W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
“Les diners de Gala is uniquely devoted to the pleasures of taste … If you are a disciple of one of those calorie-counters who turn the joys of eating into a form of punishment, close this book at once; it is too lively, too aggressive, and far too impertinent for you.”—Salvador Dalí
Food and surrealism make perfect bedfellows: sex and lobsters, collage and cannibalism, the meeting of a swan and a toothbrush on a pastry case. The opulent dinner parties thrown by Salvador Dalí (1904–1989) and his wife and muse, Gala (1894–1982) were the stuff of legend. Luckily for us, Dalí published a cookbook in 1973, Les diners de Gala, which reveals some of the sensual, imaginative, and exotic elements that made up their notorious gatherings.
This reprint features all 136 recipes over 12 chapters, specially illustrated by Dalí, and organized by meal courses, including aphrodisiacs. The illustrations and recipes are accompanied by Dalí’s extravagant musings on subjects such as dinner conversation: “The jaw is our best tool to grasp philosophical knowledge.”
All these rich recipes can be cooked at home, although some will require practiced skill and a well-stocked pantry. This is cuisine of the old school, with meals by leading French chefs from such stellar Paris restaurants as Lasserre, La Tour d’Argent, Maxim’s, and Le Train Bleu.
Good taste, however voluptuous, never goes out of fashion. In making this exceptionally rare book available to a wide audience, TASCHEN brings an artwork, a practical cookbook, and a multisensory adventure to today’s kitchens.
The Silver Spoon, the most influential and successful Italian cookbook of the last 50 years, is now available in a brand new revised edition. Originally published in 1950, it became an instant classic, selling over one million copies in eight editions. Considered essential in every household, it continues to be one Italy’s most popular wedding presents.
The Silver Spoon was first conceived and published by Domus, Italy’s famed design and architectural magazine. A select group of cooking experts were commissioned to collect hundreds of traditional Italian recipes and make them available for the first time to a wider modern audience. In the process, they updated ingredients, quantities and methods to suit contemporary tastes and customs, at the same time preserving the memory of ancient recipes for future generations. They furthermore included modern recipes from some of the most famous Italian chefs, resulting in a style of cooking that appeals to the gourmet chef and the amateur enthusiast alike.
A comprehensive and lively book, its uniquely stylish and user-friendly format makes it accessible and a pleasure to read. The new edition features new introductory material covering such topics as how to compose a traditional Italian meal, typical food traditions of the different regions, and how to set an Italian table. Its over 2,000 recipes are illustrated with newly commissioned photographs and contains a new section of menus by celebrated chefs cooking traditional Italian food.
Skąd wzięło się przekonanie, że musimy dokonywać wyboru między ogrodem pięknym a ogrodem użytecznym, dającym produkty na nasz stół? Między klombem kwiatowym a warzywną grządką? Tymczasem wiele roślin, które pielęgnujemy, aby cieszyły nasz wzrok, równie dobrze jak we flakonie sprawdza się na talerzu!
Przedstawiamy w tej książce 60 roślin, których urodę podziwiamy, nie wiedząc, że można wykorzystywać je w kuchni, robić z nich ciasta, napoje, sałatki, przetwory, sosy czy używać do dekoracji potraw. Można hodować je w ogrodzie, można w doniczce na tarasie lub w mieszkaniu. Książka nie tylko podaje szczegóły uprawy i pielęgnacji każdej z nich, ale opisuje ich walory odżywcze i podsuwa atrakcyjne przepisy kulinarne do natychmiastowego wykorzystania. Przekonajcie się sami, jak to, co piękne, potrafi być smaczne.
Do zmiany myślenia przekonują nas Roland i Maryline Motte, urocza para Francuzów, uprawiająca wspólnie ten sam ogród w sercu Wogezów i udzielająca porad ogrodniczych na portalach społecznościowych. Gwarantują, że każdy z podanych tu przepisów został przez nich wypróbowany!
Co to znaczy jadać w królewskim stylu? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? A może królowie, cesarze i papieże skrycie lubowali się w prostych daniach, którymi jednak nie wypadało im się publicznie zajadać, by nie narażać się na pośmiewisko?
Jeśli fascynuje cię kuchnia dawnych wieków, ciekawi to, co jadali wielcy ludzie i w jaki sposób kultura jedzenia kształtowała obyczaje danej epoki – zapraszam cię w podróż po historii widzianej od kuchni. Obiecuję, że będzie to podróż barwna, intrygująca – i ze smakiem!
W książce, poza inspirującymi opisami zwyczajów wielkich ludzi, znajdziesz unikatowe, ciekawe i możliwe do wykonania w każdej kuchni przepisy pochodzące z opisywanej epoki. Przepisy te przygotowaliśmy również w formie uwspółcześnionej oraz w specjalnie opracowanych wersjach wegańskich. Mamy nadzieję, że zachęcą do eksperymentowania i prób odtworzenia potraw jadanych przez koronowane głowy, papieży czy prezydentów.
Jeśli zastanawiasz się, jak naprawdę smakowały średniowieczne polskie wypieki, renesansowe przysmaki kuchni włoskiej i francuskiej, bliskowschodnie desery, flagowe dania kuchni sarmackiej, rosyjskie potrawy godne carskiego stołu, a nawet „kryzysowe menu” amerykańskiego prezydenta, masz okazję tchnąć nowe życie w dawne i często zapomniane przepisy.
?Agnieszka Bukowczan-Rzeszut
Absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego, pisarka, dziennikarka, redaktorka, tłumaczka. Zajadły mól książkowy, pasjonatka słowa pisanego, niestrudzona badaczka i popularyzatorka tematów kontrowersyjnych. Autorka książek Siedem Śmierci. Jak umierano w dawnych wiekach oraz Jak przetrwać w średniowiecznym Krakowie wydanych przez Wydawnictwo Astra.
Książka zawiera 30 przepisów na soki: pobudzające metabolizm, upiększające, oczyszczające: detoks, pozbycie się toksyn oraz energetyzujące. Picie świeżych soków z doborem odpowiednich składników sprawia, że czujemy się dobrze, mamy dużo energii i nie boimy się o zbędne kilogramy.
Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie – źle się odżywają, mało się ruszają. Już co piąte polskie dziecko ma nadwagę lub otyłość.
To bagaż na całe życie. To nie tylko nadmierna ilość tkanki tłuszczowej i większe obwody. To przede wszystkim zmieniony skład ciała, który wpływa na funkcjonowanie organizmu. Badania naukowe wskazują iż otyłość i jej konsekwencje mogą być skutecznie korygowane przez zdrowy tryb życia, prawidłowe nawyki żywieniowe i aktywność fizyczną.
Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyczka i mama dwójki dzieci – radzi jak zadbać o to, żeby twoje dziecko było szczupłe i zdrowe.
W książce Zdrowe, szczupłe, pełne energii dziecko znajdziesz m.in.:
informacje o tym, się jakie są przyczyny otyłości i metody jej leczenia; praktyczne informacje jak odżywiać dziecko – smacznie i zdrowo; 60 przepisów na pyszne i zdrowe posiłki. KATARZYNA BŁAŻEJEWSKA-STUHR - dietetyk kliniczny, psychodietetyk. W proponowanych dietach, jak również w edukacji pacjentów kładzie nacisk na produkty sezonowe, regionalne i – co ważne – naturalne. Autorka i współautorka bestsellerowych książek, m.in.: Koktajle dla zdrowia i urody, czyli jak zamieszać w swoim życiu; Superkoktajle dla zdrowia i urody, czyli koktajle z superfoods; Uczta dla dwojga; Uczta dla maluszka (Wydawnictwo Zwierciadło).
Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów.Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach.Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. Kuchnia Iwaszkiewiczów to kompilacja trzech uwielbianych książek: Gawęd o jedzeniu, Z moim ojcem o jedzeniu oraz Gawęd o przyjęciach, które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie.Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa.Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy. Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym.Ciesz się tradycyjną kuchnią w najlepszym wydaniu.***Maria Iwaszkiewicz, córka Anny i Jarosława, kronikarka polskiej kultury jedzenia. W czasach siermiężnej PRL-owskiej rzeczywistości przypominała, jak jadano przed wojną, ratowała od zapomnienia dawne przepisy, barwnie opowiadała o życiu na Stawisku. Jej książki to dzisiaj kulinarne białe kruki.Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Biblia smakoszy i erudytów, czyli rozmowy o literaturze i kuchni.
Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haška, a może czerwone wino Rolanda Barthes’a?
Upodobania kulinarne tajnych agentów, zarówno u Iana Fleminga, jak i Umberto Eco, mogą zadziwić. Za to postacie Hrabala hołdują raczej tradycyjnym przysmakom.
Ernest Hemingway i Francis Scott Fitzgerald dzielą się pulardą z truflami, Charles Dickens je ostrygi od ulicznego sprzedawcy, a Miguel de Cervantes i Jan Potocki wspólnie podziwiają kastylijskie duszone mięso z warzywami.
Po siedmiu latach prowadzenia kultowej „Drogi przez mąkę”, Łukasz Modelski wybrał 50 najbardziej literackich spośród przeprowadzonych rozmów, nadając nowy sens pojęciu „literatura dla kucharek". Na końcu każdej z nich znaleźć można przepis na najważniejsze z omawianych dań.
Łukasz Modelski – mediewista z wykształcenia i dziennikarz z zawodu. Studiował w Warszawie, Poitiers i Paryżu. Lubi jeść i pić – czyni to zawodowo. Pisuje felietony do „Czasu Wina”, prowadzi literacko-kulinarną „Drogę przez mąkę” w radiowej Dwójce i rozmawia z szefami kuchni na świecie. Autor Dziewczyn wojennych, Fotobiografii PRL, Kuchni na plebanii i Piątego smaku. Rozmów przy jedzeniu.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Szymon Czerwiński w swoich przepisach umiejętnie łączy tradycję z nowoczesnością. W tej książce każdy znajdzie coś dla siebie, są tu dania, które pamiętamy z rodzinnego domu i nowe, modne przepisy z całego świata. Gotowanie ułatwią sprytne rady Szymona, dzięki którym poznacie sprawdzone kuchenne triki. Szymon Czerwiński, finalista V edycji programu Master Chef. Podstawowe założenie jego kuchni to:
Powszechna dostępność składników (oferta sieciowych dyskontów)
Prostota wykonania dań, bez wyszukanych technik czy umiejętności, lub sprzętu
Możliwość korzystania z półproduktów lub tzw. „gotowców”
Szybkość wykonania potraw
Funkcjonalność i użyteczność prezentowanych przepisów – aspekt ekonomiczny, wykorzystanie pozostałości
Porady i ciekawostki w rodzaju tip & tricks
Swobodny i naturalny sposób prezentacji potraw.
Wegetariańska dieta FodmapOsoby cierpiące na IBS mogą w końcu cieszyć się spokojnym trawieniem! IBS (zespół jelita drażliwego) to rozpoznanie, które dotyka 1520% światowej populacji. Dawniej leczenie zespołu obejmowało zaledwie ogólne porady, teraz jednak pojawiła się nowa, skuteczna dieta lecznicza FODMAP. Polega ona na wyłączeniu z diety pewnych węglowodanów, dzięki czemu ulgę odczuć może nawet 75% wszystkich pacjentów. Przestrzeganie zasad FODMAP oznacza konieczność pilnowania diety, ale przede wszystkim nauczenie się unikania produktów, które podrażniają jelita przy równoczesnym spożywaniu smacznych potraw.Jak można połączyć dietę FODMAP z jedzeniem wegetariańskim? Przecież tak wiele produktów jest zabronionych. Czy zostaje więc cokolwiek do jedzenia? Właśnie tu wkracza do akcji książka. Funkcjonuje ona jak pomocna dłoń dla wszystkich, którzy chcą jeść zgodnie z FODMAP, a tym samym zamierzają ograniczyć spożycie mięsa oraz zacząć jeść więcej warzyw.
Fifka and Żulik, Homemade Recipes of Łódź Cuisine autorstwa Anny Wojciechowskiej to wersja angielska dobrze znanej książki kucharskiej, dostępnej w naszej ofercie od 2014 r. Książka w całości w języku angielskim, w porównaniu z wydaniem polskim uzupełniona o wstęp historyczny (z wyjaśnieniem pochodzenia wielokulturowej łódzkiej kuchni). Dodatkowo nastąpiła znacząca zmiana edytorska w porównaniu z wydaniem polskim książka została wydana w twardej oprawie.W książce tej przedstawiamy niezwykle ciekawy element łódzkiego dziedzictwa naszą lokalną kuchnię. Autorka zebrała zbiór 50 przepisów (zupy, przekąski, dania główne i desery) na dania typowo łódzkie, takie jakie jadano w jej rodzinie. Wśród nich są oczywiście zalewajka i prażoki, ale także szczawiowa, żulik, chałka, czy płucka. Kuchnia tania i prosta, a potrawy takie jakie jadano dawniej w robotniczej Łodzi.Książka została wspaniale uzupełniona fotografiami autorstwa Damiana Kruhelskiego. Zapraszamy do lektury i odkrywania dawnych łódzkich smaków. Książka idealna na prezent dla obcokrajowców odwiedzających Łódź!
Trzecia książka Roberta Winckiewicza w całości poświęcona jest dziczyźnie. Dowiesz się z niej, jak postępować z tuszą, jak konserwować i przechowywać mięso oraz jak przygotować je do dalszej obróbki. Autor opisuje również, co jest potrzebne, by robić własne wędliny i kiełbasy. Znajdziesz tu ponadto liczne przepisy na domowe wędzonki, kiełbasy i inne wyroby, a także dania z dziczyzny. Publikacja uzupełniona jest o pomysły na doskonałe dodatki podkreślające smak mięsa.
Obaj Autorzy – archeolog i historyk sztuki – od wielu lat prowadzą badania terenowe i studia źródłowe nad krakowską(a także kazimierską) zabudową, co dokumentują ich liczne opracowania. Od lat badają też rolę piwowarstwa w życiu gospodarczym miasta. (...) [Praca] zawiera cenne podsumowanie dotychczasowego stanu badań nad lokacyjnymi układami przestrzennymi obu miast oraz ich późniejszymi adaptacjami, przekształceniami, częściowymi destrukcjami (co dotyczy zwłaszcza Kazimierza po roku 1655). Ta bardzo obszerna charakterystyka jest niezbędnym tłem wszelkich zjawisk społecznych i gospodarczych zachodzących w obu miastach, a więc także piwowarstwa. Browary, słodownie, karczmy były wszak, jak udowadniają Autorzy, wpisane w programy wielu śródmiejskich mieszczańskich siedzib.
Istotnym aspektem encyklopedycznych haseł jest objaśnianie zmieniającej się, różnorodnej terminologii. (...) Niektóre hasła mają szczególne znaczenie. Bardzo obszernie ujęto hasła „browar”i „słodownia”, charakteryzując – w oparciu o konkretne przykłady – zarówno architekturę budynków, jak ich programy, związane z cyklem produkowania oraz magazynowaniem piwa i słodu. (...) Interesująco przedstawia się hasło „karczma”, w zabudowie miejskiej pojmowana jako „pomieszczenia przeznaczone do szynkowania piwa i innych napitków (… ) wydzielone w budynku frontowym”; liczne cytaty zaczerpnięte z nowożytnych akt miejskich – to szczegółowe opisy wnętrz, ich urządzenia i funkcjonowania. Szereg haseł dotyczy systemów zaopatrywania w wodę. (...) Hasło „młyny” to wartościowa próba uporządkowania stanu badań (i niejednokrotnie rozbieżnych interpretacji), poruszenie bardzo trudnego problemu wobec – z jednej strony – istnienia różnych nazw odnoszących się do tego samego obiektu, z drugiej – tej samej nazwy, mogącej, jak się wydaje, określać różne obiekty.
Nowym, wprowadzonym przez Autorów terminem, jest „przedsiębiorstwo piwowarsko-karczmarskie”, prowadzące „działalność o złożonym zakresie, ściśle związaną z posesją miejską i jej zabudową”, łącznie z budynkiem frontowym.
Z recenzji prof. dr. hab. Bogusława Krasnowolskiego
Dzisiejsze oddalenie się człowieka od natury, a co za tym idzie jej nieznajomość, w dużej mierze powoduje, że w przypadku zbierania ziół do porannego smoothie pojawiają się liczne obawy. Prezentowana książka diametralnie zmieni nasze podejście do tego rodzaju „niepewnych” roślin, ponieważ przedstawia osiem najważniejszych, najczęściej występujących oraz najłatwiej rozpoznawalnych ziół w taki sposób, że nawet laik czy mieszczuch będzie potrafił sam je wyszukać i zidentyfikować.
Smoothies mogą ułatwić nam życie i zmienić je na lepsze. W czasach, gdy narzuca się nam całe mnóstwo w znacznym stopniu przetworzonego i wysokokalorycznego pożywienia, spienione i nieprzetworzone smoothies są pod wieloma względami idealne. Sycą, ale nie są wysokokaloryczne, smakują wyśmienicie, jeśli tylko prawidłowo je przygotujemy – tak, aby zawierały odpowiednią mieszankę roślinną.
W książce tej nie chodzi o egzotyczną, zalewającą świat superżywność, ale o rodzime prawdziwe gwiazdy wśród roślin zielonych. A tu o pierwsze miejsce konkurują ze sobą pokrzywa i mniszek.
Ta mała książeczka to prawdziwy rarytas. Nie tylko rozwieje obawy podczas zbierania ziół, ale także przedstawi proste sposoby propagowania zdrowia i dobrego samopoczucia oraz wskaże metody osiągnięcia idealnej wagi.
Historia ludzkiego obżarsta.
Jak na przestrzeni wieków ludzie zaspokajali swój apetyt. Badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka zabiera nas w podróż w czasie, poznamy: kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie.
Poznamy wybitne postacie m in: Stanisława Czerniecki - ojciec polskiej gastronomii i Król Kucharzy Marie Antoine Careme.
Całość opatrzona jest współczesnymi przepisami kulinarnymi.
Ziemniaki pojawiły się stosunkowo niedawno, przyjmowane podejrzliwie, z nieufnością, uważane za heretyckie jadło. Ba, nie bardzo wiedziano, jak je wykorzystać w kuchni. Zdarzało się nawet, że na wytworne stoły trafiały zamiast smakowitych bulw nadziemne, niejadalne części tych egzotycznych roślin.Szybko utraciły swoją egzotykę, stając się pospolitymi pyrami i grulami. Nie tylko spowszedniały, nabrały swojskości, ale zawładnęły naszą kuchnią, podobnie jak kuchniami innych europejskich krajów. Ba, miały nawet wpływ na losy całych narodów.Książka Andrzeja Kozioła, krakowskiego pisarza, pełna anegdot i kulinarnych przepisów, dowcipnie i ciekawie opowiada o niezwykłej historii ziemniaków.
Embrace veganism and keep the whole household happy and well-fed - without making a different meal for everyone.
Not a fan of tofu? Fear not - this vegan cookbook is packed with over 100 healthy, delicious recipes that will appeal to adults and children alike, using grains, pulses, and other meat- and dairy-free alternatives as the base ingredient. You'll find options for every meal of the day, whether you're looking for quick lunch box ideas for vegan kids or preparing a big dinner for the whole family.
"The good stuff" box on each recipe gives an expert breakdown of nutritional value, so everyone is getting the nourishment they need. An additional "flex it" section on many recipes gives busy cooks an option to easily add meat or dairy to their meal, perfect for pleasing non-vegan members of the household or families wanting to go "flexitarian".
This is everyday food for everyone, with nutritionally balanced vegan meals and flexible options - There's a Vegan in the House is the essential cookbook for any household venturing into veganism.
Roślinny styl życia rozprzestrzenił się daleko poza wegańskie i wegetariańskie społeczności stając się bardziej popularnym niż kiedykolwiek. Osoby pragnące dowiedzieć się więcej o weganizmie toną w ilości sprzecznych informacji. Rozwiązaniem tego problemu jest Simple Happy Kitchen Ilustrowany przewodnik po roślinnym stylu życia! Ten ilustrowany przewodnik jest pełen humorystycznych i wciągających ilustracji, które dostarczą Tobie i Twojej rodzinie wszystkich potrzebnych informacji do poruszania się po roślinnym świecie. Dołącz do Pedro Almondovara (prażonego migdała), który zabierze Cię w cudowny świat roślinnego odżywiania, pomagając w podejmowaniu pierwszych kroków w kierunku lepszego, zdrowszego, bogatszego w składniki odżywcze i świadomego stylu życia, który jest również lepszy dla środowiska. Ten oparty na roślinach przewodnik w wesoły i interesujący sposób porusza trudne tematy tj. badania naukowe, fakty i mity, wyzwania, co pozwala na lekkie przyswojenie wiedzy dla całej rodziny. Wszystkie informacje w książce są poparte badaniami klinicznymi.
Nie wystarczy dysponować znakomitym piwem w beczce lub w butelkach, aby zapewnić klientom kufel wspaniałego napoju i wielkie przeżycia przy jego piciu. Tak samo jak proces warzenia piwa, ważne są takie czynniki związane z jego serwowaniem, jak: temperatura, przechowywanie w beczce, urządzenie do rozlewania, rodzaj szklanki i sposób nalewania.Niniejsza książka omawia szczegółowo jak samemu zbudować urządzenie do rozlewania, jak się nim posługiwać i utrzymywać w idealnym stanie. Opisuje zasady działania i eksploatacji beczek, podłączeń oraz aparatury. Pokazuje jak wybierać i przygotowywać szklanki oraz jak prawidłowo nalewać do nich piwo.Omówione zagadnienia:pomieszczenia: piwnica, chłodnia, strefa nalewania,urządzenie do rozlewania,zawory beczek i głowice/złącza urządzenia do rozlewania,krany do nalewania piwa,szklanki - rodzaje i użytkowanie,prawidłowe rozlewanie i nalewanie,regulacja urządzenia do rozlewania,budowa własnego urządzenia do rozlewania,konserwacja, czyszczenie i sanityzacja linii, złączy i kurków.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?