Uzyskanie czy też utrzymanie optymalnej masy ciała jest ważne w większości dyscyplin sportowych zarówno na poziomie amatorskim, jak i wyczynowym. Czasami, na poziomie rekreacyjnym, to tylko kwestia efektu wizualnego (ćwiczę, by lepiej wyglądać) lub też poprawy stanu zdrowia. W piłce nożnej, koszykówce, biegach, kolarstwie czy tenisie zbyt duża masa ciała może zmniejszyć szybkość albo obniżyć wydolność organizmu, zwiększa też ryzyko urazów i kontuzji. W wielu dyscyplinach masa ciała często w sposób bezpośredni wpływa na rywalizację (kategorie wagowe), a na przykład w sportach walki (boks, zapasy, MMA itp.) czy sportach sylwetkowych (kulturystyka, fitness itp.) jest ona głównym czynnikiem warunkującym sam udział w zawodach. Z danych wynika, że 70-80% sportowców przyznaje się do "robienia wagi", czyli regulacji masy ciała dzięki różnym metodom żywieniowym i praktykom mającym na celu zmianę składu ciała w różnym czasie i zakresie.Książka ta przeznaczona jest dla sportowców, trenerów, fizjoterapeutów i dietetyków. Autorzy prezentują różne warianty żywieniowe, techniki oraz mechanizmy fizjologiczne służące regulacji masy ciała z podziałem na przybieranie lub redukcję masy w krótszym lub dłuższym okresie. Ponadto opisują metody i zabiegi stosowane przez sportowców, a także wyjaśniają ich fizjologiczne podstawy wpływu na organizm. Autorzy zwrócili również uwagę na konsekwencje niewłaściwych praktyk stosowanych przez licznych zawodników - zwłaszcza tych wykorzystywanych przy tzw. uderzeniowym robieniu wagi, co oznacza redukcję nawet kilkunastu kilogramów w ciągu kilku dni. Książka ma charakter praktyczny - to zbiór informacji oraz skutecznych wskazówek i konkretnych planów żywieniowych służących uzyskaniu zakładanej masy ciała.
Dietetyka sportowa to dziedzina, która szybko się rozwija, a wiedza na jej temat powinna być stale aktualizowana. W książce autorstwa Justyny Mizery i Krzysztofa Mizery zamieszczono najnowsze informacje dotyczące węglowodanów, białek, tłuszczów, płynów oraz suplementów. Wszystko to wsparte jest sporą dawką wiadomości o fizjologii sportu, niezbędnych do zrozumienia wielu zjawisk związanych z trawieniem, przyswajaniem składników i działaniem poszczególnych diet. Pozycja ta na podstawie nowych badań naukowych i wieloletniego doświadczenia autorów w pracy ze sportowcami obala także wiele mitów krążących wśród osób podejmujących aktywność fizyczną (np. ten, że laktoza powoduje skok cukru we krwi).Dietetyka sportowa stanowi solidne połączenie teorii z praktyką. Zawiera mnóstwo użytecznych, popartych wiedzą i doświadczeniem wskazówek, które czytelnik będzie mógł wykorzystać.Autorzy książki to cenieni i znani m.in. z programów TVN, TVP oraz Polsat News polscy specjaliści, pracujący z czołowymi sportowcami różnych dyscyplin. Od 2008 roku pomagają w przygotowaniach olimpijczykom, ponad 30 medalistom mistrzostw świata i Europy, a także osobom amatorsko uprawiającym sport, dzieciom i osobom otyłym. Przez te lata skomponowali ponad 1000 unikatowych diet.Książka jest doskonałą pozycją dla każdego, kto interesuje się dietetyką w aktywności fizycznej i zdrowym żywieniem z praktycznego punktu widzenia. Jej niewątpliwą zaletę stanowi fakt, że ważne i nie zawsze proste kwestie opisywane są w sposób przystępny dla każdego. Polecamy ją dietetykom, studentom, sportowcom, trenerom, fizjoterapeutom oraz pasjonatom, zarówno tym początkującym, jak i zaawansowanym.
Dzięki tej książce odkryjesz radość biegania! Krzysztof Mizera, znany fizjolog sportowy i amator biegania, radzi czytelnikom: •jak biegać bezpiecznie •jak zmotywować się do wysiłku •jaką stosować dietę •jaki wybrać strój i obuwie •jak dobrać trasę, by bieganie nie było nudne •jak ułożyć plan treningów
Bieganie jest jedną z najstarszych i najprostszych form aktywności ruchowej człowieka. Mimo że ciągle pojawiają się nowe i coraz bardziej wymyślne formy aktywnego spędzania czasu, pozostaje ono najpopularniejszym sposobem rekreacji ruchowej. Do mody na bieganie przyczyniają się z pewnością wielkie masowe amatorskie imprezy – maratony i półmaratony. Dzięki nim każdy może poczuć iście olimpijskie emocje.
Krzysztof Mizera, znany fizjolog sportowy i amator biegania, radzi czytelnikom:
jak biegać bezpiecznie jak zmotywować się do wysiłku jaką stosować dietę jaki wybrać strój i obuwie jak dobrać trasę, by bieganie nie było nudne jak ułożyć plan treningów Dzięki tej książce odkryjesz radość biegania!
Dr Krzysztof Mizera – absolwent AWF oraz UW, fizjolog sportowy, trener przygotowania motorycznego oraz doradca żywieniowy. Współpracuje m.in. z reprezentantami Polski, olimpijczykami, piłkarzami, ale też z amatorami podejmującymi aktywność fizyczną. Twórca Centrum Badań Wydolnościowych Planowania Diety i Treningu OLIMPIAKOS oraz pracownik naukowo-dydaktyczny w Studium Medycyny Sportowej Carolina Medical Center w Warszawie oraz Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie, gdzie prowadzi zajęcia z fizjologii sportu, żywienia w sporcie i diagnostyki zdolności wysiłkowych. Współautor książki „Medycyna wokół nas” (2012), autor ponad 100 artykułów naukowych i popularnonaukowych publikowanych w czasopismach polskich (m.in.: Focus, Przekrój, Medycyna Sportowa, Bieganie, Kulturystyka i fitness, Runner’s World, Sport wyczynowy, Medicina Sportiva, Wiedza i Życie) i zagranicznych. Prelegent na licznych konferencjach naukowych. Jako ekspert jest częstym gościem w stacjach telewizyjnych (komentował m.in. Igrzyska Olimpijskie w Pekinie i Londynie oraz Euro 2012). Dyplomowany instruktor kulturystyki, lekkiej atletyki i gimnastyki. Uczestnik 5 półmaratonów i kilkudziesięciu biegów na 10 km
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?