Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
Władysław Osmólski - lekarz i pułkownik Wojska Polskiego, teoretyk wychowania fizycznego. Działacz niepodległościowy, brał udział w wojnie polsko-bolszewickiej. W latach 1926–1929 był dowódcą Centralnej Wojskowej Szkoły Gimnastyki i Sportów w Poznaniu. Doprowadził do powstania Centralnego Instytutu Wychowania Fizycznego w Warszawie i w latach 1929–1931 był jego pierwszym dyrektorem i wykładowcą.
Pełnił różne funkcje w organizacjach i urzędach sportowych. W 1924 roku był kierownikiem polskiej reprezentacji narodowej na Igrzyskach Olimpijskich.
Propagował sport i wychowanie fizyczne zarówno w wojsku, jak i wśród młodzieży, uważając, że jest to środek o wielkim znaczeniu wychowawczym.
W pierwszej części zbioru jego prac, pragniemy zaprezentować:
? Wychowanie fizyczne w Polsce (1932)
? Zabawy i gry ruchowe dla wojska (1922)
? Rola sportu w wychowaniu etycznym (1922)
Doktor Catherine Shanahan, lekarka i biochemiczka, autorka wysoko cenionej książki DNA żywienia, zaobserwowała, że wielu jej pacjentów nie spala tkanki tłuszczowej i wpada w błędne koło wiecznego głodu, zmęczenia i tycia.Produkowane masowo oleje roślinne odkładają się w tkance tłuszczowej, zaburzają procesy energetyczne i uzależniają od jedzenia, a to uniemożliwia utratę zbędnych kilogramów, jednocześnie przejmując kontrolę nad nastrojem i przyzwyczajeniami.W swojej nowej książce doktor Shanahan pokazuje, że przywrócenie prawidłowych funkcji metabolicznych przełoży się na bezwysiłkową utratę wagi, a w konsekwencji na nowe życie pełne energii i zdrowia. W tym celu musimy oczyścić tkankę tłuszczową i odbudować zdolność organizmu do czerpania z niej energii.
Mamy przyjemność polecić Państwu kolejną część poradnika z zakresu medycyny naturalnej z serii ""Apteka babuni"", który zawiera wiele sprawdzonych często od pokoleń i nieraz bardzo rzadkich przepisów i porad leczniczych, które z powodzeniem stosować można samodzielnie w warunkach domowych w uzupełnieniu bądź w zastępstwie środków z zakresu medycyny farmakologicznej, czyli chemicznej.
Siódma część Szkoły Zdrowia Michaiła Sowietowa jest zwieńczeniem publikacji cyklu wykładów popularnego rosyjskiego lekarza naturopaty. Stanowi addendum, w którym autor porusza kwestie nieomówione na łamach książek serii Szkoła Zdrowia oraz kwestie przedstawione pobieżnie.
Część 7 zawiera:
- rola aktywności fizycznej i jej wpływ na zdrowie,
- trzy podstawowe etapy po przejściu na surową dietę,
- wpływ termicznie przetworzonej żywności na oczyszczanie organizmu,
- o wątrobie,
- spory wokół termicznie przetworzonej żywności,
- ważny temat: woda,
- o skórze po raz kolejny,
- o naczyniach krwionośnych oraz układzie limfatycznym,
- laksatywy
- sól,
- posty, procedury hartujące i sauny aktywują proces oczyszczenia ze złogów solnych,
- wpływ odżywiania na oczy i wzrok,
- o skurczach mięśni,
- sen oraz jego znaczenie dla organizmu,
- o niedoborach witamin i składników odżywczych,
- nasycenie – różnica w spożywaniu produktów surowych a termicznie obrobionych,
- produkty fermentowane,
- psychologiczne uzależnienie od jedzenia.
Kuchnia chińska uznawana jest za jedną z najbogatszych i najwykwintniejszych kuchni świata. To niesamowita fuzja smaków, aromatów, barw i oryginalnych składników, jak ziarna i kłącza lotosu, kwiat jaśminu czy cała feeria warzyw, zarówno świeżych, jak i marynowanych.
Trudno jednak mówić o jednej „kuchni chińskiej”, gdy ten ogromny kraj mieści w sobie tradycje kulinarne Shandongu (to trzon kuchni chińskiej), Mongołów, chińskich muzułmanów, miłośników mocnej pikanterii z Syczuanu i Hunanu oraz koneserów łagodnych, „niebiańskich” dań z ryb z Jiangsu. Obok dań mięsnych, rybnych i jarskich znajdziemy multum przekąsek, deserów i pożywnych zup oraz naturalnie wspaniałe herbaty.
Niniejsza książka to opowieść o cechach, pochodzeniu i ciekawostkach związanych z kuchniami różnych regionów Chin, a także wskazówki, jak przyrządzić potrawy chińskie w domu – korzystając z ponad 140 zamieszczonych tu przepisów!
Temat mikrobioty jelitowej i jej zaburzeń jest obecnie jednym z najbardziej "gorących" zagadnień medycznych. Prace naukowe opublikowane w ostatnich 10 latach, pozwoliły zrozumieć jak znaczny może być wpływ mikroorganizmów jelitowych na procesy fizjologiczne i patologiczne w organizmie człowieka.Wyniki badań pokazują, że zmiany mikrobiomu jelitowego mają wpływ na rozwój schorzeń układu pokarmowego, nerwowego, ruchu i wiele innych.Zaburzenia mikrobioty jelitowej wymagają terapii żywieniowej, która w sposób znaczący harmonijnie uzupełnia leczenie pacjenta.Książka przeznaczona dla lekarzy praktyków, dietetyków, studentów medycyny, dietetyki i farmacji jak również dla wszystkich fascynatów tematyki związanej z mikrobiotą jelitową.
Książka Jak uwolnić psa od lęku jest oparta na przełomowym programie Fear Free, do którego przystąpiły tysiące gabinetów weterynaryjnych i setki tysięcy opiekunów psów (fearfreepets.com i fearfreehappyhomes.com). To najnowsza publikacja o tym, jak zmniejszać strach, lęk i stres u psa i jak sprawić, by był szczęśliwy i zrelaksowany. Dzięki niej dowiesz się, czy twój pupil cierpi; poznasz sekrety mowy ciała psów i różne rodzaje wokalizacji, a także nauczysz się zwracać uwagę na zmiany w zachowaniu zwierzęcia, dzięki czemu prawidłowo ocenisz jego emocje, ochronisz go przed negatywnymi bodźcami lub naprawisz szkody, jeśli już się zdarzyły. Książka doradzi ci: o jakie są najskuteczniejsze leki uspokajające, które pomogą psu przetrwać burzę, pokazy fajerwerków i inne stresujące zdarzenia; o czym zająć psa, by był spokojny, gdy ciebie przy nim nie ma; o jakie proste strategie pomogą psu polubić wizyty w gabinecie weterynaryjnym; o jak pielęgnować psa i jak podawać mu lekarstwa; o jak opanować chaosu w domu w czasie wizyty gości lub na spacerze, kiedy spotykacie inne psy i ludzi; o jak rozwiązywać problemy behawioralne wywołane przez strach, lęk i stres, dzięki czemu lepiej porozumiesz się z psem i zacieśnisz waszą więź. Współautorami książki są specjaliści -- trzej lekarze weterynarii oraz instruktorka szkolenia psów. Dzięki ich doświadczeniu w pracy szkoleniowej twój pupil będzie wieść szczęśliwsze, zdrowsze i dłuższe życie.
Pierwsze wydanie psychiatryczne w serii "W gabinecie lekarza specjalisty", pod redakcją prof. dr hab. n. med. Marka Jaremy, zostało poświęcone postępom w leczeniu depresji i zaburzeń lękowych. Publikacja kierowana jest do psychiatrów, psychiatrów dziecięcych, lekarzy pozostałych specjalności, którzy mają kontakt z pacjentem psychiatrycznym oraz psychoterapeutów.SPIS ROZDZIAŁÓWSłowo wstępne - prof. dr hab. n. med. Marek JaremaDepresja i lęk jako problem medyczny i społeczny - prof. dr hab. n. med. Marta AnczewskaZaburzenia lękowe - dr n. med. Sławomir MurawiecObjawy typowe i nietypowe dla różnych typów depresji - prof. dr hab. Agnieszka Samochowiec, prof. US, dr hab. n. med. Jerzy SamochowiecDepresja i zaburzenia lękowe - kiedy i jak leczyć? - prof. dr hab. n. med. Dominika Dudek, dr n. med. Katarzyna CyrankaLeki przeciwdepresyjne i przeciwlękowe: podobieństwa i różnice - prof. dr hab. n. med. Adam WichniakDepresja i co dalej? - prof. dr hab. n. med. Janusz Rybakowski
Starożytne mądrości sutr, czyli aforyzmów Patańdźalego, są aktualne do dziś Jak poradzić sobie ze smutkiem, wyobcowaniem lub stratą? W jaki sposób kultywować radość i prowadzić satysfakcjonujące życie? Gdzie można odnaleźć sacrum we współczesnym, tak zabieganym świecie? Może będzie to dla Ciebie duże zaskoczenie, ale odpowiedzi na te pytania niosą sutry w jodze. Jogasutry, czyli zbiór 195 aforyzmów indyjskiego guru Patańdźalego sprzed ponad 2000 lat. W tej wyjątkowej książce Autorki przedstawiają mądrość klasycznej koncepcji jogi w nowoczesny, przystępny i praktyczny sposób. To współczesna interpretacja starożytnej filozofii z ćwiczeniami i refleksjami, które pomogą Ci stawić czoła troskom codzienności, odzyskać spokój, poradzić sobie z negatywnymi emocjami, naprawić relacje ze sobą i bliskimi.
Miłość - uczucie totalne, rządzi ciałem, umysłem, życiem... Można kochać do upojenia, obłędnie tęsknić, bezgranicznie pożądać... Caroline zaczęła pić w wieku 14 lat, zakochując się stopniowo w widoku oszronionej butelki, dźwięku wyskakującego korka, odgłosie płynu nalewanego do kieliszka, melodii kostek lodu stukających w szklance. Uczucie - z początku chroniące przed problemami codzienności - z czasem przerodziło się w obsesję. Bez niego nie mogła żyć. Uwiedziona, a potem rozczarowana i zdradzona, coraz bardziej cierpiała. Caroline Knapp - mądra, zdolna i atrakcyjna kobieta - po 20 latach związku rozstała się z alkoholem. Szczerze, nie oszczędzając siebie, rozprawia się z tabu kobiecego alkoholizmu.
Kluczem do szczęścia i równowagi jest życie z większą świadomością Każdy z nas goni za szczęściem. Żyjemy za szybko. Nasze życia wypełnione są pracą, rodziną, przyjaciółmi, obowiązkami. Spadają na nas coraz to nowe kłopoty. Rozpamiętujemy przeszłość, zamartwiając się o przyszłość. Doprowadzamy się do kresu wytrzymałości, chwytając się byle czego, by tylko odmienić nasz los. Gonimy za coraz to nowym celem. Nękani przez niepokój, nieustannie o coś zabiegamy, do czegoś dążymy, nie znajdując w niczym satysfakcji. Choć każda chwila jest dobra, by odpowiedzieć sobie na pytanie, kim naprawdę jesteśmy, niewielu z nas chce poznać odpowiedzi. Otóż życie z większą świadomością i refleksją pomoże Ci być szczęśliwszym i bardziej zrównoważonym we wszystkim, co robisz. Taką „terapię” oferuje wgląd w filozofię i zasady buddyzmu zen.
Zapomniałeś, gdzie położyłeś telefon, choć jeszcze niedawno miałeś go w dłoni? Nie potrafisz przypomnieć sobie daty spotkania? Mylą Ci się fakty z życia Twojej rodziny? Coraz częściej brakuje Ci słów? Jeśli odpowiadasz twierdząco na te pytania, powinieneś zadbać o zdrowie mózgu. Program zawarty w tej książce pomoże Ci uporać się ze stanami zapalnymi, zaburzeniami w mikrobiomie jelit. Zrozumiesz, jaki wpływ na zdrowie mózgu mają choroby autoimmunologiczne i jak ważny jest detoks oraz oczyszczanie organizmu. Dzięki radom Autora z łatwością zastosujesz dietę dla mózgu i sposoby na poprawę jego pracy, a także poprawę pamięci. I to bez skomplikowanych terapii. Jedna godzina – ostrzejszy umysł!
Diagnoza nowotworu nie przekreśla szczęścia i przyszłości. Co udowadnia Autorka tej publikacji. Sama bowiem pokonała raka wykorzystując siłę emocjonalną. Zawarty w książce plan działania rozbudzi Twoją inteligencję emocjonalną, a dzienniczek ze 100 pytaniami ukierunkuje Twoje działania na odzyskanie zdrowia. Dowiesz się, jak poradzić sobie z szokiem po uzyskaniu diagnozy, przygotować się do pobytu w szpitalu, wyboru terapii czy rozmowy z bliskimi. Dodatkowo, zalecenia dotyczące zdrowego odżywania, preparatów prozdrowotnych i medycyny naturalnej wspomogą oczyszczanie organizmu i wzmocnią odporność. Medytacje będą nieocenioną pomocą w walce z chorobą. Zbuduj siłę emocjonalną, aby pokonać raka!
Wirusy, infekcje, szczepienia i odporność - te terminy znamy nie od dziś, ale ostatnio nabrały one wyjątkowego znaczenia. Dlaczego niektóre wirusy są szkodliwe, a inne przydatne? Czy te małe stworzenia mogą wpływać na ludzkie życie i je zmieniać. Ile bakterii żyje na naszej planecie? Odpowiedzi na te i inne pytania można znaleźć na naszej planecie.
Autorka w prosty i zrozumiały dla najmłodszych opowiada o szczepieniach, układzie odpornościowych, różnicach pomiędzy bakteriami a wirusami. Wyjaśnia, jak dbać o wspólne bezpieczeństwo i dlaczego higiena jest tak ważna w naszym życiu. Z tej książki rodzice i dzieci dowiedzą się, kim był Robert Koch, co oznacza słowo „wakcynacja”, a także czym jest penicylina.
Dlaczego warto kupić tę książkę?
- bardzo trudny temat wirusów, szczególnie covid 19, podany w sposób bajkowy, opisany prostym i komunikatywnym językiem,
- oswajanie dzieci z trudnym i bardzo ważnym tematem,
- wiele wskazówek edukacyjnych dotyczących mikrożyjątek oraz porad na temat budowania odporności i ochrony przed bakteriami i wirusami,
- niespodzianka – piosenka dla dzieci ucząca prawidłowego mycia rąk.
Nota o autorze:
Susan Schädlich, urodzona w 1978 roku, jest weterynarzem, dziennikarką naukową i autorką książek non-fiction dla dzieci. Studiując weterynarię w Berlinie, nauczyła się nie tylko tworzenia kultur
W krajach bałtyckich spotykają się dwa światy Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, co pociąga za sobą wpływy kulinarne i wymianę kulturowąBursztyn i żyto przybliża nam interesują część Europy, oprowadza nas po jej stolicach, opowiada jej dzieje i odkrywa dynamiczny, nowy styl gotowania. Tamtejsza kuchnia, przedstawiona na tle bogatej historii i kultury krajów bałtyckich, jest bramą do lepszego zrozumienia tego regionu i mentalności jego mieszkańców. Przepisy osadzone w bałtyckiej tradycji, a jednocześnie inspirowane współczesnymi trendami są nowoczesne, niepowtarzalne i łatwe do odtworzenia w domu. Otwierają przed nami nowe kulinarne horyzonty. Między przepisy i opowieści o podróżach zostały wplecione urywki poezji, literatury, pieśni i przysłów, co sprawia, że ta książka to zarówno kulturowy punkt odniesienia dla podróżników, jak i wizytówka tętniącej życiem kuchni krajów bałtyckich.O AUTORCEDebiutancka książka kucharska Zuzy Zak Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie została wydana w sześciu krajach, a w Wielkiej Brytanii wyprzedana jako jedna z najlepszych książek kulinarnych roku 2016 stacji BBC Radio 4. Według The Independent Newspaper uchwyciła ona ducha narodu. Autorka urodziła się w 1979 roku, w PRL-u. Jako ośmiolatka przeprowadziła się do Wielkiej Brytanii. Przez osiem lat pracowała w telewizji. W październiku 2019 roku, w prestiżowej School of Slavonic and East European Studies (UCL London) zaczęła pracę doktorską poświęconą sztuce kulinarnej. Kontynuuje badania nad kuchnią wschodnioeuropejską z perspektywy społeczno-kulturowej, przez pryzmat antropologa kultury.GŁÓWNE ZALETYOryginalne przepisy oparte na doświadczeniach kulinarnych autorki i jej kontaktach osobistychApetyt na specjały kuchni regionalnej z niedawno spopularyzowanych miejsc turystycznychTrzy bałtyckie stolice, Tallin (Estonia), Wilno (Litwa) i Ryga (Łotwa), wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO i zyskujące na popularności kierunki podróży tylko w 2018 roku Estonię odwiedziło ponad 2,1 mln turystów z zagranicy (źródło: visitestonia.com/en)To piękny portret regionu jego krajobrazów, historii, mieszkańców i oczywiście jedzenia.Przepisy, od znanych z czasów komunistycznych klasyków po regionalnei współczesne specjały, są różnorodne, ekscytujące, kuszące i pełne smaku.Ta książka to prawdziwa perełka z gatunku podróży kulinarnych!ALISSA TIMOSHKINA, SALT & TIMECo za radość wspaniała kuchnia bałtycka Radość sprawi mi zarówno lektura tej cudownej książki, jak i gotowanie według niej.OLIA HERCULESKategoria: kuchnia narodowa i regionalna
Szóste wydanie poradnika, poświęconego świnkom morskim. Czytelnik znajdzie tu informacje na temat warunków utrzymania świnki morskiej w domu i poza nim, zasady żywienia, rozrodu, chorób.
Czwarte wydanie poradnika, dotyczącego domowej hodowli chomika syryjskiego. W książce m.in. omówiono: historyczne, naturalne warunki występowania, hodowlę domową, dietę, rozmnażanie, warunki utrzymania zdrowia.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?