Siostra Anastazja trafiła już przez żołądek do serc wielu polskich smakoszy. Od lat dzieli się z czytelnikami swoimi sprawdzonymi przepisami, do których po raz kolejny dodaje kilka nowych pomysłów na pożywne dania i słodkie desery. Wszystko po to, by dzięki temu kalendarzowi nie tylko zaplanować dobrze każdy miesiąc, ale także po to, by cały rok wypełnić wyjątkowym smakiem. Dzięki kuchennym inspiracjom Siostry Anastazji urozmaicisz codzienne menu o rozgrzewające zupy, sycące drugie dania pełne zdrowych warzyw czy owocowe ciasta, którym nie oprze się żaden gość. Dzięki jej przepisom wspólne ucztowanie z tymi, których kochasz, stanie się prawdziwą radością.
Wielka księga specjałów Siostry Anastazji to ponad 400 sprawdzonych przepisów na przystawki, zupy, sałatki, dania mięsne, rybne i warzywne. A co najważniejsze, przyrządzisz je ze składników dostępnych w każdym sklepie. To przepisy dla każdego i na każdą okazję. Warto je mieć pod ręką! Prawie 3 000 000 sprzedanych książek! Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości od lat łączy swoje powołanie zakonne z zamiłowaniem do pieczenia i gotowania. Otrzymała wiele nagród, w tym Nagrodę Prezesa Międzynarodowych Targów Poznańskich. Znana jest także za granicą. Mimo wielkiego sukcesu pozostaje osobą skromną, dla której najważniejsza jest modlitwa i praca.
NAJBARDZIEJ KOMPLETNA KSIĄŻKA KUCHARSKA SIOSTRY ANASTAZJI!Kolejna i zarazem ostatnia Wielka Księga Siostry Anastazji stanowi prawdziwe kulinarne kompendium, w którym tradycyjne receptury przenikają się z nowymi. Ponad 400 przystępnie opracowanych przepisów! Czytelnik znajdzie tu między innymi przepisy na przetwory, dania obiadowe, przekąski, sałatki, surówki, słodkie wypieki, a także na tradycyjne przygotowanie chleba. Dania sprawdzone i zawsze smaczne. A co niezwykle istotne, przyrządzone z produktów ogólnodostępnych i na każdą kieszeń. Zarówno dla osób początkujących, jak i dla doświadczonych miłośników sztuki kulinarnej. Siostra Anastazja szanuje wszystkie trendy kulinarne, ale nie podąża za nimi bezkrytycznie. Dlatego jej przepisom można zaufać. Świadczą o tym ponad 4 000 000 sprzedanych egzemplarzy!Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości od lat łączy swoje powołanie zakonne z zamiłowaniem do pieczenia i gotowania. Otrzymała wiele nagród, w tym Nagrodę Prezesa Międzynarodowych Targów Poznańskich. Znana jest także za granicą. Mimo wielkiego sukcesu pozostaje osobą skromną, dla której najważniejsza jest modlitwa i praca.
Przez żołądek do serca. Miliony razy Swój pierwszy w pełni samodzielny posiłek przygotowała dopiero, gdy miała 17 lat. To było w 1967 roku, dzień po śmierci mamy. Zrobiła ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Pierwszy chleb spaliła, drugi wyszedł niedopieczony. Brakowało jej wprawy.
Przez dwa lata pracowała w hutach szkła w Czechosłowacji. Pojawił się nawet kandydat na męża, ale wizja małżeństwa zupełnie jej nie pociągała. Wkrótce wstąpiła do Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Na pytanie matki przełożonej o to, co chciałaby robić w zakonie, odparła: „Gotować”. Z biegiem lat rozwinęła kulinarne skrzydła i kiedy w 1999 roku zaczęła pracę w kuchni jezuitów, ich życie zmieniło się nie do poznania. Życie wielu Polaków również.
Pierwsze wydanie 103 ciast siostry Anastazji ukazało się w nakładzie zaledwie 2 tys. sztuk. Dziś to białe kruki. Potem pojawiły się inne tytuły, w sumie ponad 4 mln egzemplarzy. Zagraniczna prasa porównywała Siostrę do Nigelli Lawson i do Jamiego Olivera. Ale my wiemy, że Siostry nie da się z nikim porównać. Jest wyjątkowa i nasza. Tak jak jej ciasta, sałatki, surówki, dania świąteczne i codzienne. Pora bliżej poznać samą siostrę Anastazję (i jeszcze trochę przepisów).
Święta Wielkanocne tylko z Siostrą Anastazją! Na wielkanocnym stole oprócz tradycyjnej święconki i wszechobecnych jaj w każdej postaci, nie może zabraknąć żurku, białej kiełbasy, placanki, ćwikły z chrzanem, pasztetów czy pieczonych mięs. Zajączek wielkanocny, baranek, baby drożdżowe, baby ucierane, przekładane mazurki i wiele innych słodkości sprawią, że Święta Wielkiej Nocy będą nie tylko wyjątkowo smaczne ale i pełne radosnego ucztowania, na które zaprasza Siostra Anastazja wszystkich swoich Czytelników!
Nic nie zastąpi smaku i aromatu domowych wypieków. Jak upiec doskonałe ciasto i sprawić, by pieczenie stało się prawdziwą przyjemnością? Skorzystaj z doświadczenia i słynnych przepisów Siostry Anastazji, które pokochały miliony Polaków. Ciasta wykonane według jej receptur smakują wyśmienicie, wspaniale się prezentują, a co najważniejsze zawsze się udają! Przekonaj się o tym! Bez trudu upieczesz delikatnego Puchatka czy puszystą Kokosową śnieżynkę. Zachwycisz swoich domowników i gości Tortem wiśniowym, Marysieńką lub fantazyjnymi ciasteczkami. Wielka księga ciast Siostry Anastazji to prawie 400 sprawdzonych przepisów na ciasta, torty i ciasteczka. Codzienne i wykwintne, łatwe w wykonaniu i wymagające wprawniejszej ręki. Wszystkie łączy jedno - doskonały smak! Wielka księga ciast Siostry Anastazji to przepisy dla każdego, na każdy dzień roku i na każdą okazję. Warto je mieć pod ręką! W książce znajdziesz przepisy na: ciasta tradycyjne ciasta fantazyjne, rolady ciasta z owocami, alkoholem, na zimno torty ciastka, rogaliki, pączki ciasteczka.
Święta Bożego Narodzenia tylko z Siostrą Anastazją! Siostra Anastazja do dziś pamięta smaki wigilijnej wieczerzy z rodzinnego domu na Kresach. Od lat przygotowuje świąteczne przysmaki dla krakowskich jezuitów - wszystko według sprawdzonych, tradycyjnych receptur z różnych regionów Polski. Barszcz z uszkami, karp w galarecie, pierogi z kapustą i grzybami, kukutki makowe, śledzie, makowiec, kompot z suszonych owoców - kto potrafiłby przygotować nasze zwyczajowe polskie potrawy lepiej od Siostry Anastazji? Zaufaj Siostrze Anastazji ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Ponad 3 000 000 sprzedanych książek!
Siostra Anastazja, autorka kulinarnych bestsellerów, tym razem sięgnęła do tradycyjnych przepisów z różnych regionów geograficznych Polski. Oprócz potraw wracających na nasze stoły, Czytelnik znajdzie tu dania, które od pewnego czasu goszczą w naszych domach rzadziej. Cebulorz, baba ziemniaczana, oładki, bliny, świeżonka - to tylko kilka potraw z ponad stu zamieszczonych w tej książce. Podstawą kuchni proponowanej w tej książce są: ziemniaki, fasola, kapusta, kasza gryczana, ogórki kiszone, buraki, cebula, grzyby, owoce leśne, drób i ryby. Dzięki przepisom siostry Anastazji tworzą niepowtarzalne smaki. Miłośnicy domowych wypieków oprócz tradycyjnych ciast znajdą tu również przepisy na doskonały chleb. Już wkrótce Czytelnicy książek Siostry Anastazji będą mogli wypróbować nowe potrawy i wypieki, tym razem przygotowane przez Siostrę Salomeę, która w nowo przygotowywanej książce Wydawnictwa WAM podzieli się swoją wielką pasją kulinarną.
Doskonałe, wypróbowane, sprawdzone! Przekąski, dania obiadowe, sałatki i słodki deser. Każdy znajdzie tu coś dla siebie na dzień powszedni i wyjątkowe okazje. Siostra Anastazja poleca przepisy na atrakcyjną przystawkę, doskonałą zupę, aromatyczną pieczeń, surówkę i pyszne ciasto. Zaufaj przepisom Siostry Anastazji ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Ponad 3 000 000 sprzedanych książek!
Kulinarna wiosna tylko z Siostrą Anastazją!Tym razem Siostra Anastazja proponuje wiosenne sałatki, surówki, dania obiadowe, lekkie desery i przepyszne ciasta. Przepisy oparte są na tradycyjnych polskich produktach - dostępnych w każdym sklepie - a wszystkie potrawy są bardzo proste w przygotowaniu i sprawdzają się w każdej polskiej kuchni.
Od kilkunastu lat korzystają z nich miliony czytelników.
Zaufaj przepisom Siostry Anastazji ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości.
Prawie 3 miliony sprzedanych książek!
Święta Bożego Narodzenia tylko z Siostrą Anastazją! Siostra Anastazja do dziś pamięta smaki wigilijnej wieczerzy z rodzinnego domu na Kresach. Od lat przygotowuje świąteczne przysmaki dla krakowskich jezuitów - wszystko według sprawdzonych, tradycyjnych receptur z różnych regionów Polski. Barszcz z uszkami, karp w galarecie, pierogi z kapustą i grzybami, kukutki makowe, śledzie, makowiec, kompot z suszonych owoców - kto potrafiłby przygotować nasze zwyczajowe polskie potrawy lepiej od Siostry Anastazji? Zaufaj Siostrze Anastazji ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości Prawie 3 000 000 sprzedanych książek!
Kulinarna wiosna z Siostrą Anastazją! Sałatki i surówki, zdrowe obiady, lekkie desery i przepyszne ciasta. Przepisy Siostry Anastazji sprawdzają się w każdej polskiej kuchni! Od 15 lat korzystają z nich miliony czytelników. Siostra Anastazja przedstawia wyłącznie przepisy, które sama sprawdziła. Jej dania są oparte na tradycyjnych polskich produktach - dostępnych w każdym sklepie - a potrawy są proste w przygotowaniu i zawsze się udają. Gotowanie i pieczenie z Siostrą Anastazją to gwarancja kulinarnego sukcesu!
Ciasta owocowe to harmonia najlepszych smaków. Wystarczy wybrać swój ulubiony owoc - a znajdziesz tu odpowiedni przepis. Jabłka, gruszki, czereśnie, wiśnie, śliwki, maliny, truskawki, agrest, porzeczki, borówki, jagody czy rabarbar odpowiednio połączone z biszkoptem, ciastem kruchym, drożdżowym, ucieranym - zamienią się w niepowtarzalny smak. A połączone z bitą śmietaną, delikatnym kremem, galaretką czy pyszną kruszonką - zachwycą swoim wyglądem. Taki deser zyska uznanie nie tylko domowników… Przepisy siostry Anastazji na ciasta z owocami otwierają nowe możliwości doświadczania i komponowania smaków, by to, co dobre, było jeszcze lepsze. Te eksperymenty zawsze są udane, o ile pozwolimy poprowadzić się Autorce. To Mistrzyni, która tworzy w kuchni cuda, a natchnienie czerpie z głębokiego życia duchowego. Owocowe wypieki siostry Anastazji będą zachwycać i wybornie smakować każdemu, kto włoży w ich tworzenie całe swoje serce oraz "przełoży konfiturami dobrych uczynków i wstawi w piec żarliwej miłości Boga i bliźniego".
Szukasz pomysłu na obiad? Chcesz przygotować smaczny posiłek? Skorzystaj z przepisów kulinarnych Siostry Anastazji. W tej Księdze znajdziesz ich ponad 400. Krem z dyni z płatkami migdałowymi, Makaron Ministra, kurczakowe kule nadziewane serem i boczkiem, sakiewki schabowe, placki z cukinią i białym serem, nadziewane kalarepki i pomidory - to tylko niektóre z dań obiadowych, jakie możesz zaserwować domownikom i gościom. Gotując według przepisów Siostry Anastazji przyrządzisz doskonałe przystawki, zupy, dania główne i dodatki. Wielka Księga Specjałów Siostry Anastazji - sprawdzone przepisy, doskonały smak!
Ciasta i ciastka mojego dzieciństwa były dwojalde: kupowane w culderniach, oazach prywatnego handlu, buchających zapachem róży i wanilii, oraz samoswoje, pieczone w domach. Nie jadało się ich codziennie, stanowiły - jak msza, jak hejnał w radiu - nieodłączną część niedziel oraz świąt. Przynosiło się je w zgrabnych paczkach, obwiązanych kolorowym sznurkiem, z krakowskich culderni - Wintera, Scherharda, Janasa. Obowiązywał przy tym pewien szyk - przymocowany do sznureczka drewniany kołek należało zaczepić o dziurkę do guzika płaszcza...
Domowe wypieki dzieliły się na świąteczne i niedzielne. Wielkanoc wypełniała całe mieszkanie drożdżową wonią babek i karmelową słodyczą mazurków, Boże Narodzenie poprzedzał goździkowy zapach pierników, a przed niedzielne wypieki pachniały cynamonowo i jabłecznie - szarlotką.
Nasze matki przepisy na wypieki, często archaiczne, odziedziczone po babkach i prababkach, znały oczywiście na pamięć. Mimo to szuflady kuchennych kredensów pełne były przepisów, wyciętych z czasopism, zapisanych na przetłuszczonych karteluszkach, a gdzieś na półkach stały książki - wśród nich trafiały się prawdziwe perły kulinarnej literatury - dzieła Cwierczakiewiczowej i Monatowej.
Książka, którą Państwo trzymacie w rękach, z pewnością też znajdzie swoje miejsce w kuchennych księgozbiorach. Gwarantuje to imię autorld: siostra Anastazja cieszy się niezwykłą popularnością (łączny nakład jej książek dawno przekroczył milion egzemplarzy!) i treść - ponad czterysta przepisów na ciasta i ciasteczka. Przepisów prostych, chociaż często o nazwach pełnych poezji: brzoskwiniowe wydmy, pod obłoczldem, fale Dunaju.
I może za dwadzieścia, trzydzieści lat ciasta siostry Anastazji będą wspominane tak rzewnie, jak my dzisiaj wspominamy wypieki z naszego dzieciństwa...
Andrzej Kozioł – ze wstępu do książki
Nic nie zastąpi smaku i aromatu domowych wypieków.
Jak upiec doskonałe ciasto i sprawić, by pieczenie stało się prawdziwą przyjemnością?
Skorzystaj z doświadczenia i słynnych przepisów Siostry Anastazji, które pokochały miliony Polaków. Ciasta wykonane według jej receptur smakują wyśmienicie, wspaniale się prezentują, a co najważniejsze zawsze się udają!
Przekonaj się o tym! Bez trudu upieczesz delikatnego Puchatka czy puszystą Kokosową śnieżynkę. Zachwycisz swoich domowników i gości Tortem wiśniowym, Marysieńką lub fantazyjnymi ciasteczkami.
Wielka księga ciast Siostry Anastazji to ponad 400 sprawdzonych przepisów na ciasta, torty i ciasteczka. Codzienne i wykwintne, łatwe w wykonaniu i wymagające wprawniejszej ręki. Wszystkie łączy jedno - doskonały smak!
Wielka księga ciast Siostry Anastazji to przepisy dla każdego, na każdy dzień roku i na każdą okazję. Warto je mieć pod ręką!
W książce znajdziesz przepisy na:
ciasta tradycyjne
ciasta fantazyjne, rolady
ciasta z owocami, alkoholem, na zimno
torty
ciastka, rogaliki, pączki
ciasteczka
Siostra Anastazja ma znakomite kulinarne pomysły na różne okazje :
Adwent, Boże Narodzenie, Wielki Post, Wielkanoc, a nawet... zaręczyny!Siostra Anastazja ma znakomite kulinarne pomysły na różne okazje –
Adwent, Boże Narodzenie, Wielki Post, Wielkanoc, a nawet... zaręczyny!
Cielęcina w kurkach, Pierożki ołpińskie, Kukutki makowe czy Jesienny sernik to tylko niektóre z doskonałych propozycji dla miłośników dobrego jedzenia.
Skorzystaj z nich, a przygotujesz wyśmienite przysmaki.
Z Siostrą Anastazją świętuj przez cały rok!
Największy bestseller Siostry Anastazji teraz w nowym wydaniu!
Wszystkie przepisy z kolorowymi ilustracjami!
Ciasta Siostry Anastazji nie wymagają rekomendacji. Marysieńka, Cappuccino czy Dziwak od lat królują w domach milionów Polaków. Skorzystaj ze sprawdzonych receptur Mistrzyni, a olśnisz domowników i gości. Każdy znajdzie coś dla siebie. Jedne ciasta są zwyczajne, inne luksusowe, łatwe do wykonania lub wymagające wprawnej ręki. Wszystkie smakują wyśmienicie i zawsze się udają.
Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości od lat gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów. W 2008 roku otrzymała Nagrodę Prezesa Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Domowe przetwory wracają do łask. Pozwalają zachować aromaty i smaki lata, wzbogacają codzienne menu i stają się wizytówką niejednej kuchni.
Autorka kulinarnych bestsellerów w swym najnowszym poradniku podpowiada jak sporządzić znakomite dżemy, konfitury, sałatki i inne smakołyki z owoców i warzyw. Bez konserwantów, smacznie, zdrowo i kolorowo. W książce znajdują się ponadto przepisy na wykwintne potrawy mięsne i rybne153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji
Spis treści
Przedmowa
Siostra Anastazja radzi:
PRZETWORY
PRZETWORY OWOCOWE
Soki
Agrest w syropie
Dżem agrestowy
Aronia z jabłkiem i gruszką
Konfitury z aronii
Sok z aronii
Dżem z dyni
Dynia marynowana
Dynia w syropie
Dżem brzoskwiniowy
Konfitury z brzoskwini
Dżem malinowy
Maliny w soku własnym
Gruszki marynowane
Gruszki w zalewie łagodnej
Konfitura z wiśni
Wiśnie w syropie
Konfitura z różv
Płatki róży ucierane
jabłka na szarlotkę
Jabłka papierówki
Jabłka tarte
Szara reneta
Dżem jabłkowo-malinowy
Dżem śliwkowo-migdałowy
Dżem śliwkowo-orzechowy
Śliwki z orzechami
Śliwki konserwowe
Powidła śliwkowe
Dżem truskawkowo-malinowy
Truskawki w syropie
Dżem z czarnej porzeczki
Dżem z czerwonej porzeczki
Pigwa w syropie
Konfitury z brusznicy
Konfitury z derenia
Konfitury z żurawiny
Dżem wieloowocowy
Konfitury z jeżyn
PRZETWORY WARZYWNE
Szczaw
Botwinka
Buraczki czerwone marynowane
Buraczki czerwone z chrzanem
Buraczki czerwone z cukinią
Buraczki czerwone z czosnkiem
Cebulka marynowana z marchewką
Czosnek marynowany
Szpinak z czosnkiem
Fasolka szparagowa
Groszek z marchewką
Groszek zielony
Kalafior marynowany
Kapusta kiszona solo
Kapusta kiszona z marchewką
Sałatka z białej kapusty i zielonych pomidorów
Sałatka z białej kapusty
Sałatka z kapustą
Sałatka z cukinii kolorowa
Sałatka z cukinii z marchewką
Sałatka z cukinii i zielonych pomidorów
Sałatka z cukinii z papryką
Sałatka z cukinii
Koreczki ogórkowe z kolendra
Koreczki ogórkowe z nacią selera
Mizeria ogórkowa
Ogórki kiszone
Ogórki konserwowe łagodne
Ogórki konserwowe ostre
Ogórki konserwowe z curry
Sałatka z ogórków
Przecier ogórkowy
Pikle z ogórków
Sałatka z patisonami
Patisony marynowane
Papryka marynowana
Papryka w keczupie
Pasta paprykowa
Papryka w sosie
Sałatka paprykowa z pieczarkami
Sałatka paprykowa
Sałatka paprykowa z pomidorami
Pomidory marynowane
Pomidory w przecierze
Przecier pomidorowy
Sałatka pomidorowa
Sos pomidorowo-jarzynowy
Sos pomidorowy
Sałatka pieczarkowa
Sałatka warzywna
Jarzynka sałatkowa
Leczo
Korniszony ze śliwek węgierek
PRZETWORY Z GRZYBÓW
Podgrzybki marynowane z marchewką
Borowiki marynowane
Grzyby solone
Kurki w marynacie
Maślaki marynowane
Opieńki marynowane
Opieńki z cebulą
Pieczarki konserwowe
DANIA
POTRAWY Z DROBIU
Indyk w cebuli
Potrawka z indyka
Rolada z indyka z morelami i śliwkami
Rolada z indyka z serem feta i suszonymi pomidorami
Roladki z indyka z serem pleśniowym
Filet z indyka z szynką
Kaczka nadziewana wątróbką
Filet z kurczaka z kapustą
Filet z kurczaka faszerowany kurkami
Kotleciki z kurczaka mielonego
Kurczak nadziewany cytryną
Kurczak w krakersach
Kurczak z kokosem
Kurczak z orzeszkami
Kurczakowa fantazja
Kurczakowe kule nadziewane serem i boczkiem
Rolada drobiowa
Roladki drobiowe z brokułami
Udka pieczone
POTRAWY Z MIĘSA
Bitki wołowe panierowane
Bitki wolowe
Golonka gotowane
Karczek pieczony w całości
Karczek w sosie sojowym
Karczek z ananasem
Królik duszony z warzywami
Królik pieczony
Królik w potrawce
Królik w śmietanie
Paluszki mięsne w sosie warzywnym
Pasztet z grzybami
Pasztet ze śliwkami
Pieczeń wieprzowa z marchewką
Pulpety zapiekane w sosie koperkowym
Rolada z boczku nadziewana kurczakiem
Rolada z karczku faszerowana kapustą
Rolada z karczku faszerowana szpinakiem
Rolada z karczku i mięsa drobiowego
Rolady z płatów wołowych
Sakiewki schabowe
Schab faszerowany w galarecie
Serduszka w sosie koperkowym
Wieprzowina z serem
POTRAWY Z RYB
Łosoś zapiekany w żółtym serze
Karp w galarecie
Szczupak w galarecie
Szczupak gotowany
Szczupak smażony
Śledzie z cebulką
Śledzie w sosie mlecznym
Ryba po królewsku
Alfabetyczny spis przetworów i dań
123 sałatki i surówki to poradnik dla każdego. Starannie dobrane receptury i bezcenne rady, umożliwią początkującym podjęcie pierwszej kulinarnej próby, a bardziej doświadczeni, przekonają się, że sztuka gotowania może być jeszcze bardziej wyszukana. Obok przepisów na wykwintne sałatki na specjalne okazje,
Autorka podpowiada sposoby na urozmaicenie surówek, które są elementem codziennego menu. Gorąco polecamy wszystkim smakoszom. Na zdrowie!"
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?