Wszyscy przez cały rok chcemy się cieszyć dobrym zdrowiem. Coraz więcej osób pragnie również czerpać z naturalnych metod, które wspomogą nasz układ odpornościowy.Dr inż. Monika Fijołek, która od wielu lat jest pasjonatką ziołolecznictwa i osobiście tworzy przydomowe ogrody, w swojej książce proponuje, jak wzmocnić odporność poprzez włączenie do diety ziół. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu autorki dowiemy się również, jak odpowiednio zapobiegać rozwojowi chorób u dzieci i seniorów, stosując naturalne, sprawdzone sposoby na wspieranie odporności.W uzupełnionym i poszerzonym o nowe zioła wydaniu znajdziesz m. in. najważniejsze zioła wzmacniające odporność oraz sprawdzone przepisy z ich wykorzystaniem.Poznaj niesamowite właściwości ziół i ciesz się zdrowiem przez cały rok!Monika Fijołek - doktor nauk rolniczych, nauczyciel przedmiotów zawodowych, pasjonatka uprawy ziół i ziołolecznictwa. Projektuje i tworzy ziołowe ogrody przydomowe oraz klasztorne. Rysuje zioła. Gotuje wspaniałe ziołowe potrawy. Autorka wielu książek, m. in. Zioła w ogrodzie.
Dziś, kiedy półki sklepowe uginają się pod ciężarem rozmaitych produktów spożywczych, często nie pamiętamy, jakie dobra oferuje nam natura. Dziko rosnące rośliny mogą być nie tylko smacznym i tanim składnikiem potraw, ale również surowcem leczniczym w czystej postaci.
Babka zwyczajna, brzoza, koniczyna, skrzyp i szczaw oraz wiele innych... - na ogół nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele wartościowych składników pokarmowych zawierają powszechnie znane rośliny.
Atlas dostarcza wiedzy o ich występowaniu, rozpoznawaniu, właściwościach i zastosowaniu w kuchni. Cennym uzupełnieniem są przepisy kulinarne.
Dzikie rośliny w kuchni? Tak, bo to niezwykle tanie i smaczne rozwiązanie, a nade wszystko zdrowy sposób na codzienne posiłki. Babka, brzoza, ruta, skrzyp i szczaw to dostępne na wyciągnięcie ręki dziko rosnące rośliny zawierające niezwykłe bogactwo cennych składników pokarmowych. Prezentowany atlas zawiera wiele przydatnych informacji na temat występowania poszczególnych gatunków i sposobów ich wykorzystania w kuchni wraz z konkretnymi przepisami.
Smak potraw z dodatkiem świeżo zebranych ziół czy zdrowotne działanie herbat na bazie naturalnego suszu mobilizują, by samodzielnie wyhodować te pożyteczne rośliny. W poradniku zgromadzono praktyczne informacje na temat zakładania ogródków ziołowych. Czytelnik dowie się, jak sadzić, uprawiać i pielęgnować najpopularniejsze rośliny zielne, a także jak pożytecznie wykorzystać je w postaci suszu.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?