W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Książka ta poświęcona jest historii oraz tradycjom kulinarnym Kraju Kwitnącej Wiśni. Poza opisami produktów spożywczych i technik kulinarnych stosowanych w różnych okresach historycznych odnaleźć w niej można ciekawe informacje dotyczące roli jedzenia w życiu Japończyków na przestrzeni dziejów.
Zastanawiasz się, czy Twój wieczorny posiłek aby Ci nie szkodzi? Boisz się zbytnio przytyć, dlatego odmawiasz sobie kolacji? To stereotypy, spożywanie odpowiednio skomponowanego posiłku, z właściwą sobie oprawą, o odpowiedniej porze, nie tylko wzmacnia organizm, ale i przyczynia się do jego właściwej kondycji psychicznej. Czy jest coś bowiem piękniejszego niż kolacja przy świecach, z ukochaną osobą? Taka kolacja z pewnością jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Dlatego jeśli nie wiesz, co przygotować do jedzenia zestresowanemu mężowi czy chcesz za pomocą odpowiedniej diety pomóc swojej córce pozbyć się problemów z cerą, sięgnij koniecznie po "Kolacje smacznie i zdrowo"! Barbara Jakimowicz-Klein.
Piwo, a raczej jego wytwarzanie i spożywanie ma na ziemiach polskich długą i zaszczytną tradycję. Niemiecki kronikarz Helmold w XI-wiecznej Kronice Słowian podaje: ...Wina nie mają ani go nie szukają, gdyż zapobiegliwie przyrządzone miodne napoje i piwa przewyższają wina falemieńskie. (...)
Jan Długosz w Opisie Polski notuje: Z powodu mrozów północnych pozbawiona jest wina i oliwy. Zamiast wina używa się piwa, które się robi z ziaren pszenicy i jęczmienia, [za: Polska Jana Długosza] W innym miejscu: Ma jednak kraj polski napój warzony z pszenicy, chmielu i wody. po polsku piwem zwany, a gdy nic nadeń lep-szego ku pokrzepieniu ciała, jest. nie tylko rozkoszą mieszkańców, lecz i cudzoziemców wybornym smakiem więcej niż w innych krajach zachwyca. (...)
(fragment Zamiast wstępu)
Książka wprowadza w fascynującą rzeczywistość świąt Bożego Narodzenia, które w różnych zakątkach świata wyglądają inaczej. Rozmaitość obyczajów, potraw, dzieł sztuki czy kolęd wyznacza trasę szczególnej podróży dookoła świata. Nie jest to jednak tylko świąteczny ,,przewodnik turystyczny"" - autor przypomina o najważniejszym, duchowym aspekcie świąt. Czytelnik znajdzie tu rozważania pomagające lepiej wniknąć w sens Tajemnicy Wcielenia, ale także teksty pięknych kolęd i przepisy kulinarne, które pomogą uczynić bardziej namacalną tę wyjątkową podróż przez świat tradycji i obyczajów.
Ta książka to istny skarbiec informacji na temat owoców najbardziej cenionych i przez dietetyków, i przez kucharzy, i przez smakoszy. Autorka zwięźle i prosto napisała to, co każdy wielbiciel zdrowego (i smacznego!) odżywiania wiedzieć powinien o pomarańczach, grejpfrutach, limonkach, cytrynach, mandarynkach.
Krucha i chuda kiełbasa, soczysta szynka, smakowity pasztet. Zawsze świeże, pachnące, doprawione według własnego gustu, bez konserwantów. To jest możliwe i wcale nietrudne. Wystarczy dobre mięso, podstawowy sprzęt kuchenny i trochę chęci
Tu znajdziesz wypróbowane, tradycyjne przepisy na kiszki, salcesony, serdelki, parówki, pasztety, szynki, galarety, wędzenie kiełbas. Przy każdym przepisie zdjęcie gotowego wyrobu.
Domowy wyrób wędlin to:
- rodzinne spędzenie wolnego czasu - nic tak nie spaja domowników, jak wspólne działanie;
- sukces towarzyski - zaproś gości, zadziw ich, smakiem wędlin własnego wyrobu;
- zdrowsze odżywianie - bez konserwantów, zawsze świeże, smaczne i pożywne.
Po sukcesie, jakim okazała się Italia do zjedzenia, Bartek Kieżun wyruszył do Portugalii gnany potrzebą kolejnej opowieści o malowniczych miejscach oraz kuchni niezwykłej w swej prostocie. Portugalia do zjedzenia to połączenie książki kulinarnej i przewodnika po jednym z najczęściej odwiedzanych europejskich krajów. Znajdują się w niej zarówno fantastyczne przepisy, jak i pasjonujące opowieści o historii i sztuce, które sprawiają, że bacalhau, francesinha i pieczone sardynki smakują jeszcze lepiej.
Japońska sproszkowana zielona herbata, przez wieki zarezerwowana dla wtajemniczonych, obecnie cieszy się ciągle rosnącą popularnością. W kawiarniach matcha latte stała się równie oczywistą propozycją jak cappuccino czy latte macchiato. Choć najczęściej pijemy ją jako napar, matcha świetnie odnajduje się w kuchni także w innej roli. Wzbogaca smak deserów, nadaje wypiekom subtelny aromat i wyjątkowy kolor, a w wytrawnych potrawach potrafi zaskoczyć swoją delikatną, roślinną nutą. Sięgnij po tę książkę, aby w pełni uwolnić potencjał tkwiący w rytuale, którego historia sięga 7 tysięcy lat.
Wspaniała książka wielkiego mistrza kuchni myśliwskiej – Grzegorza Russaka. Obowiązkowa pozycja każdej biblioteczki domowej. Szczególnie polecamy ją wszystkim pasjonatom kuchni myśliwskiej oraz znawcom smaków. Przyda się jednak każdemu, kto chce jeść smaczne i zdrowe dania z dziczyzny przyrządzone we własnym domu. Autor podaje nie tylko praktyczne przepisy, ale także stare receptury, gwarantujące niepowtarzalny smak potrawy. Książka podzielona została na cztery części odpowiadające porom roku. W każdej z nich znajdziemy mnóstwo wybornych dań sezonowych. Autor dzieli się z czytelnikami także przepisami na procentowe nalewki. Książka bogata w ilustracje, idealna na prezent!
Kulinarny rarytas sprzed 150 lat w stylowej oprawie graficznej. Urzekające autentyzmem połączenie prywatnej książki kucharskiej i poradnika gospodarstwa domowego. A zarazem – pełne smaczków świadectwo epoki i apetyczna porcja wiedzy na temat życia w ziemiańskim dworze.
Domowy zbiór przepisów i porad, notowanych przez dziesięciolecia w tym samym zeszycie, zapoczątkowała w latach 40. XIX wieku Józefa z Łempickich Morawska, pani we dworze w Jurkowie niedaleko Leszna. W ślad za nią kolejne kobiety z jej rodziny gromadziły w nim różnorodne przepisy kulinarne – na konfitury z róży i sorbet z akacji, leguminy i pieczenie, potrawy codzienne i odświętne przysmaki. Ale także wypróbowane domowe sposoby na to, jak czyścić jedwabne suknie, tuczyć drób, sadzić tulipany, uprawiać szparagi i leczyć cholerę.
Rękopis przetrwał do naszych czasów, a stworzona w ten sposób domowa księga urzeka staroświeckim stylem, intryguje pomysłowością i różnorodnością przepisów. Uzupełniona o wstęp wprowadzający w realia epoki, a także malarskie ilustracje oraz autentyczne zdjęcia i listy z archiwum rodzinnego, niczym wehikuł czasu pozwala zanurzyć się w atmosferę tętniącego życiem wielkopolskiego dworu.
Andrzej Wojtasik, współzałożyciel sieci restauracji Yatta Ramen, pasjonat japońskiej kuchni i entuzjasta ramenu, od lat popularyzuje to danie w Polsce. W swojej autorskiej książce kulinarnej prezentuje ponad 50 przepisów na ramen w wersji wegańskiej, inspirowanej bezmięsną kuchnią Japonii sprzed rewolucji Meiji oraz tradycjami kulinarnymi Chin i Korei. Pozostając wierny klasycznym zasadom przyrządzania ramenu, proponuje zarówno klasyczne, jak i bardziej nietypowe interpretacje — idealne dla każdego, kto chce spróbować swoich sił z jednym z najmodniejszych dań azjatyckich ostatnich lat. Ponadto w książce znaleźć można wiele fascynujących informacji o ramenie, listy niezbędnych składników oraz wiele praktycznych porad.
Przepisy i porady, dzięki którym pokochasz swój ryżowar
Niezależnie od tego, czy właśnie nabyłeś nowy ryżowar, czy już go posiadasz i chcesz znaleźć nowe sposoby na jego wykorzystanie, ta książka jest dla Ciebie. Zostały w niej zebrane najlepsze, uwielbiane przez fanów przepisów na potrawy z ryżowaru – wszystko po to, aby zapewnić Ci możliwość przygotowania i zjedzenia naprawdę wyśmienitych potraw.
Książka zawiera:
• Instrukcje gotowania różnych rodzajów ryżu: białego, brązowego, basmati, jaśminowego, arborio, krótkoziarnistego, długoziarnistego i innych
• Niesamowite przepisy na polentę czy kaszę kukurydzianą
• Rozgrzewające pilawy i risotto, takie jak pilaw z cytryną i basmati
• Przepisy na dania główne – od kurczaka na parze z ciepłym sosem mango po łososia na parze z imbirem
• Pyszne desery, takie jak pudding ryżowy Tres Leches
• Kolorowe zdjęcie do każdego przepisu
Ta książka to idealny prezent dla każdego – również dla Ciebie!
Air Fryer dla każdego. 200 autorskich przepisów na pyszności z wiatropieca
Pakiet dwóch książek kucharskich Pawła Lorocha to idealny wybór dla każdego, kto w kuchni szuka zarówno inspiracji, jak i odrobiny magii.
Dwa tomy, które razem tworzą pełną smaku opowieść o kuchni nowoczesnej i tradycyjnej zarazem. Paweł Loroch – dziennikarz, kucharz, gawędziarz i „brzuchpasterz” – zaprasza do kulinarnej podróży, w której air fryer staje się narzędziem nie tylko do gotowania, ale i pretekstem do snucia opowieści.
Air fryer dla początkujących pomoże Ci nodkryć możliwości frytkownicy beztłuszczowej. To przewodnik dla każdego, kto chce zaprzyjaźnić się z wiatropiecem i przygotować smaczne, lekkie i różnorodne dania.
Air Fryer dla smakoszy to książka kucharska inna niż wszystkie: literacko-smakowa opowieść, w gdzie przepisy są podszyte humorem, emocjami i wspomnieniami. To kulinarna gawęda pełna pieprzu, wanilii, serdeczności i bliskości.
Wszystko ci się upiecze dzięki tej jedynej i niepowtarzalnej, oficjalnej księdze magicznych wypieków ze świata Harry’ego Pottera! Inspirowana filmami książka zawiera 45 oryginalnych przepisów i rewelacyjne zdjęcia. Pozycja obowiązkowa dla każdego fana Harry’ego Pottera! Od domowych ciasteczek Hagrida, przez wyjce halloumi, foccacię w kształcie boiska do quidditcha, wytrawne sowie muffinki i ciasteczkowe widmokulary Luny aż po Hogwart z piernika – te wypieki oczarują każdego. Urządź dla swoich przyjaciół poczęstunek inspirowany ucztą w Wielkiej Sali lub w pojedynkę rozkoszuj się magicznymi słodkościami. Książka zawiera mnóstwo przepisów bezglutenowych, wegetariańskich oraz wegańskich, więc jest dobra dla wszystkich!
Jennifer Hart-Smith zabiera nas w podróż przez historię bulionów w różnych kulturach i częściach świata. Pozwala nam ona lepiej zrozumieć nierozerwalny związek tego dania ze zdrowiem oraz odkryć, w jaki sposób może ono pomóc w trudnych chwilach. Buliony proponowane w poszczególnych rozdziałach pomagają zadbać o siebie i korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu – od poprawy jakości snu i flory jelitowej po wzmocnienie układu odpornościowego i regenerację po wysiłku fizycznym.
Książka zawiera ponad 60 przepisów inspirowanych ulubionymi postaciami, miejscami i wątkami z kultowej serii powieści autorstwa Sarah J. Maas. Każda z receptur kryje w sobie odrobinę magii, dzięki której zabierze was w niezwykłą podróż, pozwalającą poczuć się jak na uczcie w Prythianie.
Szukasz ciekawych pomysłów na obiad, który będzie nie tylko smaczny, ale też odżywczy? Próbujesz ograniczyć ilość mięsa w diecie, ale nie wiesz, jak prawidłowo skomponować sycące posiłki? Potrzebujesz elastycznych przepisów, które można dopasować do swoich potrzeb? Jeśli tak, to mam to, czego szukasz. Trzymasz w ręku książkę, która zawiera 100 pomysłów na pełnowartościowy obiad dla Ciebie i Twojej rodziny. Klasyka w zdrowszej wersji oraz mnóstwo smaków przywiezionych z różnych zakątków świata – oto antidotum na obiadową monotonię.
Ugotuj ze mną coś pysznego!
Viola Urban – autorka bloga
„Jeśli chcesz na co dzień gotować smacznie i zdrowo, ta książka jest dla Ciebie. Znajdziesz tu wiele kulinarnych inspiracji, ale i solidną dawkę wiedzy, która przyda się każdego dnia. To ważna i potrzebna pozycja, która doskonale łączy teorię z praktyką”.
(Grzegorz Łapanowski – założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu)
„Kiedyś myślałam, że wyszukane smaki to tylko domena dobrych restauracji. Uważałam tak, dopóki w moje ręce nie wpadły książki Violi, która odczarowuje wizerunek zdrowych posiłków, pokazując, że mogą być one jednocześnie pełne smaku, bogate w wartości odżywcze i naprawdę łatwe do przygotowania. Korzystając z tej książki, można przekształcić zwykłą domową kuchnię w miejsce, w którym powstają dania, jakich nie powstydziłaby się żadna znana restauracja”.
(Magdalena Hajkiewicz-Mielniczuk – psychodietetyczka)
Nic nie zastąpi własnoręcznie przygotowanych posiłków, także tych zabieranych do pracy czy szkoły. Niezależnie od tego, czy masz możliwość podgrzania dania poza domem, możesz jeść mądrze i zdrowo. Plastikowe pudełka nie są dobrym rozwiązaniem. W takim razie jak zapakować jedzenie, żeby można je było bezpiecznie przenosić z miejsca na miejsce? Co nadaje się do zjedzenia na zimno, a co nie, a także jak wykorzystać produkty z innych posiłków, aby zaoszczędzić czas? Co jeść w pracy i szkole, aby mózg lepiej funkcjonował? Książka daje odpowiedzi na te i wiele innych pytań. Znajdziesz tu pomocne wskazówki oraz 100 przepisów na odżywcze lunche na wynos. Mogą to być zarówno owsianka w słoiku lub szybka sałatka, jak i składniki z poprzedniego obiadu czy kanapka „na bogato”. Zróbmy razem coś naprawdę smacznego!
Viola Urban - autorka bloga Okiemdietetyka.pl
„Dania na wynos to współczesna bolączka. Nawet gdy lubimy gotować, przyrządzanie posiłków na następny dzień może znudzić i zdemotywować, a wersje sklepowe rzadko odpowiadają naszym dietetycznym oczekiwaniom. I tu wchodzi Viola ze swoimi pysznymi propozycjami, które tak rozpalają wyobraźnię, że mam ochotę je przygotować i zapakować do pudełka, mimo że pracuję w domu. Autorka zrobiła za Ciebie wszystko – przemyślała połączenia smakowe, wyliczyła kalorie oraz makroskładniki, okraszając przepisy masą dietetycznych porad”.
(Marta Śliwicka – Burczymiwbrzuchu.pl
„To nie jest zwykła książka kulinarna. To dietetyczne wademekum, które pomaga zrozumieć podstawy komponowania pełnowartościowych posiłków. Viola łączy kilka łatwo dostępnych składników i tworzy z nich niebanalne dania. Porady znajdujące się pod każdym przepisem sprawiają, że gotowanie współgra z nauką o zdrowym odżywianiu. Bo zdrowe jedzenie wcale nie musi być nudne, czego niezbitym dowodem są pomysły Violi”.
(Justyna Świetlicka – dietetyk)
„Dzięki tej książce raz na zawsze przestaniesz szukać wymówek, które do tej pory usprawiedliwiały twoją niezdrową dietę. Zupy, syte dania, sałatki, słodkie przekąski – niezależnie od tego, na co masz ochotę, Viola przedstawia ich zdrowszą wersję, którą możesz zabrać ze sobą w pudełku. „Dieta na wynos” to pozycja obowiązkowa dla każdego, kto lubi smacznie zjeść i jednocześnie chce dbać o swoje zdrowie. Gorąco polecam!”
(Marta Hennig )
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?