Każdy, kto choć trochę interesuje się stanem swojego zdrowia, nie może pominąć problemu, jakim jest dieta zbyt obfita w tłuszcz. Jego wysoki poziom powoduje otyłość i, co z tym idzie, chorobę wieńcową, cukrzycę a nawet raka.
Poradnik kulinarny „Kuchnia niskotłuszczowa” to:
- ponad 100 wspaniałych przepisów,
- krótkie wstępy z przydatnymi wskazówkami,
- proste opisy gwarantujące doskonały rezultat,
- inspirujące zdjęcia pobudzające apetyt.
Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata w tłuszcze dieta - powodują osłabienie naszej naturalnej odporności. Autorka podaje podstawowe zasady przygotowywania racjonalnych posiłków, uwzględniając potrzeby osób, które zmagają się z chorobami nowotworowymi. Główną część książki stanowią przepisy na potrawy, które wspomagają układ odpornościowy.
Sernik, po którym schudniesz i dietetyczny schabowy! Czy to możliwe? Ależ tak! Autorki książki "Rewolucja na talerzu" oraz programu kulinarnego pod tym samym tytułem nadawanego na antenie TVN Style, dowodzą że można jeść smacznie i bez ograniczeń, a jednocześnie dbać o linię i zdrowie. Różnice są niewielkie, dania smakowite, a efekty piorunujące, bo stosując się do ich porad można prawie o połowę zmniejszyć kaloryczność drugiego dania ze swojskim schabowym i ziemniakami.
Ta książka to zbiór niskokalorycznych wersji przepisów na ulubione dania, ważnych rad i bezcennych informacji, dotyczących nie tylko gotowania, ale także odpowiedniego dobierania i łączenia produktów oraz szczegółowy przewodnik dietetyczny po warzywach, owocach, mięsach i przetworach mącznych. Przeprowadź "rewolucję na talerzu"! Jedz, smakuj i chudnij!
Agata Ziemnicka - dietetyk (Uniwersytet Medyczny w Warszawie) i psycholog klinicznym (Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej w Warszawie). Zajmuje się w zdrowym odchudzaniem i edukacją żywieniową, czyli tym jak zadbać o siebie przez jedzenie i zdrowy tryb życia. Specjalizuje się w psychodiabetologii i psychokardiologii. Prowadzi kompleksowe szkolenia z zakresu żywienia oraz uczy, jak pracować z osobami otyłymi i z nadwagą.
Olga Kwiecińska-Kaplińska – dziennikarka, kucharka z zamiłowania.
Wszyscy spotykamy osoby, które mają bądź miały w przeszłości zdiagnozowanego raka. Choć medycyna wciąż prze naprzód i z każdym dniem powstają coraz skuteczniejsze metody leczenia tej poważnej choroby, to w dalszym ciągu nie udaje się wykluczyć nieprzyjemnych, szkodliwych, a nawet bardzo niebezpiecznych następstw stosowanych kuracji. Odżywianie w terapii antynowotworowej.
Wszyscy spotykamy osoby, które mają bądź miały w przeszłości zdiagnozowanego raka. Choć medycyna wciąż prze naprzód i z każdym dniem powstają coraz skuteczniejsze metody leczenia tej poważnej choroby, to w dalszym ciągu nie udaje się wykluczyć nieprzyjemnych, szkodliwych, a nawet bardzo niebezpiecznych następstw stosowanych kuracji. W tej przełomowej książce znany i ceniony profesor neurochirurgii proponuje szereg w pełni naturalnych sposobów na zminimalizowanie efektów ubocznych terapii antynowotworowych.
Dzięki sprawdzonym podczas badań klinicznych metodom każdy pacjent walczący z rakiem będzie mógł zmniejszyć negatywne skutki chemioterapii i radioterapii. Zaproponowane przez profesora Blaylocka techniki zwiększają również skuteczność wyżej wymienionych metod. Układ immunologiczny chorego, podobnie jak i cały pacjent, zamiast stopniowo słabnąć, uzyskuje dodatkowe siły.
Klucz do tak wspaniałych rezultatów leży w odżywianiu. Odpowiednie ilości zdrowych produktów, witamin i minerałów, a także właściwie dobranych suplementów żywieniowych znacząco zwiększają szanse pacjenta na pełne wyzdrowienie. Autor, opierając się na swoim wieloletnim doświadczeniu, doradza także, w jaki sposób przezwyciężyć trudności takie, jak uczucie zmęczenia, wypadanie włosów i chudnięcie, problemy z trawieniem i inne osłabiające organizm i psychikę skutki uboczne.
Dzięki temu bezcennemu przewodnikowy każdy pacjent chory na raka może bardziej zaangażować się we własne leczenie i uświadomić sobie wpływ stosowanych metod na jego organizm.
Zmniejsz ryzyko, zwiększ szanse.
Fragment książki: Naturalne strategie w walce z rakiem– przemowa
Niniejsza książka to efekt ponad dwudziestoletniego prowadzenia
badań nad substancjami odżywczymi, mającymi na celu poprawę
konwencjonalnej terapii osób chorujących na nowotwory oraz
terapii polegającej tylko na odpowiednim zastosowaniu składników
pokarmowych. Leczeniem chorób nowotworowych zainteresowałem
się jeszcze na studiach medycznych. Wówczas zgłębiłem jedną
z bardziej innowacyjnych metod leczenia, bazującą na wykorzystaniu
układu immunologicznego człowieka. To właśnie wtedy przekonałem
się, jak istotne w przypadku ludzkiej odporności jest właściwe
odżywianie się.
Tą drogą chcę dostarczyć pacjentom cierpiącym na raka i ich rodzinom
informacji dotyczących najnowszej żywieniowej metody. Pragnę
pokazać, jak wzmocnić układ immunologiczny i zwalczyć nowotwory.
Ponadto pokazuję, w jaki sposób za pomocą właściwego odżywiania
się można zapobiegać wielu powikłaniom wiążącym się z konwencjonalnymi
formami leczenia. Większość pacjentów chorujących na
nowotwory jest świadoma, iż powikłania typu mdłości, utrata apetytu
i zmęczenie mogą prowadzić do poważnej depresji i poczucia beznadziei.
W ostatnich badaniach podkreśla się, jak ważne jest samopoczucie
pacjenta w pokonywaniu choroby.
W rozdziale 1. prezentuję ogólny zarys odżywiania się i tego, w jaki
sposób przygotowywanie potraw może wywrzeć niebagatelny wpływ
na pokonanie raka. Omawiam ponadto istotę wyboru suplementów
diety wysokiej jakości – szczególnych substancji powodujących cofanie się choroby nowotworowej, które zawarte są w owocach i warzywach.
Zwracam także uwagę, jak substancje odżywcze współpracują
ze sobą, aby wzmocnić lub zmniejszyć te właściwości produktów
spożywczych i suplementów, które mają zdolność zwalczania choroby
nowotworowej.
W rozdziale 2. omawiam naszą dotychczasową wiedzę o tym, jak
następuje rozwój choroby nowotworowej i czym różnią się komórki
rakowe od tych zdrowych. Dzięki temu czytelnikowi łatwiej będzie
zrozumieć ważną rolę, jaką odgrywają składniki pokarmowe w zwalczaniu,
a nawet eliminowaniu raka. Wielu ludzi uważa tę ideę za
nadto uproszczoną. W rozdziale 2. pokazuję, jak skomplikowany
jest proces rozwoju raka i w jaki sposób odżywianie się – poprzez
zwalczanie niewłaściwej biochemii komórek rakowych – często
może zatrzymać proces rozwoju choroby nowotworowej.
W rozdziałach 3. i 4. dokonuję przeglądu dwóch głównych konwencjonalnych
sposobów leczenia raka – chemioterapii i radioterapii.
Omawiam także ich dobre oraz złe strony i udzielam wskazówek
dotyczących zmniejszania efektów ubocznych i jednoczesnego
zwiększania skuteczności terapii. W przypadku powikłań podaję
specjalne zalecenia.
W przypadku każdej osoby chorującej na raka niemałe znaczenie
odgrywa kwestia odżywiania się i jego potencjalnego wpływu na
konwencjonalne formy terapii. Wielu onkologów ostrzega swoich
pacjentów przed zażywaniem antyoksydantów w postaci niektórych
witamin. Nie wiadomo jednak, dlaczego lekarze boją się, iż wspomniane
witaminy zakłócą przebieg leczenia. Ta obawa bazuje na idei
mówiącej, że zarówno podczas chemioterapii, jak i radioterapii –
poprzez generowanie ogromnych ilości destrukcyjnie działających
wolnych rodników – zabijane są komórki rakowe. W rozdziale 5.
pokażę, że takie myślenie jest błędne. Okaże się, że sytuacja wygląda
zupełnie inaczej: leczenie za pomocą właściwego odżywiania się
naprawdę poprawia skuteczność konwencjonalnych form leczenia.
Pozostałe trzy rozdziały dotyczą szczegółów odżywiania się i jego
wpływu na leczenie. Omawiam tam oddziaływanie określonych rodzajów
tłuszczów i białek na rozwój raka. Podkreślam także, jak
wiele tego typu produktów zalecają onkologowie i dietetycy specjalizujący
się w leczeniu chorób nowotworowych.
W rozdziale 6. wyjaśniam dokładnie, w jaki sposób konkretne substancje odżywcze blokują rozwój nowotworów i mogą zahamować działanie genów
odpowiedzialnych za rozprzestrzenianie się raka.
Szczególną rolę układu immunologicznego w zwalczaniu raka po
raz pierwszy dostrzeżono ponad czterdzieści lat temu. Ostatnie badania
nie tylko potwierdziły wcześniejsze obserwacje, ale odpowiednio
dostosowały leczenie, dzięki czemu jest ono obecnie skuteczniejsze.
Dowiedzieliśmy się ponadto, że sposób odżywiania odgrywa
główną rolę w funkcjonowaniu układu immunologicznego, zwłaszcza
tej jego części, która odpowiada za zwalczanie nowotworów.
Prawdę powiedziawszy, niedobór nawet jednej substancji odżywczej
może spowodować poważne zaburzenie w funkcjonowaniu układu
immunologicznego.
W rozdziale 7. omawiam niektóre sposoby
wzmocnienia funkcji układu immunologicznego dotyczącej zwalczania
nowotworów.
Na koniec, w rozdziale 8., podsumowuję wszystkie informacje.
Omawiam również, w jaki sposób spożywanie powszechnie występujących
dodatków może przeszkodzić w skutecznym leczeniu,
np. fluorek może przyczynić się do rozwoju guza w 25 procentach,
a mimo to niewielu onkologów ostrzega swoich pacjentów przed tą
substancją. Rtęć, glutaminian sodu (MSG), aspartam i inne substancje
toksyczne również mogą zwiększyć zachorowalność na choroby
nowotworowe, negatywnie wpływać na terapię i prowadzić do pogłębienia
się choroby.
Na końcu książki znajduje się lista zalecanych suplementów wysokiej
jakości.
Chociaż starałem się umieścić tu jak najwięcej informacji potrzebnych
chorym na raka, musiałem ograniczyć zakres niektórych tematów
ze względu na objętość tej pozycji. Jednak czytelnicy wyniosą
z lektury istotne wiadomości niezbędne do zmaksymalizowania skuteczności
terapii, zmniejszenia powikłań wiążących się z konwencjonalnymi
formami terapii i zapobieżenia im, a także do osiągnięcia sukcesu
w walce z chorobą. Większość pacjentów, którzy zastosują się do
moich zaleceń, poczuje się lepiej i nabierze więcej energii.
Naturalne strategie w walce z rakiem Spis Treści
Przedmowa
Podziękowania
Wstęp
1. Zwalczanie chorób nowotworowych za pomocą właściwego odżywiania się
2. Proces rozwijania się choroby nowotworowej
3. Chemioterapia: trucizna na raka (i na pacjenta)
4. Radioterapia, czyli spalanie nowotworów
5. Odżywianie się a choroby nowotworowe: fakty i mity
6. Odżywianie się a leczenie chorób nowotworowych
7. Odżywianie się, choroby nowotworowe a odporność
8. Zwalczanie specyficznych problemów związanych z terapią osób chorych na nowotwory
Przypisy
Zalecana lektura
O Autorze
Najnowsze badania naukowe dowodzą, że spożywanie odpowiednich ilości kwasów tłuszczowych ma znaczenie dla zdrowia, a ich brak w diecie prowadzi do przyrostu wagi. Dieta Omega przywraca równowagę tych tłuszczów.
Dieta śródziemnomorska jest tradycyjnym sposobem żywienia ludzi żyjących w basenie Morza Śródziemnego. Cechują ją szczególne właściwości zdrowotne, które powodują, że choroby układu sercowo - naczyniowego powstające na tle miażdżycy są w krajach Europy Południowej znacznie rzadsze niż na północy. Zasady żywienia opisane w tej książce i przykładowe przepisy na przygotowanie całodziennych posiłków zostały opracowane z uwzględnieniem ewentualnych potrzeb racjonalnego odchudzania, w celu obniżenia stężenia triglicerydów i podniesienia stężenia dobrego cholesterolu w surowicy. Mamy nadzieję, że ta książka przysłuży się upowszechnieniu profilaktyki kardiologicznej w Polsce. Autorzy
Autorzy podręcznika podjęli dyskusję nad recepturą oferowanych preparatów, przedstawiając monografię surowców roślinnych użytych w ich produkcji, skupiając się na związkach biologicznie aktywnych, wchodzących w skład afrodyzjaków, w oparciu o dostępne źródła polskie i niemieckie.
Ze Wstępu
Dobrze to znasz: w ciągu dnia trzymasz się w ryzach, by nie przytyć, ale w czasie weekendu ulegasz kulinarnym pokusom i jesz ponad miarę. Gdy raz wpadniesz w te weekendową pułapkę, nawet się nie obejrzysz, jak stopniowo zaczniesz przybierać na wadze. Ale jest na to sposób! Wystarczy tylko przez jeden dzień w tygodniu ściśle przestrzegać diety by zapobiec tzw. Efektowi jo-jo. Książka zawiera 10 urozmaiconych diet poniedziałkowych. Zasada jest prosta: przez sześć dni tygodnia można jeść to, co się lubi, a w weekend nawet trochę ?zgrzeszyć?, za to siódmego dnia, w poniedziałek, należy przeprowadzić kurację, która przywróci wszystko do równowagi.
Ciesz się wolnością! W diecie modułowej codziennie możesz wybierać, co i kiedy chcesz zjeść – posiłki muszą jedynie składać się z odpowiednich elementów. Bez sztywnych planów, bez konieczności rezygnowania z określonych produktów – dlatego właśnie nasza dieta jest tak prosta i skuteczna. Dzięki wstępowi poznasz najważniejsze zasady diety modułowej, a dwa przykładowe zestawienia posiłków na cały tydzień ułatwia ci jej rozpoczęcie. Potem możesz wybierać spośród ponad 70 przepisów uwzględniających każdy smak.
Doktor Jadwiga Górnicka, znana polska lekarka naturalistka, autorka bestsellerów APTEKA NATURY i NA ZDROWIE, przygląda się skrupulatnie panom i ich zdrowiu. Autorka koncentruje się na męskich problemach. Analizuje ich przyczyny, podaje sprawdzone metody leczenia, ale przede wszystkim zapobiegania.
Doskonała propozycja dla każdego mężczyzny, który chce o siebie zadbać!
Dzięki poradom dr Górnickiej dowiesz się:
- co i jak jeść, by być zdrowym i szczupłym
- jak pozbyć się brzuszka i zachować prężną sylwetkę do późnego wieku
- jak poradzić sobie z andropauzą
- co to jest białko serwatkowe i do czego służy
- jak często i jakim poddawać się badaniom ? korzystaj z tabeli badań profilaktycznych, opracowanej przez Autorkę
- jak przygotować domowe nalewki lecznicze
- specjalne ćwiczenia dla panów mających problemy z prostatą!
NAJSKUTECZNIEJSZA RECEPTA, BY KAŻDY MĘŻCZYZNA CZUŁ SIĘ ZDROWY I ZADOWOLONY!
Nadaliśmy tej publikacji nieco przewrotny podtytuł ? ?Rady dla niego, przewodnik dla niej?, ponieważ to głównie panie troszczą się o zdrowie swoich mężczyzn ? ojców, mężów, braci, synów i wnuków. Mamy nadzieję, że książka ta będzie stanowić dla nich przewodnik po świecie męskiego zdrowia.
O napisaniu niniejszej książki po raz pierwszy pomyślałam w roku 1991. Pracowałam wtedy w szpitalu psychiatrycznym dla kobiet, w którym przebywały głównie ofiary molestowania seksualnego. Prawie każda pacjentka musiała radzić sobie z poważnymi problemami emocjonalnymi: stresem, rozpaczą, depresją, gniewem i niezadowoleniem z pracy, małżeństwa czy życia. Wszystkie kobiety pytały mnie: „Czy moje życie już zawsze będzie tak wyglądać?". Bardzo często jedzenie było dla nich pocieszeniem, zapewniało im psychiczne bezpieczeństwo lub też pełniło rolę kary, którą kobiety same na siebie nakładały. Wiele z nich było przekonanych, że jeśli zgubią choć kilka kilogramów, ból minie. Okazało się jednak, że gdy pozbyły się bólu, problem nadwagi także odszedł w niepamięć. Na początku mojej pracy w roli psychoterapeutki zajmującej się zaburzeniami odżywiania dość naiwnie postrzegałam kwestię patologicznych rodzin. Nigdy w życiu nie byłam molestowana, czego nie mogłam powiedzieć o moich pacjentkach! Kobiety opisywały mi najróżniejsze stosowane wobec nich formy przemocy, takie jak zaniedbania emocjonalne, ataki werbalne, molestowanie, kazirodztwo, gwałt czy wymuszona przynależność do sekt. Po roku pracy miałam za sobą spotkania z setkami kobiet, które cierpiały z powodu nadwagi.
Dzięki mojej pomocy pacjentkom zawsze udawało się zredukować wagę. W rezultacie kobiety zaczęły przychodzić do mnie właśnie w tej sprawie. Każda z nich miała doświadczenie z wieloma rodzajami tradycyjnych diet, ale zawsze kończyło się to dla nich powrotem do nadwagi. Wychowałam się w niezwykle inteligentnej i metafizycznie ukierunkowanej rodzinie. Mój ojciec jest pisarzem, a matka była członkiem Stowarzyszenia Chrześcijańskiej Nauki i doradcą w organizacji Weight Watchers. Nic dziwnego, że dorastając, przejmowałam cechy obojga rodziców. W pracy terapeutki bardzo często wykorzystuję umiejętności, których nauczyli mnie rodzice: wizualizacje, afirmacje, wyobraźnię, medytację, zdrowe nawyki żywieniowe oraz ćwiczenia fizyczne. W wieku dwudziestu lat z powodzeniem wykorzystałam zdobytą w ten sposób wiedzę, by całkowicie odmienić własny los i zmienić pełną nieszczęść egzystencję w życie jak ze snu (więcej o mnie przeczytacie w dalszej części książki).
W latach osiemdziesiątych zastanawiałam się, dlaczego kobiety jedzą więcej, niż należy, zamiast skupiać się na tym, co powinny jeść. W ówczesnych czasach było to dość kontrowersyjne podejście, ale dziś nikogo już nie dziwi. Moja druga książka The Yo-Yo Syndrome Diet (później wydana jako The Yo-Yo Diet Syndrome) powstała w oparciu o przeprowadzone przeze mnie badania nad zależnościami między emocjami a zaburzeniami odżywiania.
W książce, którą masz w rękach, opisałam techniki, które wykorzystałam w pracy z ofiarami molestowania, zmagającymi się z problemem objadania się. Zawiera ona nie tylko informacje, ale także konkretne porady.
Większa część mojej pracy poświęcona jest problemom kobiet, a niniejsza publikacja dobrze to odzwierciedla. Uzdrawianie duszy i ciała. Schudnij z Doreen to pozycja dla kobiet, które objadają się w wyniku stresu, depresji, lęków, problemów w związkach z partnerami oraz trudności w życiu zawodowym. Mimo to pomoc znajdą tu również mężczyźni cierpiący z powodu podobnych problemów, gdyż nadwaga wywołana cierpieniem nie dotyczy tylko jednej płci. Większość osób zwracających się do mnie o pomoc to jednak kobiety, dlatego też w książce postanowiłam używać zaimków „ona" i „jej", zamiast pisać „on lub ona" albo „jego lub jej". Gdy zaczęłam mówić i pisać o korelacji między byciem molestowanym w dzieciństwie a objadaniem się, pomysł ten spotkał się z chłodnym przyjęciem. Obecnie teza ta nie wydaje się już tak nieprawdopodobna, ale niektórzy terapeuci korzystają ze zbyt radykalnych metod. Wydaje się, iż w ierzą, że każda osoba z zaburzeniami odżywiania była w dzieciństwie molestowana seksualnie, nawet jeśli sam zainteresowany nie pamięta takich przypadków.
Nie każda objadająca się osoba była w dzieciństwie molestowana! Ból, który objawia się dodatkowymi kilogramami, może mieć wiele źródeł. Opis niektórych z nich znajdziecie w dalszych częściach niniejszej książki.
Są jednak osoby, które próbując radzić sobie z traumatycznymi przeżyciami, wypierają je z pamięci. Obawiam się, że zainteresowanie mediów tematami „fałszywych wspomnień" i wysyp terapeutów stawiających diagnozy zbyt pochopnie wpływa negatywnie na decyzje osób, które naprawdę potrzebują pomocy.
Jak zwykle jedynym właściwym podejściem do problemu jest dokładne zbadanie jego objawów i źródeł. Gdy zdefiniujemy źródło bólu, należy się go pozbyć. Zrzucenie ciężaru emocjonalnego pociągnie za sobą spadek wagi ciała.
Wierzę, iż lekkość ciała i duszy jest dla nas stanem naturalnym i domyślnym. Powinniśmy cieszyć się z życia i być szczęśliwi nawet podczas wykonywania codziennych obowiązków. Nie należy ślepo akceptować bólu - to przecież sygnał, że coś jest nie tak i trzeba dokonać zmian. Wszyscy powinniśmy mieć zdrowe ciało i być wolni od nadwagi.
Książka, którą trzymasz w rękach, pokaże ci, jak osiągnąć równowagę poprzez wyzbycie się cierpienia i nadwagi.
- dr Doreen Yirtue
Laguna Beach, Kalifornia
Wstęp do ksiązki uzdrawianie duszy i ciała
Czy czasem nie potrafisz powstrzymać się przed jedzeniem, mimo że twój umysł krzyczy: „Przestań, nie jedz!”? Czy stosowałeś diety i skrypty odchudzające, niemniej jednak nieustannie nie możesz zrzucić zbędnych kilogramów?
Pozytywna odpowiedź na choćby jedno z tych pytań ma możliwość oznaczać, że faktycznym masz w życiu nierozwiązane dylematy, a prawie każdy zbędny kilogram odzwierciedla jakiś ciężar w twoim sercu. Ma możliwość chodzi o dylematy majątkowe, sytuację w pracy lub związku, a wręcz dylematy z czasów dzieciństwa.
Każdy z nas przeżył jakiś bolesny związek albo miał do czynienia z mocnym stresem, niektórzy doświadczyli szczególnych traum. Bez względu na źródło bólu, kiedy cierpimy w każdym momencie szukamy możliwości, aby poczuć się nie gorzej, i w tej chwili za radą jedzenia kobiety i mężczyźni mogą tłumić problemy emocjonalne.
To książka adresowana do wszystkich, którzy objadają się w wyniku stresu, lęków, depresji, lub z powodu problemów w życiu osobistym i zawodowym. Dzięki niej dowiesz się, jak zerwać niezdrowe emocjonalne relacje z jedzeniem i uwolnisz się od poczucia winy, które z jakiegoś powodu wszyscy ludzie towarzyszy i uniemożliwia pozbycie się kilogramów.
Uzdrawianie duszy i ciała
Spis Treści
Wstęp
Podziękowania
CZĘŚĆ I: ZROZUMIEĆ PRZYCZYNĘ NADWAGI
rozdziali: Więcej niż efekt jo-jo
rozdział 2: Idealne dzieciństwo i inne mity
rozdział 3: Uwalnianie się z własnego więzienia
rozdział 4: Niech ktoś zatrzyma ten świat, ja wysiadam! Stres i objadanie się pod jego wpływem
rozdział 5: Zabawa w lekarza wcale nie jest niewinna
rozdział 6: Niechciane zaloty - psychiczne molestowanie seksualne
rozdział 7: Molestowanie w domu
rozdział 8: Traumy seksualne z okresu dorastania i wieku dorosłego
CZĘŚĆ II: WYZWOLENIE OD BOLESNEGO CIĘŻARU NADWAGI
rozdział 9: Odzyskiwanie wspomnień i uwalnianie się od bólu
rozdział 10: Twoje prawdziwe „ja" czuje się lekko na ciele i duszy
rozdział ii: Przerywanie cyklu nadwaga - ból
rozdział 12: Czy terapia jest w stanie mi pomóc?
rozdział 13: Wsłuchaj się w swoje zachcianki żywieniowe.
rozdział 14: Jedzenie po kryjomu, jedzenie z wyrzutami sumienia
rozdział 15: Płyny: pragnienie, woda, alkohol
rozdział 16: Ważenie się - igranie z losem czy pogodzenie się z prawdą?
rozdział 17: Lekkość ciała i ducha
Bibliografia
O autorce
Istnieje powód, dla którego wręcz ludzie liczący każdą kalorię, uprawiający ćwiczenia fizyczne i trzymający się zaleceń tradycyjnych diet nie mogą zrzucić trwale ani kilograma...Dieta, którą pokochasz. 3 proste kroki do uzyskania szczupłej sylwetki. Pysznie. Zdrowo. Na zawsze.
Istnieje powód, dla którego wręcz ludzie liczący każdą kalorię, uprawiający ćwiczenia fizyczne i trzymający się zaleceń tradycyjnych diet nie mogą zrzucić trwale ani kilograma.
Czy zauważasz, że pomimo wysiłków twoja figura nie poprawia się?
Czy Twoi przyjaciele i znajomi jedzą więcej, a wciąż są szczuplejsi?
Mimo że dużo śpisz, wciąż jesteś pozbawiony energii?
To nie Twoja wina. Zwyczajnie Twój metabolizm pracuje całkiem inaczej.
Rewolucyjna metoda Diane Kress pozwoli zupełnie przeorganizować przeróbkę materii Twojego organizmu. Dzięki niej ustabilizujesz poziom cukru we krwi, opanujesz osobiste kwestie z nadciśnieniem i przestawisz osobiste ciało na wyuzdane – wreszcie! – zrzucanie kilogramów.
Zdrowo. Trwale. Bez liczenia kalorii.
Cud metaboliczny to coś więcej niż dieta.
To kompleksowo opracowany przyszłościowy program, który pomoże Kobiety i mężczyźni cieszyć się pełnią zdrowia i zdobyć sylwetkę, o jakiej marzysz. Diane Kress, opierając swoją metodę na dwudziestoletnim doświadczeniu w pracy jako dietetyk, oddaje Kobiety i mężczyźni klucz do lepszego, zdrowszego, szczuplejszego „ja”.
Odważ się. Nie waż się.
Cud metaboliczny Diane Kress to:
- bestseller „New York Timesa”;
- najlepiej sprzedająca się w Stanach Zjednoczonych książka o dietach (źródło: Amazon.com, lipiec 2009);
- najlepiej sprzedająca się książka o zrzucaniu wagi w Anglii (źródło: Amazon.co.uk, styczeń 2010)
Cud Metaboliczny – fragment
Zrozum odmienność własnego metabolizmu
Chcę cię zapewnić, że Cud Metaboliczny nie jest kolejną dietą niskowęglowodanową. Wszystkie inne diety niskowęglowoda-nowe ułożono z myślą o tym, aby każdy mógł schudnąć, a być może także obniżyć stężenie lipidów we krwi. Nigdy jednak nie można trwale schudnąć, stosując typową dietę niskowęglowodanową, w której ilości, rodzaje i pory spożywania węglowodanów ustala się przypadkowo. Standardowe diety niskowęglowodanowe stosowane przez osoby z metabolizmem B prowadzą do tego, że przybieramy na wadze, gdy tylko ponownie zaczniemy spożywać węglowodany.
W przeciwieństwie do innych diet niskowęglowodanowych, trzy etapy Cudu Metabolicznego opracowano w tym celu, aby ponownie nauczyć organizm trawienia węglowodanów normalnie, zamiast reakcji nadmiernej. Zanim rozpoczniesz ten program, przydatne okaże się zrozumienie, co odróżnia twój metabolizm i co powoduje, że musisz walczyć z nadwagą i wynikającymi z niej problemami.
Pomyśl, że nadwaga i wszelkie wynikające z niej problemy zdrowotne są wschodzącym chwastem. Jeśli zajmiesz się tylko częściami wystającymi nad ziemię, wprowadzając ograniczenia dietetyczne i leki, a nie dotrzesz do korzeni, roślina odżyje, czasami nawet mocniejsza.
Przez metabolizm B nadmiernie reagujesz na węglowodany, gdyż organizm wydziela zbyt duże ilości insuliny, hormonu powodującego wzrost stężenia tłuszczów we krwi (w postaci cholesterolu i trójglicerydów) oraz ich ilości w całym organizmie (w postaci tłuszczu odkładanego w fałdzie na brzuchu). Za nadwagę i wynikające z niej problemy odpowiadają między innymi wydzielanie nadmiernych ilości insuliny, odporność na własną insulinę oraz nadmierna reakcja na poziom glukozy we krwi. Gdy zniszczy się korzeń, wschodzące odnogi chwastu — nadwaga oraz problemy wynikające z cholesterolu, nadciśnienia i wysokiego poziomu glukozy we krwi — ustąpią i nie powrócą. Niepotrzebne będą leki.
Wprawdzie na krótką metę inne diety mogą zapewnić wyniki, ale nie pozwalają ich utrzymać, ponieważ nie wpływają na to, jak organizm reaguje na węglowodany. Cud Metaboliczny natomiast opracowano po to, aby zwalczyć korzenie i umożliwić organizmowi normalne trawienie węglowodanów.
Wiedza o tym, co odróżnia twój organizm, to połowa sukcesu. Reszta to nauka, jak sobie z tą odmiennością radzić. Tu wkracza na scenę Cud Metaboliczny, który pozwala ci współpracować z własnym organizmem, zamiast z nim walczyć.
Rogalik a metabolizm A i B
Aby zrozumieć, jak na węglowodany reaguje organizm osoby z metabolizmem B, przyjrzyjmy się pewnemu przykładowi.
Z osobą z metabolizmem A udajesz się na zakupy. Zmierzając do centrum handlowego, postanawiacie wpaść na kawę i słodkiego rogalika. Rogalik zawiera węglowodany, które w procesie trawienia rozpadają się na glukozę trafiającą do układu krwionośnego. Zwiększenie ilości glukozy we krwi powoduje, że mózg wysyła sygnał, aby trzustka zwiększyła ilości wydzielanej insuliny, by poziom glukozy spadł do normalnego. Nadmiar glukozy zostanie wykorzystany do zapełnienia magazynów glikogenowych w komórkach mięśniowych (wykorzystuje się je do poruszania
się, ćwiczenia, a nawet oddychania) oraz komórek tłuszczowych (rezerwy te spalamy, gdy zużyte zostaną zasoby mięśniowe i wątrobowe).
Wyobraź sobie, że insulina to klucz otwierający drzwi komórek, aby mogła się tam dostać glukoza. Ponieważ towarzysząca ci osoba ma metabolizm A, jej trzustka wydzieliła właściwą ilość insuliny, dzięki czemu stężenie glukozy we krwi spada do normalnego, komórki wątroby i mięśni zostają napełnione, a nadmiar zostaje zmagazynowany w komórkach tłuszczowych. Po zjedzeniu rogalika osoba z metabolizmem A czuje się nasycona i pozostanie tak przez cztery, pięć godzin, których potrzeba do strawienia ciastka.
Twoja trzustka jednak, z powodu metabolizmu B, wydziela nadmierne ilości insuliny w reakcji na zwiększenie ilości glukozy we krwi po zjedzeniu rogalika. Napełnione zostaną magazyny gli-kogenowe w komórkach mięśni i wątroby, ale nadmiar hormonu spowoduje, że otwartych zostanie zbyt wiele komórek tłuszczowych. Aby zapewnić im substancje odżywcze, ilość glukozy we krwi zostanie zmniejszona tak, że spadnie poniżej normalnego poziomu, przez co będziesz mieć za mało energii i nie odczujesz nasycenia. Ilość glukozy spadła poniżej normalnego poziomu.
I tak oto po zjedzeniu tego samego posiłku osoba z metabolizmem B będzie „grubsza" od osoby z metabolizmem A, a poza tym z mniejszą ilością glukozy we krwi. Mózg wykrywa niski poziom glukozy i zaczynasz czuć znużenie i głód. Dzieje się to już dwie godziny po posiłku. Spoglądasz na przyjaciółkę. Czuje się świetnie, nie odczuwa zmęczenia ani głodu. Co za kobieta!
Teraz masz ogromną ochotę na czekoladowego batona. Przez sygnały wysyłane przez mózg czujesz głód węglowodanów, jedynego pokarmu, który szybko przywraca normalny poziom glukozy we krwi. Zaczyna ci się nieco kręcić w głowie, czujesz się pusty i skłonny do irytacji. A przyjaciółka w świetnym nastroju robi zakupy.
Cud metaboliczny Spis Treści
Wprowadzenie: Program dla ciała
MASZ ODMIENNY METABOLIZM
Program, który zmieni twoje życie
Czy to się odnosi do ciebie?
Zrozum odmienność własnego metabolizmu
Co się stało? „Inne diety przynosiły efekty" trzyetapowy program utraty nadwagi na stałe Etap pierwszy — program odwyku węglowodanowego: osiem tygodni drogi do nowego życia
Etap drugi — okres przejściowy: zdrowa droga do węglowodanów
Etap trzeci — utrzymanie upragnionej wagi do końca życia
Zasady rozkwitu
Zasadniczy element: ćwiczenia fizyczne
Pomiary: jak oceniać postępy bez wagi
Uzupełnienie: wegetarianie, jedzenie w lokalach, zdrowe produkty do kupowania na etapie pierwszym kwestie zdrowotne i życiowe Problemy cukrzycowe Przemiany: historie z życia wzięte Potęga pozytywnego myślenia
przepisy
Śniadanie
Przekąski i dodatki
Zupy i sałatki
Przystawki
Dodatki
Wypieki i inne słodkości
Słowniczek
Podziękowania
O autorce
Indeks
„Pierwsza dieta, którą naprawdę polubisz”.
Daily Express
„Wszyscy słyszeliśmy, że Jennifer Lopez i Madonna odchudzają się za pomocą diety proteinowej. Dość trudno stosować ją bezpiecznie, ale dzięki rozsądnemu podejściu Charlesa Clarka nawet my, zwykli śmiertelnicy, możemy ją przeprowadzić”.
New Woman
Żeby schudnąć...
- nie potrzebujesz nadludzkiej siły woli ani mnóstwa wolnego czasu do przygotowywania skomplikowanych niskokalorycznych posiłków.
- nie musisz liczyć kalorii.
Przestrzegaj nowej diety wysokobiałkowej, opartej na badaniach medycznych, a wkrótce zaprogramujesz swoje ciało na spalanie tłuszczu bez uczucia głodu. Dieta charakteryzuje się niskim wskaźnikiem glikemicznym i nadaje się dla wszystkich, którzy lubią dobrze zjeść. Zastosuj ją, a...
* opanujesz apetyt.
* pozbędziesz się napadów głodu.
* będziesz jadać smaczne posiłki.
* uchronisz się przed chorobami serca i cukrzycą.
Profesor Charles Clark to uznany w świecie specjalista w zakresie dietetyki, diabetologii i leczenia jaskry. Po ukończeniu studiów został mianowany najmłodszym chirurgiem konsultantem w Wielkiej Brytanii, a także w Australii. Wykładał na uczelniach na całym świecie. W ostatnich latach skupiał się na badaniach dotyczących roli diety i stylu życia w zapobieganiu cukrzycy i chorobom serca oraz obniżaniu stężenia cholesterolu we krwi i odchudzaniu. Profesor Clark wraz ze swoją żoną Maureen opublikował kilka bestsellerów na temat diety i stylu życia.
Pozostać szczupłym i zdrowym!Dzięki książce ""Kalorie i tłuszcze"" zachowanie szczupłej sylwetki nie stanowi żadnego problemu. Na pierwszy rzut oka będzie można rozpoznać, które środki spożywcze są ""bombami kalorycznymi"", a które zawierają dużo tłuszczu. Atlas ten prezentuje ponad 8000 wartości przedstawionych w przejrzysty sposób, gwarantujący szybki dostęp do potrzebnych danych. Ten bestseller od ponad 30 lat ceniony jest przez ok. dwa i pół miliona użytkowników. PRZEJRZYŚCIE: ponad 8000 wartości odzwierciedlających zawartość tłuszczu w ważnych produktach spożywczych, potrawach i daniach gotowych od A do Z.AKTUALNIE: najnowsze wyniki badań na temat świadomego sposobu odżywiania się i zachowania masy ciała.DODATKOWO: wskazówki dotyczące jedzenia poza domem.
Ten rewolucyjny program bazuje na trzech 17-dniowych cyklach, po których następuje bezterminowa faza docelowa.
1 Przyśpieszenie - gwałtowna utrata wagi dzięki odpowiednio dobranemu jadłospisowi oraz łatwym ćwiczeniom ukierunkowanym na spalanie tłuszczu, oczyszczenie organizmu z toksyn;
2 Aktywacja - naprzemienne (co drugi dzień) spożywanie potraw niskokalorycznych oraz bogatszych w kalorie, co sprzyja dalszej redukcji tkanki tłuszczowej;
3 Osiągnięcia - urozmaicona dieta, zwiększenie codziennej dawki ruchu, wyrobienie dobrych nawyków żywieniowych;
4 Dotarcie do celu - utrzymanie osiągniętej masy ciała za pomocą programu żywieniowego, który w dni powszednie promuje zdrowy styl życia, a w weekendy pozwala cieszyć się ulubionymi smakołykami.
Nowoczesna i wszechstronna publikacja ze sprawdzonymi przepisami. Receptury smacznych i łatwych do przygotowania potraw, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Gotowe rozwiązania dietetyczne w różnych stanach chorobowych.
Oto niezwykła książka poświęcona odchudzaniu. Dlaczego niezwykła? Bo nie zawiera cudownych diet, a jedynie cudownie proste rady: ruszaj się więcej, licz kalorie!
Autor – dietetyk, biegacz, triathlonista – podpowiada, jak dzięki aktywności fizycznej pozbyć się kilogramów. Wyjaśnia, jak w łatwy sposób zapanować nad apetytem, kontrolować jadłospis, wybierać jedzenie o najwyższej jakości. Tłumaczy, dlaczego diety niskotłuszczowe, wysokobiałkowe i inne nie są najprostszą drogą do zrzucenia wagi. A wszystko to oparte na najnowszych doniesieniach naukowych.
Doskonała książka dla wszystkich, którzy chcą się uporać z nadwagą. Polecana w szczególności amatorom wszelkich sportów wytrzymałościowych (bieganie, pływanie, kolarstwo, triathlon) oraz innych dyscyplin sportu (piłkarze, wspinacze sportowi, kulturyści, osoby uprawiające fitness).
"Zdrowie na własne życzenie" jest podręcznikiem, co oznacza, że po prostu powinien on być pod ręką, by w razie potrzeby służyć pomocą w podjęciu decyzji, gdy pojawi się dylemat: leczyć czy postawić na zdrowie. Nie jest bowiem prawdą, że choroby koniecznie trzeba leczyć, czyli zwalczać objawy chorobowe, gdyż wiedzie to ku nowym chorobom.
"2. Oświecenie" jest kontynuacją wiadomości zawartych w pierwszej części "Zdrowia na własne życzenie". O ile pierwsza część "1. Oczyszczenie" mówi: co robić, to druga część mówi: czego nie robić, by być zdrowym; jakich błędów nie popełniać.
Kup zestaw książek Józefa Słoneckiego. Razem taniej!
Zdrowie na własne zyczenie Tom 2, fragment
Zdrowie jako alternatywa dla medycyny
Z definicji alternatywa to konieczność wyboru między dwiema wzajemnie wykluczającymi się możliwościami. I takiego wyboru przychodzi nam dokonać między medycyną a zdrowiem. Nie można tych dwóch kierunków pogodzić, ponieważ wzajemnie się wykluczają. Dlaczego tak jest? Przyjrzyjmy się dwóm definicjom tego samego - profilaktyki zdrowotnej:
Profilaktyka zdrowotna to zapobieganie chorobom poprzez utrwalenie prawidłowych wzorów zdrowego stylu życia. Autorem tej definicji jest prekursor profilaktyki zdrowotnej, ojciec medycyny - Hipokrates. Tutaj profilaktyka zdrowotna jest tym, czym być powinna: alternatywą dla medycyny, gdyż - ucząc ludzi jak zapobiegać chorobom - odbiera jej zyski ze sprzedaży leków i usług medycznych. Inaczej mówiąc: Hipokrates uczy nas, jak zapobiegać chorobom nie po to, by je leczyć, ale żeby ich nie było, czyli że nie byłoby czego leczyć. Bo jak inaczej można rozumieć zapobieganie?
Okazuje się, że można, bo WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) ogłosiła w roku 1996 swoją definicję profilaktyki zdrowotnej:
Profilaktyka zdrowotna to działania mające na celu zapobieganie chorobom, poprzez ich wczesne wykrycie i leczenie. Ta definicja jest najlepszym dowodem, że WHO nie jest żadnym rzecznikiem zdrowia, jak się mieni, lecz rzecznikiem interesów inwestującego w tę niezwykle dochodową branżę światowego establishmentu, usytuowanym przy innej światowej organizacji - ONZ.
1. Medycyna a zdrowie
Przekręt z profilaktyką to tylko jeden z tysięcy przykładów, jak propaganda stara się wmówić nam, że leczenie chorób to to samo, co dbanie o swoje zdrowie. Tymczasem jest akurat odwrotnie, bowiem zdrowie jest alternatywą dla chorób i - tym samym - czerpiącej z nich zyski medycyny. Co się mówi, gdy ktoś zachorował na jakąś poważną chorobę, na wyleczenie której jest już za późno? Czy wyjaśnia się, że prowadził nieprawidłowy tryb życia i to go doprowadziło do choroby? Nie! Twierdzi się, że za późno zgłosił się do lekarza, albo nie brał przepisanych mu leków. Tym sposobem stwarza się wrażenie, że przyczyną chorób jest... niedobór leków i usług medycznych. Albo takie powiedzenie, że na coś przecież trzeba umrzeć. O czym ono świadczy? Otóż ludzie są pogodzeni już z tym, że tak ma właśnie być: najpierw trzeba pochorować, by potem „na coś" umrzeć...
Nowa seria "Pierwsze kroki do..." to samopomocowe mini poradniki, które oferują praktyczne rady dotyczące najczęściej spotykanych problemów ludzi żyjących w XXI w. Zostały napisane przez specjalistów w danych dziedzinach, wielu z nich miało także osobiste doświadczenie z opisanymi problemami. Są oni zatem ekspertami nie tylko z zawodowego punktu widzenia. Dzięki temu są bardziej wiarygodni i niejednokrotnie w tych poradnikach pierwszej pomocy występują bardziej jako partnerzy dla czytelnika, niż jako naukowcy z akademickich podejściem do problemu.
W tej książce autorzy przekazują swoje bogate doświadczenia psychologów pracujących z ludźmi, którzy mają dolegliwości wywołane niewłaściwym odżywianiem. Wyjaśniają, jakie są gtówne przyczyny tych problemów i jak można im zaradzić. Książka adresowana jest w pierwszej kolejności do osób dotkniętych tą chorobą, ale także ich bliskich. Pierwsze kroki do pozbycia się zaburzeń odżywiania Spis Treści
Wstęp
1. O zaburzeniach odżywiania
2. Droga do zaburzeń odżywiania
3. Zaburzenia odżywiania - strona negatywna
4. Jak można nabawić się zaburzeń odżywiania?
5. Wszystko o powrocie do zdrowia - dokąd zmierzasz?
6. Szukanie pomocy
7. Rola innych osób w twoim powrocie do zdrowia
8. Odzyskiwanie kontroli
9. A co z oczyszczaniem?
10. Powrót do zdrowia - tak wiele może się zmienić
Dla rodziny
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?