W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Rozkoszuj się uwielbianymi daniami w nowej odsłonie.Odkryj ich nieprawdopodobny smak.Wróć dzięki nim do najprzyjemniejszych momentów życia.Znane i lubiane potrawy mają niezwykłą moc. Sprawiają, że czujesz się błogo i szczęśliwie. We mnie takie uczucia budzą dania polskiej kuchni, na których się wychowałem i które nigdy mi się nie nudzą. I choć polska kuchnia ma wiele odsłon, przedstawię ci tę wegetariańską. Bo właśnie ona jest wyjątkowo rozkoszna.Rozgość się. Wspólnie gotujmy i smakujmy mniej lub bardziej znane dania. Znajdziesz tu przepis na pyszne gołąbki, które zawsze wychodzą. I na kiszone rzodkiewki ożenione z gruszką w lekkiej sałatce ziemniaczanej. Będziesz korzystać ze znanych składników, ale odkryjesz ich nowe zastosowania, które cię zachwycą - na samo wspomnienie o paście z korzenia pietruszki i orzechów włoskich będziesz się oblizywał, a dzięki nieoczywistej kajmakowej owsiance na kwaśnej śmietanie cały dzień będzie udany.Znajdziesz tu dopieszczone przepisy, które nie będą dla ciebie wyzwaniem i spowodują, że w twoim życiu pojawi się więcej przyjemności. Aromatyczne śniadania zwabią cię rano do kuchni - nawet jeśli jesteś największym śpiochem. Obiady spowodują, że się uśmiechniesz (tak działa połączenie szparagów, cydru i koziego sera). Wieczory wypełnią ci cynamon, migdały i słodka róża. A karpatka z cytrynowo-waniliowym kremem i chrupiącą maślaną skorupką przyśni ci się w nocyRozpieszczaj siebie. Gotuj z rodziną. Ucztuj z przyjaciółmi.
Szukasz smacznych i zdrowych przepisów prosto od doktorów Kościoła, którzy dbali o jakość spożywanych posiłków, co pozwalało cieszyć im się długim zdrowiem? Jeśli tak, to nasz poradnik pokaże Ci, jak wykorzystać zapomniane składniki do oczyszczenia organizmu i osiągnięcia duchowego spokoju. Dzięki naszym przepisom dowiesz się:
• Jak przygotować się do postu;
• Które zapomniane zioło średniowiecza reguluje pracę jelit i działa przeciwzapalnie;
• Co daje detoksykacja organizmu i dlaczego ceniona jest przez zakonników i mnichów;
• Z których minerałów i przypraw korzystać w codziennej diecie.
Książka zawiera ponad 100 wypróbowanych przepisów na wegańskie i wegetariańskie smarowidła oraz domowe pieczywo. Pożywne i zdrowe smarowidła można przygotować niemal ze wszystkiego -lista produktów jest niezwykle bogata, a możliwości ich łączenia nieograniczone.Podane na samodzielnie upieczonym chlebie lub zaserwowane jako dip do chrupiących przekąsek czy pokrojonych w słupki świeżych warzyw stanowią pełnowartościowy i zdrowy posiłek na każdą porę dnia.
Life Booster – poznaj siłę mikroodżywiania! Żyjemy coraz dłużej, ale niekoniecznie zdrowiej i piękniej... Jak to zmienić? • Jak zachować witalność, młody wygląd, sprawność fizyczną? • Jak ocenić odżywienie organizmu i sprawdzić, jakich składników naprawdę potrzebuje? • Jak nie tracić czasu i pieniędzy na nieskuteczne zabiegi, pigułki, kosmetyki? • Co to jest piramida długowieczności i jakie miejsce zajmuje w niej pogoda ducha? • Co robić, gdy zauważymy pierwsze problemy ze zdrowiem – tarczycą, trawieniem, zasypianiem, stawami, wiotką skórą, nerwami…? • Jak nauczyć się prawidłowo oddychać? • Jakie zabiegi medycyny estetycznej naprawdę mają sens? Masz 30, 40, 50 lat?
Ta książka to wyjątkowy poradnik dla wszystkich, którzy chcą korzystać z uroków każdej dekady swojego życia. I bez niepokoju oczekiwać kolejnych urodzin. Marta Mieloszyk-Pawelec magister farmacji, ekspert w zakresie mikroodżywiania. Absolwentka Akademii Medycznej w Poznaniu i kierunku mikroodżywianie na Wydziale Medycyny i Farmacji Uniwersytetu Bourgogne w Dijon. Ukończyła kursy z zakresu medycyny stylu życia na Harvard Medical School. Pracuje w centrum medycznym Lifestylemed w Warszawie, gdzie tworzy indywidualne programy zdrowotne i urodowe dla pacjentów kliniki. Anna Augustyn-Protas dziennikarka, redaktorka książek. Pracowała dla „Marie Claire”, „Pani”, „Vivy”. Od kilku lat prowadzi w „Claudii” działy zdrowia i urody.
Alcohol meets alchemy in this fun and darkly fascinating collection of cocktail recipes to suit your every mood and whim.
Astrology, tarot, palmistry, and other spiritual arts are having a moment—and that includes the spirits we enjoy during cocktail hour. With this deeply researched collection of intoxicating treats, readers will be able to mix a drink that reflects their interests and satisfies their curiosity. Over the course of five chapters, the authors map out esoteric philosophies that have fueled the dark arts of their times. Each recipe is presented in a double-page spread that includes an engaging history, clear instructions, and original photography. Curious about druids? Try the Oak and Mistletoe, reminiscent of ancient European forests. Into voodoo? Enjoy a citrusy rum cocktail that’s finished with Peychaud’s bitters from an infamous New Orleans apothecary. If vodka’s your jam try the Devil’s Daughter, which pays tribute to England’s most famous prophetess, Mother Shipton. More than just a collection of recipes, this dive into the occult tells you everything you need to stock your bar and kitchen with, while offering compelling background information on natural ingredients, botany, herbs, and spices—all points of interests that connect the cocktail enthusiast and the practitioner of magic. Whether you’re serious about cocktails or the occult—or just getting acquainted with either one—this ingenious blend of mixology and magic will add a drop of mystery to every drink you make.
Lubicie słodycze?Oto książka pełna receptur na słodkie przyjemności. Ciasta, torty, serniki, desery i inne łakocie. Łatwiejsze dla nowicjusza, który pierwszy raz wiąże fartuch kuchenny i nie odróżnia wałka od trzepaczki,i takie dla prawdziwych mistrzów co lubią wyzwania.Przepisy zostały opracowane tak, by ich wykonanie sprawiało radość.Zawierają opisy czynności, krok po kroku oraz apetyczne zdjęcia, dzięki którym możecie samodzielniestworzyć słodkie arcydzieła. W książce znajdziecie też "Przepis na sukces", żeby łatwiej było Wam oswoić kuchnię i "Zaradnik",który pomoże pokonać kulinarne przeszkody. Z taką pomocą niejedno Wam się upiecze.A w nagrodę czeka na Was wylizywanie garnuszków po polewie czekoladowej,podjadanie kolorowej posypki i podskubywanie kruszonki. Dla każdego coś słodkiego!
Czy wiesz, jak: - oswoić stres i nauczyć się go wykorzystywać? - odkryć w sobie wewnętrzne dziecko i nauczyć się o nie dbać? - z kilku małych rzeczy zbudować wielkie szczęście? - jeść, by poczuć się lepiej i zdrowiej? - wyczarować w swojej kuchni pyszne dania, unikając cukru, laktozy i glutenu? W niestabilnym świecie XXI wieku i idealizowanej rzeczywistości social mediów można łatwo zwariować. Ta książka pomoże Ci zdjąć z siebie ciężar oczekiwań i okiełznać temat dobrego samopoczucia oraz zdrowego żywienia. Optymizm w głowie i na talerzu to pozycja wyjątkowa - łączy w sobie nie tylko konkretne wskazówki, jak jeść zdrowiej, ale także uczy szacunku do swojego samopoczucia oraz ciała, pokazuje, jak o siebie zadbać, jak traktować samego siebie bardziej po przyjacielsku. Daje konkretne narzędzia, by poprawić swoje zdrowie psychiczne, przełamuje tabu dotyczące farmakoterapii oraz w przystępny sposób pokazuje, jak można pracować nad własnym rozwojem i samoakceptacją. We wnętrzu znajdziesz także kilkadziesiąt przepisów na zdrowe i pełnowartościowe posiłki wraz z omówieniem, co cennego dostarczysz swojemu organizmowi, spożywając je. "Uważamy, że parę małych zmian w myśleniu oraz zdrowe odżywianie bazujące na przyjaznych naszemu organizmowi składnikach może zmienić Twoje życie o 180 stopni, nie wymagając jednocześnie wielu godzin wolnego czasu, którego przecież nie mamy dużo. Nasza książka będzie dla Ciebie inspiracją do zdrowszego i szczęśliwszego życia, do małych zmian, które pozytywnie wpłyną na Ciebie i Twoje zdrowie. Fizyczne oraz psychiczne". ~Autorki
Insulinooporność to stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem tego schorzenia mogą być: stan przedcukrzycowy, cukrzyca, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, nadciśnienie tętnicze, otyłość, zawał serca, udar. Ale mamy dobrą wiadomość z insulinoopornością można skutecznie walczyć, zmieniając tryb życia. Kluczem do zdrowia jest aktywność fizyczna i dieta.W książce znajdziesz:- informacje o rozpoznawaniu i leczeniu insulinooporności,- przykłady obliczania wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych,- propozycje konkretnych ćwiczeń i aktywności fizycznych,- przepisy na pyszne i zdrowe dania o niskim indeksie glikemicznym i obniżonej kaloryczności.Dorota Drozd jest członkiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych, pielęgniarką ze specjalizacją diabetologiczną, edukatorem diabetologicznym i psychodietetykiem. Opiekuje się osobami chorymi na cukrzycę w Poradni Diabetologicznej Polikliniki Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 1 w Lublinie. Jest autorką książek Kuchnia polska dla diabetyków, Kuchnia świata dla diabetyków, Cukrzyca. Jak z nią żyć, wydanych przez Wydawnictwo RM oraz licznych artykułów popularnonaukowych.
Kuchnia śląska? To nie tylko żur, krupniok, czy rolada z ziemniaczanymi kluskami i modrą kapustą. Śląskie niebo było kiedyś potrawą równie popularną, jak rolada. Kto dziś wie, co to za danie? Śląska tradycja kulinarna jest znacznie bogatsza, niż się powszechnie sądzi, także na Śląsku. Jest spleciona z wielu zaskakujących wątków. W zapomnianym dziś jadłospisie były potrawy o korzeniach słowiańskich, czeskich, austriackich, niemieckich, a nawet włoskich, hiszpańskich czy tureckich Wejrzijcie, złónaczcie i zjydzcie którąś z tradycyjnych śląskich potraw. Może polubicie hekele lub śląskie niebo, albo zasmakuje Wam armeriter czy cytrynowo szpajza? A może spróbujecie podać modrego karpia na Wigilię? Informacje, których potrzebujecie do ugotowanie tych potrwa są w tej książce. Spróbujcie! Smacznego!
SMAKOTERAPIAżyj i jedz zdrowoODPORNOŚĆ NA TALERZUJak skutecznie zadbać o zdrowie i przestać się bać drobnoustrojówJAK BYĆ ZDROWYM W DZISIEJSZYM NIEZDROWYM ŚWIECIE?JAK WZIĄĆ ODPOWIEDZIALNOŚĆ za swoje zdrowie?JAK BYĆ PROodpornościowym, zamiast ANTYwirusowym i po co?Jak współpracować z mikrobiomem ludzkim?Dlaczego chorujemy?Co jeść i od czego zależy wybór pożywienia?Jak odnaleźć się w gąszczu modnych, wykluczających się wzajemnie, zaleceń dietetycznych?To pytania, na które nie ma jednej odpowiedzi, jednego sprawdzonego sposobu, tak jak nie ma jednej odpowiedniej dla każdego zdrowej diety. Są one fantastyczną okazją na powrót do dyskursu o zapomnianej przez nas w życiu codziennym PROFILAKTYCE chorób.Pomocna okazuje się wiedza zaczerpnięta z TCM, medycyny Wschodu, w której życie i zdrowie człowieka, jak i cała natura, podlegają konkretnym cyklom, których znajomość może stać się kluczem do harmonii i równowagi. Leczy daną osobę, nie jednostkę chorobową, zapobiega chorobom poprzez propagowanie działań profilaktycznych, traktuje człowieka jako istotę kompletną w jedności ciała, duszy i umysłu. Wiedza teoretyczna i praktyczna jest zatem kluczem do zdrowia.W książce znajdziesz garść podpowiedzi teoretycznych oraz praktycznych i kulinarnych wraz z przepisami kulinarnymi, które pozwolą tę wiedzę wcielić w życie.
Książka Smak życia powstała dokładnie 10 lat temu i była efektem zmiany mojego życia. W 2006 roku nastąpił mój osobisty przełom, gdy "przebudziłam się" do życia świadomego, dobrego, pełnego wdzięczności i celebracji prostych radości w zgodzie z naturą. Ta książka jest wyrazem czystej radości, zachłyśnięcia się cudownym smakiem życia, który udało mi się nareszcie odkryć! Szukałam w tak wielu miejscach, a okazało się, że on jest tu i teraz, tuż obok mnie - wystarczyło się tylko na niego otworzyć!W Smaku życia piszę o moim dzieciństwie u boku wspaniałych kobiet w kuchni - mamy i babci - które uczyły mnie gotować. Dzielę się również odkryciami i przepisami na szybkie, proste i zdrowe dania, przywiezionymi z różnych stron świata. Wiele z nich stało się kultowymi potrawami dla czytelniczek moich książek, jak na przykład ulubiona zupa pomidorowa mojego syna Michała, tarta cytrynowa, śledzie mojej mamy czy łosoś teriyaki. Wtedy już skłaniałam się ku diecie wegetariańskiej, ale nadal na moim stole pojawiały się ryby, czasem drób. Zachowałam te przepisy w uaktualnionym wydaniu Smaku życia i dodałam zupełnie nowe, a starym nadałam współczesny, jeszcze zdrowszy "szlif".Z wielką radością oddaję do Twoich rąk mój ukochany Smak życia - smak pełen zdrowia, radości, wdzięczności i korzystania z darów natury, którą tak bardzo kocham. Niech Cię cieszy każdego dnia i rozpromienia tak bardzo jak mnie!Z miłościąAgnieszka
Sensacja kulinarna TikToka, Facebooka, Instagrama i YouTube'a.Jak nikt inny łączy talent kulinarny z prowadzeniem mediów społecznościowych, na których zgromadziła 1,5-milionową publiczność. Widzowie uwielbiają ją za proste i szybkie przepisy na dania możliwe do przyrządzenia z powszechnie dostępnych składników. Autorka zachwyca zarówno niebanalnymi recepturami, jak i osobowością - jest ciepłą osobą, która w delikatny sposób zachęca nawet tych najbardziej opornych do podjęcia kulinarnych wyzwań. Jest inspiracją nie tylko dla początkujących gotujących. Jej talentem zachwycają się również wytrawni kucharze.W swojej pierwszej książce królowa kulinarnych mediów społecznościowych zaprasza do gotowania pysznych i łatwych dań. Prezentuje 100 przepisów na śniadania, przystawki, dania główne, zupy i desery. Oczarowuje prostotą i łatwością przygotowania, rozgrzewa duszę i urozmaica kulinarną prozę życia. Oryginalne zdjęcia potraw wykonane przez autorkę są dodatkowym walorem, który pozwala nie tylko zobaczyć te pyszne dania, ale również przenieść się do jej pełnej smakowitych aromatów kuchni.Natalia Maszkowska pokazuje, jak czerpać radość z gotowania i robić to tak, by więcej czasu spędzić w przyjemny sposób przy stole z rodziną i przyjaciółmi.Pierwszy raz mam okazję napisać coś o kulinariach osoby, którą tak dobrze znam, ale przede wszystkim której przepisy miałem niewątpliwą przyjemność, a nawet rozkosz, wypróbować! Smak i wygląd potraw Natalii świadczą o jej ogromnych umiejętnościach, guście i niebanalnej fantazji oraz pomysłowości! To wszystko byłoby jeszcze niepełnym opisem jej talentu, gdybym nie powiedział o czymś najważniejszym, bez czego danie może być smaczne, ale nigdy nie będzie genialne Jej potrawy są przygotowywane sercem i z sercem! Jednym zdaniem: "Chce się żyć!" przepraszam: "Chce się żryć"! ;-) Pisząc to aż zgłodniałem! Smacznego! Piotr GąsowskiKuchnia jednoczy i zbliża ludzi. To właśnie ogromna pasja Natalii do gotowania zbliżyła nas do siebie. Natalia jest niebywale utalentowana i pracowita! Podziwiam jej zapał, rzetelność i wiedzę, którą dzieli się w swoich social mediach. I cieszę się, że poznamy sprawdzone receptury Natalii w formie tradycyjnej książki. Ewa WachowiczNatalia, długa droga za Tobą, widać że masz ten dar i talent do gotowania! Zawsze wiedziałem, że będziesz robiła coś wielkiego. I mamy to!!! Twoja książka jest perfekcyjna. Gratuluję! To będzie zbiór inspiracji dla każdego.Michel Moran Natalia zrewolucjonizowała moją kuchnię! Nie zliczę już, ile z jej potraw na stałe zagościło na naszym stole. Uwielbiam jej przepisy i to, jak w prosty, nieprzekombinowany sposób opisuje każdy etap przyrządzania potraw. Poza tym miałam przyjemność spróbować przygotowywanych przez nią dań i powiem krótko prawdziwa uczta dla podniebienia! Magda SteczkowskaNatalia Maszkowska - z wykształcenia prawniczka, a z zamiłowania kucharka i podróżniczka. Uczestniczka siódmej edycji najpopularniejszego konkursu kulinarnego w Polsce - jako pierwsza otrzymała "złoty fartuch" za najlepsze dania castingowe w całej historii programu Masterchef Polska. Można ją zobaczyć, kiedy gotuje w programie Dzień Dobry TVN oraz w Pytaniu na Śniadanie. Ma jeden z największych kanałów kulinarnych na polskim TikToku, jest również aktywna na Facebooku, Instagramie i YouTubie. Śmiało można ją tytułować "królową kulinarnych mediów społecznościowych". Jej dewiza to: prosto, szybko, z ogólnie dostępnych składników i dla każdego.
Najlepsze pomysły są w twojej spiżarni! Yotam i jego superekipa nauczą cię, jak wykorzystać zwykłe, proste składniki, które masz pod ręką. Pokażą, jak jedne produkty zastępować innymi i pomysłowo spożytkować zawartość własnej spiżarni.
Czy lubicie potrawy o wyjątkowej prostocie i niezapomnianym smaku? Jeśli tak, to dobrze trafiliście. Trzymacie w ręce książkę autorstwa Barbary Jakimowicz-Klien, która w niezwykle prosty i przystępny sposób przybliża nam jedną z ciekawszych kuchni w Polsce, kuchnię wielkopolską. W książce znalazły się przepisy zarówno na potrawy codzienne, jak i te przygotowane z okazji świąt i ważnych uroczystości. Są to przede wszystkim przepisy na potrawy charakterystyczne dla tradycyjnej kuchni wielkopolskiej. Niektóre, szczególnie interesujące receptury, pochodzą bezpośrednio ze starych ksiąg kucharskich, z zachowaniem oryginalnej pisowni i gwarowych określeń, zachęcając tym Państwa do kontynuowania tradycji kuchni wielkopolskiej. Autorka przedstawia rys historyczny tradycji kulinarnych obszaru Wielkopolski, w tym wielkie zamiłowanie Wielkopolan do sosów, które nazywano gąszczami: żółty zaprawiony szafranem, szary z cebuli, czarny z powideł czy z soku wiśniowego lub z żurawin, i wreszcie ulubiony sos chrzanowy. Poznaniacy nie stronili też od bigosu, kapusty kiszonej ze słoniną, kaszy jaglanej, klusek. Specjalnością kuchni ziemiańskiej były pasztety. Potrawą zjawiającą się często na stole, specjalnie wysoko cenioną przez Wielkopolan, były ryby. Znano też ostrygi, kawior, jadano potrawy z raków i ślimaków. Spożywano także dużo grzybów, a wśród warzyw ceniono wysoko szparagi i sałaty. Na deser podawano różnego rodzaju wypieki, jak na przykład baby muślinowe czy szafranowe, a toasty wznoszono winem, piwem lub miodem. Aż ślinka cieknie! Zatem zapraszamy do lektury, a potem do kuchni.
Książka Klasyczna kuchnia włoska, to reprezentatywny zestaw specjałów z różnych prowincji Włoch. Zrozumienie włoskiego stylu jedzenia odsłoni Państwu tajemnice sporządzania włoskiego menu i pozwoli korzystać z tej książki w sposób jak najbardziej efektywny. Spaghetti alla bolognese, pizza, minestrone, lasagne... Któż z nas nie chciałby delektować się ich smakiem i aromatem, siedząc w cieniu starych drzew oliwnych i popijając wyśmienite wino? Choć o gaj oliwny w naszym kraju raczej trudno, to z przygotowaniem jakiegoś włoskiego dania nie powinno być problemu. Dzięki zawartym w książce Klasyczna kuchnia włoska przepisom nie tylko przypomnimy sobie o cudownym słońcu Sorrento, wspaniałych zabytkach Rzymu czy niepowtarzalnym klimacie Wenecji.
Czyż nie warto z tego skorzystać?
Zapraszam do lektury!
Czy lubicie potrawy o wyjątkowej prostocie i niezapomnianym smaku? Jeśli tak, to dobrze trafiliście. Trzymacie w ręce książkę autorstwa Barbary Jakimowicz-Klien, która w niezwykle prosty i przystępny sposób przybliża nam jedną z ciekawszych kuchni w Polsce, kuchnię wielkopolską. W książce znalazły się przepisy zarówno na potrawy codzienne, jak i te przygotowane z okazji świąt i ważnych uroczystości. Są to przede wszystkim przepisy na potrawy charakterystyczne dla tradycyjnej kuchni wielkopolskiej. Niektóre, szczególnie interesujące receptury, pochodzą bezpośrednio ze starych ksiąg kucharskich, z zachowaniem oryginalnej pisowni i gwarowych określeń, zachęcając tym Państwa do kontynuowania tradycji kuchni wielkopolskiej. Autorka przedstawia rys historyczny tradycji kulinarnych obszaru Wielkopolski, w tym wielkie zamiłowanie Wielkopolan do sosów, które nazywano gąszczami: żółty zaprawiony szafranem, szary z cebuli, czarny z powideł czy z soku wiśniowego lub z żurawin, i wreszcie ulubiony sos chrzanowy. Poznaniacy nie stronili też od bigosu, kapusty kiszonej ze słoniną, kaszy jaglanej, klusek. Specjalnością kuchni ziemiańskiej były pasztety. Potrawą zjawiającą się często na stole, specjalnie wysoko cenioną przez Wielkopolan, były ryby. Znano też ostrygi, kawior, jadano potrawy z raków i ślimaków. Spożywano także dużo grzybów, a wśród warzyw ceniono wysoko szparagi i sałaty. Na deser podawano różnego rodzaju wypieki, jak na przykład baby muślinowe czy szafranowe, a toasty wznoszono winem, piwem lub miodem. Aż ślinka cieknie! Zatem zapraszamy do lektury, a potem do kuchni.
Czy kiedykolwiek, zaglądając do swojej lodówki, zastanawialiście się, co zrobić z produktami, które pozostały wam po przygotowaniu posiłków? Resztkami, z których pozornie nic nie da się już zrobić? Czy chodząc po sklepach i obserwując coraz wyższe ceny, pomyśleliście: Przydałoby się wprowadzić jakieś oszczędności?. Ta książka pomoże wam gotować smacznie, ale i tanio. Poznajcie 120 przepisów, które pozwolą wam wprowadzić w życie zasadę zero waste: od rosołu, który może stać się źródłem posiłków na cały tydzień, po zrobiony domowym sposobem kremowy serek i masło; od wodzionki, czyli zupy z niczego, poprzez panczkraut, czyli śląską kapustę z ziemniakami, po jabłka pod kruszonką; od podkarpackich proziaków, czyli bułeczek z patelni, przez orientalną szakszukę, aż po nasze swojskie chrupiące placki ziemniaczane. Przekonajcie się, że aby zachwycić nawet najbardziej wybrednych smakoszy, wcale nie trzeba wydać majątku. Zacznijcie wraz ze mną gotować w trybie kryzysowym!
Książkowy must have dla wielbicieli smacznego, oszczędnego i prostego gotowania. Sięgnij po nią, jeśli chcesz:
wiedzieć, jak przechowywać różne produkty, by długo pozostały świeże;
gotować kilka różnych dań jednocześnie z tych samych składników;
opierać się psychologicznym sztuczkom sprzedawców, przez które kupujesz więcej, niż potrzebujesz;
praktycznie wykorzystywać nawet obierki po ziemniakach, fusy z kawy czy liście rzodkiewki;
szybko i łatwo przygotowywać posiłki na cały tydzień, by spędzać mniej czasu w kuchni;
zatroszczyć się o środowisko;
jeść zdrowo, smacznie i bez przepłacania!
Gotowanie SMART to wyjątkowe połączenie książki kucharskiej i poradnika – znajdziesz tu łatwe przepisy na dania obiadowe, śniadania, przetwory czy przekąski, dzięki którym maksymalnie wykorzystasz każdy produkt. Nie zmarnujesz nawet skórki od jabłka! Dowiesz się, jak wykorzystać resztki i zalegające produkty, a także co zrobić, by przy niewielkim wysiłku ograniczyć zużycie wody, prądu i gazu podczas gotowania. Odpowiednie zorganizowanie zakupów, zastosowanie sprytnych metod przechowywania żywności i ekonomiczne gotowanie pozwoli ci zatroszczyć się o środowisko, własne zdrowie i stan portfela, a przy okazji uzyskać więcej wolnego czasu.
"Istnieje wiele prostych trików, które pozwalają jeść oszczędnie, smacznie i zdrowo. Ich wprowadzenie nie wymaga wyrzeczeń ani rewolucyjnych zmian w życiu. Stosuję te sposoby na co dzień w kuchni i dzielę się nimi z tobą w tym poradniku. Bo jednego jestem pewna: przy odrobinie sprytu ty też możesz wyczarować w krótkim czasie pyszne dania, a jednocześnie zadbać o swój organizm i domowy budżet. W tej książce pokazuję, że nie musisz iść na kompromisy ani w kwestii zdrowia, ani smaku. Zamieszczam tu całą masę użytecznych wskazówek, jak robić zakupy, jakie posiłki przyrządzać i jak gotować, by w kilka chwil stworzyć pyszne dania z niewielkiej liczby niezbyt drogich składników. Wykorzystaj swój spryt, zastosuj zamieszczone tu wskazówki i ciesz się smakiem domowych potraw".
Kolejna bestsellerowa książka autorki Odżywiania według Pięciu Przemian. Wywodząca się z medycyny chińskiej tradycja odżywiania według Pięciu Przemian to metoda, dzięki której każdy posiłek jest sycący, dostarcza organizmowi potrzebnych składników i utrzymuje go w doskonałej harmonii. Po zapoznaniu się z jej podstawowymi założeniami metoda ta okazuje się też prosta i intuicyjna. Gotując zgodnie z zasadami Przemiany Wody, Ziemi, Metalu, Drzewa i Ognia, zapewnisz sobie i swojej rodzinie zdrowie oraz równowagę! W tej książce znajdziesz podstawowe zasady gotowania według Pięciu Przemian i 200 przepisów na pyszne dania, z których wiele przygotujesz w mniej niż 30 minut! Odkryjesz wśród nich smaczne i zdrowe potrawy mięsne i wegetariańskie, słodkie i pikantne śniadania, desery, domowe wypieki i napoje. Przy każdym przepisie znajdziesz także wskazania zdrowotne. Wsłuchaj się w swoje potrzeby i wykorzystaj przepisy z tej wyjątkowej książki kucharskiej, by wzmocnić swój fizyczny dobrostan i polepszyć samopoczucie, a wszystko to w zgodzie z naturalnym cyklem pór roku i w harmonii energetycznej.
Psychodietetyka dlaczego jest tak ważna dla zachowania zdrowia Ile razy rozpoczynałeś dietę? Co robisz, gdy kolejna dieta nie działa pomimo wielu wyrzeczeń? Czy rzeczywiście jesteśmy skazani na tak zwaną wieczną dietę? Czy dieta powinna się kojarzyć z brakiem możliwości spożywania swoich ulubionych produktów? Oczywiście, że nie! Dieta, czyli styl żywienia, powinien być dopasowany do ciebie i twoich preferencji. Nie musisz rezygnować z produktów, których jedzenie sprawia ci przyjemność i nie wyobrażasz sobie bez nich życia. Wystarczy kilka drobnych zmian oraz zachowanie umiaru, by móc je jeść i czerpać satysfakcję ze swojego sposobu żywienia. Jednocześnie możesz tracić nadprogramowe kilogramy lub zachować idealną sylwetkę. Autorka tej publikacji podpowie ci, jak wykorzystać psychodietetykę, aby zachować zdrowie.Jesteś tym, co jesz! Odkryj, co odżywia twój organizm, a co niszczy Sposób, w jaki się odżywiasz i co jesz, ma duży wpływ na twoje samopoczucie i zdrowie. Ta zasada powinna towarzyszyć ci przy każdym posiłku i zakupach. W tej książce znajdziesz najważniejsze zasady psychodietetyki. Poznasz błędy, które popełniasz za każdym razem, gdy rozpoczynasz nową dietę. Zaczniesz odróżniać głód emocjonalny od prawdziwego głodu. Nauczysz się eliminować te produkty spożywcze, które ci nie służą. Dowiesz się też, jakie pożywienie wpływa na ciebie leczniczo. Pamiętaj, że problemem nie jest sama dieta, lecz twoje podejście i nastawienie.Jak pokonać głód emocjonalny? Głód emocjonalny jest ogromną pułapką nie tylko podczas redukcji masy ciała, ale również w zwykłym, codziennym funkcjonowaniu. Powoduje niewłaściwe relacje z jedzeniem, przyczynia się do rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, otyłość czy nadciśnienie. Zaburzenia emocjonalne mogą być spowodowane niskim poczuciem własnej wartości, nawracającym niepokojem, złymi relacjami. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe mogą mieć wpływ na zwiększenie masy ciała. Głód emocjonalny odczuwają wszyscy. Może się pojawiać zarówno w chwilach nostalgicznych, jak i w momentach euforii. Dlatego zawsze warto zastanowić się, czy twoja chęć spożycia jakiegoś produktu wynika z głodu fizycznego, czy jest to zwykła zachcianka. W książce znajdziesz podpowiedzi, jak odróżnić głód fizyczny od głodu psychicznego.Psychodietetyka pomoże ci poznać prawidłowe zasady odżywiania Psychodietetyka nie skupia się tylko na redukcji masy ciała, czyli tym, jak szybko schudnąć. Pozwala natomiast poznać siebie i zrozumieć swoje dotychczasowe zachowania i wybory żywieniowe. Znajduje zastosowanie każdego dnia, pomagając w pracy nad swoimi nawykami. Ułatwia podejmowanie decyzji i wzmacnia poczucie własnej wartości. Bez żadnego katowania się dietami nauczysz się oswajać jedzenie. Wreszcie zaczniesz traktować odżywianie przez pryzmat zdrowia. Dzięki psychodietetyce staniesz się bardziej świadomy swoich wyborów, pragnień, potrzeb czy nawyków. Pomoże ci ona w codziennym życiu, zarówno pod kątem dietetycznym, jak i psychologicznym. Poprawi relacje nie tylko z jedzeniem, ale i z otoczeniem. Uwolnisz się od chorób i niepokoju.Jak zrozumieć siebie i naprawić swoją relację z jedzeniem
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?