KATEGORIE [rozwiń]

Kulinaria

W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska,  poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl

 

Okładka książki Gotuj prosto i z serca (z autografem)

89,99 zł 60,61 zł


Co łączy rozpływające się w ustach patate duchessa i kremową, wyrazistą kartoflankę?Duża ilość ziemniaków? Z pewnością. Ale też mnóstwo serca i miłości! To najważniejsze składniki w kuchni Ewy Szczęsnej (ewa.masterchef), królowej kulinarnego TikToka.Z Ewą przyrządzisz absolutne klasyki, takie jak prosta, ale pełna charakteru carbonara czy gorące pierogi przesmażane z aromatyczną cebulką. Zachwyci cię też mnóstwo mniej znanych smaków - mięciutkie toskańskie kluseczki gnudi z masłem szałwiowym i parmezanem, podlaskie zaguby, syte i pachnące majerankiem...Golce, przysmak prosto z Kaszub, z podduszaną kiszoną kapustą? A może soczyście pomidorowa, kusząca słońcem Sycylii pasta alla Norma? Nieważne, co wybierzesz - z przepisami Ewy wyjdzie pysznie i domowo.Gotuj tak, by wszystkim smakowało - prosto i z serca!
Okładka książki Kolacja ze śniadaniem (z autografem)

69,99 zł 47,15 zł


Czy jest lepsza randka od takiej, podczas której ktoś ugotuje Ci pyszną kolację...?Chyba tylko taka, po której dostaniesz śniadanie do łóżka.*Daj się uwieść niezwykłym potrawom Testardiego, stworzonym do smakowania we dwoje.Poznaj proste i szybkie przepisy na romantyczne kolacje i wyśmienite śniadania- a pomiędzy nimi zostaw miejsce na... deser!Nie musisz być szefem kuchni, żeby przyrządzić rozpływające się w ustach risotto z gorgonzolą i gruszką albo aromatyczną sałatkę z burratą i salsą ze smażonych cytrusów.Zaimponuj swojej drugiej połówce kremowymi sosami, zmysłowym smakiem tiramisulub nieziemskimi grzankami z gorgonzolą i smażoną pomarańczą.Całość posyp garścią pistacji i dopraw szczyptą miłości.*Skorzystaj z praktycznych porad, które pomogą Ci w przygotowaniu niezapomnianej randki.Dzięki tej książce rozkochacie się (nie tylko) w jedzeniu!
Okładka książki Domowo zdrowo. Zdrowe jedzenie nie musi być ani...
nowość

69,99 zł 39,45 zł


Jak gotować, aby potrawy były zdrowe, mniej kaloryczne, ale nadal smaczne?Ważne są przede wszystkim produkty - świeże, lokalne i sezonowe. Gotując z tą książką, nie będziesz mieć problemu z dostępnością składników i nauczysz się czerpać z natury to, co najlepsze. Autorka pokaże ci, jak wzbogacić znane potrawy o świeże warzywa, owoce i aromatyczne zioła. Przekonasz się również, że tradycyjna kuchnia może być lekka i zdrowa.Gotuj prosto, szybko i pysznie!Delikatne naleśniki z jajkiem poche i szparagami, indyk w sosie koperkowym, wiosenna sałatka z pomidorami i ciecierzycą, grillowane steki z kalafiora, kremowe curry z kurczakiem i fasolą edamame, cukinie nadziewane kaszą gryczaną, kokosowy pudding z tapioki, czekoladowa kostka z wiśniami i wiele innych smacznych, łatwych w przygotowaniu przepisów!
Okładka książki Wielka ilustrowana księga. Wina świata

69,90 zł 49,59 zł


Sięgając po butelkę caberneta czy chardonnay, można w niej odkryć gorące słońce Afryki, wytworną elegancję Europy, słodkie barwy Australii.Książka prezentuje regiony winiarskie,szczepy winorośli oraz najbardziej znane gatunki win z różnych krajów.
Okładka książki Zdrowa kuchnia dla całej rodziny

69,90 zł 49,59 zł


Kuchnia roślinna zdobyła w ostatnich latach wielka popularność.Czym jest weganizm, wpływ diety roślinnej na nasze zdrowie oraz wiele innych ciekawostek wraz z przepisami znajdą Państwo w tej książce.
Okładka książki Wielka księga zdrowych koktajli

69,90 zł 49,59 zł


Zdrowe koktajle z owoców, warzyw, ziół. Dla urody,zdrowia czy witalności. Ponad 100 przepisów na pyszne koktajle, każdy znajdzie coś dla siebie, ciekawe przepisy i porady.
Okładka książki Kluski. Teoria i praktyka
nowość

89,90 zł 52,01 zł


Kluski to comfort food – jedzenie, które otula i poprawia nastrój. To ciepłe wspomnienia przywodzące na myśl kuchnię ukochanej babci. To temat równie emocjonujący, co bigos czy sałatka jarzynowa – każdy ma swoją faworytkę, nazewnictwo, przepisy i opinię o tym, czym jest, a czym nie jest kluska. By je przygotować, zazwyczaj potrzeba tylko kilku niedrogich składników, podczas gdy możliwości są nieskończone. Do tego doskonale poddają się weganizowaniu, są niezwykle plastyczne i dobrze komponują się nie tylko ze swojskimi, ale także z egzotycznymi dodatkami. W książce znajdziemy przepisy na dobrze znane kluski śląskie, knedle ze śliwkami czy kopytka dyniowe, odkopiemy nieco już zapomniane receptury na francuskie kluski z ziemniakami, kluski saskie czy kluski fasolowe i spróbujemy niemalże heretyckich wersji z klusek podanych z kimchi, pikantnym sosem orzechowym czy polskim pesto. Paulina Nawrocka-Olejniczak, autorka podcastu „Zabawy jedzeniem”, zabiera nas na pasjonującą – i wynikającą z pasji – wyprawę. Jak na specjalistkę i badaczkę przystało, zaczyna od podstaw: sięga do dawnych książek kucharskich, formułuje definicję kluski, wykłada typologię, pokazuje, jak uniknąć potknięć i pułapek, a w końcu zaprasza do wspólnego zakasania rękawów i zagniatania, lepienia, gotowania, eksperymentowania i – najważniejsze – jedzenia. Ta książka powinna być na wyposażeniu każdej kuchni, bo jest równie niezbędna, co garnek czy nóż. Pierwsza tak obszerna monografia klusek obfituje bowiem nie tylko w fascynujące opowieści na ich temat i wnikliwe technikalia, lecz także w różnorodne przepisy. To lektura międzypokoleniowa, która przywoła najpiękniejsze rodzinne kulinarne wspomnienia i pozwoli stworzyć nowe. Basia Starecka, dziennikarka, autorka bloga NakarmionaStarecka.pl Tak sobie myślę, że kluski zostały wynalezione, by zrobić z mąki coś, co nie będzie chlebem. I nikt nie mógł się spodziewać, że dadzą aż tyle przyjemności, że dla niejednej i niejednego będą próbą charakteru, że dla nich złamią dane sobie słowo i na rzecz klusek pożegnają się z dietą. Paulina napisała książkę, którą wiele osób chciało napisać – ale nie napisało. Książkę, która należała się nam tak, jak leniwym należy się dobry twaróg! Aleksander Baron, szef kuchni restauracji Kapłony i szczeżuje
Okładka książki Marta
nowość

66,00 zł 56,73 zł


Do rąk czytelników oddajemy edycję źródłową książki kucharskiej i poradnika gospodarstwa domowego „Martha. Eine zuverlässige Rathgeberin […]” autorstwa zamieszkałej w podgrudziądzkim Rządzu (obecnie dzielnicy tego miasta) Minny Hooff. Książka ukazała się po raz pierwszy w języku niemieckim w Grudziądzu w 1866 roku, a do roku 1922 doczekała się 22 wydań, co uczyniło z niej prawdziwy regionalny bestseller. Publikacja składa się z dwóch tomów – pierwszy zawiera transkrypcję najstarszego niemieckojęzycznego wydania poradnika, drugi jego przekład na język polski. Oba tomy poprzedza obszerny wstęp, który ukazuje znaczenie książki Minny Hooff na tle literatury kulinarnej i poradnikowej (w tym polskojęzycznej), prezentuje zarys kultury dawnego Grudziądza i przybliża losy rodziny Hooffów. Niezwykle ciekawym elementem publikacji jest refleksyjne opowiadanie niemieckiego pisarza Marcela Kruegera, który zabiera czytelniczki i czytelników na fikcyjną wycieczkę w przeszłość. Jak napisali pierwsi wydawcy „Marty”: „Niniejsza książka była darem miłości [dla grudziądzkiego sierocińca]. Naszym życzeniem jest, aby dotarła do wielu innych kręgów czytelniczych i znalazła zastosowanie wszędzie tam, gdzie gospodyni z miłością i starannością czuwa nad dobrem swoich bliskich. Tam właśnie jest miejsce «Marty»”. Zachęcamy do sięgnięcia do tej wyjątkowej publikacji, która ożywia historię i tradycje kulinarne naszego regionu. Anna Mikołajewska pracuje na stanowisku adiunkta w Katedrze Literatury, Kultury i Mediów Niemieckiego Obszaru Językowego na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Jej zainteresowania badawcze obejmują kształtowanie się tożsamości wyznaniowych i polityki tożsamości w Prusach Królewskich i Książęcych oraz w Rzeczypospolitej Obojga Narodów, historię niemieckojęzycznej prasy polskiej, szkolnictwa i republiki uczonych we wczesnonowożytnych Prusach. Jej publikacje dotyczą pruskiego czasopiśmiennictwa XVIII i XIX wieku, historiografii kościelnej Prus Królewskich i Książęcych oraz oświecenia ludowego w Prusach Wschodnich i Zachodnich. ORCID: https://orcid.org/0000-0002-6127-4051 Katarzyna Szczerbowska-Prusevicius jest adiunktem w Katedrze Literatury, Kultury i Mediów Niemieckiego Obszaru Językowego na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Jej zainteresowania badawcze dotyczą związków literatury z muzyką, historii literatury i kultury Prus Królewskich oraz literatury krajów słowiańskich. Obecnie pracuje nad projektem habilitacyjnym poświęconym literackim portretom Wolfganga Amadégo Mozarta. ORCID: https://orcid.org/0000-0001-7121-0564 Marta Sikorska jest historyczką specjalizującą się w kulturowej historii jedzenia i kuchni, pracuje w administracji Wydziału Nauk Historycznych UMK w Toruniu i jest związana z tamtejszym Centrum Dziedzictwa Kulinarnego. Szczególnie interesuje ją historia polskiej i niemieckojęzycznej literatury kulinarnej, idei kulinarnych i dietetycznych oraz zmysłu smaku. Jest autorką książki Smak i tożsamość. Polska i niemiecka literatura kulinarna w XVII wieku oraz współautorką dwóch tomów serii źródłowej „Monumenta Poloniae Culinaria” (t. 6 i 7). ORCID: https://orcid.org/0000-0003-4463-5780
Okładka książki Smak wiecznej młodości. Jak zachować młodość i witalność w każdym wieku [wyd. 2, 2025]
nowość

79,99 zł 50,46 zł


Okres menopauzy jest dla kobiety czasem szczególnym. Ja i kobiety z mojego otoczenia jesteśmy dowodem na to, że odpowiednie odżywianie się i styl życia pomagają dobrze przejść ten okres. Możemy zadbać o siebie, aby łagodnie i z wdziękiem rozpocząć nowy, wspaniały i lepszy etap naszego życia! Nadchodzi czas ogromnej zmiany w twoim organizmie. Dotychczas opiekowałaś się innymi – teraz z czułością zatroszcz się o siebie. Nie możesz dłużej jeść tego, co do tej pory, a jednocześnie liczyć na to, że będziesz szczupła i zdrowa. Przepisy, które dla ciebie przygotowałam, pomogą ci zachować młodość, witalność i dobre samopoczucie w każdym wieku, także w czasie menopauzy. Ja zaczęłam wprowadzać zmiany na swoim talerzu w 2006 roku – wtedy jeszcze nie wiedziałam, że w taki sposób przygotowuję się do dobrego przejścia klimakterium. Zbierając materiały do książki Menopauza. Podróż do esencji kobiecości, przekonałam się, że jest na świecie wielu lekarzy, którzy doradzają kobietom zmianę diety, aby poczuły się lepiej – a efekty są niesamowite! Czas, byś podarowała sobie zdrowe odżywianie połączone z ruchem, spokojnym snem i pozytywnym myśleniem. Niech twoje ciało i umysł dzięki właściwej diecie stanie się zdrowsze, bardziej witalne i długowieczne! Z miłością Agnieszka
Okładka książki Szczęście na talerzu

69,00 zł 44,13 zł


Książka, zatytułowana “Szczęście na talerzu”, to zbiór kulinarnej magii dla wszystkich, którzy chcą odkryć tajemnice gotowania pełnego smaku i pasji. Przeniesiemy Cię w świat, gdzie gotowanie staje się sztuką, a smaki stają się magicznymi doznaniami. Książka jest nasycona inspiracją i wiedzą dla zarówno początkujących kucharzy, jak i doświadczonych pasjonatów kulinarnych przygód. Znajdziesz tu nie tylko przepisy, ale także osobiste porady, triki i przesłanie, które ułatwią Ci tworzenie wyjątkowych dań. To zaproszenie do odkrywania, eksperymentowania i czerpania radości z gotowania, niezależnie od Twojego poziomu umiejętności. Ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To zaproszenie do twórczego gotowania i życia pełnego smaku. Kupując teraz, otrzymasz nie tylko książkę, ale przekażemy Ci sztukę, pasję i optymizm gotowania. Przygotuj się na smakowe wybuchy, zamów już dziś i odkryj świat gotowania na nowo!
Okładka książki Boże Narodzenie

10,70 zł 6,79 zł


Nic lepiej nie podkreśla rodzinnego charakteru świąt Bożego Narodzenia niż suto zastawiony stół. Przy nim każdy znajdzie swoje miejsce. Na nim każdy znajdzie swoją ulubioną potrawę. Niezależnie od tego, czy będą to dania postne podawane na wieczerzę przy blasku pierwszej gwiazdki, czy eleganckie, serwowane na świąteczny obiad, zachwycą gości bogactwem smaku! Wypróbuj nasze przepisy na potrawy wigilijne oraz te przygotowywane z różnych gatunków ryb. A także na wykwintne przystawki, zupy i danie główne, które można podać zarówno podczas świątecznego obiadu, jak i karnawałowej imprezy. No i oczywiście na pełne maku, bakalii i korzennych przypraw bożonarodzeniowe słodycze. Pysznych świąt!
Okładka książki Smakowitości

89,90 zł 54,45 zł


Smakowitości to zbiór 100 roślinnych przepisów domowej kuchni w duchu slow, celebrującej posiłki oparte na produktach sezonowych. Tradycyjna, sentymentalna kuchnia radości, szczęścia, beztroski i biesiadowania – tak w skrócie można opisać zawartość książki, którą trzymasz w dłoniach. Przepisy zostały podzielone na cztery pory roku, których atmosferę oddają malownicze, artystyczne zdjęcia. Fotografka zdradzi ci kilka sekretów swoich inspiracji, dzięki czemu będziesz mieć wrażenie, jakby oprowadzała cię po swojej wystawie. Te niesamowite fotografie działają na zmysły dokładnie tak jak najpiękniejsze, strojnie udekorowane torty w witrynie cukierni albo jak zapach świeżo pieczonego chleba, który co rano roztaczają wokół siebie tradycyjne piekarnie. I choć zdjęcia, które oglądasz w tej książce, zachowane są w stylistyce retro, może już nieco przegadanej i przebrzmiałej, to jednak doskonale łączą stare z nowym. Kuchnia wegańska jest drogą przyszłości i alternatywą dla naszego świata, ale to nie znaczy, że nie może ona smakować polsko, domowo, tradycyjnie, nawet nieco sentymentalnie. Wszyscy przecież wiemy, że najlepsze ciasto na pierogi to takie bez jajek, a wigilijny barszcz przygotowujemy bez mięsa. Z przyjemnością dzielimy się z tobą książką, która jest wyrazem miłości do kulinarnego świata roślin oraz pasji do fotografii. Poczuj przynależność do natury i czerp z niej radość gotowania, rozkoszując się smakiem domowych dań. Daj się zaprosić na ucztę do sezonowej, prostej kuchni, do roślinnej kuchni korzeni.
Okładka książki Kulinarny Lublin

39,90 zł 21,94 zł


Kulinarny Lublin warto mieć na półce w swoim książkowym "jadłospisie" - koniecznie jako danie główne. To kulinarna podróż do lat młodości wielu Czytelników, zwłaszcza tych, którzy dobrze pamiętają siermiężne lata PRL-u. Młodsi zaś muszą uwierzyć na słowo: ówczesne władze rzeczywiście w pewnym czasie uważały, że skoro kiszona kapusta ma tyle samo witaminy C, ile jest w cytrynach, nie ma potrzeby ich importować. I to nie był jedyny paradoks w PRL-u. Było ich dużo więcej.Kulinarny Lublinto danie wykwintne. Warto go spróbować, skosztować, a nawet podelektować się nim. Ma dużo przypraw - wzbogacają go nie tylko prasowe notatki sprzed lat, dotyczące lubelskiej gastronomii, ale także unikalne zdjęcia i jadłospisy, które przeszły do lamusa. Do tego wspomnienia dawnych kelnerów, muzyków, kucharzy, którzy tworzyli klimat tamtych czasów. To książka o Lublinie sprzed kilkudziesięciu lat - z licznymi barami mlecznymi, okrągłymi budkami z piwem i saturatorami, które można zobaczyć jedynie w muzeum. Większość z tych lokali już dawno nie istnieje. Poza pamięcią i wspomnieniami o nich. I o tym jest książka - o lubelskiej gastronomii od kuchni. Smacznego!
Okładka książki Przy wrocławskim stole

59,90 zł 35,86 zł


Czy można poczuć i zrozumieć smak dawnego Wrocławia? Pisząc przed laty tę książkę, taki miałem zamiar. Zebrać i przywołać dawne kulinaria miasta nad Odrą - specjały stołów codzienne i świąteczne, domowe i restauracyjne, dawno zapomniane i trafiające na talerze ludzi znanych. Szybko zrodził się jednak pomysł, aby nie zamykać smacznego tematu jedynie w albumie receptur. Kuchnia, jakkolwiek rozumiana, nie istnieje bowiem bez szerszego kontekstu historycznego i kulturowego, nie smakuje tak dobrze - gdy piszemy o czasach dawnych - bez tradycji i obyczajów. A przede wszystkim bez ludzi. Bo czy może istnieć sztuka kulinarna bez nas? Rozumie to każdy biorący się do gotowania W czym zatem tkwi istota smaku dawnego Wrocławia?Po napisaniu tej książki przez lata upichciłem niemal wszystko, co możemy nazwać w kuchni breslauerskim. Począwszy od klasyki, a mam tu na myśli choćby śląskie niebo w gębie (Schlesisches Himmelreich) czy śląską drożdżówkę z kruszonką (Schlesischer Streuselkuchen), po specjały tak typowo wrocławskie, jak karp w bulionie luterańskim (Karpfen in Lutherischer Brhe) i bigos wrocławski z czerwonej kapusty (Breslauer Rotkraut). Polecam! Lecz ta książka jest nie tylko o gotowaniu. Wszak był Wrocław nazywany w XIX wieku miastem piwa, likierów, kartofli, klusek, kiełbas, golonek, pączków, pierników i kawy. Aż trudno uwierzyć. Nie mogło więc w niej zabraknąć takich nazwisk, jak Perini, Kissling, Hansen, Dietrich, Stiebler, takich miejsc, jak "Piwnica Świdnicka" czy tak legendarnego specjału, jak Nikolaschka aż w 60 odsłonach. Nie mogło też zabraknąć miejsca do opisania fenomenu karczmy, klimatu bud kiełbasianych, sztuki kupowania mięsa, strajku kelnerów czy smaku zupy rumfordzkiej. Dawny Wrocław da się zjeść nie tylko na kartach tej książki!
Okładka książki Air fryer. Przepisy na prawie wszystko
nowość

69,99 zł 44,14 zł


AIR FRYER - URZĄDZENIE DO ZADAŃ SPECJALNYCH!Szybszy i tańszy w działaniu od piekarnika. Przyrządzisz w nim prawie wszystko.Poznaj tajniki pieczenia ciepłym powietrzem!Aby dobrze zacząć dzień, przygotuj puszyste wytrawne omlety lub własnoręcznie skomponowaną chrupiącą granolę z orzechami i owocami.Na obiad przyrządź zupę z pasternaku z miodem, sycące steki z kalafiora lub cudownie soczyste kotlety jagnięce.Masz ochotę na deser? W air fryerze zrobisz też przełamane nutą słonego karmelu bananowe babeczki, kukurydziane batoniki, a nawet orzeźwiające ciasto cytrynowe!ODKRYJ PEŁNY POTENCJAŁ SWOJEGO AIR FRYERAJeśli stawiasz pierwsze kroki w smażeniu ciepłym powietrzem - ta książka pomoże ci wybrać odpowiedni model urządzenia, zdradzi, co zrobić, żeby twoje dania były doskonałe za każdym razem, i otworzy przed tobą drzwi do prawdziwego mistrzostwa!
Okładka książki Jedzenie w arteterapii

50,00 zł 38,42 zł


Książka ma formę przewodnika po różnych metodach prowadzących do szeroko pojętego żywienia. Dotyczy to takich zagadnień, jak: co jeść, jak jeść, gdzie jeść, z kim jeść. Spośród dziesiątków warsztatów realizowanych przez Autorów wybranych zostało kilkanaście, na których przykładzie można zaobserwować sposoby radzenia sobie z emocjami, pokonywania barier, autorefleksji. Każdy opis warsztatu zawiera założenia, koncepcję warsztatu, polecenia, krótki opis realizacji, sposób prezentacji i konfrontacje uczestników na temat metody, jej efektywności i odczuć związanych z realizacją. Książka składa się z czterech rozdziałów. Rozdział pierwszy (teoretyczny) poświęcony jest rozważaniom na temat jedzenia w ujęciu historycznym. Rozdział drugi to dziesięć przykładów realizacji posiłków autorów publikacji wraz z rodziną. Rozdział trzeci to kilkanaście przykładów różnych posiłków, jedzenia realizowanego przez studentów arteterapii na studiach podyplomowych w Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w oddziałach w Łodzi i Warszawie. Rozdział czwarty to przykłady warsztatów zrealizowanych przez studentów Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi na Wydziale Pedagogiki Wczesnoszkolnej i Przedszkolnej. Każdy z prezentowanych warsztatów zamieszczonych w publikacji był realizowany w różnych miejscach, z różnymi uczestnikami, jak i z różnymi przesłaniami. Warsztaty uzupełnione są fotografiami, co pozwala na dokładne ich zrozumienie i odczucie atmosfery działania oraz przybliżenie powstałych rezultatów. Książka ta nie jest klasycznym podręcznikiem. Jest zbiorem przykładów działań arteterapeutycznych, które mogą stać się pretekstem, inspiracją do wykorzystania dla prowadzących rozmaite warsztaty z grupami biorącymi udział w zajęciach arteterapii. Może być kierunkowskazem dla poszukujących wyboru, na czym się skupić. Jest też ofertą dla wszystkich, którzy poszukują zmiany w życiu codziennym, pracy, środowisku, w którym żyją. Patronat: Fabryka Kreatywności, Stowarzyszenie Arteterapeutów Polskich Kajros, Centrum Arteterapii SensArte, Centrum Arteterapii Katarzyna Góralczyk, Polski Instytut Ericsonowski, Polskie Stowarzyszenie Terapii przez Sztukę.
Okładka książki Mama wege

79,00 zł 66,32 zł


Informacje na temat bezpieczeństwa diet wegetariańskich i wegańskich, zwłaszcza te odnoszące się do małych dzieci i kobiet w ciąży, nie są łatwo dostępne. Niniejsza książka uzupełnia lukę w tym zakresie, co pozwoli obecnym oraz przyszłym rodzicom i ich potomstwu czerpać największe możliwe korzyści z wegetarianizmu czy weganizmu. Autor, dzieląc się swoim bogatym doświadczeniem, krok po kroku przedstawia zalecenia i praktyczne porady dotyczące bilansowania diety roślinnej, tak aby czytelnicy mogli bezpiecznie wprowadzać zmiany w jadłospisie – swoim lub pacjentów. Publikacja może służyć za przewodnik nie tylko dla dietetyków, lekarzy i innych pracowników opieki zdrowotnej, lecz także dla rodziców oraz przyszłych rodziców dzieci na dietach roślinnych.
Okładka książki Wielka księga chleba. 50 oryginalnych przepisów na naprawdę dobre pieczywo

79,99 zł 58,35 zł


Imponujące dzieło rica Kaysera - uznanego francuskiego mistrza piekarstwa i założyciela międzynarodowej sieci piekarni Maison Kayser.Eric Kayser, uznany francuski mistrz piekarstwa, dzieli się recepturami, które od 1996 roku gwarantują sukces jego sieci piekarni Maison Kayser. "Wielka księga chleba" to 50 przepisów, które pozwalają wypróbować nie tylko klasyczne "chlebowe" mąki ale też m. in. mąkę z soczewicy, orkiszową, konopną czy kamut, a także mąki ze starych odmian pszenicy.To praktyczne kompendium wiedzy, które przedstawia szczegółowe przepisy na różnorodne rodzaje pieczywa, przybliża techniki pieczenia oraz zawiera porady, jak osiągnąć doskonałe rezultaty. W książce amatorzy domowego wypieku znajdą sprawdzone przepisy nie tylko na tradycyjne chleby, ale także receptury na pieczywo z różnych zakątów świata - m. in. na bajgle, naany, pity, tortille i focaccie. Książka jest nie tylko zbiorem przepisów, ale także hołdem dla rzemiosła i pasji piekarskiej.Idealna dla zarówno początkujących, jak i zaawansowanych piekarzy.Eric Kayser, mistrz piekarnictwa, założyciela międzynarodowej sieci piekarni Maison Kayser. Wierny hipokratejskiej zasadzie, że jedzenie powinno być lekarstwem, postanowił podzielić się recepturami, które od 1996 roku gwarantują sukces jego sieci piekarni, wydając książkęLe Larousse du Pain[2013], która została przetłumaczona na osiem języków i sprzedała się w 200 tysiącach egzemplarzy i pomogła rzeszom nowicjuszy stawiać pierwsze kroki w piekarnictwie. "Wielka Księga Chleba" to kontynuacjaLe Larousse du Pain. Techniki wypieku pozostają te same, ale (ponowne) odkrywanie starych rodzajów mąki, podobnie jak receptury bazujące na oryginalnych zbożach i składnikach, otwiera wachlarz zaskakujących możliwości i ciekawych smaków.
Okładka książki Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują wyd. 2024

84,99 zł 62,00 zł


Wzbogacone o nowe przepisy specjalne wydanie bestsellerowej książki Michała Korkosza "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują".To zestaw potraw, które - jak chociażby mniej typowa wersja wigilijnego barszczu doprawionego kolendrą, idealnie sprawdzą się podczas świątecznych spotkań, ale nie tylko. To prawdziwe comfort food idealne na każdą okazję - czy to spotkanie z przyjaciółmi czy silna potrzeba utulenia swojego żołądka czymś wyjątkowym - jak na przykład ziemniaczane kluski w sosie musztardowym czy oszałamiające ciasto czekoladowe z wiśniówką.To gotowanie odzwierciedlające ducha naszych czasów. Jest lżej, zdrowej i szybciej, a przy tym z pełnią polskiego smaku rozumianego na nowo - globalnie. Tak ekscytującego, że nie można mu się oprzeć.
Okładka książki Wegańska kuchnia chińska

89,99 zł 55,04 zł


Łatwe do przygotowania, pyszne i w 100% roślinne chińskie przepisy na sosy, pierożki, makarony, desery i wiele innych dań.Książka oferuje różnorodne przepisy inspirowane dzieciństwem Yang Liu oraz bogatą historią kuchni roślinnej w Chinach. Znajdziesz w niej wegańskie wersje klasycznych dań, takich jak Kung pao z boczniakami mikołajkowymi, makaron zha jiang czy herbata mleczna z Hongkongu.Każdy przepis zawiera praktyczne wskazówki, które pomogą ci opanować tradycyjne techniki gotowania, zgłębić różnorodny świat tofu oraz odpowiednio sezonować wok. Wegańska kuchnia chińska to wspaniała refleksja na temat związku jedzenia z pamięcią, miejscem, rodziną oraz jego wpływu na kulturę.Autorki książki Yang Liu i Katharina Pinczolits stworzyły popularnego bloga kulinarnego @littlericenodle.

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj