Wzmacniaj odporność prostym pożywieniem
-
Autor: Bożena Żak-Cyran
- ISBN: 978-83-7579-235-5
- EAN: 9788375792355
- Oprawa: miękka ze skrzydełkami
- Wydawca: Galaktyka
- Format: 206x145x10mm
- Język: polski
- Liczba stron: 208
- Rok wydania: 2020
- Wysyłamy w ciągu: 48h
-
Brak ocen
-
18,97złCena detaliczna: 29,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 18,97 zł
x
Wspomaganie pracy układu odpornościowego za pomocą właściwego sposobu odżywiania ułatwi utrzymanie dobrego stanu zdrowia lub, w razie potrzeby, pomoże zwalczyć chorobę. Medycyna jedynie wspiera proces leczenia sterowany przez układ immunologiczny naszego organizmu. To więc my sami mamy największy wpływ na naszą odporność, prowadząc odpowiedni styl życia i odżywiając się właściwie.
Książka stanowi kompendium wiedzy z zakresu naturalnego odżywiania wzmacniającego odporność opartego na zasadach makrobiotyki i medycyny chińskiej, zweryfikowanej i zmodyfikowanej na potrzeby naszych czasów (według badań naukowych).
W książce znajdziesz informacje o:
? Funkcjonowaniu układu odpornościowego
? Objawach osłabienia odporności
? Wzmacnianiu czynności obronnych organizmu
? Skoncentrowanych, naturalnych źródłach minerałów i witamin
? Niedoborach pokarmowych i sposobach ich identyfikacji
? Przygotowaniu prostych i odżywczych posiłków wzmacniających odporność (ponad 130 przepisów).
Wzmacniaj odporność prostym pożywieniem
Wzmacniaj odporność prostym pożywieniem
Spis treści:
- WSTĘP
- I. W HARMONII Z WSZECHŚWIATEM
- 1. Homeostaza - nieoceniony dar natury
- 2. Wpływ psychiki na fizjologię
- 3. Integracja czterech sfer naszego życia
- 4. Sztuka prostego życia
- 5. Myślenie pytaniami
- II. UKŁAD ODPORNOŚCIOWY WALCZY O TWOJE ZDROWIE
- 1. Jak funkcjonuje układ odpornościowy?
- 2. Objawy osłabienia odporności i anergia
- 3. W jaki sposób nieprawidłowe odżywianie osłabia nasz układ odpornościowy?
- 4. Jak wzmacniać czynności obronne organizmu?
- 5. Psychika a układ odpornościowy
- 6. Dieta rotacyjna
- 7. Układ odpornościowy leczy się sam
- III. CO NAS ODŻYWIA
- 1. Biofotony w żywych organizmach
- 2. Żywność, w której jest najwięcej światła
- 3. Pokarm jako przekaz
- 4. Przepisy na potrawy obfitujące w biofotony
- IV. MAGIA PRZEMIANY POŻYWIENIA W ŻYCIODAJNĄ ENERGIĘ
- 1. Żywność do szybkiego spożycia pozbawia nas energii
- 2. Zeń w kuchni - sztuka gotowania dawniej i dziś
- 3. Wpływ koncentracji na energię pożywienia
- V. CZY ZDROWE ODŻYWIANIE JEST AŻ TAK PRACOCHŁONNE?
- 1. To, jak postrzegamy pracę w kuchni, wynosimy z domu rodzinnego
- 2. Zdrowe odżywianie to kwestia naszych priorytetów, a nie czasu
- 3. Wprawę w kuchni uzyskuje się dzięki codziennej praktyce
- 4. Odkryj swoje potrzeby odnośnie do odżywiania
- 5. Jak ułatwić sobie codzienne przygotowywanie posiłków?
- VI. JAK ZASPOKAJAĆ POTRZEBY ORGANIZMU I WZMACNIAĆ
- JEGO ODPORNOŚĆ W PROSTY SPOSÓB?
- 1. Od czego zależą nasze potrzeby żywieniowe?
- 2. Czy nasze pożywienie należy uzupełniać suplementami?
- 3. Skoncentrowane, naturalne źródła minerałów i witamin
- 4. Odżywianie organizmu
- 5. Niedobory pokarmowe
- 6. Identyfikacja niedoborów żywieniowych
- VII. TWOJE POSIŁKI MOGĄ BYĆ PROSTE I ZARAZEM ODŻYWCZE
- 1. Zacznij dzień pożywnym śniadaniem
- 2. Drugie śniadanie (zamiast kawy] doda Ci energii
- 3. Lekki obiad zapewni dobre samopoczucie
- 4. Kolacja a dobry sen
- VIII. POZNAJ CENNE WŁAŚCIWOŚCI MNIEJ ZNANYCH
- PRODUKTÓW ROŚLINNYCH
- 1. Tempeh - wysokoodżywczy produkt białkowy, jako baza
- do przyrządzania szybkich posiłków
- 2. Wykorzystaj cenne właściwości oleju kokosowego
- 3. Słodycz stewii w napojach, deserach i innych posiłkach
- 4. Owoce goji - „czerwone diamenty", bogate źródło biopierwiastków - jako dodatek do potraw
- 5. Chroniące życie salwestrole w warzywach i owocach
- 6. Trawy zielonych zbóż (pszenicy, jęczmienia i owsa) -to wspaniały lek natury
- IX. JAK USPRAWNIĆ PRACĘ W KUCHNI
- X. PRZEPISY
- l. Zupy
- 2. Potrawy ze zbóż
- 3. Potrawy z warzyw
- 4. Potrawy o dużej zawartości białka
- 5. Sosy
- 6. Desery i wypieki
- 7. Napoje
- 8. Dodatki
- BIBLIOGRAFIA
- PRZEPISY-SPIS POTRAW