KATEGORIE [rozwiń]

T. Colin Campbell

Okładka książki Nowoczesne zasady odżywiania

59,90 zł 44,02 zł


Uaktualnione i rozszerzone wydanie bestsellerowej książki, która zmieniła życie wielu milionów osób na całym świecie Naukowcy nie mają żadnych wątpliwości, a wyniki ich badań są jednoznaczne – każdy może znacząco zmniejszyć ryzyko rozwoju raka, chorób serca czy cukrzycy, zmieniając swoją dietę. Ponad trzydzieści lat temu światowej sławy specjalista w zakresie nauk o odżywianiu T. Colin Campbell wraz ze swoim zespołem rozpoczął w Chinach wyjątkowy projekt badawczy. Było to najobszerniejsze z przeprowadzonych kiedykolwiek badań nad związkiem między dietą a rozwojem chorób cywilizacyjnych. Uzyskane wyniki i przeprowadzone doświadczenia przekonały naukowców o szkodliwości diety bogatej w białko zwierzęce i ogromnych korzyściach zdrowotnych wynikających ze spożywania nieprzetworzonych produktów roślinnych. W 2005 roku dr T. Colin Campbell z synem Tomem, również lekarzem, podzielili się swoją wiedzą ze wszystkimi, pisząc Nowoczesne zasady odżywiania, które uznano za jeden z najważniejszych tytułów w historii o diecie i zdrowiu. Wzbogacone nowymi treściami drugie wydanie tej przełomowej książki zawiera najnowsze, niepodważalne dowody dobroczynnego wpływu diety roślinnej na nasze zdrowie, a także aktualne informacje o zmianach w systemie medycznym i korzyściach, jakie mogą odnieść pacjenci z rosnącego zainteresowania żywieniem opartym na produktach roślinnych. Nowoczesne zasady odżywiania – wydanie uaktualnione i rozszerzone to książka, która niesie jasne i zwięzłe przesłanie, obalając przy tym liczne mity na temat zdrowia i porządkując panujący chaos informacyjny.
Okładka książki Ukryta prawda. Rewolucyjna wiedza o żywieniu

44,90 zł 33,00 zł


Dr T. Colin Campbell po spektakularnym sukcesie Nowoczesnych zasad odżywiania, w których udowodnił, że dieta oparta na nisko przetworzonych produktach roślinnych jest najzdrowszym sposobem żywienia dla człowieka. W swojej kolejnej książce odpowiada na niezmiernie ważne pytanie: dlaczego większość z nas wciąż nie ma pojęcia o tym, że klucz do dobrego zdrowia i długiego życia trzyma w swoich rękach (na swoich talerzach)? Z Ukrytej prawdy dowiesz się, jaką wartość ma powszechnie panujące przekonanie o korzyściach płynących z wielu zdobyczy współczesnej nauki i medycyny (np. suplementacji czy terapii genowej) i jaki mają one związek z polityką, interesami ekonomicznymi firm farmaceutycznych i spożywczych czy z działalnością mediów. Dzięki tej książce przekonasz się, że warto zmienić sposób odżywiania i że każdy powinien poznać tę prawdę. T. Colin Campbell w swojej prowokacyjnej książce opiera się na wieloletnim doświadczeniu w badaniach eksperymentalnych i budowaniu polityki prozdrowotnej. Dzięki takim fundamentom może zaprezentować, dlaczego zamieszanie dotyczące żywienia i zdrowia jest tak duże, jak do niego doszło i co można w tej sytuacji zrobić. Nowoczesne zasady odżywiania pokazały nam, co powinniśmy jeść. Ukryta prawda odpowiada na pytanie: dlaczego? Życzę wam owocnej lektury! W tej książce na pewno znajdziecie coś, co was zainspiruje albo sprowokuje do myślenia. lek. med. Dean Ornish Założyciel i przewodniczący Preventive Medicine Research Institute w Sausalito w Kalifornii, wykładowca na Uniwersytecie Kalifornii w San Francisco oraz autor bestsellerowej książki Dr. Dean Ornish?s Program for Reversing Heart Disease Dr Colin Campbell Nowoczesnymi zasadami odżywiania otworzył nam oczy W Ukrytej prawdzie pokazuje, jak to się stało, że nasze rozumienie odżywiania i zdrowia zostało wypaczone i jak naprawić tę sytuację. To piękna książka, która da ci całą potrzebną wiedzę do zmiany postrzegania zdrowia, nauki i pożywienia. Neal Barnard Założyciel i przewodniczący Physicians Committee for Responsible Medicine Ta książka jest kluczem do zrozumienia, w jaki sposób możesz zapewnić sobie długowieczność i zdrowie. Pomoże nam także spowolnić zmiany klimatu. I to bez żadnych kosztów, co więcej ? przy trudnych do przecenienia oszczędnościach. Mike Fremont Rekordzista świata w biegach maratońskich w grupie wiekowej 88 i 90 lat Przez ponad pięćdziesiąt lat, dr T. Colin Campbell zajmował się badaniami z zakresu odżywiania. Jest autorem ponad 300 tekstów naukowych. Jego główne dzieło, Nowoczesne zasady odżywiania, które powstały we współpracy z synem, lekarzem medycyny Thomasem Campbellem II, już w chwili publikacji (w 2005 roku) stały się międzynarodowym bestsellerem. Dr T. Colin Campbell jest emerytowanym profesorem w Katedrze Biochemii Odżywiania im. Jacoba Goulda Schumana na Uniwersytecie Cornella i współautorem wielu ważnych raportów dotyczących polityki żywieniowej i zdrowotnej. W odczytach wygłaszanych na całym świecie przedstawiał metody rozwiązania kryzysu we współczesnej służbie zdrowia dzięki odżywianiu. Dr Howard Jacobson jest konsultantem z zakresu marketingu internetowego, edukatorem zdrowotnym i ogrodnikiem ekologicznym z Durham w Karolinie Północnej. Zdobył tytuły magistra z zakresu zdrowia publicznego oraz doktora nauk o zdrowiu na Uniwersytecie w Temple, a także ukończył studia licencjackie z historii na Uniwersytecie Princeton. Howard prowadzi agencję marketingową.Wykłada, trenuje i prowadzi konsultacje z zakresu zdrowia i zrównoważonego stylu życia.
Okładka książki Niskowęglowodanowe oszustwo

24,90 zł 18,30 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

"Dobrze znamy powtarzane do znudzenia, niczym mantra hasła niskowęglowodanowe: „Chleb jest zły. Tłuszcz nie ma znaczenia. Prawdziwym powodem, dla którego nie możesz schudnąć, są węglowodany”. Niskowęglowodanowy wszechświat, powołany do życia przez doktora Atkinsa, wciąż się rozrasta. Diety niskowęglowodanowe, od south beach i diety strefowej po kolejne, są nadal najczęściej wybierane przez miliony ludzi usiłujących pozbyć się zbędnych kilogramów. Marketingowe slogany mogą się od siebie różnić, ale wszystkie łączą dwa podstawowe założenia: potępienie węglowodanów i uznanie mięsa oraz tłuszczu za podstawowe źródła kalorii. Nawet ostatni krzyk mody – dieta paleo – choć kładzie większy nacisk na produkty pełnoziarniste, jest jedynie kolejną wariacją na temat węglowodanowej obsesji. W książce Niskowęglowodanowe oszustwo dr T. Colin Cambell (autor Nowoczesnych zasad odżywiania oraz Ukrytej prawdy) naukowiec, który od dziesięcioleci wiedzie prym w zakresie nauk o odżywianiu, pokazuje, gdzie tkwi błąd w rozumowaniu entuzjastów diety niskowęglowodanowej. Wyjaśnia skąd się wzięło przekonanie, że węglowodany są złe i dlaczego stanowisko to się utrzymuje, mimo ewidentnych dowodów przemawiających przeciwko tej teorii. Nie można do jednego worka wrzucić wszystkich rodzajów pożywienia, które z rozmachu określamy wspólną nazwą „węgle” – takie podejście ma istotne konsekwencje dla naszego odżywiania i związanego z nim dobrego samopoczucia. Jeśli rozważasz stosowanie diety niskowęglowodanowej, przeczytaj najpierw tę książkę. Zmieni twój sposób myślenia o tym, co jesz i jak jeść powinieneś, by stracić na wadze i cieszyć się optymalnym zdrowiem teraz i w przyszłości. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego diety, które diametralnie różnią się od siebie, przynoszą identyczne rezultaty lub obiecują takie samo działanie? Jak to jest, że wszyscy pomysłodawcy przypisują sobie doskonałe efekty, jeśli chodzi o zmniejszanie częstotliwości zachorowań na choroby serca, raka i cukrzycę typu 2, mimo że propagują różne diety? Która z diet może faktycznie powoływać się na wiarygodne dowody naukowe? Prezentowane przez Campbella w Niskowęglowodanowym oszustwie rozwiązanie jest bardzo konkretną i dobrze udokumentowaną propozycją, stojącą w opozycji do założeń diet Atkinsa, paleo i diety wysokobiałkowej. Od tej książki nie sposób się oderwać – pozwala ona zrozumieć istotę pełnowartościowej diety roślinnej. Jeśli stosujesz dietę paleo lub chcesz się o niej więcej dowiedzieć, dzięki książce Campbella spojrzysz na nią z odmiennego punktu widzenia. Jeżeli już przestrzegasz zasad pełnowartościowej diety roślinnej, Niskowęglowodanowe oszustwo pozwoli ci poznać zaplecze naukowe, jakie stoi za opracowaniem tego sposobu odżywiania. Profesor Campbell to mistrz w swojej lidze. Wielokrotnie uczestniczył w najistotniejszych odkryciach w dziedzinie diety i odżywiania, dlatego doskonale zna wyniki badań na tym polu. Jego praca to lektura obowiązkowa, niezależnie od twoich obecnych poglądów. "
Okładka książki Nowoczesne zasady odżywiania

59,90 zł 44,02 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

W swojej książce Campbell, który ma za sobą 40 lat bycia biochemikiem żywienia, przywołuje i interpretuje wyniki największego na świecie badania dotyczącego odżywiania, jakie kiedykolwiek przeprowadzono ? autor przeanalizował dietę 6,5 tysiąca osób w 65 chińskich i tajskich prowincjach. Następnie porównuje opartą głównie na roślinach dietę badanych osób z bogatą w mięso i nabiał dietą Zachodu. Campbell zachęca czytelników i czytelniczki do wykluczenia z diety produktów odzwierzęcych, gdyż ? jak dowodzi ? będą mogli w ten sposób cieszyć się zdrowszym i dłuższym życiem. W przekonujący sposób dowodzi, że żywność pochodzenia zwierzęcego jest odpowiedzialna za coraz częstsze występowanie chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, nowotwory, otyłość czy choroba Alzheimera. Swoją pracą kontruje panujące od dawna przekonanie o korzyściach płynących ze spożywania produktów odzwierzęcych i wykazuje ogrom mylących, nierzadko sprzecznych ze sobą informacji, jakimi żywi konsumentów przemysł spożywczy. Autorzy zgłębiają związek między odżywianiem i chorobami, a wnioski, do których dochodzą, są wstrząsające. Tę książkę trzeba przeczytać. dr Robert C. Richardson, laureat Nagrody Nobla, profesor fizyki i prorektor ds. badań naukowych, Uniwersytet Cornella Książka, oparta na wieloletnim, starannym, dociekliwym badaniu, prezentuje zaskakujące odpowiedzi na najważniejsze pytania dotyczące żywienia: Co tak naprawdę powoduje raka? Jak możemy wydłużyć nasze życie? Co zatrzyma epidemię otyłości? Neal Barnard, lekarz medycyny, przewodniczący PCRM (Komitet Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej) To jedna z najważniejszych książek o odżywianiu, jakie kiedykolwiek powstały ? przeczytanie jej może uratować ci życie. Dean Ornish, profesor medycyny klinicznej na Uniwersytecie Kalifornijskim, założyciel i przewodniczący Instytutu Badań z zakresu Medycyny Prewencyjnej Obecnie AICR propaguje dietę głównie roślinną w celu obniżenia ryzyka raka, do czego przyczyniła się wspaniała praca, którą dr Campbell i garstka innych wizjonerów rozpoczęli dwadzieścia pięć lat temu. Marilyn Gentry, przewodnicząca AICR (Amerykański Instytut Badań nad Rakiem) Nowoczesne zasady odżywiania to dobrze udokumentowana analiza błędów współczesnego odżywiania, stylu życia i współczesnej medycyny oraz doraźnych rozwiązań, które tak często przynoszą porażkę. dr Sushma Palmer, były dyrektor wykonawczy Rady ds. Żywności i Żywienia w amerykańskiej Narodowej Akademii Nauk Doktor Campbell jest Einsteinem żywienia. Jeff Nelson, przewodniczący VegSource.com (najczęściej odwiedzana na świecie strona www o żywieniu)Nowoczesne zasady odżywiania Spis Treści   Podziękowania Przedmowa Słowo wstępne Wstęp CZĘŚĆ I. BADANIE CHIŃSKIE 1. Stajemy przed problemem, potrzebujemy rozwiązania 2. Królestwo białka 3. Wyłączyć nowotwór 4. Lekcja z Chin CZĘŚĆ II. CHOROBY CYWILIZACYJNE 5. Złamane serca ó. Otyłość 7. Cukrzyca 8. Powszechne rodzaje raka: rak piersi, prostaty i jelita grubego 9. Choroby autoimmunologiczne 10. Destrukcja o szerokim zasięgu: choroby kości, nerek, oczu i mózgu CZĘŚĆ III. PRZEWODNIK PO WŁAŚCIWYM ODŻYWIANIU 11. Dobrze jeść: osiem zasad odżywiania i zdrowia 12. Jak się odżywiać CZĘŚĆ IV. CZEMU NIE SŁYSZAŁEŚ O TYM WCZEŚNIEJ? 13. Ciemna strona nauki 14. Naukowy redukcjonizm 15. „Nauka" przemysłu 16. Czy rząd jest dla ludzi? 17. Czyje zdrowie chroni wielka medycyna? 18. Historia się powtarza Dodatek A. Pytania i odpowiedzi: Wpływ białka w badaniach doświadczalnych na szczurach Dodatek B. Metodologia badania chińskiego Dodatek C. Związki „witaminy" D Przypisy Indeks  
  • Poprzednia

    • 1
  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka