KATEGORIE [rozwiń]

Mirosław Jarosz

Okładka książki Osteoporoza PZWL

49,00 zł 41,14 zł


Osteoporoza to choroba polegająca na osłabieniu układu kostnego człowieka. Liczbą zachorowań na osteoporozę systematycznie wzrasta. Przyczyniają się do tego niezdrowy tryb życia, przede wszystkim nieprawidłowy sposób żywienia, a także brak lub zbyt małe natężenie aktywności fizycznej oraz palenie tytoniu. Działania profilaktyczne, między innymi systematyczny wysiłek fizyczny oraz właściwa dieta, mogą okazać się niezwykle skuteczne i należy je rozważyć szczególnie u osób, które przekroczyły 60. rok życia, mają jeden lub więcej czynników ryzyka. Pożywienie powinno zawierać wystarczająco dużo wapnia i witaminy D - składników niezbędnych do budowy kości. W poradniku przedstawiono najważniejsze informacje o przyczynach i ryzyku wystąpienia tej choroby oraz wskazania dotyczące prawidłowej diety. Dużą część książki stanowią właściwie zbilansowane jadłospisy.
Okładka książki Najczęstsze choroby górnego odc. przewodu pokarm.

109,00 zł 91,51 zł


W książce omówiono zagadnienia chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego w zakresie niezbędnym w codziennej praktyce lekarza rodzinnego. Omówiono epidemiologię występowania dyspepsji, choroby refluksowej, choroby wrzodowej oraz nowotworów górnego odcinka pokarmowego oraz patofizjologię, diagnostykę i leczenie. Dużo miejsca poświęcono na omówienie roli lekarza rodzinnego w wykrywaniu i leczeniu chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego oraz współpracy ze specjalistami.
Okładka książki Nowotwory złośliwe PZWL

49,00 zł 41,14 zł


Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania Porady lekarzy i dietetyków: - przyczyny - tryb życia - żywienie - aktywność fizyczna.
Okładka książki Cukrzyca zapobieganie i leczenie

19,95 zł 16,75 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Autorzy przybliżają mechanizm powstawania oraz sposoby leczenia cukrzycy, zwracając szczególną uwagę na możliwość leczenia dietetycznego. Ważnym uzupełnieniem publikacji jest wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych u chorych na cukrzycę
Okładka książki Gazy jelitowe

16,80 zł 14,10 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Nadmiar gazów w przewodzie pokarmowym to dolegliwość dość powszechna. Jego przyczyną może być poważna choroba przewodu pokarmowego, wymagająca leczenia, jednak najczęściej wynika ona ze stałego pośpiechu, stresu, nadmiernego i nieprawidłowego jedzenia. Gromadzeniu się gazów w jelitach towarzyszą objawy uznawane w naszej kulturze za wstydliwe, dlatego wiele osób nie mówi o nich swojemu lekarzowi i dalej cierpi. Ten poradnik pokazuje, jak zmodyfikować sposób żywienia, co jeść, a jakich potraw unikać, aby złagodzić przykre objawy lub nawet całkowicie im zapobiec. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Okładka książki Żywienie chorych z nowotworami

59,00 zł 49,53 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Autorzy prezentują w poradniku praktyczne wskazówki dla lekarzy, dietetyków, pacjentów oraz osób opiekujących się chorymi. W szczegółowy sposób przedstawiają przyczyny i objawy wyniszczenia nowotworowego. W przypadku terapii związanej z chorobą ważne jest leczenie wspomagające i przestrzeganie zaleceń żywieniowych. Wskazani koncentrują się na postępowaniu m.in. przy utracie/przyroście masy ciała, zaburzeniach odczuwania smaku i zapachu, suchości w jamie ustnej, utracie apetytu, stanach zapalnych jamy ustnej i przełyku, wymiotach, biegunkach, zaparciach i niedokrwistości. W publikacji znajdują się także wskazówki dietetyczne do stosowania po terapii onkologicznej, jak również dotyczące trybu życia, w tym aktywności fizycznej, osób z nowotworem i wyleczonych. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Okładka książki Celiakia. Porady lekarzy i dietetyków

49,00 zł 41,14 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Celiakia jest chorobą wrodzoną, utrzymującą się przez całe życie. Czasami ujawnia się pod wpływem dodatkowych czynników, takich jak infekcje, stres lub ciąża, i może wystąpić w różnym wieku. W poradniku przedstawiono najważniejsze informacje o przyczynach i ryzyku wystąpienia tej choroby oraz wskazania dotyczące prawidłowej diety. Główną część książki stanowią jadłospisy.
Okładka książki Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji...

159,00 zł 133,48 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Autorzy przedstawiają zagadnienia zapotrzebowania człowieka na energię i poszczególne składniki pokarmowe. Omawiają rolę racjonalnego żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym. Podejmują również tematykę związaną z suplementami diety, żywnością wzbogacaną i genetycznie zmodyfikowaną. Wartość publikacji podnoszą liczne tabele ułatwiające szybkie odszukanie żądanych wartości.
Okładka książki Żywienie w niedoczynności tarczycy.

39,00 zł 32,74 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Co, jak i dlaczego warto jeść, czego należy się wystrzegać, czego nie wolno pomijać?. Zawarte w naszym poradniku odpowiedzi na te pytania wytyczają chorym drogę do polepszenia jakości życia. Autorzy zadbali o wyjaśnienie zależności między jedzeniem a stanem organizmu, a także umotywowanie wskazówek, jakich udzielają. Łatwo sięgnąć po prawidłowo zbilansowane siedmiodniowe jadłospisy dla osób z niedoczynnością tarczycy. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Okładka książki Żywienie osób w wieku starszym. Porady PZWL

39,00 zł 32,74 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podają cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym. Zwracają uwagę na interakcje suplementów diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji również przykładowe jadłospisy, które pomogą w codziennym komponowaniu posiłków. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Okładka książki Gazy jelitowe w.2004 PZWL

49,00 zł 41,14 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Nieprawidłowa dieta i stres są najczęstszą przyczyną gromadzenia się gazów w przewodzie pokarmowym. Autorzy pokazują, jak przekształcić swój sposób odżywiania (co jeść, a jakich potraw unikać), żeby złagodzić przykre objawy, lub nawet im zapobiec. Przedstawiają również metody leczenia farmakologicznego, które można stosować po konsultacji z lekarzem. Odbiorcy: czytelnicy bez przygotowania medycznego.
Okładka książki Dna moczanowa w. 2012 PZWL

39,00 zł 32,74 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Dna zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych, związanych z nieprawidłowym sposobem żywienia, polegającym na nadmiernym spożyciu potraw tłustych, bogatych w białko, oraz kawy i alkoholu. Jest to rodzaj zapalenia stawów, którego przyczyną jest nadmierne stężenie kwasu moczowego we krwi. Osoby chore powinny przestrzegać diety i stosować się do wskazówek lekarza, który może zlecić również leczenie farmakologiczne. Autorzy szeroko omawiają przyczyny choroby, opisują jej objawy, sposoby rozpoznania, rodzaje chorób współistniejących oraz metody zapobiegania i leczenia. Dna Moczanowa – od Autorów Dna (diathesis uńca), zwana też skazą moczanową lub podagrą, to rodzaj zapalenia stawów, którego przyczyną jest nadmierne stężenie kwasu moczowego (tzw. hiperurykemia) we krwi, spowodowane zaburzeniami przemiany materii, a dokładnie zaburzeniami katabolizmu puryn. Jeszcze kilka lat temu zastanawiano się, czy wytrącanie się soli kwasu moczowego w stawach, chrząstkach i narządach wewnętrznych zależy od spożycia produktów spożywczych zawierających związki purynowe. Twierdzono, iż odkładanie soli moczanu sodu prawdopodobnie następuje nie w tkankach zdrowych, lecz już w uprzednio chorobowo zmienionych. Dziś wiemy, że odżywianie nie jest sprawą drugorzędną i współczesna nauka widzi w nim potężny środek oddziaływania na stan zdrowia, zdolność do pracy, jak również przebieg wielu procesów, w tym przemiany materii. Pełnowartościowe żywienie jest ważnym warunkiem naszego zdrowia, prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży. Natomiast wadliwe odżywianie hamuje wzrost i rozwój młodych ludzi, zmniejsza odporność organizmu oraz zwiększa śmiertelność. Badania Pewznera dowiodły, że w 85% przypadków różnych schorzeń stawów, serca i wątroby uzyskano poprawę stanu zdrowia za pomocą samej diety. Leczenie dietetyczne może wpływać na skuteczność innych metod leczniczych i na działanie środków farmakologicznych. Można powiedzieć, że tam, gdzie nie było leczenia dietą, nie zastosowano wszystkich możliwości wyleczenia chorego. Poza tym, każdy przyzna, że zawsze należy eliminować przyczynę choroby, a tym bardziej jej zapobiegać, a w przypadku jej istnienia, zmniejszyć dolegliwości. Dodatkowo warto podkreślić, że leczenie dietetyczne jest nieinwazyjne i mało kosztowne. Dna niezwykle rzadko występuje u ludzi młodych, zwłaszcza kobiet przed menopauzą, ale wyniesione z domu złe nawyki żywieniowe wpływają na stan zdrowia w późniejszym okresie życia. Większość cierpiących na skazę moczanową to mężczyźni w średnim wieku, „zapracowani" i nie przykładający wagi do sposobu żywienia. Nieodpowiedni styl życia, w tym brak czasu na spożycie posiłków, które są źle zbilansowane pod względem zawartości składników odżywczych, prowadzą do powstania chorób metabolicznych. Obecnie dna zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych, związanych z nieprawidłowym sposobem żywienia, polegającym na nadmiernym spożyciu potraw tłustych, bogatych w białko oraz zbyt dużym spożyciu kawy i alkoholu. Z tego powodu skaza moczanowa bywa nazywana „chorobą bogaczy", aczkolwiek czynnikiem wyzwalającym dnę mogą być także przesadne i źle przeprowadzone kuracje głodowe - tzw. głodówki lub diety oczyszczające. Aby nie dopuścić do choroby, należy stosować profilaktykę zdrowotną i przestrzegać reguł zdrowego stylu życia od najmłodszych lat. Natomiast osoby chore na dnę muszą bezwzględnie przestrzegać odpowiedniej diety, opracowanej indywidualnie dla każdego pacjenta, i uwzględnić umiarkowaną aktywność fizyczną, zwykle umożliwiającą uniknięcie napadów skazy moczanowej i jej powikłań. Aby zmniejszyć wysokie stężenie kwasu moczowego - częste w ostrych atakach choroby - niezbędne jest leczenie farmakologiczne. Trzeba również pamiętać, że diagnoza i ustalenie kuracji należy do lekarza, natomiast dietetyk jest osobą odpowiedzialną za zalecenia żywieniowe i opracowanie stosownej diety. Dlatego najlepsze efekty w leczeniu chorób metabolicznych uzyskuje się w zespołach interdyscyplinarnych, współpracujących ze sobą, składających się z lekarza, dietetyka, a w przypadku otyłości -dodatkowo z rehabilitanta i psychologa. Dna moczanowa Spis Treści   Od Autorów Dna moczanowa - rys historyczny Przyczyny i mechanizmy dny Rodzaje dny Czynniki ryzyka dny Uwarunkowania genetyczne Uwarunkowania chemiczne Hiperlipidemia Nadwaga Alkoholizm Objawy kliniczne dny Choroby współistniejące Otyłość Choroby nerek wywołane zaburzeniami przemiany purynowej Nefropatia dnawa Ostra niezapalna niewydolność nerek Kamica nerkowa Rozedma płuc Miażdżyca i choroba wieńcowa Wyprysk Rozpoznanie dny Zasady postępowania i żywienia w dnie moczanowej Podstawy postępowania Zalecenia dietetyczne Zawartość puryn w produktach spożywczych Przykładowe jadłospisy Dieta niskoenergetyczna - 1200 kcal Dieta niskoenergetyczna - 1500 kcal Dieta podstawowa około 1800-1900 kcal Sposób przyrządzania potraw Leczenie farmakologiczne Podręczny słowniczek Piśmiennictwo  
Okładka książki Choroby trzustki

54,00 zł 45,33 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Książka jest skierowana do pacjentów cierpiących na dolegliwości trzustki. Autorzy przekazują podstawowe informacje o budowie i funkcjonowaniu tego narządu oraz o najczęściej występujących schorzeniach. Omawiają przyczyny, objawy i możliwości leczenia, do którego również zalicza się stosowanie odpowiedniej diety. Opracowane przy współpracy z dietetyczkami jadłospisy zamieszczone w poradniku są jego bardzo cennym uzupełnieniem.
Okładka książki Żywienie chorych z nowotworami

59,00 zł 49,53 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Autorzy prezentują w poradniku praktyczne wskazówki dla lekarzy, dietetyków, pacjentów oraz osób opiekujących się chorymi. W szczegółowy sposób przedstawiają przyczyny i objawy wyniszczenia nowotworowego. W przypadku terapii związanej z chorobą ważne jest leczenie wspomagające i przestrzeganie zaleceń żywieniowych. Wskazani koncentrują się na postępowaniu m.in. przy utracie/przyroście masy ciała, zaburzeniach odczuwania smaku i zapachu, suchości w jamie ustnej, utracie apetytu, stanach zapalnych jamy ustnej i przełyku, wymiotach, biegunkach, zaparciach i niedokrwistości. W publikacji znajdują się także wskazówki dietetyczne do stosowania po terapii onkologicznej, jak również dotyczące trybu życia, w tym aktywności fizycznej, osób z nowotworem i wyleczonych. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.  
Okładka książki Uważaj, co jesz, gdy zażywasz leki PZWL

39,00 zł 32,74 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Warto wiedzieć, że stosowanie preparatów witaminowych, mineralnych i suplementów diety zawierających substancje roślinne lub zioła może powodować występowanie różnego rodzaju interakcji z przepisanymi przez lekarza preparatami. Niejednokrotnie interakcje te są bardzo złożone i mogą zachodzić na poziomie wchłaniania, dystrybucji, eliminacji lub uwalniania leku. Interakcje dotyczą też przemian biochemicznych leku w wątrobie lub w przewodzie pokarmowym. W rezultacie z powodu wzajemnych oddziaływań leków i suplementów diety efekt terapeutyczny przepisanego przez lekarza środka może być nieprzewidywalny. Autorzy - specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie ? udzielają wskazówek i praktycznych porad, kiedy przyjmować leki, czym nie wolno ich popijać, jakie produkty spożywcze osłabiają działanie leku lub je wzmacniają. Z książki mogą korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Okładka książki Cukrzyca. Zapobieganie i leczenie PZWL

49,00 zł 26,95 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Cukrzyca to choroba przewlekła, spowodowana zaburzeniami metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek. Przyczyną tych zaburzeń jest defekt wydzielania insuliny i/lub jej działania, a efektem uszkodzenie i niewydolność różnych narządów oraz układów: oczu (retinopatia cukrzycowa), nerek (nefropa-tia), układu nerwowego (neuropatia), kończyn dolnych (stopa cukrzycowa). ..Cukrzyca Zapobieganie i leczenie - fragment Cukrzyca to choroba przewlekła, spowodowana zaburzeniami metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek. Przyczyną tych zaburzeń jest defekt wydzielania insuliny i/lub jej działania, a efektem uszkodzenie i niewydolność różnych narządów oraz układów: oczu (retinopatia cukrzycowa), nerek (nefropa-tia), układu nerwowego (neuropatia), kończyn dolnych (stopa cukrzycowa). Wadliwa przemiana materii zwiększa ryzyko chorób serca, naczyń obwodowych i mózgowych. Powikłania cukrzycowe powodują pogorszenie jakości życia i skrócenie jego długości. Według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) 50-60% chorych na cukrzycę typu 2 umiera przedwcześnie z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Ryzyko zgonu u osób chorych jest 3-krotnie większe niż u osób zdrowych. Na całym świecie obserwuje się dynamiczny wzrost liczby zachorowań na cukrzycę. W 1995 roku na cukrzycę chorowało 135 min osób, pięć lat później 171 min osób, a do 2030 roku liczba chorych wzrośnie do 366 min. W Polsce na cukrzycę choruje ponad 2 min osób. Wzrasta głównie liczba osób chorych na cukrzycę typu 2, która stanowi 90% wszystkich przypadków tej choroby. Główna przyczyną zachorowań na cukrzycę typu 2 jest narastająca epidemia otyłości, niewłaściwa dieta oraz mała aktywność fizyczna. Badania obserwacyjne i kliniczne przeprowadzane w ostatnich latach wskazują, że zmiana stylu życia pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i powikłań z nią związanych, a zatem promowanie zdrowego sposobu żywienia i zwiększenie aktywności fizycznej należą do podstawowych metod profilaktyki i leczenia cukrzycy. W niniejszym poradniku przedstawiono najważniejsze informacje dotyczące występowania, rozpoznawania, patogenezy i leczenia cukrzycy. Szczególną uwagę zwrócono na czynniki żywieniowe, które mają istotne znaczenie w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy. Omówiono zasady leczenia dietetycznego. W publikacji zamieszczono przykładowe jadłospisy o różnej zawartości (1200,1500,1800) kilokalorii, co umożliwia wybór odpowiedniej diety chorym na cukrzycę z prawidłową masą ciała oraz z nadwagą lub otyłością. Cukrzyca Spis treści Wstęp Cukrzyca: definicja, rozpoznanie, konsekwencje zdrowotne, społeczne i ekonomiczne Epidemiologia cukrzycy Patogeneza i przyczyny cukrzycy Czy można zapobiegać cukrzycy? Podstawowe zasady leczenia cukrzycy Zalecenia żywieniowe Zamienniki cukru i żywność o obniżonej zawartości cukru Zalecenia dotyczące aktywności fizycznej Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych i charakterystyka przykładowych jadłospisów dla osób z cukrzycą typu 2 nieleczonych insuliną, bez mikroalbuminurii Przykładowe jadłospisy dla osób z cukrzycą typu 2 nieleczonych insuliną, bez mikroalbuminurii Piśmiennictwo
Okładka książki Choroba stłuszczeniowa wątroby PZWL

49,00 zł 41,14 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Niealkoholowa choroba stluszczeniowa wątroby (NAFLD) stała się w ostatnich latach istotnym problemem zdrowotnym. Okazało się, że dotyczy wielu milionów ludzi na świecie. Pozornie „niewinne schorzenie" może, nieleczone, prowadzić do rozwoju zmian zapalnych, włóknienia i w końcu mar-skości wątroby z powikłaniami (niewydolność i rak wątroby). Poza tym zaburzeniom metabolicznym leżącym u podłoża NAFLD towarzyszy zwiększona śmiertelność z przyczyn po-zawątrobowych, przede wszystkim z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego (zawał, udar) oraz nowotworów złośliwych. NAFLD występuje u 10-25% populacji. Spowodowana jest głównie nieprawidłowym żywieniem (dieta bogatoener-getyczna i bogatotłuszczowa) i małą aktywnością fizyczną, tzn. siedzącym trybem życia. Dlatego też częstość zachorowań u osób z nadmierną masą ciała (nadwaga, otyłość) sięga 74%. Niepokojące jest zjawisko narastania tego schorzenia u dzieci i młodzieży. Wykazano, że występuje ono u 3% dzieci (ogółem) i 53% dzieci otyłych (coraz częstsze są doniesienia o występowaniu stłuszczeniowej marskości wątroby u uczniów szkół podstawowych). Badania potwierdzają, że NAFLD jest prawdopodobnie niezależnym czynnikiem ryzyka cukrzycy i miażdżycy naczyń (choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze). Długość życia pacjentów z NAFLD jest krótsza niż w populacji ogólnej, odpowiednio do wieku i płci chorych. W zapobieganiu i leczeniu NAFLD bardzo ważne są dieta oraz aktywność fizyczna. W bardzo zaawansowanych przypadkach potrzebne jest stosowanie różnych leków. Redukcja masy ciała, aktywność fizyczna oraz dieta o zmniejszonej zawartości tłuszczu, przy zwiększonym spożyciu warzyw i owoców oraz produktów o niskim indeksie glikemicznym, mają istotne znaczenie w leczeniu choroby. W książce przedstawione zostały podstawowe czynniki i mechanizmy prowadzące do rozwoju niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby, jak również zalecenia dietetyczne i dotyczące trybu życia (zwłaszcza aktywności fizycznej), bardzo istotne zarówno w zapobieganiu jej, jak i leczeniu. Dla ułatwienia stosowania zaleceń dietetycznych opracowano także przykładowe jadłospisy. Miroslaw Jarosz Zgaga i refluks żołądkowy Spis Treści Wstęp -Miroslaw Jarosz, Wioleta Respondek Funkcje wątroby w organizmie człowieka - Mirosław Jarosz Niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby - definicja - Mirosław Jarosz Częstość występowania niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby w populacji - Mirosław Jarosz, Iwona Sajór Sytuacja epidemiologiczna Przyczyny dużej częstości występowania NAFLD Nadmierna masa ciała Cukrzyca Zaburzenia lipidowe Niewłaściwa dieta Niska aktywność fizyczna Przyczyny choroby i konsekwencje - Wioleta Respondek Oporność na insulinę główną przyczyną stłuszczenia wątroby Konsekwencje niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby Objawy kliniczne i rozpoznanie niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby - Ewa Godziemba-Maliszewska Objawy kliniczne niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby (NAFLD) Badanie przedmiotowe i podmiotowe Nieprawidłowości w badaniach pomocniczych Badania laboratoryjne Badania obrazowe Ocena histologiczna punktatu wątroby (biopsja wątroby) Nowe metody diagnostyczne Rozpoznanie niealkoholowej choroby stluszczeniowej wątroby Zalecenia żywieniowe i styl życia - Mirostaw Jarosz, Wioleta Respondek Zasady żywienia w leczeniu otyłości Aktywność fizyczna Przykładowe jadłospisy -Ewa Rychlik, Katarzyna Wolnicka Wartość energetyczna -1200 kcal/dobe Wartość energetyczna -1500 kcal/dobę Wartość energetyczna - 2000 kcal/dobę Piśmiennictwo
Okładka książki Otyłość. Zapobieganie i leczenie w.2006 PZWL

39,00 zł 32,74 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Złe nawyki żywieniowe i brak ruchu - to główne czynniki prowadzące do otyłości. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady dotyczące zdrowego trybu życia i leczenia dietą: jak zmienić sposób odżywiania, jakich produktów unikać, a z jakich przyrządzać posiłki, aby się pozbyć nadwagi lub utrzymać prawidłową sylwetkę. Autorzy omawiają również leczenie farmakologiczne i chirurgiczne oraz zalety i wady stosowania różnych diet i leków. Przykładowe jadłospisy będą służyć pomocą osobom z różnym stopniem zaawansowania nadwagi i otyłości w wykorzystaniu wskazówek dietetycznych. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Okładka książki Zespół jelita nadwrażliwego. Porady lekarzy.. PZWL

39,00 zł 32,74 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Powtarzające się, uporczywe dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak bóle brzucha, biegunki lub zaparcia, nie zawsze muszą być objawem groźnej choroby. Mogą one towarzyszyć schorzeniu zwanemu zespołem jelita nadwrażliwego lub jelitem drażliwym. W powstawaniu i leczeniu tego schorzenia znaczącą rolę odgrywają zarówno czynniki żywieniowe, jak i psychiczne. W tym poradniku Czytelnik znajdzie wskazówki, jak zmienić tryb życia oraz dietę, co jeść, a jakich potraw unikać, żeby złagodzić uciążliwe objawy. W książce zawarto praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Okładka książki Zaparcia PZWL

49,00 zł 41,14 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Wiele osób cierpi na zaparcia i sięga wówczas po środki przeczyszczające. Ich dłuższe stosowanie może jednak spowodować wystąpienie poważnych powikłań. W zwalczaniu zaparć skuteczne są metody niefarmakologiczne. W naszym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jak zmienić dietę i tryb życia, jakich potraw należy unikać oraz z jakich produktów spożywczych przyrządzać posiłki, by pozbyć się się zaparć.

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj