KATEGORIE [rozwiń]

Kulinaria

W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska,  poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl

 

Okładka książki Przysmaki dziwaki - kanapki . LIWONA

9,80 zł 7,28 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 7,28 zł

Poradnik jak przygotować ciekawe kanapki dla najmłodszych, w postaci zwierząt: skorpion, miś, wilk, krowa, żmija.
Okładka książki Dietetyczna kuchnia wegetariańska

104,00 zł 89,22 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 89,22 zł

Dietetycy są zgodni, że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska ma korzystny wpływ na zdrowie. U wegetarian rzadziej występują: otyłość, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, osteoporoza, czy kamica żółciowa i nerkowa. Badania wykazują, że diety wegetariańskie obniżają zawartość cholesterolu całkowitego w surowicy krwi nawet o 20-30%, w porównaniu do osób żywiących się tradycyjnie. Wegetarianie, jak też osoby na tradycyjnej diecie mogą „zdrowo” się odżywiać, należy jednak pamiętać o niebezpieczeństwie wystąpienia niedoborów składników odżywczych, oraz o konieczności odpowiedniego komponowania posiłków wegetariańskich. Poradnik zawiera wskazówki jak prawidłowo zbilansować dietę oraz ciekawe i łatwe przepisy na dania kuchni wegetariańskiej. Dodatkowym atutem są precyzyjne wskazówki, oraz analiza wartości energetycznej do każdego przepisu. Fragment książki Wstęp Wegetarianizm ludzi Zachodu wynika na ogół z troski o własne zdrowie. Jest traktowany jako środek leczniczy sposób zapobiegania chorobom i przedłużania życia. Jest inspirowany współczuciem dla zwierząt. Jedzenie mięsa jest tylko powszechnym, niekwestionowanym zwyczajem. Wegetarianizm Wschodu natomiast ma szerszy wymiar. Jest wkomponowany w cały system filozoficzny i etyczny, koncepcję życia i powszechnego rozwoju (joga). Dieta jogi spełnia funkcje: oczyszczającą, etyczną, karmiczną i ewolucyjną. Jedzenie mięsa jest dla jaroszów błędem żywieniowym, dla wegetarian — dowodem braku wyobraźni, a dla jogi — wielką winą ludzi w stosunku do świata zwierząt i barierą na drodze dalszej ewolucji całej Planety. Wegetarianizm to sposób odżywiania się pokarmami roślinnymi i nabiałowymi. Ta odmiana wegetarianizmu nazywa się laktoowowegetarianizmem. Nie można zmienić sposobu odżywiania, nie zmieniając sposobu myślenia i oceniania. Wegetarianizm znany jest od tysięcy lat. Wegetarianami byli: Platon, Sokrates, Pitagoras, Hipokrates, Leonardo da Vinci, Newton, Wolter, Goethe, Gandhi, Tołstoj, Gorki i inni. Szkoła pitagorejska traktowała bezmięsny sposób odżywiania jako jedno z podstawowych założeń sposobu życia godnego człowieka. Wśród podstawowych motywów, jakimi kieruje się współczesny ruch wegetariański, dominują motywy etyczne, zdrowotne, ekonomiczne, ekologiczne i humanitarne. Specyfikę działalności współczesnych zwolenników wegetarianizmu stanowi, pozornie bezsilna, rozpaczliwa obrona świata zwierząt przed drapieżnością i bezwzględnością ze strony człowieka. Coraz więcej ludzi, zwłaszcza młodych, nie zgadza się z zabijaniem innych istot, z narażaniem ich na cierpienie tylko po to, aby zaspokoić głód. Motywy zdrowotne wegetarianizmu znajdują oparcie w badaniach, które wykazują w coraz trudniejszy do zakwestionowania sposób, że mięso nie tylko nie jest człowiekowi potrzebne do życia i zachowania zdrowia, lecz także jest przyczyną tzw. chorób cywilizacyjnych, masowo występujących w krajach rozwiniętych. Udowodniono, że wegetarianie rzadziej cierpią na choroby serca i naczyń krwionośnych, cukrzycę, nowotwory płuc i jelita grubego. Mają niższe ciśnienie krwi i niższy poziom cholesterolu. Gospodarka żywieniowa świata zdominowana jest przez potrzeby paszowe dla zwierząt. 80 - 90% produkcji zbóż i roślin strączkowych przeznacza się na pasze dla zwierząt, których mięsem żywi się tylko około 30% ludności. Posiłki przyrządzane na bazie fasoli, zbóż, warzyw i owoców są dużo tańsze od diety mieszanej. Skażenie środowiska na skutek produkcji zwierzęcej jest bardzo duże. Rośliny znajdują się na dole łańcucha pokarmowego. Gromadzi się w nich mniejsza ilość substancji trujących niż w mięsie zwierząt. Pokarmy wegetariańskie zawierają mniej metali ciężkich i innych substancji trujących. Uprawa zbóż, roślin strączkowych i warzyw pochłania mniej wody i energii niż hodowla zwierząt (np. do wyprodukowania l kg białka z mięsa potrzeba około 50000 l wody; wyprodukowanie tej samej ilości równowartościowego białka z fasoli wymaga tylko 300 l wody). Ponadto uprawa warzyw powoduje mniejsze wycieki substancji azotowych do środowiska niż produkcja mięsa. Substancje azotowe zakwaszają środowisko naturalne. Wegetarianizm, jako ruch społeczny, rozwija się obecnie w wielu krajach. W Polsce coraz więcej ludzi, zwłaszcza młodych, przyłącza się do tego ruchu. Z potrzebami konsumentów — wegetarian zaczyna się liczyć przemysł spożywczy. Produkowane są dla nich potrawy| z soi, sosy jarskie, roślinne koncentraty białkowe. Na świecie powstają organizacje i stowarzyszenia! występujące w obronie zwierząt. Międzynarodowy znali rozpoznawczy, emblemat nowoczesnego wegetarianizm mu, to kiełek wschodzącej rośliny, który jest symbolem! źródła ludzkiego pożywienia, potrzeby zdrowia i humanitarnego sposobu życia. Istnieje wiele rodzajów diety wegetariańskiej: Dieta wegańska. Obejmuje wyłącznie pokarmy po4 chodzenia roślinnego, takie jak: nasiona zbóż, strączkowych, warzywa korzeniowe i liściaste, owoce Weganie rezygnują ze wszystkich produktów, które są wynikiem wykorzystania zwierząt. Nie tylko z mięsa, lecz również z wełny, skórzanych butów, miodu itp. Dieta frutariańska. Frutarianie jedzą tylko produkty! które już dojrzały: spady owocowe, nasiona zbóż i strączkowych oraz orzechy, pomidory, ogórki, paprykę. Dieta laktowegetariańska. Obejmuje obok produktów roślinnych (zbożowych, strączkowych, warzyw i owo-| ców) również produkty mleczne (mleko, sery, masło i śmietanę). Dieta laktoowowegetariańska składa się z produktów roślinnych plus produkty mleczne i jajka. Dieta semiwegetariańska lub rybna. Dieta ta składa sim z produktów zbożowych, strączkowych, nasion, owoców oraz produktów mlecznych, jaj, ryb i skorupiaków. Dietę tę stosuje coraz więcej wegetarian, zwłaszcza młodych. Dieta makrobiotyczna stosowana jest na Dalekim Wschodzie. Zachowuje równowagę pomiędzy Jin i Jang, czyli siłą odprężającą i wzmacniającą Wszechświata. Dieta ta składa się w 40 - 50% z gotowanych pełnoziarnistych produktów zbożowych, w 25-35% z warzyw korzeniowych i liściastych, a w 5-10% z owoców, glonów i ryb. W niniejszej książce autorka zajmuje się dietą laktoowowegetariańską ze względu na cenne białko zwierzęce z mleka, sera i jaj. Dietetyczna kuchnia wegetariańskaSpis treści Część ogólna Wstęp 11 Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze 13 Energia 13 Białka 14 Białka pochodzenia zwierzęcego 15 Białka pochodzenia roślinnego 16 Węglowodany 17 Indeks glikemiczny 17 Błonnik 21 Tłuszcze (lipidy) 21 Kwasy tłuszczowe nasycone 22 Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 22 Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 23 Witaminy 25 Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 26 Witaminy rozpuszczalne w wodzie 28 Składniki mineralne 31 Makropierwiastki 31 Mikropierwiastki 35 Charakterystyka niektórych grup produktów spożywczych zalecanych w diecie laktoowowegetariańskiej 38 Produkty zbożowe 38 Mąki 39 Pszenica i produkty z pszenicy 39 Żyto i produkty z żyta 40 Owies i produkty z owsa 40 Ryż i produkty z ryżu 41 Jęczmień i produkty z jęczmienia 41 Kukurydza i produkty z kukurydzy 42 Proso i produkty z prosa 42 Gryka i produkty z gryki 42 Pozostałe zboża 43 Nasiona roślin strączkowych 43 Świeże rośliny strączkowe 44 Suszone nasiona roślin strączkowych 44 Warzywa 45 Charakterystyka niektórych warzyw 45 Warzywa kapustne 46 Warzywa okopowe 47 Kiełki 49 Warzywa morskie — algi (glony morskie) 50 Owoce 51 Niektóre owoce jagodowe 51 Owoce cytrusowe 52 Niektóre pozostałe owoce 52 Podział warzyw i owoców z punktu widzenia żywieniowego 53 Orzechy i ziarna 53 Nabiał i jego substytuty 55 Mleko krowie 55 Mleko kozie 55 Sery 56 Jajka 56 Substytuty jajek 56 Oleje i tłuszcze stałe 57 Oleje i oliwa z oliwek 57 Tłuszcze stałe 58 Przyprawy • 58 Przygotowanie i stosowanie przypraw 59 Rośliny dostarczające części zielnych 60 Rośliny dostarczające liści 61 Rośliny dostarczające kwiatów 61 Rośliny dostarczające owoców lub nasion 62 Rośliny dostarczające korzeni lub kłączy 63 Rośliny dostarczające kory 63 Warzywa przyprawowe 63 Sosy przyprawowe 64 Dodatki słodzące 64 Naturalne środki słodzące 65 Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw 65 Miary gospodarcze 65 Wyposażenie kuchni w standardowy sprzęt gospodarstwa domowego 66 Sposoby sporządzania potraw 69 Charakterystyka i zastosowanie diet wegetariańskich w profilaktyce i leczeniu 71 1. Dieta profilaktyczna — racjonalne żywienie z odpowiednią ilością błonnika pokarmowego (włókna roślinnego) 72 Zasady diety wegetariańskiej profilaktycznej 73 Tygodniowy jadłospis dla laktoowowegetariańskiej diety profilaktycznej 71 2. Dieta łatwo strawna laktoowowegetariańska ze zwiększoną zawartością białka 78 Zasady diety wegetariańskiej ze zwiększoną zawartością białka 80 Tygodniowy jadłospis dla diety laktoowowegetariańskiej ze zwiększoną ilością białka 87 3. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem białka 89 Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka 89| Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka (40-50 g) 9 4 Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego 98 Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego 99 Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego 107 5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego 109 Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego 109 Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego 116 6. Dieta z ograniczeniem sodu 118 Zasady diety z ograniczeniem sodu oraz zalecenia w chorobie nadciśnieniowej 119 Tygodniowy jadłospis dla diety z ograniczeniem sodu 123 7. Dieta węglowodanowa niskoenergetyczna 125 Zasady diety węglowodanowej niskoenergetycznej 125 Sposób sporządzania kleików 125 Jednodniowy jadłospis dla diety węglowodanowej niskoenergetycznej 126 Część szczegółowa Przepisy na potrawy laktoowowegetariańskie 127 Napoje 127 Przepisy 128 Chleb domowy 135 Przepisy 136 Dodatki do pieczywa 139 Przepisy 140 Zupy 142 Przygotowanie wywaru z warzyw 143 Przygotowanie wywaru z owoców 143 Przygotowanie zup mlecznych 143 Przygotowanie głównego składnika zupy 144 Podprawianie dietetycznych zup wegetariańskich 144 Przyprawianie zup 144 Zakwasy : 144 Przepisy 145 Dodatki do zup 154 Przepisy 154 Potrawy jarskie 157 Przepisy 157 Potrawy z warzyw i owoców 178 Obróbka wstępna 178 Obróbka termiczna 180 Surówki 181 Sałatki 181 Warzywa gotowane 182 Przepisy 182 Sosy 192 Sosy zimne 193 Sosy gorące 194 Sosy słodkie 197 Desery 199 Przepisy 199 Aneks 201 Potrawy z ryb 201 Przepisy 201 Piśmiennictwo 211 Spis potraw 211 Aneks — wybrane potrawy z ryb 211
Okładka książki Wędliny. Wędzonki, szynki, kiełbasy

35,00 zł 23,86 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,99 zł

Jak przyrządzić wyśmienite domowe wędliny z różnych rodzajów mięsa? Prawidłowe przyrządzanie, przyprawianie, peklowanie, wędzenie i dojrzewanie takich specjałów, jak szynka, boczek czy kiełbasa kryje wiele tajemnic. Ta książka odkrywa je przed Tobą. Przeczytaj i wypróbuj! Zacznij odżywiać się zdrowo i smacznie. • Jakie mięso wybrać na domowe wyroby • Jakim sposobem przyrządzić smakowitą wędzonkę, szynkę czy kiełbasę • Jak dojrzewać i przechowywać wędliny trwałe • 60 sprawdzonych przepisów na szynki, boczki, kiełbasy surowe, salami, metki, kiełbasy myśliwskie, serwolatki, kaszanki, wątrobianki, salcesony, pasztety Zostań ekspertem wyrobu domowych wędlin!
Okładka książki Wegetarianizm. Zalety i wady

74,00 zł 63,48 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 63,48 zł

Zalety i wady W poradniku omówiono rodzaje wegetarianizmu, a także scharakteryzowano poszczególne grupy produktów - z uwzględnieniem ich wartości odżywczych.
Okładka książki Barmańskie triki. Impreza na medal

39,90 zł 28,33 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,33 zł

Jak zamówić piwo w 25 językach, by móc ugasić pragnienie w każdym miejscu i o każdej porze · Jak udoskonalić umiejętność zawierania nowych znajomości dzięki poznaniu gotowych zwrotów, a nie tylko utartym: "Często tu bywasz"? · Zasady gry w bilard, rzutki i piłkarzyki, barowe triki i gry towarzyskie Książka Barmańskie triki prezentuje subtelną sztukę aranżowania drinków i techniki mieszania alkoholi, przypomina gry towarzyskie oraz zasady zachowania się w barze i na przyjęciu.
Okładka książki Alchemia pożywienia - Żak-Cyran Bożena

34,90 zł 18,59 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 18,91 zł

Bożena Żak-Cyran - dietetyczka i dietoterapeutka zajmująca się zdrowym odżywianiem od ponad 20 lat. Autorka pięciu książek wydanych nakładem Wydawnictwa Galaktyka: Odnowa na talerzu, Kuchnia zdrowia i młodości, Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Energia zdrowia i pożywienia oraz Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą. Bożena Żak-Cyran organizuje cyklicznie kursy „Gotujmy dla zdrowia", „Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą" oraz „Jak zwyciężyć raka" - z wykorzystaniem metody z zakresu psychoonkologii Carla Simontona. W swojej pracy opiera się m.in. na zasadach makrobiotyki i chińskim modelu pięciu przemian, a także na osobistym doświadczeniu powrotu do zdrowia po przebytej chorobie nowotworowej. Alchemia pożywienia to obszerne źródło wiedzy na temat leczniczych właściwości pożywienia. Dokładny przegląd poszczególnych grup (zboża, warzywa, strączkowe, owoce, orzechy, nasiona oraz produkty pochodzenia zwierzęcego) ma ułatwić czytelnikowi wybór produktów, których potrzebuje do wzmocnienia swojego organizmu zgodnie z indywidualnymi potrzebami. Autorka Bożena Żak-Cyran zachęca do spożywania świeżego, naturalnego pożywienia przygotowywanego tak, aby jak najpełniej wykorzystać zawarte w nim cenne składniki. Zwraca również uwagę na to, że nowa dietetyka nie klasyfikuje produktów według zawartości składników pokarmowych, ale według ich witalności. Jej zdaniem pokarm przetworzony przemysłowo to posiłek martwy. Natomiast żywy biologicznie pokarm zapewnia człowiekowi energię. Wszyscy powinniśmy mieć to na uwadze, dokonując codziennych wyborów żywieniowych. Pieczenie chleba na zakwasie to wyższa sztuka. Warto ją zgłębić ze względu na walory zdrowotne takiego wypieku. Spożywany powszechnie chleb, wypiekany z dodatkiem drożdży, często powoduje wzdęcia, niestrawność oraz przyczynia się do zaburzenia flory bakteryjnej jelit i wzrostu drożdżaków Candida. Proces fermentacji z udziałem zaczynu chlebowego prowadzi do całkowitej neutralizacji kwasu fitynowego zawartego w zbożach, rozwija frakcje błonnika i czyni go lżej strawnym, a bakterie kwasu mlekowego znajdujące się w chlebie na zakwasie wspomagają tworzenie się prawidłowej flory bakteryjnej jelit u człowieka. Do książki załączona jest płyta DVD z instruktażem domowego wypieku chleba Kup zestaw książek Bożeny Żak-Cyran. Razem taniej! Zestaw pierwszy: Odnowa na talerzu, Alchemia pożywienia, Jedz i żyj zdrowo zgodnie z porami roku Zestaw drugi: Odnowa na talerzu, Alchemia pożywienia, Energia życia energia pożywienia  
Okładka książki O kremówce w Wadowicach i widelcu w.. NOWIK WZ

12,54 zł 9,08 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 7,99 zł

Książka autora lubianych przez czytelników artykułów w miesięcznikach ?Kuchnia? oraz ?Smaki i Aromaty?. Tadeusz Gwiaździński prowadził też popularny telewizyjny program o deserach. Jak powiada, ?musiał na słodko, bo wszystkie słone tematy były już zajęte?. Książka przeznaczona jest dla miłośników gotowania i ? dobrego jedzenia! Także i tych, którzy jedynie lubią sobie poczytać o ciekawostkach kulinarnych. Może być wspaniałym prezentem pod choinkę, z powodzeniem zastąpi kwiatek, gdy się wybieramy do przyjaciół. Jako lektura lekka, sympatyczna i pełna zabawnych opowieści, idealnie nadaje się do podróży ? bez trudu zmieści się nawet w niewielkiej podróżnej torbie, również w damskiej torebce. To OBOWIĄZKOWA pozycja na półce z książkami w domu każdego prawdziwego smakosza! Fragment do pobrania pod adresem: www.nowik.com.pl/download/okremowce.pdf
Okładka książki Energia życia Energia Pożywienia

34,90 zł 19,33 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 19,33 zł

Poznanie nowych źródeł energii dla naszego organizmu, zrozumienie jej przepływów, pomoże nam nabrać sił i chęci do działania, a także zrozumieć, że - jak powiedział Stuart Wilde - "Życie nie powinno być walką, lecz łagodnym przechodzeniem od jednego punktu do drugiego, bardzo przypominającym spacer doliną w słoneczny dzień".
Okładka książki Fabrykacja win owocowych i miodów

19,90 zł 11,87 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 11,87 zł

Tradycyjne polskie receptury na polskie trunki, czyli miody pitne, a także wina z: - jagód, malin, porzeczek, wiśni, agrestu, głogu, rabarbaru, liści winogron, soku z brzozy. Przepisy proponowane przez Autora to tradycyjne polskie receptury.
Okładka książki Kuchnia raciborska

35,00 zł 21,18 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 24,78 zł

Książka opisuje historię kultury materialnej żywienia na terenie dawnego księstwa opolsko-raciborskiego, głównie Raciborza i okolic. W przejrzysty sposób opisano tu m.in. dzieje: rolnictwa, młynarstwa, piekarnictwa, cukiernictwa, piernikarstwa, rzeźnictwa, myślistwa i rybołówstwa, piwowarstwa, winiarstwa i gorzelnictwa, bartnictwa, pasiecznictwa, karczmarstwa, hotelarstwa, wielkich uczt oraz używek typu tytoń, kawa czy herbata. Opracowanie bazuje na obszernym materiale źródłowym – sięgających aż średniowiecza dokumentów czy też XIX-wiecznych doniesień prasowych. Pozycja wzbogacona szeregiem unikalnej archiwalnej ikonografii oraz, w formie suplementu, przepisami ludowymi okraszonymi kolorowymi zdjęciami potraw i wykonujących je raciborskich gospodyń.
Okładka książki Soda oczyszczona

25,00 zł 13,67 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 13,67 zł

Soda oczyszczona od wieków jest stosowana w różnych dziedzinach naszego życia. Czy więc naprawdę jest to cudowny środek czy tylko legenda ? Soda stosowana jest w dzisiejszych czasach przede wszystkim w dziedzinie gospodarstwa domowego, ale i również higieny osobistej. Sprzątanie, odświeżanie ubrań to główne przeznaczenie sody. Stosujemy ją również do higieny jamy ustnej a także jest nie zastąpiona przy pielęgnacji włosów. Z pewnością pozytywne działanie sody jest udowodnione naukowo. Ale czy możemy go zaliczyć do grona tzw. "cudownych środków".Książka ta to zabawny i praktyczny zbiór pomysłów i wskazówek dotyczących stosowania sody oczyszczonej – produktu przyjaznego dla środowiska, skutecznego, niedrogiego i uniwersalnego. Sodę oczyszczoną możesz wykorzystać między innymi w następujących sytuacjach i dziedzinach: Gotowanie Sprzątanie kuchni Domowe leczenie Pranie Pielęgnacja zębów Dbanie o wygląd Prace ogrodnicze Opieka nad dziećmi Pielęgnacja zwierząt Pielęgnacja skóry Modelarstwo Wakacje na kempingu To nie tylko niezwykle użyteczna i pouczająca książka o niezliczonych zastosowaniach sody oczyszczonej, pozwalających zaoszczędzić masę pieniędzy i jednocześnie zadbać o środowisko. To także bardzo zabawna lektura, wprost idealna na prezent.
Okładka książki Tradycje kulinarne Japonii

29,90 zł 19,67 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 21,17 zł

Książka ta poświęcona jest historii oraz tradycjom kulinarnym Kraju Kwitnącej Wiśni. Poza opisami produktów spożywczych i technik kulinarnych stosowanych w różnych okresach historycznych odnaleźć w niej można ciekawe informacje dotyczące roli jedzenia w życiu Japończyków na przestrzeni dziejów.
Okładka książki Kolacje smacznie i zdrowo

65,00 zł 48,24 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 48,24 zł

Zastanawiasz się, czy Twój wieczorny posiłek aby Ci nie szkodzi? Boisz się zbytnio przytyć, dlatego odmawiasz sobie kolacji? To stereotypy, spożywanie odpowiednio skomponowanego posiłku, z właściwą sobie oprawą, o odpowiedniej porze, nie tylko wzmacnia organizm, ale i przyczynia się do jego właściwej kondycji psychicznej. Czy jest coś bowiem piękniejszego niż kolacja przy świecach, z ukochaną osobą? Taka kolacja z pewnością jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Dlatego jeśli nie wiesz, co przygotować do jedzenia zestresowanemu mężowi czy chcesz za pomocą odpowiedniej diety pomóc swojej córce pozbyć się problemów z cerą, sięgnij koniecznie po "Kolacje smacznie i zdrowo"! Barbara Jakimowicz-Klein.
Okładka książki Skarbczyk polskiego piwosza

49,40 zł 38,61 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 38,61 zł

Piwo, a raczej jego wytwarzanie i spożywanie ma na ziemiach polskich długą i zaszczytną tradycję. Niemiecki kronikarz Helmold w XI-wiecznej Kronice Słowian podaje: ...Wina nie mają ani go nie szukają, gdyż zapobiegliwie przyrządzone miodne napoje i piwa przewyższają wina falemieńskie. (...) Jan Długosz w Opisie Polski notuje: Z powodu mrozów północnych pozbawiona jest wina i oliwy. Zamiast wina używa się piwa, które się robi z ziaren pszenicy i jęczmienia, [za: Polska Jana Długosza] W innym miejscu: Ma jednak kraj polski napój warzony z pszenicy, chmielu i wody. po polsku piwem zwany, a gdy nic nadeń lep-szego ku pokrzepieniu ciała, jest. nie tylko rozkoszą mieszkańców, lecz i cudzoziemców wybornym smakiem więcej niż w innych krajach zachwyca. (...) (fragment Zamiast wstępu)
Okładka książki Wszystko o Bożym Narodzeniu. Tradycje, pieśni

19,01 zł 14,11 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 14,11 zł

Książka wprowadza w fascynującą rzeczywistość świąt Bożego Narodzenia, które w różnych zakątkach świata wyglądają inaczej. Rozmaitość obyczajów, potraw, dzieł sztuki czy kolęd wyznacza trasę szczególnej podróży dookoła świata. Nie jest to jednak tylko świąteczny ,,przewodnik turystyczny"" - autor przypomina o najważniejszym, duchowym aspekcie świąt. Czytelnik znajdzie tu rozważania pomagające lepiej wniknąć w sens Tajemnicy Wcielenia, ale także teksty pięknych kolęd i przepisy kulinarne, które pomogą uczynić bardziej namacalną tę wyjątkową podróż przez świat tradycji i obyczajów.
Okładka książki Zrób to sam. Kiełbasy własnego wyrobu

27,90 zł 15,43 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 15,26 zł

Krucha i chuda kiełbasa, soczysta szynka, smakowity pasztet. Zawsze świeże, pachnące, doprawione według własnego gustu, bez konserwantów. To jest możliwe i wcale nietrudne. Wystarczy dobre mięso, podstawowy sprzęt kuchenny i trochę chęci Tu znajdziesz wypróbowane, tradycyjne przepisy na kiszki, salcesony, serdelki, parówki, pasztety, szynki, galarety, wędzenie kiełbas. Przy każdym przepisie zdjęcie gotowego wyrobu. Domowy wyrób wędlin to: - rodzinne spędzenie wolnego czasu - nic tak nie spaja domowników, jak wspólne działanie; - sukces towarzyski - zaproś gości, zadziw ich, smakiem wędlin własnego wyrobu; - zdrowsze odżywianie - bez konserwantów, zawsze świeże, smaczne i pożywne.
Okładka książki To mi smakuje! Moje ulubione dania
zapowiedź

74,99 zł 41,46 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 41,84 zł

Ta książka to zaproszenie do stołu, przy którym królują smak, prostota i radość wspólnego jedzenia. Zebrane przepisy są częścią mojego życia, którą chcę się z Wami podzielić. Znajdziecie tu 100 receptur na przekąski, obiady i desery: • idealne zarówno na co dzień, jak i od święta • szybkie i nieskomplikowane • inspirowane tradycyjną kuchnią polską, wzbogacone nutą nowoczesności • oparte na sezonowych, łatwo dostępnych składnikach. Mam nadzieję, że moje ulubione potrawy zagoszczą także w Waszych domach i staną się pretekstem do rodzinnych spotkań. Smacznego – do zobaczenia przy stole! Jakub Kuroń
Okładka książki Oficjalna księga kucharska Westeros. 77 przepisów na kultowe dania z Gry o tron ​​oraz Rodu smoka
zapowiedź

79,99 zł 51,02 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 51,02 zł

Ucztuj jak Daenerys, Rhaenyra, John Snow czy Ned Stark!Doświadczone szefowe kuchni i wielbicielki Westeros w jednym opracowały 77 przepisów (w tym również na dania wegetariańskie i bezglutenowe), dzięki którym przeniesiesz się do legendarnego uniwersum. Upiecz chlebki wilkorowe lub dornijski placek. Skosztuj budyniu księżycowego i złotego wina z Arboru.Księga kucharska wzbogacona fotosami i cytatami z seriali to must-have dla fanów Gry o tron i Rodu smoka.Joanne Bourne jest pochodzącą z Kentu w południowej Anglii pisarką i historyczką specjalizującą się w prehistorii. Jej książka „The Maps Book” („Lonely Planet Kids”) została w 2024 roku nominowana do nagrody Edward Stanford Children’s Travel Book of the Year. Jest wielką fanką „Gry o tron” oraz „Rodu smoka”.Cassandra Reeder w 2008 roku założyła blog The Geeky Chef, na którym publikuje przepisy na fikcyjne jedzenie i napoje pochodzące z różnych fandomów. Na podstawie jej oryginalnej pracy powstała cała seria książek, między innymi „The Geeky Chef Cookbook”, „The Geeky Bartender Drinks” i „The Video Game Chef”. Kiedy nie wymyśla przepisów na fikcyjne potrawy, odwiedza food trucki w Portland w Oregonie razem z mężem i dwójką małych geeków.
Okładka książki Nalewki. Natura zamknięta w butelce
zapowiedź

49,99 zł 27,64 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 49,99 zł

Nalewki to polska specjalność od lat. Choć zdarzały się okresy, kiedy nieco odchodziły w zapomnienie, to w ostatnich latach przeżywają renesans. I chwała za to tym wszystkim, którzy z zapałem wskrzeszają zwyczaj wyrobu domowych trunków. To najlepszy sposób na to, by zamknąć w smukłych butelkach całe bogactwo, jakim obdarza nas natura w ciepłych miesiącach roku.
Okładka książki Szkoła czekolady. 90 mistrzowskich przepisów..
zapowiedź

129,00 zł 75,85 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 77,00 zł

Czekoladowe praliny, eklerki, musy, makaroniki, muffinki, lody, nugaty, babeczki, suflety, tarty....Dlaczego nie zrobić tych wszystkich czekoladowych smakołyków samemu?Le Cordon Bleu(R) otwiera swoje podwoje. Odkryj mistrzowskie sposoby przygotowywania deserów czekoladowych i wyrobów cukierniczych!Sztuka temperowania czekolady, sporządzania ganaszu, formowania czekoladowych słodyczy, wiórków, wachlarzy i innych dekoracji.Przepisy z całego świata, a także bardziej wyszukane receptury na specjalne okazje.Szczegółowe instrukcje, które pomogą zwizualizować poszczególne etapy przygotowania najbardziej skomplikowanych przepisów.210 ILUSTRACJI KROK PO KROKUZałożona w Paryżu w 1895 roku Le Cordon Bleu(R) to międzynarodowa sieć szkół zajmujących się edukacją w zakresie różnych sztuk kulinarnych i zawodów gastronomicznych. Zespół nauczycieli składa się z uznanych na całym świecie szefów kuchni i profesjonalistów z branży gastronomicznej. Szkoła zapewnia wysoki poziom wiedzy poparty wieloletnim doświadczeniem oraz przekazuje swoim uczniom zamiłowanie do sztuki kulinarnej.
Bestsellery
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 55,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 66,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,89 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 56,73 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,33 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 5,00 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,07 zł
Okładka książki Filozofia smaku

31,90 zł
50,10 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,90 zł
Okładka książki Soda oczyszczona

13,67 zł
25,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 13,67 zł
Okładka książki Sezonowe warzywo

22,42 zł
39,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 5,00 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,78 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,89 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 23,35 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 33,78 zł
Okładka książki Wolni od toksyn

28,87 zł
49,40 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,05 zł

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj