Zielone szejki to prawdziwa bomba witaminowa. Przygotowuje się je na bazie liściastych warzyw z dodatkiem owoców. Są smaczne i niezwykle odżywcze dla ludzi w każdym wieku. Zawierają dużo błonnika oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Autorka to propagatorka surowej żywności i specjalistka od zielonych koktajli. W książce przedstawia sposób na zdrowe odżywianie, nie rezygnując jednocześnie ze smaku potraw i swojego stylu życia. Promuje picie roślinnych szejków, które dostarczają organizmowi potężnej dawki chlorofilu, witamin, minerałów, enzymów i antyoksydantów. Ponadto, zawarte w publikacji historie osób pijących te odżywcze napoje oraz dodatkowe przepisy, staną się źródłem Twojej inspiracji do samodzielnego ich komponowania. Wykorzystaj ten prawdziwy cud natury.
Książka opisuje czym są i czemu ma służyć picie takich właśnie koktajli. W czasach gdy spożywa się w nadmiarze produkty przetworzone żywnościowe ważną sprawą jest udzielenie pomocy organizmowi przy procesach trawiennych i wydalaniu szkodliwych dla organizmu ludzkiego substancji. Rewolucja zielonych koktajli to książka. Autor zdając sobie sprawę z trudności wynikających podczas zmieniania zachować ludzkich podpowiada kilka przepisów na zielone koktajle aby zachęcić czytelnika do podjęcia prób w walce ze złymi nawykami żywieniowymi. Koktajle takie to przede wszystkim minerały, aminokwasy czy przeciwutleniacze - czyli samo zdrowie.Książka opisuje czym są i czemu ma służyć picie takich właśnie koktajli. W czasach gdy spożywa się w nadmiarze produkty przetworzone żywnościowe ważną sprawą jest udzielenie pomocy organizmowi przy procesach trawiennych i wydalaniu szkodliwych dla organizmu ludzkiego substancji. Rewolucja zielonych koktajli to książka. Autor zdając sobie sprawę z trudności wynikających podczas zmieniania zachować ludzkich podpowiada kilka przepisów na zielone koktajle aby zachęcić czytelnika do podjęcia prób w walce ze złymi nawykami żywieniowymi. Koktajle takie to przede wszystkim minerały, aminokwasy czy przeciwutleniacze - czyli samo zdrowie.
Uwolnijmy uzdrawiającą moc zieleniny
„Od momentu odkrycia zielonego koktajlu piję jego odmiany codziennie i dzielę się nimi z innymi. Tak bardzo przepadam za zielonymi koktajlami, że z radością będę je piła aż do ostatnich dni życia. Pokochali je gorąco wszyscy członkowie mojej rodziny i wielu naszych przyjaciół. Gdziekolwiek nie pojadę, otrzymuję nowe wieści od miłośników zielonych koktajli z całego świata. Dzięki codziennemu miksowaniu, badaniom naukowym i listom od naszych czytelników zebraliśmy w tej nowej książce najlepsze przepisy i podstawowe zasady tworzenia i spożywania zielonych koktajli.
Mam nadzieję, że Wy także z radością odkryjecie świat zielonych koktajli i znajdziecie ulubione przepisy pozwalające się cieszyć najlepszym zdrowiem. Szczęśliwego miksowania!"
VICTORIA BOUTENKO, Przedmowa
FRAGMENT KSIĄŻKI:
Przez całe dziesięciolecia dietetycy nauczali społeczeństwo o korzy-; ach płynących z jedzenia zieleniny, ale nie wiadomo było, jak włączyć świeże zielone produkty do codziennej diety ludzi. Jedyną dostępną opcją wydawało się jedzenie sałatek. Problem polega jednak na tym, że w naszym zindustrializowanym świecie smak zielonych roślin nie jest równie pociągający jak pobudzający smak przetworzonej żywności. Dlatego właśnie mimo komiksów o Popeye [marynarzu, który zyskiwał: nadzwyczajną siłę po zjedzeniu szpinaku - przyp. tłum.] i reklam z Wesołym Zielonym Olbrzymem rozpowszechnionych w latach dwudziestych, mimo że matki wciskały dzieciom brokuły, w barach z sokami pojawiły się koktajle z młodej pszenicy, a na rynku dostępne są od niedawna rozmaite suszone zieleniny, dla przeważającej większości konsumentów pozostały one nieistotnymi przystawkami lub wręcz niemiłym obowiązkiem. Także dla mnie był to problem. Wiedziałam, że muszę jeść zieleninę ale nie lubiłam jej smaku. W roku 2004 byłam już od dziesięciu lat na diecie z surowej żywności, i choć zmiana diety na surowe produkty pozwoliła mi na wyleczenie z najpoważniejszych schorzeń - obrzęków, arytmii i depresji - wciąż nie byłam tak zdrowa jakbym sobie tego życzyła.W poszukiwaniu idealnej diety dla człowieka postanowiłam zbadać zwierzęta najbardziej zbliżone genetycznie do ludzi. Dowiedziałam się,że szympansy mają około 99,4 procent genów wspólnych z człowiekiem, Jednocześnie te zwierzęta mają wyjątkowo silną naturalną odporność na AIDS, zapalenie wątroby typu C, raka, i inne śmiertelne choroby ludzi.
Świat oszalał na punkcie zielonych koktajli. Piją je nie tylko gwiazdy Hollywood, ale również wielu polskich celebrytów i sportowców. Anna Lewandowska – żona piłkarza Roberta Lewandowskiego i propagatorka zdrowego stylu życia – często zachęca do sięgania po zielone smoothie, gdyż gwarantują one nie tylko energię na cały dzień, ale również zdrową, piękną skórę i zgrabną sylwetkę. Ponadto są pełne witamin, soli mineralnych a przede wszystkich chlorofilu, który zwiększa produkcję czerwonych krwinek, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, spowalnia proces starzenia się organizmu oraz przynosi niezwykłe korzyści naszym ciałom i umysłom, wzmacniając naturalną regenerację. Victoria Boutenko, pionierka surowego żywienia i autorka popularnego w wielu krajach hitu książkowego „Zielony eliksir życia”, prezentuje kompleksowy przewodnik po leczniczych właściwościach zielonych koktajli. Ta łatwa w użyciu i pełna przydatnych informacji publikacja zawiera ponad 150 smakowitych przepisów i listę najskuteczniejszych składników odżywczych, użytecznych w walce z różnymi dolegliwościami, począwszy od drobnych niedomagań i przeziębień, po przewlekłe choroby i nadwagę. Znajdziesz w niej między innymi koktajle na piękną skórę, wzmocnienie odporności, koncentrację, zmniejszenie stresu, a także oczyszczanie organizmu. wyjątkowe smoothie to najłatwiejszy, najszybszy i najsmaczniejszy sposób spożywania warzyw liściastych w ilości niezbędnej do uzyskania i podtrzymania pełni zdrowia. Zielony zastrzyk energii.
Książka stanowi prawdziwą kopalnię informacji na temat „zielonego” żywienia. Zawarte w niej historie osób pijących odżywcze szejki oraz dodatkowe przepisy staną się źródłem Twojej inspiracji do samodzielnego ich komponowania. Niezależnie od tego czy jesteś wegetarianinem, weganinem czy amatorem mięsa regularne ich spożywanie pozytywnie wpłynie na stan Twojego zdrowia. Przekonaj się, że roślinny eliksir życia jest pokarmem doskonałym. To prawdziwy cud natury. Victoria Boutenko to propagatorka surowej żywności i zwolenniczka zielonych koktajli. Opierając się na najnowszych doświadczeniach naukowych, przedstawia w tej publikacji liczne korzyści płynące z wybierania surowych produktów zamiast tych gotowanych. Jej najnowszą i najważniejszą zasługą na polu zrozumienia żywieniowych potrzeb człowieka są badania nad wartością odżywczą zieleniny oraz propagowanie opartych na niej koktajli, które w rewolucyjny sposób pomagają osiągnąć zdrowie, niezależnie od diety czy stylu życia.
Drogi Czytelniku,
Rozpiera mnie radość, że mogę podzielić się z tobą tą książką. Na jej kartach ujawniam wiele zdumiewających faktów na temat zieleniny i wyjaśniam, dlaczego jest ona najważniejszym elementem diety człowieka. Gdy tylko zrozumiałam, że klucz do kwitnącego zdrowia znajduje się w zasięgu ręki, zaczęłam czytać wszystkie dostępne książki na temat zieleniny.
Początkowo pragnęłam jedynie ulepszyć klasyczną dietę wita-riańską. Ku mojemu zdziwieniu, podczas prac w tym kierunku odkryłam, że dodawanie zmiksowanej zieleniny do dowolnego rodzaju diety powoduje znaczącą poprawę zdrowia. Może ona nawet przewyższać korzyści płynące ze spożywania typowych witariańskich potraw zawierających stosunkowo małą ilość zieleniny. Poza tym picie koktajli jest łatwiejsze do wykonania niż przestawienie się z dnia na dzień na surową dietę. Zaobserwowałam również, że osoby codziennie spożywające zmiksowaną zieleninę zaczynają naturalnie jeść więcej „żywych" produktów.
Picie koktajli ze zmiksowanej zieleniny stanowi prosty i smaczny sposób na wykorzystanie jej leczniczych właściwości. Niezależnie od tego, czy odżywiasz się surowymi potrawami, czy stosujesz dietę wegańską, wegetariańską czy konwencjonalną, regularne spożywanie zielonych koktajli może istotnie poprawić stan twojego zdrowia. Każdy człowiek w dowolnym miejscu na świecie może cieszyć się tym dobrodziejstwem. Zapraszam cię do przekonania się, że zielenina jest dla nas pokarmem doskonałym. Mam nadzieję, że informacje tu zawarte będą dla ciebie tak przełomowe, jak były dla mnie.
Yictoria Boutenko - ze wstępu
Zielony eliksir życia
Spis treści:
Przedmowa
Wprowadzenie do nowego wydania
Wstęp
Rozdziali. Ośmiel się obserwować!
Rozdział 2. Czego brakowało w surowej diecie?
Rozdział 3. Jak odżywiają się szympansy
Rozdział 4. Rewolucja zielonych koktajli
Rozdział 5. Dlaczego tak trudno polubić zieleninę?
Rozdział 6. Zielenina - nowa grupa pokarmowa
Rozdział 7. Bogactwo białka w zieleninie
Rozdział 8. Błonnik - magiczna gąbka
Rozdział 9. Zielenina w służbie homeostazy
Rozdział 10. Znaczenie kwasu żołądkowego
Rozdział 11. Badanie roseburskie
Rozdział 12. Zielenina czyni organizm bardziej zasadowym
Rozdział 13. Zdrowa gleba jest więcej warta niż złoto
Rozdział 14. Zdrowotne właściwości chlorofilu
Rozdział 15. Mądrość roślin
Rozdział 16. Zielenina - podstawowe źródło kwasów omega-3
Rozdział 17. W hołdzie dr Ann
Historie osób pijących koktajle
Opinie uczestników badania roseburskiego
Przepisy na zielone koktajle
Źródła cytatów
Wybrana bibliografia
Indeks
O Autorce
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?