W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Program poświęcony polskiemu dziedzictwu kulinarnemu. Promuje starą, dobrą kuchnię polską. Przybliża ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu. Przygotowanie potraw regionalnych prezentuje dr Grzegorz Russak.
Opis części:
Tom I Warzywne rozmaitości; Tom II Kartacze, pierogi, knedle, Tom III Mięsiwa z tradycją, Tom IV Chochlą nalewane, Tom V Drobiowe delicje, Tom VI Coś na słodko, Tom VII Ryby nie tylko od święta
Zdrowie i witalność - łatwo, szybko i przyjemnie!
• 100 najlepszych soków io książka petna prostych przepisów na pyszne soki i koktajle.
• Czytelny podział na rozdziały sprawia, że szybko znajdziesz odpowiedni sok dla siebie. Podczas podróży po świecie zdrowia poznasz: Mistrzów detoksu, Strażników wagi, Dostawców energii, Pogromców stresu, Obrońców młodości, Wymiatających wymiataczy, Ochroniarzy odporności i Wesołych bystrzachów.
• Napoje, które przygotujesz, to bogate źródło witamin, minerałów, antyoksydantów i naturalnych składników, które wzmocnią i odżywią Twój organizm.
Wybrany fragment książki
Wstęp
Istnieje wiele przyczyn ogromnej popularności w XXI wieku świeżo wyciskanych soków. Przyczyną pierwszą i najbardziej oczywistą jest to, że świeże soki i koktajle są naprawdę pyszne, a ponadto bardzo łatwo dostosować je do własnego smaku. Kolejnym ważnym czynnikiem są zawarte w nich zbawienne dla zdrowia substancje - witaminy, minerały, antyoksydanty, pierwiastki śladowe i substancje odżywcze, które sprawiają, że wyglądamy i czujemy się lepiej. Picie soków i koktajli to także najprostszy sposób na zaspokojenie dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na owoce i warzywa oraz pewność, że w tym, co pijemy, nie znajdziemy konserwantów, sztucznych barwników i innych szkodliwych dla zdrowia substancji.
NA ZDROWIE!
Większość napojów, które możemy znaleźć na pólkach sklepowych, składa się głównie z wody (do 90%), cukru, substancji słodzących i środków chemicznych odpowiedzialnych za smak. „Czyste" soki są często odtwarzane z zagęszczonych koncentratów, które poddaje się niszczącej składniki odżywcze obróbce termicznej w celu wydłużenia terminu ważności gotowego produktu. Nawet „świeżo wyciskane" soki, które spędzają na półce kilka
godzin lub - co gorsza - dni, tracą na wartości, ponieważ witaminy wystawione na działanie słońca, temperatury i powietrza tracą swą naturalną moc. Jedynie świeżo przygotowane soki zawierają maksymalną ilość pożądanych substancji odżywczych, które nasz organizm jest w stanie strawić. Pite na czczo surowe soki l są wchłaniane do krwiobiegu w ciągu piętnastu minut.
Świeże soki obfitują w enzymy odpowiedzialne za trawienie oraz przetwarzanie pokarmów i dlatego ich picie zapewnia optymalną przemianę materii i wysoki poziom naturalnej energii. Gotowanie owoców i warzyw niszczy zawarte w nich enzymy, natomiast wyciskanie z nich soku uwalnia je i sprawia, że nasz organizm może je łatwo wykorzystać. Dobry wpływ soków i koktajli na zdrowie wynika również z tego, że zazwyczaj nie ma w nich tłuszczu.
DLA PIĘKNA
To prawda, że piękno tkwi w nas samych, dlatego dbanie o ciało jest równie ważne jak dbanie o wnętrze. Składniki odżywcze znajdujące się w warzywach i owocach pomagają organizmowi pozbywać się toksyn, a to sprawia, że nasza skóra staje się jaśniejsza i gładsza. Stosowanie bogatej w wartościowe składniki diety pozwala nam także zaoszczędzić pieniądze, które wydalibyśmy na pielęgnację włosów i paznokci. Dodatkowo -regularne picie soków pozwala lepiej radzić sobie ze stresem i wzmacnia odporność, co bezpośrednio przekłada się na nasz zdrowszy wygląd, a mniejsza ilość spożywanych kalorii sprawia, że odchudzanie staje się prostsze.
KTÓRY WYBRAĆ
Smoothies są bardziej sycące, co sprawia, że świetnie nadają się na śniadanie. Słodsze, oparte na owocach soki i koktajle na bazie bananów są najchętniej wybierane przez dzieci. Osoby powracające do zdrowia powinny wypijać naraz pół szklanki soku.
Generalnie wszystkie soki dobrze wpływają na nasze zdrowie, ale każdy ma jednak właściwe mu konkretne zastosowanie wynikające z zawartości poszczególnych substancji w produktach, z których go przygotowujemy. Zgromadzone w książce przepisy zostały podzielone na osiem rozdziałów, z których każdy dotyczy innego działania. Mistrzowie detoksu wypłukują z organizmu toksyny wysysające z nas energię. Najlepiej pić je na pusty żołądek. Niskokaloryczni Strażnicy wagi pomagają łatwiej spalić zgromadzony tłuszcz. Dostawcy energii potrafią w każdej chwili obudzić drzemiące w nas zapasy siły i pomagają walczyć ze zmęczeniem. Pogromcy stresu zawierają substancje znane ze swoich uspokajających właściwości, dlatego dobrze pić je przed snem. Obrońcy młodości to soki i koktajle bogate w antyoksydanty i fitochemikalia redukujące zmarszczki i chroniące skórę przed zgubnym działaniem wolnych rodników. Wymiatające wymiatacze łagodzą dolegliwości trawienne i są idealne dla osób o wrażliwym układzie pokarmowym. Ochroniarze odporności zawierają witaminy, minerały, antyoksydanty i fitochemikalia wspierające organizm w walce z wolnymi rodnikami, wirusami, bakteriami i komórkami rakowymi. Ostatni rozdział poświęcony jest Wesołym bystrzachom i zawiera przepisy na soki poprawiające nastrój, wspomagające pamięć i koncentrację.
Smakosz zachwyci się w tej książce bogactwem i różnorodnością ciast, pani domu odkryje przepis na wspaniały malinowy sernik, osoba lubiąca nowości znajdzie tu: jelenie różki, kawowe ślimaki, imbirki czy wiatraczki.
S. Aniela dzieli się swoim kulinarnym doświadczeniem, proponując przepisy na ciasta wykwintne i uroczyste, a także łatwe i szybkie w przygotowaniu. Znajdziemy tu też poradę, co upiec na Wielkanoc czy Boże Narodzenie, imieniny, 40-te albo 60-te urodziny czy jubileusz. Jest to książka, która przyda się w każdej kuchni, każdej gospodyni domowej w każdym czasie.
S. Aniela Garecka, salwatorianka, od wielu lat prowadzi kuchnię w Wyższym Seminarium Duchownym Salwatorianów w Bagnie koło Wrocławia. W 2002 r. nakładem Wydawnictwa SALWATOR ukazała się jej pierwsza książka, ciesząca się ogromnym zainteresowaniem czytelników, pt. "Klasztorna kuchnia" zawierająca ponad 100 różnych przepisów na sałatki, dania mięsne, zupy, desery.
Poradnik kulinarny NAJPOPULARNIEJSZEJ siostry zakonnej z zakonu sióstr salwatorianek, s. Anieli.
znajdziesz w nim:
1. sałatki i surówki;
2. przepisy na wyśmienite gołąbki;
3. potrawy z makaronów i ryżu;
4. domowe kluski, kopytka i pierogi;
5. placki ziemniaczane;
6. omlety i pasty;
7. domowe przetwory (kompoty, cukinie, zakonne konfitury, jabłka smażone).
Ponadto dowiesz się:
* co zrobić, jesli sól w solniczce zwilgotnieje?
* jak odróżnić jajko gotowane od surowego?
* co zrobić, by jajecznicy było "więcej", a białko ubite na sztywna pianę?
* Jak przechowywać kasze i mąkę, by przez rok nie straciły na jakości?
* co zrobić, by kasza po gotowaniu była bardziej sypka, a makaron się nie kleił?
* czy czerstwy chleb da się "odświeżyć"?
* co zrobić, by usunąć nieprzyjemny zapach ryb, który pozostaje na rękach i desce?
* jak pozbyć się plam na ubraniu z żywicy
Niecodzienna książka kucharska. Ponad 100 przepisów na różne okazje: Wielki Post, Wielkanoc, Boże Narodzenie, imieniny czy urodziny.
Doskonałe przepisy dla każdego. Są tu przepisy na potrawy proste i szybkie, a także wykwintne i oryginalne.
S. Aniela od lat gotuje w seminarium salwatorianów. Jej słynna kuchnia jest znana wśród księży, zakonników, rekolekcjonistów i czytelników magazynu katolickiego SALWATOR nie tylko dla tego, że potrawy są niezwykle smaczne, ale również dlatego, że s. Aniela obdarzona jest ogromnym urokiem i z wielkim entuzjazmem zajmuje się gotowaniem.
Książka może być doskonałym prezentem pod choinkę czy na urodziny. Ucieszy się z niej każdy, kto lubi smaczne jedzenie.
Anielska kuchnia siostry Anieli w Twoim domu!!! Przepisy i porady użyteczne w każdym domu!
domowe ciasta, ciastka i ciasteczka!
zupy i kremy!
dania mięsne na każdą okazję!
wyśmienite przepisy na dania rybne!
bogactwo przepisów na surówki i sałatki!
przekąski!
przetwory domowe (kompoty, konfitury, marynaty)!
Kuchnia chińska to obowiązkowa lektura dla wszystkich ciekawych świata i żądnych kulinarnych wrażeń. Książka autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein wprowadza w obszar tak odległej dla Europejczyków kultury, przybliżając go nam dzięki znakomitym przepisom. Już dziś możemy się poczuć jak możni tego świata, wszak „klasyczna kuchnia chińska zaspokaja wyrafinowane upodobania potężnych i bogatych warstw społecznych (...), a sztuka kulinarna została podniesiona do rangi szacownego zajęcia, a nawet... nauki”.
Uczmy się więc nowych, zdrowszych od tradycyjnych, sposobów przygotowywania potraw! Dzięki tej publikacji każdy może poznać namiastkę Dalekiego Wschodu nawet nie ruszając się z domu, rzecz jasna, zaopatrzywszy się uprzednio w niezbędne składniki oraz przyprawy ziołowe charakterystyczne dla kuchni chińskiej. Wystarczy zastosować się do kulinarnych wskazówek autorki i – wzorem Chińczyków – uczynić z potrawy nie tylko zwykłe danie, ale prawdziwe, poruszające wszelkie zmysły, dzieło sztuki. A zatem do dzieła!
Autorki w przystępny sposób przedstawiają kwestie dotyczące zdrowego odżywiania dzieci w różnych grupach wiekowych. Osobny rozdział poświęcają żywieniu przyszłych matek.
W poradniku omówiono ogólne zasady zdrowego odżywiania i wartości odżywcze poszczególnych składników pokarmowych, a także kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych u najmłodszych i żywienie dzieci w różnych stanach chorobowych. Opisano też szczególne zagadnienia, np. diety wegetariańskie w jadłospisie dziecięcym.
Zamieszczone w książce proste przepisy kulinarne pozwolą przyrządzić zdrowe i urozmaicone potrawy. Cennym uzupełnieniem są adresy internetowe, pod którymi można znaleźć porady dietetyczne.
Publikacja jest przeznaczona zarówno dla młodych. jak i bardziej doświadczonych rodziców, a także dla wszystkich osób sprawujących codzienną opiekę nad dziećmi.
Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka (DFLT) wprowadza zupełnie nowatorski sposób odżywiania. Opiera się na dodawaniu do zwyczajnych (ale przygotowanych zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia) posiłków leczniczych ziół przyprawowych. Jest zatem niekłopotliwa i niedroga, a systematycznie jej stosowanie przynosi wiele korzyści, takich jak spowolnienie procesów starzenia, poprawa witalności, ograniczenie negatywnych skutków stresu i ? co najważniejsze ? zintensyfikowanie procesu leczenia wielu schorzeń.
"Dieta funkcjonalna. Samoleczenie ziołami w kuchni" to publikacja twórcy Diety funkcjonalnej. A któż nie przedstawi lepiej założeń niż sam autor? Największym atutem tej pracy jest podział ziół przyprawowych ze względu na ich właściwości lecznicze. Poza tym książka ta opisuje dokładnie zasady przygotowywania zdrowotnych posiłków, przybliża wiele ciekawych, a zapomnianych ziół przyprawowych, charakteryzuje mieszanki i herbaty skomponowane zgodnie z zaleceniami DFLT (pozbawione wszelkiego typu wzmacniaczy smaku i aromatu, sztucznych barwników etc.).
Witalność, aktywność, werwa, duży zasób sił biologicznych, sprawność seksualna - to słowa towarzyszące nam przez całe życie. Wszyscy pragniemy być zdrowi i pełni życiowej energii. Chcemy wierzyć, że jest ona nam przekazywana w genach. Jednak uczeniu wskazują, że oprócz genów znaczący wpływ na siłę naszego organizmu ma także styl życia i to, w jaki sposób się odżywiamy.
Barbara Jakimowicz-Klein w książce Dieta witalna prezentuje czytelnikowi bogatą wiedzę na temat właściwych posiłków, potraw, ziół i związków mineralnych podnoszących sprawność fizyczną, intelektualną, seksualną oraz odporność na stres. Zastosowanie tej wiedzy w praktyce ułatwi życie zarówno ludziom młodym jak i osobom dojrzałym, które okres osłabienia witalności chciałyby przetrwać w sposób jak najbardziej łagodny. A prezentowane przez autorkę receptury na dania i napoje miłosne mogą być źródłem nie tylko sukcesów kulinarnych i rozkoszy podniebienia. Warto sprawdzić!
Bogata mozaika ram interpretacyjnych zachowań żywieniowych stanowi o tym, iż książka jest nowatorska i daje podwaliny - poprzez wskazanie przedmiotu, jego wagi i zasięgu, stosowanej metodologii - nowej subdyscypliny socjologii medycyny, jaką jest socjologia żywienia. W oferowanych ujęciach interpretacyjnych odczytujemy siłę kulturowo-społecznych imperatywów, często pokazywanych przez Autorów w perspektywie intersekcjonalnej tj. płci, klasy społecznej, etniczności, religii, wieku (dzieci, dorośli, ludzie starsi).
Poruszana tematyka w zakresie socjologii żywienia jest oryginalna na gruncie polskim. Zasadniczo brak lektur całościowo podejmujących tę tematykę, a recenzowana praca posiada zasadniczo ten walor. Podstawowym celem tej książki jest dostarczenie polskim Czytelniczkom i Czytelnikom złożonej, wielowymiarowej i intersekcjonalnej wiedzy na temat zachowań żywieniowych, osadzonej głęboko w kontekście globalnych problemów zdrowotnych (np. otyłość), przy jednoczesnym przede wszystkim odniesieniu tej problematyki do ustaleń badań zagranicznych. Wykorzystywanie badań międzynarodowych w tej tematyce pokazuje z jednej strony obecny stan rozwoju socjologii żywienia w Polsce, osiągnięcia, podejmowane tematy, ich specyfikę, deficyty, a z drugiej zaś strony pozwala dopatrywać się międzykulturowych i ponadkulturowych podobieństw zagadnień zdrowotnych, żywieniowych, profilaktycznych, prozdrowotnych.
Książka będzie pomocna w prowadzeniu zajęć z zakresu socjologii zdrowia, socjologii żywienia, gender studies, współczesnych problemów społeczeństwa polskiego, demografii, socjologii medycyny, a także w prowadzeniu poszczególnych segmentów zajęć dydaktycznych w szeroko pojętych naukach medycznych i społecznych. Może stać się także swoistym drogowskazem dla społecznych inicjatyw podejmowanych w celu budowania dobrych praktyk i zachowań zdrowotnych.
Z recenzji prof. dr hab. Krystyny Slany
Podręcznik do nauki zawodów kucharzoraz technik żywienia i usług gastronomicznychrealizujący treści z zakresu części 2 kwalifikacji T.6 (Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności potrzebnych do prawidłowego stosowania gastronomicznych procesów technologicznych oraz sporządzania potraw z warzyw, ziemniaków, grzybów, owoców, przetworów mlecznych, produktów zbożowych, mięsa, drobiu, ryb oraz przygotowania potraw półmięsnych i wegetariańskich). Wiedza teoretyczna wsparta jest licznymi przykładami, ćwiczeniami i kolorowymi ilustracjami wskazującymi sposoby praktycznego jej wykorzystania.
Podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa realizujący treści z zakresu części 2 kwalifikacji T.12 (Przygotowywanie i podawanie śniadań). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności przestrzegania zasad zdrowego żywienia, przechowywania żywności, niezbędnych surowców, bielizny i zastawy stołowej, sporządzania jadłospisów i rozróżniania śniadań hotelowych oraz sposobów ich podawania. Wiedza teoretyczna jest wsparta licznymi przykładami, ćwiczeniami i ilustracjami wskazującymi sposoby praktycznego jej zastosowania.
Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych realizujący treści z zakresu części 1 kwalifikacji T.15 (Planowanie i ocena żywienia). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności potrzebnych do komponowania diety w zależności od potrzeb różnych grup ludności, zasad planowania wyżywienia i organizacji żywienia z uwzględnieniem żywienia dietetycznego w świetle nowego systemu dietetycznego. Wiedza teoretyczna wsparta jest licznymi przykładami, ćwiczeniami i kolorowymi ilustracjami wskazującymi sposoby praktycznego jej wykorzystania.
Japonia od wieków fascynuje Europejczyków. To zakątek świata, gdzie nowoczesność miesza się z wielowiekowymi tradycjami. Kraj nowinek technicznych, starych świątyń oraz wspaniałego jedzenia, o którym można by pisać i pisać. Wśród niezliczonych smakołyków w życiu mieszkańców Archipelagu Japońskiego szczególną rolę odgrywają słodycze. Śnieżnobiałe ciastka ryżowe jadane od początków naszej ery, łakocie przywożone z Chin, wyszukane specjały z Kioto towarzyszące ceremonii herbacianej czy ekstrawaganckie ciasta przygotowywane przez najlepszych, współczesnych cukierników to tylko wycinek bogactwa tego, co oferuje kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni.
Słodycze japońskie to jedna z pierwszych, tak kompleksowych publikacji poświęconych japońskiemu cukiernictwu wydanych w języku europejskim. To niezwykła podróż w czasie, podczas której nie zabraknie wizyt do cesarskiej kuchni, bogatych domach samurajów oraz kupców czy słynnych zakładach cukierniczych.
Magdalena Tomaszewska-Bolałek ? japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: Tradycje kulinarne Japonii oraz Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii. Zawodowo zajmuje się opracowywaniem i prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań i kursów z zakresu historii jedzenia czy obyczajów stołowych. Poza kwestiami kulinarnymi bada też różne aspekty kultur azjatyckich (sztuka, popkultura, moda, organizuje pokazy oraz warsztaty zakładania kimona). Swoimi autorskim przepisami i felietonami dzieli się na blogu Kuchniokracja.
Jak (z przytupem) rozpocząć nowe życie? Jak poskromić teściową? Zagrać wrednej koleżance na nosie i poradzić sobie z włoskim kochankiem? Tego wszystkiego dowiecie się z pełnej humoru i pysznego jedzenia powieści kulinarnej! życiowe, pełne humoru anegdoty z życia bohaterek scrapbookowy (unikatowy) styl książki, piękna grafika, klimatyczne zdjęcia zbiór oryginalnych, pysznych i prostych przepisów z całego świata cenne) ciekawostki kulinarne i lifestylow. ""Gotowanie jest sexy"" to historie trzech przyjaciółek. Każda z nich jest inna. Karolka - freelancerka, hipsterka z głową w chmurach. Marzą jej się dalekie podróże. Lubi gotować i robi to z pasją. Z kolei Dorka haruje w korpo, bo śni o luksusach. Wiecznie goni za miłością swojego życia i szpilkami od Zanottiego. Wreszcie Andżi - romantyczna Matka Polka. Tęskni za życiem na wysokich obrotach, ale jest rozdarta między domem a karierą. Wciąż boryka się z typowymi problemami przeciętnej kobiety: żony, matki i kochanki. ""Gotowanie jest sexy"" to także zbiór oryginalnych, pysznych i prostych przepisów na każdą okazję i kieszeń. To książka nie tylko pełna informacji, ale i pięknie opracowana graficznie. Wykorzystuje technikę scrapbookową, która pozwala przekazać wiele dodatkowych informacji, ciekawostek kulinarnych i żartów, odzwierciedlając sposób, w jaki myślą współczesne kobiety. Każdy rozdział jest inny, na każdej stronie czeka coś nowego. Takiej książki jeszcze nie było. Ta książka to rozkosz, nie tylko dla podniebienia ale i dla oczu.
Smoka wawelskiego znamy: smakosz i wiecznie głodny żarłok, gustujący szczególnie w królewnach. Beszamel również: sos, smaki, gotowanie, kuchnia. Krótko: Smok pod beszamelem to rzecz o jedzeniu w Krakowie.
Użycie napojów alkoholowych stało się wrogiem publicznym numer jeden. Prawdziwa cena, jaką ludzkość płaci za używanie alkoholu, znacznie przewyższa dane statystyczne dotyczące pieniędzy i wyraża się w tragediach dzieci opóźnionych w rozwoju, przemocy, wypadkach, wykorzystywaniu dzieci i współmałżonków, rozwodach, gwałtach, rozbojach, chorobach i zgonach.Stopniowe porzucanie całkowitej abstynencji przez wielu chrześcijan zostało spowodowane wiarą w sankcjonowanie przez Biblię umiarkowanego spożycia napojów alkoholowych. Takie podejście doprowadziło miliony chrześcijan do pijaństwa uzasadnianego rzekomymi tekstami biblijnymi.W tej przystępnie napisanej książce, która jest skróconym wydaniem pracy pod tym samym tytułem, dr Samuele Bacchiocchi rzuca śmiałe wyzwanie powszechnie panującemu myśleniu i stanowi wiedzy. Jego staranne badania nieodparcie ukazują, że Biblia konsekwentnie naucza całkowitej abstynencji jako Bożego nakazu.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?