Dobre Książki

Kulinaria

Zielone Koktajle odchudzające i dietetyczne.

39,90 zł 29,32 zł


Książka napisana przez autorkę bloga Zielone Koktajle i bestsellerów książkowych. Znajdziesz w niej 365 przepisów na fit koktajle. Każdy z nich to prawdziwa bomba witaminowa oraz obfitość składników odżywczych, które pozytywnie wpłyną na Twoją przemianę materii. W książce m.in. przepisy na koktajle: • naturalnie wspomagające odchudzanie, • ograniczające tycie i osłabiające łaknienie, • przyśpieszające metabolizm, • antycellulitowe, • fit smoothiebowls, czyli podbijające Amerykę i Europę miski koktajlowe. Odchudzanie jeszcze nigdy nie było tak przyjemne! 365 koktajli do wyboru. Każdy o spektakularnej mocy! Każdy idealny dla Ciebie. Inspiruj się przepisami i miksuj na zdrowie! „Proste, ale niebanalne przepisy na smaczne koktajle na bazie owoców i warzyw, które – zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej – powinny stanowić podstawę codziennego jadłospisu. Duża porcja pomysłów pełnych witamin i składników mineralnych!” (dr n. o zdr. Angelika Staszewska – specjalistka w zakresie dietetyki i psychodietetyki, konsultantka merytoryczna książki) „Mając pod ręką tę książkę, dieta nie kojarzy się z rezygnacją z pysznych deserów. Możemy zajadać się Malinową Rozkoszą czy Lodami z Czarnych Porzeczek, a na drugie śniadanie wypić Koktajl Czekoladowo-Śliwkowy. Książka stanowi świetne wsparcie w świadomym dbaniu o siebie. Pomaga budować satysfakcjonujące, codzienne życie”. (Katarzyna Rada – redaktor naczelna CzytajSklad.com) „Najlepsza broń w walce o szczupłą sylwetkę. Bez cukru, bez konserwantów, bez wzmacniaczy smaku. Koktajle, które tu znajdziesz, przyspieszą metabolizm, pomogą pozbyć się cellulitu i ujędrnią ciało. Świeże smaki, proste przepisy i zaskakujące połączenia. A fenomenalne smoothie bowls, czyli bijące rekordy popularności w Europie i w Stanach Zjednoczonych miski koktajlowe, zachwycą eksplozją kolorów i smaków!” (Katarzyna Krupka – wydawca WP abcZdrowie, Wirtualna Polska)
Polskie piwo. Biografia

44,90 zł 33,00 zł


"Wyraz „piwo” wywodzi się z prasłowiańskiego słowa pivo oznaczającego po prostu napój. Bo innego, ważniejszego napitku ludzkość nie wymyśliła. No, może jeszcze wino, ale to przecież napój bogów. Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy… Dave Barr – laureat Nagrody Pulitzera Opowiemy o ulubionym trunku Polaków, o jego historii, sposobach warzenia i wpływie na historię Europy i Polski. W książce znajdziecie anegdoty, przepisy i całkiem poważne komentarze historyczne. Głównym bohaterem książki jest piwowarstwo, które przez wieki podlegało licznym przeobrażeniom, było przedmiotem wysiłków miłośników i smakoszy, ale też obszarem wielkich oszustw. Toczono o nie spory polityczne, a czasem odbierano mu wolność ustawami. A mimo wszystko branża ocalała i znowu polskie piwo podbija obce rynki. Zapraszamy w podchmieloną podróż przez stulecia. Żaden kraj tak naprawdę się nie liczy, jeżeli nie ma własnego piwa i własnych linii lotniczych. Można też mieć dobrą własną drużynę piłkarską i jakąś broń masowego rażenia, ale dobre piwo to podstawa. Frank Zappa "
Przetwory domowe z warzyw

14,90 zł 13,33 zł


Na pewno wiecie, co to są (a może już sami próbowaliście przyrządzić) solone ogórki z czosnkiem, kiszona kapusta czy kompot z rabarbaru. W książce znajdziecie tradycyjne, sprawdzone przez wiele pokoleń gospodyń oraz nowe, oryginalne sposoby na przygotowanie smakowitych przetworów. Marynowany kalafior, ocet estragonowy czy chrzanowy, sałatka z kabaczków, przekąska z dyni, sok z buraków, ostry sos po gruzińsku... to tylko niektóre z przepisów, które na pewno Was zainteresują i uzupełnią Waszą wiedzę o domowych sposobach przetwarzania i konserwowania warzyw. Książka dostarcza również mnóstwo wyczerpujących informacji o przechowywaniu warzyw zarówno w postaci świeżej jak i przetworzonej oraz o ich właściwościach leczniczych i spożywczych. Jednym słowem: przetwory domowe bez tajemnic! Przeczytaj, wypróbuj przepisy, poczęstuj i zaskocz znajomych nowymi pomysłami!
Przetwory domowe z owoców

14,90 zł 13,33 zł


Jeżeli chcesz wiedzieć, jak wykonać tradycyjne oraz nowe, oryginalne przetwory z owoców (np. gruszki, jabłka, śliwki, arbuzy, truskawki) i jagód (np. jeżyny, borówki, jarzębina), to książka dla Ciebie. Znajdziesz tu ciekawe pomysły na: marynaty, konfitury, dżemy, marmolady, kompoty, słodkie desery, nalewki, likiery, soki oraz dowiesz się, jak przechowywać je w postaci świeżej i przetworzonej (np. suszone czy mrożone) oraz jakie mają właściwości lecznicze i spożywcze.
Pyszne chwasty

39,90 zł 29,32 zł


137 przepisów na dania z chwastów: sałatki, pasty i sosy, zupy, tarty i makarony, koktajle, słodkości, konfitury. Czy zamiast uparcie pozbywać się chwastów, nie prościej, przyjemniej i bardziej eko będzie po prostu je… zjeść? Zasmakuj w twarożku z kurdybankiem, upiecz wegańskie bułeczki z komosą i skosztuj spaghetti z pączkami mniszka! Dowiedz się, jak przyrządzić nalewkę z kwiatów fiołka i ugotuj risotto z koniczyny! Pokrzywa, tasznik, babka czy gwiazdnica nie muszą być wrogimi intruzami, lecz mogą stać się składnikiem wyjątkowego dania! Ta książka uczy, jak wprowadzić do codziennego menu rośliny o ciekawych smakach i wartościowych składnikach. Z fiołka, pokrzywy, stokrotki, zebranych podczas zwykłego spaceru, stworzysz niezwykłe dania.
Domowe kiszonki z owoców, warzyw i ziół

29,95 zł 22,01 zł


Zamknięte w słoiku smaki wiosny, lata i jesieni ubogacą każde danie, będą doskonałą przekąską, a także bazą do innych smakowitych potraw. Kiszonki to także wspaniały pomysł na zdrowy posiłek – pełne witamin są naturalnymi probiotykami, które wspomagają naszą odporność. Weganka, Magdalena Pieńkos, instruuje, jak kisić warzywa, owoce, grzyby, a także jak przygotować fermentowane, pełne zdrowia napoje i pomysłowe posiłki z kiszonek.
Warzywa Bogactwo witamin

3,90 zł 3,49 zł


Dlaczego warto jeść warzywa? Bo stanowią doskonałe, naturalne źródło witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Zawierają dużo wody i błonnika pokarmowego, co sprawia, że są niskokaloryczne. Pełnią ważną rolę w profilaktyce wielu chorób. Ta książka zawiera informacje o dobroczynnym wpływie warzyw na zdrowie, ich leczniczych właściwościach, zastosowaniu w medycynie, kuchni i kosmetyce. Każdy, komu drogie jest własne zdrowie i osób mu bliskich oraz chce wzbogacić swą wiedzę z zakresu zdrowego żywienia, powinien sięgnąć po ten poradnik.
Sałatki - tradycyjne, wykwintne, oryginalne

8,99 zł 8,05 zł


Jest to całkiem nowe wydanie z nowymi przepisami opracowanymi przez doświadczonych specjalistów od sztuki kulinarnej i dietetyki. Razem książka mieści aż 201 przepisów - sprawdzonych w praktyce, zarówno na zimno, jak i na ciepło, wykwintnych, standardowych, oryginalnych, w tym mięsnych, warzywnych, owocowych, deserowych, rybnych, z grzybami i innych. Zapraszamy do degustacji.
Kuchnia staropolska

29,99 zł 22,49 zł


W kuchni staropolskiej znajdziecie przepisy na goszczące niegdyś na pańskich stołach specjały zupy, rozmaite pieczenie i pasztety oraz różnego gatunku ryby, jadane nie tylko w dni postne. Wśród kulinarnych propozycji nie mogło zabraknąć deserów, choć przed wiekami repertuar słodkości był zdecydowanie skromniejszy niż w dzisiejszych czasach. Ponadto prezentujemy wyśmienite nalewki, które po sutej uczcie poprawiały samopoczucie biesiadników. Dawne receptury zostały opracowane na nowo, tak aby przyrządzone dania odpowiadały gustom współczesnych smakoszy.
Polska kuchnia regionalna

24,99 zł 21,86 zł


Czy próbowaliście kiedyś zrazów po warszawsku, śledzia po kaszubsku czy warmińskich pierożków zwanych dzyndzałkami?Dzięki tej książce nie tylko poznacie bogactwo kulinarne różnych regionów Polski oraz Kresów, ale również samodzielnie przyrządzicie te oryginalne potrawy. Kuchnia regionalna oparta jest na prostych składnikach, dostępnych na miejscu, u lokalnych dostawców.Jest to także kuchnia zgodna z rytmem pór roku, w pełni wykorzystująca smakowe i zdrowotne walory produktów sezonowych zwłaszcza takich, z których Polska naprawdę może być dumna, jak jabłka czy śliwki.
Jedz na zdrowie

19,99 zł 17,89 zł


36 super przepisów dla zbudowania diety wspierającej zdrowy styl odżywiania się.
Prosto z roślin Radosna sztuka celebrowania weganizmu

49,90 zł 36,67 zł


Odkryj zieloną stronę mocy! Alicja Radej kilka lat temu z całą rodziną przeszła na całkowicie roślinną dietę. Zadecydowały o tym względy etyczne, ale decyzja ta została nagrodzona także zdrowiem i wspaniałym samopoczuciem. Jeśli chcesz wprowadzić w swoje życie weganizm, a nie wiesz jak to zrobić, ta książka jest dla ciebie. Jak zadbać o odpowiednie wartości odżywcze? Jak przygotowywać posiłki z miłością? Jakich błędów nie popełniać? Jak dobrze kupować i jak... nie kupować? Jak rozpoznać głód fizyczny i emocjonalny? Jak celebrować prostotę w życiu i na talerzu? Ponad 120 przepisów na pyszne dania pozwoli zakosztować roślinnej przygody. Aby w pełni prowadzić wegańskie życie warto zrozumieć, że jest ono czymś więcej niż sposobem odżywiania. To filozofia, za którą stoi empatia, kontakt z naturą i samym sobą, oraz umiejętność celebrowania codzienności. Jesteś gotowy, by zrobić pierwszy krok?
A Burger To Believe In

93,45 zł 71,02 zł


A deep-dive into the art and philosophy of making the perfect hamburger, with recipes for game-changing burgers and all the accoutrements. Chris Kronner has dedicated his creative energy, professional skills, and a lifetime of burger experiences to understanding America's favorite sandwich. In his debut cookbook, this trusted chef reveals the secrets behind his art and obsession, and teaches you how to create all of the elements of a perfect burger at home. Including tips for sourcing and grinding high-quality meat, musings on what makes a good bun, creative ideas for toppings (spoiler alert: there are more bad ideas out there than good, and restraint is the name of the game), and more than forty burger accompaniments and alternatives--from superior onion rings to seasonal salads to Filet-O-Fish-inspired Crab Burgers--this book is not only a burger bible, but also a meditation on creating perfection in simplicity.
Slow West Wege. Kochaj, gotuj i żyj na całego!

59,90 zł 44,02 zł


Slow West Wege. Kochaj, gotuj i żyj na całego! nie jest typową książką kucharską wegetariańskie przepisy spotykają się tu z osobistymi opowieściami dziewczyny, która postanowiła zamieszkać z dala od miejskiego zgiełku, by żyć blisko natury, a przede wszystkim by gotować i kochać z całego serca. To czasem wzruszające, czasem śmieszne, a czasem refleksyjne historie: o miłości, o pracy, o tęsknotach i o spełnieniu. Autorka mieszka niemal na końcu świata w malowniczym Potoczku w Sudetach. Blisko polsko-czeskiej granicy, gdzie zaraz za zakrętem kończy się droga. Wśród gór, łąk i lasów prowadzi niezwykły dom gościnny: U Lokusza. Tu celebruje się prostotę, czas płynie wolniej, a satysfakcję z życia czerpie się niemal garściami. Nie je się tu mięsa, a wszystkie zwierzęta konie, kozy, koty i psy są kochane i szanowane. Bliski kontakt z przyrodą, przepiękna okolica oraz możliwość jazdy konnej (w stylu western) działają kojąco i oczyszczającą na każdego, kto tu choć raz zawitał. KATARZYNA KĘDZIOR dzieciństwo spędziła w Beskidzie Niskim. Studiowała architekturę wnętrz we Wrocławiu i wzornictwo w Warszawie. Porzuciła miejskie życie, by wyjechać na wieś. Razem ze swoim partnerem Lokuszem prowadzi dom gościnny w Kotlinie Kłodzkiej w Sudetach. Z warzyw ubóstwia buraki i kalafiora. Kocha kino, targi staroci i samotne wędrówki. Nie zamieniłaby swojego życia na żadne inne.
MasterChef Junior. Trzecia polska edycja programu

44,90 zł 33,00 zł


Uczestnicy Master Chef Junior znowu zaskakują – pasją, energią, dojrzałością i smacznymi przepisami. Czasami trudno uwierzyć, że mają tak niewiele lat. Kuchennymi sprzętami posługują się równie sprawnie jak konsolą do gier lub piłką. Pod czujnym okiem fachowców, przygotowują w programie potrawy, których nie powstydziliby się profesjonalni kucharze. Poznaj uczestników MasterChef Junior i spróbuj ich ulubionych potraw. Możesz być pewien, że mali kucharze zaskoczą Cię niebanalnymi pomysłami na śniadania i desery. Zachwycisz się proponowanymi przez nich obiadami i kolacjami. Co powiesz na różowego burgera lub własnoręcznie przygotowane praliny? Czy Twojej rodzinie przypadnie do gustu kaczka z puree z baratów i sosem żurawinowym? A może przygotujesz szarlotkę „Pychotkę” na niedzielny deser? Koniecznie wypróbuj przepisy bohaterów 3. polskiej edycji programu MasterChef Junior. I zostań bohaterem swojej kuchni!
Naturalnie i zdrowo

69,90 zł 51,37 zł


Po prostu. Bez spinania się. Sto przepisów na inspirujące wegetariańskie potrawy, których składniki znajdziesz w każdym spożywczaku. Sarah Britton wprowadza kuchnię wegetariańską na nowy tor: oto książka kucharska dopasowana do każdego budżetu i na każdy dzień tygodnia. Dania główne, dodatki, zupy, sałatki i przekąski nie wymagają skomplikowanych technik gotowania, a składniki można znaleźć w sklepie na rogu. Każdą z potraw można zmienić na wersję wegańską i bezglutenową. Każda pozwala na niekończące się wariacje kulinarne – ponieważ nadwyżkę tego, co zostało z poprzedniego dnia, z powodzeniem można wykorzystać w nowej, oszałamiającej potrawie. Na przykład jeśli z zupy imbirowo-grochowej zostało wam trochę imbiru, możecie zrobić marchew macerowaną w imbirze. Albo jeśli zostanie wam sałatki ze szmaragdowego ogrodu, możecie ją wykorzystać w tęczowym hummusie. Albo jeśli z polenty z buraczanymi wstążkami i pesto z rukoli zostanie wam pesto, możecie położyć je na kanapki z chleba razowego i przykryć jajkiem sadzonym. Ta piękna książka – pełna smacznych zdjęć – udowadnia, że gotować można z radością, a nie w pocie czoła. Że nie jest to droga przez mękę. Sarah Britton jest uznaną dietetyczką holistyczną (CNP), pisarką i fotografką. Stworzyła niezwykle popularnego bloga kulinarnego mynewroots.org, który ma ponad dwa miliony odsłon miesięcznie i odwiedzają go czytelnicy z całego świata. W 2014 roku dostał nagrodę dla najlepszego bloga kulinarnego od magazynu „Saveur”. Rok później wydała książkę My New Roots, która ukazała się w Marginesach w 2016 roku. Sarah wystąpiła w TedTalks, prowadzi seminaria z żywienia i warsztaty w całej Ameryce Północnej i Europie, brała udział w licznych projektach kulinarnych, a także pojawiała się w wielu czasopismach, takich jak „O” Oprah Winfrey czy „Whole Living”. Sarah, po kilku latach mieszkania w Kopenhadze, wraz z mężem i synem wróciła do Kanady
Veganbanda

42,00 zł 30,87 zł


Wegańskie gofry, koktajl Shreka, trójkolorowy humus, torcik bounty, mrożona kawa bananowa – na co macie ochotę? Oto książka pełna pomysłów na atrakcyjne roślinne dania oparte na warzywach, owocach, zbożach, kaszach, orzechach i pestkach. Są tu pyszne i kolorowe śniadania, przegryzki do pracy i szkoły, obiady, kolacje, efektowne przysmaki na kinderparty i… bardzo zdrowe wersje niezdrowych słodyczy. Rodzice niejadków, alergików i dzieci z nietolerancją laktozy i glutenu oraz wszyscy amatorzy kuchni wegańskiej znajdą tu prawdziwą kopalnię kuchennych inspiracji. A dzięki malarskim ilustracjom Agnieszki Skopińskiej na pewno nie pogubią się w składnikach. Gotujcie z tą książką, by dołączyć do najzdrowszej bandy świata!
Zapiekanki

26,00 zł 19,11 zł


W jaki sposób szybko przygotować pyszną potrawą z niewielu składników? Z kolejną książką z serii 3 składniki / 15 minut – to proste! W środku znajdziemy przepisy na łatwe do przyrządzenia, pożywne zapiekanki, które w dodatku można zrobić z resztek jedzenia. Zapiekane ryby, mięso, makaron czy ryż smakują inaczej. Warto na nowo odkryć ziemniaczano-serową zapiekankę na winie, endywie zapiekane z szynką czy nadziewane cannelloni i przetestować oryginalne przepisy na przykład na zapiekankę ze słodkich batatów z mlekiem kokosowym, pasternak zapiekany z orzechami laskowymi czy słodkie zapiekanki z owocami. Odbiorcy - osoby, które pragną delektować się chrupiącym, zapiekanym serem i czerpać przyjemność ze smacznych dań - wszyscy, którzy w krótkim czasie chcą przygotować wartościowy posiłek. Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę - zawiera przepisy na różnorodne zapiekanki - wykonanie poszczególnych dań nie zajmie więcej niż kwadrans - proponowane potrawy są łatwe do przygotowania i pożywne - zapiekane składniki smakują niezwykle dobrze - książka ma przystępną formę i opatrzona jest pięknymi fotografiami gotowych potraw.
Grill przez cały rok

34,89 zł 26,17 zł


Magda Grzegorczyk w swojej najnowszej książce proponuje swój zdrowy i szybki sposób na grillowanie, udowadniając, że wcale nie trzeba do tego letnich wieczorów, brykietu i podpałki. Wystarczy zaopatrzyć się w grill elektryczny lub patelnię grillową i już można cieszyć się tą metodą przyrządzania potraw niezależnie od pory roku. Znajdziesz tu przepisy na smakowite mięsa, ryby oraz warzywa z grilla, doskonałe marynaty i sosy, a także pyszne sałatki oraz inne dodatki, które świetnie pasują do grillowanych dań. Z pewnością przypadną do gustu tobie i twoim najbliższym.
Smaczna kuchnia. Szybko i prosto

39,99 zł 29,39 zł


Seria książek „Smaczna Kuchnia” zawiera zbiór wspaniałych przepisów na pyszne i łatwe do przygotowania potrawy, mające swoje źródła w różnych kulturach i zakątkach świata. „Szybko i prosto” proponuje zarówno tradycyjne polskie placki, naleśniki, zapiekanki, jak i wkradające się przebojem do naszych kuchni frittaty, tortille czy quiche. Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie.

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka