W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
W książce autor dzieli się własnymi tajemnicami i przedstawia 100 przepisów na przygotowanie "żywych" potraw. To właśnie oryginalne receptury stanowią zasadniczą zawartość tej książki. Dzięki konkretnym wskazówkom każdy będzie potrafił "skomponować" pełnowartościową dietę, dostosowaną do indywidualnej kondycji i uniknie typowych błędów diety wegetariańskiej i witariańskiej.
Siergiej Gładkow jest doktorem nauk matematyczno-fizycznych, w przeszłości z sukcesami zajmującym się fizyką eksperymentalną, autorem wielu publikacji. Gdy jego karierę naukową przerwała zagrażająca życiu choroba onkologiczna, postanowił zrezygnować z pomocy lekarzy i wszystkie sprawy związane ze zdrowiem wziąć w swoje ręce.
Od tego czasu minęło prawie ćwierć wieku. Autor znalazł nową drogę i cel swojego życia – poszukiwanie sposobów uzyskania jedności z Przyrodą, rozumianą jako żywy organizm. Wydał w Rosji już kilka prac na temat zdrowego odżywiania.
Jedną z głównych idei niniejszej książki jest postrzeganie budowania diety idealnej jako procesu twórczego, do którego należy podchodzić, kierując się nie narzuconymi teoriami i dogmatami, ale uważną obserwacją własnego organizmu – to w nim mamy poszukiwać symptomów rosnącej witalności.
Jak ze swojego jedzenia uczynić lekarstwo i źródło sił, a jednocześnie nadal czerpać z niego przyjemność, bez samoograniczenia i ascezy?
Z różnych perspektyw opowiadano już historię Warszawy. Ale żeby podążać w niej za zapachem piwa – tego jeszcze nie było!
W książce Piotra Wierzbickiego to właśnie browarnictwo jest głównym bohaterem. Gdzie mieszkali, a gdzie poświęcali się swojemu rzemieślnictwu piwowarzy w najdawniejszych dziejach Warszawy? Jak uwarzyć piwo? Jak stolica wypadała w produkcji piwa na tle Mazowsza? Kto rozwinął przemysł browarniczy na wielką skalę? Które piwa królowały na warszawskich stołach? Odpowiedzi na te pytania znajdziemy w „Podchmielonej historii Warszawy". Dowiemy się z niej również, co dziś zostało z piwowarskiej potęgi miasta.
Piotr Wierzbicki – warszawiak z dziada, choć może już nie z pradziada. W latach 80. i 90. działał na undergroundowej scenie muzycznej jako wydawca, organizator i dziennikarz. DJ radiowy, związany m.in. z legendarną Rozgłośnią Harcerską i Radiostacją, oraz imprezowy – rezydent praskiego klubu Hydrozagadka. Od 2011 r. pracuje jako przewodnik warszawski. Założyciel facebookowego profilu „Warszawa Na Wyrywki". Opracował około 50 warszawskich tras pieszych, rowerowych i wiślanych, które regularnie powtarza. Od kilku lat prowadzi varsavianistyczne wykłady w żoliborskim Kalinowym Sercu. Jako dziennikarz piszący o Warszawie udziela się na łamach „Skarpy Warszawskiej".Z różnych perspektyw opowiadano już historię Warszawy. Ale żeby podążać w niej za zapachem piwa – tego jeszcze nie było!
W książce Piotra Wierzbickiego to właśnie browarnictwo jest głównym bohaterem. Gdzie mieszkali, a gdzie poświęcali się swojemu rzemieślnictwu piwowarzy w najdawniejszych dziejach Warszawy? Jak uwarzyć piwo? Jak stolica wypadała w produkcji piwa na tle Mazowsza? Kto rozwinął przemysł browarniczy na wielką skalę? Które piwa królowały na warszawskich stołach? Odpowiedzi na te pytania znajdziemy w „Podchmielonej historii Warszawy". Dowiemy się z niej również, co dziś zostało z piwowarskiej potęgi miasta.
Piotr Wierzbicki – warszawiak z dziada, choć może już nie z pradziada. W latach 80. i 90. działał na undergroundowej scenie muzycznej jako wydawca, organizator i dziennikarz. DJ radiowy, związany m.in. z legendarną Rozgłośnią Harcerską i Radiostacją, oraz imprezowy – rezydent praskiego klubu Hydrozagadka. Od 2011 r. pracuje jako przewodnik warszawski. Założyciel facebookowego profilu „Warszawa Na Wyrywki". Opracował około 50 warszawskich tras pieszych, rowerowych i wiślanych, które regularnie powtarza. Od kilku lat prowadzi varsavianistyczne wykłady w żoliborskim Kalinowym Sercu. Jako dziennikarz piszący o Warszawie udziela się na łamach „Skarpy Warszawskiej".
Jeśli często chorujesz możesz radykalnie poprawić stan zdrowia, jedząc produkty pełne dynamicznych probiotyków, które doładują Twoje ciało! Dzięki tej książce naucz się nie tylko przygotowywać probiotyczną żywność i przekonasz do niej całą swoją rodzinę. Dowiesz się, jak łatwo włączyć te produkty do swojej diety i nauczysz się je przygotować. To jest naprawdę proste i tanie!Kiszone warzywa: znakomicie robią na żołądek, wspierają aktywność układu odpornościowego, pomagają łagodzić skutki autyzmu, nie zawierają pestycydów, są pełne pożytecznych bakterii, eliminują zespół jelita drażliwego, pomagają obniżyć poziom cholesterolu.Twój przewodnik po probiotycznej żywności.
Żmudne liczenie kalorii to już przeszłość. Jeśli od dziś zmienisz swoje nawyki żywieniowe i wkomponujesz do swojego jadłospisu więcej elementów diety sirtuinowej, schudniesz powoli, ale bezpiecznie, a potem z łatwością utrzymasz swoją wymarzoną wagę. A na okrasę korzyści dla twojego zdrowia.ZMIANA NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH ZAMIAST GŁODÓWKIWiele diet odchudzających prowadzi do utraty masy mięśniowej, która przecież doskonale spala tłuszcz. Po zakończeniu kuracji zrzucone kilogramy powracają w zawrotnym tempie, i to nierzadko z nawiązką. Skład organizmu pogarsza się, procentowy udział tkanki tłuszczowej rośnie. Takie błędne koło określane jest jako efekt jo-jo. Dzięki diecie sirtuinowej aktywujesz sirtuiny (enzymy ochronne w twoim organizmie), które zapobiegają takim procesom. Pobudzisz metabolizm i zachowasz tkankę mięśniową a nawet z łatwością wypracujesz jej jeszcze więcej, jeśli oczywiście nie zapomnisz o aktywności fizycznej.PRZECIWSTARZENIOWE WOW!Istnieją takie zakątki na ziemi, których mieszkańcy żyją dłużej i w lepszym zdrowiu niż w naszej szerokości geograficznej. Zawdzięczają to znacznym ilościom produktów sirtfood w swoim jadłospisie. Takimi miejscami są pewne wyspy włoska Sardynia czy japońska Okinawa, zwana wyspą stulatków. Podstawę jadłospisu na tej pierwszej stanowią ryby, owoce i warzywa, wraz z oliwą z oliwek i czerwonym winem. Uprawiany na Sardynii gatunek winogron cannonau charakteryzuje się szczególnie wysoką zawartością chroniącego komórki resweratrolu. Na Okinawie natomiast istotna jest nie tylko jakość tego, co na talerzu, ale przede wszystkim ilość. Dieta mieszkańców Okinawy obfituje w algi, soję i zieloną herbatę, a dewizą jest Hara Hachi Bu, czyli Zjedz tylko tyle, by nasycić się.
Pomidory warto jeść opóźniają procesy starzenia, obniżają ciśnienie krwi, działają antynowotworowo, korzystnie wpływają na układ nerwowy i wspomagają trawienie. Są też niskokaloryczne w 100 g znajduje się jedynie 18 kcal! Z naszego poradnika dowiesz się, jak krok po kroku uprawiać je w przydomowych ogródkach, w miniszklarniach oraz w pojemnikach na balkonie czy tarasie. Podpowiemy, jakie odmiany wybrać do uprawy, a ponadto, co można zrobić z pomidora: jak przygotować domowy przecier czy suszone pomidory, by korzystać z nich jesienią lub zimą. Znajdziesz tu również receptury na aromatyczne zupy, soczyste drugie dania i zdrowe śniadania oraz kolacje. Proponujemy solidną garść wiedzy i 20 przepisów na każdą porę dnia. Z nami naprawdę warto poznać smak własnego ogrodu!
Osoby cierpiące na IBS mogą w końcu cieszyć się spokojnym trawieniem! IBS (zespół jelita drażliwego) to rozpoznanie, które dotyka 15–20% światowej populacji. Dawniej leczenie zespołu obejmowało zaledwie ogólne porady, teraz jednak pojawiła się nowa, skuteczna dieta lecznicza – FODMAP. Polega ona na wyłączeniu z diety pewnych węglowodanów, dzięki czemu ulgę odczuć może nawet 75% wszystkich pacjentów. Przestrzeganie zasad FODMAP oznacza konieczność pilnowania diety, ale przede wszystkim nauczenie się unikania produktów, które podrażniają jelita – przy równoczesnym spożywaniu smacznych potraw. Książka przeznaczona jest dla każdego, kto pragnie gotować dobrze i z zachowaniem założeń diety FODMAP. Żaden przepis nie zawiera wobec tego cebuli, czosnku, glutenu ani laktozy.
Autorka zaprasza czytelników do wejścia kuchennymi drzwiami do Warszawy, która pachniała nie tylko flaczkami i pyzami, ale także móżdżkami, sztufadą, faramuszką, pulardami, kapłonami, polewkami oraz całuskami i makagigami. Brzmi trochę tajemniczo? Ta książka wszystko wyjaśni.
Choć wyodrębnienie specyfiki kuchni warszawskiej nastręcza licznych kłopotów, bo w stolicy jak w tyglu smaków mieszały się obyczaje i przyzwyczajenia mieszkańców pochodzących z różnych stanów, stron kraju i świata, to autorka starannie prześledziła historię kulinariów, by wychwycić z niej to, co charakterystyczne dla Syreniego Grodu.
Oprócz barwnych opisów zwyczajów kulinarnych, klimatu dawnych restauracji i knajp oraz wpływów innych kultur czytelnicy znajdą tu także 100 przepisów na dania, jakimi raczono się w Warszawie.
Koniec nudnych kanapek z serem! Nadeszła pudełkowa rewolucja!
Spędzasz większość dnia poza domem, ale chcesz jeść zdrowo?
Nie masz czasu na codzienne gotowanie?
Szukasz pomysłów na proste i smaczne dania na wynos?
Dominika Wójciak pokazuje, jak w łatwy sposób zaplanować i przygotować zdrowe i pyszne wegetariańskie posiłki. Dzięki praktycznym bazowym przepisom codziennie możesz jeść inną potrawę, a czas poświęcony na gotowanie ograniczysz do minimum. Korzystaj z podstawowych receptur, komponując za każdym razem zupełnie nowe danie.
Przygotuj swój lunch box tak, by z przyjemnością zaczynać przerwę obiadową. Dostosuj jedzenie do swoich preferencji, pracy, trybu życia. I baw się dobrze!
Gdy słyszysz „placki”, myślisz o amerykańskich pankejkach albo tradycyjnych plackach ziemniaczanych? Spróbuj placuszków tiramisu z czereśniami, śniadaniowych placuszków jaglanych z jajecznicą albo sojowych placków z curry z kala?ora, a odkryjesz, że możliwości jest o wiele więcej! Blisko 100 nieskomplikowanych przepisów na słodkie i wytrawne placki zachęci do kulinarnych eksperymentów.
Zaskocz rodzinę i przyjaciół potrawami inspirowanymi kuchnią z różnych zakątków świata, dzięki którym codzienny posiłek dostarczy ci niezwykłych doznań smakowych.
W książce znajdziesz pomysły na przepyszne dania mięsne, wegetariańskie oraz bezglutenowe. Różnorodne, a przy tym proste receptury, niebanalne smaki i piękne ilustracje sprawią, że nabierzesz apetytu na więcej!
O autorce:
Karolina Polkowska - z zamiłowania fotograf kulinarny, z wykształcenia historyk. Od kilku lat z powodzeniem i ogromną satysfakcją współtworzy bloga Picante Jalapeno. Uwielbia nie tylko gotować, lecz także (a może przede wszystkim) dobrze jeść, dlatego w swojej pracy przekonuje, że pomysłowe dania można przygotować bez spędzania wielu godzin w kuchni. Miłośniczka malarstwa, wędrówek górskich i muzyki jazzowej.
Sezonowe warzywo to kolejna porcja przepisów na dania, których głównymi bohaterami są jarzyny. Upiecz cytrynowe szparagi, ugotuj najlepszą pomidorówkę, zamarynuj cebulę. Usmaż pietruszkowe placki i sprawdź, jak smakuje brukselka z kozim twarożkiem. Prosto, oryginalnie, obłędnie smacznie.
100 przepisów na potrawy bezmięsne • wersje wegańskie i bez glutenu
Dość gardzenia warzywami, bezlitosnego wyciągania ich na brzeg talerza, wyławiania z zupy. Grillowane dymki, spaghetti z ogórkiem, wędzone brownie z bakłażanem i ciasto pietruszkowe Dominiki Wójciak przekonają nawet roślinosceptyków do zakupów w najbliższym warzywniaku.
Basia Starecka, autorka bloga Nakarmiona Starecka,
zastępczyni redaktor naczelnej KUKBUK-a
Z każdym wypiekiem wiąże się jakaś niezapomniana historia.
Dołącz do kuchennej drużyny i zostań małym cukiernikiem!
Czy Julia poradzi sobie z wyprawą do sklepu i przedrze się przez truskawkowe krzaczki? Razem z dziewczynką przeżyj kulinarną przygodę i przygotuj pyszne muffinki! Do każdej książeczki został dołączony przepis.
To świetna zabawa - połączenie kuchennego świata i fantazji. Przypominam sobie, jak sama lepiłam ludziki z ciasta na pierogi i wrzucałam je do garnka :) [Julia Cymbaluk, MasterChef Junior]
Z każdym wypiekiem wiąże się jakaś niezapomniana historia.
Dołącz do kuchennej drużyny i zostań małym cukiernikiem!
Dlaczego wujek Mariusz nie lubi pszczółek? I czy zmieni zdanie dzięki siostrzenicy i jej miodowym łakociom? Razem z dziewczynką odwiedź ogród pełen brzęczących owadów i przygotuj słodkie ciasteczka! Do każdej książeczki został dołączony przepis.
To świetna zabawa - połączenie kuchennego świata i fantazji. Przypominam sobie, jak sama lepiłam ludziki z ciasta na pierogi i wrzucałam je do garnka :) [Julia Cymbaluk, MasterChef Junior]
Z każdym wypiekiem wiąże się jakaś niezapomniana historia.
Dołącz do kuchennej drużyny i zostań małym cukiernikiem!
Czy żyrafa i zebra mogą podróżować rodzinnym samochodem? I co mają wspólnego z pieczeniem? Razem z Julią i jej kuzynem Boryskiem odwiedź zoo i przygotuj pyszny poczęstunek! Do każdej książeczki został dołączony przepis.
To świetna zabawa - połączenie kuchennego świata i fantazji. Przypominam sobie, jak sama lepiłam ludziki z ciasta na pierogi i wrzucałam je do garnka :) [Julia Cymbaluk, MasterChef Junior]
Marieta Marecka, znana felietonistka, autorka książek kulinarnych i prezenterka TV, tym razem zaskakuje nietypową publikacją. Drinki i przekąski z Marietą to niezbędny element każdej domówki. 52 karty do gry z przepisami. Można zrobić drinka i przekąskę, a do tego wspólnie zagrać w karty. Doskonały przepis na udaną imprezę.
Uff, mama zajęta szykowaniem śniadania na pewno nic nie zauważy. Niestety, nie przewidziałem, że tata jeszcze będzie w domu właśnie mi się jakoś dziwnie przyglądał. Nie wiedziałem, czy on się śmieje, czy martwi. Chyba coś podejrzewałCo chce ukryć przed swoimi rodzicami przedszkolak o imieniu Szymon? Co podejrzewa tata? Zajrzyjcie do środka i poznajcie wesołą opowieść o tym niezwykłym chłopcu! Przeżyjcie z nim chwile radości i smutku. Nauczcie się stawiać czoło przeciwnościom. Odkryjcie w sobie mistrzów kucharzenia.Książka zawiera:humorystyczną opowieść o przedszkolaku Szymonie stawiającym czoło alergii,przepisy kulinarne,zadania do wykonania,porady dla rodziców.Dzieci, które na co dzień borykają się z konsekwencjami przewlekłej choroby lub uciążliwej przypadłości zdrowotnej, często doświadczają poczucia niesprawiedliwości. Wraz z Szymonem, jego mamą i tatą dzieciaki z alergią mogą spojrzeć na swoje schorzenie z innej pogodnej i kolorowej perspektywy. To duże wsparcie dla dziecka i jego rodziny, nie tylko tej z alergią.Weronika Dzierżawa-Nalewajskapsycholog dziecięcy, psychoterapeutkaMałgorzata Osipiak, z wykształcenia nauczyciel, pedagog specjalny. Absolwentka Akademii Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie. Dotychczas pracowała w przedszkolach jako pomoc nauczyciela, nauczyciel/wychowawca grupy oraz dyrektor merytoryczny przedszkola. Autorka wewnątrzprzedszkolnego Programu Wychowania i Edukacji Przedszkolnej: Wiem, jak żyć zdrowo i bezpiecznie. Obecnie spełnia się w roli żony i mamy dwóch małych synków.
Pozwólmy się ponieść wyobraźni i uchylmy drzwi do niegdyś bardzo znanych, a dziś zapomnianych łódzkich kawiarni. Poczujmy klimat, swoisty „genius loci” ważnych na mapie dwudziestowiecznej Łodzi wyjątkowych miejsc, porównywanych do krakowskiej Jamy Michalikowej. Odwiedźmy kawiarnie: „U Roszka”, „Fraszkę” i „Honoratkę”.
W tych jakże różnych wnętrzach toczą się rozmowy na tematy społeczne, towarzyskie i szeroko pojętej sztuki. Namiętne dyskusje nasycone są erudycją, skrzą dowcipem i ciętą ripostą, obfitują w anegdoty, natchnione pomysły i wizje. Żarliwi polemiści to znani twórcy, ludzie niepowtarzalni, błyskotliwi i obdarzeni wielkim talentem – Tuwim, Reymont, Broniewski, Brzechwa, Schiller, Komeda, Polański, Wajda i wielu, wielu innych.
Zapraszamy na „pół czarnej” w wyjątkowym towarzystwie intelektualnej i artystycznej elity, która gościła w „dymiących Atenach”, zaprzeczając krzywdzącym opiniom, że Łódź, to „pustynia kulturalna”. Naszym przewodnikiem niech będzie ta książka.
Właściwe żywienie małego dziecka jest dla zapracowanych rodziców nie lada wyzwaniem. Chcemy dawać maluchom wszystko, co najlepsze. Ale jak sprawić, by szybko i sprawnie powstały wartościowe i smaczne dania? Niniejsza książka będzie nieocenioną pomocą dla wszystkich borykających się z tym problemem. Zawiera ona szeroki wybór przepisów na różnorodne dania dostosowane do wieku dziecka, które pobudzą jego zmysł smaku. Nawet zapracowani rodzice mogą znaleźć 2 lub 3 godziny w tygodniu na ugotowanie domowych posiłków dla swojego dziecka. Wszystko zależy od chęci i dobrej organizacji.
Pozwól swojemu dziecku odkrywać bogactwo smaków już od kołyski!
Odbiorcy
– rodzice dzieci do 3 lat;
– rodzice niemający wiele czasu na przygotowywanie posiłków;
– rodzice chcący wzbogacić jadłospis dzieci;
– wszyscy, którzy szukają pomysłów na smaczne i wartościowe dania dla małych dzieci.
Dlaczego warto nabyć tę książkę
– zawiera bardzo szeroki wybór przepisów na każdą porę roku;
– kładzie nacisk na różnorodność i bogactwo proponowanych produktów;
– umożliwia żywienie dziecka w sposób w pełni zaspokajający jego potrzeby żywieniowe.
Metoda na Zdrowie… to przejrzysty poradnik, w którym zebrane zostały najróżniejsze propozycje przygotowania ziół i potraw, prostych kuracji naturalnych, a także porady i wskazówki od słynnych zielarzy i naturalistów.
Alfabetycznie uporządkowanie, rozbudowany spis treści oraz indeks pomagający w szybkim odnalezieniu potrzebnych informacji, a przystępny język i praktyczne wskazówki ułatwią ich wykorzystanie. Do tych porad wraca się często!
Metoda na zdrowie to zestawienie kuracji i porad posegregowanych w następujące działy:
• Problemy żołądkowe
• Bezsenność
• Przeziębienie, katar, ból gardła
• Reumatyzm, bóle stawów i kręgosłupa
• Serce i układ krążenia
• Skóra- rozwiązywanie problemów
• Wzmocnienie odporności
• Problemy z wątrobą
• Stres, Nerwy
• Wzrok
• Odchudzanie i nadwaga
• Wspomaganie pamięci
Czy zawsze około południa Twój organizm wysyła Ci niepokojące sygnały? Czujesz nagłą potrzebę opuszczenia stanowiska pracy? Te objawy są oczywiste – to PORA NA LUNCH!
Dlaczego własnoręcznie przyrządzony posiłek jest o wiele smaczniejszy i tańszy od kupionego?
Jak zapakować przygotowane jedzenie, żeby mieć jeszcze więcej przyjemności z lunchu?
Które produkty zawsze warto mieć w lodówce, żeby łatwo i sprawnie przyrządzić naprawdę smaczny posiłek?
Jakie zioła warto uprawiać na parapecie, a jakie przyprawy trzymać na biurku w pracy?
CAROLINE CRAIG i SOPHIE MISSING postanowiły „ugryźć” lunch ze wszystkich stron. W rozsądny sposób pokazują, jak możesz zaoszczędzić pieniądze i jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania smacznego dania czy sosu. W zabawny sposób opisują także pomysły na proste i łatwo dostępne opakowania lunchowe.
Wyjątkowe przepisy na szybkie dania lunchowe dla każdego: wegańskie, wegetariańskie, z dodatkiem mięsa lub ryb, na ciepło i na zimno. Każdy przepis pomysłowo podzielony jest na dwie części: to, co możesz przygotować w domu i to, jak powinieneś dokończyć danie tuż przed jedzeniem – kiedy dodać sos i przyprawy, żeby danie było najsmaczniejsze.
Sugerowana lista zakupów, podany czas i dokładny sposób przyrządzania posiłków oraz harmonogram wykorzystania zakupionych produktów ułatwi Ci zrobienie lunchu, który najbardziej lubisz!
Przygotuj i bądź dumny ze swojego lunchu: zawijas z ciasta filo z serem feta i pikantnym szpinakiem, pikantna zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym, sałatka makaronowa ze szpinakiem, z pomidorami i fetą czy czekoladowa krajanka bez pieczenia i wiele, wiele innych!
Ta książka jest skierowana do wielbicieli najszlachetniejszego trunku, jaki nauczył się przygotowywać człowiek. Barman Gianfranco Di Niso otworzy przed nami wspaniały, pełen niespodzianek świat koktajli przygotowywanych na bazie win.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?