George Orwell, angielski pisarz i dziennikarz o lewicowych przekonaniach, autor "Folwarku zwierzęcego" i "Roku 1984", przez kilka lat przebywał w Birmie, brytyjskiej kolonii, służąc w Królewskiej Policji Imperialnej. Pokłosiem tego czasu jest powieść "Birmańskie dni".Orwell opisuje losy Johna Flory'ego. Jego bohater należy do społeczności białych kolonizatorów, ale jest wrażliwy na wyzysk i krzywdę miejscowej ludności. Z szacunkiem odnosi się do birmańskiej kultury i religii, a także Chińczyków i Hindusów, którzy żyją w Birmie. Z tego powodu czuje się wyobcowany w świecie białych, którzy odnoszą się z wyższością i pogardą do Birmańczyków.
Ta święta mniszka żyła prawie 1000 lat temu, ale pozostawiła niezwykle aktualne wskazówki, jak żyć w zgodzie z otaczającym nas światem i naturą. Stworzyła spójną koncepcję życia człowieka i zachowania go w zdrowiu w oparciu o zdrowe produkty.Dziś często zwracamy się w stronę duchowości, troski o przyrodę i zdefiniowania swojej roli w świecie. Tego rodzaju poszukiwania skłoniły autorkę do pogłębienia się wiedzy o naukach i diecie świętej Hildegardy. Wybrała kluczowe porady i produkty, a ich praktyczną stronę pokazała w przepisach na zdrowe, smaczne i łatwe do przygotowania dania.Poznaj holistyczną, psychosomatyczną koncepcję zdrowia człowieka według świętej Hildegardy. Bo zdrowe jedzenie to zdrowa dusza!
Ponad 1000 dokładnie sprawdzonych przepisów na potrawy, które z łatwością można przygotować z dostępnych na rynku produktów.A wszystko opisane krok po kroku, aby gotowanie mogło być relaksem i przyjemnością.
Ponad 60 przepisów na tradycyjne dania wigilijne Ponad 30 barwnych fotografii 4 działy: zimne przystawki, zupy, dania z ryb i desery. Wigilia to magiczny dzień, nawet dla tych, którzy muszą wędrować po kilku domach, aby zgodnie z tradycją przełamać się z najbliższymi opłatkiem i kolejny raz usłyszeć wyrzuty po odmowie zjedzenia porcji pierogów czy barszczyku. Dla mnie jest jednym z najpiękniejszych dni w roku, bo chociaż na chwilę mam przy sobie część rodziny. Tradycyjną wieczerzę, na którą składa się oczywiście dwanaście potraw, szykuję dzień lub nawet kilka dni wcześniej i zawsze towarzyszy mi wtedy pamięć o moim domu rodzinnym z dzieciństwa, pełnym zapachów i kobiet krzątających się po kuchni i poświęcających całą swoją uwagę daniom, tak jakby od nich zależało wszystko.
fragment Wstępu
Wieczerza wigilijna to, obok Wielkanocy, najbardziej uroczyste święto w roku. Zwykle zasiadamy do niej w gronie najbliższych w chwili, gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazda. Ta niewielka książeczka pomoże nam przygotować tradycyjną wieczerzę - zawiera 30 najbardziej popularnych przepisów na potrawy wigilijne – znajdziemy tu smakowitego śledzia, tradycyjnego karpia a także aromatyczny barszczyk z uszkami, grzybową z łazankami czy pierogi i wigilijne ciasta. W książce znalazło się również prawie 50 tekstów kolęd i pastorałek - oprócz słów tych najbardziej popularnych: Cichej nocy, Wśród nocnej ciszy czy też Przybieżeli do Betlejem znajdziemy tu teksty mniej znanych, a równie pięknych kolęd, takich jak: Wesołą nowinę, Tryumfy czy Rozkwitnęła się lilija.
Sałatka szopska, rukola z migdałami, zielony groszek z sezamem, krewetki z awokado, makaron w trzech kolorach to tylko niektóre z przeszło stu przepisów na wyśmienite sałatki.
Ponad 1000 dokładnie sprawdzonych przepisów na potrawy, które z łatwością można przygotować z dostępnych na rynku produktów.A wszystko opisane krok po kroku, aby gotowanie mogło być relaksem i przyjemnością
Ponad 1000 dokładnie sprawdzonych przepisów na potrawy, które z łatwością można przygotować z dostępnych na rynku produktów.A wszystko opisane krok po kroku, aby gotowanie mogło być relaksem i przyjemnością.
Ponad 1000 dokładnie sprawdzonych przepisów na potrawy, które z łatwością można przygotować z dostępnych na rynku produktów. A wszystko opisane krok po kroku, aby gotowanie mogło być relaksem i przyjemnością.
Ponad 1000 dokładnie sprawdzonych przepisów na potrawy, które z łatwością można przygotować z dostępnych na rynku produktów.A wszystko opisane krok po kroku, aby gotowanie mogło być relaksem i przyjemnością.
Można się pokusić o wymienienie kilku dań charakterystycznych dla kuchni portugalskiej. Takimi przysmakami są dania z dodatkiem bacalhau, czyli suszonego solonego dorsza. Portugalczycy szczycą się, że potrafią przygotować 365 dań z tak przygotowaną rybą w roli głównej.
W nadmorskich miejscowościach wszędzie suszą się płaty sztokfisza, rozwieszone na sznurkach, podobnie jak bielizna. Ten malowniczy widok nie idzie w parze z zapachem, ale za to smak stanowi nagrodę. Jednym z bardziej znanych sposobów przyrządzania portugalskiego dorsza jest bacalhau á gomes de sá, ryba namoczona w wodzie lub mleku, pieczona w naczyniu żaroodpornym z cienko pokrojonymi ziemniakami i cebulą, na koniec ozdobiona jajami na twardo i czarnymi oliwkami. Ale oczywiście są też krokiety z dorsza, pikantne pulpety z dorsza, dorsz w cieście... no i kolejne 360 odmian...
Ponad 1000 dokładnie sprawdzonych przepisów na potrawy, które z łatwością można przygotować z dostępnych na rynku produktów.
A wszystko opisane krok po kroku, aby gotowanie mogło być relaksem i przyjemnością.
Są chwile, kiedy głód nie może dłużej czekać. Dla niespodziewanych gości i głodnych dzieci szybko trzeba przygotować coś smacznego. W tej książce znajduje się prawie 1000 przepisów na zróżnicowane dania, które można przygotować w kilka minut: zrazy zawijane z ziołami i marchewką, sałatkę z szyjkami raków czy filet rybny na warzywach.
Po wielu latach poszukiwań smaków, w czasie, których niemałą inspirację stanowiły podróże, lubię wracać do korzeni. Ponieważ wszyscy wiedzą, że przysłowia są mądrością narodów, tak jak większość Polaków zetknęłam się z przysłowiem ,,cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie"". W oczywisty sposób wynika z tego, że warto się zainteresować kuchnią polską. Nie można jej poznać w restauracjach, w których zwykle serwuje się potrawy ,,uniwersalne"", chociaż coraz częściej pojawiają się regionalne kartacze, kołduny czy kołaczki. Opiszę tutaj dania proste, takie jak krupnik, bigos czy pierogi, które niezależnie od wieku i upodobań biesiadników zawsze cieszą się powodzeniem. To właśnie śledź po polsku, zrazy zawijane, buraczki i mazurki stanowią o tym, że nasza kuchnia zasługuje na uwagę. Jak pisał klasyk naszej kuchni narodowej Stanisław Czerniecki: Tak mi się bowiem zdało, żebyś wprzód skosztował staropolskich potraw, w których jeżeli swojemu nie znajdzie apetytowi ukontentowania, do dalszych i specjalniejszych cię odsyłam. Elżbieta Adamska
Ponad 1000 dokładnie sprawdzonych przepisów na potrawy, które z łatwością można przygotować z dostępnych na rynku produktów. A wszystko opisane krok po kroku, aby gotowanie mogło być relaksem i przyjemnością.
Pełna gama potraw: wszystkie rodzaje posiłków, codziennych i na specjalne okazje. Dania tradycyjne obok współczesnych.
Wszystkie przepisy dokładnie sprawdzone pod kątem dostępności składników i możliwości przygotowania
Aquae vitae to po łacinie woda życia, termin oznaczający wszelkiego rodzaju nalewki. W Polsce przyjął się pod nieco zniekształconą nazwą ""okowita"", którą określano wódki produkowane według własnych receptur. Z kolei etymologię słowa ""wódka"" można wywodzić do wody, ale pierwotnie mianem tym określano wody lecznicze, mające służyć zachowaniu zdrowia i urody. Później słowo ""wódka"" objęło znaczeniem alkoholowe wyciągi, które miały leczyć wszelkie dolegliwości oraz wódki ""woniejące"", czyli pachnące. Alkohol wytwarzano głównie z zacierów żytnich lub owocowych i łączono z ziołami, kwiatami, pestkami, nasionami, warzywami i olejkami.Początkowo techniki produkcji nalewek najlepiej opanowali mnisi. Wkrótce zagościły one na stołach karczm i dworów szlacheckich.Dziś znamy przeszło sześćset gatunków wódek i na różnego rodzaju prezentacjach stale pojawiają się nowe smaki.Od agrestówki, absyntu i alaszu do żubrówki i żurawinówki, czyli ponad sto przepisów na nalewki domowe według starych, sprawdzonych przepisów.
Opiszę tutaj dania proste, takie jak krupnik, bigos czy pierogi, które niezależnie od wieku i upodobań biesiadników zawsze cieszą się powodzeniem. To właśnie śledź po polsku, zrazy zawijane, buraczki i mazurki stanowią o tym, że nasza kuchnia zasługuje na uwagę.
Jak pisał klasyk naszej kuchni narodowej Stanisław Czerniecki: Tak mi się bowiem zdało, żebyś wprzód skosztował staropolskich potraw, w których jeżeli swojemu nie znajdzie apetytowi ukontentowania, do dalszych i specjalniejszych cię odsyłam.
Elżbieta Adamska
In Poland there is a well-known saying, ""Proverbs are the wisdom of nations"". Like most Poles I have heard the proverb, ""The grass is greener on the other side of the fence"" meaning that we undervalue familiar things and may not even know what treasures we possess. One such treasure is Polish cuisine. It is rarely featured in restaurant, which usually offer ""universal"" dishes, although such local delicacies as kartacze (potato dumplings with minced meat, also known as cepelinai), kolduny (dough dumplings stuffed with meat) and kolaczki (sweet cakes with cheese filling_ are served more and more often. Here, I will describe simple dishes such as krupnik (barley soup), bigos (cabbage stew) and pierogi, which are always met with enthusiasm, regardless of the age or personal preferences of the eater. It is foods such as Polish herring, zrazy, red beets and mazurek cake that make Polish cookery so worthy of interest. Elżbieta Adamska
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?