W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Jak w ciągu jednego dnia weekendu przygotować 5 kolacji? To niemożliwe? Ależ skąd! To naprawdę łatwe.
Raz w tygodniu warto kupić większą ilość podstawowych produktów, które można przechowywać, wykorzystywać je przez cały tydzień i gotować ekspresowe kolacje według przepisów podanych w książce.
Wystarczą niewielkie zmiany w organizacji pracy w kuchni i można kompletnie zrewolucjonizować gotowanie!
Odbiorcy
- osoby zabiegane, które chcą zaoszczędzić czas oraz pieniądze
- wszyscy, którzy dbają o zdrowe odżywianie
Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę
- zawiera metody i porady dotyczące ekspresowego gotowania na zapas
- przybliża organizację przygotowania podstawowych składników potraw, które następnie można przechowywać, podgrzewać i modyfikować w kolejne dni tygodnia
- zawarte w książce przepisy są łatwe, oryginalne i gwarantują pyszne potrawy, które zachęcają do rodzinnych posiłków
Nie masz czasu na układanie diet? Komponowanie posiłków i liczenie kalorii jest zdecydowanie zbyt skomplikowane? Sięgnij po gotowe rozwiązanie dr Ewy Dąbrowskiej. Planer, który trzymasz w rękach, to sprawdzony sposób pozwalający zmienić na zawsze sposób odżywiania. Znajdziesz w nim: • 6-tygodniowy plan diety: 4 dni przygotowania, 10 dni diety warzywno-owocowej, 2 tygodnie wychodzenia i 2 tygodnie stabilizacji, • ponad 30 nowych przepisów, • praktyczne porady i ilustracje, • tabele – miary postępów, • miejsce na notatki. Od dzisiaj nie masz wymówki. Połowę pracy Autorki wykonały za ciebie. Czas na twój krok.
,,Przy moim stole"" Nigelli Lawson zawiera zbiór 110 potraw, które ,,domowa bogini"" gotuje we własnym domu i podaje na stół. Teraz wszystkie mogą trafić i na wasz stół. Nigella jest wielką orędowniczką domowego gotowania, a jej nowa książka to pean na cześć jedzenia, które przygotowuje dla przyjaciół i rodziny. Po prostu pochwała codzienności. Rozgrzewające i kojące potrawy zachęcają do sięgnięcia po klasyczne przepisy - na potrawkę z kurczaka czy pudding toffi - ale też do odważnego próbowania nowości, takich jak fatteh z wołowiną i bakłażanem lub hummus z miso. Książka ,,Przy moim stole"" zainspiruje każdego, kto lubi gotować i jeść. Nie musicie znać wyrafinowanych technik, posiadać wielkiej zręczności ani wyjątkowego doświadczenia, aby przygotować potrawy z książki. Znajdziecie tam przepisy na morszczuka z boczkiem, groszkiem i cydrem czy kurczaka z ziemniakami w indyjskich przyprawach. Do tego mnóstwo kolorowych dań warzywnych, na przykład sałatka śródziemnomorska czy marchewka i fenkuł z harissą. Oczywiście nie obejdzie się bez słodkości. Nigella proponuje ratunkowe brownie, sernik z białą czekoladą oraz biszkopt z kardamonem, pomarańczą i creme fraîche, które na pewno wejdą do kanonu rodzinnych przysmaków. ,,Przy moim stole"" to wspaniały podręcznik do gotowania oraz zbiór opowieści i wspomnień. Życie jest skomplikowane, ale gotowanie wcale nie musi takie być!
Eksperci Pięciu Przemian i uzdrawiania żywnością powracają ze swoją najnowszą książką, w której omawiają zagadnienia dotyczące zdrowego odżywiania i związanych z nim mitów. Naszą uwagę skupiają na roli jelit i mózgu jelitowego w utrzymaniu zdrowia, probiotykach i prebiotykach budujących florę bakteryjną, a także skutkach zmęczenia nadnerczy czy nadmiernego przyjmowania leków. Dzięki tej publikacji dokonasz autodiagnozy swojej kondycji, przywrócisz równowagę bakteryjną jelit, zrozumiesz dlaczego powinniśmy codziennie rozrzedzać krew, a co najważniejsze otrzymasz klucz do opracowania indywidualnej, dopasowanej do Twoich potrzeb, diety opartej na Pięciu Przemianach. Osiągnij harmonię w swoim ciele!
Alergie pokarmowe to narastający problem dzisiejszych czasów. Są przyczyną wielu dolegliwości, które utrudniają i ograniczają funkcjonowanie w codziennym życiu. Do najbardziej złożonej formy alergii pokarmowej, z którą można mieć do czynienia jest nietolerancja histaminy. Często nawet lekarze nie potrafią jej wykryć ponieważ sami nie wiedzą, że ciężkie dolegliwości, z którymi borykają się pacjenci mogą mieć podłoże właśnie w nietolerancji histaminy. Na szczęście Autorka, której doskwierała ta przypadłość, zebrała w książce wszystkie ważne informacje na ten temat. Znajdziesz w niej porady na temat diety antyhistaminowej, objawów nietolerancji oraz jakie produkty zawierają go najwięcej. Dowiesz się co to jest histamina, jak jej wysoki poziom w organizmie może być dla niektórych osób niebezpieczny oraz jak zapobiegać w takich przypadkach. Samodzielnie sprawdzisz czy masz uczulenie na tę substancję oraz jakie badania u lekarza powinieneś wykonać w tym zakresie. Uwolnij się od nietolerancji pokarmowych.
Przywiązujesz wagę do tego, co jesz i czym karmisz bliskich? Niejednokrotnie zastanawiałeś się, jak unikać niepożądanych czy wręcz szkodliwych substancji w artykułach spożywczych dostępnych na rynku?Z naszej książki dowiesz się m.in., dlaczego cukier to najpowszechniejszy narkotyk, jakie konserwanty występują w jedzeniu czy gdzie szukać warzyw i owoców bez herbicydów oraz mięsa bez sterydów.Po lekturze tego poradnika bez trudu będziesz wybierał zdrowe, pozbawione chemii produkty i gotował domowe posiłki w zgodzie z naturą.
Książka autorstwa Dafne Oleksy, blogerki prowadzącej na Facebooku stronę Bezglutenowi, zawiera 35 przepisów na zdrowe i smaczne desery dla łasuchów w każdym wieku. Książeczka podzielona jest na cztery rozdziały: Desery, Ciastka i ciasteczka, Ciasta bez pieczenia oraz Śniadania na słodko, a zawarte w niej przepisy zostały tak napisane, aby w prosty i przyjemny sposób ułatwić przygotowanie przysmaków zarówno rodzicom, jak i najmłodszym kucharzom. Desery zostały zilustrowane przez Annę Jaroń.
Frédéric Patenaude, autor tej książki, jest witarianinem z prawie 25-letnim stażem. Swoją wiedzą opartą na doświadczeniu dzieli się z innymi w swoich licznych publikacjach oraz artykułach. Cieszymy się i jesteśmy dumni, że teraz, dzięki pierwszej polskiej edycji The Raw Secrets – najbardziej znanej książki o tematyce witariańskiej – także polskojęzyczna społeczność zwolenników surowej diety ma dostęp do tej rzetelnej wiedzy. Trzydzieści jeden zwięzłych rozdziałów zawiera mnóstwo cennych informacji dla osób rozważających przejście na witarianizm. W Sekretach surowej diety znajdziesz dziesiątki wskazówek, które pomogą ci opracować prostą, zdrową i odżywczą dietę. Jeśli męczą cię te same nudne, powtarzające się rady znajdujące się w prawie każdej książce na temat surowej diety wegańskiej, niniejsza publikacja cię zaskoczy!
Książka zawiera przepisy na najróżniejsze napoje, nalewki, a także likiery. Często nie doceniamy roli napojów w naszym codziennym życiu. Napoje mogą dostarczać naszemu organizmowi ważnych składników odżywczych albo jak to jest w przypadku nalewek posiadać właściwości lecznicze. Podane przepisy posiadają różną skalę trudności. Są mniej i bardziej czasochłonne. Każda pani domu z pewnością znajdzie takie, które okażą się przydatne na różne okazje: codzienny posiłek, uroczystą okazję, lub drobne niedyspozycje zdrowotne.
Na pierwszy rzut oka praca dotyczy funkcjonowania gastronomii, a więc zagadnień ekonomiczno-społecznych, ale faktycznie czytelnik może otrzymać dużo więcej - studium obyczajowości żywieniowej w ówczesnej rzeczywistości społecznej. Przez to można powiedzieć, że to dzieło dostarcza wiedzy historycznej, ale i socjologiczno-kulturowej.
Książka jest adresowana do szerokiego grona odbiorców - różnych profesji i specjalności naukowych, w różnym wieku, bardziej do tych z Wrocławia, ale i dla innych będzie ciekawą lekturą.
Fragment recenzji wydawniczej prof. dr hab. Janusza Olearnika
Przepiękna celebracja bogactwa smaków Ameryki. DAVID LEBOVITZOd początków swego istnienia Ameryka była prawdziwym tyglem kulturalnym. Przywożąc do Stanów Zjednoczonych swe nadzieje i marzenia, imigranci z całego świata dali tej ziemi niezwykle cenne podarunki: domowe przepisy, które zupełnie przeobraziły amerykańską kuchnię. Czym byłby Południowy Zachód bez pikantnych sosów z chili, Nowy Jork bez słynnych żydowskich delikatesów albo Luizjana bez kreolskich smaków gumbo i jambalayi? Dziś nie wyobrażamy już sobie Ameryki bez pizzy, pad thai, hummusu, hot dogów, sushi i strudla a każde z tych dań zostało przywiezione przez imigrantów. Kultury smaków to kulinarna celebracja wielu grup etnicznych, które przyczyniły się do stworzenia amerykańskiej kultury jedzenia. Od przystawek, przez zupy i sałatki, aż do deserów to książka kucharska pełna i znanych potraw, i zupełnie nowych aromatów, przygotowana przez najlepszych szefów kuchni wywodzących się ze wszystkich kontynentów.
Pysznie, zdrowo i sezonowo!W swojej drugiej książce autorka znanego bloga kulinarnego True Taste Hunters zaprasza swoich wielbicieli, a także tych, którzy jeszcze jej nie znają, ale też lubią gotować i zdrowo się odżywiać, w następną podróż kulinarną. Tym razem skupia się na porach roku i proponuje wyśmienite dania przyrządzane z sezonowych owoców i warzyw. Słodkie truskawki, kwaskowaty rabarbar, soczyste sierpniowe pomidory czy jesienna dynia są bohaterami niezwykłych, prostych w przygotowaniu roślinnych dań, którymi możesz rozpieszczać siebie i swoją rodzinę przez cały rok. Gotowanie niech ci umilą artystyczne plamy barwne, stworzone specjalnie przez autorkę dla podkreślenia wachlarza odcieni i kolorów każdej z pór roku. I ty stwórz swoje małe smakowite arcydzieła!Książka zawiera ponad 120 przepisów na potrawy roślinne bez glutenu i rafinowanego cukru oraz podstawowe wiadomości dotyczące gotowania, tak aby mogli z niej korzystać także ci czytelnicy, którzy dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę.
Prezentujemy przepisy na bazie polskich owoców.Wypróbuj pieczone udka kurczaka z jabłkami oraz sałatkę ze szpinaku, gruszki i sera pleśniowego, a na deser koktajl śliwkowy na maślance. Przekonasz się, że owocowe trio współgra z każdym rodzajem posiłku.
Dzięki książce Dieta ketogeniczna – szybko i łatwo, dietetyczka i popularna blogerka kulinarna Maria Emmerich obala wszelkie błędne teorie na temat gotowania ketogenicznego. Jaka jest dieta ketogeniczna? To sposób na jedzenie, które programuje twoje ciało z bycia „palnikiem” cukru do spalania tłuszczu. Kiedy dostajemy większość naszej energii z tłuszczu, dzieje się coś niesamowitego - nasze zdrowie poprawia się, a dodatkowy ciężar ciała spada. Jest to również rewolucyjny sposób na poprawę zdrowia - od raka, epilepsji, przez otyłość, choroby serca, aż po choroby autoimmunologiczne i nie tylko. Jeśli chcesz spróbować diety ketogennej, ale jesteś zajęty, zestresowany i nie wiesz, jak dostosować ją, aby twoje ciało spalało tłuszcz, ta książka jest dla Ciebie. Ponad 170 receptur, które są nie tylko szybkie i proste w przygotowaniu, ale są również specjalnie zaprojektowane, aby wspierać twoje ciało w ketozie, dzięki czemu może być leczone. Są pozbawione ziaren i zbudowane wokół prawdziwej, pełnej żywności, zgodnie z zasadami Paleo. Ponadto istnieje wiele opcji dla tych, którzy szukają dań wegetariańskich lub wolnych od orzechów, jaj, czy dań bezmlecznych co czyni ją idealną dla osób z alergiami pokarmowymi lub nietolerancjami. Dieta ketogeniczna – szybko i łatwo pokaże ci jak przygotować pyszne, odżywcze posiłki ketogenne. To łatwiejsze niż myślisz!
Ta książka jest adresowana nie tylko do miłośników kokosa, ale i do osób dbających o zdrowie. W każdym z 450 przepisów Autor dodaje jakiś element kokosa. Korzystając z przepisów dr. Fife z łatwością wprowadzisz do swojej diety olej kokosowy, który zyskał miano najzdrowszego oleju i jest niezwykle ważny dla zdrowia mózgu, poprawy pamięci i gęstości kości. Dania z mąką kokosową dostarczą do twojego organizmu dużo błonnika. Wpłynie to na uregulowanie procesów trawiennych i unormowanie wagi ciała. W książce znajdziesz przepisy na dania główne, przystawki, przekąski, desery i odżywcze napoje. Wiele z nich zostało w pełni opracowanych przez Autora i są dostępne jedynie tutaj. Zwolennicy dań wegetariańskich będą również mile zaskoczeni. Gotuj z Doktorem Kokosem.
Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i mleko w proszku są niemal w każdym produkcie spożywczym? Czy to, że produkt nie posiada glutenu oznacza, że jest zdrowy i czy mleko i nabiał są kolejną białą śmiercią tuż za cukrem i solą? Na te i inne trudne pytania odpowiada znana dietetyczka Katarzyna Turek.
Autorka rozprawia się z mitami na temat modnych dziś diet eliminacyjnych i udziela praktycznych porad, jak postępować, gdy jesteśmy zmuszeni do wykluczenia pewnych produktów z naszej diety. Wyraźnie podkreśla, że wykluczając ze względów zdrowotnych jeden produkt, należy go zamienić na inny, który dostarczy organizmowi brakujących składników. W tym celu przedstawia gotowe listy zamienników oraz 70 gotowych prostych przepisów, które ułatwią stosowanie diety w codziennym życiu. . Do lektury książki zachęca również piękna szata graficzna i kolorowe zdjęcia proponowanych potraw.
Nowa książka Alicji Rokickiej, czyli Wegan Nerd – jednej z najpopularniejszych i najczęściej nagradzanych polskich blogerek kulinarnych!
Tym razem Wegan Nerd proponuje nam… coś słodkiego. Jej fascynująca, oszałamiająca smakami, kolorami i fakturami książka to prawdziwe odkrycie nie tylko dla wegan, lecz także dla wszystkich, którzy pragną żyć zdrowiej, nie chcą krzywdzić zwierząt, a w dodatku uwielbiają bezkarnie łasować.
Daj się skusić drożdżówkom z batatów z konfiturą z czarnego bzu, bezglutenowemu biszkoptowi z morelami i lawendą, zawijańcowi z twarożkiem z nerkowców, różanej chałce, donatom Homera Simpsona lub przepysznej wegańskiej bezie z wody po ciecierzycy w puszce. Świat roślinnych słodyczy stoi przed tobą otworem!
Alicja Rokicka o sobie: Na dietę wegetariańską przeszłam jako trzynastolatka – w proteście przeciwko krzywdzie, jaką człowiek codziennie wyrządza zwierzętom. Właśnie wtedy zaczęłam gotować – głównie po to, aby udowodnić rodzinie, że wytrwam w swoim postanowieniu. Udało się! W dorosłym życiu wybrałam weganizm – dietę całkowicie eliminującą produkty odzwierzęce, nie tylko mięso – i dziś już nie wyobrażam sobie innego stylu życia. Ciebie, czytelniku, również chciałabym do takiego sposobu odżywiania zachęcić – zdrowego, zróżnicowanego, nieco zwariowanego, kolorowego i wolnego od okrucieństwa. Mam nadzieję, że dzięki moim autorskim przepisom i fotografiom znajdziesz w tej kuchni – i w weganizmie – coś dla siebie.
Nowoczesna i elegancka grafika, zachęcające i czytelne przepisy oraz smakowite zdjęcia!
Na tyle proste, że zachęcą osoby, które nie gotują i na tyle interesujące, że mistrzowie gotowania zechcą wprowadzić do swojej kuchni coś nowego!
Czym jest dieta Paleo? Jak skutecznie wprowadzić ją w życie i raz na zawsze zgubić zbędne kilogramy? W książce znajdziemy 60 przepisów na potrawy z całego świata, które są przyrządzone wedle restrykcyjnej diety dla jaskiniowców. Pomysłowe, zdrowe i błyskawiczne w przygotowaniu.
Twój kolejny krok ku długowieczności!
Sięgnij po to, co podpowiada natura, i przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem.
Z nowej książki Krystyny Dajki dowiesz się, jakie nawyki żywieniowe zapewnią ci długie życie w zdrowiu. Pomoże ci również skomponować pełnowartościowe posiłki po zakończeniu postu Daniela.
W książce znajdziesz:
100 zdrowych przepisów na cały dzień: śniadania, drugie śniadania, obiady, desery, kolacje, dodatki, soki i koktajle,
podpowiedzi, jakich produktów używać, by nadal jeść smacznie, ale zdrowo,
przydatne i ważne informacje o właściwościach miodów i ziół,
zalecenia, jak parzyć herbaty,
informacje o dodatkach do żywności, które szkodzą naszemu zdrowiu.
Książka na całe – długie i zdrowe – życie!!!
Krystyna Dajka jest dyplomowanym dietetykiem, specjalistą promocji, pedagogiki i polityki zdrowia. Regularnie prowadzi warsztaty kulinarne „Gotujemy dla zdrowia” i turnusy z postem Daniela. W 2017 roku ukazała się jej książka Post Daniela z uzdrawiającą dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej®, która od razu stała się bestsellerem.
Bursting with colourful photography, Ottolenghi SIMPLE showcases Yotam’s standout dishes that will suit whatever type of cooking you find easy – whether that’s getting wonderful food on the table in under 30 minutes, using just one pot to make a delicious meal, or a flavoursome dish that can be prepared ahead and then served when you’re ready.
These brilliant, flavour-forward dishes are all SIMPLE in at least one (but very often more than one) way:
S – short on time: less than 30 minutes
I – 10 ingredients or less
M – make ahead
P – pantry
L – lazy
E – easier than you think
Ottolenghi SIMPLE is the stunning new cookbook we have all been wishing for: Yotam Ottolenghi’s vibrant food made easy.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?