KATEGORIE [rozwiń]

Kulinaria

W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska,  poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl

 

31,72 zł
54,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 32,26 zł

45,40 zł
59,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,46 zł

60,54 zł
79,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 56,63 zł

42,75 zł
69,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 43,04 zł

52,84 zł
69,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 49,55 zł

69,26 zł
129,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 69,78 zł

106,18 zł
149,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 106,18 zł

84,76 zł
163,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 131,69 zł

42,76 zł
65,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 65,00 zł

143,81 zł
178,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 143,81 zł

142,33 zł
218,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 142,33 zł

124,70 zł
191,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 124,70 zł
Okładka książki Rooza

132,00 zł 68,64 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 68,64 zł

A modern and celebratory collection of recipes inspired by the holy month of Ramadhan, from the most prominent Muslim in UK cookery During the month of Ramadhan, the long hours of daylight fasting mean that when mealtimes do arrive, food takes on new significance, as families come together to break their fast while observing the customs of the period and reflecting on their faith. Meals become an event, planned and anticipated, a chance to revisit favourites, embrace the traditional, or try new things. Rooza is Nadiya Hussain's culinary tribute to the holy month, taking the reader on an exploratory journey of Muslim cuisine, and shining a light on the rituals, traditions and incredible variety of dishes from across the Islamic world. With main meal and dessert inspiration for each of the 30 days, plus a selection of glorious feasting recipes ideal for the Eid festivities, this is a beautiful and timeless book to treasure, gift and return to year after year.
Okładka książki Sweet

143,00 zł 74,36 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 74,36 zł

Ever wondered how to make a dessert extra delicious? Look no further. In this book, Alexina Anatole, MasterChef finalist and author of Bitter, guides you through unlocking the secrets of sweetness. Journeying through 10 shades of sweetness – including brown sugar, strawberries, peaches, honey, vanilla and bananas – Alexina reveals the tempting results that can be achieved by balancing flavour, texture and temperature. With twists on the classics and exciting new creations, these 80 recipes offer comfort while also delivering bold, exciting flavours. Whether you love desserts or believe that you’re ‘not a dessert person’, this inspiring cookbook is guaranteed to delight all. Discover recipes for all occasions and palates, such as: Pear + ACV Tarte Tatin • Banoffee Coffee Sundae • Milky Bar Basque Cheesecake • Mango, Coconut + Lime Celebration Cake • Matcha Tiramisu • Sticky Figgy Pudding • Pear Sorbet with Frozen Roquefort • The Neo Neapolitan • Peach Melba Galette • Terrazzo Cookies
Okładka książki Taco Night wer. angielska

82,00 zł 53,54 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 55,59 zł

Make every night taco night! Bring together your favourite people for the ultimate taco night. Whether it’s a weekend gathering with friends, a date-night in, or simply taco Tuesday, Taco Night has the best tacos for the right occasion. Learn how to make your own flour and corn tortillas with ease, so you’ll never have to rely on store-bought versions again; mix and match salsas and toppings and invite your guests to build their own tacos. With chapters that include recipes for vegetarian and vegan; seafood; chicken, duck and turkey; pork; and beef and lamb tacos, your choices are (almost) endless. Recipes range from the traditional to the new and even the unexpected, but always delicious. With a bold design that nods to the series’ two previous cookbooks – Pasta Night and Pizza Night – and bright and poppy overhead photography that allows the taco toppings to shine, Taco Night is the only cookbook you need to make tacos your favourite meal every of the week.
Okładka książki Big Veg Energy

142,00 zł 92,71 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 73,84 zł

The debut cookbook by Christina Soteriou, the plant-based chef with a rapidly-growing online platform of 350k followers. For fans of Mob, Anna Jones and Ottolenghi FLAVOUR. 100 simple, tasty and secretly healthy recipes, with flavour in every bite. From restaurant-trained chef and content creator Christina Soteriou (more than 350k followers @christinasots), this is unbelievably delicious plant-based food, packed with protein, whole foods and nutrients. Chapters include: - Small plates, for snacks and starters - Big platters, for sharing and meal prep - Cosy bowls, as comforting as they sound - Baking dish, for hearty one-dish wonders - Dessert spoon, to satisfy your sweet tooth Expect nourishing, vibrant dishes - including Spicy Mushroom Skewers with Peanut Lime Sauce, Sweet Potatoes with Tahini Butter Chickpeas, Pulled Leeks with Pistachio Cream and Peanut Butter Cherry Jam Semifreddo - as well as extra features on key ingredients, debunking vegan myths and tips on saving money and storing produce to keep it fresh for longer.
Okładka książki The Elements of Baking

159,00 zł 128,46 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 128,46 zł

The Elements of Baking
Okładka książki The 30 Plan

79,00 zł 63,82 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 63,82 zł

Revolutionise your gut health with this simple plan from an expert dietitian Get on board with the 30 plant challenge! Gut health goes far beyond the stomach - it is linked to how your metabolism, brain and body functions, and even to your mental wellbeing. As much as 70 per cent of your immune system lives in your gut too, so getting it into optimal condition has never been more important. The latest research shows that eating a diverse range of 30 plants a week and getting 30g of fibre a day is the best way to optimise your gut health. This book is the first to combine the two into one simple plan, and will show you just how easy and delicious doing both can be. With 60 mouthwatering recipes and dozens of practical tips and tricks for maximising your intake of plants - fruit, veg, nuts, seeds, legumes, sprouts and more ... - this is the future of plant-based eating. And best of all, it's not restrictive! Expert dietitian Catherine Rabess shows that the key to gut health is diversity, not restriction.
Opakowanie Larousse Cocktails

212,00 zł 171,27 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 171,27 zł

Everything you need to know about cocktails from the cookery experts Larousse Learn how to make exquisite cocktails in the comfort of your own home. With more than 200 inventive recipes and a complete guide to cocktail-making equipment, this book will help you master all the basics of bartending. Featuring rum, gin, tequila, vodka, champagne, cognac and whiskey recipes, as well as non-alcoholic alternatives, this comprehensive guide is perfect for budding cocktail connoisseurs.
Okładka książki Chleb

79,99 zł 58,22 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 56,63 zł

Najlepsza wśród książek kucharskich poświęconych pieczeniu chleba. Od prawie piętnastu lat znana na całym świecie jako "biblia chleba". Zawiera 140 przepisów, od bagietek, poprzez różne rodzaje pełnoziarnistego chleba i po chleb z gruboziarnistej mąki pszennej typu semolina, aż po włoskie pieczywo drożdżowe typu focaccia.Prezentuje całą gamę technik piekarskich na wszystkich etapach wytwarzania chleba od wytworzenia zakwasu po dekorowanie.
Okładka książki Kuchnia polska

29,99 zł 20,52 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 20,52 zł

Ponad 1000 dokładnie sprawdzonych przepisów na potrawy, które z łatwością można przygotować z dostępnych na rynku produktów.A wszystko opisane krok po kroku, aby gotowanie mogło być relaksem i przyjemnością.
Okładka książki Praktyczny Kucharz Warszawski

109,00 zł 67,35 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 67,35 zł

Wznowienie na podstawie oryginału z 1912 roku. Poradnik kulinarny, zawierający 1503 różnych przepisów kierowany na początku XX wieku do pań domu, jako praktyczna pomoc w prowadzeniu gospodarstwa. "Praktyczny kucharz warszawski" to klasyczna polska książka kucharska z XIX wieku, która zyskała ogromną popularność jako podręcznik sztuki kulinarnej. Poradnik ten zawiera szeroki wachlarz receptur na zupy, dania mięsne, rybne, warzywne, wypieki, desery, a także przetwory i napoje. Uwzględnia kuchnię codzienną oraz potrawy bardziej wyszukane, przeznaczone na specjalne okazje. Uwzględnia kuchnię codzienną oraz potrawy bardziej wyszukane, przeznaczone na specjalne okazje, a przepisy dostosowane są do warunków życia w mieście, zwłaszcza Warszawie, z uwzględnieniem dostępności składników. W wydaniu obecnym zawarta jest nowość, jak na tamte czasy - 4 kolorowe tablice, odtwarzające różne rodzaje mięs.
Okładka książki Kucharka Szlachecka

119,00 zł 73,52 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 73,52 zł

"Kucharka szlachecka" Marii Marciszewskiej to wyjątkowa książka kucharska z XIX wieku, będąca świadectwem dawnej polskiej kultury kulinarnej. Skierowana do szlacheckich gospodarstw domowych, stanowi bogaty zbiór przepisów, które łączą tradycyjne smaki polskiej kuchni z europejskimi wpływami. Na jej kartach odnaleźć można receptury zarówno na codzienne potrawy, jak i wykwintne dania przygotowywane na uroczystości – od aromatycznych zup i wyrafinowanych dań mięsnych, po delikatne desery i domowe przetwory. Książka jest czymś więcej niż tylko zbiorem przepisów. To także przewodnik po sztuce gotowania, pełen praktycznych wskazówek dotyczących organizacji kuchni, serwowania posiłków i przygotowywania potraw z dbałością o sezonowość składników. Odzwierciedla styl życia i obyczaje polskiej szlachty, w których kuchnia odgrywała centralną rolę w podtrzymywaniu tradycji i gościnności.
Okładka książki Marta

66,00 zł 56,62 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 56,62 zł

Do rąk czytelników oddajemy edycję źródłową książki kucharskiej i poradnika gospodarstwa domowego „Martha. Eine zuverlässige Rathgeberin […]” autorstwa zamieszkałej w podgrudziądzkim Rządzu (obecnie dzielnicy tego miasta) Minny Hooff. Książka ukazała się po raz pierwszy w języku niemieckim w Grudziądzu w 1866 roku, a do roku 1922 doczekała się 22 wydań, co uczyniło z niej prawdziwy regionalny bestseller. Publikacja składa się z dwóch tomów – pierwszy zawiera transkrypcję najstarszego niemieckojęzycznego wydania poradnika, drugi jego przekład na język polski. Oba tomy poprzedza obszerny wstęp, który ukazuje znaczenie książki Minny Hooff na tle literatury kulinarnej i poradnikowej (w tym polskojęzycznej), prezentuje zarys kultury dawnego Grudziądza i przybliża losy rodziny Hooffów. Niezwykle ciekawym elementem publikacji jest refleksyjne opowiadanie niemieckiego pisarza Marcela Kruegera, który zabiera czytelniczki i czytelników na fikcyjną wycieczkę w przeszłość. Jak napisali pierwsi wydawcy „Marty”: „Niniejsza książka była darem miłości [dla grudziądzkiego sierocińca]. Naszym życzeniem jest, aby dotarła do wielu innych kręgów czytelniczych i znalazła zastosowanie wszędzie tam, gdzie gospodyni z miłością i starannością czuwa nad dobrem swoich bliskich. Tam właśnie jest miejsce «Marty»”. Zachęcamy do sięgnięcia do tej wyjątkowej publikacji, która ożywia historię i tradycje kulinarne naszego regionu. Anna Mikołajewska pracuje na stanowisku adiunkta w Katedrze Literatury, Kultury i Mediów Niemieckiego Obszaru Językowego na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Jej zainteresowania badawcze obejmują kształtowanie się tożsamości wyznaniowych i polityki tożsamości w Prusach Królewskich i Książęcych oraz w Rzeczypospolitej Obojga Narodów, historię niemieckojęzycznej prasy polskiej, szkolnictwa i republiki uczonych we wczesnonowożytnych Prusach. Jej publikacje dotyczą pruskiego czasopiśmiennictwa XVIII i XIX wieku, historiografii kościelnej Prus Królewskich i Książęcych oraz oświecenia ludowego w Prusach Wschodnich i Zachodnich. ORCID: https://orcid.org/0000-0002-6127-4051 Katarzyna Szczerbowska-Prusevicius jest adiunktem w Katedrze Literatury, Kultury i Mediów Niemieckiego Obszaru Językowego na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Jej zainteresowania badawcze dotyczą związków literatury z muzyką, historii literatury i kultury Prus Królewskich oraz literatury krajów słowiańskich. Obecnie pracuje nad projektem habilitacyjnym poświęconym literackim portretom Wolfganga Amadégo Mozarta. ORCID: https://orcid.org/0000-0001-7121-0564 Marta Sikorska jest historyczką specjalizującą się w kulturowej historii jedzenia i kuchni, pracuje w administracji Wydziału Nauk Historycznych UMK w Toruniu i jest związana z tamtejszym Centrum Dziedzictwa Kulinarnego. Szczególnie interesuje ją historia polskiej i niemieckojęzycznej literatury kulinarnej, idei kulinarnych i dietetycznych oraz zmysłu smaku. Jest autorką książki Smak i tożsamość. Polska i niemiecka literatura kulinarna w XVII wieku oraz współautorką dwóch tomów serii źródłowej „Monumenta Poloniae Culinaria” (t. 6 i 7). ORCID: https://orcid.org/0000-0003-4463-5780
Okładka książki Pora na smak. Masterchef sezon 13

69,00 zł 45,40 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 45,40 zł

Książka kucharska z przepisami pogrupowanymi wg pór roku, autorstwa Julii Cichockiej, zwycięzczyni programu Master Chef. Przedstawia dania kuchni czterech stron świata, słodkie, słone, mięsne i vege.
Okładka książki Smakowitości

89,90 zł 49,10 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 49,10 zł

Smakowitości to zbiór 100 roślinnych przepisów domowej kuchni w duchu slow, celebrującej posiłki oparte na produktach sezonowych. Tradycyjna, sentymentalna kuchnia radości, szczęścia, beztroski i biesiadowania – tak w skrócie można opisać zawartość książki, którą trzymasz w dłoniach. Przepisy zostały podzielone na cztery pory roku, których atmosferę oddają malownicze, artystyczne zdjęcia. Fotografka zdradzi ci kilka sekretów swoich inspiracji, dzięki czemu będziesz mieć wrażenie, jakby oprowadzała cię po swojej wystawie. Te niesamowite fotografie działają na zmysły dokładnie tak jak najpiękniejsze, strojnie udekorowane torty w witrynie cukierni albo jak zapach świeżo pieczonego chleba, który co rano roztaczają wokół siebie tradycyjne piekarnie. I choć zdjęcia, które oglądasz w tej książce, zachowane są w stylistyce retro, może już nieco przegadanej i przebrzmiałej, to jednak doskonale łączą stare z nowym. Kuchnia wegańska jest drogą przyszłości i alternatywą dla naszego świata, ale to nie znaczy, że nie może ona smakować polsko, domowo, tradycyjnie, nawet nieco sentymentalnie. Wszyscy przecież wiemy, że najlepsze ciasto na pierogi to takie bez jajek, a wigilijny barszcz przygotowujemy bez mięsa. Z przyjemnością dzielimy się z tobą książką, która jest wyrazem miłości do kulinarnego świata roślin oraz pasji do fotografii. Poczuj przynależność do natury i czerp z niej radość gotowania, rozkoszując się smakiem domowych dań. Daj się zaprosić na ucztę do sezonowej, prostej kuchni, do roślinnej kuchni korzeni.
Okładka książki Na wsi, nie tylko o gotowaniu

165,00 zł 108,54 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 108,54 zł

Dni za miastem, gdzie czas płynie wolniej. Gotowanie, dzieci, ogród, las, łąki. Dom - obowiązki, przyjemności, rozrywki, święta.
Okładka książki Consumption and Everyday Life

197,00 zł 102,44 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 125,94 zł

Consumption and Everyday Life
Okładka książki The Contemporary African Kitchen

189,00 zł 152,69 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 152,69 zł

Experience Africa’s vibrant food culture with 120 recipes from the continent’s most exciting culinary voices Meet the culinarians who are setting the new African table. James Beard Award-winning author Alexander Smalls presents a vibrant library of home cooking recipes and texts contributed by 33 chefs, restaurateurs, caterers, cooks, and writers at the heart of Africa’s food movement. Organized geographically into five regions, The Contemporary African Kitchen presents 120 warm and delicious dishes, each beautifully photographed and brought to life through historical notes, personal anecdotes, and serving suggestions. Home cooks will discover a bounty of diverse, delicious dishes ranging from beloved classics to newer creations, all rooted in a shared language of ingredients, spices, and cooking traditions. Learn to make Northern Africa’s famed couscous and grilled meats; Eastern Africa’s aromatic curries; Central Africa’s Peanut Sauce Stew and Cocoyam Dumplings; Southern Africa’s fresh seafood and street food; and Western Africa’s renowned Chicken Yassa. With text contributions from experts including Pierre Thiam, Selassie Atadika, Anto Cocagne, Coco Reinarhz, and Michael Adé Elégbèdé, the essay and recipe contributors to this ground-breaking survey are at the heart of the food movement of Africa, making it an essential addition to every cook and food lover’s library. Inviting, instructive, accessible, and exciting, The Contemporary African Kitchen brings the conversation about Africa’s cuisine into homes around the world.
Okładka książki Ottolenghi. Kojąco

99,99 zł 70,68 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 70,68 zł

Kulinarne ukojenie w stylu Ottolenghiego! Czy gotowanie i jedzenie mogą działać kojąco? Po bestsellerowym SMAKU Ottolenghi i współautorki proponują ponad 100 przepisów na kojące dania z całego świata. Ani się obejrzysz, a staną się one twoimi ulubionymi przepisami częścią twojej domowej kuchni. Potrawy pokazane w Ottolenghi KOJĄCO dadzą poczucie bezpieczeństwa połączone z powiewem świeżości to nowe ujęcie domowej kuchni, nostalgiczne wspomnienie, odkrywczy pomysł na dania bliskie sercu. To przepisy, dzięki którym każdy poczuje się jak w domu. Jedzenie ma bowiem niezwykłą moc łączenia ludzi, którzy zabierają receptury z miejsca w miejsce i przekazują z pokolenia na pokolenie.
Opakowanie La Cucina

201,00 zł 162,39 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 162,39 zł

Fifty years ago, a group of Italian scholars gathered to discuss a problem: how to preserve traditional Italian cooking. They formed the Italian Academy of Cuisine to document classic recipes from every region. The academy’s more than seven thousand associates spread out to villages everywhere, interviewing grandmothers and farmers at their stoves, transcribing their recipes—many of which had never been documented before. This is the culmination of that research, an astounding feat—2,000 recipes that represent the patrimony of Italian country cooking. Each recipe is labeled with its region of origin, and it’s not just the ingredients but also the techniques that change with the geography. Sprinkled throughout are historical recipes that provide fascinating views into the folk culture of the past. There are no fancy flourishes here, and no shortcuts; this is true salt-of-the-earth cooking. The book is an excellent everyday source for easily achievable recipes, with such simple dishes as White Bean and Escarole Soup, Polenta with Tomato Sauce, and Chicken with Lemon and Capers. For ease of use there are four different indexes. La Cucina is an essential reference for every cook’s library.
Okładka książki Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują wyd. 2024

84,99 zł 61,86 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 60,16 zł

Wzbogacone o nowe przepisy specjalne wydanie bestsellerowej książki Michała Korkosza "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują".To zestaw potraw, które - jak chociażby mniej typowa wersja wigilijnego barszczu doprawionego kolendrą, idealnie sprawdzą się podczas świątecznych spotkań, ale nie tylko. To prawdziwe comfort food idealne na każdą okazję - czy to spotkanie z przyjaciółmi czy silna potrzeba utulenia swojego żołądka czymś wyjątkowym - jak na przykład ziemniaczane kluski w sosie musztardowym czy oszałamiające ciasto czekoladowe z wiśniówką.To gotowanie odzwierciedlające ducha naszych czasów. Jest lżej, zdrowej i szybciej, a przy tym z pełnią polskiego smaku rozumianego na nowo - globalnie. Tak ekscytującego, że nie można mu się oprzeć.
Bestsellery
Okładka książki Sól

22,31 zł
39,30 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,28 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 55,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 66,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 5,00 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 43,59 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,34 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 49,34 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 41,59 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 99,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 26,79 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 12,00 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 44,03 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 21,46 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,42 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 80,84 zł

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj