W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Polska kuchnia słynie ze wspaniałych przetworów owocowych oraz warzywnych. Do naszej tradycji należy wytwarzanie niepowtarzalnych w smaku dżemów, konfitur, galaretek, marmolad oraz kiszonek komponowanych z różnorodnych składników. Domowe specjały zamknięte w słoikach zawierają mnóstwo witamin oraz mikro- i makroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. A co najważniejsze, nie ma w nich żadnych niezdrowych konserwantów. Książka "Domowe przetwory" zawiera przepisy na owocowe i warzywne przysmaki. Są wśród nich receptury dobrze znanych tradycyjnych przetworów, a także unowocześnionych kompozycji, które urozmaicą codzienne menu i dostarczą niepowtarzalnych wrażeń smakowych.
Chcesz pozbyć się glutenu ze swojej diety? Nieważne, czy z konieczności, czy z wyboru. Z nami przejdziesz ten proces spokojnie, krok po kroku. To nie będzie trudne, a twoje menu wzbogaci się o pyszne, zdrowe dania.
Domowe nalewki przez wieki były specjalnością kuchni staropolskiej. Nasi dziadkowie przygotowywali je w wielu odmianach i z różnych składników - świeżych i suszonych owoców, ziół, kwiatów i przypraw korzennych. Trunki wyrabiane z wiśni, czarnych porzeczek, śliwek, orzechów, malin, tarniny lub pigwy smakowały wybornie. Nalewane z kryształowych karafek do niewielkich kieliszków roztaczały niepowtarzalny aromat i zachwycały intensywnością barw. Książka "Domowe nalewki" zawiera sprawdzone przepisy na domowe trunki. Znajdują się w niej wskazówki i rady, jak postępować, by samodzielnie przyrządzone nalewki, likiery, wódki i miody smakowały wyśmienicie, a sztuka ich robienia nie miała dla nas żadnych tajemnic.
Jakie wino wybrać do steków, a co do szparagów, gołąbków, wegeburgera czy okonia? Żyjemy w szczęśliwej epoce powszechnej dostępności win z każdego niemal zakątku globu. Nie inaczej jest z kuchnią – pizza, curry, kimchi, burger, boeuf bourgignon, sushi albo wiener schnitzel, ryby z drugiego końca kontynentu i warzywa z ekologicznej uprawy pod miastem – wszystko to mamy w zasięgu ręki. Takie bogactwo daje możliwość niezliczonych kombinacji, gdy przychodzi do wybrania wina do potrawy, albo na odwrót – dania do butelki, którą akurat dzisiaj bardzo chcemy otworzyć. Często najpierw wybieram na kolację wino, a dopiero potem zastanawiam się, co do niego ugotować. W Nożu w pinocie znajdziecie wykaz około 250 odmian i rodzajów win wraz z pasującymi do nich daniami. I setki konkretnych podpowiedzi: co podać do pizzy, ryb, kuchni wegetariańskiej, sałat czy deserów. Przedstawiam najlepsze pary wina z klasykami kuchni polskiej oraz zaskakujące połączenia, jakie wykreowali znani sommelierzy. A na deser: historie menu z całego świata, których miałem przyjemność doświadczyć. Tomasz Prange-Barczyński
Nalewki to polska specjalność od lat. Choć zdarzały się okresy, kiedy nieco odchodziły w zapomnienie, to w ostatnich latach przeżywają renesans. I chwała za to tym wszystkim, którzy z zapałem wskrzeszają zwyczaj wyrobu domowych trunków. To najlepszy sposób na to, by zamknąć w smukłych butelkach całe bogactwo, jakim obdarza nas natura w ciepłych miesiącach roku.
Siostra Anastazja wie, co zrobić, aby kolejny rok w Twojej kuchni był udany. Tym razem proponuje rozgrzewające zupy, sycące drugie dania i desery, którym nie oprze się żaden smakosz. Klasyczne przepisy stają się w jej wydaniu propozycjami, które nie tylko urozmaicą codzienny jadłospis, ale sprawdzą się również przy okazji rodzinnych uroczystości. Krem kalafiorowo-brokułowy, ryba w cieście naleśnikowym i tort orzechowy - czy to nie idealny zestaw na niedzielny obiad?
Wśród przepisów nie mogło zabraknąć również kilku nowości. Siostra tym razem zdradza nam . przepis na szarpaną wołowinę z kluskami ziemniaczanymi oraz tartę dyniową.
Chcesz radykalnie przyspieszyć swój metabolizm i maksymalnie wykorzystać potencjał swojego organizmu? Przejście na spalanie tłuszczu to najlepszy sposób na zyskanie długotrwałej energii, osiągnięcie lepszego zdrowia i optymalnej wagi! Ten przewodnik krok po kroku przeprowadzi cię przez proces adaptacji do ketozy i zdrowej redukcji wagi bez liczenia kalorii, ciężkich treningów i godzin spędzonych w kuchni. Dowiesz się tu między innymi, dlaczego na początku nie możesz jeść wszystkiego, co "dozwolone" w diecie keto, oraz jak oczyścić swój organizm z zapasów glukozy, by uruchomić naturalne procesy spalania tłuszczu nawet kiedy śpisz. Poznasz produkty ketogeniczne, przeczytasz o zaletach postu przerywanego. Nauczysz się komponować jadłospis i używać w kuchni odpowiednich produktów. Autorzy opisują też błędy popełniane na diecie keto i odpowiadają na najczęściej zadawane pytania. Nie zabrakło tu także przepisów na dania zgodne z dietą ketogeniczną, których przygotowanie jest proste i szybkie. Otrzymasz jasne zasady, konkretne wskazówki i mnóstwo wsparcia - bez skomplikowanej teorii, za to z głębokim zrozumieniem i troską. Czy jesteś gotów odzyskać apetyt na życie? Przejmij kontrolę nad swoim ciałem, umysłem i zdrowiem!
Domowy kurs pieczenia chleba: zdrowego, wolnego od konserwantów i pysznego – od chrupiącej skórki aż do ostatniego okruszkaPieczenie chleba w domu stało się w ostatnich latach godną pochwały modą. Jeśli i ciebie kusi wizja gorącego, pachnącego bochenka wyciąganego z własnego piekarnika, skorzystaj z rad autorki tej popularnej książki. Lauren Chattman proponuje przystępny kurs pieczenia chleba. Dzieli się licznymi przepisami na pieczywo z mąki jasnej i z pełnego przemiału, z ziarnami, pestkami i suszonymi owocami. Zaprasza do zasmakowania w wypiekach różnych narodów: w brioszkach, chałkach, ciabattach, angielskich bułeczkach, polskim chlebie razowym czy pełnoziarnistym naan. Poznaj tajniki pieczenia dobrego chleba: • Kup najlepsze składniki, naucz się je właściwie przechowywać i odpowiednio się z nimi obchodzić.• Dowiedz się, czym jest zakwas, jak zachowują się drożdże i jak kontrolować fermentację podczas przygotowywania różnego rodzaju pieczywa.• Naucz się wyrabiać ciasto chlebowe – ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.• Odkryj tajemnice ciasta chlebowego: fermentację, wyrabianie, formowanie bochenka, jego wyrastanie i nacinanie.
Jeśli dokuczają ci zaburzenia jelitowe, które utrudniają codzienne funkcjonowanie, w tej książce znajdziesz wiedzę i wsparcie. Co to jest zespół jelita drażliwego? Do jakiego lekarza należy się udać, jeśli dokuczają ci „problemy z brzuchem”? Dlaczego mikrobiota jelitowa jest tak ważna? Jakie mogą być przyczyny przykrych objawów z przewodu pokarmowego – i jak im zapobiegać? Co kryje się za skrótami IBS, SIBO, low-FODMAP? Autorka podaje odpowiedzi na te i wiele innych pytań związanych z zaburzeniami jelitowymi. Opowiada też o niesamowitych powiązaniach pomiędzy jelitami, mózgiem, stresem, wewnętrznymi mikrobami oraz stylem życia, który prowadzisz. Dowiesz się między innymi tego, co ma wspólnego regularne scrollowanie telefonu z problemami trawiennymi, dlaczego po spożyciu niektórych produktów twój brzuch chce eksplodować (i czy można to zmienić) oraz czy ważniejsze od stosowania specjalnych diet i suplementów jest to, by… po prostu się wysypiać.Wskazówki i porady uzupełnia zbiór sprawdzonych przepisów na smaczne, zdrowe i proste w przygotowaniu dania, za które twój brzuch będzie ci wdzięczny!Agata Lewandowska – dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.
Odkryj królestwo grzybów!
Grzyby to wyjątkowy składnik kulinarny. Są niesamowicie umamiczne – wyróżnia je piąty smak (umami to po japońsku esencja pyszności), dzięki któremu dania smakują lepiej i pełniej.
W tej książce znajdziesz:
• 70 przepisów na apetyczne potrawy z grzybami, zarówno z polskich lasów oraz upraw, jak i tymi z kuchni świata
• ciekawostki kulinarne o grzybach oraz informacje o ich wartościach odżywczych
• praktyczne porady dotyczące zbierania, obróbki, bezpiecznego przechowywania i różnorodnych sposobów wykorzystania grzybów.
Przekonaj się, jak wiele zastosowań mają grzyby i jak smakowicie sprawdzą się w kuchni roślinnej.
Ida Kulawik – autorka książek kulinarnych, założycielka bloga Veganbanda.pl
Katarzyna Cichoń – fotografka, specjalizuje się w fotografii kulinarnej i lifestylowej
Poranek to najważniejsza pora dnia, gdy wszystko jest nowe i pełne możliwości, dlatego należy go celebrować dobrym śniadaniem… Radek Rak, Baśń o wężowym sercu albo wtóre słowo o Jakóbie Szeli Nie trzeba iść do modnej śniadaniowni, żeby zjeść pankejki jak z Instagrama czy kanapkę, która wygląda jak z okładki magazynu kulinarnego. Wystarczy, że masz trochę czasu i chęci. Resztę ci pokażę. W mojej książce znajdziesz przepisy na śniadania odpowiednie zarówno na leniwe poranki z kawą i ulubioną playlistą, jak i na te, gdy trzeba działać sprawnie i szybko. Owsianki, kanapki z pastami, koktajle, omlety, tofucznice – to pełne smaku śniadania, które naładują cię energią i pozytywnym nastawieniem na cały dzień. Odkryję przed tobą nowe smaki, niecodzienne połączenia i zupełnie nowe zastosowania składników, które znasz od dawna. Zapraszam cię do mojej roślinnej kuchni – rozgość się w niej i baw się dobrze podczas gotowania, smakowania i karmienia najbliższych. Magdalena Jutrzenka – lekarka, mama, aktywistka, influencerka i blogerka. Na Instagramie znana jako @lekarkanaroslinach, pisząca o zdrowiu, medycynie stylu życia i wychowaniu synka z SMA. Od kilkunastu lat prowadzi kulinarnego bloga Hello Morning i profil @hello_morning_stories, na których promuje kuchnię roślinną.
Coffee is the world’s cup. Over 2.25 billion are brewed, sipped, and savored daily. A loyal companion and energetic facilitator of every day, coffee has sprouted an entire cafe culture and a booming industry. While the caffeine fix is hard to ignore, this beloved hot drink holds a rich and diverse history that sinks deeper than the bottom of the cup.
Spill the Beans takes the reader on a journey through Ethiopia, Guatemala, Vietnam, and many other countries in between, exploring the myriad ways in which coffee is produced, traded, and enjoyed. Hipster baristas may be dreaming up the next seasonal latte at this very moment, but the story of how the humble bean became a global icon is ingrained in history. An essential title for armchair travelers, curious foodies, and cafe-hoppers alike, this java journey demonstrates that there’s a vast world of coffee beyond the ubiquitous flat white. This book is an ‘extra hot’ commodity, maybe it is time to sample it?
Kompletny poradnik nowoczesnej obsługi kelnerskiej – praktyka, kompetencje, sprzedaż.
Piąte, rozszerzone wydanie pierwszej na polskim rynku książki poświęconej profesjonalnej obsłudze kelnerskiej koncentruje się na kluczowych kompetencjach: umiejętnościach interpersonalnych, prezentacyjnych, komunikacyjnych i sprzedażowych. Autorki łączą teorię z praktyką, wzbogacając tekst ćwiczeniami „na żywo”, scenkami szkoleniowymi, przykładami dobrych praktyk i wywiadami z uznanymi restauratorami.
Czytelnik znajdzie tu:
• różnice między kelnerem przeciętnym a wybitnym – postawy, cechy, nawyki,
• rolę kelnera‑gospodarza i doradcy kulinarnego,
• narzędzia sprzedaży sugestywnej i techniki cross‑sellingu,
• kompletny scenariusz obsługi gościa od powitania po pożegnanie,
• typologie klientów, zasady obsługi oraz metody radzenia sobie w sytuacjach konfliktowych,
• wskazówki dla menedżerów sali dotyczące rekrutacji, motywowania i oceny personelu.
Książka jest przeznaczona dla:
• studentów i słuchaczy szkół gastronomicznych,
• kelnerów, barmanów, sommelierów pragnących podnieść kwalifikacje,
• właścicieli i menedżerów restauracji, hoteli, firm cateringowych,
• trenerów i konsultantów branży hospitality.
A toast to the internationally successful rosé wine and its home in the French region of Provence. Born in the oldest French wine region of Provence, rosé is known worldwide for its gorgeous spectrum of pale pink colors, its aromatic and fruity flavor, and its growing success as a go-to drink for traditional and trendy wine drinkers alike. Its story begins in the mid-1980s, when a group of passionate winemakers (and friends) reinvented the product and its standards as we know it today.
Adventures in Rosé Wine in Provence takes us on a trip through this unique international saga to finally share the whole story along the Rosé Road, from St. Tropez to St. Barts and beyond. In the pages of this glitzy lifestyle book, tastemakers at home will enjoy stories and portraits alongside stunning photographs of Provence’s magnificent shores and chateaus as well as the famous gastronomical scenes where rosé is celebrated and recognized—from the luxurious Hotel Eden Rock to the historic Club 55.
No other wine region has seen the same success in such a short time, with escalating wine tourism, art exhibitions, vineyards, and new arty labels and big-bottle formats. New and old appreciators of rosé will delight in this addition to their wine collection.
Beloved Forest Feast author Erin Gleeson is back with a love letter to travel and delicious vegetarian food from her home state of CaliforniaFor years, Forest Feast fans have loved Erin Gleeson’s effortless California-style vegetarian cooking, made in her beautiful cabin in the woods. Now, Gleeson takes an extended road trip around California, staying in unique cabin dwellings along the way and showing readers the beauty and incredible food of the Golden State she knows so well. From the grapes of the wine country where Gleeson grew up to the avocados of San Diego, California is known for its rich agriculture.The Forest Feast Road Trip showcases 100 vegetarian recipes, all inspired by her family’s journey by car through a stunningly geographically diverse setting.
Each chapter focuses on a different region of California, depicted in Gleeson’s signature aesthetic of atmospheric photography, charming watercolor illustrations, and mouthwatering recipes drawn from the fresh, local produce found in each location. Gleeson visits the giant redwoods on the coast of Mendocino, the desert of Joshua Tree, the mountains of Lake Tahoe, the tropical beaches of Santa Barbara, the cliffs of Yosemite National Park, and everywhere in between. In each location, Gleeson and her family stay in design-forward cabins, host dinner parties, and explore local attractions, providing tips for readers who may want to take a California road trip of their own.With its sense of wanderlust and its fresh take on the vegetarian cookbook, The Forest Feast Road Trip is an essential addition to this bestselling series.
From food stylist and editor Anna Stockwell, For the Table: Easy, Adaptable, Crowd-Pleasing Recipes is a toast to the art of the dinner party.
Hosting a dinner party is a special kind of occasion. You welcome old and new friends into your home and gather around the table. You put out platters of food prepared just for that table of people, passing them around until everyone’s had their fill. This sense of sharing and togetherness feeds more than just bellies. It is what helps us stay connected, form new relationships, and build lasting bonds with our chosen families. During socially distanced times, the perfect dinner party might have felt like a lost art, but in For the Table, food writer Anna Stockwell provides all the tools needed for bringing back the ritual of hosting memorable yet modern dinner parties. Menus include:
A Sheet-Pan Meatballs and Roasted Squash Dinner
A Spicy Tomatoey Fish and Charred Broccolini Salad Dinner
A Duck Breast and Bitter Orange Salad Dinner
A Whole Side of Salmon and Celery Fruit Salad for Dinner
A Quiche and Leeks Dinner You Might Want for Brunch
Stockwell has written a cookbook for a new way of entertaining that’s simpler, better, healthier, and more fun. Organized by season and full of helpful hosting advice, she provides accessible and modern menus; each is built around two large platters to pass around the table and includes suggestions for no-recipe side dishes. Dinner parties don’t have to be formal or fussy, or even a lot of work, to be celebratory and gratifying. This book teaches you how to plan and prepare great-tasting and impressive-looking menus that are easy to pull off, as well as offers expert advice on toasts, prep-ahead strategies, and tips on handling guest lists and dietary restrictions.
With its mix of innovative food presentation and old-fashioned, homestyle technique, For the Table is a testament to the art of the dinner party and looks forward to the festive dinner gatherings of the future.
Includes color photographs
A love letter to author Andrea Pons’s native Mexico, this beautiful cookbook weaves stories of her family’s immigration to the U.S. with 75 delicious recipes from three generations of women in her family. Author and food stylist Andrea Pons started this Mamacita project in 2018 to document the recipes she grew up eating in Mexico, and she found it quickly became a way to reconnect with her family and Mexican heritage. During the COVID-19 pandemic, Andrea and her family found themselves navigating the U.S. immigration system in order to avoid deportation and to be able to stay in the country that had been their home for over twenty years, this book also became a rallying cry.
Andrea sold self-published copies to fund her family’s significant legal fees. More than a beautiful cookbook, this book is a love letter to Andrea’s home country of Mexico and an inspiring celebration of her adopted home in the U.S, highlighting three generations of women’s cooking in her family. Recipes include Elote Mexicano (Mexican Street Corn), Sopa de Fideo (Mexican Noodle Soup), Albondigas en Chipotle (Meatballs in Chipotle Sauce), the famous Rosca de Naranja (Orange Bundt Cake) from Andrea’s grandmother’s bakery in Mexico, and many more.
'Every once in a while you find a cook book that stands out from the crowd; this is one such book.' ? ???? 'A great gift for any foodie...I'm sure it'll become one of my most used cookbooks.' ? ???? OBSERVER FOOD MONTHLY COOKBOOK OF THE YEAR 2019Shortlisted for 'Travel Cookery Book of the Year' in the 2019 Edward Stanford Travel Writing Awards. Winner of the Summer Harvest Gourmand World Cookbook Awards 2020, in the category Celebrity Chef in English. 'Delving into this book feels like taking a leap back into an exotic, saffron-scented past - with her beautiful writing and delicious recipes, Saliha takes you on a culinary journey of discovery.' - Thomasina MiersSaliha, who won over the MasterChef judges with her fusion of Indo-Persian food, has written a book that will delight.
Drawing on the rich culinary heritage of the region and her own travels in modern-day India and Pakistan, the recipes are bang up-to-date and will inspire 21st century food lovers. Steeped in Persian flavours, Khazana, which means treasure trove, is a cookbook that promises to become a much-loved classic, introducing recipes like Smoked Chicken & Basil Kebabs with Beetroot Basil Salad & Beetroot Buttermilk Raita, Mughul Baked Cod Korma and Crème Fraîche & Rose Ice Cream with Honey-glazed Figs. 'This debut cookbook from the 2017 MasterChef winner is inspired by the opulent Mughal empire and her travels across India.
The perfect blend of Indian and Persian flavours, curries, rice, and beautiful samosas are lifted with rosewater, saffron, almonds and pomegranate' - BBC Good Food Magazine
Tworząc tę książkę i ilustracje, myślałam przede wszystkim o mojej córce, a także o czytelnikach, którzy sięgają po przepisy, podczas gdy ich dzieci z zaciekawieniem oglądają zdjęcia.Chciałam zmienić swoje życie i przenieść na papier moją pasję, która nigdy się nie kończy - bo w mojej głowie wciąż rodzą się nowe pomysły. Pragnęłam, choć na chwilę, zabrać dorosłych razem z dziećmi w bajkowy kulinarny świat.Nazywam się Edyta Anna Biernacka i od zawsze pasjonuję się gotowaniem. Kuchnia to dla mnie miejsce, gdzie tworzę, eksperymentuję i dzielę się smakami z innymi. Moje przepisy łączą tradycyjne smaki z nowoczesnymi pomysłami. Staram się, by każde danie było łatwe do przygotowania, ale jednocześnie pełne charakteru. Gotowanie to moja pasja, która pozwala mi odkrywać nowe połączenia, a także czerpać radość z dzielenia się posiłkami z rodziną i przyjaciółmi. W tej książce znajdziesz przepisy odzwierciedlające moją miłość do prostych, ale pysznych potraw, które sprawdzą się w każdej kuchni.
Ponad 70 przepisów kulinarnych zainspirowanych "Baśniami braci Grimm".Baśnie zamieszczone w zbiorze Grimmów są pełne zapadających w pamięć bohaterów, mrocznych scenerii, lekcji życiowych i pysznego jedzenia. Ta książka gromadzi ponad 70 przepisów nawiązujących do opowieści, które Jacob i Wilhelm Grimmowie po raz pierwszy opublikowali na początku XIX wieku, a które do dziś fascynują czytelników. Od pożywnego śniadania roztropnego Jasia, czyli bekonu z cebulką z patelni, po wymyślny świąteczny smakołyk, jakim jest domek z piernika Jasia i Małgosi - znajdziemy tu przepisy na każdą okazję i na każdy posiłek. Towarzyszą im eseje o naukowym zacięciu, przedstawiające rolę poszczególnych potraw i składników zarówno w baśniach, jak i w prawdziwym życiu dawnych mieszkańców Europy. Dzięki temu możemy się głębiej zanurzyć w pociągający świat "Baśni braci Grimm".
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?