W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
* Książka przygotowana została dla wszystkich, którzy chcą twórczo spędzać czas w kuchni, w szczególności dla wszystkich dzieci, które marzą o rozwijaniu swoich kulinarnych talentów.
* Opisujemy podstawowe zasady bezpieczeństwa obowiązujące w kuchni, zwracamy małym adeptom sztuki kulinarnej uwagę, że nie wystarczy ugotować, warto też postarać się aby danie zostało odpowiednio podane. Przedstawiamy sposoby na to by proste potrawy stały się małymi dziełami sztuki, które sprawią mnóstwo radości wszystkim domownikom tak przy przygotowywaniu jak i spożywaniu. Dobra kuchnia jest tworzona przez pokolenia ludzi kochających kuchenne wyzwania i ceniących dobry smak. Skorzystaj z notatnika, który znajduje się w drugiej części książki i zanotuj najlepsze przepisy swoich znajomych i rodziny. Zanotuj w niej też swój każdy gastronomiczny eksperyment. Może kiedyś i Ty będziesz wielkim szefem kuchni.
* Mała akademia sztuki kulinarnej to książka pełna przepisów, kolorowych ilustracji i zdjęć, wzbogacona o wiele stron na właśne przepisy, tzw "przepiśnik"
* Książka przygotowana została dla wszystkich, którzy chcą twórczo spędzać czas w kuchni, w szczególności dla wszystkich dzieci, które marzą o rozwijaniu swoich kulinarnych talentów.
* Opisujemy podstawowe zasady bezpieczeństwa obowiązujące w kuchni, zwracamy małym adeptom sztuki kulinarnej uwagę, że nie wystarczy ugotować, warto też postarać się aby danie zostało odpowiednio podane. Przedstawiamy sposoby na to by proste potrawy stały się małymi dziełami sztuki, które sprawią mnóstwo radości wszystkim domownikom tak przy przygotowywaniu jak i spożywaniu. Dobra kuchnia jest tworzona przez pokolenia ludzi kochających kuchenne wyzwania i ceniących dobry smak. Skorzystaj z notatnika, który znajduje się w drugiej części książki i zanotuj najlepsze przepisy swoich znajomych i rodziny. Zanotuj w niej też swój każdy gastronomiczny eksperyment. Może kiedyś i Ty będziesz wielkim szefem kuchni.
* Mała akademia sztuki kulinarnej to książka pełna przepisów, kolorowych ilustracji i zdjęć, wzbogacona o wiele stron na właśne przepisy, tzw "przepiśnik"
* Książka przygotowana została dla wszystkich, którzy chcą twórczo spędzać czas w kuchni, w szczególności dla wszystkich dzieci, które marzą o rozwijaniu swoich kulinarnych talentów.
* Opisujemy podstawowe zasady bezpieczeństwa obowiązujące w kuchni, zwracamy małym adeptom sztuki kulinarnej uwagę, że nie wystarczy ugotować, warto też postarać się aby danie zostało odpowiednio podane. Przedstawiamy sposoby na to by proste potrawy stały się małymi dziełami sztuki, które sprawią mnóstwo radości wszystkim domownikom tak przy przygotowywaniu jak i spożywaniu. Dobra kuchnia jest tworzona przez pokolenia ludzi kochających kuchenne wyzwania i ceniących dobry smak. Skorzystaj z notatnika, który znajduje się w drugiej części książki i zanotuj najlepsze przepisy swoich znajomych i rodziny. Zanotuj w niej też swój każdy gastronomiczny eksperyment. Może kiedyś i Ty będziesz wielkim szefem kuchni.
* Mała akademia sztuki kulinarnej to książka pełna przepisów, kolorowych ilustracji i zdjęć, wzbogacona o wiele stron na właśne przepisy, tzw "przepiśnik"
Regularne spożywanie świeżego soku z agrestu przyczynia się do zmniejszenia otyłości, zaś sok z aronii należy pić przy miażdżycy, nadciśnieniu i zaburzeniach systemu nerwowego. Jabłka myją zęby, a cebula jest jednym z najskuteczniejszych leków naturalnych, szczególnie polecanym dzieciom w przypadku wszelkich infekcji dróg oddechowych, gardła, migdałków i oskrzeli. "Soki na zdrowie" to kompendium wiedzy, ukazujące cenne właściwości owocowych i warzywnych soków na organizm człowieka oraz dostarczające rzetelnych informacji na temat, kiedy najskuteczniej je spożywać i w jakiej postaci. W książce zawarte są również przepisy na domowe przyrządzanie zdrowych i smacznych soków.
Przepisy na barszcze, botwinki, chłodniki, żurki, kremy i wiele innych. Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, zaproponowane ciekawe dania z jagnięciny, wieprzowiny, wołowiny i drobiu.
Kolejna książka kucharska, napisana przez siostrę Anastazję Pustelik, zakonnicę ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, pomoże nam przygotować dania, za które będziemy dziękować Bogu.
Domowe przetwory wracają do łask. Pozwalają zachować aromaty lata, wzbogacają codzienne menu i stają się wizytówką niejednej kuchni.Autorka kulinarnych bestsellerów podpowiada jak sporządzić znakomite dżemy, konfitury, marynaty, sałatki i inne specjały z owoców, warzyw i grzybów. Proponuje ponadto przepisy na fantazyjne, a proste w wykonaniu dania z drobiu, mięsa wołowego, wieprzowego i ryb.Z Siostrą Anastazją przyrządzisz wyłącznie smakołyki!Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości od lat gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów.W 2008 roku otrzymała Nagrodę Prezesa Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Ta seria jest dla ciebie – dla dowolnej płci hipstera, yuppie czy scuppie, dla metro- i drwaloseksualnych, a także dla wszystkich niezrzeszonych. Jeśli chcesz zabłysnąć w towarzystwie (a przynajmniej nie pozostać w cieniu) – ta seria jest dla ciebie. Nic nie wiesz o kuchni? Nie szkodzi. Nauczymy cię blefu w tej dziedzinie, pozwolimy kompetentnie konwersować. Uważaj jednak, to pułapka: po lekturze będziesz wiedzieć więcej w tej materii niż 99% ludzkości. Nigdy więcej nie pomylisz "sous chef" z "sous vide", pieczonej kaczki krzyżówki z reakcją Maillarda, umami z urumaki. Rozkoszuj się podziwem towarzystwa, śmiało rozprawiaj, jak to się stało, że tempura, vindaloo oraz ryba z frytkami przywędrowały z Portugalii. Bez trudu stawisz czoło napuszonym smakoszom z egzemplarzem "Larousse gastronomique" pod pachą.
Ta seria jest dla ciebie – dla dowolnej płci hipstera, yuppie czy scuppie, dla metro- i drwaloseksualnych, a także dla wszystkich niezrzeszonych. Jeśli chcesz zabłysnąć w towarzystwie (a przynajmniej nie pozostać w cieniu) – ta seria jest dla ciebie. Nic nie wiesz o winach? Nie szkodzi. Nauczymy cię blefu w tej dziedzinie, pozwolimy kompetentnie konwersować. Uważaj jednak, to pułapka: po lekturze będziesz wiedzieć więcej w tej materii niż 99% ludzkości. Nigdy więcej nie pomylisz rocznika z nauką o uprawie winorośli i produkcji wina, ulażu z enologią, sabrage z cépage. Rozkoszuj się podziwem towarzystwa, śmiało rozprawiaj o pochodzeniu wszystkiego, co masz w kieliszku (lub w ustach), i dumnie staw czoło szyderstwom sommelierów.
Puść wodze fantazji i daj się uwieść codziennym niecodziennym smakom... Torty i torciki na każdą okazję, czyli jak wyczarować truskawkową kulę lub ciasto w kształcie smoka Serniki i inne ciasta, czyli jak zadowolić kubki smakowe wybrednych smakoszy Bezy, ciasteczka, desery, pralinki, czyli jak przygotować pyszne codzienne małe co nieco Dawno, dawno temu, czyli w czasach, kiedy w każdym domu przynajmniej raz w tygodniu pojawiało się pachnące, świeże, domowe ciasto, zapewne mało kto z nas doceniał, o ile lepsze i zdrowsze jest ono od tego kupionego w cukierni. Dziś ten piękny zwyczaj powoli wraca do łask, a miłośnicy ciast, ciasteczek i deserów mogą liczyć na garść inspiracji. Prawdziwą kopalnią sprawdzonych, gotowych przepisów jest książka Joanny Niedobeckiej, prawdziwej kulinarnej czarodziejki, założycielki bardzo popularnego bloga Domowe-Wypieki.pl. Co więcej, mogą do niej sięgnąć także osoby na diecie bezglutenowej, gdyż wszystkie proponowane tu pyszności można przygotować w dwóch wersjach. Znajdziesz tu przepisy na wszelkie słodkości, całoroczne i sezonowe: torty malinowe, karmelowe i czekoladowe, w kształcie pociągu czy ula, serniki orzechowe, kajmakowe i dyniowe, ciasta straciatella, makowce i szarlotki, florentynki, muffinki i ptysie, bezy i zapiekany deser lodowy. A jeśli jesteś wielbicielem pralinek, koniecznie przestudiuj ostatni rozdział. Piecz, smakuj i rozpływaj się z zachwytu. Napełnij dom aromatem świeżego ciasta!
Polska kuchnia regionalna to rodzaj poradnika, w którym znalazły się przepisy na potrawy
i przysmaki z wielu regionów Polski, takich jak Pomorze i Kaszuby, Wielkopolska i Kujawy, Śląsk, Pogórze (Podhale i Podkarpacie), Mazowsze i Kurpie, Warmia i Mazury, Małopolska, Podlasie.
Dzięki naszej książce Czytelnik może mieć całą kulinarną Polskę na własnym stole. Książka:
· zawiera niemal sto przepisów zainspirowanych tradycją kulinarną z regionów całej Polski – zupy, dania główne, desery, przysmaki;
· ukazuje specyfikę kulturową i kulinarną wybranych regionów naszego kraju – święta i imprezy związane z tradycją kulinarną danego obszaru;
· prezentuje efektowne zdjęcia potraw, przysmaków i z regionów;
· dostarcza różnorodnych inspiracji do stworzenia własnych dań i kosztowania swojskich potraw o niezliczonych smakach.
Warzywo. 100 sposobów na jarzynę – Dominika Wójciak
„Warzywo. 100 sposobów na jarzynę” to już druga książka autorstwa zwyciężczyni MasterChefa Dominiki Wójciak.
Dominika Wójciak
Wygrała III edycję popularnego programu telewizyjnego MasterChef, w którym rywalizują ze sobą kucharze-amatorzy. Prowadzi blog „Kulinarne bezdroża”, gdzie opisuje swoje doświadczenia kulinarne.
100 pomysłów na warzywo
Z książki Dominiki Wójciak „Warzywo” możemy korzystać na 2 sposoby. Pierwszy, klasyczny podział, polega na wyodrębnieniu potraw wedle ich przeznaczenia (obiady, kolacje, kanapki, desery), drugi dzieli książkę według głównego warzywnego składnika (np. fasola, kapusta, ziemniak, kalafior, cukinia). Dzięki temu możemy szybko znaleźć inspirację na danie z posiadanego aktualnie składnika. Z tej książki na pewno zadowolone będą osoby gotujące z rytmem natury, ponieważ Dominika wykorzystuje w swoich recepturach wiele warzyw sezonowych, zaznaczając przy tym, kiedy najlepiej je używać. Dominika Wójciak proponuje przepisy na dania z różnych zakątków świata, które można, wbrew pozorom, łatwo i szybko przygotować. Wielką zaletą książki są profesjonalnie przygotowanie fotografie potraw.
Fragment książki
Myśl o książce z przepisami warzywnymi kiełkowała we mnie już od dłuższego czasu. Chciałam zebrać najlepsze pomysły na dania z buraków, marchewki i ziemniaków, by sięgać po gotowe receptury, kiedy nadejdzie sezon na każde z warzyw. Zapisywałam w swoim archiwum dopieszczone przepisy na kluski leniwe mojej mamy, do których zawsze dodaję ziemniaków, albo na bliskowschodnie bureki wypełnione po brzegi ziemniaczano-serowym farszem do pierogów ruskich, także autorstwa mojej mamy. Notowałam każde nowe zaskakująco smaczne połączenia buraków z owocami, by wracać do nich, kiedy już znudzą mi się kolejne eksperymenty. W ten sposób znalazłam swój ulubiony poranny krem buraczany z owocami leśnymi oraz prostą sałatkę z buraków i jeżyn
Ta książka dotyczy najtańszego, najbezpieczniejszego i prawdopodobnie najskuteczniejszego leku na świecie. Zmieni ona Twój sposób myślenia o sodzie i podejście do medycyny. Dzięki setkom możliwych jej zastosowań Twoje życie stanie się łatwiejsze. Możesz ją znać też pod nazwami wodorowęglan sodu, soda oczyszczona, soda do pieczenia czy bikarbonat. Jest dziś lekarstwem o światowej renomie, stosowanym codziennie na szpitalnych oddziałach ratunkowych.
Autor, lekarz, opisuje lecznicze działanie tego środka, które do tej pory owiane było tajemnicą. Teraz nadszedł czas na zmianę! Soda jest środkiem, który reguluje podstawowe mechanizmy fizjologiczne naszego organizmu. Rozszerza naczynia krwionośne, zwiększa płynność i przepływ krwi. Działa przeciwzapalnie, pomaga w oczyszczaniu ciała i neutralizacji toksycznych substancji. Odkwasza organizm co ma ogromne znaczenie w odzyskaniu równowagi pH. Hamuje rozwój nowotworów tworząc alkaliczne środowisko, w którym przechodzą one w stan uśpienia, a przy pH powyżej 8 są eliminowane z organizmu. Pełni również funkcję silnego środka przeciwgrzybicznego oraz blokuje rozwój bakterii i wirusów. Jej skuteczność potwierdzono również w leczeniu łuszczycy, astmy i nadciśnienia.
Wodorowęglan sodu jest substancją bezpieczną, ponieważ ciało nie tylko go potrzebuje, ale też wytwarza w żołądku, trzustce i nerkach. Może być aplikowany doustnie, przez skórę, dożylnie, w lewatywach, inhalacjach i kąpielach.
Uniwersalny środek na wiele dolegliwości, który zawsze masz pod ręką.
Skąd czerpać wiedzę na temat właściwości i zastosowania ziół? Pomoże Ci w tym ten doskonały przewodnik ilustrujący leczniczą moc roślin. Praktyczna wiedza autorki pozwoli wykorzystać nieznane Ci dotąd właściwości popularnych ziół i przypraw w celu zapobiegania i leczenia chorób wywoływanych sytuacjami stresogennymi, jak również wzmocnienia Twoich sił witalnych.
Święta Bożego Narodzenia tylko z Siostrą Anastazją! Siostra Anastazja do dziś pamięta smaki wigilijnej wieczerzy z rodzinnego domu na Kresach. Od lat przygotowuje świąteczne przysmaki dla krakowskich jezuitów - wszystko według sprawdzonych, tradycyjnych receptur z różnych regionów Polski. Barszcz z uszkami, karp w galarecie, pierogi z kapustą i grzybami, kukutki makowe, śledzie, makowiec, kompot z suszonych owoców - kto potrafiłby przygotować nasze zwyczajowe polskie potrawy lepiej od Siostry Anastazji? Zaufaj Siostrze Anastazji ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości Prawie 3 000 000 sprzedanych książek!
Na mazowieckich dworach królowała kuchnia staropolska – dziczyzna, ryby, drób, z owocami, orzechami, grzybami, delikatne pierożki ze szlachetnym nadzieniem. Do ulubionych potraw mazowieckiej wsi należą: rejbak, czyli babka ziemniaczana, zupa grzybowa, bigos z jabłkami, pyzy, ciasteczka z miodem – fafernuchy, mazurki. W warszawskich barach i gospodach można było zjeść m.in. sławne flaki po warszawsku, a przedtem wypić kieliszek wódki, zakąszając galaretą z nóżek. W kawiarniach jadano wuzetki, pączki z różaną konfiturą, a na straganie można było dostać rarytas, zwany pańską skórką, którego receptura jest pilnie strzeżona do dziś…
Chociaż na góralskich stołach pojawiały się wciąż te same produkty: ziemniaki, kapusta, słonina, kasze, to jednak pomysłowe gospodynie potrafiły z nich wyczarować rozmaite kluski, podawane ze smalcem, boczkiem, kapustą, grzybami, ale także z miodem, makiem, owocami. Ciasta – pierniki, drożdżowe kołacze, bufty, bombolki – jadano głównie z okazji świąt. Do ulubionych góralskich „deserów” należą śliwowica i nalewki z ziół i owoców. Góralskie kiełbasy słyną z ostrego przyprawiania i wyrazistego smaku. I cała ta kuchnia jest taka – wyrazista, wcale nie jednostajna. Kojarzy się też ze znanymi w całej Europie owczymi serami: oscypek, gołka, bryndza, bundz...
Prosto i skromnie, solidnie i tłusto. Kuchnia śląska nie lubi nadmiaru finezji. Jest za to pożywna, zawsze musiała bowiem odpowiadać na potrzeby ciężko pracujących ludzi. Codzienne, skromniejsze posiłki to śledzie w rozmaitej postaci – od sałatek po kotlety. Mięsne rolady i zrazy z rozmaitymi farszami, sztufady, sztuki mięsa pieczone i duszone zdobiły świąteczne stoły, gdzie nie brakowało zup i deserów. Słynne kluski śląskie, karminadle, żury, kiełbasy serwowane na gorąco, gęste zupy – eintopfy i pyszne kołocze, to dania, których nie skosztujecie w innych regionach Polski.
Gdy w 2005 roku decydowałam się na wydanie mojej pierwszej książki kulinarnej nie miałam cienia wątpliwości, że publikacja w całości musi być o deserach. Pisałam wówczas, iż nie wyobrażam sobie życia bez słodyczy, od łakoci jestem wręcz uzależniona i, co więcej, jestem z tego dumna.
W ten sposób na rynek księgarski trafił „Słodki świat Ewy Wachowicz”, czyli zbiór sprawdzonych receptur na słodkości. A raczej na przeróżne ciasta, bowiem przepisów właśnie na nie jest w tej pozycji najwięcej.
Mimo upływu dekady książka nadal cieszy się dużą popularnością. A i ja często zaglądam do „Słodkiego…”, by odświeżyć sobie pamięć i przygotować małe co nieco.
W ciągu czasu, który minął od pierwszego wydania, przez moje ręce – i to dosłownie – przewinęły się setki kolejnych receptur. Większość z nich prezentowałam na szklanym ekranie w serii programów kulinarnych „Ewa gotuje”. Część, w tym na różnego rodzaju łakocie, znalazła się w następnych książkach.
Po dziesięciu latach od pierwszego wydania „Słodkiego świata…” postanowiłam napisać drugą książkę z przepisami tylko i wyłącznie na desery.
Choć format publikacji jest znacznie większy, to zdecydowałam się na dużo krótszy tytuł – po prostu „Ciasta”. Całość podzieliłam na pięć rozdziałów. Słodką opowieść zaczęłam klasycznie – od przepisów tradycyjnych. Później są receptury świąteczne oraz przeznaczone na szczególne okazje. Jako następne umieściłam ciasta sezonowe, pełne owoców, które najsmaczniejsze są właśnie w sezonie. Książkę zamyka natomiast rozdział nieco zaskakujący, bowiem słodkości przygotowane wedle zawartych w nim receptur wychodzą po prostu… inaczej.
Życzę smacznego!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?