W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Z myślą o Palestynie: ludziach, miejscach i darach ziemi "Wegetariańska Palestyna" jest hołdem dla piękna kulinarnych poszukiwań. Opowiada o tym, jak wielki wpływ mogą one mieć na nasze życie. Jest też świadectwem, że w kuchni można znaleźć ukojenie i natchnienie nawet w najtrudniejszych chwilach. To przewodnik po Palestynie i świeże spojrzenie na potrawy, do których raz po raz wraca. Sami Tamimi przedstawia przepisy i opowiada historie, które się za nimi kryją, mając nadzieję, że każdy kto je przeczyta zechce lepiej poznać Palestynę. Kraj, jego mieszkańców, ich kulturę i kuchnię tego wspaniałego miejsca - ziemi rodzinnej autora.
Ta książka powstała właśnie z tej potrzeby – by pokazać, jak ważna jest tradycja, jak pięknie można łączyć powrót do dzieciństwa z pasją gotowania. To nie tylko zbiór przepisów, lecz także opowieść o nadziei, miłości i radości, które kryją się w najprostszych gestach – w zapachu ciasta, smaku barszczu czy cieple wspólnego stołu. Niech te strony staną się zaproszeniem do wspólnego przeżywania tego wyjątkowego czasu – do odkrywania w sobie spokoju, budowania nadziei i dzielenia się dobrem.
„Ewusia” — jak lubi o sobie mówić — przekazuje czytelnikom przepisy nie tylko na smaczne rodzinne potrawy, lecz także — co być może jest jeszcze ważniejsze — na piękne życie. Najważniejszym składnikiem jej kulinarnych „dań” jest bowiem pamięć o tych, którzy obdarzyli ją miłością, oraz wdzięczność za to, co od nich odziedziczyła. Każdemu, kto sięgnie po tę szczególną książkę, Autorka pragnie życzyć szczęścia. Bo czytając jej wspomnienia lub przygotowując zawarte tu przepisy, czytelnik będzie dzielił się sobą z innymi. A takie szczęście ma niezwykłą właściwość — tworzy reakcję łańcuchową: dociera nie tylko do przyjaciół, lecz także do przyjaciół ich przyjaciół, i dalej — do kolejnych kręgów dobra. Będzie karmić i posilać wielu, przywracać w nich wiarę w piękno życia i radość bycia życzliwym dla innych.
prof. dr hab. Zdzisław J. Kijas
"Prosta metoda jak skutecznie zerwać z nikotyną" to zaktualizowana wersja kultowego poradnika Allena Carra "Prosta metoda jak skutecznie rzucić palenie" - książki, która pomogła milionom palaczy na całym świecie uwolnić się od nałogu. Chociaż od jej pierwszego wydania w Wielkiej Brytanii minęło już kilkadziesiąt lat (pierwsze polskie wydanie ukazało się w 2007 roku), niezmiennie pozostaje niekwestionowanym bestsellerem w swojej kategorii. Pomimo coraz surowszych regulacji dotyczących papierosów tradycyjnych, Big Tobacco się nie poddaje. Koncerny tytoniowe wprowadzają na rynek coraz to nowsze, sprytnie zaprojektowane produkty - e-papierosy, vape'y, podgrzewacze tytoniu, snusy i wiele innych - które łączy jedno: wszystkie dostarczają nikotynę, silnie uzależniający, wysoce szkodliwy narkotyk. Wraz z wprowadzeniem tych produktów pojawiła się nowa grupa nałogowców, dla których uzależnienie często ma smak melona, truskawki czy gumy balonowej, a nie zapach papierosowego dymu. To właśnie do nich - oraz do wszystkich, którzy chcą raz na zawsze uwolnić się od nikotyny, niezależnie od formy jej przyjmowania - skierowana jest nasza najnowsza publikacja. Napisana przystępnym językiem, pełna historii z życia wziętych i mocnych, zapadających w pamięć przesłań, które pomagają zrozumieć pułapkę uzależnienia. Dodatkowym atutem tej edycji jest dostęp do nagrania hipnoterapii, które pomaga utrwalić efekt końcowy i wzmocnić poczucie pewności po przeczytaniu ostatnich stron. Na końcu książki czytelnik znajdzie kod QR i link do nagrania, przygotowanego specjalnie jako finał procesu uwalniania się od nałogu.
Gotuj z sercem, jedz z wdzięcznością, żyj w rytmie natury. Gotowanie to najprostsza czynność na świecie. Ty również, jeśli tylko zechcesz, możesz codziennie gotować jak najznakomitszy szef kuchni. Karolina Smyk pokaże ci, jak przenieść dary natury na swój stół – prosto, sezonowo i z miłością do smaku. Znajdziesz tu wyjątkowe przepisy na każdą porę roku. Wytrawna tarta z batatami i miodową musztardą, puszysta zupa krem z gruszką, grillowanym halloumi i szparagami, domowa pizza z brzoskwiniami, cukinią, szynką parmeńską i burratą, potrójnie czekoladowy sernik z wiśniami i marcepanem – to domowe potrawy, które wyglądają jak marzenie, a smakują jeszcze lepiej! Sezon po sezonie, talerz po talerzu – odkrywaj piękno prostego jedzenia!
Discover the flavors of Korea and beyond with 100 simple recipes for noodle dishes, soups, sandwiches, and more from Simply Korean author Aaron HuhSince 2017, Aaron Huh and his wife, Claire, have been showcasing simple Korean recipes on their popular YouTube channel, Aaron & Claire. With his laidback approach and encouraging “don’t worry about it!” attitude, Aaron makes cooking approachable and fun. Beyond Korean introduces 100 new recipes that draw on Korean, Japanese, and Chinese culinary traditions, along with detailed breakdowns of essential ingredients and cooking techniques to ensure success.Perfect the art of traditional Korean recipes like Street-Style Korean Fried Chicken, Cucumber Kimchi, and Gochujang Noodle Soup.Fuse the flavors of Korea with other international favorites with dishes like Ground Beef Bulgogi, Creamy Gochujang Alfredo, and Korean Fried Chicken Sandwich.Dive into the world of Japanese noodles, rice bowls, and more with recipes likeChicken Katsu,Miso Ramen, andJapanese Egg Sandwich.Discover the homemade delights of popular Chinese dishes such asKung Pao Chicken,Mongolian Beef, andSesame Noodles.Whether you’re seasoned in the Asian cuisine kitchen or just discovering the plethora of flavors the dishes of these cultures provide,Beyond Koreanhas just what you need.
80 PRZEPISÓW, PORAD I TRIKÓW
Szefowa kuchni oraz gwiazda TV Pure Leith przedstawia Wam książkę z 80 przepisami na pyszne dania, która dodatkowo zawiera wiele praktycznych porad, jak szybko i sprawnie realizować te przepisy. Do każdego prze-pisu dodane są praktyczne wskazówki, a do wielu także link do filmu, który będzie bardzo pomocny w przygotowywaniu potraw.
Jest to książka dla każdego, zarówno dla początkującego kucharza, jak i dla tego doświadczonego, dla którego gotowanie stało się codzienną, nudną rutyną. Czytelnik znajdzie tu lata doświadczenia, które zainspirują oraz rozpalą pasję kulinarną.
Wiele lat zajęło mi uświadomienie sobie, że życie jest po to, aby żyć i wszelki wysiłek musi być siebie wart. Więc jeśli jesteś zmęczona, nie masz czasu, lub po prostu nie lubisz gotować, małe oszustwo w kuchni nie jest niczym złym. Ja się często posuwam do takiego oszustwa, mimo że uwielbiam gotować.
PRUE LEITH
To sposób gotowania, który wprowadza porządek w lodówce i w głowie, ale nie zabija spontaniczności. To kuchnia, która daje wolność, a nie listę zakazów. Taka, w której nie trzeba mieć wszystkiego, żeby ugotować coś naprawdę dobrego. Tak jak w szafie kapsułowej, zamiast stu przypadkowych rzeczy masz kilka ulubionych, które do siebie pasują. Tu też chodzi o stworzenie bazowych składników, które lubisz i które między sobą grają. Zmieniasz tylko dodatki, sezon albo nastrój i za każdym razem wychodzi coś innego, ale zawsze spójnego, zawsze Twojego.Kuchnia kapsułowa jest soczysta, bo z prostych rzeczy potrafi wycisnąć cały smak. Może być pełna oliwy, niegrzeczna, tłusta, kwaśna i zupełnie nieidealna, ale zawsze prawdziwa.Bez chaosu, bez marnowania, bez miliona produktów. Bo wszystko sprowadza się do jednego zdania, które najlepiej oddaje sens tej książki: mniej składników, więcej smaku.
KUCHNIA JOGIPONAD 100 WEGETARIAŃSKICH PRZEPISÓW, DZIĘKI KTÓRYM DODASZ ENERGII CIAŁU, ODNAJDZIESZ RÓWNOWAGĘ I BĘDZIESZ SZCZĘŚLIWSZYWitaj w Kuchni jogi!Ta książka jest skierowana nie tylko do praktykujących jogę, lecz do każdego, kto chce odżywić swoje ciało i odnaleźć równowagę dzięki zdrowym, wegetariańskim posiłkom bez glutenu i rafinowanego cukru. Została podzielona na siedem rozdziałów w oparciu o siedem czakr, a każdy został skomponowany tak, by wspierać różne centra energii w twoim ciele. To pomoże ci odkryć, czego pragnie twój organizm oraz jak jeść, by zapewnić mu długotrwale zdrowie!Spróbuj odżywczych, inspirujących przepisów takich jak steki z kalafiora w kurkumie, marchewkowe gnocchi z kremem z orzechów nerkowca, cukinie nadziewane komosą ryżową czy lody z kokosa, imbiru i miso. Zyskaj zdrowie, energię i równowagę, a tym samym więcej szczęścia!
Wejdź do tajemniczego świata alchemii drinków! Ta pięknie wydana książka w twardej oprawie zawiera 26 zaklętych przepisów na koktajle - od subtelnych mikstur po wyraziste "Eliksiry Nocy", które oczarują każdą imprezę. Zjawiskowe fotografie każdej kompozycji podkreślają klimat magicznej pracowni. Idealna dla entuzjastów miksologii i fanów niezwykłych doznań.KSIĄŻKA JEST W JĘZYKU ANGIELSKIM.
Zanurz się w czarujący świat pieczenia w stylu magicznej alchemii! Pięknie wydana książka w twardej oprawie zawiera 25 urzekających przepisów - od makaroników kryształów po babeczki "Oddechu Węża", które zaskoczą każdego gościa swoimi smakami i wyglądem. Zjawiskowa fotografia każdego wypieku dodatkowo podbija klimat "zaczarowanej kuchni". Idealna dla miłośników pieczenia, którzy chcą zamienić codzienną słodką chwilę w coś zupełnie niezwykłego.KSIĄŻKA JEST W JĘZYKU ANGIELSKIM.
Tradycja wytwarzania nalewek i likierów praktykowana jest na ziemiach polskich od stuleci. "Domowe nalewki i likiery" to książka z przepisami, która zadowoli każdego konesera wykwintnych trunków produkowanych według starannie przestrzeganej, tradycyjnej receptury. Dzięki wykorzystaniu najlepszej jakości owoców i ziół, każda nalewka cechuje się charakterystycznym i niepowtarzalnym smakiem. Wszystkie przepisy przedstawione zostały w sposób jasny i przejrzysty, co umożliwia wykonanie trunków w domu. Ten praktyczny przewodnik oferuje 23 sprawdzone przepisy, dzięki którym z łatwością stworzysz w domu aromatyczne i naturalne trunki. Wydanie skupia się na wykorzystaniu naturalnych składników, aby nalewki były nie tylko smaczne, ale i wspierały zdrowie.
Na kartkach Jerozolimy Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi odkrywają ekscytującą kuchnię swojego rodzinnego miasta i jego różnorodnych muzułmańskich, żydowskich i chrześcijańskich społeczności. Obaj autorzy urodzili się w Jerozolimie w tym samym roku Tamimi po arabskiej wschodniej stronie, a Ottolenghi po żydowskiej zachodniej. Ta zachwycająca książka kucharska przedstawia, z unikalnej, międzykulturowej perspektywy, 120 przepisów: od nowatorskich dań warzywnych do słodkich, wspaniałych deserów. Ottolenghi, który jest właścicielem pięciu restauracji w Londynie i autorem dwóch innych świetnych książek kucharskich, należy do najbardziej szanowanych szefów kuchni na świecie. W Jerozolimie połączył siły z Samim Tamimi, by stworzyć najbardziej osobistą książkę kucharską, jaka kiedykolwiek powstała.
Mieszu, mieszu wraca - ale z czymś zupełnie nowym! Druga książka to pyszne zaskoczenie!Tym razem nie znajdziesz tu tradycyjnego podziału na śniadania, obiady czy desery. Zamiast tego odkryjesz propozycje dań na każdy z dwunastu miesięcy. Dzięki temu możesz gotować w rytmie natury i zawsze wykorzystać to, co najlepsze w sezonowych składnikach!Jesienią spróbujesz pulpecików dyniowych ze scamorzą, frittaty z grzybami i smażonych fig. Zima to rozgrzewające potrawy, takie jak kociołek z ciecierzycą, brokułem i grzybami lub zapiekane rigatoni z salsicią. Wiosną sięgniesz po świeże szparagi, z którymi ugotujesz wyborne risotto oraz tartę z ricottą. Latem przyrządzisz smażony bób, sałatkę z truskawkami i makaron z najlepszych pomidorów.Każdy przepis ma kod QR, który przeniesie cię do krótkiego wideo z jego przygotowaniem. To twoje zaproszenie do wspólnego gotowania!Buonissimo!
Wszyscy wiemy, że regularne i zbilansowane posiłki mają ogromny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i koncentrację. A jednak wciąż z trudnością przychodzi nam wypracowanie w tej kwestii właściwych nawyków, nie mówiąc już o regularnym przygotowaniu lunchu do pracy czy na uczelnię.Autorki książki uczą, jak to zmienić: od wybrania odpowiedniego dla nas pudełka na lunch przez planowanie zakupów i tygodniowego menu po propozycje łatwych do przygotowania, pożywnych dań. Obok solidnej porcji teorii i urozmaiconych przepisów znajdziemy tu szereg praktycznych wskazówek dotyczących samodzielnego komponowania pełnowartościowych posiłków.Ewa Sypnik-Pogorzelska i Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska to dyplomowane dietetyczki z powołania i założycielki poradni dietetycznej Dietosfera. Gotują, tworzą i inspirują już od wielu lat. Swoją wiedzą regularnie dzielą się w artykułach i książkach (m.in. wydanych nakładem Wydawnictwa RM Domowych kiszonkach czy Kuchni wegańskiej na cztery pory roku) oraz programach telewizyjnych: Dietosferze dla Kuchni+, Agentce do zdań specjalnych w TVN Style czy podczas występów w rolach ekspertek w Dzień dobry TVN i Pytaniu na śniadanie.
Doświadczony barman dzieli się swoją pasją i wiedzą o tworzeniu klasycznych drinków.Jakich składników użyć? Jak samodzielnie zrobić syrop owocowy i ziołowy? Jakie techniki barmańskie zastosować, by koktajl zaskoczył gości smakiem?Odpowiedź na te i inne pytania znajdziecie pośród 75 sprawdzonych przepisów na klasyczne drinki na bazie koniaku, brandy, ginu, tequili, rumu, whisky, wódki i innych alkoholi.Autor oprowadza po świecie koktajli z dużą finezją i nie organiczna się wyłącznie do prostych opisów receptur: zachęca do puszczenia wodzy fantazji i tworzenia wariantów klasycznych koktajli, a starannie opracowane przepisy wzbogaca podaną z humorem kroplą historii i łykiem porad, wprowadzającym w tajniki modyfikowania koktajli. W szaleństwie musi być w końcu metoda!Nieważne, czy jesteś koktajlowym amatorem czy początkującym barmanem poszukującym solidnych podstaw - ta książka jest właśnie dla ciebie.Mateusz Bala ma kilkunastoletnie doświadczenie w branży barmańskiej: miksuje, szkoli barmanów i udziela konsultacji przy tworzeniu barów. Rywalizował z najlepszymi barmanami z całej Polski w konkursach koktajlowych, plasując się na podium siedem razy. Twórca internetowego projektu "Z pamiętniczka barmana" poświęconego tworzeniu koktajli.
Ogranicz ilość cukrów prostych w diecie - odżywiaj się zdrowo!Dieta o niskim indeksie glikemicznym opiera się na takich produktach, których spożycie nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu unikamy napadów wilczego głodu i zachowujemy poczucie sytości na dłużej. To doskonała dieta nie tylko dla chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, lecz także dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć zdrowiem i zgrabną sylwetką.Autorka w przystępny sposób wyjaśnia, czym jest indeks glikemiczny produktu, jak obliczyć jego wartość w posiłkach i dlaczego powinniśmy dbać o to, by była ona jak najniższa. Oprócz wskazówek i porad w książce znajdziesz także tabele produktów o niskim, średnim i wysokim IG oraz blisko 100 przepisów na dania główne, śniadania, sałatki, koktajle, zupy, desery i przekąski - wszystkie niskocukrowe, smaczne i łatwe do przygotowania.Agata Lewandowska - dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.
Skreśl mąkę i cukier, wybierz zdrowe tłuszcze roślinne i zwierzęce – oto prawie 100 prostych przepisów na ketogeniczne potrawy od autorki bloga Ms-Fox.pl Eweliny Podrez-Siamy.
Dieta ketogeniczna polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów – produktów mącznych i zawierających cukier – na korzyść tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, zawartych w mięsie, rybach i olejach. Pozwala na skuteczne spalanie tkanki tłuszczowej i sprawia, że organizm nie doświadcza spadków energii spowodowanych wahaniami glukozy. Umiejętnie stosowana sprzyja redukcji zbędnych kilogramów, utrzymaniu zgrabnej sylwetki i dodaje witalności.
W tej książce autorka dzieli się z czytelnikami swoim doświadczeniem i radzi, jak stawiać pierwsze kroki w ketogenicznym stylu żywienia. Podaje sprawdzone receptury na pełne warzyw i zdrowych tłuszczów potrawy, z których można ułożyć całodzienne menu.
Ewelina Podrez-Siama od lat stosuje dietę ketogeniczną, dzięki czemu poskromiła insulinooporność i straciła kilkanaście kilogramów! Na co dzień jest przedsiębiorczynią i prezeską agencji digital marketingu Fox Strategy oraz specjalistką SEO, a prywatnie miłośniczką psów, entuzjastką domowego ogrodnictwa i fanką seriali. Od początku swojej przygody z ketozą prezentuje własne starannie dopracowane przepisy na blogu Ms-Fox.pl.
Do wzrostu popularności domowego wypieku chleba przyczyniło się pojawienie się specjalnych, łatwo dostępnych urządzeń. Mimo to wielu amatorów świadomie nie korzysta z tego rodzaju ułatwień. Trudno bowiem o większą satysfakcję, kiedy na stole pojawia się cudownie pachnący, własnoręcznie zagnieciony i upieczony bochenek. Zgromadzone w książce wiadomości pomogą zaznajomić się z zasadami i recepturami wypieku różnych rodzajów pieczywa. A dla cierpliwych i pilnych czytelników najlepszą nagrodą będzie cudowny zapach świeżego chleba.
Po sukcesie, jakim okazała się Italia do zjedzenia, Bartek Kieżun wyruszył do Portugalii gnany potrzebą kolejnej opowieści o malowniczych miejscach oraz kuchni niezwykłej w swej prostocie.Portugalia do zjedzenia to połączenie książki kulinarnej i przewodnika po jednym z najczęściej odwiedzanych europejskich krajów. Znajdują się w niej zarówno fantastyczne przepisy, jak i pasjonujące opowieści o historii i sztuce, które sprawiają, że bacalhau, francesinha i pieczone sardynki smakują jeszcze lepiej.
Japońska sproszkowana zielona herbata, przez wieki zarezerwowana dla wtajemniczonych, obecnie cieszy się ciągle rosnącą popularnością. W kawiarniach matcha latte stała się równie oczywistą propozycją jak cappuccino czy latte macchiato. Choć najczęściej pijemy ją jako napar, matcha świetnie odnajduje się w kuchni także w innej roli. Wzbogaca smak deserów, nadaje wypiekom subtelny aromat i wyjątkowy kolor, a w wytrawnych potrawach potrafi zaskoczyć swoją delikatną, roślinną nutą. Sięgnij po tę książkę, aby w pełni uwolnić potencjał tkwiący w rytuale, którego historia sięga 7 tysięcy lat.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?