W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Kto gotował obiady czwartkowe? Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim? Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska? Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i wystawne stoły, zwykłe kuchty, publiczne jadłodajnie i żołnierskie kantyny, czyli historia opowiedziana od kuchni. Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków. Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku. Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie Antoine Carême, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo – kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela – autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów – twórców sławnego tortu, oraz sławnego smakosza Maurice’a Edmonda Saillanda Curnonsky’ego – współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina. Obok wielkich kuchmistrzów pojawiają się również artyści, w których dziełach obecne są kulinaria: Andy Warhol i puszka zupy Campbell, magdalenka Marcela Prousta, Uczta Babette Karen Blixen oraz Louis de Funès ze swoją słynną rolą w filmie Skrzydełko czy nóżka.
Gotować dla rodziny i… nie zwariować!
Prawdziwa kuchnia powinna być smaczna, ale przede wszystkim… normalna! Rodzinna i przyjazna. Bez zadęcia i napięcia. Dlatego, moimi pomocnikami zazwyczaj są plączące się pod nogami dzieci. I zwierzęta.
fragment
Wielodzietna, rodzinna, bez kompleksów a równocześnie niezwykle smaczna. Taka właśnie jest kuchnia Agaty Puścikowskiej, dziennikarki „Gościa Niedzielnego”, żony i matki pięciorga dzieci. Wielokuchnia to zbiór przepisów na smaczne i szybkie potrawy z łatwo dostępnych składników. Zebrane tu pomysły to rodzinne receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie, rady przyjaciół, ale także owoce domowych eksperymentów i wielu lat kuchennej praktyki. Dzięki tym przepisom zupełnie innego wymiaru nabiorą uroczystości i święta, domowe obiady, piknikowe przysmaki czy proste posiłki, które w mgnieniu oka przygotujesz dla niespodziewanych gości! Garść dobrych przypraw, odrobina szaleństwa oraz solidna porcja luzu i humoru to składniki, z których nawet początkująca pani domu wyczaruje magiczne danie.
Na słodko. Domowa piekarnia to opowieść o pasji pieczenia, dziedziczonej z pokolenia na pokolenie. Piekarz w trzecim pokoleniu po raz kolejny zaprasza do rodzinnej piekarni. Ciasta są czymś, co towarzyszy mi przez całe życie. Tak jak chleb był ściśle związany z piekarnią dziadków, tak ciasta są zdecydowanie bardziej udomowione i piekłem je dużo wcześniej.
200 przepisów na popularne drinki i koktajle. Fernando Castellon sztuki przyrządzania drinków uczył już w 25 krajach. W książce prezentuje receptury na klasyczne, popularne i egzotyczne alkoholowe koktajle. Proponuje też przepisy na pyszne przekąski do drinków na bazie wódki, ginu, whisky, rumu, tequili, brandy, szampana, a także wskazówki, jak przygotować nieodzowne na każdym party napoje bezalkoholowe. Koktajlom towarzyszą zdjęcia ułatwiające podanie mistrzowskiego drinka, jak zrobić to atrakcyjnie i profesjonalnie. Znaleźć tu można przepisy na połączenia wytrawne, orzeźwiające, owocowe, słodkie i zagęszczane, serwowane po oziębieniu, o temperaturze pokojowej lub na gorąco. Dodatkiem jest omówienie trunków, dodatków smakowych i aromatycznych, a także ilustracja jak należy prawidłowo przyrządzać koktajle. Wirtuoz shakera pełni funkcję międzynarodowego eksperta w firmie należącej do światowej czołówki producentów alkoholi. Popularyzuje sztukę barmańską podczas corocznego Paris Cocktail Festival.
Tego jeszcze nie było: męskie gotowanie w wydaniu Dwóch Sióstr!
Ozory wołowe z remulada? z selera, kacze serca z harissą, sałatka z ośmiornicy, solianka na kaca, pieczone uszy wieprzowe z paprykową zasmażką… To nic trudnego, gdy do wspólnego gotowania zapraszają Paweł Suwała – szef kuchni restauracji Butchery & Wine i Aleksander Baron – szef kuchni restauracjo-baru Solec 44.
Dodatkowo swoje ulubione przepisy prezentują ich dostawcy. Szalony Rzeźnik, czyli Grzegorz Kwapniewski, wyjaśnia, jak zrobić naprawdę dobry rosół czy tatara, a Pan Sandacz, czyli Dariusz Wolszczak, poleca między innymi flaki z lina i swoją słynną zupę rybną. I jeszcze barman, czyli Julian Karewicz, serwuje oryginalne drinki, w tym – ogórkowy gin i rabarbarowe mohito.
Razem to 100 smakowitych przepisów – prawdziwie męska kuchnia. A do tego panowie okraszają przepisy barwnymi opowieściami. Jakby siedziało się z nimi przy stole.
Gotowanie to wspaniała zabawa dostępna nie tylko dorosłym. Ta wyjątkowa, przygotowana specjalnie dla dzieci książka kucharska, kolorowa i pełna najpyszniejszych pomysłów, pozwala zakosztować tej przyjemności także młodszym kuchcikom. W świat kulinarnych przygód wprowadza dzieci kuchenny skrzat Obieżyświat. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, bo skrzat proponuje i tradycyjne potrawy kuchni polskiej, i dania jadane przez naszych sąsiadów, a nawet całkiem egzotyczne przysmaki. Z pewnością wielu amatorów znajdą "szybkie przekąski na duży głód", które z powodzeniem – i korzyścią dla zdrowia – mogą zastąpić pochłaniane w pośpiechu słodycze. Swoje przepisy skrzat urozmaica ciekawostkami o pochodzeniu składników potraw, egzotycznych przyprawach czy zwyczajach i tradycjach kulinarnych z różnych stron. Zapraszamy do wspólnej zabawy – to książka do gotowania, czytania i oglądania.
Książka 500 przypraw i ziół leczniczych to obszerne kompendium wiedzy na temat przypraw i surowców leczniczych pochodzących z całego świata. Opis każdej rośliny zawiera informacje na temat jej morfologii, działania, a także sposobów wykorzystania.
Mali szefowie kuchni to książka zawierająca ponad 50 przepisów specjalnie przygotowanych i skierowanych do młodych ludzi, którzy odkryli w sobie chęć do gotowania i poznawania trudnej sztuki kulinarnej. Wybrane przepisy mają inspirować, budzić zainteresowanie adeptów sztuki kulinarnej do poszukiwania nowych smaków i tworzenia autorskich przepisów.
Książka została wzbogacona o innowacyjne rozwiązanie na rynku wydawniczym - aplikację TAP2C. Dzięki niej Czytelnicy mogą skorzystać z dodatkowych treści multimedialnych.
Osoby wkraczające w jesień życia często borykają się z różnymi dolegliwościami wynikającymi z osiągniętego wieku. Wiadomo, że organizm seniora funkcjonuje w inny sposób niż organizmy młodych osób. Seniorzy powinni mieć zatem świadomość, w jaki sposób radzić sobie z tymi dolegliwościami, by ich życie było jak najbardziej komfortowe. Także osoby opiekujące się starszymi powinny mieć wiedzę, jak ułatwić codzienne życie swoim rodzicom czy dziadkom.Tego typu informacje znajdują się w niniejszym poradniku. Zawiera on porady, opisy kuracji, sposoby stosowania różnych ziół i preparatów, które pomogą w dolegliwościach seniorów.
Zastanawiasz się, jak wykorzystać resztki jedzenia ze swojej lodówki? Jak planować zakupy, żeby nie wydawać fortuny? Jak przechowywać żywność? Przed Tobą książka, która odpowiada na te i wiele innych pytań. Liczne porady wskażą sposoby na ograniczenie kosztów związanych z żywieniem przy jednoczesnej poprawie jego jakości, a przepisy na różne dania pozwolą zastosować to wszystko w praktyce. To książka dla każdego - niezależnie od grubości portfela czy biegłości w kuchni. Bo każdy z nas chce być sprytny, jeść lepiej i taniej, a w dodatku nie marnować produktów! Książka została wzbogacona o innowacyjne rozwiązanie na rynku wydawniczym - aplikację TAP2C. Dzięki niej Czytelnicy mogą skorzystać z dodatkowych treści multimedialnych.
Sałatki i surówki przygotowywane z owoców i warzyw powinny być stałym elementem naszych posiłków. Propagowany przez wielu lekarzy zdrowy styl odżywiania jest stosowany przez coraz liczniejsze grono naszych czytelników. Książka zwiera szereg przepisów, w jaki sposób komponować oraz przyrządzać surówki, które są nieodzownym składnikiem zdrowej diety.
Książka zawiera zbiór różnorodnych przepisów dań przygotowywanych według starych receptur, doprawianych przyprawami, które goszczą w kuchni polskiej od wieków. Każdy amator gotowania znajdzie w tym zestawie coś dla siebie: zarówno proste receptury na nieskomplikowane w przygotowaniu dania,jak i przepisy na potrawy wyszukane, wykwintne, przeznaczone na specjalne okazje.Wszystkie przepisy są podane w dwóch językach: po polsku i po angielsku.Na początku każdego rozdziału zamieszczono także teksty wprowadzającedo specyfiki polskiej kuchni, które wyjaśnią cudzoziemcom polskie zwyczaje żywieniowe i przybliżą nieznane za granicą produkty.
Książka Kuchnia świata przedstawia najpopularniejsze potrawy pochodzące z Europy, Azji, Afryki i obu Ameryk.
Czytelnik znajdzie tu mnóstwo przepisów na pyszne i łatwe do przygotowania dania, m.in. Kuchni śródziemnomorskiej, meksykańskiej, rosyjskiej, indyjskiej, chińskiej czy gruzińskiej. Pozycja obowiązkowa dla miłośników kuchni międzynarodowej.
"Wznowienie pierwszej, kultowej już książki najbardziej znanej słodkiej blogerki! Nowe, rozszerzone i poprawione wydanie debiutu książkowego Doroty Świątkowskiej, a w nim wybór najpopularniejszych przepisów z bloga i dziesięć zupełnie nowych, nigdzie dotąd niepublikowanych. Krótko mówiąc – gratka nie tylko dla fanów! "
Kluski i pierogi zawsze znajdą amatorów! Kluski i pierogi to potrawy, które należą do grupy dań mącznych. Te zaś od dziesięcioleci uważano za dania tuczące, a tym samym niezdrowe. Dziś specjaliści od żywienia kładą nacisk na ich inne wartości. Przede wszystkim na długo zapewniają uczycie sytości, a spożywane w odpowiedniej ilości nie tuczą. Warto zauważyć, że tuczące są głównie dodatki do klusek i pierogów, a więc tłuste zawiesiste sosy lub tłuste sery. Można je zastąpić warzywami i lekkimi sosami. 'Najlepsze przepisy na kluski i pierogi' to propozycja dla tych, którzy chcą poznać nowe przepisy na mączne potrawy i cieszyć się ich smakiem bez wyrzutów sumienia oraz lęku o swoje zdrowie i figurę
Najlepsze na słodko, słono i pikantnie, czyli placki, bliny i tortille. Wiadomo, placki to często ulubione dania naszych pociech. Tego nie trzeba mówić żadnej mamie. Co zrobić, aby urozmaicić nieco te dania? Proponujemy ponad 160 przepisów na sprawdzone dania z mąki – na słodko, słono i pikantnie. Wybór duży, nie zabraknie więc pomysłów na dania nawet dla bardzo wybrednych dzieci. Placki z owocami, z sosami, z warzywami, a także tortille. Te pochodzące z Meksyku placki stanowią świetną bazę dla potraw na różne okazje. Możemy zrobić z nich szybką przekąskę, ale także całkiem smakowite danie obiadowe. Da się je przygotować z nadzieniem słodkim, ale także pikantnym. Te zawijańce przypadną zapewne do gustu także naszym małym niejadkom. Warto skosztować!
Sztuka kulinarna ma w sobie coś z magii. Na jej niezwykłość wpływa różnorodność zapachów, aromatów, bogactwo kolorów i smaków. Są one owocem cierpliwych poszukiwań i pasji milionów kucharzy, zarówno profesjonalistów, jak i amatorów, którzy eksperymentują we własnej kuchni. Dzięki efektownym fotografiom i prostym instrukcjom przedstawiającym kolejne etapy przygotowywania wypieków i deserów nauczysz się robić kremy, słodkie sosy i musy, tarty, których kolory przyprawiają o zawrót głowy, owocowe i czekoladowe muffiny, bezy, rolady, serniki, a także klasyczne ciasta o niepowtarzalnych smakach. Chlebek bananowo-orzechowy, ciasto marchewkowe, pannacotta, tiramisu – w przyrządzaniu tych smakołyków pomogą Ci również rady autorki i mistrzów kuchni.
Dania kuchni włoskiej są łatwe do przyrządzenia, naturalne i pełne różnorodnych smaków. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Do przygotowania potraw kuchni włoskiej wykorzystuje się smaczne produkty dobrej jakości. W książce zawarto wskazówki podpowiadające w jaki sposób przygotować danie będące prawdziwą ucztą, np. jak szybko przyrządzić pieczone warzywa, makarony, peperonatę czy caponatę. Są tu także przepisy na proste dania, których nie mieliście dotąd odwagi wykonać, jak risotto czy lasagne. Teraz nie będą już one skrywać przed Wami żadnych tajemnic! Przygotowywanie zaś niektórych potraw, takich jak panzanella, czy innych przekąsek do aperitifu może przemienić się w nie lada przygodę, zwłaszcza jeśli będziecie je wykonywać w doborowym towarzystwie. Zapraszam na spotkanie z tą ciepłą i gościnną kuchnią pełną słońca.
Pierwotne Ciało Pierwotny Umysł. Dalej niż dieta paleo - Nora T.Gedgaudas
W książce Nory T. Gedgaudas „Pierwotne ciało Pierwotny umysł” znajduje się analiza diety paleo i jej dostosowania do współczesnego trybu życia człowieka. Taka dieta pomoże żyć w zgodzie z pierwotnymi potrzebami ciała i dzięki temu zachować zdrowie na długi czas. Dotyczy to zarówno sprawności fizycznej, stanu naszych komórek, jak i sprawności umysłu oraz możliwości poznawczych.
Nora T.Gedgaudas
Jest terapeutką żywienia i specjalistką neuroterapii. Jest znaną ekspertką diety paleo. W książce „Pierwotne ciało Pierwotny umysł” proponuje nowy styl życia, który zaczerpnęła z prapoczątków człowieka i dostosowała do dzisiejszych czasów. Składają się nań przepisy diety paleo, zasady jej stosowania i propozycje ćwiczeń, które prawidłowo stosowane poprawią jakoś naszego życia, pozwolą schudnąć, pozbyć się stresu i w efekcie żyć dłużej w zdrowiu.
Dalej niż dieta paleo
Książka „Pierwotne ciało pierwotny umysł” zawiera opis nowego stylu życia, który zagwarantuje człowiekowi długowieczność. Fenomen rozwiązania proponowanego przez Gedgaudas polega na oparciu go na dogłębnych badaniach prehistorii człowieka, jego ewolucji i trapiących go chorób, na badaniach metabolizmu, procesu żywienia oraz biochemii. Dzięki temu autorka przedstawia dietę opartą na tłuszczach (szczególnie tłuszczach omega-3), niewielkiej ilości białka oraz wykluczeniu skrobi. Pierwotni łowcy-zbieracze stosowali właśnie taką dietę. Obecnie spożywamy pożywienie, które nam nie służy: zboża i zawarty w nich gluten, soję, przetwory mleczne i warzywa bogate w skrobię. Mamy za to niedobory witaminy D, która jest niezbędna w procesie ochrony przed chorobami cywilizacyjnymi.
Fragment książki
Bardzo wiele osób uzyskało znaczne korzyści dzięki informacjom, które tutaj zawarłam. Odnotowano niesamowicie pozytywne i inspirujące rezultaty. Widziałam utratę wagi tam, gdzie była ona potrzebna, przywrócenie prawidłowego trawienia tam, gdzie nic innego nie pomagało, znaczną poprawę wyników badań i całkowite uwolnienie od zachcianek czy nieprawidłowości żywieniowych – a nawet nałogów. Miałam też okazję ujrzeć wyzwolenie od antydepresantów, stymulantów i innych leków, zwiększenie poziomu energii, poprawę jasności umysłu i stanu emocjonalnego, wzmożoną koncentrację, zredukowany niepokój i nierównowagę, a także wolność od niepotrzebnego polegania na różnych gadżetach, guru czy suplementach. Klienci zgłaszali nawet obniżenie wydatków na jedzenie!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?