W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Książka Klasyczna kuchnia włoska, to reprezentatywny zestaw specjałów z różnych prowincji Włoch. Zrozumienie włoskiego stylu jedzenia odsłoni Państwu tajemnice sporządzania włoskiego menu i pozwoli korzystać z tej książki w sposób jak najbardziej efektywny. Spaghetti alla bolognese, pizza, minestrone, lasagne... Któż z nas nie chciałby delektować się ich smakiem i aromatem, siedząc w cieniu starych drzew oliwnych i popijając wyśmienite wino? Choć o gaj oliwny w naszym kraju raczej trudno, to z przygotowaniem jakiegoś włoskiego dania nie powinno być problemu. Dzięki zawartym w książce Klasyczna kuchnia włoska przepisom nie tylko przypomnimy sobie o cudownym słońcu Sorrento, wspaniałych zabytkach Rzymu czy niepowtarzalnym klimacie Wenecji.
Czyż nie warto z tego skorzystać?
Zapraszam do lektury!
Czy lubicie potrawy o wyjątkowej prostocie i niezapomnianym smaku? Jeśli tak, to dobrze trafiliście. Trzymacie w ręce książkę autorstwa Barbary Jakimowicz-Klien, która w niezwykle prosty i przystępny sposób przybliża nam jedną z ciekawszych kuchni w Polsce, kuchnię wielkopolską. W książce znalazły się przepisy zarówno na potrawy codzienne, jak i te przygotowane z okazji świąt i ważnych uroczystości. Są to przede wszystkim przepisy na potrawy charakterystyczne dla tradycyjnej kuchni wielkopolskiej. Niektóre, szczególnie interesujące receptury, pochodzą bezpośrednio ze starych ksiąg kucharskich, z zachowaniem oryginalnej pisowni i gwarowych określeń, zachęcając tym Państwa do kontynuowania tradycji kuchni wielkopolskiej. Autorka przedstawia rys historyczny tradycji kulinarnych obszaru Wielkopolski, w tym wielkie zamiłowanie Wielkopolan do sosów, które nazywano gąszczami: żółty zaprawiony szafranem, szary z cebuli, czarny z powideł czy z soku wiśniowego lub z żurawin, i wreszcie ulubiony sos chrzanowy. Poznaniacy nie stronili też od bigosu, kapusty kiszonej ze słoniną, kaszy jaglanej, klusek. Specjalnością kuchni ziemiańskiej były pasztety. Potrawą zjawiającą się często na stole, specjalnie wysoko cenioną przez Wielkopolan, były ryby. Znano też ostrygi, kawior, jadano potrawy z raków i ślimaków. Spożywano także dużo grzybów, a wśród warzyw ceniono wysoko szparagi i sałaty. Na deser podawano różnego rodzaju wypieki, jak na przykład baby muślinowe czy szafranowe, a toasty wznoszono winem, piwem lub miodem. Aż ślinka cieknie! Zatem zapraszamy do lektury, a potem do kuchni.
Czy kiedykolwiek, zaglądając do swojej lodówki, zastanawialiście się, co zrobić z produktami, które pozostały wam po przygotowaniu posiłków? Resztkami, z których pozornie nic nie da się już zrobić? Czy chodząc po sklepach i obserwując coraz wyższe ceny, pomyśleliście: Przydałoby się wprowadzić jakieś oszczędności?. Ta książka pomoże wam gotować smacznie, ale i tanio. Poznajcie 120 przepisów, które pozwolą wam wprowadzić w życie zasadę zero waste: od rosołu, który może stać się źródłem posiłków na cały tydzień, po zrobiony domowym sposobem kremowy serek i masło; od wodzionki, czyli zupy z niczego, poprzez panczkraut, czyli śląską kapustę z ziemniakami, po jabłka pod kruszonką; od podkarpackich proziaków, czyli bułeczek z patelni, przez orientalną szakszukę, aż po nasze swojskie chrupiące placki ziemniaczane. Przekonajcie się, że aby zachwycić nawet najbardziej wybrednych smakoszy, wcale nie trzeba wydać majątku. Zacznijcie wraz ze mną gotować w trybie kryzysowym!
Książkowy must have dla wielbicieli smacznego, oszczędnego i prostego gotowania. Sięgnij po nią, jeśli chcesz:
wiedzieć, jak przechowywać różne produkty, by długo pozostały świeże;
gotować kilka różnych dań jednocześnie z tych samych składników;
opierać się psychologicznym sztuczkom sprzedawców, przez które kupujesz więcej, niż potrzebujesz;
praktycznie wykorzystywać nawet obierki po ziemniakach, fusy z kawy czy liście rzodkiewki;
szybko i łatwo przygotowywać posiłki na cały tydzień, by spędzać mniej czasu w kuchni;
zatroszczyć się o środowisko;
jeść zdrowo, smacznie i bez przepłacania!
Gotowanie SMART to wyjątkowe połączenie książki kucharskiej i poradnika – znajdziesz tu łatwe przepisy na dania obiadowe, śniadania, przetwory czy przekąski, dzięki którym maksymalnie wykorzystasz każdy produkt. Nie zmarnujesz nawet skórki od jabłka! Dowiesz się, jak wykorzystać resztki i zalegające produkty, a także co zrobić, by przy niewielkim wysiłku ograniczyć zużycie wody, prądu i gazu podczas gotowania. Odpowiednie zorganizowanie zakupów, zastosowanie sprytnych metod przechowywania żywności i ekonomiczne gotowanie pozwoli ci zatroszczyć się o środowisko, własne zdrowie i stan portfela, a przy okazji uzyskać więcej wolnego czasu.
"Istnieje wiele prostych trików, które pozwalają jeść oszczędnie, smacznie i zdrowo. Ich wprowadzenie nie wymaga wyrzeczeń ani rewolucyjnych zmian w życiu. Stosuję te sposoby na co dzień w kuchni i dzielę się nimi z tobą w tym poradniku. Bo jednego jestem pewna: przy odrobinie sprytu ty też możesz wyczarować w krótkim czasie pyszne dania, a jednocześnie zadbać o swój organizm i domowy budżet. W tej książce pokazuję, że nie musisz iść na kompromisy ani w kwestii zdrowia, ani smaku. Zamieszczam tu całą masę użytecznych wskazówek, jak robić zakupy, jakie posiłki przyrządzać i jak gotować, by w kilka chwil stworzyć pyszne dania z niewielkiej liczby niezbyt drogich składników. Wykorzystaj swój spryt, zastosuj zamieszczone tu wskazówki i ciesz się smakiem domowych potraw".
Kolejna bestsellerowa książka autorki Odżywiania według Pięciu Przemian. Wywodząca się z medycyny chińskiej tradycja odżywiania według Pięciu Przemian to metoda, dzięki której każdy posiłek jest sycący, dostarcza organizmowi potrzebnych składników i utrzymuje go w doskonałej harmonii. Po zapoznaniu się z jej podstawowymi założeniami metoda ta okazuje się też prosta i intuicyjna. Gotując zgodnie z zasadami Przemiany Wody, Ziemi, Metalu, Drzewa i Ognia, zapewnisz sobie i swojej rodzinie zdrowie oraz równowagę! W tej książce znajdziesz podstawowe zasady gotowania według Pięciu Przemian i 200 przepisów na pyszne dania, z których wiele przygotujesz w mniej niż 30 minut! Odkryjesz wśród nich smaczne i zdrowe potrawy mięsne i wegetariańskie, słodkie i pikantne śniadania, desery, domowe wypieki i napoje. Przy każdym przepisie znajdziesz także wskazania zdrowotne. Wsłuchaj się w swoje potrzeby i wykorzystaj przepisy z tej wyjątkowej książki kucharskiej, by wzmocnić swój fizyczny dobrostan i polepszyć samopoczucie, a wszystko to w zgodzie z naturalnym cyklem pór roku i w harmonii energetycznej.
Psychodietetyka dlaczego jest tak ważna dla zachowania zdrowia Ile razy rozpoczynałeś dietę? Co robisz, gdy kolejna dieta nie działa pomimo wielu wyrzeczeń? Czy rzeczywiście jesteśmy skazani na tak zwaną wieczną dietę? Czy dieta powinna się kojarzyć z brakiem możliwości spożywania swoich ulubionych produktów? Oczywiście, że nie! Dieta, czyli styl żywienia, powinien być dopasowany do ciebie i twoich preferencji. Nie musisz rezygnować z produktów, których jedzenie sprawia ci przyjemność i nie wyobrażasz sobie bez nich życia. Wystarczy kilka drobnych zmian oraz zachowanie umiaru, by móc je jeść i czerpać satysfakcję ze swojego sposobu żywienia. Jednocześnie możesz tracić nadprogramowe kilogramy lub zachować idealną sylwetkę. Autorka tej publikacji podpowie ci, jak wykorzystać psychodietetykę, aby zachować zdrowie.Jesteś tym, co jesz! Odkryj, co odżywia twój organizm, a co niszczy Sposób, w jaki się odżywiasz i co jesz, ma duży wpływ na twoje samopoczucie i zdrowie. Ta zasada powinna towarzyszyć ci przy każdym posiłku i zakupach. W tej książce znajdziesz najważniejsze zasady psychodietetyki. Poznasz błędy, które popełniasz za każdym razem, gdy rozpoczynasz nową dietę. Zaczniesz odróżniać głód emocjonalny od prawdziwego głodu. Nauczysz się eliminować te produkty spożywcze, które ci nie służą. Dowiesz się też, jakie pożywienie wpływa na ciebie leczniczo. Pamiętaj, że problemem nie jest sama dieta, lecz twoje podejście i nastawienie.Jak pokonać głód emocjonalny? Głód emocjonalny jest ogromną pułapką nie tylko podczas redukcji masy ciała, ale również w zwykłym, codziennym funkcjonowaniu. Powoduje niewłaściwe relacje z jedzeniem, przyczynia się do rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, otyłość czy nadciśnienie. Zaburzenia emocjonalne mogą być spowodowane niskim poczuciem własnej wartości, nawracającym niepokojem, złymi relacjami. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe mogą mieć wpływ na zwiększenie masy ciała. Głód emocjonalny odczuwają wszyscy. Może się pojawiać zarówno w chwilach nostalgicznych, jak i w momentach euforii. Dlatego zawsze warto zastanowić się, czy twoja chęć spożycia jakiegoś produktu wynika z głodu fizycznego, czy jest to zwykła zachcianka. W książce znajdziesz podpowiedzi, jak odróżnić głód fizyczny od głodu psychicznego.Psychodietetyka pomoże ci poznać prawidłowe zasady odżywiania Psychodietetyka nie skupia się tylko na redukcji masy ciała, czyli tym, jak szybko schudnąć. Pozwala natomiast poznać siebie i zrozumieć swoje dotychczasowe zachowania i wybory żywieniowe. Znajduje zastosowanie każdego dnia, pomagając w pracy nad swoimi nawykami. Ułatwia podejmowanie decyzji i wzmacnia poczucie własnej wartości. Bez żadnego katowania się dietami nauczysz się oswajać jedzenie. Wreszcie zaczniesz traktować odżywianie przez pryzmat zdrowia. Dzięki psychodietetyce staniesz się bardziej świadomy swoich wyborów, pragnień, potrzeb czy nawyków. Pomoże ci ona w codziennym życiu, zarówno pod kątem dietetycznym, jak i psychologicznym. Poprawi relacje nie tylko z jedzeniem, ale i z otoczeniem. Uwolnisz się od chorób i niepokoju.Jak zrozumieć siebie i naprawić swoją relację z jedzeniem
Jakie ryby jeść, aby ustrzec się wielu chorób cywilizacyjnych, w tym chorób układu krążenia Jak dowodzą najnowsze badania naukowe, włączenie jednej porcji ryb tygodniowo do diety zmniejsza ryzyko śmiertelności, bez względu na jej przyczynę, o 3%. Co więcej, zwiększenie liczby porcji do 2-4 tygodniowo może dodatkowo obniżyć to ryzyko nawet do 12%. O wartości odżywczej ryb i owoców morza nikogo nie trzeba przekonywać. Niestety, zwykle nasza wiedza na tym się kończy. Nie wiemy, jakie ryby jeść z korzyścią dla zdrowia. Nie potrafimy wybrać między tłustymi a chudymi rybami. Właściwe przygotowanie ryb również nastręcza nam trudności. W efekcie nie jesteśmy w stanie w pełni wykorzystać ich prozdrowotnego potencjału. W książce tej znajdziesz informacje na temat korzyści płynących z włączenia ryb do jadłospisu. Bazują one na wynikach najnowszych badań naukowych, często autorstwa uznanych autorytetów medycznych. Autorka szczegółowo opisuje rolę ryb w codziennym menu i wyjaśnia, jak poszczególne techniki obróbki wpływają na ich wartości odżywcze. Oprócz wielu praktycznych wskazówek w książce znajdują się też przepisy na ryby.
Poznaj korzyści i zasady postu przerywanego W książce znajdziesz zasady postu przerywanego i zupełnie nowe podejście do odchudzania i zdrowia. Podstawową metodą, którą opisują Autorzy, jest post przerywany. Być może szukałeś już wiadomości na temat zasad postu przerywanego lub rozmawiałeś z kimś, kto taki post stosował. Opinii na temat postu jest wiele. Niektórzy chcą zmienić sposób żywienia z powodów innych niż odchudzanie. Czy post może wyostrzyć umysł i zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka? Zdecydowanie tak. Ten sposób odżywiania może ci pomóc również, gdy zmagasz się z zespołem policystycznych jajników, cukrzycą typu 2, stłuszczeniem wątroby, chorobami serca i wieloma innymi schorzeniami. Potrzebujesz przyjaciela, który powie ci absolutną, obiektywną prawdę o poście i zasadach postu przerywanego. W tej książce znajdziesz trzy takie osoby: weterankę wojen dietetycznych Eve Mayer, czołową badaczkę postu, która miała problemy ze zdrowiem Megan Ramos, oraz doktora Jason Funga, pioniera walki z otyłością naturalnymi metodami.Jak przygotować się do postu lub postu przerywanego? Ta książka jest czymś więcej niż tylko szczegółowym planem postu. Znajdziesz w niej przewodnik po stylu życia, który pomoże ci przygotować siebie, swoją kuchnię i rodzinę do nowych zwyczajów żywieniowych. Dowiesz się również, jak rozwiązać typowe problemy związane z postem, takie jak radzenie sobie ze skutkami ubocznymi oraz utrzymywanie diety w wakacje i święta. Dowiesz się, jak przygotować umysł do postu oraz samodzielnie stworzyć plan, dzięki któremu uda ci się zachować zdrowe nawyki. Znajdziesz wyjaśnienie, dlaczego nie powinieneś obwiniać się za przyrost masy ciała i dlaczego tym razem doświadczysz czegoś nowego.Post to najstarsza metoda na odzyskanie zdrowia. Sprawdź, w czym może pomóc tobie Jest wiele powodów, dla których warto uczynić post częścią życia. Z czysto medycznego punktu widzenia wiele chorób rozwija się z powodu nadmiaru tkanki tłuszczowej. Nadwaga zwiększa ryzyko chorób serca, udaru i raka. Utrata masy ciała zwiększa poziom lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL), czyli tak zwanego dobrego cholesterolu, i obniża poziom trójglicerydów, co pomaga zredukować możliwość zachorowania na wymienione wyżej schorzenia. Nadwaga może podnosić ciśnienie krwi, prowadzić do zaostrzenia zapalenia stawów, zakłócać sen, powodować ból pleców oraz choroby wątroby i nie tylko. Cukrzyca typu 2, ściśle związana ze zwiększonym poziomem tkanki tłuszczowej, jest również główną przyczyną ślepoty, chorób nerek i infekcji. Z tą książką będziesz mógł z łatwością pozbyć się tych dolegliwości i to w naturalny, nieinwazyjny sposób.Jak post działa na psychikę? Istnieje pewien element postu, który wykracza daleko poza to, co widać na wadze lub w badaniach krwi. Są to problemy psychiczne i emocjonalne związane z utratą wagi i złym stanem zdrowia. Mogą to być uzależnienie, wstyd i poczucie winy. Zajęcie się tymi trudnościami jest tak samo niezbędne, jak rozwiązywanie problemów związanych bezpośrednio z ciałem. Jeśli jesteś zafascynowany prostotą i siłą postu, przeczytaj książkę i poznaj wyniki badań naukowych. Warto poznać zasady postu przerywanego, niezależnie od tego, czy chcesz zrzucić dwa lub sto czterdzieści dwa kilogramy, czy po prostu poprawić swoje zdrowie. Najlepszym dowodem naukowym, jaki możesz kiedykolwiek uzyskać, jest samodzielne wypróbowanie postu i wyczucie zmian we własnym ciele.Poznaj rozwiązanie zagadki otyłości bez uczucia głodu
Nowa książka autorki słynnego bloga AmMniam!Kulinarna podróż pełna pysznych i zaskakujących połączeń. Znajdziecie tu dania, które możecie przygotować zarówno dla siebie, jak i zaserwować gościom na wiele różnych sposobów: na niedzielny obiad, urodziny czy wystawną uroczystość.Menu jak w restauracji - są przystawki, zupy, dania główne i desery. A także mnóstwo wskazówek i propozycji, jak dania można modyfikować, inaczej podać czy wykorzystać w innej potrawie. Dzięki temu aż chce się eksperymentować.Na przystawkę Magda Gembacka proponuje smażone pomidory w panierce panko-migdałowej, frytki z bakłażana lub pieczoną dynię z papryką, cebulą i orzechami. Zupy? Na przykład szparagowo-ciecierzycowa, chłodnik z pieczonych buraków i wiśni albo zupa wielowarzywna z dynią i kurkami. Dania główne to feeria smaków: pieczona młoda kapusta z pikantnym sosem pomidorowo-fasolowym, pierogi z grzybami i kiszonymi burakami lub lasagne dyniowo-soczewicowa z grzybowym beszamelem. Są też desery: tort bazyliowo-szpinakowy z truskawkami, zebra sezamowo-czekoladowa, a także mus z gruszek duszonych w winie z waniliowym budyniem.Dla każdego niebo w gębie.Magdalena Gembacka - autorka książek Kolorowa kuchnia roślinna (2016) i Więcej warzyw na talerzu (2018.) Od 2010 roku prowadzi roślinnego bloga kulinarnego na którym dzieli się przepisami na zdrowe, proste i pomysłowe dania dla małych i dużych. Miłośniczka dobrego jedzenia, zafascynowana medycyną żywienia i stylu życia.Magda Gembacka zaprasza na wielką ucztę. Proponuje zdrowe przepisy dla wszystkich i nakażdą kieszeń. Nie brakuje tu sprytnych przystawek, kolorowych zup i konkretnych przepisów na dania główne. Znajdziecie tu domowe gołąbki z kaszą gryczaną i wędzonym tofu lub faszerowane makaronowe muszle lubnieco bardziej wyrafinowane bazyliowe naleśniki czy zupę z kolendry.O tej książce dobrze się pisze, ale na pewno jeszcze lepiej się z niej gotuje!Alicja Rokicka, autorka bloga Wegan NerdKolejna książka Magdy zanosi nas w nowy wymiar kuchni pełnej warzyw i owoców. Niecodzienne połączenia składników powodują, że nabiera się ochoty do przygotowania każdej potrawy. Roślinna rewolucja trwa w najlepsze.Paweł Ochman, autor bloga WeganonKreatywne, apetyczne i z polotem - takie są te przepisy! Świetne połączenia smaków, ciekawe struktury dań (tu chrupie, tam się rozpływa) i mnóstwo kolorów - jej pomysły zachęcają do eksperymentów!Paulina Nawrocka-Olejniczak, dziennikarka i autorka podcastu Zabawy jedzeniem
Autorka, wykwalifikowany dietetyk, zawarła w tej książce wszystko, co potrzebujesz wiedzieć o życiu z cukrzycą i łagodzeniu jej objawów przez zdrowe odżywianie.Cukrzyca jest niestety obecnie powszechnym problemem zdrowotnym. Szacuje się, że liczba osób dotkniętych cukrzycą typu 2. - insulinoniezależną - będzie stale rosła. Na szczęście ten rodzaj cukrzycy można kontrolować jedynie dzięki przestrzeganiu zbilansowanej diety i zdrowemu trybowi życia. Wiedza na temat zrównoważonego odżywiania jest więc niezbędna, by zachować zdrowie. Książka zawiera niezbędne informacje na temat postępowania w cukrzycy oraz kluczowe informacje o diecie wynikające z najnowszych badań. Znajdziesz w niej ponad to ponad 100 przepisów z określonym indeksem i ładunkiem glikemicznym, przykładowy plan posiłków na każdy dzień, rady na temat zakupów i planowania menu oraz wyjątkowe przepisy na potrawy o dużej zawartości warzyw, roślin strączkowych, owoców i pełnych zbóż. Żyj zdrowo, stosując zdrową dietę i aktywność ruchową!
Bonjour!Wprowadź atmosferę Paryża do swojego domu wraz z oficjalną książką kucharską Emily w Paryżu! Znajdziesz tu dania prosto z ekranu, jak omlet Gabriela i pęknięty crme brle Pierre'a, francuskie klasyki takie jak ratatouille i pain au chocolat, a także specjały przybyszów z Ameryki: quiche au ciment (czyli pizza na grubym cieście) czy cheeseburger z bekonem. To jedyna oficjalna książka z przepisami prosto z planu Emily w Paryżu i idealny prezent dla każdego fana!Francuska kuchnia nie musi być trudna!Wybierz się w kulinarną podróż drogami Emily dzięki przepisom inspirowanym serialowym hitem Netflixa oraz samą Francją. Oficjalna książka kucharska Emily w Paryżu to ponad 75 przepisów, które przypadną do gustu nie tylko fanom serialu, ale każdemu, kto chce cieszyć się ponadczasowymi potrawami francuskiej kuchni w domowym zaciszu.Bez względu na to, czy chcesz poczęstować uroczego chłopaka z sąsiedztwa swoim coq au vin czy porozmawiać ze współpracownikami przy butelce vin de citron, znajdziesz tu łatwe w przygotowaniu przepisy na każdą okazję. To szeroki wybór sycących i domowych potraw, eleganckich przystawek, cukierniczych klasyków i koktajli celebrujących tradycyjną i współczesną kuchnię francuską - a wszystko to w oprawie pięknych zdjęć z planu serialu, z pełną charakteru narracją, okraszone znanymi wszystkim fanom cytatami.
Jesteś na diecie ketogenicznej lub planujesz na nią przejść? Jeśli poza korzyściami zdrowotnymi chcesz, by Twoje codzienne menu zapewniało satysfakcję pod względem smaku i różnorodności potraw - to książka dla Ciebie! Maria Emmerich udowadnia, że niskowęglowodanowy i wysokotłuszczowy jadłospis może być korzystny i atrakcyjny dla każdego, w tym dla osób odżywiających się w standardowy sposób. Odczarowuje dietę ketogeniczną i pokazuje, że można w jej ramach z powodzeniem łączyć smak, zdrowie i bogactwo składników.To zbiór cennych, praktycznych porad. Jakie składniki dobierać do poszczególnych dań? Na co zwracać uwagę podczas zakupu produktów? W jaki sposób przyrządzać posiłki? To tylko przykładowe pytania, na które autorka udziela wyczerpujących odpowiedzi w zrozumiałej, przystępnej formie. Skorzystaj z jej wiedzy i doświadczenia, jeżeli chcesz urozmaicić swoją dietę ketogeniczną i poznać przepisy na smaczne i zdrowe potrawy.Książka zawiera: 175 przepisów na smaczne i zdrowe dania ketogeniczne porady dotyczące przygotowywania niskowęglowodanowych posiłków i doboru składników zestawienia produktów spożywczych polecanych osobom na diecie ketogenicznej
Wzmocnij swój organizm i zadbaj o siebie!Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej (R) Program na 6 tygodniZaplanuj swoje posiłki, zmień nawyki i zacznij zdrowo jeść. Oto gotowe rozwiązanie dr Ewy Dąbrowskiej: 6-tygodniowy plan diety, a w nim:ponad 30 nowych przepisów,praktyczne porady i ilustracje,tabele - miary postępów,miejsce na notatki.Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej(R) w postaci płynnejKoktajle, soki, zupy, przekąskiPost dr Ewy Dąbrowskiej w nowej odsłonie - wersji płynnej! To prosta i skuteczna metoda na oczyszczenie i wzmocnienie organizmu. Odkryj:sposoby na zbudowanie odporności i radzenie sobie z wirusami,praktyczne porady wraz z przykładowym jadłospisem,teksty motywacyjne,pomysły na wykorzystanie diety płynnej w życiu codziennym.Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej(R) Post uproszczonyZdrowo, smacznie i pysznie! Poznaj prosty i skuteczny sposób na pełnowartościowy post. Książka pomoże Ci w szybkim i samodzielnym przeprowadzeniu diety w domu, w pracy, a nawet w podróży. Znajdziesz w niej:uproszczony plan diety warzywno-owocowej,niemal 100 nowych przepisów,praktyczne podpowiedzi, jak dbać o aktywność fizyczną na co dzień,porady, jak samodzielnie układać menu, planować okno żywieniowe i dbać o zdrowy styl życia.
Liczba decyzji żywieniowych, które podejmujesz każdego dnia, potrafi przytłoczyć. Jednak prawdziwa karuzela wątpliwości i lęków pojawia się, gdy poza sobą musisz zacząć karmić również swoje dziecko.Jak zacząć rozszerzanie diety?Dlaczego dziecko nie chce jeść warzyw?Czy nie waży za dużo?Co robić, gdy jedyne, co chce jeść, to sucha bułka?Jednak czy temat żywienia dzieci zawsze był tak skomplikowany? Nasze prababki karmiły swoje pociechy bez tabelek, zaleceń lekarskich i ekologicznych słoiczków. Być może to właśnie w naszej przeszłości kryje się odpowiedź na pytanie:Jak nauczyć dziecko dobrze jeść?Zapraszamy cię w wyjątkową podróż po żywieniu dzieci. Marta Kostka i Zuzanna Wędołowska opowiedzą, jak kiedyś karmiono dzieci, skąd się bierze u nich niechęć do jedzenia warzyw, jak uczą się nowych smaków, czy siatki centylowe nigdy się nie mylą oraz dlaczego we współczesnym świecie tak trudno odmówić kolejnej porcji ciasta. Autorki przeprowadzą cię przez kolejne etapy żywienia dzieci, przyjrzą się najczęstszym problemom (w tym wybiórczości i otyłości) i zaprowadzą cię nie tylko tam, gdzie zazwyczaj rodzą się wszystkie problemy, ale też w miejsce, gdzie leżą wszelkie ich rozwiązania: do wspólnego posiłku przepełnionego miłością i radością płynącą z jedzenia.Razem z nami rozgryź żywienie dzieci i naucz dziecko dobrze jeść!
Magdalena Gorzkowska, autorka bestsellerowych "Ziół. Jak zbierać, przetwarzać, stosować", powraca z drugim tomem poradnika poszerzonym dodatkowo o dział poświęcony nalewkom. Książka zawiera interesujący zestaw niepublikowanych wcześniej przepisów, które można z powodzeniem wykorzystywać w codziennej pielęgnacji zdrowia i urody. Autorka w niezwykle przystępny sposób opisuje, jak można czerpać z dóbr natury, tym samym wzmacniając swój organizm. To pozycja obowiązkowa dla wszystkich entuzjastów zdrowego stylu życia.
Wszystkie dzieci kochają makaron, ale czy rzeczywiście wiedzą, co jedzą? Sprawdź, kto wymyślił makaron, jakie jego rodzaje znano w Mezopotamii i starożytnym Rzymie, a jakie kluski jadł Marco Polo w Chinach. Dowiedz się, jak powstają i jak nazywają się różne rodzaje makaronu oraz naucz się go przygotowywać samemu i poprawnie gotować. "Wiem, co jem!" to nowa edukacyjna seria dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pełna ciekawostek o jedzeniu. Z książek dzieci dowiedzą się, jak rosną podstawowe owoce, warzywa i zboża; jak są zbierane i przetwarzane; skąd się biorą poszczególne produkty spożywcze; i jak trafiają do sklepów i na talerze. Zabawne ilustracje i proste teksty ułatwiają zrozumienie treści, pomagają oswoić się z rozmaitymi produktami i zachęcają do próbowania nowych smaków. Książki z serii "Wiem, co jem" kształtują dobre nawyki żywieniowe. Autorzy w prosty sposób wyjaśniają, czym są składniki odżywcze czy kalorie, zachęcając do zdrowego jedzenia. W serii "Wiem, co jem" ukazały się dotychczas: "Chlebek", "Czekolada", "Pomidory", "Banany", "Miód".
Zawarty w tej księdze bogaty zbiór przepisów kulinarnych świadczy, że kuchnia kresowa to nie tylko wyszukane, szlacheckie i magnackie dania. To przede wszystkim smakowite, a przy tym wykwintne potrawy, przygotowywane nierzadko z prostych, ogólnodostępnych składników. Autor sięgając do dziejów dawnej Rzeczypospolitej przypomina też tradycje i kresowe zwyczaje. Swoją książkę kieruje nie tylko do osób emocjonalnie związanych z Kresami, dla których kuchnia, potrawy i ich smak przywołują wspomnienia rodzinne i tęsknotę za ciepłem kresowego domu.
Nie od dziś wiadomo, że “jak cię widzą tak cię piszą”. Nasz wygląd jest naszą wizytówką. Choć wiele mówi się o tym, że nie liczy się wygląd, ale wnętrze, pierwsze wrażenie, jakie na kimś robimy zależy najczęściej od naszego naszego wyglądu. Oczywiście, to często jest niesprawiedliwe, ale tak nic nie poradzimy na to, co wpływa na nasz odbiór drugiego człowieka. Kondycja nasze skóry, włosów i paznakci często zatem w oczach innych (a niekiedy i naszych własnych) świadczy o nas samych. Wygląd jednak jest nie tylko problemem odbioru naszej osoby. Zmiany skórne czy problemy z wypadającymi włosami mogą być objawem choroby. Dlatego warto przyjrzeć się swojej skórze i o nią zadbać. Jak to zrobić? Czy stosować kosmetyki z najwyższych półek? Korzystać z zabiegów pielęgnacyjnych? Niekoniecznie. Kluczem do urody okazuje się nierzadko… dieta.
Dieta dla urody… czyli jaka?
Każda z nas marzy o lśniących włosach, mocnych paznokciach i i nieskazitelnej cerze. Nie wszystkie jednak możemy się nimi pochwalić. Z wiekiem skóra traci na elastyczności, a przez czynniki środowiskowe, takie jak wiatr, zanieczyszczenia, czy promienie słoneczne, pojawiają się na niej coraz liczniejsze mankamenty. Do tego dochodzi stres i przemęczenie oraz… zła dieta.
Beata Grątkowska wyjaśnia, jak sposób odżywiania wpływa na zmiany w naszym organizmie. Omawia najczęstsze problemy dermatologiczne, wyjaśnia ich przyczyny i pokazuje, jak można sobie z nimi poradzić. Pokazuje, że pracę nad swoim wyglądem najlepiej zacząć od podstaw, czyli zdrowej, zbilansowanej i urozmaiconej diety.
Dzięki Beauty Cook Book dowiesz się:
jakie są najczęstsze problemy skórne i skąd się biorą,
dlaczego włosy wypadają,
jakie pokarmy korzystnie wpływają na skórę,
jakie produkty lepiej ograniczać,
jakie są zasady zdrowego odżywiania…
…i wiele więcej!
Beauty Cook Book to nie tylko kompleksowy poradnik. Ta książka pomoże Ci zrozumieć jak jedzenie wpływa na Twój organizm i jak jeść świadomie, aby wyglądać bosko.
Niewątpliwym atutem książki jest zbiór autorskich przepisów Beaty Grątkowskiej. Każdy przepis opatrzony został oznaczeniem wskazującym przy jakich dolegliwościach określone danie będzie odpowiednie. A wspaniałe fotografie autorki dodatkowo zachęcają do gotowania.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?