W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Wiele mówi się o korzyściach zdrowotnych płynących ze stosowania diety wegetariańskiej. Lepsze zdrowie, większa odporność na choroby, zmniejszenie okrucieństwa wobec zwierząt oraz niszczenia naszej planety przekonuje wielu ludzi do słuszności zrezygnowania z diety mięsnej. Jednak często nie wiedzą po prostu, jak to zrobić. Zmiana nawyków żywieniowych wydaje się im zbyt trudna do przeprowadzenia. Wzdychają tylko, mówiąc: "Chciałbym być wegetarianinem, ale... nie wiem, czy dam sobie radę z własnymi przyzwyczajeniami. A rodzina, przyjaciele? Jak odbiorą moją decyzję? Czy zrozumieją? Chyba jednak nie dam rady dokonać takiej zmiany". Czy i tobie zmiana diety wydaje się zbyt trudna do zrealizowania? Książka, którą oferujemy, pomoże Ci przełamać lęki i poprowadzi - krok po kroku - do celu. Autorka, Christine Beard, przekonuje, że przejście na wegetarianizm nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Zaproponowany przez nią proces 5 kroków to proste narzędzie do przeprowadzenia upragnionej zmiany. Kolejne etapy procesu wymagają tylko niewielkiego wysiłku i są osiągalne dla każdego. Autorka podaje również wiele praktycznych pomysłów, które jeszcze bardziej ułatwią dokonywanie tej dobroczynnej zmiany. Skorzystaj z jej przepisu, a sam przekonasz się, jak szybko i bezboleśnie osiągniesz swój cel i... zostaniesz wegetarianinem!
Spotkania, konferencje, setki telefonów. Po prostu urwanie głowy! Żyjemy w biegu, więc na jedzenie nie ma czasu... Dlatego moją kolejną, trzecią już książkę napisałam z myślą o "zabieganych" - mówi Ewa Wachowicz, producentka telewizyjna i autorka programów poradnikowo-kulinarnych. - Podpowiadam w niej, co jeść, by nie spędzać w kuchni wielu godzin, a jednocześnie gotować smacznie, zdrowo i nowocześnie, czerpiąc przy tym z naszej bogatej kulinarnej tradycji.
W książce pod tytułem "Ewa gotuje - szybko" znajdziemy przepisy zarówno na potrawy kuchni światowej, przywiezione przez autorkę z różnych zakątków świata, jak i receptury z rodzinnego domu pani Ewy.
Jedna z pierwszych publikacji z przepisami wegetariańskimi, jaka ukazała się w Polsce, na których wychowały się już pokolenia wegetarian. Broszurka ta cieszy się nadal ogromnym powodzeniem wśród amatorów zdrowej kuchni i doczekała się kolejnego, kolorowego wydania, a sprawdzone przepisy stanowią podstawę dla wszystkich zainteresowanych zmianami w żywieniu na lepsze. Zawiera kilkadziesiąt prostych, lecz niezbędnych przepisów kuchni wegetariańskiej.
Zdrowie płynące z warzyw, owoców i ziół
Podłącz się do elektrowni energii i zdrowia!
Soki warzywne i owocowe znakomicie wpływają na nasze zdrowie i urodę. Świeżo wyciśnięte, są najbogatszym źródłem witamin, składników mineralnych i enzymów. Mają też zdecydowanie większą siłę oddziaływania niż te w postaci pigułek. Ponadto ich składniki odżywcze są szybko trawione i łatwo przyswajane przez organizm – niekiedy nawet w ciągu kilku minut. Dlatego też soki skutecznie pomagają w usuwaniu szkodliwych toksyn, zwiększają odporność organizmu i przeciwdziałają powstawaniu chorób degeneracyjnych.
Z reguły spożywamy zbyt mało warzyw i owoców – dlatego też wskazane jest, aby zwiększyć ich podaż w naszej diecie, również w postaci soków. Zapewniamy sobie w ten sposób trwałe zdrowie, podnosimy poziom energii, poprawiamy krążenie i wzmacniamy system immunologiczny.
Książka zawiera wiele przydatnych informacji odnośnie dostępnych wyciskarek do soków, jak również przepisy na soki w określonych schorzeniach, takich jak: trądzik, grypa, reumatyzm, nerwowość, zaparcia, miażdżyca, nowotwór, osteoporoza i wiele innych.
Wyciskamy soki
Wszystko na temat soków
Lepsze zdrowie
Zacznij jak najwcześniej
Naładuj się energią
Długie życie
Zakup dobrej wyciskarki
Ręczna wyciskarka do soków
Elektryczne sokowirówki
Wyciskarki do soków
Terapeutyczne wykorzystanie soków warzywnych
Co to jest „pierwiastek życia"?
Głodówka z zastosowaniem soków Zaczynamy
Przepisy
Anemia (niedobór żelaza).
Artretyzm
Astma
Bezsenność Biegunka
Błona śluzowa (suchość) Candida (drożdżyca)
Choroba niedokrwienna serca
Choroba wrzodowa
Cukrzyca
Depresja
Dna moczanowa
Egzema
Fibromialgia
Przepisy
Grypa
Hipoglikemia
Kamienie żółciowe (stan zapalny)
Łuszczyca
Miażdżyca
Nadciśnienie
Nadkwasota żołądka (zgaga)
Nerki
Nerwowość
Niestrawność
Nowotwór
Obrzęki
Osteoporoza
Pasożyty
Pęcherz (przeziębienie lub infekcja)
Prostata
Przeziębienia
Reumatyzm
Skóra (oczyszczanie)
Trądzik
Wątroba
Woreczek żółciowy (oczyszczanie)
Wzrok (osłabienie)
Zapalenie okrężnicy
Zapalenie oskrzeli
Zaparcia
Zatoki
Sok z granatów
Sok z granatów przywracający homeostazę
Koktail wspomagający system immunologiczny
Program kontroli wagi
Rozbudzające śniadanie
Tropikalny poncz na przyjęcie
zdrowa, smaczna i oszczędna
Ten rodzaj gotowania zainspiruje każdego do eksperymentowania
z kuchnią wegetariańską.
Ta kuchnia Cię zaskoczy. Korzystając z tej książki z pewnością zyskasz
zdrowie – i nie tylko!
Twoje serce będzie spokojniejsze
Twój portfel – pełniejszy
Twój stół – bardziej kolorowy
Twoi bliscy – zadowoleni
a Ty wyglądać będziesz młodziej!
...kolorowe ilustracje do każdego przepisu !!!
W książce znajdziesz pyszne przepisy w trzech działach:
- Coś do chleba...
- Coś na obiad...
- Coś na deser...
a w nich pyszne i proste przepisy m.in. na: pasztet ze słonecznika, masło sezamowe, pasta z lnu, kotlety z fasolki mung, kotlety z brokułami, sałatka z buraków, zapiekanka z ziemniaków i bakłażana, klopsy zielone, ciasteczka sezamowo-owsiane, granola, naleśniki kukurydziane, lody truskawkowe.
W Starym Knedelkowie pachniało już świerkowymi drzewkami, czerwonym barszczykiem i pierniczkami.W powietrzu rozchodziła się ta nieuchwytna, najwspanialsza na świecie woń... woń zbliżających się świąt. Cecylka Knedelek i gąska Waleria pochłonięte były gorączkowymi przygotowaniami do świąt, podobnie jak pozostali mieszkańcy miasteczka. Wydawało się, że nic nie zakłóci tego przedświątecznego czasu, a jednak... Tam, gdzie jest gąska Waleria, tam o kłopoty nietrudno... bo dziwnym trafem jakoś szczególnie łatwo przyklejają się jej do skrzydełek. O tym jednak, co dokładnie się wydarzyło i jak zakończyła się ta świąteczna przygoda, przeczytajcie już sami...
Jain Gately, brytyjski historyk kultury, a także powieściopisarz, w sposób rozległy jak jeszcze nikt dotąd opisał nader ważną rzecz w ludzkiej kulturze: picie napojów alkoholowych. Imponujący zamysł autora ? historia raczenia się trunkami od Sumerów po Bridget Jones i singielki ? przybrał w tym tomie postać niezwykłej opowieści pełnej swady i humoru. Alkohol pito w zamierzchłych czasach z powodów rytualnych, obyczajowych lub po prostu po to, żeby się upić. Kultura picia (lub jej brak) pozwala różnicować cywilizacje według stopnia dzikości, powagi i umiaru. Historię tego, jak i co pito, Gately ukazuje w ścisłym związku z charakterem odnośnej epoki, jest to więc dla czytelnika także krótka historia dziejów powszechnych. Zapewnia mu kompendium wiedzy, swoisty klucz do zrozumienia poszczególnych epok, ich mentalności, priorytetów i fobii. Niebłahy bowiem dla badacza Egiptu faraonów będzie fakt, że budowniczowie piramid otrzymywali przydział kilku litrów piwa dziennie, co by oznaczało, że pracowali na wpół pijani. Miłośnikom westernów przyda się informacja, że Indianie byli jedyną kulturą nieznającą alkoholu i stąd może tak destrukcyjny wpływ ognistej wody. Warto też wiedzieć, że do czasów Mahometa niejeden Arab pił jak szewc. Gately wydobył z zakamarków historii pozorne osobliwości, które jednak kiedyś były ważne i wywarły większy wpływ na dzieje człowieka, niż zwykliśmy przypuszczać.
Karbinadle, krupniok, becok na sypko czy kluski śląskie... Któż z nas nie zasiadłby chętnie do tak zastawionego stołu. Niestety, coraz rzadziej śląskie dania pojawiają się w naszych domach. Najwyższy czas to zmienić. Z Kuchnią śląską Barbary Jakimowicz-Klein nie będzie to trudne. W swojej książce daje ona reprezentatywny przegląd potraw charakterystycznych dla regionu Śląska, opisuje zwyczaje i praktyki kulinarne oraz – co wyjątkowe i chyba najważniejsze – dokładnie i z dużą znajomością przedmiotu przedstawia zioła przyprawowe stosowane w kuchni śląskiej. To niewątpliwy atut tej publikacji. Ponadto autorka zapoznaje Czytelników z pojęciem Diety Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka. Dieta ta opiera się na dodawaniu do potraw, szczególnie tych ciężkich i tłustych, przyprawowych ziół leczniczych, zarówno pojedynczych, jak i w postaci mieszanek (np. ziołowa mieszanka przyprawowa „Śląska”). Barbara Jakimowicz-Klein podpowiada, że zaliczana do ciężkostrawnych tradycyjna kuchnia śląska niekoniecznie musi być szkodliwa. Właśnie przez umiejętne dodawanie ziół możemy podnieść zdrowotność potraw śląskich, nie ujmując niczego z ich smaku i urody. Zioła te poprawiają przemianę materii, regulują procesy trawienia, leczą wiele schorzeń w obrębie układu pokarmowego. Można je stosować dowolnie, w zależności od własnych preferencji smakowych i stanu zdrowia. Bez względu jednak na to, jak je wykorzystamy, z pewnością pozytywnie wpłynie to na nasze zdrowie i samopoczucie. Słowem, będzie i smacznie, i zdrowo!
Czy wiedzą Państwo, jak ważnym trunkiem było piwo w średniowieczu? Leszek Biały odmówił udziału w krucjacie, ponieważ w Ziemi Świętej nie warzono piwa, a jego konsumpcja na dworze królowej Jadwigi wynosiła nawet do 10 litrów na głowę dziennie.
Prawdziwi smakosze tego napoju zamieszkiwali także Łódź i jej najbliższe okolice. Dobrze wiedzieli, że do piw typu lager i jasnych pełnych potrzebna jest miękka woda, do piw mocniejszych ? twarda, a do produkcji porterów najlepsza jest woda bogata w minerały. Teodor Milsch, bracia Lorentzowie, Anstadtowie, Gehligowie, Keilichowie to najwybitniejsi przedstawiciele łódzkiego browarnictwa. Historia ich przedsiębiorstw jest pełna zaskakujących tajemnic, m.in. do dzisiaj nie ujawniono unikatowych receptur.
Jak zbudowali swoje browary, jakiej używali technologii, czy uczciwie prowadzili interesy, kogo zatrudniali? Na te i inne pytania odpowiada książka Browary Łodzi i regionu Marcina Szymańskiego, która jest pierwszym szczegółowym opracowaniem, dotyczącym dziejów warzenia piwa w regionie łódzkim.
Czytelnik ma niepowtarzalną okazję dokładnie poznać historię Helenowa, dzieje zakładów browarniczych od momentu ich założenia do chwili upadku oraz dowiedzieć się jakie piwo cieszyło się największą popularnością w czasach ich świetności. Autor opowiada również o czasach współczesnych: wielkich koncernach i małych, regionalnych zakładach.
Podczas upalnego lata organizm traci dużo wody i domaga się jej ciągłego uzupełniania – nic więc dziwnego, że w tym czasie pije się zdecydowanie więcej niż w pozostałych porach roku. Pragnienie można, co prawda, zaspokoić czystą wodą, ale wskazane jest spożywanie innych płynów, które dostarczą organizmowi potrzebnych składników.
Zimne napoje przygotowuje się na bazie soków, które dostarczają wielu witamin, przetworów mlecznych zawierających cenne białko i wapń, mrożonej kawy i herbaty bogatych w alkaloidy, a także wyciągów warzywnych o działaniu odkwaszającym. W ostatnim czasie do łask wracają również kompoty, których ogromną zaletą jest fakt, iż od razu można przygotować je w większej ilości i przechowywać w butelkach lub słoikach. Zimne napoje to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy chcą w prosty, szybki i przede wszystkim zdrowy sposób ugasić pragnienie w pełne skwaru dni.
Pożegnaj pestycydy i konserwanty. Już po tygodniu będziesz cieszyć się mnóstwem zdrowych organicznych warzyw. Twoje sałatki ożyją dzięki delikatnej gryce, zdrowemu słonecznikowi, kruchym słodkim kiełkom zielonego groszku, pikantnej rzodkiewce czy czosnkowemu szczypiorkowi.Kompletny poradnik kiełkowania
Tylko tydzień od nasiona do sałatki!
Rolnictwo jutra jest tu już dziś
Pożegnaj pestycydy i konserwanty. Już po tygodniu będziesz cieszyć się mnóstwem zdrowych organicznych warzyw. Twoje sałatki ożyją dzięki delikatnej gryce, zdrowemu słonecznikowi, kruchym słodkim kiełkom zielonego groszku, pikantnej rzodkiewce czy czosnkowemu szczypiorkowi. Jako małe rośliny, kiełki aż kipią od skoncentrowanych substancji odżywczych – mają dwa razy więcej białka niż szpinak i cztery razy więcej niż sałata! To żywe rośliny, które dostarczają nam czynników wzrostowych i związków fitochemicznych wpływających na nasze zdrowie o wiele korzystniej niż tabletki chemiczne.
Wkrótce zobaczysz, jak cała twoja rodzina zachwyca się pięknem kiełków, a dzieci nie mogą się oprzeć zbieraniu nawet nie całkiem dojrzałych roślinek. Twoja domowa restauracja będzie mogła zaoferować teraz pyszne sałatki, zupy, zapiekanki, dipy, dressingi, pasty, a nawet kiełkowe pieczywo. Nasiona nie są drogie, a plony są wprost zachwycające, dbasz więc nie tylko o zdrowie, lecz także o kieszeń.
Kim jest Pan Kiełek
Steve Meyerowitz został nazwany Panem Kiełkiem w latach 70., kiedy w swoim mieszkaniu na 14 piętrze nowojorskiego wieżowca założył domowy ogród. Jako alergik i astmatyk, który zawiódł się na tradycyjnych metodach leczenia, postanowił wziąć swoje zdrowie we własne kiełkujące ręce. Po latach pracy w przemyśle rozrywkowym zamienił swój dom na Królestwo Kiełków i zaczął pokazywać ludziom ich wspaniałe właściwości. Meyerowitz jest autorem pięciu książek poświęconych zdrowiu i diecie. Jego wynalazki – kuchenny zestaw do kiełkowania oraz lniana torba na kiełki – są znane na całym świecie.
Niech twoja kuchnia stanie się ogrodem.
To proste! Nie musisz być mistrzem ogrodnictwa!
Surowe pożywienie to źródło życiowej energii. To nie tylko witaminy, minerały, tłuszcze czy błonnik. Raw food to również energia o wysokie częstotliwość, której ludzki organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Autorka przedstawia kompleksowy plan dla zdrowia. Stosując jej zalecenia, w ciągu zaledwie 21 dni odzyskasz wysoki poziom energii, oczyścisz i odmłodzisz organizm oraz odzyskasz smukłą sylwetkę. Książka wyjaśnia, które produkty i super żywność mają wysoką energię i jak je łączyć, by nie zakwasić organizmu i zadbać o alkaliczną równowagę. Skutecznie oczyścisz organizm z toksyn stosując naturalne terapie, jak szczotkowania ciała na sucho. Od dziś będziesz jeść naprawdę na zdrowie!
Książka opisuje czym są i czemu ma służyć picie takich właśnie koktajli. W czasach gdy spożywa się w nadmiarze produkty przetworzone żywnościowe ważną sprawą jest udzielenie pomocy organizmowi przy procesach trawiennych i wydalaniu szkodliwych dla organizmu ludzkiego substancji. Rewolucja zielonych koktajli to książka. Autor zdając sobie sprawę z trudności wynikających podczas zmieniania zachować ludzkich podpowiada kilka przepisów na zielone koktajle aby zachęcić czytelnika do podjęcia prób w walce ze złymi nawykami żywieniowymi. Koktajle takie to przede wszystkim minerały, aminokwasy czy przeciwutleniacze - czyli samo zdrowie.Książka opisuje czym są i czemu ma służyć picie takich właśnie koktajli. W czasach gdy spożywa się w nadmiarze produkty przetworzone żywnościowe ważną sprawą jest udzielenie pomocy organizmowi przy procesach trawiennych i wydalaniu szkodliwych dla organizmu ludzkiego substancji. Rewolucja zielonych koktajli to książka. Autor zdając sobie sprawę z trudności wynikających podczas zmieniania zachować ludzkich podpowiada kilka przepisów na zielone koktajle aby zachęcić czytelnika do podjęcia prób w walce ze złymi nawykami żywieniowymi. Koktajle takie to przede wszystkim minerały, aminokwasy czy przeciwutleniacze - czyli samo zdrowie.
Uwolnijmy uzdrawiającą moc zieleniny
„Od momentu odkrycia zielonego koktajlu piję jego odmiany codziennie i dzielę się nimi z innymi. Tak bardzo przepadam za zielonymi koktajlami, że z radością będę je piła aż do ostatnich dni życia. Pokochali je gorąco wszyscy członkowie mojej rodziny i wielu naszych przyjaciół. Gdziekolwiek nie pojadę, otrzymuję nowe wieści od miłośników zielonych koktajli z całego świata. Dzięki codziennemu miksowaniu, badaniom naukowym i listom od naszych czytelników zebraliśmy w tej nowej książce najlepsze przepisy i podstawowe zasady tworzenia i spożywania zielonych koktajli.
Mam nadzieję, że Wy także z radością odkryjecie świat zielonych koktajli i znajdziecie ulubione przepisy pozwalające się cieszyć najlepszym zdrowiem. Szczęśliwego miksowania!"
VICTORIA BOUTENKO, Przedmowa
FRAGMENT KSIĄŻKI:
Przez całe dziesięciolecia dietetycy nauczali społeczeństwo o korzy-; ach płynących z jedzenia zieleniny, ale nie wiadomo było, jak włączyć świeże zielone produkty do codziennej diety ludzi. Jedyną dostępną opcją wydawało się jedzenie sałatek. Problem polega jednak na tym, że w naszym zindustrializowanym świecie smak zielonych roślin nie jest równie pociągający jak pobudzający smak przetworzonej żywności. Dlatego właśnie mimo komiksów o Popeye [marynarzu, który zyskiwał: nadzwyczajną siłę po zjedzeniu szpinaku - przyp. tłum.] i reklam z Wesołym Zielonym Olbrzymem rozpowszechnionych w latach dwudziestych, mimo że matki wciskały dzieciom brokuły, w barach z sokami pojawiły się koktajle z młodej pszenicy, a na rynku dostępne są od niedawna rozmaite suszone zieleniny, dla przeważającej większości konsumentów pozostały one nieistotnymi przystawkami lub wręcz niemiłym obowiązkiem. Także dla mnie był to problem. Wiedziałam, że muszę jeść zieleninę ale nie lubiłam jej smaku. W roku 2004 byłam już od dziesięciu lat na diecie z surowej żywności, i choć zmiana diety na surowe produkty pozwoliła mi na wyleczenie z najpoważniejszych schorzeń - obrzęków, arytmii i depresji - wciąż nie byłam tak zdrowa jakbym sobie tego życzyła.W poszukiwaniu idealnej diety dla człowieka postanowiłam zbadać zwierzęta najbardziej zbliżone genetycznie do ludzi. Dowiedziałam się,że szympansy mają około 99,4 procent genów wspólnych z człowiekiem, Jednocześnie te zwierzęta mają wyjątkowo silną naturalną odporność na AIDS, zapalenie wątroby typu C, raka, i inne śmiertelne choroby ludzi.
Histamina wytwarzana w naturalnych procesach w organizmie człowieka jest – w odpowiednich ilościach – niezbędna do życia. Jednak u alergików i osób z nietolerancją histamina zawarta w lekach i pokarmach może powodować znaczne dolegliwości, m.in.: bóle głowy, wysypkę, swędzenie skóry, bóle brzucha, biegunkę, wodnisty katar, kaszel, zaburzenia rytmu serca.
W poradniku podano wiele praktycznych rad, które pomogą wrażliwym na działanie histaminy osobom uzyskać wyraźną poprawę stanu zdrowia, a nawet całkowicie pozbyć się uciążliwych objawów.
Liczne przepisy na dania główne, zupy, sałatki, desery oraz na ciasteczka, ciasta i torty z pewnością ułatwią zachowanie właściwej diety.
Doskonałe dania z grilla wcale nie muszą ociekać tłuszczem. Nie muszą też być nudne. Zapraszamy do poszukiwań nowych smaków i połączeń, bo nawet z podstawowego zestawu produktów można wyczarować coś wyjątkowego i niepowtarzalnego, co z pewnością zachwyci domowników i przyjaciół. Różnorodność produktów odpowiednich do przyrządzania na grillu jest właściwie nieograniczona, a dysponując kilkoma podstawowymi składnikami, marynatami, sosami i sałatkami, można stworzyć dowolne kombinacje.
Przepisy przedstawione w tej książeczce mają posłużyć dzieciaczkom do stworzenia smacznych potraw, które zarazem dają dużo radości i satysfakcji z racji ich niezwykłego wyglądu. Potrawy nie są trudne do wykonania, a najważniejsza jest tu wspólna, rodzinna zabawa przy ich tworzeniu.
Do wykonania potraw wystarczą podstawowe narzędzia, jakimi posługujemy się na co dzień w kuchni, a produkty, z których wykonujemy potrawy, dostępne są niemal we wszystkich sklepach spożywczych. Można również używać zamienników - wszystko zależy od naszej wyobraźni.
Zapraszamy zatem do zabawy w "czarodziejską kuchnię"!
Przepisy przedstawione w tej książeczce mają posłużyć dzieciaczkom do stworzenia smacznych potraw, które zarazem dają dużo radości i satysfakcji z racji ich niezwykłego wyglądu. Potrawy nie są trudne do wykonania, a najważniejsza jest tu wspólna, rodzinna zabawa przy ich tworzeniu.Do wykonania potraw wystarczą podstawowe narzędzia, jakimi posługujemy się na co dzień w kuchni, a produkty, z których wykonujemy potrawy, dostępne są niemal we wszystkich sklepach spożywczych. Można również używać zamienników - wszystko zależy od naszej wyobraźni.Zapraszamy zatem do zabawy w ""czarodziejską kuchnię""!
BOŻENA CYRAN - dietoterapeutka, autorka książek pt. "Odnowa na talerzu" i "Kuchnia zdrowia i młodości", w swojej nowej książce zaleca, aby odżywiać się odpowiednio do warunków panujących w przyrodzie, czyli zgodnie z porami roku. Opierając się na zasadzie Pięciu Przemian z tradycyjnej medycyny chińskiej oraz na na makrobiotyce, podaje wskazówki jak żyć, aby zachować zdrowie i wewnętrzną harmonię.
Książka stanowi kompendium wiedzy dotyczącej gastronomii. Zawiera on: historię gastronomii w Polsce i na świecie, podstawowe pojęcia stosowane w gastronomii, opis produktu gastronomicznego, prezentację produktu gastronomicznego od strony jego atrakcyjności w turystyce, wybrane organizacje i stowarzyszenia gastronomiczne, rolę informacji i promocji w gastronomii oraz trendy w rozwoju współczesnej gastronomii.
Podręcznik jest przeznaczony dla studentów uczelni tyrystycznych, hotelarskich, technicznych (np. kierunku technologia żywności), rolniczych, szkół policealnych o profilu gastronomicznym, turystycznym i hotelarskim oraz osób zarządzających obiektami gastronomicznymi.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?