KATEGORIE [rozwiń]

Kulinaria

Okładka książki Kuchnia afrodyzjaków

39,99 zł 29,57 zł


Do afrodyzjaków zalicza się zarówno środki, które mają zwiększyć możliwości seksualne mężczyzny, jak i substancje, które mają wprowadzić wybranka lub wybrankę w stan zakochania. Wybrane produkty mogą działać na ludzi w różny sposób: poprzez zawartość pewnych substancji, wysoką kaloryczność, zapach, smak, konsystencję czy kształt.
Okładka książki BRZUCHOMÓWCY

59,90 zł 44,02 zł


Kuchnia to serce domu. Zaproszenie do niej może być postrzegane jako dowód zaufania i przyjaźni, odsłonięcie przed odwiedzającym miejsca, które może nie zawsze lśni czystością, ale w którym toczy się życie. Sprytnie wykorzystując fakt znajomości okraszony szczyptą sympatii, postanowiłem wślizgnąć się i zaprosić was do świata pokręconych, śmiesznych i oryginalnych historii moich wspaniałych przyjaciół. Opowiadają mi oni o swoich pierwszych kulinarnych wspomnieniach, rozpamiętują smaki dzieciństwa oraz popisowe dania mam i babć. Zdradzają, w jakich lokalach lubią bywać i co z chęcią szamają. Mówią, czym się kierują w swoich codziennych wyborach, uchylając nam tym samym odrobinę swojego prywatnego świata. Każdy z nich oprócz ciekawej, inspirującej rozmowy serwuje mi swój oryginalny przepis na ulubione danie, ja bekhendem odbijam smacznie piłeczkę i proponuję coś bardziej w moim klimacie. Zgłodnieli? ZAPRASZAM DO ŚWIATA BRZUCHOMOWCOW! Vienio * Organek * Mazolewski * PabloPavo * Ten Typ Mes * Piotr Kędzierski * Olga Frycz * Orina Krajewska * Mikołaj Komar * Natalia Przybysz * Kosi * Aleksander Baron
Okładka książki Fit przepisy od baletnicy
nowość

44,90 zł 33,00 zł


Baletnica gotuje! Chcesz wiedzieć, jak jeść lekko, smacznie i zdrowo? Jak poprawić sylwetkę, a przy tym mieć siłę do codziennej aktywności, a nawet do intensywnych treningów? Svetlana Ovsyankina, tancerka Polskiego Baletu Narodowego i autorka popularnego profilu na Instagramie, dzieli się sekretami swojej kuchni! W tej książce udowadnia, że pasja do sportu i miłość do jedzenia mogą iść w parze. Nie potrzeba bolesnych wyrzeczeń ani długich godzin w kuchni! Gotowanie może być proste, a zdrowe jedzenie łatwo dostępne – także dla osób zajętych lub bardzo aktywnych fizycznie. Poznaj 100 przepisów na lekkie i pożywne dania, które zasmakują całej rodzinie i zagoszczą w twojej kuchni na stałe!
Okładka książki Europa na winnych szlakach. Od winnicy do winnicy
nowość

59,90 zł 44,02 zł


Tomek wie o winie wszystko. Pisze o nim tak, jak lubię. Kojarzy je z ludźmi, którzy je tworzą, i miejscem, z którego pochodzi. Jego opowieści sprawiają, że chce się tam być. I że chce się żyć niepośpiesznie i zmysłowo. Marek Kondrat Moja rodzina produkuje wino w Toskanii od pięciuset lat. Ja piję wino od prawie pięćdziesięciu. Nadal nie potrafię mówić o nim z taką wiedzą i pasją, jak Tomasz Prange-Barczyński. Tessa Capponi-Borawska Autor świetnie pisze i woli pięknie o winie opowiadać, niż nudno wykładać. Tym zaletom zawdzięczamy książkę, która zaciekawi każdego – zaawansowanego i debiutującego – miłośnika wina. Gawęda łączy się idealnie z poradami, przeczytajcie koniecznie, zanim wypijecie. Marek Bieńczyk Tej książki należy używać z umiarem. Bez względu na to, czy chciałabym się wybrać w czasie wakacji do muzeum, czy na Oktoberfest, z Europą na winnych szlakach i tak ostatecznie wylądowałabym w piwnicy u winiarza. Agnieszka Kręglicka Największa życiowa przyjemność? Degustacja wina w miejscu jego pochodzenia! Znany dziennikarz i krytyk winiarski, Tomasz Prange-Barczyński, zabiera czytelników w podróż po winnicach Europy. Odwiedza zarówno miejsca znane, takie jak Tokaj czy Toskania, jak i te mniej popularne, jak Carnuntum i Lavaux. Pokazuje winiarzy i winnice w kontekście kultury i historii poszczególnych regionów. Szlak jego podróży wiedzie przez trzynaście europejskich krajów aż do… Polski, w której również producenci powoli otwierają się na przyjęcie podróżnego. To opowieść o winie, ale i o człowieku, który je robi. Lekka, świetnie udokumentowana, inspirująca –ta książka to niezbędnik dla każdego miłośnika wina!
Okładka książki ZWYCZAJNIE
nowość

49,90 zł 36,67 zł


Przeczytaj, jeśli marzysz o życiowej zmianie. Gdy po raz kolejny stoisz w korku, a stres i pospiech nie pozwalają złapać tchu, kusi cię, by… uciec. Najlepiej na wieś. Ale czy w ciszy i nicnierobieniu odnajdziesz spokój? Chcę Cię zachęcić do docenienia uroków prostych, zwyczajnych chwil, uważności na piękno, które podsuwa nam natura. W tej książce z radością, ale i z pokorą, zapraszam na mój koniec świata. Otwieram przed tobą drzwi mazurskiego domu, pełnego życia, kolorów, smaków i miłości. Nie trzeba spektakularnych widoków, rozlewisk ani jezior, aby stworzyć sobie mały raj. Co jest potrzebne? Kawałek nieba, dach nad głową, kilka drzew i cisza. Plus otwarte serce, dużo chęci, siły, troszkę szaleństwa oraz odrobina wyobraźni. Zwyczajnie to bardzo osobisty przewodnik po prostym życiu. Znajdziesz w nim łatwe przepisy kulinarne na dania z naturalnych składników i pomysły na czas spędzony z rodziną – bez laptopa i smartfona. Dowiesz się, jak smakować samotność. Przepuszczać przez palce promienie słońca lub czas. Przekonasz się, jak cudownie jest spacerować zamiast biec. Jak czerpać radość z codziennych czynności i utrzymywać równowagę między rywalizującymi ze sobą siłami życia. Bądź bliżej natury. Bądź bliżej siebie. Każdy może mieć swoje życie „wiejskie”. Zaczyna się tam, gdzie stawiamy na siebie i na to, co naprawdę ważne. Natalia Kukulska Mam szczęście mieszkać z rodziną pod Warszawą, niemal w środku lasu. Otaczają nas głównie sosny, po kilkuminutowym spacerze jesteśmy nad rzeką Świder. Wpadam tam, żeby zebrać myśli. Adam Sztaba
Okładka książki Ryby i owoce morza
nowość

35,00 zł 25,72 zł


Książka jest swoistym kursem gotowania, w którym na ponad 500 zdjęciach zilustrowane zostały krok po kroku podstawowe techniki oczyszczania i przyrządzania w domu najlepszych potraw z ryb, mięczaków i skorupiaków. Publikację otwiera bogate wprowadzenie z opisem proponowanych w potrawach ryb i owoców morza. Książka podzielona jest na 3 rozdziały: ryby, mięczaki i skorupiaki. Pierwsze strony każdego rozdziału poświęcone są podstawowym technikom oczyszczania i filetowania, a w niektórych przypadkach gotowania owoców morza i skorupiaków. Dzięki licznym przepisom można ponownie docenić niektóre gatunki ryb, mniej znane, lecz bardzo smaczne. Nie brakuje przepisów z popularnym tuńczykiem, labraksem czy dobrze znaną doradą. Są też ryby równie smaczne, tak samo proste do przyrządzenia, a przy tym znacznie tańsze, ponieważ mniej modne. Wszystkie przepisy opisane są krok po kroku, opatrzone pięknymi zdjęciami wykonanymi z góry, w tym także potrzebnych składników. Wystarczy rzucić okiem na zdjęcia, żeby dowiedzieć się, co potrzebne jest do gotowania i jakie są kolejne etapy realizacji przepisu prowadzące do jego perfekcyjnego wykonania.
Okładka książki Pociąg do smaku
nowość

17,50 zł 13,12 zł


Pomysł, a zarazem tytuł książki, narodził się dawno temu. Wtedy jeszcze nie miało się pojęcia o tym, co Polak potrafi. Tymczasem, upodobanie do podróży i dobrej kuchni, szło już w parze z chęcią prowadzenia smakowitych zapisków. Powstały pierwsze opowiadania o miastach pachnących szczególnym aromatem. Pomysł rozwijał się, teksty mnożyły, zapachy mieszały, a całość została okraszona fotografiami z różnych zakątków świata, autorstwa Renaty Giergielewicz. Daj się skusić, by poczuć ten pociąg do smaku.
Okładka książki Whisky. Leksykon smakosza
nowość

59,99 zł 44,09 zł


O whisky napisano wiele książek, ale Whisky. Leksykon smakosza to pierwsza na rynku pozycja opisująca w tak praktyczny sposób whisky słodową – ręcznie wytwarzaną, najszlachetniejszą spośród różnych rodzajów tego trunku. David Wishart wprowadza autorski system klasyfikacji oparty na profilu smakowym, według którego każdej whisky nadaje się punktację w 12 podstawowych wymiarach aromatu i smaku. Opisuje profile i nuty smakowe ponad 100 łatwo dostępnych whisky słodowych, pomagając w wyborze odpowiedniej whisky na każdą okazję. Przedstawia też ponad 100 gorzelni whisky słodowych. Kiedy bowiem naprawdę pochłonie Cię pasja do whisky, zapragniesz odwiedzać ulubione destylarnie, spotykać się z pracującymi w nich ludźmi i próbować trunków z wyselekcjonowanych beczek! W tym nowym, poszerzonym wydaniu znajdziesz: gruntownie poprawioną autorską klasyfikację whisky typu single malt według smaków; przegląd najważniejszych whisky słodowych; prezentację destylarni z całej Wielkiej Brytanii i Irlandii – nie tyko ze Szkocji; informacje zweryfikowane przez przedstawicieli branży whisky.
Okładka książki Tradycyjna Spiżarnia

44,99 zł 33,06 zł


Tradycyjna spiżarnia to obszerne, podręczne kompendium wiedzy dla wszystkich zainteresowanych domowym przetwórstwem. Zawiera zarówno przepisy jak i mnóstwo porad praktycznych.
Okładka książki The Tofu Cookbook

40,00 zł 34,78 zł


Tofu is the perfect ingredient for anyone looking to cut down on their meat consumption. It can be crisp, crunchy, soft or creamy. Its subtle flavour lends itself to both sweet and savoury dishes: you just need to know how to use it! With guidance on how to store, prep, season, marinate and flavour, this fantastic book is packed with hacks to convert tofu haters and make this super ingredient the star of the show. See just how versatile tofu can be, with 60 delicious recipes ranging from traditional phos, stir-fries and salads to the more unexpected: burritos, brownies and even smoothies!
Okładka książki Prawdziwa kuchnia polska

49,90 zł 36,67 zł


Prawdziwa kuchnia polska to dzieło wyjątkowe. Stanowi doskonałe kompendium wiedzy o polskiej kuchni: dawnej i współczesnej, „oficjalnej” i regionalnej, środkowopolskiej i kresowej. W dwudziestu rozdziałach znajdują się przepisy na masła smakowe, dipy, zupy, potrawy z mąki, jajek i sera, kasz i ryżu, ziemniaków, dodatki do zup i drugich dań, sosy, mięso, drób, dziczyznę, grzyby, jarzyny, desery, napoje zimne i gorące, ciasta, nalewki i przetwory. Oprócz znanych receptur na polski rosół czy kotlety schabowe, Autorka przypomina o takich zapomnianych specjałach, jak potrawy z raków, duszone jarząbki, łyski w sosie żurawinowym czy przepiórki w gniazdach. Książka jest napisana barwnym językiem, niezwykle obrazowo. Każdy z rozdziałów poprzedza wstęp wyjaśniający omawianą dziedzinę, zawierający informacje niezbędne w kuchni zarówno początkującej, jak i doświadczonej gospodyni. Prawdziwym rarytasem są rozdziały poświęcone nalewkom, grzybom i dziczyźnie.
Okładka książki ŚWIĘTUJEMY ROŚLINNE PRZEPISY NA UROCZYSTOŚCI I ŚWIĘTA
nowość

44,90 zł 33,00 zł


Smakoszu! Zatop zęby w rozpływających się kartaczach z rydzami i niech poniesie cię fantazja przy gotowaniu gulaszu. Może spróbujesz też roślinnego steka, a rodzinę oczarujesz niebiańskim soczewicowym pasztetem pod pierzynką z chrzanu i legendarnym już selerem a la śledź – z ogórkiem kiszonym i sojonezem. A na koniec pokrop spotkanie wytrawnym ponczem. Jedzenie zbliża ludzi. Przy jednym stole niech zasiądą wszystkożercy, ci, którzy ograniczają jedzenie mięsa, oraz wegetarianie i weganie. Chociaż mięso to jeden z podstawowych składników polskiej kuchni, wcale nie jest niezastąpione. Wegański stół jest tak samo bogaty, różnorodny i uginający się od pyszności jak ten tradycyjny. Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie: zwolennik typowej polskiej kuchni oraz entuzjasta nowych smaków. Ta książka to kompozycja ponad stu wspaniałych i stuprocentowo roślinnych przepisów na śniadania, obiadki i podwieczorki, zupy, drugie dania i desery. Codzienne i świąteczne. Alicja Rokicka bierze pod nóż regionalne receptury. Przedstawia je w wersji bezmięsnej z ciekawym twistem. Wszystko lokalnie i sezonowo. Każda z potraw sprawdzi się nie tylko w Wigilię, Wielkanoc czy na przyjęciu noworocznym, ale nawet u cioci na imieninach. Te święta nie mogą się nie udać! Kopytka, rosół z lanymi kluskami, pyzy czy chrupiąca panierka kotletów schabowych – to moje wspomnienia z dzieciństwa. Okazuje się, że smaki, które kojarzymy z niedzielnym obiadem u babci, mogą być równie pyszne także w roślinnym wydaniu. Świętujemy! to pozycja dla wszystkich, którzy z nostalgią marzą o smakach dzieciństwa, ale też punkt wyjścia dla mam i babć, które głowią się, co zrobić na obiad czy imieninową ucztę, by trafić w gusta całej rodziny, zwłaszcza gdy przy stole mają zasiąść młodsi (i starsi) weganie. Inspirację znajdą tu też kucharze szykujący się do roślinnego wesela – Wegan Nerd pokazuje, że okolicznościowa kuchnia roślinna to nie tylko faszerowana papryka. Polecamy. Maciej Otrębski, RoślinnieJemy Książka Alicji to pozycja obowiązkowa nie tylko dla wegan, ale dla wszystkich, którzy chcieliby spróbować kuchni roślinnej, nie rezygnując przy tym z tradycyjnych smaków. Zagłębiając się w przepisy Wegan Nerd, poczujecie zapach świątecznego poranka i ciepło domowego ogniska. Dzięki nim przygotujecie takie potrawy, które zyskają uznanie nawet najbardziej wymagającej cioci! Polecamy z całego serca.V Justyna Jaszczyk, Vegan Chalenge
Okładka książki Kuchnia polska

14,99 zł 11,24 zł


Ponad 1000 dokładnie sprawdzonych przepisów na potrawy, które z łatwością można przygotować z dostępnych na rynku produktów. A wszystko opisane krok po kroku, aby gotowanie mogło być relaksem i przyjemnością.
Okładka książki Gumball. Odjechane przepisy na (nie)jadalne potrawy

29,99 zł 22,04 zł


"Odjechane przepisy na (nie)jadalne potrawy" to książka kulinarna dla dzieci 6+. Wierni fani serialu „Niesamowity świat Gumballa” znajdą w niej aż 40 przepisów na dania, które będą mogli przygotować sami lub z niewielką pomocą rodziców. Całość została podzielona na 4 działy: Śniadania, Obiady, Kolacje oraz Desery. Wszystkie przepisy zostały wzbogacone pięknymi, kolorowymi zdjęciami gotowych potraw oraz wskazówkami, jakich akcesoriów trzeba będzie użyć podczas przygotowywania każdego z dań. Dodatkowo w książce znajdują się także zasady, stanowiące ABC gotowania.
Okładka książki Czosnek dobry na wszystko
nowość

24,99 zł 18,37 zł


Czosnek wytrzymał próbę czasu. Jest środkiem leczniczym bardzo bezpiecznym, skutecznym, a ponadto tanim. Liczne badania naukowe potwierdziły jego zalety. W Niemczech został oficjalnie zarejestrowany jako lek sprzedawany na receptę. Z książki tej dowiecie się wszystkiego o czosnku oraz jego właściwościach leczniczych. Według autora prawdziwa wartość tego warzywa wynika z jego zdolności do przeciwdziałania chorobom serca. Czosnek obniża ciśnienie krwi. Istnieją też dowody na to, że reguluje poziom glukozy we krwi u pacjentów z cukrzycą. Jak wykazano, czosnek zabija bakterie, wirusy, grzyby oraz stymuluje system odpornościowy, co czyni go potencjalnie użytecznym środkiem w leczeniu infekcji. W tej książce znajdziecie również przepisy na smaczne dania z dodatkiem czosnku oraz wiele ciekawostek, w tym: jak pozbyć się „czosnkowego” oddechu lub w jakiej postaci najlepiej dostarczać czosnek organizmowi.
Okładka książki Dom bez chemii

34,90 zł 25,65 zł


Poradnik przedstawia naturalne sposoby dbania o siebie i własne otoczenie. Trzy działy poświęcone czystości w domu, zdrowym kosmetykom i żywności bez chemii to trzy wyznaczniki zdrowego stylu życia. Czy można wyeliminować wszechobecną chemię? Na pewno warto ograniczyć, by organizm mógł powrócić do naturalnej równowagi. Z książki dowiesz się, jak to jest możliwe. Znajdują się tu przepisy na domowe sery i jogurty, sposoby na nowoczesne zapasy na zimę, a także przepisy na smaczny peeling (tak, można go też zjeść!) czy antyalergiczny krem. Produkty wykonane w domu nie mają żadnych ukrytych składników ani aromatów identycznych z naturalnymi. One po prostu są naturalne. Koniec z alergiami i niestrawnością, nadwagą. Sięgnij po wiedzę, która tak łatwo można wykorzystać.
Okładka książki Żydzi od kuchni. Opowieści wokół rodzinnego stołu
nowość

38,00 zł 27,93 zł


Pewnego dnia przyszło mi do głowy, że nasz dom nie jest jedynym, w którym gotuje się według żydowskich przedwojennych przepisów. Może gdzieś na świecie istnieją podobne zeszyciki z zapiskami zawierającymi fragmenty minionego świata, które można będzie znów przywrócić do życia? I rzeczywiście – udało mi się skontaktować z wieloma fantastycznymi ludźmi, którzy zechcieli podzielić się ze mną swoimi rodzinnymi historiami. Okazało się, że, podobnie jak u nas, przepisy były często jednymi z niewielu rzeczy, które udało się ocalić z wojennej pożogi. W powojennej Polsce czasem przez wiele lat funkcjonowały w ukryciu pod aryjskimi nazwami. Bywało, że wraz z rodzinami przebyły tysiące kilometrów, a w nowych ojczyznach ich nazwy i nietypowe smaki wprawiały miejscowych w zdziwienie lub wywoływały zachwyt. Każdy przepis kryje za sobą historię konkretnych domów, ludzi i rodzin. Czasem już sam zapach niektórych potraw przywołuje na myśl ukochane osoby i miejsca, wywołuje wzruszanie lub pozwala lepiej radzić sobie z tęsknotą. Być może wspólne gotowanie pozwoli na powrót poczuć łączność z przedwojennym światem polskich sztetli, synagog i jesziw.
Okładka książki Wege energia
nowość

39,90 zł 29,32 zł


Skąd czerpać dobrą energię na co dzień? Odpowiedź jest prosta - z roślin! Dieta wegańska to obecnie już nie jakaś przejściowa moda — to trend, który opanowuje planetę. Z każdym rokiem ma coraz większy wpływ na nasze życie. Obecnie na świecie kuchnia wege rozpatrywana jest w kontekście ochrony środowiska, wpływu globalnego zanieczyszczenia na nasze zdrowie i przyszłość następnych pokoleń. Wege energia to książka dla każdego, kto chciałby złapać wiatr w żagle, nabrać pozytywnego nastawienia do życia, zacząć się ruszać i jeść odpowiedzialnie. Zdrowa kuchnia to taka, która przynosi naszemu organizmowi same korzyści. Świadomość tego, co i jak jemy jest tutaj bardzo ważna. Dowiesz się, jak komponować dietę wegańską, jak bilansować w codziennej diecie białka i czy warto na taką dietę przejść. Będzie smacznie, szybko i zdrowo. Pozytywna energia to nie tylko kuchnia. To sposób życia. Zadbajmy o nasze zdrowie. Wyeliminujmy z diety śmieciowe jedzenie, alkohol, papierosy. Zacznijmy uprawiać sport. Traktujmy innych z miłością. Bo bycie wege to nie tylko tofu i soczewica na talerzu. To stan umysłu, który generuje dobro dla nas samych i daje dobrą energię też innym. Pamiętajmy o tym każdego dnia dokonując swoich małych wyborów. Katarzyna Gubała
Okładka książki Vege słodkie na co dzień i na święta

44,90 zł 33,00 zł


Wegańskie wypieki – to proste! Jak upiec ulubione ciasto w zdrowszej i lżejszej wersji, bez glutenu i laktozy? Czym zastąpić cukier, masło czy śmietanę? Jak wykorzystać warzywa, strączki i inne roślinne składniki? Przed Natalią Krupską wegańska kuchnia nie ma żadnych tajemnic. Dzięki niej pokonała zaburzenia odżywiania, a w swojej książce udowadnia, że roślinna dieta nie musi ograniczać. Wręcz przeciwnie – jest pyszna, zdrowa i pełna różnorodnych smaków, które zachwycą każdego miłośnika słodkości! Znajdziesz tu przepisy na: pożywne śniadania i szybkie desery, tradycyjne ciasta w nowej, lżejszej wersji, proste w przygotowaniu, zdrowe odpowiedniki popularnych batoników, lody, pralinki, ciasta bez pieczenia i wiele więcej! To książka pełna nowych inspiracji i zaskakujących połączeń smaków, która zachęca do eksperymentów w kuchni. Przygotuj słodkości, które zachwycą Twoich znajomych, a przy świątecznym stole zjednoczą całą rodzinę! Nie tylko dla wegan!
Okładka książki Beauty Food. 85 przepisów dla zdrowia i urody
nowość

45,00 zł 33,07 zł


"Beauty Food" zawiera 85 przepisów, które mają wpływ na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Dzięki dobrze zbilansowanym potrawom sprawimy, że żadne suplementy diety nie będą potrzebne. Książka pełna jest receptur na zdrowe i odżywcze śniadania, przekąski, soki, smoothies, pyszne desery i koktajle. Wszystko dobrane starannie, by zapewnić nam jak najwięcej składników odżywczych i witamin potrzebnych, by nasza skóra wprost jaśniała blaskiem. Maria Ahlgren jest szwedzką redaktorką zajmującą się zagadnieniami dotyczącymi zdrowia i urody, pisze m.in. dla magazynu "Elle". Ponadto przez kilka lat pracowała jako dziennikarka w Tokio, gdzie zetknęła się z koncepcją beauty food, czego owocem jest właśnie ta książka.

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka