Słuchając lekarzy i śledząc doniesienia ze świata medycyny widzimy, że przybywa chorób i zaburzeń, których przyczyną jest cukier. A przecież kiedyś jedliśmy go tyle samo, a nawet więcej - i nikt nam nie mówił, że jest zły. Czy to możliwe, że wtedy nie szkodził? Niestety, szkodził, ale dopiero nowoczesne metody naukowe pozwoliły prześledzić zależność między cukrem w naszej diecie a problemami zdrowotnymi, z którymi nie potrafimy się uporać. Co ważne, przetworzone jedzenie pełne nieobojętnych dla zdrowia dodatków, a ubogie w mikroelementy oraz nadmiar stresujących bodźców każdego dnia powodują, że metabolizm cukrów zawodzi nawet, jeśli staramy się odżywiać rozsądnie.Teraz, kiedy dzięki nauce udało nam się poznać wędrówkę glukozy po zakamarkach naszego ciała, możemy nauczyć się omijać żywieniowe pułapki. Kluczem jest stopniowe przeprogramowanie metabolizmu cukrów i nauczenie organizmu właściwego korzystania z energii, jaką dają.W tej książce autorka krok po kroku wyjaśnia, jak to zrobić. Proponuje specjalny program rozłożony na 4 tygodnie, który pozwoli lepiej kontrolować poziom cukru we krwi. To prosty sposób na odzyskanie energii i dobrego samopoczucia w zaledwie 30 dni.
Post przerywany, dieta IF (Intermittent Fasting), okna metaboliczne, okresowa głodówka te wszystkie określenia dotyczą tego samego modelu odżywiania. Od wielu lat ma swoich zwolenników ipropagatorów, jednak teraz jeszcze bardziej zyskuje na popularności. Coraz częściej mówi się, że to dieta przyszłości, choć przecież wpodobny sposób wodległych czasach odżywiali się nasi przodkowie. Posty były naturalną częścią ich życia, a my dziś sięgamy po nie jak po lekarstwo. Tryb życia, który nie pozwala nam odżywiać się wzorowo, marnej jakości, przetworzone jedzenie, atakże nakręcana stresem skłonność do podjadania - to te czynniki, które nadmiernie obciążają nasz metabolizm.Jednocześnie przybywa badań, które mówią okorzyściach ze stosowania regularnych, okresowych postów. Jeśli nie potrafimy zrezygnować zulubionych dań, łatwo ulegamy pokusie jedzenia na okrągło iraczej nie poprzestajemy na małych porcjach, to posty przerywane mogą być dobrym rozwiązaniem. I gdy rozsądek podpowiada, że trzeba wreszcie rozprawić się ze zbyt wysokim poziomem cukru, insulinoopornością, dodatkowymi kilogramami i ciągłym zmęczeniem - to post przerywany także może okazać się pomocny.Jak post przerywany działa na organizm? Dlaczego pomaga i w jaki sposób go stosować? O tym jest ta książka. Znajdziemy w niej też jadłospis na 28 dni tyle potrzebujemy, by poznać i polubić nowy sposób odżywiania.
Insulinooporności nie ma na liście chorób, ale to zapewne kwestia czasu. Jest bowiem bardzo poważnym zaburzeniem, które zakłóca pracę całego organizmu - nie tylko układu trawiennego. Do jej objawów należą zarówno przewlekłe zmęczenie, bóle głowy, wzrost wagi mimo nieprzejadania się, jak i poważne wahania hormonalne, niszczące tarczycę, osłabiające kości i utrudniające kobietom zajście w ciążę. Diagnoza "insulinooporność" to zatem zawsze sygnał alarmowy. Od tego momentu mamy najwyżej kilka lat, by nie doprowadziła ona do poważnych chorób, m. in.: cukrzycy, nadciśnienia, zawału serca i niewydolności trzustki. Dobra wiadomość jest taka, że tak poważne zaburzenie leczy się w prosty sposób. Z tego powodu wielu pacjentów nie dowierza, że to prawdziwy problem, więc... nawet nie próbują! A bez leczenia insulinooporność postępuje i ma to zgubny wpływ na stan całego organizmu. Dzięki lekturze książki "Insulinooporność" dowiesz się: co jeść i w jaki sposób łączyć produkty w smaczne i zdrowe posiłki, które łagodzą objawy insulinooporności oraz powstrzymują jej rozwój, - jak niczym dietetyk szybko układać lecznicze menu, -jakie badania diagnostyczne wykonać, - co i jak ćwiczyć, by wspomóc leczenie.
Jelita są ukryte głęboko wewnątrz ciała, ale tak jak nasza skóra nieustannie stykają się ze światem zewnętrznym. Ten kontakt jest znacznie intensywniejszy nie tylko z racji ich rozmiarów (mają około 300 metrów kwadratowych), ale także z powodu niezwykle chłonnej i delikatnej struktury tego narządu. Każdego dnia jelita muszą mierzyć się z niezliczoną masą bakterii chorobotwórczych, wirusów, grzybów, toksyn, które - począwszy od jamy ustnej - wędrują przez cały przewód pokarmowy. W dodatku fundujemy im stres, bo przecież miliony szlaków nerwowych łączą je z mózgiem. Rezygnujemy też z aktywności, co sprawia, że nie są należycie ukrwione i odżywione. Od niedawna jelita mają nowego, niezwykle zaciętego wroga: koronawirus okazał się bowiem czynnikiem potęgującym nadwrażliwość i wywołującym wiele schorzeń jelit. Jak im pomóc? Przede wszystkim dobrym jedzeniem. Odpowiednie posiłki przywrócą naturalny rytm, zregenerują je i sprawią, że zaczną radzić sobie z tym, co im szkodzi. Taki leczniczy jadłospis znajdziesz w tej książce.
Chociaż w kwestii diet jesteśmy ekspertkami, znalezienie tej najlepszej dla nas nie zawsze jest proste. Dlaczego? Ponieważ od żywieniowych zasad i reguł silniejsze bywają kaprysy kobiecych hormonów. To z ich powodu jednego dnia budzimy się piękne i możemy przenosić góry, a kolejnego wolimy ukryć się przed całym światem. To one także sprawiają, że podjadamy i wbrew rozsądkowi wybieramy to, co nam nie służy.
Lata poważnych badań i doświadczenia tysięcy kobiet pokazały, że gdy inne diety zawodzą, naszym sojusznikiem może być dieta ketogeniczna. Sumiennie stosowana, przynosi oczekiwane rezultaty: chudniemy, czujemy się lepiej, bo… lepiej pracuje nasz układ hormonalny. To oznacza, że pozbywamy się wielu dolegliwości i zaburzeń, m.in. migren, wahań nastroju, insulinooporności. Jesteśmy spokojniejsze, bardziej pogodne, więc mniej zagrożone nadciśnieniem i nadwrażliwością jelit.
Dzięki tej książce lepiej zrozumiesz swój metabolizm i poznasz wpływ posiłków keto na swój organizm. To kobieca wersja tej diety, dlatego posiłki, choć zawierają dużo tłuszczów, swoją urodą i zapachem cieszą zmysły.
Jak łatwiej przejść na keto? Na co się przygotować i jak omijać dietetyczne pułapki? O tym właśnie jest ta książka.
Chociaż wkwestii diet jesteśmy ekspertkami, znalezienie tej najlepszej dlanas nie zawsze jest proste. Dlaczego? Ponieważ od żywieniowych zasad ireguł silniejsze bywają kaprysy kobiecych hormonów. To zich powodu jednego dnia budzimy się piękne imożemy przenosić góry, akolejnego wolimy ukryć się przed całym światem. Toone także sprawiają, że podjadamy iwbrew rozsądkowi wybieramy to, co nam nie służy.Lata poważnych badań idoświadczenia tysięcy kobiet pokazały, że gdy inne diety zawodzą, naszym sojusznikiem może być dieta ketogeniczna. Sumiennie stosowana, przynosi oczekiwane rezultaty: chudniemy, czujemy się lepiej, bo lepiej pracuje nasz układ hormonalny. To oznacza, że pozbywamy się wielu dolegliwości izaburzeń, m.in. migren, wahań nastroju, insulinooporności. Jesteśmy spokojniejsze, bardziej pogodne, więc mniej zagrożone nadciśnieniem inadwrażliwością jelit.Dzięki tej książce lepiej zrozumiesz swój metabolizm ipoznasz wpływ posiłków keto na swój organizm. To kobieca wersja tej diety, dlatego posiłki, choć zawierają dużo tłuszczów, swoją urodą izapachem cieszą zmysły.Jak łatwiej przejść na keto? Na co się przygotować ijak omijać dietetyczne pułapki? Otym właśnie jest ta książka.
Zgubić zbędne kilogramy bez uczucia głodu, wyglądać i czuć się młodziej – to marzenie wielu ludzi na świecie. Najlepiej, by efekty przyszły szybko i zostały na długo. Szukając pomysłów na spełnienie tych marzeń oczekujemy również, że nowa dieta wpłynie korzystnie na nasze zdrowie. Taką obietnicę daje coraz bardziej popularna dieta bulionowa. Polecają ją gwiazdy, które zapewniają, że kubek z klarownym wywarem ugotowanym na kościach, stał się częścią ich życia. Fankami diety bulionowej są m.in. Halle Berry, Salma Hayek i Gwyneth Paltrow. Przekonują, że działa ona lepiej niż botoks i drogie kosmetyki! Bulion, ugotowany zgodnie z przepisem, który znajdziesz w naszej książce, dostarcza składników wyjątkowo bogatych w kolagen w najłatwiej przyswajalnej postaci. Buduje on rusztowanie naszej skóry, a także stawów i innych narządów, od sprawności których zależy młodzieńcza forma i wygląd. Przyspiesza metabolizm, doskonale nawadnia i gasi stany zapalne. Efekty kolagenowej diety można dostrzec bardzo szybko, a jej zasady są bardzo proste.
Żyjemy szybko i niełatwo nam znaleźć czas na gotowanie.
Nic zatem dziwnego, że dania dostosowane do potrzeb i upodobań dostarczone do domu lub biura, nazywane dietą pudełkową, to trend, który niezmiennie trwa od lat. Cenimy sobie wygodę, jaką przyniósł, a jednocześnie tęsknimy za domowymi smakami.
Posiłki, które znalazły się w książce, to kompromis między tym, co można zamówić, a domową kuchnią. Przepisy są proste, a dania zrobione z dostępnych składników. Tworzą zbilansowane i lekkie menu na każdy dzień i można je wszędzie zabrać ze sobą. Nawet jeśli ktoś uważa, że gotowanie to nie jego bajka, z tymi
przepisami z łatwością przygotuje codziennie coś dobrego.
Za dużo kilogramów, a za mało energii, której po zjedzeniu śniadania czy obiadu wcale nie mamy więcej. Przeciwnie - oczy się zamykają, a organizm nadal domaga się czegoś konkretnego, a jeszcze lepiej słodkiego. Do tego bóle głowy i rozdrażnienie bez wyraźnej przyczyny, albo zmęczenie, które potrafi zaskoczyć o różnych porach dnia, nawet zaraz po wstaniu z łóżka. Takie objawy zwykle skłaniają do robienia badań. Często pokazują one to samo: Insulinooporność. Insulinooporność jest poważnym zaburzeniem, które nie pozwala komórkom organizmu czerpać energii z posiłków. To co jemy, odkłada się w tkance tłuszczowej, a mięśnie i inne narządy pozostają głodne. Odpowiednio ułożona dieta to jedyny sposób, by uporać się z insulinoopornością. Jeśli potraktujemy sprawę serio, to już po kilku dniach wróci dobre samopoczucie, a po miesiącu metabolizm znów będzie po naszej stronie - mniej kilogramów i więcej energii to dopiero początek pozytywnych zmian.Książka Insulinooporność. 28 dni na talerzu to jadłospis na cztery tygodnie, posiłki łatwe do przygotowania i podpowiedzi, które pokażą co i jak jeść, by problem zniknął i nie powrócił
Wiemy, że dieta ketogeniczna ma pozytywny wpływ na organizm. Osobom, które nie mogą schudnąć, zalecana jest jako dieta ostatniej szansy i. rzeczywiście, sumiennie stosowana przynosi oczekiwane efekty. To jednak nie koniec jej zalet. Istnieje coraz więcej badań naukowych potwierdzających jej korzystne działanie, na przykład w przypadku migren, zaburzeń hormonalnych, zespołu metabolicznego czy chorób neurologicznych. Na tej diecie nie chodzimy głodni, mamy więcej energii, lepiej śpimy i jemy naprawdę smacznie. Odżywianie zgodne z zasadami keto oznacza jednak radykalną zmianę w jadłospisie. Na pewien czas trzeba zrezygnować z niektórych ulubionych dań albo przygotowywać je w nowej wersji. Czasem trzeba zacząć od zrobienia badań.Jak łatwiej przejść na keto? Na co się przygotować i jak omijać dietetyczne pułapki? O tym jest ta książka. Zawiera ona jadłospis na 28 dni tyle maksymalnie potrzebujemy, by przeprogramować metabolizm. Organizm uczy się wtedy czerpać energię z dobrych tłuszczów, a nie z cukrów. I chociaż w tym pierwszym etapie diety nie ma miejsca na tradycyjne pieczywo, kasze czy inne codzienne produkty, to posiłki są kolorowe, smaczne i sycące.
Dieta SIRT nie tylko odchudza, ale też odmładza i regeneruje. Kolejny sezon jest jedną z najchętniej wybieranych diet. W tej książce znajdziesz kompletny jadłospis na każdy etap diety. Są też propozycje przekąsek, po które warto sięgać po zakończeniu trzytygodniowego programu oraz 45 przepisów „do zadań specjalnych”.
Kuchnia oparta naproduktach roślinnych ma mnóstwo zalet jest zdrowa, lekka, niedroga i bardzoróżnorodna. Na diecie wegetariańskiej można schudnąć, cieszyć się niespożytąenergią, poprawić wyniki badań zwłaszcza te dotyczące poziomu cukru icholesterolu oraz ciśnienia krwi. Nie wystarczy jednak przestać jeść drób czywieprzowinę, by zostać wegetarianinem. Ta książka podpowiada, jak komponowaćposiłki bez mięsa, a także czym zastępować inne produkty pochodzeniazwierzęcego. Jest w niej kompletny jadłospis w sam raz dla początkujących,którzy dopiero chcą spróbować nowego sposobu odżywiania, a także dla tych,którzy już go znają, ale chętnie sięgną po gotowe pomysły na urozmaiconeposiłki do szkoły, biura, na trening czy imprezę ze znajomymi. Wygodna, łatwa wprzygotowaniu i domowa wege dieta pudełkowa pozwala pogodzić to co dla nasnajlepsze, czyli samodzielnie przygotowane jedzenie ze świeżych składników, zkoniecznością jedzenia na mieście.W książceznajdziesz zbilansowaną domową wegetariańską dietę pudełkową na 4 tygodnie.Jest w niej też oddzielne menu vege&fish, uwzględniające ryby i owocemorza.
Osoby na diecie bezglutenowej to dzisiaj już całkiem liczna społeczność. Niektórzy znaleźli się w tej grupie, gdyż ich organizm tak zdecydował, a inni dlatego że w bezglutenowym menu upatrzyli nowy kulinarny trend. Pierwsi postępują rozsądnie, bo dieta bezglutenowa jest dla nich jak lek. A pozostali? O ile tylko nie stają się fanatykami kuchni gluten free, tydzień czy weekend bezglutenowy raz na jakiś czas może być dla nich po prostu pozytywnym kulinarnym doświadczeniem.Niezależnie od przyczyn stosowania takiej diety, dla wszystkich bezglutenowych jedzenie poza domem wciąż bywa niełatwym zadaniem. Dlatego możliwość przygotowania szybkich i prostych, a co najważniejsze zbilansowanych posiłków, które da się zabrać ze sobą, jest tak istotna.Jeśli zatem organizm rzucił ci wyzwanie i dieta eliminacyjna stała się twoją codziennością, nie traktuj jej jak pasma wyrzeczeń. Niech będzie okazją do eksperymentowania w domowej kuchni.Książka zawiera bezglutenowy jadłospis na 4 tygodnie, uzupełniony praktycznymi wskazówkami. Są tu sprawdzone przepisy na domowe pieczywo niezawodne do kanapek, lecz także takie, które zastąpi słodki podwieczorek.
Co to jest indeks glikemiczny i jak wpływa na kondycję, figurę oraz nastrój? O czym powinien wiedzieć przeciętny zjadacz chleba, a także kasz, makaronów i innych produktów, których głównym składnikiem są węglowodany?W książce znajdziesz odpowiedzi na powyższe pytanie oraz przygotowaną przez dietetyka zbilansowaną dietę na 4 tygodnie: śniadania, obiady, kolacje i przekąski do wyboru. A dodatkowo tygodniowe menu dla dwojga i domowe ciasta wszystko z niskim indeksem glikemicznym.
Nadmiar cukru w diecie, stres i przemęczenie rozregulowują nasz wewnętrzny zegar. Skutkiem są m.in. zaburzenia przemiany węglowodanów, a w konsekwencji nadmierne tycie,złe samopoczucie i wiele problemów zdrowotnych. Sposobem na przywrócenie równowagi jest dieta, która nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi, a więc opartana posiłkach, które mają niski indeks glikemiczny. Chociaż jest to dieta lecznicza, bardziej pasuje do niej określenie zdrowy trend w odżywianiu. Jest szczególnie zalecana tym, którzy muszą trzymać cukier w ryzach, ale doskonale sprawdzi się także u osób zupełnie zdrowych,chcących żyć bez cywilizacyjnych schorzeń. Ta książka to nie tylko sprawdzony jadłospis na 28 dni, ale też praktyczny przewodnik po zdrowym stylu życia. Dzięki niej łatwo nauczyć się samodzielnego układania posiłków i dokonywania dobrych wyborów przy stole.
Żyjemy w ciągłym biegu i niełatwo nam znaleźć czas na gotowanie. A przy chorobie Hashimoto tarczyca bardzo potrzebuje regularnych posiłków, które dostarczą jej składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Bez nich trudno ugasić stan zapalny, zapanować nad huśtawką nastrojów i uporać się ze zbędnymi kilogramami.Z chorobą Hashimoto zmaga się coraz więcej ludzi w Polsce taką diagnozę usłyszało ponad milion osób. Wporę zdiagnozowana, apotem sumiennie leczona ikontrolowana przez lekarza, a na co dzień rozpieszczana dobrą dietą, daje się wyciszyć.Przepisy na posiłki, które znajdują się w tej książce to połączenie domowego jedzenia z wygodą diet pudełkowych. To aż 180 przepisów na smaczne dania, które łatwo przygotować z dostępnych składników, a potem zabrać do pracy, szkoły albo w podróż. Twoje zbilansowane i lekkie menu na cały miesiąc, które pozwoli odzyskać balans bez wyrzeczeń i dietetycznych rygorów.300 znaków ze spacjamiPrzy chorobie Hashimoto tarczyca potrzebuje regularnych posiłków, które dostarczą jej niezbędnych składników. Bez nich trudno ugasić stan zapalny, zapanować nad huśtawką nastrojów i uporać się ze zbędnymi kilogramami. Proponujemy zbilansowane lekkie menu, które pozwoli odzyskać zdrowie bez wyrzeczeń250 znaków ze spacjamiPrzy chorobie Hashimoto zalecane są regularne i częste posiłki. W książce znajdziesz aż 180 prostych przepisów na zbilansowane i smaczne dania, które pomogą ugasić stan zapalny, zapanować nad huśtawką nastrojów, uporać się ze zbędnymi kilogramami.200 znaków ze spacjamiPrzy chorobie Hashimoto zalecane są regularne, częste posiłki. Proponujemy zestaw przepisów, które pomogą ugasić stan zapalny, zapanować nad huśtawką nastrojów i uporać się ze zbędnymi kilogramami.
Zwykle zaczyna się podobnie. Niepohamowana ochota na słodycze, bóle głowy, rozdrażnienie, senność, problemy z cerą i słabe włosy. Trudno uporać się z nadmiarem kilogramów, których, mimo kolejnych diet, wciąż przybywa. Pojawia się zniechęcenie i przekonanie, że zawsze będziemy skazani na rozmiar XL. Jakby tego było mało, kiedy szukając źródeł problemów, trafiamy do lekarza, często okazuje się, że niedomaga tarczyca, a wyniki badań pokazują zawirowania hormonalne. Przyczyną może być właśnie insulinooporność, czyli obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny. Nieleczona uprzykrza życie i nieuchronnie prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych, między innymi do cukrzycy, nadciśnienia i niepłodności. O insulinooporności z roku na rok mówi się coraz częściej, ponieważ zmaga się z nią coraz więcej osób. Łatwo na nią zapracować, alena szczęście można sobie z nią poradzić. Warunkiem jest zmiana odżywiania.W tej książce znajdziesz dietę na 4 tygodnie ze wskazówkami, jakie triki stosować, by zwykłe jedzenie poprawiło wrażliwość na insulinę, aby zniknęła nadwaga, a wróciła energia. Jest tu także specjalne menu dla panów, którzy choć się nie przyznają z insulinoopornością mierzą się coraz częściej.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?