Koktajle alkoholowe
Nie tylko Aperol
-
Autor: Mateusz Bala
- ISBN: 978-83-8151-809-3
- EAN: 9788381518093
- Oprawa: twarda
- Wydawca: RM
- Format: 235x165x17mm
- Język: polski
- Seria: brak
- Liczba stron: 192
- Rok wydania: 2024
- Wysyłamy w ciągu: 48h
-
Brak ocen
-
38,49złCena detaliczna: 69,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 38,49 zł
Doświadczony barman radzi, jak przygotowywać klasyczne drinki
Życzysz sobie koktajl na bazie rumu czy tequili? Ma być owocowy, ziołowy czy słodki deserowy? Chcesz dowiedzieć się, jak smakuje Sidecar i Mint Julep? Czym się różni Black Russian od White Russian? A może w wakacyjne popołudnia uwielbiasz sączyć Margeritę i Mojito?
Kultura picia drinków jest długa, fascynująca i często zaskakująca. Zdarzało się, że sławne dziś koktajle powstały przez przypadek, jak choćby przez pomyłkę barmana. Inne starannie opracowywano na potrzeby specjalnych gości lub działań marketingowych.
Każdy ma wyjątkowy i niepowtarzalny smak wystarczy też zmienić jeden składnik receptury, by klasykowi nadać zupełnie inną nutę smakową.
Doświadczony barman dzieli się z Tobą swoją wiedzą, doświadczeniem i pasją. Objaśnia, jak przygotowywać drinki: jakich użyć składników, jak samodzielnie zrobić syrop owocowy i ziołowy, jakie techniki barmańskie zastosować, by koktajl zaskoczył gości nieziemskim smakiem. Podaje ponad 50 przepisów na klasyczne drinki na bazie brandy, ginu, tequili, rumu, whisky, wódki i innych alkoholi.
Nieważne, czy jesteś koktajlowym amatorem z zamiłowania czy potrzeby, a może początkującym barmanem poszukującym solidnej podstawowej wiedzy, która pomoże Ci stać się specjalistą w swoim zawodzie ta książka jest właśnie dla Ciebie.
Mateusz Bala bliscy mówią o nim żartobliwie pół człowiek, pół etat, gdyż para się w życiu wieloma zajęciami. Ma dziesięcioletnie doświadczenie w branży barmańskiej: nie tylko miksuje, lecz także szkoli barmanów i konsultuje tworzenie barów od podstaw. Aktywnie rywalizował z najlepszymi barmanami z całej Polski w konkursach koktajlowych, plasując się na podium siedem razy. Pragnie zarażać pasją do koktajli i polskiej gastronomii, dlatego stworzył internetowy projekt Z pamiętniczka barmana, obecnie obserwowany przez ponad 80 tysięcy osób. To tu spełnia się aktywnie jako autor miniopowieści i twórca klipów o najbardziej klasycznych koktajlach.
W chwilach, kiedy nie opowiada o alkoholach i drinkach, oddaje się piłce nożnej, fantastyce w wielu postaciach i wymyślaniu niestworzonych historii.