W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Dietetycy są zgodni, że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska ma korzystny wpływ na zdrowie. U wegetarian rzadziej występują: otyłość, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, osteoporoza, czy kamica żółciowa i nerkowa. Badania wykazują, że diety wegetariańskie obniżają zawartość cholesterolu całkowitego w surowicy krwi nawet o 20-30%, w porównaniu do osób żywiących się tradycyjnie. Wegetarianie, jak też osoby na tradycyjnej diecie mogą „zdrowo” się odżywiać, należy jednak pamiętać o niebezpieczeństwie wystąpienia niedoborów składników odżywczych, oraz o konieczności odpowiedniego komponowania posiłków wegetariańskich. Poradnik zawiera wskazówki jak prawidłowo zbilansować dietę oraz ciekawe i łatwe przepisy na dania kuchni wegetariańskiej. Dodatkowym atutem są precyzyjne wskazówki, oraz analiza wartości energetycznej do każdego przepisu.
Fragment książki
Wstęp
Wegetarianizm ludzi Zachodu wynika na ogół z troski o własne zdrowie. Jest traktowany jako środek leczniczy sposób zapobiegania chorobom i przedłużania życia.
Jest inspirowany współczuciem dla zwierząt. Jedzenie mięsa jest tylko powszechnym, niekwestionowanym zwyczajem. Wegetarianizm Wschodu natomiast ma szerszy wymiar. Jest wkomponowany w cały system filozoficzny i etyczny, koncepcję życia i powszechnego rozwoju (joga). Dieta jogi spełnia funkcje: oczyszczającą, etyczną, karmiczną i ewolucyjną.
Jedzenie mięsa jest dla jaroszów błędem żywieniowym, dla wegetarian — dowodem braku wyobraźni, a dla jogi — wielką winą ludzi w stosunku do świata zwierząt i barierą na drodze dalszej ewolucji całej Planety.
Wegetarianizm to sposób odżywiania się pokarmami roślinnymi i nabiałowymi. Ta odmiana wegetarianizmu nazywa się laktoowowegetarianizmem. Nie można zmienić sposobu odżywiania, nie zmieniając sposobu myślenia i oceniania. Wegetarianizm znany jest od tysięcy lat. Wegetarianami byli: Platon, Sokrates, Pitagoras, Hipokrates, Leonardo da Vinci, Newton, Wolter, Goethe, Gandhi, Tołstoj, Gorki i inni. Szkoła pitagorejska traktowała bezmięsny sposób odżywiania jako jedno z podstawowych założeń sposobu życia godnego człowieka. Wśród podstawowych motywów, jakimi kieruje się współczesny ruch wegetariański, dominują motywy etyczne, zdrowotne, ekonomiczne, ekologiczne i humanitarne. Specyfikę działalności współczesnych zwolenników wegetarianizmu stanowi, pozornie bezsilna, rozpaczliwa obrona świata zwierząt przed drapieżnością i bezwzględnością ze strony człowieka. Coraz więcej ludzi, zwłaszcza młodych, nie zgadza się z zabijaniem innych istot, z narażaniem ich na cierpienie tylko po to, aby zaspokoić głód. Motywy zdrowotne wegetarianizmu znajdują oparcie w badaniach, które wykazują w coraz trudniejszy do zakwestionowania sposób, że mięso nie tylko nie jest człowiekowi potrzebne do życia i zachowania zdrowia, lecz także jest przyczyną tzw. chorób cywilizacyjnych, masowo występujących w krajach rozwiniętych. Udowodniono, że wegetarianie rzadziej cierpią na choroby serca i naczyń krwionośnych, cukrzycę, nowotwory płuc i jelita grubego. Mają niższe ciśnienie krwi i niższy poziom cholesterolu.
Gospodarka żywieniowa świata zdominowana jest przez potrzeby paszowe dla zwierząt. 80 - 90% produkcji zbóż i roślin strączkowych przeznacza się na pasze dla zwierząt, których mięsem żywi się tylko około 30% ludności. Posiłki przyrządzane na bazie fasoli, zbóż, warzyw i owoców są dużo tańsze od diety mieszanej. Skażenie środowiska na skutek produkcji zwierzęcej jest bardzo duże. Rośliny znajdują się na dole łańcucha pokarmowego. Gromadzi się w nich mniejsza ilość substancji trujących niż w mięsie zwierząt. Pokarmy wegetariańskie zawierają mniej metali ciężkich i innych substancji trujących. Uprawa zbóż, roślin strączkowych i warzyw pochłania mniej wody i energii niż hodowla zwierząt (np. do wyprodukowania l kg białka z mięsa potrzeba około 50000 l wody; wyprodukowanie tej samej ilości równowartościowego białka z fasoli wymaga tylko 300 l wody). Ponadto uprawa warzyw powoduje mniejsze wycieki substancji azotowych do środowiska niż produkcja mięsa. Substancje azotowe zakwaszają środowisko naturalne.
Wegetarianizm, jako ruch społeczny, rozwija się obecnie w wielu krajach. W Polsce coraz więcej ludzi, zwłaszcza młodych, przyłącza się do tego ruchu. Z potrzebami konsumentów — wegetarian zaczyna się liczyć przemysł spożywczy. Produkowane są dla nich potrawy| z soi, sosy jarskie, roślinne koncentraty białkowe.
Na świecie powstają organizacje i stowarzyszenia! występujące w obronie zwierząt. Międzynarodowy znali rozpoznawczy, emblemat nowoczesnego wegetarianizm mu, to kiełek wschodzącej rośliny, który jest symbolem! źródła ludzkiego pożywienia, potrzeby zdrowia i humanitarnego sposobu życia.
Istnieje wiele rodzajów diety wegetariańskiej:
Dieta wegańska. Obejmuje wyłącznie pokarmy po4 chodzenia roślinnego, takie jak: nasiona zbóż, strączkowych, warzywa korzeniowe i liściaste, owoce Weganie rezygnują ze wszystkich produktów, które są wynikiem wykorzystania zwierząt. Nie tylko z mięsa, lecz również z wełny, skórzanych butów, miodu itp.
Dieta frutariańska. Frutarianie jedzą tylko produkty! które już dojrzały: spady owocowe, nasiona zbóż i strączkowych oraz orzechy, pomidory, ogórki, paprykę.
Dieta laktowegetariańska. Obejmuje obok produktów roślinnych (zbożowych, strączkowych, warzyw i owo-| ców) również produkty mleczne (mleko, sery, masło i śmietanę).
Dieta laktoowowegetariańska składa się z produktów roślinnych plus produkty mleczne i jajka.
Dieta semiwegetariańska lub rybna. Dieta ta składa sim z produktów zbożowych, strączkowych, nasion, owoców oraz produktów mlecznych, jaj, ryb i skorupiaków. Dietę tę stosuje coraz więcej wegetarian, zwłaszcza młodych.
Dieta makrobiotyczna stosowana jest na Dalekim Wschodzie. Zachowuje równowagę pomiędzy Jin i Jang, czyli siłą odprężającą i wzmacniającą Wszechświata. Dieta ta składa się w 40 - 50% z gotowanych pełnoziarnistych produktów zbożowych, w 25-35% z warzyw korzeniowych i liściastych, a w 5-10% z owoców, glonów i ryb.
W niniejszej książce autorka zajmuje się dietą laktoowowegetariańską ze względu na cenne białko zwierzęce z mleka, sera i jaj.
Dietetyczna kuchnia wegetariańskaSpis treści
Część ogólna
Wstęp 11
Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze 13
Energia 13
Białka 14
Białka pochodzenia zwierzęcego 15
Białka pochodzenia roślinnego 16
Węglowodany 17
Indeks glikemiczny 17
Błonnik 21
Tłuszcze (lipidy) 21
Kwasy tłuszczowe nasycone 22
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 22
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 23
Witaminy 25
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 26
Witaminy rozpuszczalne w wodzie 28
Składniki mineralne 31
Makropierwiastki 31
Mikropierwiastki 35
Charakterystyka niektórych grup produktów spożywczych zalecanych w diecie laktoowowegetariańskiej 38
Produkty zbożowe 38
Mąki 39
Pszenica i produkty z pszenicy 39
Żyto i produkty z żyta 40
Owies i produkty z owsa 40
Ryż i produkty z ryżu 41
Jęczmień i produkty z jęczmienia 41
Kukurydza i produkty z kukurydzy 42
Proso i produkty z prosa 42
Gryka i produkty z gryki 42
Pozostałe zboża 43
Nasiona roślin strączkowych 43
Świeże rośliny strączkowe 44
Suszone nasiona roślin strączkowych 44
Warzywa 45
Charakterystyka niektórych warzyw 45
Warzywa kapustne 46
Warzywa okopowe 47
Kiełki 49
Warzywa morskie — algi (glony morskie) 50
Owoce 51
Niektóre owoce jagodowe 51
Owoce cytrusowe 52
Niektóre pozostałe owoce 52
Podział warzyw i owoców z punktu widzenia żywieniowego 53
Orzechy i ziarna 53
Nabiał i jego substytuty 55
Mleko krowie 55
Mleko kozie 55
Sery 56
Jajka 56
Substytuty jajek 56
Oleje i tłuszcze stałe 57
Oleje i oliwa z oliwek 57
Tłuszcze stałe 58
Przyprawy • 58
Przygotowanie i stosowanie przypraw 59
Rośliny dostarczające części zielnych 60
Rośliny dostarczające liści 61
Rośliny dostarczające kwiatów 61
Rośliny dostarczające owoców lub nasion 62
Rośliny dostarczające korzeni lub kłączy 63
Rośliny dostarczające kory 63
Warzywa przyprawowe 63
Sosy przyprawowe 64
Dodatki słodzące 64
Naturalne środki słodzące 65
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw 65
Miary gospodarcze 65
Wyposażenie kuchni w standardowy sprzęt gospodarstwa domowego 66
Sposoby sporządzania potraw 69
Charakterystyka i zastosowanie diet wegetariańskich
w profilaktyce i leczeniu 71
1. Dieta profilaktyczna — racjonalne żywienie z odpowiednią ilością błonnika pokarmowego (włókna roślinnego) 72
Zasady diety wegetariańskiej profilaktycznej 73
Tygodniowy jadłospis dla laktoowowegetariańskiej diety profilaktycznej 71
2. Dieta łatwo strawna laktoowowegetariańska ze zwiększoną zawartością białka 78
Zasady diety wegetariańskiej ze zwiększoną zawartością białka 80
Tygodniowy jadłospis dla diety laktoowowegetariańskiej ze zwiększoną ilością białka 87
3. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem białka 89
Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka 89|
Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej
z ograniczeniem białka (40-50 g) 9
4 Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
i błonnika pokarmowego 98
Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem
tłuszczu i błonnika pokarmowego 99
Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego 107
5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego 109
Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego 109
Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego 116
6. Dieta z ograniczeniem sodu 118
Zasady diety z ograniczeniem sodu oraz zalecenia
w chorobie nadciśnieniowej 119
Tygodniowy jadłospis dla diety z ograniczeniem sodu 123
7. Dieta węglowodanowa niskoenergetyczna 125
Zasady diety węglowodanowej niskoenergetycznej 125
Sposób sporządzania kleików 125
Jednodniowy jadłospis dla diety węglowodanowej niskoenergetycznej 126
Część szczegółowa
Przepisy na potrawy laktoowowegetariańskie 127
Napoje 127
Przepisy 128
Chleb domowy 135
Przepisy 136
Dodatki do pieczywa 139
Przepisy 140
Zupy 142
Przygotowanie wywaru z warzyw 143
Przygotowanie wywaru z owoców 143
Przygotowanie zup mlecznych 143
Przygotowanie głównego składnika zupy 144
Podprawianie dietetycznych zup wegetariańskich 144
Przyprawianie zup 144
Zakwasy : 144
Przepisy 145
Dodatki do zup 154
Przepisy 154
Potrawy jarskie 157
Przepisy 157
Potrawy z warzyw i owoców 178
Obróbka wstępna 178
Obróbka termiczna 180
Surówki 181
Sałatki 181
Warzywa gotowane 182
Przepisy 182
Sosy 192
Sosy zimne 193
Sosy gorące 194
Sosy słodkie 197
Desery 199
Przepisy 199
Aneks 201
Potrawy z ryb 201
Przepisy 201
Piśmiennictwo 211
Spis potraw 211
Aneks — wybrane potrawy z ryb 211
Jak przyrządzić wyśmienite domowe wędliny z różnych rodzajów mięsa? Prawidłowe przyrządzanie, przyprawianie, peklowanie, wędzenie i dojrzewanie takich specjałów, jak szynka, boczek czy kiełbasa kryje wiele tajemnic. Ta książka odkrywa je przed Tobą.
Przeczytaj i wypróbuj! Zacznij odżywiać się zdrowo i smacznie.
• Jakie mięso wybrać na domowe wyroby
• Jakim sposobem przyrządzić smakowitą wędzonkę, szynkę czy kiełbasę
• Jak dojrzewać i przechowywać wędliny trwałe
• 60 sprawdzonych przepisów na szynki, boczki, kiełbasy surowe, salami, metki, kiełbasy myśliwskie, serwolatki, kaszanki, wątrobianki, salcesony, pasztety
Zostań ekspertem wyrobu domowych wędlin!
Zalety i wady
W poradniku omówiono rodzaje wegetarianizmu, a także scharakteryzowano poszczególne grupy produktów - z uwzględnieniem ich wartości odżywczych.
Jak zamówić piwo w 25 językach, by móc ugasić pragnienie w każdym miejscu i o każdej porze
· Jak udoskonalić umiejętność zawierania nowych znajomości dzięki poznaniu gotowych zwrotów, a nie tylko utartym: "Często tu bywasz"?
· Zasady gry w bilard, rzutki i piłkarzyki, barowe triki i gry towarzyskie
Książka Barmańskie triki prezentuje subtelną sztukę aranżowania drinków i techniki mieszania alkoholi, przypomina gry towarzyskie oraz zasady zachowania się w barze i na przyjęciu.
Bożena Żak-Cyran - dietetyczka i dietoterapeutka zajmująca się zdrowym odżywianiem od ponad 20 lat. Autorka pięciu książek wydanych nakładem Wydawnictwa Galaktyka: Odnowa na talerzu, Kuchnia zdrowia i młodości, Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Energia zdrowia i pożywienia oraz Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą.
Bożena Żak-Cyran organizuje cyklicznie kursy „Gotujmy dla zdrowia", „Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą" oraz „Jak zwyciężyć raka" - z wykorzystaniem metody z zakresu psychoonkologii Carla Simontona. W swojej pracy opiera się m.in. na zasadach makrobiotyki i chińskim modelu pięciu przemian, a także na osobistym doświadczeniu powrotu do zdrowia po przebytej chorobie nowotworowej.
Alchemia pożywienia to obszerne źródło wiedzy na temat leczniczych właściwości pożywienia. Dokładny przegląd poszczególnych grup (zboża, warzywa, strączkowe, owoce, orzechy, nasiona oraz produkty pochodzenia zwierzęcego) ma ułatwić czytelnikowi wybór produktów, których potrzebuje do wzmocnienia swojego organizmu zgodnie z indywidualnymi potrzebami. Autorka Bożena Żak-Cyran zachęca do spożywania świeżego, naturalnego pożywienia przygotowywanego tak, aby jak najpełniej wykorzystać zawarte w nim cenne składniki. Zwraca również uwagę na to, że nowa dietetyka nie klasyfikuje produktów według zawartości składników pokarmowych, ale według ich witalności.
Jej zdaniem pokarm przetworzony przemysłowo to posiłek martwy. Natomiast żywy biologicznie pokarm zapewnia człowiekowi energię. Wszyscy powinniśmy mieć to na uwadze, dokonując codziennych wyborów żywieniowych.
Pieczenie chleba na zakwasie to wyższa sztuka. Warto ją zgłębić ze względu na walory zdrowotne takiego wypieku. Spożywany powszechnie chleb, wypiekany z dodatkiem drożdży, często powoduje wzdęcia, niestrawność oraz przyczynia się do zaburzenia flory bakteryjnej jelit i wzrostu drożdżaków Candida. Proces fermentacji z udziałem zaczynu chlebowego prowadzi do całkowitej neutralizacji kwasu fitynowego zawartego w zbożach, rozwija frakcje błonnika i czyni go lżej strawnym, a bakterie kwasu mlekowego znajdujące się w chlebie na zakwasie wspomagają tworzenie się prawidłowej flory bakteryjnej jelit u człowieka.
Do książki załączona jest płyta DVD z instruktażem domowego wypieku chleba
Kup zestaw książek Bożeny Żak-Cyran. Razem taniej!
Zestaw pierwszy: Odnowa na talerzu, Alchemia pożywienia, Jedz i żyj zdrowo zgodnie z porami roku
Zestaw drugi: Odnowa na talerzu, Alchemia pożywienia, Energia życia energia pożywienia
Książka autora lubianych przez czytelników artykułów w miesięcznikach ?Kuchnia? oraz ?Smaki i Aromaty?. Tadeusz Gwiaździński prowadził też popularny telewizyjny program o deserach. Jak powiada, ?musiał na słodko, bo wszystkie słone tematy były już zajęte?.
Książka przeznaczona jest dla miłośników gotowania i ? dobrego jedzenia! Także i tych, którzy jedynie lubią sobie poczytać o ciekawostkach kulinarnych. Może być wspaniałym prezentem pod choinkę, z powodzeniem zastąpi kwiatek, gdy się wybieramy do przyjaciół.
Jako lektura lekka, sympatyczna i pełna zabawnych opowieści, idealnie nadaje się do podróży ? bez trudu zmieści się nawet w niewielkiej podróżnej torbie, również w damskiej torebce.
To OBOWIĄZKOWA pozycja na półce z książkami w domu każdego prawdziwego smakosza!
Fragment do pobrania pod adresem:
www.nowik.com.pl/download/okremowce.pdf
Poznanie nowych źródeł energii dla naszego organizmu, zrozumienie jej przepływów, pomoże nam nabrać sił i chęci do działania, a także zrozumieć, że - jak powiedział Stuart Wilde - "Życie nie powinno być walką, lecz łagodnym przechodzeniem od jednego punktu do drugiego, bardzo przypominającym spacer doliną w słoneczny dzień".
Tradycyjne polskie receptury na polskie trunki, czyli miody pitne, a także wina z:
- jagód, malin, porzeczek, wiśni, agrestu, głogu, rabarbaru, liści winogron, soku z brzozy.
Przepisy proponowane przez Autora to tradycyjne polskie receptury.
Książka opisuje historię kultury materialnej żywienia na terenie dawnego księstwa opolsko-raciborskiego, głównie Raciborza i okolic. W przejrzysty sposób opisano tu m.in. dzieje: rolnictwa, młynarstwa, piekarnictwa, cukiernictwa, piernikarstwa, rzeźnictwa, myślistwa i rybołówstwa, piwowarstwa, winiarstwa i gorzelnictwa, bartnictwa, pasiecznictwa, karczmarstwa, hotelarstwa, wielkich uczt oraz używek typu tytoń, kawa czy herbata. Opracowanie bazuje na obszernym materiale źródłowym – sięgających aż średniowiecza dokumentów czy też XIX-wiecznych doniesień prasowych. Pozycja wzbogacona szeregiem unikalnej archiwalnej ikonografii oraz, w formie suplementu, przepisami ludowymi okraszonymi kolorowymi zdjęciami potraw i wykonujących je raciborskich gospodyń.
Soda oczyszczona od wieków jest stosowana w różnych dziedzinach naszego życia. Czy więc naprawdę jest to cudowny środek czy tylko legenda ? Soda stosowana jest w dzisiejszych czasach przede wszystkim w dziedzinie gospodarstwa domowego, ale i również higieny osobistej. Sprzątanie, odświeżanie ubrań to główne przeznaczenie sody. Stosujemy ją również do higieny jamy ustnej a także jest nie zastąpiona przy pielęgnacji włosów. Z pewnością pozytywne działanie sody jest udowodnione naukowo. Ale czy możemy go zaliczyć do grona tzw. "cudownych środków".Książka ta to zabawny i praktyczny zbiór pomysłów i wskazówek dotyczących stosowania sody oczyszczonej – produktu przyjaznego dla środowiska, skutecznego, niedrogiego i uniwersalnego. Sodę oczyszczoną możesz wykorzystać między innymi w następujących sytuacjach i dziedzinach:
Gotowanie Sprzątanie kuchni Domowe leczenie
Pranie Pielęgnacja zębów Dbanie o wygląd
Prace ogrodnicze Opieka nad dziećmi Pielęgnacja zwierząt
Pielęgnacja skóry Modelarstwo Wakacje na kempingu
To nie tylko niezwykle użyteczna i pouczająca książka o niezliczonych zastosowaniach sody oczyszczonej, pozwalających zaoszczędzić masę pieniędzy i jednocześnie zadbać o środowisko. To także bardzo zabawna lektura, wprost idealna na prezent.
Książka ta poświęcona jest historii oraz tradycjom kulinarnym Kraju Kwitnącej Wiśni. Poza opisami produktów spożywczych i technik kulinarnych stosowanych w różnych okresach historycznych odnaleźć w niej można ciekawe informacje dotyczące roli jedzenia w życiu Japończyków na przestrzeni dziejów.
Zastanawiasz się, czy Twój wieczorny posiłek aby Ci nie szkodzi? Boisz się zbytnio przytyć, dlatego odmawiasz sobie kolacji? To stereotypy, spożywanie odpowiednio skomponowanego posiłku, z właściwą sobie oprawą, o odpowiedniej porze, nie tylko wzmacnia organizm, ale i przyczynia się do jego właściwej kondycji psychicznej. Czy jest coś bowiem piękniejszego niż kolacja przy świecach, z ukochaną osobą? Taka kolacja z pewnością jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Dlatego jeśli nie wiesz, co przygotować do jedzenia zestresowanemu mężowi czy chcesz za pomocą odpowiedniej diety pomóc swojej córce pozbyć się problemów z cerą, sięgnij koniecznie po "Kolacje smacznie i zdrowo"! Barbara Jakimowicz-Klein.
Piwo, a raczej jego wytwarzanie i spożywanie ma na ziemiach polskich długą i zaszczytną tradycję. Niemiecki kronikarz Helmold w XI-wiecznej Kronice Słowian podaje: ...Wina nie mają ani go nie szukają, gdyż zapobiegliwie przyrządzone miodne napoje i piwa przewyższają wina falemieńskie. (...)
Jan Długosz w Opisie Polski notuje: Z powodu mrozów północnych pozbawiona jest wina i oliwy. Zamiast wina używa się piwa, które się robi z ziaren pszenicy i jęczmienia, [za: Polska Jana Długosza] W innym miejscu: Ma jednak kraj polski napój warzony z pszenicy, chmielu i wody. po polsku piwem zwany, a gdy nic nadeń lep-szego ku pokrzepieniu ciała, jest. nie tylko rozkoszą mieszkańców, lecz i cudzoziemców wybornym smakiem więcej niż w innych krajach zachwyca. (...)
(fragment Zamiast wstępu)
Książka wprowadza w fascynującą rzeczywistość świąt Bożego Narodzenia, które w różnych zakątkach świata wyglądają inaczej. Rozmaitość obyczajów, potraw, dzieł sztuki czy kolęd wyznacza trasę szczególnej podróży dookoła świata. Nie jest to jednak tylko świąteczny ,,przewodnik turystyczny"" - autor przypomina o najważniejszym, duchowym aspekcie świąt. Czytelnik znajdzie tu rozważania pomagające lepiej wniknąć w sens Tajemnicy Wcielenia, ale także teksty pięknych kolęd i przepisy kulinarne, które pomogą uczynić bardziej namacalną tę wyjątkową podróż przez świat tradycji i obyczajów.
Krucha i chuda kiełbasa, soczysta szynka, smakowity pasztet. Zawsze świeże, pachnące, doprawione według własnego gustu, bez konserwantów. To jest możliwe i wcale nietrudne. Wystarczy dobre mięso, podstawowy sprzęt kuchenny i trochę chęci
Tu znajdziesz wypróbowane, tradycyjne przepisy na kiszki, salcesony, serdelki, parówki, pasztety, szynki, galarety, wędzenie kiełbas. Przy każdym przepisie zdjęcie gotowego wyrobu.
Domowy wyrób wędlin to:
- rodzinne spędzenie wolnego czasu - nic tak nie spaja domowników, jak wspólne działanie;
- sukces towarzyski - zaproś gości, zadziw ich, smakiem wędlin własnego wyrobu;
- zdrowsze odżywianie - bez konserwantów, zawsze świeże, smaczne i pożywne.
Ta książka to zaproszenie do stołu, przy którym królują smak, prostota i radość wspólnego jedzenia. Zebrane przepisy są częścią mojego życia, którą chcę się z Wami podzielić.
Znajdziecie tu 100 receptur na przekąski, obiady i desery:
• idealne zarówno na co dzień, jak i od święta
• szybkie i nieskomplikowane
• inspirowane tradycyjną kuchnią polską, wzbogacone nutą nowoczesności
• oparte na sezonowych, łatwo dostępnych składnikach.
Mam nadzieję, że moje ulubione potrawy zagoszczą także w Waszych domach i staną się pretekstem do rodzinnych spotkań.
Smacznego – do zobaczenia przy stole!
Jakub Kuroń
Ucztuj jak Daenerys, Rhaenyra, John Snow czy Ned Stark!Doświadczone szefowe kuchni i wielbicielki Westeros w jednym opracowały 77 przepisów (w tym również na dania wegetariańskie i bezglutenowe), dzięki którym przeniesiesz się do legendarnego uniwersum. Upiecz chlebki wilkorowe lub dornijski placek. Skosztuj budyniu księżycowego i złotego wina z Arboru.Księga kucharska wzbogacona fotosami i cytatami z seriali to must-have dla fanów Gry o tron i Rodu smoka.Joanne Bourne jest pochodzącą z Kentu w południowej Anglii pisarką i historyczką specjalizującą się w prehistorii. Jej książka „The Maps Book” („Lonely Planet Kids”) została w 2024 roku nominowana do nagrody Edward Stanford Children’s Travel Book of the Year. Jest wielką fanką „Gry o tron” oraz „Rodu smoka”.Cassandra Reeder w 2008 roku założyła blog The Geeky Chef, na którym publikuje przepisy na fikcyjne jedzenie i napoje pochodzące z różnych fandomów. Na podstawie jej oryginalnej pracy powstała cała seria książek, między innymi „The Geeky Chef Cookbook”, „The Geeky Bartender Drinks” i „The Video Game Chef”. Kiedy nie wymyśla przepisów na fikcyjne potrawy, odwiedza food trucki w Portland w Oregonie razem z mężem i dwójką małych geeków.
Nalewki to polska specjalność od lat. Choć zdarzały się okresy, kiedy nieco odchodziły w zapomnienie, to w ostatnich latach przeżywają renesans. I chwała za to tym wszystkim, którzy z zapałem wskrzeszają zwyczaj wyrobu domowych trunków. To najlepszy sposób na to, by zamknąć w smukłych butelkach całe bogactwo, jakim obdarza nas natura w ciepłych miesiącach roku.
Czekoladowe praliny, eklerki, musy, makaroniki, muffinki, lody, nugaty, babeczki, suflety, tarty....Dlaczego nie zrobić tych wszystkich czekoladowych smakołyków samemu?Le Cordon Bleu(R) otwiera swoje podwoje. Odkryj mistrzowskie sposoby przygotowywania deserów czekoladowych i wyrobów cukierniczych!Sztuka temperowania czekolady, sporządzania ganaszu, formowania czekoladowych słodyczy, wiórków, wachlarzy i innych dekoracji.Przepisy z całego świata, a także bardziej wyszukane receptury na specjalne okazje.Szczegółowe instrukcje, które pomogą zwizualizować poszczególne etapy przygotowania najbardziej skomplikowanych przepisów.210 ILUSTRACJI KROK PO KROKUZałożona w Paryżu w 1895 roku Le Cordon Bleu(R) to międzynarodowa sieć szkół zajmujących się edukacją w zakresie różnych sztuk kulinarnych i zawodów gastronomicznych. Zespół nauczycieli składa się z uznanych na całym świecie szefów kuchni i profesjonalistów z branży gastronomicznej. Szkoła zapewnia wysoki poziom wiedzy poparty wieloletnim doświadczeniem oraz przekazuje swoim uczniom zamiłowanie do sztuki kulinarnej.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?