęsinę i oczywiście smalec i serdelki.Wszystkie przepisy opisane prosto i przystępnie.
Okładka książki Potrawy z ryb E. Kiewnarska
nowość

18,00 zł 13,23 zł


Reprint z oryginału z 1929 roku z 84 przepisami na przyrządzanie ryb i sosów. Autorka ograniczyła się do najbardziej typowych potraw z każdego gatunku ryby, starając się podawać najbardziej proste, łatwe i zrozumiałe metody i sposoby ich wykonywania. Starała się też nie powtarzać tych samych dań przy różnych gatunkach ryb, a tylko zaznaczała, że można te dania i z innych przygotować. Zebrała wszystkie, pospolicie do ryb stosowane sosy i podała je razem w bardzo jasnej, prostej i ułatwionej metodzie ich gotowania.
Okładka książki Eat Your Greens!
nowość

139,00 zł 121,56 zł


There’s more to a potato than mash. Discover new adventurous ways to prepare a parsnip or how to cook cabbage with this book of more than 800 plant-focused recipes. From boiled beets to roasted radishes, each chapter offers countless simple methods to use a single vegetable. You’ll be swapping boiled carrots for eggplant fried with mint, garlic, and pine nuts faster than you can say “kale.” Get to know your way around the vegetable patch, and be kind to yourself and the planet in the process. Eat Your Greens! introduces more than 40 vegetables, explaining when they’re in season, how best to store them, and what ingredients they work well with.
Okładka książki Japoński rok od kuchni

49,90 zł 36,67 zł


Książka zabiera czytelnika w podróż po japońskich porach roku - ich charakterystycznych potrawach, zwyczajach, świętach. Każdej porze roku towarzyszą przepisy na japońskie dania, które są łatwe do realizacji w domu z wykorzystaniem sezonowych składników dostępnych w Polsce. Autorami przepisów są Japończycy prowadzący zajęcia kulinarne dla cudzoziemców w Europie i w Japonii, dzięki czemu są one dostosowane do realiów gotowania poza Japonią. Dzielą się również swoimi osobistymi historiami i przemyśleniami, dając tym samym wgląd w japońską psyche i codzienne życie w Kraju Kwitnącej Wiśni. Publikacji towarzyszą artystyczne zdjęcia japońskich pór roku, zwyczajów i potraw.
Okładka książki Kiszonki i fermentacje. Bestseller w nowej odsłonie
nowość

49,90 zł 36,67 zł


"Kiszonek i fermentacji" powraca z rozszerzonym i poprawionym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Czy masz ochotę na: Stir fry z kiszonymi burakami i jarmużem? Tatar z kiszonym czosnkiem, rzodkiewką i trąbką śmierci? Kiszone migdały? Krupnik na fermentowanej kaszy gryczanej? A może kiszoną Krwawą Mary? Mistrz kuchni po raz kolejny zaskakuje śmiałymi fermentacjami i niebanalnymi eksperymentami Pokazuje też, jak tradycyjne potrawy przygotować w nowej aranżacji. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Aleksander Baron – charyzmatyczny szef kuchni z warszawskiej restauracji Zoni. Pierwszą kiszonkę zrobił… przypadkiem. Dziś jest najlepszym w Polsce znawcą sztuki fermentacji, który zaprasza zaprasza do zmiany przyzwyczajeń polskiego podniebienia. "Praktyczny przewodnik omawiający proste techniki przygotowania smakowitych i zdrowych kiszonek. Ważne nie tylko dla kuchni polskiej, ale i tej pochodzącej z całego świata." Sandor Ellix Katz, autor "Sztuki fermentacji" "Pasjonująca opowieść o tym, jak Baron ujarzmia fermentację. A świat dzięki temu staje się smaczniejszy i zdrowszy!" Maciej Nowak, krytyk kulinarny "Smak kwaśny jest najbardziej charakterystyczny dla polskiej kuchni, ale wiedza o kiszeniu warzyw, owoców i zboża oraz o wyrabianiu octów to dziedziny nieco zapomniane w naszej kulinarnej tradycji. Choć życia bez kiszonej kapusty i ogórków nawet nie potrafimy sobie wyobrazić, Aleksander Baron umie wyobrazić sobie życie znacznie bogatsze... Odkrywa kiszonki niepowtarzalne, zaskakujące i po prostu piękne, bo smak to przecież część estetyki. Ma niezwykły kontakt z historią, zapomnianą kulinarną wiedzą i sztuką, które gdzieś wyparowały, ale ciągle jakoś unoszą się między nami w powietrzu. Dziś wracają do nas jako coś nowego." dr hab. Jarosław Dumanowski, profesor UMK
Okładka książki Zioła i przyprawy Naturalny sposób na zdrowe życie

38,00 zł 27,93 zł


Zioła i rośliny nie tylko zapewniają cień i poprawiają nastrój swoimi kwiatami i owocami, ale od wieków stosowane są również w przygotowywaniu leków na dolegliwości o różnym stopniu nasilenia. Ta książka, wypełniona przepisami i ciekawymi pomysłami, poprowadzi Cię krok po kroku przez przygotowanie domowych środków do użytku wewnętrznego i zewnętrznego, dając Ci siłę do wprowadzenia dobrego samopoczucia do Twojego życia.
Okładka książki Piwo i dobre jedzenie

59,00 zł 45,70 zł


My, dzisiejsi Polacy, jesteśmy ludźmi szczęśliwymi, bo żyjemy w czasach, w których nie tylko warto żyć, ale warto też dobrze jeść i pić dobre piwo. A jeszcze niedawno nie było dobrego piwa, a i z jedzeniem nie działo się najlepiej. Właściwie istniały tylko piwa przemysłowe. Trudno je było od siebie odróżnić, zwłaszcza gdy nie miały etykiety. Dziś natomiast – setki rodzajów znakomitych piw! To jest właśnie piwna rewolucja i to właśnie my ją przeżywamy i tworzymy! Dla mnie, filozofa, byłego polityka, a także człowieka, który codziennie z pasją gotuje w domu, rewolucja piwna jest dowodem na to, że powstała klasa średnia, tak bardzo wypatrywana przez socjologów i polityków. Jeśli bowiem wiele milionów konsumentów w Polsce decyduje się zapłacić za piwo dobrej jakości dwa albo trzy razy więcej niż za piwo przemysłowe, to znaczy, że jesteśmy już zupełnie innym społeczeństwem niż dziesięć lat temu. A ponieważ nie wyobrażam sobie picia alkoholu bez jedzenia, postanowiłem przygotować przepisy właściwe dla poszczególnych stylów piwa. Co więcej, jakby w kontrze do tradycji – zaproponowałem przepisy bez mięsa, nie tylko bez kiełbasy i golonki, ale bez mięsa w ogóle. Są to przepisy łatwe do przyrządzenia, niezwykle bogate, a czasami wręcz wyrafinowane w smaku. Dopiero takie podejście w kuchni pokazuje całą paletę możliwości, jaką dziś dostarcza świat piwa w Polsce. Janusz Palikot (ze wstępu)
Okładka książki 175 dań do pudełka
nowość

19,99 zł 14,69 zł


Co to jest indeks glikemiczny i jak wpływa na kondycję, figurę oraz nastrój? O czym powinien wiedzieć przeciętny zjadacz chleba, a także kasz, makaronów i innych produktów, których głównym składnikiem są węglowodany? W książce znajdziesz odpowiedzi na powyższe pytanie oraz przygotowaną przez dietetyka zbilansowaną dietę na 4 tygodnie: śniadania, obiady, kolacje i przekąski do wyboru. A dodatkowo tygodniowe menu dla dwojga i domowe ciasta – wszystko z niskim indeksem glikemicznym.
Okładka książki Domowy wyrób serów wyd. 6

29,99 zł 22,04 zł


Witajcie w świecie serów! Blisko 100 przepisów na sery; 60 przepisów na potrawy z serem i wiele innych serowych smaczków Przemiana mleka w ser, to zadanie, o które może pokusić się każdy z nas. Nawet w warunkach domowych możemy, eksperymentując z rodzajami mleka, czasem dojrzewania i temperaturą można osiągnąć zaskakujące rezultaty, które sprawią radość nie tylko nam, ale także naszym najbliższym. A jeśli zabawa nam się spodoba, może być inspiracją do założenia dochodowego zajęcia. Książka zawiera także wskazówki i receptury wypróbowane przez innych miłośników serów, historyjki o słynnych serowarach oraz rozmaite ciekawostki. Doświadczonym serowarom pomoże wznieść się na wyżyny tej sztuki, a początkującym – jak pewnie stawiać pierwsze kroki. „W tej książce znajdziecie wszystko, co początkujący serowar powinien wiedzieć, aby już za pierwszym razem stworzyć wyśmienity ser.” San Francisco Examiner
Okładka książki Healthy sweets by Ann
nowość

54,90 zł 40,35 zł


Zdrowe desery? To możliwe! Z przysmakami Anny Lewandowskiej twoje życie może być słodsze. Wiele osób, sięgając po słodycze, ma wyrzuty sumienia. Wiedzą, że nadmiar cukru nie jest zdrowy, a oczami wyobraźni widzą dodatkowe niechciane kilogramy. A gdyby tak słodkości stały się wartościową częścią diety? Czyż świat od razu nie stałby się lepszy? Teraz, dzięki autorskim przepisom Anny Lewandowskiej, Ty i Twoi bliscy możecie cieszyć się pysznymi i zdrowymi słodyczami bez wyrzutów sumienia. Ciasta, ciasteczka, tarty, torty, zdrowe wersje różnych przysmaków. Do wyboru, do koloru! Może masz ochotę na zdrowe śniadanie w słodkiej odsłonie? Nic prostszego. Zdrowe lody dla ochłody? Nie ma problemu! Pełne wartości odżywczych zdrowe wersje tradycyjnych świątecznych ciast? Oczywiście. Nic, tylko korzystać z przepisów, cieszyć się słodkimi smakami, zdrowiem i dobrą formą!

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka