Goji jagody życia
Odporność, witalność, długowieczność
- ISBN: 978-83-65404-05-3
- EAN: 9788365404053
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: Vital
- Format: 14.5x21.0cm
- Język: polski
- Seria: ZDROWIE Z NATURY
- Liczba stron: 224
- Rok wydania: 2016
- Wysyłamy w ciągu: 24h
-
Średnia ocena: 5,00 (3)
-
5,90złCena detaliczna: 39,30 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 5,90 zł
x
Goji jagody życia. Odporność, witalność, długowieczność - Bodo J. Baginski, Shalila Sharamon
Jagody goji zwane są jagodami życia. Jako superżywność (superfood) zapewniają odporność witalność i długowieczność, o czym przekonali się mieszkańcy Azji już tysiące lat temu. Obecnie lecznicze właściwości tych owoców potwierdzają liczne badania medyczne. W książce Goji jagody życia odnajdziesz informacje o właściwościach jagód oraz przepisy na potrawy z ich wykorzystaniem.Bodo J. Baginski, Shalila Sharamon
Autorzy książek o zdrowiu i medycynie niekonwencjonalnej.Jagody goji
Jagody goji to obecnie popularna superżywność. Czemu zawdzięcza swój status? W owocach odnajdziemy antyutleniacze, 3 razy więcej witaminy C niż w pomarańczach, mnóstwo witamin z grupy B, 18 aminokwasów, 21 pierwiastków śladowych, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz żelazo, wapń, cynk i selen. Dzięki temu goji mają wszechstronne zastosowanie – odmładzają, działają wspomagająco na układ krwionośny i układ ruchu, są polecane osobom cierpiącym na cukrzycę i powinny stanowić element diety antyrakowej. Dodatkowo ich spożywanie pomaga podnieść odporność. Te małe owoce wpływają także na poziom cholesterolu i cukru we krwi, obniżając je. Co więcej – jagody goji można samemu hodować!Fragment książki
Każdy, kto regularnie przegląda w gazetach rubryki poświęcone zdrowiu, może od czasu do czasu napotkać na nowe, pochodzące z USA określenie: superżywność! Za pojęciem tym nie kryje się jednak nowy wynalazek, lecz najnowsza wiedza. Niektóre z mniej lub bardziej znanych nam produktów spożywczych obfitują bowiem w składniki odżywcze, które mają korzystne oddziaływanie na nasze samopoczucie oraz zdrowie. Przy czym w większości przypadków chodzi tu nie tylko o znane nam od dawna witaminy czy składniki mineralne, które podobnie jak cukier, białko, tłuszcze i wiele innych służą podstawowej przemianie materii, lecz także o nowo odkryte substancje, które określa się współcześnie mianem wtórnych substancji roślinnych bądź substancji fitochemicznych (z greckiego phyto = roślinny).Jagody, maliny, porzeczki, rokitnik zwyczajny, owoce granatu, papaja, niebieskozielone algi, płatki owsiane czy szpinak – przywołaliśmy tutaj jedynie nieliczne przykłady – w dzisiejszych czasach nazywane są superżywnością. Ich odpowiednikiem z czasów naszej młodości mógłby być pyłek kwiatowy zawierający ponad 50 różnych składników odżywczych, zresztą i dzisiaj moglibyśmy zaliczyć go do kategorii superżywności. Mimo że wszystkie wspomniane tutaj produkty żywnościowe faktycznie zawierają duże ilości oraz szerokie spektrum substancji leczniczych i odżywczych, na pozycji lidera tej listy umacnia się powoli inny, w dużym stopniu nadal mało znany owoc. Czytelnicy zapewne odgadli już, iż chodzi tutaj o jagody goji.
✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
Aga, ocena: 5/5
2016-05-10
Jagody Goji są jednymi z najzdrowszych owoców świata, co potwierdzają eksperci i dietetycy. Dzięki tej książce poznałam ich odmładzające właściwości i zrozumiałam, jak wiele substancji witalnych w sobie zawierają. Dowiedziałam się także, na jakie choroby mogą pomóc mi i moim bliskim. Goji najzdrowsze owoce świata!
✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
patryśka, ocena: 5/5
2016-04-20
Super książka – pomogła mi uzupełnić i wyrównać poziom minerałów w moim organizmie. Zawsze miałem z tym problem i zawsze czegoś było za mało. Teraz już wiem, że np. przy braku żelaza zalecaną dawką dzienną jest 10-15 mg. Już wiem ile powinienem zjadać jagód goji, by przywrócić prawidłowy poziom żelaza w organizmie. To samo można powiedzieć o magnezie i potasie. Niezwykle praktyczny poradnik.
✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
Danusia, ocena: 5/5
2016-04-07
Od ponad roku miałam problemy ze wzrokiem. Nosiłam okulary, ale bardzo źle się w nich czułam, bolała mnie od nich głowa i nie podobałam się w nich sobie. Cierpiałam z tego powodu i bardzo chciałam to zmienić. Udało się to dzięki tej książce i poradom autorów, którzy podpowiedzieli mi, że określona dawka owoców goji spożywana każdego dnia bardzo korzystnie wpływa na poprawę wzroku. Sama się o tym przekonałam, bo już od 2 tygodni nie założyłam okularów na nos, gdyż nie było takiej potrzeby. Teraz dużo lepiej i wyraźniej widzę, a dodatkowo ustąpiły bóle głowy. Te owoce to naprawdę cud natury. Polecam lekturę tej książki wszystkim, którzy poszukują wielu cennych i praktycznych porad na temat zdrowotnych właściwościach tych egzotycznych owoców.