W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Zdrowe i smaczne jedzenie to najlepsza rzecz, jaką możesz podarować swoim jelitom.
W dzisiejszych czasach jelita nie mają lekko. Niewłaściwa dieta, stres, pośpiech, nadużywanie leków – to wszystko powoduje, że z dnia na dzień są coraz bardziej osłabione. Problemy takie jak zespół jelita drażliwego, nietolerancja FODMAP, zespół SIBO, celiakia wymagają kompleksowego leczenia i troskliwej opieki dietetycznej.
Ta książka uporządkuje twoją wiedzę i wskaże możliwe przyczyny dolegliwości. Dowiesz się z niej m.in.:
• co jeść, by złagodzić częste dolegliwości jelitowe,
• kiedy błonnik jest wskazany, a kiedy trzeba go ograniczać,
• jak dbać o dobrą mikroflorę jelitową i jakie są z tego korzyści,
• jak pozbyć się dokuczliwych zaparć bez przyjmowania leków,
• jak postępować w przypadku alergii i nietolerancji pokarmowych (np. nietolerancji glutenu, fruktozy, laktozy).
Znajdziesz tu również przepisy na pyszne i łatwe w przygotowaniu dania odpowiednie w różnych zaburzeniach jelitowych. Smacznego!
Agata Lewandowska – dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze blog i artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.
This collection of 80 delicious recipes has you and your family covered for Ramadan. With dishes that everyone will enjoy, it includes chapters focused on making cooking easy, quick and even healthy.
Whether you're looking to cook ahead and make a batch recipe that will see you through the week, or rustle up something nutritious after sunset, there's something for everyone in this beautifully photographed cookbook.
Example chapters and recipes include:
One Pot Wonders (Masala Prawns & Rice, Easy Dahl with Chapati)
Make It Healthier (Grilled Chipotle Chicken Skewers, Lemon & Herb Cod Parcels)
Crowd-Pleasing Bites (Lamb Samosas, Veggie Paneer Spring Rolls)
Bake It Easy (Rose & Pistachio Shortbread, Orange & Almond Loaf)
Drinks (Mango Lassi, Coconut and Chocolate Milkshake)
Who doesn’t love a no-bake? From cheesecakes, ice cream and truffles to desserts made on the hob, in a microwave and air fryer, not one of these recipes needs you to turn on your oven. In this book, you’ll find brand-new recipes using popular flavours, as well as highly-requested fan favourites, lots with fewer than 5 ingredients and one-tin options to save on washing up.
Empowering and practical, Food for Life is nothing less than a new approach to how to eat - for our health and the health of the planet.
Food is our greatest ally for good health, but the question of what to eat in the age of ultra-processed food has never seemed so complicated.
Drawing on cutting-edge research and personal insights, Professor Tim Spector offers clear answers in this definitive, easy-to-follow guide to the new science of eating well.
‘No fads, no nonsense, just practical, science-based advice on how to eat well’ Daily Mail, Books of the Year
'A rigorously academic book that welcomes the layperson with open arms' The Times
Ta książka to coś więcej niż zbiór przepisów…
Czego szukamy w sztuce, także kulinarnej? Niezwykłych doznań?
Szukamy czegoś, co rozpala w nas iskierkę życia…
The best of Tokyo cuisine and culture, from AM to PM.
A Day in Tokyo is a culinary journey through one of the world’s most vibrant cities.
From the bustling streets of Shinjuku to the hidden corners of Ueno, this book takes you on a delicious food adventure from breakfast through to dinner, showcasing the diverse tastes and ingredients of Japanese cuisine. Start the day with unbelievably fluffy Funwari Hottokeki, dive into some Tokyo-born Yakisoba Pan for a much-earned midday break and end the night with crunchy and tender Tonkatsu.
Capture the delicious flavours of Tokyo at home with 96 recipes and insider tips on where to find the best local eats. A Day in Tokyo is the ultimate book for food and travel enthusiasts.
The Parisian baguette, crisp, golden and fragrant, is the best known and most iconic of all French loaves. But every region of France, and virtually every town and village, boasts its local speciality.
The range of French regional breads is vast. For a true appreciation of these breads in all their rich variety, we can do no better than listen to the words of those who bake them. It is these craft bakers from all over France who lie at the heart of this book.
Step into the warm and welcoming kitchen of Nonna Livia with Paola Bacchia’s cookbook, At Nonna’s Table.
Inspired by her Mamma Livia’s cherished recipes, Paola presents
60 delicious dishes that celebrate the best of Italian home cooking. From soups and appetisers through to main courses, sides, desserts and pickles and preserves, this book is a treasure trove of traditional and contemporary Italian dishes made with love and care.
Complete with beautiful photography to accompany each delicious recipe, this book showcases the fresh ingredients, bold flavours and simple techniques that make Italian food so beloved. From the hearty Peperonata con melanzane e pomodori (Eggplant and Tomato Stew) to the crowd-pleasing Pollo Ripieno (Celebration Chicken) and the indulgent Torta arancia e cocco con albicocche (Orange Cake with Apricots), alongside heartfelt stories from Paola’s childhood and her mum’s life, this book will delight lovers of food and family.
Whether you’re a seasoned cook or just beginning, At Nonna’s Table is the perfect guide to recreating the warmth and joy of an Italian family kitchen in your own home.
Bezpieczne i smaczne potrawy na cały dzień dla chorych na cukrzycę typu 2 i ich rodzin. Inspiracje kulinarne dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę.Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru zdrowo. Dla wielu osób zdrowo znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka od wielu lat pracująca ze słodkimi ludźmi pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i estetycznie podane.W książce znajdziesz:przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje;przepisy na potrawy wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle;propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut, oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia;wyliczone dla każdej potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność;porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2;wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy.Dorota Drozd pielęgniarka o specjalizacji diabetologicznej, edukatorka diabetologiczna i psychodietetyczka, członkini Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych. Jest autorką książek Insulinooporność. Dieta dla zdrowia, Kuchnia świata dla diabetyków i Cukrzyca. Jak z nią żyć, wydanych przez Wydawnictwo RM, oraz licznych artykułów popularnonaukowych.
Smaczne i proste wypieki dla diabetyków oraz wszystkich, którzy chcą mieć kalorie i węglowodany pod kontrolą.Ciasta, ciasteczka, pieczywo, pizza Czy te pyszne wypieki mogą zagościć w diecie diabetyka nie tylko od święta? Dzięki tej książce przekonasz się, że tak! Doświadczona dietetyczka przygotowała 120 przepisów na smaczne i proste w przygotowaniu wypieki o jak najniższym indeksie glikemicznym i odpowiedniej ilości wymienników węglowodanowych.Daj się skusić wyśmienitym ciastom kakaowym, spróbuj pikantnych ciasteczek z bobu, ciesz się delikatnością sernika kokosowego na zimno, przekonaj się, że upieczenie pysznego chleba na zakwasie wcale nie jest trudne! Przepisy Agaty Lewandowskiej to doskonała propozycja zarówno dla wielbicieli tradycyjnych wypieków, jak i osób lubiących poznawać nowe smaki nie tylko dla diabetyków, ale wszystkich, którzy chcą odżywiać się zdrowo, zachować szczupłą sylwetkę, a jednocześnie cieszyć się słodyczą domowych wypieków.W książce znajdziesz:120 przepisów na wypieki słodkie i wytrawne, na ciepło i na zimno, a także na domowe pieczywo,kaloryczność każdej potrawy, a także ilość wymienników węglowodanowych, białkowo-tłuszczowych, błonnika i kwasów tłuszczowych,praktyczne wskazówki, czym zastąpić cukier,porady kulinarne dotyczące różnych rodzajów wypiekówinformacje dotyczące żywienia diabetyków.Agata Lewandowska dietetyczka, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz SGGW. Interesuje się sportem, zdrowym stylem życia i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka książek Polska kuchnia bezglutenowa oraz Ciasta i desery dla diabetyków.
The definitive collection of pasta recipes featuring this most iconic and popular Italian ingredient from the experts at the prestigious Silver Spoon Kitchen
Pasta is the perfect food. Low cost, healthy, and tasty, its versatility makes it a regular feature on home dining tables as well as on the most sophisticated of restaurant menus, either dressed with just one or two ingredients, or with more elaborate sauces. Showcasing 46 different pasta types in more than 300 – recipes from classics such as Penne Arrabbiata and Spaghetti Carbonara, to more ambitious dishes such as Soufflé of Capellini and Linguine with Lobster – this is the ultimate guide to cooking pasta the Italian way.
Organised by pasta type, it also includes easy-to-follow instructions for making your own fresh pasta, sections on dried and fresh, long and short, cut and filled pasta, and entries on the Italian origins of many ingredients. The Silver Spoon is known throughout the world as the authoritative voice on Italian cuisine and the leading Italian culinary resource – this book is the perfect guide to the most Italian of ingredients.
Rozsmakuj się w wędlinach i serach domowej roboty! Oto wyczerpujący poradnik, z którego dowiesz się wszystkiego o wędzeniu mięs, ryb, owoców morza, serów, a nawet jaj, soli i orzechów w warunkach domowych. Poznasz sekrety przygotowywania boczku, szynki, wieprzowiny, kiełbas, drobiu, dziczyzny i wędzonych serów. Autor poradnika doradza, jak sporządzić marynaty i peklować; jak uzyskać odpowiednio dymny smak mięs, dobrać właściwą ilość przypraw i soli.W książce znajdziecie przepisy na wędzone przysmaki, poznacie różnice między wędzeniem na zimno i gorąco. Dowiecie się, jak zbudować przydomową wędzarnię oraz jak dobrać drewno do wędzenia.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?