W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Bombka, halba, sznytka – kto wie, co oznaczają te słowa? A czy ktoś dziś pamięta postać Johana Prohaski – polskiego patrioty niemieckiego pochodzenia i właściciela wielkiego browaru we Lwowie? Witold Szolginia wielokrotnie powtarzał, że było to Miasto śmiechu i uśmiechu. A inny wielki piewca tego miasta Henryk Zbierzowski pisał dosłownie – Lwów zawsze lubiał pić dużo i dobrze. A pito najchętniej piwo produkowane we lwowskich browarach. Książka Sławomira Jędrzejewskiego to historia piwa we Lwowie w latach 1840–1939. To opowieść o lwowskich browarach, ich właścicielach, o wielkich fortunach i spektakularnych bankructwach. Czytelnik znajdzie tu szczegółowe informacje o rodzajach lwowskich piw, ich jakości i smaku oraz znaczeniu na rynku ogólnopolskim. Nie zabrakło również opowieści o słynnych restauracjach, knajpkach i zwykłych spelunkach i ich specyficznej klienteli. Unikalny i obszerny materiał ilustracyjny pochodzi w większości ze zbiorów własnych autora. Butelki, etykiety, podkładki, reklamy i archiwalne zdjęcia tworzą niezwykły klimat tej książki. Źródłem informacji były lwowskie gazety, przedwojenne przewodniki, wspomnieniowe książki, pamiętniki, a nawet spisy telefoniczne i adresowe. Ta książka wzbudza tęsknotę za czasami, które już dawno odeszły. Jest też wielką zachętą, aby odwiedzić Lwów i zamówić chociaż bombkę eksportowego.
W naszych supermarketach pojawia się coraz więcej egzotycznych owoców, o których pochodzeniu, a także walorach smakowych czy zdrowotnych wiemy niezbyt wiele. Mijamy je obojętnie często dlatego, że nie wiemy, jak je jeść. Oto opracowanie, które uzmysłowi nam, jak wiele tracimy, podchodząc nieufnie do czerymoi, kaki, chinoli, lepiej znanej jako marakuja, czy zapote.
Z tej książki dowiesz się między innymi:
co to jest gruszka aligatora?
za jakim owocem tęsknił na emigracji Gabriel García Márquez?
jakie drzewo Indianie uważają za palmę życia?
czy pieniądze rzeczywiście nie śmierdzą?
tego, że kiwi wcale nie pochodzi z Nowej Zelandii
kto przepada za słoniowymi wszami?
gdzie rosną owoce zwane „ogniem Zeusa”?
od kiedy Amerykanie żują gumę?
Jak smacznie i wartościowo odżywiać się po leczniczym poście? Jak zachować zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie? W książce znajdziemy wskazówki dotyczące aktywnego stylu życia i nowego startu po tygodniu postu. Dodatkowo zamieszczone zostały optymalne i sprawdzone przez lata propozycje posiłków po zakończeniu postu. Są też instrukcje wychodzenia z postu krok po kroku przez pierwsze dni, szczegółowy plan menu na pierwsze 6 dni po zakończeniu postu i wskazówki odnośnie do zastosowania innych dobroczynnych zabiegów oraz ponad 100 przepisów na smakowite dania na śniadanie, obiad i kolację.
Odbiorcy
- osoby, które dzięki świadomemu odżywianiu chcą utrwalić efekty postnej kuracji
- wszyscy, którzy chcą poprawić jakość odżywiania poprzez wprowadzanie zdrowych produktów, bogatych w mikroelementy
Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę
- zawiera wszelkie informacje potrzebne, by doprowadzić do harmonijnego procesu przemiany materii
- opisano w niej jak: odzyskać właściwe funkcjonowanie układu pokarmowego i zdrową florę jelitową, mieć więcej energii i sił witalnych, poprawić wyniki morfologii, doprowadzić do zrównoważonej gospodarki zasadowo-kwasowej, odmłodzić się, uzyskać i utrzymać zgrabną sylwetkę oraz prezentować się promiennie i świeżo
Jak schudnąć, nie głodząc się, a następnie utrzymać pożądaną wagę ciała? W jaki sposób oczyścić organizm z toksyn? Sposób odżywiania może rzeczywiście być bardzo skuteczny, jeśli znamy swój typ odżywiania, który jest uwarunkowany genetycznie, oraz stosujemy się do jego możliwości i ograniczeń podczas posiłków.
Sole Schüßlera pełnią różne funkcje w naszym organizmie. Przyczyniają się między innymi do tego, że tłuszcze, białka i węglowodany są optymalnie rozkładane. Dzięki temu pomagają również usuwać z organizmu toksyny, kwasy i niestrawione resztki pokarmu, a przemiana materii funkcjonuje bez zarzutu. Przy tym nie należy zapominać o pewnej decydującej kwestii: połączeniu typu odżywiania z niezwykle skutecznymi solami Schüßlera, które odpowiednio „dostrajają” organizm.
Odbiorcy
- osoby, które za pomocą soli Schüßlera pragną stracić zbędne kilogramy i oczyścić organizm z toksyn
- wszyscy, którzy chcą poprawić przemianę materii
Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę
- zawiera wszelkie informacje ważne dla poszczególnych typów metabolicznych, co pozwala odtruć i oczyścić organizm
- w książce znajdują się przepisy kulinarne
- oraz opis ćwiczeń wzmacniających i treningu wytrzymałościowego
Uwielbiasz spotkania przy grillu ze znajomymi lub rodziną? Udowadniamy, że możesz się nimi cieszyć bez obaw o sylwetkę i zdrowie. Co więcej, możesz przełamać nudę w menu potraw z grilla i zaskoczyć swoich gości – zdrowiem i smakiem!
Pięć znanych instagramerek podzieliło się swoimi sprawdzonymi przepisami na cudowne, aromatyczne i smakowite dania, które można przyrządzić podczas biesiadowania przy grillu. Dzięki ich pomysłom mięsa, ryby, warzywa i owoce podane z grilla nabierają niezwykłych smaków, a proste receptury pozwolą cieszyć się jednocześnie dobrym jedzeniem i znakomitym towarzystwem.
Wyjątkowa książka kucharska, brandowana przez Noizz Polska, a w niej kilkadziesiąt przepisów na streetfoodowe bestsellery, które z łatwością przygotujesz w domu.
Poznaj zdrowe, oryginalne potrawy, które podbiją serca twoich znajomych, inspiracje ulicznej kuchni świata i polskie specjalności – w nowoczesnym wydaniu. W książce znajdziesz wskazówki krok po kroku, jak szybko i sprawnie przyrządzić ulubione dania street food. A ponadto: filozofię streetfood – skąd się wywodzi, na czym polega, dlaczego podbiła serca milionów ludzi na całym świecie; charakterystykę kuchni ulicy – po czym poznać dobre uliczne żarcie?, a także najpopularniejsze destynacje – gdzie i co warto zjeść w Polsce, Europie i nie tylko. Całości dopełniają piękne, autorskie zdjęcia i stylizacje potraw. Każdy przepis linkowany do wideorealizacji na Noizz.pl!
W książce autor dzieli się własnymi tajemnicami i przedstawia 100 przepisów na przygotowanie "żywych" potraw. To właśnie oryginalne receptury stanowią zasadniczą zawartość tej książki. Dzięki konkretnym wskazówkom każdy będzie potrafił "skomponować" pełnowartościową dietę, dostosowaną do indywidualnej kondycji i uniknie typowych błędów diety wegetariańskiej i witariańskiej.
Siergiej Gładkow jest doktorem nauk matematyczno-fizycznych, w przeszłości z sukcesami zajmującym się fizyką eksperymentalną, autorem wielu publikacji. Gdy jego karierę naukową przerwała zagrażająca życiu choroba onkologiczna, postanowił zrezygnować z pomocy lekarzy i wszystkie sprawy związane ze zdrowiem wziąć w swoje ręce.
Od tego czasu minęło prawie ćwierć wieku. Autor znalazł nową drogę i cel swojego życia – poszukiwanie sposobów uzyskania jedności z Przyrodą, rozumianą jako żywy organizm. Wydał w Rosji już kilka prac na temat zdrowego odżywiania.
Jedną z głównych idei niniejszej książki jest postrzeganie budowania diety idealnej jako procesu twórczego, do którego należy podchodzić, kierując się nie narzuconymi teoriami i dogmatami, ale uważną obserwacją własnego organizmu – to w nim mamy poszukiwać symptomów rosnącej witalności.
Jak ze swojego jedzenia uczynić lekarstwo i źródło sił, a jednocześnie nadal czerpać z niego przyjemność, bez samoograniczenia i ascezy?
Z różnych perspektyw opowiadano już historię Warszawy. Ale żeby podążać w niej za zapachem piwa – tego jeszcze nie było!
W książce Piotra Wierzbickiego to właśnie browarnictwo jest głównym bohaterem. Gdzie mieszkali, a gdzie poświęcali się swojemu rzemieślnictwu piwowarzy w najdawniejszych dziejach Warszawy? Jak uwarzyć piwo? Jak stolica wypadała w produkcji piwa na tle Mazowsza? Kto rozwinął przemysł browarniczy na wielką skalę? Które piwa królowały na warszawskich stołach? Odpowiedzi na te pytania znajdziemy w „Podchmielonej historii Warszawy". Dowiemy się z niej również, co dziś zostało z piwowarskiej potęgi miasta.
Piotr Wierzbicki – warszawiak z dziada, choć może już nie z pradziada. W latach 80. i 90. działał na undergroundowej scenie muzycznej jako wydawca, organizator i dziennikarz. DJ radiowy, związany m.in. z legendarną Rozgłośnią Harcerską i Radiostacją, oraz imprezowy – rezydent praskiego klubu Hydrozagadka. Od 2011 r. pracuje jako przewodnik warszawski. Założyciel facebookowego profilu „Warszawa Na Wyrywki". Opracował około 50 warszawskich tras pieszych, rowerowych i wiślanych, które regularnie powtarza. Od kilku lat prowadzi varsavianistyczne wykłady w żoliborskim Kalinowym Sercu. Jako dziennikarz piszący o Warszawie udziela się na łamach „Skarpy Warszawskiej".Z różnych perspektyw opowiadano już historię Warszawy. Ale żeby podążać w niej za zapachem piwa – tego jeszcze nie było!
W książce Piotra Wierzbickiego to właśnie browarnictwo jest głównym bohaterem. Gdzie mieszkali, a gdzie poświęcali się swojemu rzemieślnictwu piwowarzy w najdawniejszych dziejach Warszawy? Jak uwarzyć piwo? Jak stolica wypadała w produkcji piwa na tle Mazowsza? Kto rozwinął przemysł browarniczy na wielką skalę? Które piwa królowały na warszawskich stołach? Odpowiedzi na te pytania znajdziemy w „Podchmielonej historii Warszawy". Dowiemy się z niej również, co dziś zostało z piwowarskiej potęgi miasta.
Piotr Wierzbicki – warszawiak z dziada, choć może już nie z pradziada. W latach 80. i 90. działał na undergroundowej scenie muzycznej jako wydawca, organizator i dziennikarz. DJ radiowy, związany m.in. z legendarną Rozgłośnią Harcerską i Radiostacją, oraz imprezowy – rezydent praskiego klubu Hydrozagadka. Od 2011 r. pracuje jako przewodnik warszawski. Założyciel facebookowego profilu „Warszawa Na Wyrywki". Opracował około 50 warszawskich tras pieszych, rowerowych i wiślanych, które regularnie powtarza. Od kilku lat prowadzi varsavianistyczne wykłady w żoliborskim Kalinowym Sercu. Jako dziennikarz piszący o Warszawie udziela się na łamach „Skarpy Warszawskiej".
Żmudne liczenie kalorii to już przeszłość. Jeśli od dziś zmienisz swoje nawyki żywieniowe i wkomponujesz do swojego jadłospisu więcej elementów diety sirtuinowej, schudniesz powoli, ale bezpiecznie, a potem z łatwością utrzymasz swoją wymarzoną wagę. A na okrasę korzyści dla twojego zdrowia.ZMIANA NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH ZAMIAST GŁODÓWKIWiele diet odchudzających prowadzi do utraty masy mięśniowej, która przecież doskonale spala tłuszcz. Po zakończeniu kuracji zrzucone kilogramy powracają w zawrotnym tempie, i to nierzadko z nawiązką. Skład organizmu pogarsza się, procentowy udział tkanki tłuszczowej rośnie. Takie błędne koło określane jest jako efekt jo-jo. Dzięki diecie sirtuinowej aktywujesz sirtuiny (enzymy ochronne w twoim organizmie), które zapobiegają takim procesom. Pobudzisz metabolizm i zachowasz tkankę mięśniową a nawet z łatwością wypracujesz jej jeszcze więcej, jeśli oczywiście nie zapomnisz o aktywności fizycznej.PRZECIWSTARZENIOWE WOW!Istnieją takie zakątki na ziemi, których mieszkańcy żyją dłużej i w lepszym zdrowiu niż w naszej szerokości geograficznej. Zawdzięczają to znacznym ilościom produktów sirtfood w swoim jadłospisie. Takimi miejscami są pewne wyspy włoska Sardynia czy japońska Okinawa, zwana wyspą stulatków. Podstawę jadłospisu na tej pierwszej stanowią ryby, owoce i warzywa, wraz z oliwą z oliwek i czerwonym winem. Uprawiany na Sardynii gatunek winogron cannonau charakteryzuje się szczególnie wysoką zawartością chroniącego komórki resweratrolu. Na Okinawie natomiast istotna jest nie tylko jakość tego, co na talerzu, ale przede wszystkim ilość. Dieta mieszkańców Okinawy obfituje w algi, soję i zieloną herbatę, a dewizą jest Hara Hachi Bu, czyli Zjedz tylko tyle, by nasycić się.
Pomidory warto jeść opóźniają procesy starzenia, obniżają ciśnienie krwi, działają antynowotworowo, korzystnie wpływają na układ nerwowy i wspomagają trawienie. Są też niskokaloryczne w 100 g znajduje się jedynie 18 kcal! Z naszego poradnika dowiesz się, jak krok po kroku uprawiać je w przydomowych ogródkach, w miniszklarniach oraz w pojemnikach na balkonie czy tarasie. Podpowiemy, jakie odmiany wybrać do uprawy, a ponadto, co można zrobić z pomidora: jak przygotować domowy przecier czy suszone pomidory, by korzystać z nich jesienią lub zimą. Znajdziesz tu również receptury na aromatyczne zupy, soczyste drugie dania i zdrowe śniadania oraz kolacje. Proponujemy solidną garść wiedzy i 20 przepisów na każdą porę dnia. Z nami naprawdę warto poznać smak własnego ogrodu!
Osoby cierpiące na IBS mogą w końcu cieszyć się spokojnym trawieniem! IBS (zespół jelita drażliwego) to rozpoznanie, które dotyka 15–20% światowej populacji. Dawniej leczenie zespołu obejmowało zaledwie ogólne porady, teraz jednak pojawiła się nowa, skuteczna dieta lecznicza – FODMAP. Polega ona na wyłączeniu z diety pewnych węglowodanów, dzięki czemu ulgę odczuć może nawet 75% wszystkich pacjentów. Przestrzeganie zasad FODMAP oznacza konieczność pilnowania diety, ale przede wszystkim nauczenie się unikania produktów, które podrażniają jelita – przy równoczesnym spożywaniu smacznych potraw. Książka przeznaczona jest dla każdego, kto pragnie gotować dobrze i z zachowaniem założeń diety FODMAP. Żaden przepis nie zawiera wobec tego cebuli, czosnku, glutenu ani laktozy.
Autorka zaprasza czytelników do wejścia kuchennymi drzwiami do Warszawy, która pachniała nie tylko flaczkami i pyzami, ale także móżdżkami, sztufadą, faramuszką, pulardami, kapłonami, polewkami oraz całuskami i makagigami. Brzmi trochę tajemniczo? Ta książka wszystko wyjaśni.
Choć wyodrębnienie specyfiki kuchni warszawskiej nastręcza licznych kłopotów, bo w stolicy jak w tyglu smaków mieszały się obyczaje i przyzwyczajenia mieszkańców pochodzących z różnych stanów, stron kraju i świata, to autorka starannie prześledziła historię kulinariów, by wychwycić z niej to, co charakterystyczne dla Syreniego Grodu.
Oprócz barwnych opisów zwyczajów kulinarnych, klimatu dawnych restauracji i knajp oraz wpływów innych kultur czytelnicy znajdą tu także 100 przepisów na dania, jakimi raczono się w Warszawie.
Koniec nudnych kanapek z serem! Nadeszła pudełkowa rewolucja!
Spędzasz większość dnia poza domem, ale chcesz jeść zdrowo?
Nie masz czasu na codzienne gotowanie?
Szukasz pomysłów na proste i smaczne dania na wynos?
Dominika Wójciak pokazuje, jak w łatwy sposób zaplanować i przygotować zdrowe i pyszne wegetariańskie posiłki. Dzięki praktycznym bazowym przepisom codziennie możesz jeść inną potrawę, a czas poświęcony na gotowanie ograniczysz do minimum. Korzystaj z podstawowych receptur, komponując za każdym razem zupełnie nowe danie.
Przygotuj swój lunch box tak, by z przyjemnością zaczynać przerwę obiadową. Dostosuj jedzenie do swoich preferencji, pracy, trybu życia. I baw się dobrze!
Gdy słyszysz „placki”, myślisz o amerykańskich pankejkach albo tradycyjnych plackach ziemniaczanych? Spróbuj placuszków tiramisu z czereśniami, śniadaniowych placuszków jaglanych z jajecznicą albo sojowych placków z curry z kala?ora, a odkryjesz, że możliwości jest o wiele więcej! Blisko 100 nieskomplikowanych przepisów na słodkie i wytrawne placki zachęci do kulinarnych eksperymentów.
Zaskocz rodzinę i przyjaciół potrawami inspirowanymi kuchnią z różnych zakątków świata, dzięki którym codzienny posiłek dostarczy ci niezwykłych doznań smakowych.
W książce znajdziesz pomysły na przepyszne dania mięsne, wegetariańskie oraz bezglutenowe. Różnorodne, a przy tym proste receptury, niebanalne smaki i piękne ilustracje sprawią, że nabierzesz apetytu na więcej!
O autorce:
Karolina Polkowska - z zamiłowania fotograf kulinarny, z wykształcenia historyk. Od kilku lat z powodzeniem i ogromną satysfakcją współtworzy bloga Picante Jalapeno. Uwielbia nie tylko gotować, lecz także (a może przede wszystkim) dobrze jeść, dlatego w swojej pracy przekonuje, że pomysłowe dania można przygotować bez spędzania wielu godzin w kuchni. Miłośniczka malarstwa, wędrówek górskich i muzyki jazzowej.
Naturalne źródło energii
Chciałbyś poprawić koncentrację i dodać sobie energii w zdrowy i naturalny sposób? Sięgnij po książkę o sproszkowanej zielonej herbacie matcha. Dowiesz się z niej nie tylko o jej zadziwiających właściwościach antyoksydacyjnych, ale poznasz również przepisy na pyszne dania z dodatkiem tego superfood.
Magiczna moc matchy
Czy wiesz, że potencjał antyoksydacyjny matchy jest 60,5-krotnie wyższy niż szpinaku? Dzięki niej dostarczysz organizmowi maksymalną dawkę przeciwutleniaczy, zahamujesz procesy starzenia organizmu, a twoja skóra odzyska młody wygląd. Zapewnisz sobie zastrzyk witamin A, B, C, E, K, enzymów i polifenoli. Zapobiegniesz chorobom degeneracyjnym i schorzeniom przewlekłym oraz zniwelujesz skutki ekspozycji na trucizny środowiskowe, takie jak pestycydy, promieniowanie czy chemikalia.
Matcha – zielona recepta na zdrowie!
Sezonowe warzywo to kolejna porcja przepisów na dania, których głównymi bohaterami są jarzyny. Upiecz cytrynowe szparagi, ugotuj najlepszą pomidorówkę, zamarynuj cebulę. Usmaż pietruszkowe placki i sprawdź, jak smakuje brukselka z kozim twarożkiem. Prosto, oryginalnie, obłędnie smacznie.
100 przepisów na potrawy bezmięsne • wersje wegańskie i bez glutenu
Dość gardzenia warzywami, bezlitosnego wyciągania ich na brzeg talerza, wyławiania z zupy. Grillowane dymki, spaghetti z ogórkiem, wędzone brownie z bakłażanem i ciasto pietruszkowe Dominiki Wójciak przekonają nawet roślinosceptyków do zakupów w najbliższym warzywniaku.
Basia Starecka, autorka bloga Nakarmiona Starecka,
zastępczyni redaktor naczelnej KUKBUK-a
Z każdym wypiekiem wiąże się jakaś niezapomniana historia.
Dołącz do kuchennej drużyny i zostań małym cukiernikiem!
Czy Julia poradzi sobie z wyprawą do sklepu i przedrze się przez truskawkowe krzaczki? Razem z dziewczynką przeżyj kulinarną przygodę i przygotuj pyszne muffinki! Do każdej książeczki został dołączony przepis.
To świetna zabawa - połączenie kuchennego świata i fantazji. Przypominam sobie, jak sama lepiłam ludziki z ciasta na pierogi i wrzucałam je do garnka :) [Julia Cymbaluk, MasterChef Junior]
Z każdym wypiekiem wiąże się jakaś niezapomniana historia.
Dołącz do kuchennej drużyny i zostań małym cukiernikiem!
Dlaczego wujek Mariusz nie lubi pszczółek? I czy zmieni zdanie dzięki siostrzenicy i jej miodowym łakociom? Razem z dziewczynką odwiedź ogród pełen brzęczących owadów i przygotuj słodkie ciasteczka! Do każdej książeczki został dołączony przepis.
To świetna zabawa - połączenie kuchennego świata i fantazji. Przypominam sobie, jak sama lepiłam ludziki z ciasta na pierogi i wrzucałam je do garnka :) [Julia Cymbaluk, MasterChef Junior]
Z każdym wypiekiem wiąże się jakaś niezapomniana historia.
Dołącz do kuchennej drużyny i zostań małym cukiernikiem!
Czy żyrafa i zebra mogą podróżować rodzinnym samochodem? I co mają wspólnego z pieczeniem? Razem z Julią i jej kuzynem Boryskiem odwiedź zoo i przygotuj pyszny poczęstunek! Do każdej książeczki został dołączony przepis.
To świetna zabawa - połączenie kuchennego świata i fantazji. Przypominam sobie, jak sama lepiłam ludziki z ciasta na pierogi i wrzucałam je do garnka :) [Julia Cymbaluk, MasterChef Junior]
Marieta Marecka, znana felietonistka, autorka książek kulinarnych i prezenterka TV, tym razem zaskakuje nietypową publikacją. Drinki i przekąski z Marietą to niezbędny element każdej domówki. 52 karty do gry z przepisami. Można zrobić drinka i przekąskę, a do tego wspólnie zagrać w karty. Doskonały przepis na udaną imprezę.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?