Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
Pasjonująca ilustrowana historia Formuły 1 Dwudziestu kierowców jadących ponad 250 kilometrów na godzinę, którzy rywalizują na dwudziestu kilku najtrudniejszych i najbardziej widowiskowych torach na świecie – Formuła 1 jest najbardziej wymagającym sprawdzianem dla człowieka i maszyny. Mistrzowie świata F1 trafiają do grona absolutnie najbardziej elitarnych sportowców. Dzięki udziałowi w serialu Netflixa Formuła 1. Jazda o życie Will Buxton stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych dziennikarzy relacjonujących F1. Jego książka opisuje historię, teraźniejszość i przyszłość F1: od pierwszego mistrza świata Giuseppe Fariny oraz innych najwybitniejszych postaci kolejnych dekad aż po Lewisa Hamiltona i Maxa Verstappena. A ponadto znajdziecie w niej mnóstwo niesamowitych anegdot i relacji z najbardziej pasjonujących wyścigów.
Will Buxton wyjaśnia najważniejsze aspekty współczesnych wyścigów, takie jak funkcjonowanie zespołów F1, praca w fabryce i w garażu w trakcie weekendu wyścigowego, projektowanie samochodów, rozwój F1 z punktu widzenia postępu i wzrostu bezpieczeństwa na drogach publicznych, sztuka wykonania pit stopu, przyszłość motorsportu. Grand Prix to najlepszy przewodnik wprowadzający w realia fascynującego świata Formuły 1. Tę książkę po prostu musisz mieć na półce! *** Komu potrzebny Google, gdy mamy Willa Buxtona? To najbardziej kompleksowa książka o F1, jaką dotąd wydano. Czysta radość! — Brad Pitt Ta książka przeniesie was w czasie. Oddaje bowiem cześć mistrzom, w cieniu których dorastaliśmy i którzy uczynili ten sport tak ekscytującym, jakim jest obecnie. — Gordon Ramsey Will Buxton zawarł w tej książce wszystko, co niezbędne, tworząc cenną pozycję do biblioteczki wieloletnich fanów F1 oraz tych, którzy dopiero zaczynają się tym sportem interesować. — Mario Andretti W tej książce znajdziecie wszystko, co chcecie i powinniście wiedzieć o F1. — Jerry Bruckheimer Od prawie 20 lat regularnie spotykam Willa na wyścigach Formuły 1. Przez cały ten czas jego entuzjazm i pasja do naszego ukochanego sportu nie osłabły ani na jotę, a najlepszym dowodem jest ta książka i spisane w niej fascynujące opowieści o ludziach i maszynach, tworzących wspaniałą historię wyścigów. Nie bójcie się jej, nawet jeśli dopiero niedawno zaraziliście się bakcylem F1 – wręcz przeciwnie, podróż przez dekady z pewnością Was zachwyci. — Mikołaj Sokół Will Buxton zyskał popularność, mówiąc oczywiste rzeczy o Formule 1 w serialu Netflixa, a teraz postanowił opowiedzieć o całej historii tego sportu, co wychodzi mu znacznie lepiej. Grand Prix to książka w skrótowy sposób opowiadająca o całej historii, najlepszych zespołach i kierowcach w F1. Polecam szczególnie nowym kibicom. — Karol z CyrkF1 BIOGRAM Will Buxton Od ponad 20 lat pracuje przy najwyższych kategoriach sportu motorowego. Zaczynał na przełomie tysiącleci jako dziennikarz prasowy, a następnie przez trzy lata szefował działowi komunikacji kategorii GP2. Gdy wrócił do dziennikarstwa, dano mu szansę sprawdzenia się w roli komentatora, a następnie dostał propozycję objęcia stanowiska reportera w alei serwisowej F1 na Stany Zjednoczone. Po dziesięciu latach spędzonych w amerykańskiej telewizji przeszedł do F1TV, wewnętrznego projektu nadawczego, uruchomionego w ramach prób wypromowania F1 w sferze cyfrowej przez jej nowych właścicieli, spółkę Liberty Media. Dzisiaj jest znany na całym świecie właśnie z pracy dla F1TV oraz z popularnego serialu Netflixa, Formuła 1. Jazda o życie. Jest również jednym z najbardziej szanowanych i opiniotwórczych głosów w tym sporcie. W 2023 roku relacjonował swój 600. wyścig w karierze i pojechał na swoje 300. Grand Prix. Davi Augusto Nagradzany ilustrator, który w dorobku ma współpracę z takimi wydawnictwami i markami jak „Financial Times”, „Wired”, „Rolling Stone”, Adidas czy Volkswagen. Jest laureatem Latin American Design Award, obecnie mieszka w Sao Paulo.
Ból ucha, kaszel, gorączka, oparzenia, ukąszenia owadów, siniaki, krwawienia z nosa, nudności, bóle głowy, problemy z ząbkowaniem - na te oraz wiele innych najczęstszych dolegliwości dziecięcych rodzice znajdą rozwiązanie w tej książce. Poradnik to domowa, szybka pomoc w codziennych wyzwaniach związanych z opieką nad maluchami. Łatwo można stworzyć własną pachnąca apteczkę z medykamentami na najczęstsze dolegliwości i bóle.Autorki, specjalistki od aromaterapii i matki przekazują wiedzę, z której same korzystają od ponad 20 lat. W książce zebrały ponad 100 sprawdzonych przepisów. Można je samodzielnie wykonać w domu. Przepisy opatrzono również dokładnymi informacjami o dawkowaniu dla każdej grupy wiekowej.Dzięki informacjom zawartym w tej książce, za pomocą zaledwie kilku składników i przyborów rodzice mogą zapewnić dzieciom pachnące wsparcie w wielu problemach.
Gotuj i piecz z Feliksem kulinarna podróż dookoła świata! Pluszowy zając Feliks, który przemierzył niemal każdy zakątek globu, dzieli się w tej książce przepisami na ponad 90 pysznych dań inspirowanych kuchniami świata. Dzięki praktycznym wskazówkom, sprytnym trikom oraz ilustrowanym instrukcjom krok po kroku, przygotowanie potraw stanie się dziecinnie proste - nawet dla najmłodszych kucharzy. Od babcinych naleśników z jabłkami, przez soczysty chleb marchewkowy, włoską pizzę, aż po egzotyczną ananasową patelnię z Malezji - w tej książce każdy znajdzie coś dla siebie! Dodatkową atrakcją są urocze detale, takie jak flagi krajów przy przepisach oraz porady dotyczące miar i składników. Każdy przepis to nie tylko smakowite danie, ale także historia - zaproszenie do odkrywania różnorodności kultur i tradycji kulinarnych.Ta książka to idealny wybór dla wszystkich, którzy pragną wspólnego gotowania, odkrywania nowych smaków i czerpania radości z poznawania innych kultur.
Pierwszy na rynku komentarz do nowego Kodeksu Etyki Lekarskiej, który wszedł w życie 1 stycznia 2025 r. Komentarz przybliża i wyjaśnia aktualne regulacje oraz odnosi się do najważniejszych wyzwań współczesnej medycyny - od stosowania sztucznej inteligencji w procesie diagnostycznym po szczegółowe kwestie dotyczące praw pacjenta, tajemnicy lekarskiej czy granic eksperymentów biomedycznych. Przejrzysty układ i jasny język sprawiają, że publikacja jest zrozumiała nawet dla osób stawiających pierwsze kroki w środowisku medycznym. Jakie kwestie m. in. obejmuje nowy KEL? Korzystanie z nowych technologii - Kodeks dopuszcza stosowanie algorytmów sztucznej inteligencji w procesie diagnostycznym i terapeutycznym, jednak pod warunkiem poinformowania pacjenta oraz uzyskania jego świadomej zgody. Rozszerzenie zasad dotyczących telemedycyny - nowelizacja uwzględnia możliwość teleporad, definiując obowiązki lekarza w zakresie zapewniania odpowiedniej jakości i ciągłości opieki na odległość. Wzmocnienie tajemnicy lekarskiej - przepisy szczegółowo opisują przypadki, w których lekarz może być częściowo zwolniony z obowiązku zachowania tajemnicy, a także wskazują, jak chronić dane pacjentów w dobie cyfryzacji. Nowe regulacje w relacjach z przemysłem medycznym - nałożono obowiązki ujawniania potencjalnych konfliktów interesów, w tym informowania pacjentów i opinii publicznej o ewentualnych powiązaniach finansowych z firmami farmaceutycznymi. Uwzględnienie rosnącej roli badań naukowych - uregulowano warunki przeprowadzania eksperymentów medycznych i badań klinicznych, z naciskiem na uzyskiwanie świadomej zgody uczestników i etyczne publikowanie wyników. Zasady pomocy chorym w stanach terminalnych - Kodeks zobowiązuje lekarzy do zapewnienia godnej opieki paliatywnej i należytego łagodzenia cierpień, wykluczając jednocześnie możliwość eutanazji. Wśród autorów znajdziesz m. in. doświadczonych nauczycieli akademickich (Rafał Kubiak), sędziów (Igor Tuleya), lekarzy-prawników (Marcin Burdzik), adwokatów reprezentujących lekarzy (Radosław Tymiński, Magdalena Dmuch, Jakub Żaczek), radców prawnych reprezentujących pacjentów (Jolanta Budzowska) oraz radców prawnych obsługujących lekarzy, szpitale i ubezpieczyciela w sprawach medycznych oraz podmioty lecznicze (Marek Koenner, Grzegorz Wymysłowski). Dzięki temu publikacja wnikliwie łączy perspektywę teoretyczną z realiami codziennej praktyki medycznej. Ta książka to niezbędne źródło wiedzy dla lekarzy, izb lekarskich, studentów medycyny oraz prawników zajmujących się sprawami medycznymi. Stanowi solidną podstawę do budowania i utrwalania najwyższych standardów etycznych w praktyce lekarskiej, a jednocześnie inspiruje do refleksji i dyskusji nad przyszłością medycyny w Polsce.
WSZYSTKO, co musisz wiedzieć o sztuce pieczenia pizzy
Od klasycznej Margherity po ekscytujące kompozycje smakowe - znajdziesz tu inspiracje na każdą porę roku i każdą okazję. Wypróbuj ciekawe wariacje na temat znanych klasyków!
Pizza wiosenna z karmelizowanymi szparagami.
Pizza łącząca bogaty smak orzechów z miodem i mozzarellą.
Pizza na zimną pogodę z pieczoną dynią, ricottą i karmelizowaną cebulą.
I wiele innych!
Odkryj najlepsze techniki wyrabiania, formowania i pieczenia pizzy, która zachwyca do ostatniego kęsa. Sprawdź, jak przygotować łatwe ciasto, które zawsze wychodzi. Dowiedz się:
Co zrobić, by przy rozkręcaniu ciasta na pizzę nie powstawały dziury?
Jaki rodzaj mąki wybrać, by ciasto było jednocześnie puszyste i chrupiące?
Jak przygotować najlepszy sos do pizzy?
Dan Richer, znany nowojorski pizzaiolo, sprawi, że każda twoja pizza będzie idealna i niepowtarzalna!
Ta pełna barwnych ilustracji książka idealnie nadaje się dla wszystkich, którzy lubią ćwiczyć spostrzegawczość. Zamieszczone w niej zadania polegają na odnajdywaniu na obrazku ukrytych elementów. To jednak wcale nie takie proste, jak mogłoby się wydawać. Owszem, jedne obiekty wypatrzysz bez problemu, jednak niektóre znaleźć będzie o wiele trudniej, gdyż różnią się kolorem albo wielkością i mogą być ukryte na tle innych przedmiotów. Podczas zabawy z tą książką nie zaznasz nudy i pewnie nieraz zadasz sobie w myślach jedno pytanie: Gdzie to się ukryło?
Motocykle nieodmiennie przykuwają uwagę kierowców i przechodniów. W tej książce zaprezentowaliśmy 30 modeli tych wspaniałych pojazdów. Trafiły tu jednoślady najpopularniejszych marek, takich jak Kawasaki, Honda, Ducati czy Yamaha, a także wiele innych. Są to motocykle różnych typów: superszybkie sportowe, wygodne turystyczne oraz małe i zwrotne, idealne do jazdy po mieście. Każdy jest wyjątkowy i zachwycająco piękny. Poza dużymi zdjęciami znajdziesz tu liczne ciekawostki i dane techniczne, dzięki którym łatwiej Ci będzie wybrać odpowiedni motocykl dla siebie.
Książki z serii ""Cukrzyca i życie"" mają charakter informacyjny i dotyczą zarówno profilaktyki przeciwcukrzycowej, jak i różnych form terapeutycznych, alternatywnych - opartych przede wszystkim o medycynę naturalną - wspomagających leczenie zasadnicze. W numerze 11-tym mogą się Państwo zapoznać z wiedzą na takie tematy jak: Niedoczynność tarczycy a cukrzyca, zależność mózgu od glukozy, zespół metaboliczny a rozwój cukrzycy typu 2-go, przyczyny tworzenia się obrzęków, spożywanie owoców a cukrzyca, ukryte symptomy wysokiego poziomu cukru, czy też stałą rubrykę: diety i przepisy kulinarne dla diabetyka.
Ta książka dotyczy mózgu, tajemniczego organu, który jest częścią nas, czyni nas tym, kim jesteśmy, obdarza mocami i obciąża słabościami, jest mikrokosmosem, ostatnim wyzwaniem dla nauki.Płat czołowy to twój umysł, twoja kwintesencja, twoje Ja. To najbardziej człowiecza struktura mózgu, mająca podstawowe znaczenie dla powodzenia lub porażki każdego ludzkiego przedsięwzięcia. Płat czołowy jest dla mózgu tym, czym dyrygent dla orkiestry, generał dla armii, dyrektor naczelny dla korporacji. Koordynuje i przewodzi innym strukturom nerwowym, aby możliwe było zharmonizowane działanie. To mózgowe centrum dowodzenia.W tej książce odkryjesz zupełnie nowe podejście do problemu płatów czołowych.Dyrygent w twojej głowie to najważniejsza publikacja Elkhonona Goldberga, ukoronowanie jego naukowego dorobku. Autor, opierając się na najnowszych odkryciach, rozwijając złożone idee naukowe oraz odnosząc je do życia poprzez fascynujące studia przypadków i anegdoty, bada, w jaki sposób mózg angażuje się w złożone podejmowanie decyzji, jak radzi sobie z nowościami, niejednoznacznością i jak podejmuje wybory moralne. Analizuje działanie sprawnego mózgu i opisuje sytuacje "kiedy przywódca niedomaga" - ten drugi wątek wydaje się niezmiernie ważny w czasach, w których dłuższe życie łączy się niestety z częstszym występowaniem różnych chorób neurologicznych. Elkhonon Goldberg na każdym kroku kwestionuje utrwalone założenia i tropi ślady przestarzałych koncepcji w nowych naukowych ideach.Lektura tej książki to podróż niepozbawiona osobistych wątków - autor opisuje także swoją naukową drogę, relację z Aleksandrem Romanowiczem Łurią, o którym zwykł mawiać: "był moim profesorem, moim mentorem, moim przyjacielem i moim tyranem", oraz fortel, który przeprowadził, by uciec ze Związku Radzieckiego.Elkhonon Goldberg, światowej sławy neuropsycholog zajmujący się badaniem biologicznych podstaw złożonych zachowań człowieka, postanowił w sposób możliwie prosty (jednak bez spłycania i nadmiernych uproszczeń) opowiedzieć o tym, jaką rolę w regulacji naszego zachowania pełni płat czołowy. () ta ewolucyjnie najmłodsza i jednocześnie najbardziej złożona część naszego mózgu jest bowiem odpowiedzialna za tworzenie planów, wybór ważnych dla nas celów i ich efektywną realizację.() To właśnie dzięki tej publikacji każdy z nas ma okazję lepiej zrozumieć rolę płata czołowego w kierowaniu zachowaniem człowieka, jak również zapoznać się z mechanizmami neuroplastyczności i sposobami wspomagania funkcjonowania poznawczo-emocjonalnego w każdym wieku.Z przedmowy prof. dr hab. Michała Harciarka
Autorzy książki dzielą się swoim doświadczeniem zawodowym, przeprowadzając Czytelników przez podstawowe zagadnienia, pułapki i liczne przypadki kliniczne nie tylko w zakresie zastosowania cewników, lecz także przeprowadzania samej procedury.Odpowiednio dobrany i prawidłowo założony dostęp naczyniowy zmniejsza ryzyko powikłań i wpływa na ogólną jakość terapii, obejmując cały proces leczenia - od diagnostyki po kompleksową opiekę terapeutyczną.Celem książki jest nie tylko przekazanie praktycznej wiedzy na temat technik zakładania cewników, lecz także podkreślenie kluczowej roli zespołów dostępów naczyniowych, które rozwijają się w Polsce. Ich zadaniem jest ocena, zapobieganie i leczenie powikłań, a także współpraca z zespołami terapeutycznymi, aby zapewnić optymalną opiekę nad pacjentem przez cały okres leczenia. Odpowiednie zarządzanie dostępem naczyniowym,jego utrzymanie to kluczowe zagadnienia, które wpływają na bezpieczeństwo i komfort pacjenta oraz efektywność całego procesu leczenia.Publikacja jest oparta na dowodach naukowych i codziennej praktyce autorów.To doskonały przewodnik dla lekarzy, pielęgniarek i ratowników medycznych.
Kulinarny Lublin warto mieć na półce w swoim książkowym "jadłospisie" - koniecznie jako danie główne. To kulinarna podróż do lat młodości wielu Czytelników, zwłaszcza tych, którzy dobrze pamiętają siermiężne lata PRL-u. Młodsi zaś muszą uwierzyć na słowo: ówczesne władze rzeczywiście w pewnym czasie uważały, że skoro kiszona kapusta ma tyle samo witaminy C, ile jest w cytrynach, nie ma potrzeby ich importować. I to nie był jedyny paradoks w PRL-u. Było ich dużo więcej.Kulinarny Lublinto danie wykwintne. Warto go spróbować, skosztować, a nawet podelektować się nim. Ma dużo przypraw - wzbogacają go nie tylko prasowe notatki sprzed lat, dotyczące lubelskiej gastronomii, ale także unikalne zdjęcia i jadłospisy, które przeszły do lamusa. Do tego wspomnienia dawnych kelnerów, muzyków, kucharzy, którzy tworzyli klimat tamtych czasów. To książka o Lublinie sprzed kilkudziesięciu lat - z licznymi barami mlecznymi, okrągłymi budkami z piwem i saturatorami, które można zobaczyć jedynie w muzeum. Większość z tych lokali już dawno nie istnieje. Poza pamięcią i wspomnieniami o nich. I o tym jest książka - o lubelskiej gastronomii od kuchni. Smacznego!
Ponad 400 ilustracji i wysokiej jakości fotografii.Jasne i zwięzłe opisy umożliwiają łatwe zrozumienie omawianych zagadnień.Podział na 9 rozdziałów, w których omówiono poszczególne części ciała.W każdym rozdziale opisano kości, mięśnie, nerwy i organy wewnętrzne.Uwzględniono działanie i współdziałanie układów, części ciała i narządów.Znakomite, fachowe źródło wiedzy dla studentów, uczniów, a także wszystkich, których interesuje budowa i działanie ludzkiego organizmu.
Polska militarna. Muzea, fortyfikacje, bunkry, pola bitew137 obiektów: śladami historii wojennej i wojskowejNiezwykła podróż przez historię wojen i konfliktów na terenach współczesnej PolskiAlbum prezentuje najważniejsze wydarzenia uwiecznione w imponujących zabytkach i muzeach, pomniki dawnych czasów i bitew. Pokazuje historię rozwoju techniki i infrastruktury wojskowej - od broni miotanej i siecznej do wielkokalibrowych dział czy czołgów, od grodów i zamków po trudne do zdobycia fortyfikacje.TWIERDZE I ZAMKITwierdza Srebrna GóraTwierdza ŚwinoujścieTwierdza BoyenTwierdza ModlinZamek w MalborkuZamek w LiwieZamek w OlsztynieFort Spitzberg-OstrógZ DZIEJÓW HISTORII POLSKIBitwa pod GrunwaldemOblężenie Jasnej GóryBitwa pod RacławicamiPuszcza KampinoskaMuzeum Powstań ŚląskichBitwa pod PłowcamiCmentarz wojenny na RotundziePomnik Chwały Kawalerii i Artylerii KonnejOKRES II WOJNY ŚWIATOWEJ I ZIMNEJ WOJNYMuzeum Powstania WarszawskiegoMuzeum Wyrzutni Rakiet w RąbceSkansen Fortyfikacji Prus WschodnichMuzeum Zimnej Wojny w PodborskuPodziemne Miasto na Wyspie WolinSchron Kierowania Obroną Cywilną w PrzemyśluMUZEA MILITARNE I WOJSKOWEMuzeum Wojska Polskiego w WarszawieMuzeum Lotnictwa Polskiego w KrakowieMuzeum Marynarki Wojennej w GdyniMuzeum Pancerne w KłaninieMuzeum Wojsk Inżynieryjnych i Chemicznych we WrocławiuMuzeum Spadochroniarstwa i Wojsk Specjalnych w Wiśle
Autor opisuje obronę francuskiego nieba w 1940 roku. Wzięło w niej udział ponad 140 polskich myśliwców. Walczyli oni w jednym czysto polskim dywizjonie 1/145 warszawskim, w eskadrze Montpellier, podzielonej na 6 kluczy frontowych, w 9 luźnych kluczach frontowych i w 11 kluczach obrony ośrodków przemysłowych (kominowych). Ogółem Polacy zestrzelili na pewno ponad 52, prawdopodobnie 5 i uszkodzili ponad 6 nieprzyjacielskich samolotów. Co ciekawe, jedno zwycięstwo przypadło mechanikowi kapralowi Stefanowi Lisiakowi. Ten kolejny tomik z reaktywowanego legendarnego cyklu wydawniczego wydawnictwa Bellona przybliża czytelnikowi dramatyczne wydarzenia największych zmagań wojennych w historii; przełomowe, nieznane momenty walk; czujnie strzeżone tajemnice pól bitewnych, dyplomatycznych gabinetów, głównych sztabów i central wywiadu.
Japończycy starali się opanować Jawę poprzez realizację starannie ułożonego planu pod starannie dobranym, jednolitym dowództwem. Aliantom brakowało nie tylko planu obrony, ale nawet wspólnego celu. Jawy chcieli bronić tylko Holendrzy, natomiast Anglia, a szczególnie Stany Zjednoczone starały się tylko opór ich podtrzymać, nie angażując swych sił w większym stopniu. W tych warunkach walna bitwa morska musiała być przegrana, co przesądziło ostatecznie losy całej kampanii. Japończycy przewyższali aliantów pod względem ciężkiej artylerii, uzbrojenia torpedowego, a zwłaszcza rozpoznania lotniczego, co paraliżowało wszystkie rozpaczliwe wysiłki kontradmirała Karela Doormana zmierzające do zniszczenia sił inwazyjnych.
Czy można poczuć i zrozumieć smak dawnego Wrocławia? Pisząc przed laty tę książkę, taki miałem zamiar. Zebrać i przywołać dawne kulinaria miasta nad Odrą - specjały stołów codzienne i świąteczne, domowe i restauracyjne, dawno zapomniane i trafiające na talerze ludzi znanych. Szybko zrodził się jednak pomysł, aby nie zamykać smacznego tematu jedynie w albumie receptur. Kuchnia, jakkolwiek rozumiana, nie istnieje bowiem bez szerszego kontekstu historycznego i kulturowego, nie smakuje tak dobrze - gdy piszemy o czasach dawnych - bez tradycji i obyczajów. A przede wszystkim bez ludzi. Bo czy może istnieć sztuka kulinarna bez nas? Rozumie to każdy biorący się do gotowania W czym zatem tkwi istota smaku dawnego Wrocławia?Po napisaniu tej książki przez lata upichciłem niemal wszystko, co możemy nazwać w kuchni breslauerskim. Począwszy od klasyki, a mam tu na myśli choćby śląskie niebo w gębie (Schlesisches Himmelreich) czy śląską drożdżówkę z kruszonką (Schlesischer Streuselkuchen), po specjały tak typowo wrocławskie, jak karp w bulionie luterańskim (Karpfen in Lutherischer Brhe) i bigos wrocławski z czerwonej kapusty (Breslauer Rotkraut). Polecam! Lecz ta książka jest nie tylko o gotowaniu. Wszak był Wrocław nazywany w XIX wieku miastem piwa, likierów, kartofli, klusek, kiełbas, golonek, pączków, pierników i kawy. Aż trudno uwierzyć. Nie mogło więc w niej zabraknąć takich nazwisk, jak Perini, Kissling, Hansen, Dietrich, Stiebler, takich miejsc, jak "Piwnica Świdnicka" czy tak legendarnego specjału, jak Nikolaschka aż w 60 odsłonach. Nie mogło też zabraknąć miejsca do opisania fenomenu karczmy, klimatu bud kiełbasianych, sztuki kupowania mięsa, strajku kelnerów czy smaku zupy rumfordzkiej. Dawny Wrocław da się zjeść nie tylko na kartach tej książki!
Nowe wydanie bestsellera "New York Timesa"W nowej, poszerzonej i uaktualnionej wersji Paryskiego szyku - którego pierwsze wydanie także w Polsce było bestsellerem - Ines de la Fressange, ikona paryskiego szyku, oraz Sophie Gachet, znawczyni paryskich trendów, z humorem, wdziękiem i zapałem dzielą się swoim niepowtarzalnym stylem i wskazówkami na temat mody, elegancji, urody, dekoracji wnętrz i spędzania wolnego czasu, także z dziećmi.Znajdziesz tu fantastyczne stylizacje, zdjęcia i rysunki Ines, dowiesz się, które elementy garderoby są niezbędne w szafie każdej kobiety, poznasz sposób Ines na pielęgnację urody w dziesięć minut i na przygotowanie paryskiej kolacji dla przyjaciół. Znajdziesz tu także listę adresów - internetowych i stacjonarnych - pod którymi zrobisz zakupy w paryskim stylu, miejsc, gdzie zjesz wspaniały posiłek, wypijesz kawę, spędzisz noc, muzeów leżących nieco na uboczu głównych szlaków. Ten elegancki poradnik jest prawdziwym must-have dla kobiety, która chce połączyć swój indywidualny styl z paryskim szykiem.Ponad 300 kolorowych ilustracji.
Porywająca historia wielkiego talentu, żądzy zwycięstwa, determinacji, miłości do tenisa i kontrowersji.
Najbardziej aktualna i najobszerniejsza biografia Novaka Djokovicia przybliża zarówno jego osobistą historię, jak i najważniejsze momenty z jego dotychczasowej kariery. Ta fascynująca książka, pełna kolorowych zdjęć, śledzi losy Djokovicia od jego burzliwego dzieciństwa w rozdartym wojną Belgradzie, poprzez początki kariery turniejowej, decyzję o przejściu na zawodowstwo, pierwszy tytuł Wielkiego Szlema, życie rodzinne i kontrowersje, które towarzyszyły zawodnikowi.
PIŁKARZ. WOJOWNIK. I PRZEDE WSZYSTKIM CZŁOWIEKZaczęło się klasycznie. Piłkarski mały geniusz z ubogich przedmieść Rio de Janeiro, którego rodzice nie mają na plecak, buty i opłatę za klub. Który, by dojechać na treningi, spędza w autobusach 3 godziny dziennie. I który ponad wszystko chce grać w piłkę. A dziś?Idol milionów młodych ludzi na świecie i niekwestionowana gwiazda Realu Madryt. Dwukrotny triumfatorLigi Mistrzów, a przy okazji autor goli w obu finałach. Wreszcie - drugi w historii zawodnik nagrodzonyprestiżową Nagrodą Sócratesa za działalność charytatywną. Piłkarz, który swoim życiem udowadnia, że futbol to coś więcej niż sam sport.Dlaczego Zindine Zidane miesiącami nie widział go w wyjściowym składzie? Czemu Vincius zainwestował miliony w instytut swojego imienia i brazylijski e-sport? Skąd wyszedł, że ma tak magiczne umiejętności dryblera i waleczny charakter? Od wielkiej biedy na same szczyty futbolu - choć historia Vinego przypomina bajkę, na początku wcale bajką nie była.Dowiedz się, co WYDARZYŁO SIĘ NAPRAWDĘ.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?