Jerozolima do zjedzenia
-
Autor: Bartek Kieżun
- ISBN: 978-83-8319-157-7
- EAN: 9788383191577
- Oprawa: Twarda
- Wydawca: Buchmann
- Format: 277x215x31mm
- Język: polski
- Liczba stron: 304
- Rok wydania: 2023
- Wysyłamy w ciągu: 48h
-
Brak ocen
-
57,84złCena detaliczna: 99,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 49,99 zł
Kolejna z serii bestsellerowych książek podróżniczo-kulinarnych łącząca osobiste opowieści autora z niesamowitymi przepisami kulinarnymi. Tym razem Bartek Kieżun zaprasza nas do Jerozolimy, mitycznego miasta Bliskiego Wschodu, starając się odkryć jej nowoczesne i nieoczywiste oblicze.
Prowadzi czytelników wąskimi uliczkami, zaprasza na targowiska i do parków, do kościołów, meczetów i synagog, galerii i muzeów. Zabiera do żydowskich piekarni i arabskich kawiarenek, a jego opowieść oczarowuje bogactwem doznań i smaków. Kwaśne śledzie, słodkie daktylowe ciasteczka, aromatyczna szakszuka, chrupiący burek - smaku Jerozolimy nie da się łatwo zdefiniować. Bo tak jak miasto jest od wieków wielkokulturowym tyglem, tak jego kuchnia odzwierciedla tysiące lat burzliwej historii.
W książce znajdziecie przygotowaną przez autora playlistę - hebrajskie i arabskie hity z różnych epok - świetnie nadającą się do słuchania przy gotowaniu.