Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
Dwutomowa publikacja została przygotowana przez Zespół specjalistów z najlepszych ośrodków w całej Polsce pod redakcją prof. dr. hab. n. med. Andrzeja Przylipiaka. Monografia stanowi drugie wydanie książki Medycyna estetyczna. Podręcznik dla studentów kosmetologii uzupełnione o najnowsze trendy i tematy; począwszy od treści podstawowych aż po praktyczne techniki szeroko pojętej medycyny estetycznej. Całość, dla łatwiejszego zapoznania się z dziedziną, została podzielona na XV części. W tomie 1 znalazły się tematy dotyczące: starzenia się skóry, zabiegów odmładzających twarz, chirurgii estetycznej w obrębie głowy, trychologii, zabiegów w obrębie tkanki tłuszczowej. W tomie 2 zaprezentowano zagadnienia odnoszące się do chirurgii estetycznej piersi, tułowia i kończyn, zabiegów korekcyjnych w obrębie skóry, zabiegów laserowych, stomatologii estetycznej. Poruszano także pod kątem medycyny estetycznej kwestie: kosmetologii, endokrynologii, rehabilitacji, aspektów psychologicznych oraz zagadnień prawnych. Publikacja jest skierowana do studentów kierunków kosmetologii oraz medycznych. Ze względu na holistyczne podejście do tematu z pewnością zainteresuje także osoby, które poszukują różnych metod leczenia i korekcji defektów urody.
II wydanie doskonałego kompendium wiedzy teoretycznej i praktycznej z zakresu dawkowania i obliczania dawek leków podawanych różnymi drogami i w różnych jednostkach miary i objętości. „Obliczanie dawek leków” pozwala na samodzielne studiowanie – wiadomości przedstawiono, poczynając od podstawowych do bardziej złożonych. Ogromnym praktycznym atutem przewodnika są liczne przykłady, testy kontrolne oraz bogaty materiał ilustracyjny – nowoczesny sprzęt, urządzenia czy etykiety leków. W II wydaniu w poszczególnych rozdziałach uaktualniono leki lub dodano etykiety nowych leków obecnie stosowanych w leczeniu różnych schorzeń. Publikację uzupełniono o podrozdział ,,Obliczanie dawek leków w zawiesinie na podstawie układania proporcji” oraz rozdział „Leki stosowane w terapii nowotworów oraz terapia wspomagająca” Publikacja niezbędna w codziennej praktyce. Może być wykorzystana na różnym etapie kształcenia pielęgniarek, położnych i ratowników medycznych.
Książka Roku 2024 the British Book Awards
Dołącz do detektywa Logico i rozwikłaj intrygujące zagadki kryminalne. Dowiedz się kto, jak, gdzie i dlaczego popełnił zbrodnie. Zbadaj wskazówki, przesłuchaj świadków i wykorzystując sztukę dedukcji, uzupełnij diagramy oraz złap morderców. A gdy rozwiążesz każdą z zagadek, poznasz tajemnicę, która skrywa się za wszystkimi przestępstwami
100 kryminalnych zagadek logicznych, ułożonych według stopnia trudności od najłatwiejszych po zabójczo trudne. Do ich rozwikłania wystarczą ołówek i szare komórki. Na końcu książki znajdziesz podpowiedzi i rozwiązania.
Uruchom bezwzględną potęgę logiki w walce ze złem!
Kolejny zeszyt do kolorowania, tym razem prezentujący dzieła Zdzisława Beksińskiego. To propozycja skierowana do wszystkich miłośników kolorowanek oraz sztuki polskiej, którzy nie tylko podziwiają dzieła największych malarskich mistrzów, ale także sami chętnie sięgają po plastyczne przybory. Zeszyt zawiera ilustracje reprodukcji obrazów Zdzisława Beksińskiego. Obok zdjęcia danego dzieła umieszczono szablon do samodzielnego pokolorowania. Dzięki temu każdy kolorujący będzie mógł w swojej wersji zbliżyć się do oryginału lub przeciwnie - nadać obrazkowi własne barwy, zmieniając jego dotychczasowy charakter.
"Squishmallows: Oficjalna Książka z Przepisami" to idealna propozycja dla fanów oryginalnych Squishmallows i miłośników pieczenia! Zawiera 50 przepisów inspirowanych ulubionymi postaciami Squishmallows, dzięki czemu każdy znajdzie tu coś dla siebie. Wśród smakołyków znajdują się między innymi trójkolorowe ciasteczka Cam, czekoladowe trufle z posypką Hansa, cynamonowe bułeczki Lesedi oraz serduszka Linzer Bethany! Te wypieki to pyszne i zabawne przekąski, które wszyscy fani Squishmallows mogą łatwo odtworzyć. Książka zawiera również doskonałe przepisy na krem maślany, karmel oraz piankę Squishmallows, a także wybór pysznych i orzeźwiających napojów na każdą porę roku. Pięknie ilustrowana kolorowymi zdjęciami każdego wypieku oraz grafikami Squishmallows, książka ta oferuje kreatywny i przystępny sposób na cieszenie się tymi unikalnymi przepisami. "Squishmallows: Oficjalna Książka z Przepisami" jest odpowiednia dla cukierników na każdym poziomie zaawansowania i stanowi doskonały sposób na spędzenie czasu z rodziną w tematyce ulubionych bohaterów Squishmallows.
Atlas roślin miododajnych prezentuje wiele gatunków roślin łąk, pól i lasów. To idealna baza wiedzy dla pszczelarzy prowadzących pasieki oraz dla wszystkich miłośników polskiej przyrody, tym bardziej, że szczególną uwagę w Atlasie poświęcono gatunkom rodzimym. Obok opisu cech morfologicznych oraz wartości pszczelarskiej roślin przedstawione zostały metody ich rozmnażania i najkorzystniejsze dla uprawy warunki środowiskowe. Szybką ocenę cech poszczególnych gatunków ułatwia symbolika graficzna.
Reprint pierwszej zachowanej polskiej książki kucharskiej, wydanej w Krakowie w 1682 roku. Autorem był kuchmistrz wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego Stanisław Czerniecki. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy. W części pierwszej przedstawione zostały potrawy mięsne, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne, pasztety, sposoby przyrządzania tortów i ciast. Każda z tych części oprócz stu głównych przepisów, zawiera uzupełnienie, tzw. additament (dziesięć kolejnych receptur, dotyczących dodatków do opisywanych wcześniej potraw). Atrakcją każdego rozdziału jest tzw. sekret kuchmistrzowski. Dzieło zadedykował autor Helenie Tekli Lubomirskiej, żonie Aleksandra Michała.
Książka po staropolsku oraz przetłumaczona na język współczesny.
Przepisy zawarte w tej książce czerpią z bogactwa i mądrości tradycyjnej kuchni polskiej oraz kuchni europejskich, zwłaszcza śródziemnomorskich. Zostały ułożone według pór roku i skomponowane w taki sposób, by potrawy nie tylko odżywiały, ale też pozostawały w harmonii ze zmieniającym się zapotrzebowaniem termicznym ciała. W ramach danej kategorii posiłków (np. śniadań) proponujemy kilka wariantów, biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe. Zatroszczyliśmy się, aby komponować posiłki z użyciem "superpokarmów", wspomagających leczenie cukrzycy. Choroba nie musi skazywać diabetyka na rodzinną alienację kulinarną - przeciwnie - może stać się bodźcem dla prozdrowotnego odżywiania dla całej rodziny. Niniejsza książka pokazuje, że odżywianie dla zdrowia może być proste i niedrogie, a dania - smakowite, różnorodne i kolorowe.
Każde grzybobranie to zapowiedź wspaniałego festynu przyrody, olśniewającego różnorodnością grzybowych odmian i gatunków. Cieszą nasze oczy, a podniebieniu dostarczają niezapomnianych wrażeń smakowych. Jednak, jak odróżnić grzyby jadalne od trujących? Jak rozpoznać najsmaczniejsze wśród smacznych? Książka zawiera informacje o gatunkach grzybów, ich cechach oraz sposobie oznaczania. Opisy zostały uzupełnione kolorowymi fotografiami, z którymi miłośnicy grzybów mogą porównać znalezione przez siebie okazy. Rzetelność zawartej tu wiedzy na temat królestwa grzybów gwarantuje doświadczony, certyfikowany grzyboznawca - Wiesław Kamiński
Ta książka to kompendium wiedzy i dzikich roślinach jadalnych. Każda roślina jest zilustrowana i opisana. Dodatkowym atutem jest informacja o wykorzystaniu jej w kuchni, zielarstwie czy do produkcji kosmetyków.
Tak zwane „chwasty” są naszą pasją od lat. Szczególnie interesuje nas ich zastosowanie kulinarne, ale nie sposób oddzielić go od zielarstwa i kosmetyki. Tematyki te zazębiają się wzajemnie. Dziś dieta ludzi opiera się na roślinach uprawnych, wywodzących się jednak od roślin, które „gdzieś tam” na świecie rosną lub rosły kiedyś dziko. Niektórzy wierzą, że każdy naród dostał wszystko, czego mu potrzeba w miejscu, w którym żyje… Czy to prawda? Naszym zdaniem tak. Dlatego postanowiliśmy zabrać Was w wirtualną podroż dookoła Polski, by opowiedzieć o najciekawszych dzikich warzywach, owocach, przyprawach, o ich smakach, właściwościach i dawnych zastosowaniach. Zapraszamy do wędrówki. Doświadczcie jej razem z nami.
Wybierzcie się z nami w podróż dookoła Polski, śladami pospolitych „chwastów” i ich niepospolitych smaków i właściwości.
Dziś zainteresowanie dzikimi roślinami jadanymi przechodzi w Polsce renesans. Jednak dotyczy to jedynie niewielu gatunków, jak np. pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica), podagrycznika (Aegopodium podagraria) i kilku innych. Ludziom zależy na zebraniu bez trudu świeżych, zdrowych roślin, ale wiedza na temat dzikich warzyw jest u nas niewielka. Zbieramy tylko to, co jest nam dobrze znane i szczegółowo opisane oraz łatwe w pozyskaniu.
Nazywamy się dr Wojciech M. Szymański i mgr Iwona Ziółkowska i jesteśmy Odkrywcami Natury. Naszą pasją są rośliny jadalne – dzikie, jak i uprawne, rodzime i egzotyczne. Kiedyś przeczytaliśmy, że „można sobie wyjść do lasu, na łąkę, bagna, nazbierać listków, korzonków, jagódek, ale żeby się najeść, trzeba ze sobą wziąć kilogram mąki lub dwa kilogramy ziemniaków”– to nieprawda! Nie zgadzamy się z tym i możemy to udowodnić! Spędziliśmy ponad 25 lat, rekonstruując dawne, zapomniane metody obróbki dzikich roślin na pokarm. A dzikie rośliny jadalne są nie tylko zdrowe, ale kryją również w sobie unikalne smaki i mają różnorodne, ciekawe możliwości zastosowania.
Niezwykły polski psychiatra, który wyprzedził epokę Opowieść nie tylko o życiu jednego z najsłynniejszych polskich lekarzy, ale także przewodnik po jego koncepcjach – do dziś wpływających na leczenie w klinikach psychiatrycznych. Przemierzamy z nim drogę od entuzjazmu studenta medycyny przez obóz w Hiszpanii w czasach generała Franco po poznawanie psychotycznych stanów (czy tylko w teorii?) już w powojennej Polsce. Autorka opisuje każde z jego przełomowych dzieł (Schizofrenię, Melancholię, Lęk czy Poznanie chorego) napisanych krótko przed przedwczesną śmiercią. Kolejne wydanie biografii poszerza opowieść, na nowo przyglądamy się szczegółom życia genialnego badacza. Dzięki Antoniemu Kępińskiemu pacjenci klinik psychiatrycznych zyskali większą godność. Dzięki jego książkom lepiej rozumiemy każdego człowieka: ludzkie potrzeby, dotykające nas zaburzenia psychiczne oraz fakt, jak głęboko jesteśmy zanurzeni w świecie. Zapraszając do czytania książki o osobie i dziele Profesora, nie sposób nie dotknąć pytania ważnego, niekiedy osłoniętego mgłą tajemnicy: czy Kępiński przeszedł w swoim życiu epizod psychotyczny? Są przesłanki potwierdzające tę hipotezę i o tym autorka książki pisze wprost. prof. Bogdan de Barbaro Gdyby zapytać polskich psychiatrów, czyje książki wpłynęły na ich wybór kierunku kształcenia, bardzo wielu odpowie, że Kępińskiego. Nie ma chyba drugiej takiej inspiracji w psychiatrii polskiej jak jego dzieła. dr Łukasz Cichocki Ten wie o człowieku więcej niż Freud, Heidegger, Levinas. ks. prof. Józef Tischner (o Antonim Kępińskim) Krystyna Rożnowska – dziennikarka z wieloletnim doświadczeniem, autorka pozycji tak cenionych jak biografia prof. Juliana Aleksandrowicza (Uleczyć świat), monografii niezwykłego miejsca (Można oszaleć. Osobliwy świat szpitala psychiatrycznego) czy książki zawierającej rozmowy z przestępcami (Każdy może zabić).
Chuligani czy ostatni obrońcy wartości? Reportaż prosto z serca włoskiego ruchu ultrasWłoscy ultrasi należą do najbardziej zorganizowanych i agresywnych w europejskiej piłce nożnej. Wiele grup przekształciło się w grupy przestępcze zajmujące się sprzedażą biletów, handlem narkotykami i morderstwami. Są skrzyżowaniem członków Hell's Angels z chuliganami. Często są żołnierzami mafii, a także odegrali kluczową rolę w powstaniu skrajnej prawicy.Ale "prawdziwi" ultrasi twierdzą, że są buntownikami walczącymi z państwem policyjnym i współczesną piłką nożną. Mówią, że tylko wśród ultrasów można znaleźć poczucie przynależności, wspólnoty i koncepcję czystego sportu. Mówią, że bronią nie tylko swoich klubów, ale także zapomnianych przedmieść i osób, które zostały stamtąd wyrzucone.Przez pryzmat ultrasów Tobias Jones przedstawia fascynujący reportaż o włoskim społeczeństwie i jego ulubionym sporcie. Pisze nie tylko o kibicach największych włoskich klubów: Juventusu, Torino, Lazio, Romy czy Genui, ale także o mniej znanych: z Cosenzy i Katanii. Przenikając w ich struktury, bada złowrogą stronę fandomu piłkarskiego, z jego przemocą i ekstremizmem politycznym, ale także podziwia pasję, dowcip, solidarność i styl bycia fascynującej i pełnej sprzeczności subkultury.
Yotam Ottolenghi wraz z zespołem przedstawia książkę kucharską o dodatkach. Znajdziesz w niej przepisy nie tylko na sycące warzywne dania, ale też COś EKSTRA - absolutne bomby smaku - sosy, pikle, marynaty i posypki, które zwykły posiłek zmieniają w wybitny. To są właśnie Extra Good Things - smakowitości na co dzień. Możesz je przygotować, kiedy tylko masz ochotę, i używać dowolnie, praktycznie bez ograniczeń. Posłużą ci w niezliczonych sytuacjach, podkręcając kolory, konsystencje, kwasowość i ostrość. Zamknij je w słoikach i wykorzystuj z ryżem, jajkami czy warzywami przysmażonymi na patelni, a przekonasz się, że warto! Każdy przepis skrywa zaskakujące połączenie smaków, nowatorską metodę czy sekretną technikę. Naucz się ich - i gotuj jak Ottolenghi!
Spis Treści:
1. Mechanizmy interakcji i ich potencjalne znaczenie kliniczne - dr hab. n. med. Marcin Wełnicki, dr hab. n. med. Iwona Gorczyca-Głowacka
2. Pacjent kardiologiczny z infekcją - interakcje leków kardiologicznych z lekami przeciwbakteryjnymi i antywirusowymi - lek. Maria Łukasiewicz, dr hab. n. med. Iwona Gorczyca-Głowacka
3. Interakcje leków kardiologicznych z przeciwhiperglikemicznymi - prof. dr hab. n. med. Alina Kuryłowicz, dr hab. n. med. Marcin Wełnicki
4. Interakcje leków kardiologicznych z lekami pulmonologicznymi - ppłk lek. Rafał Sokołowski, dr hab. n. med. Marcin Wełnicki
5. Interakcje leków kardiologicznych oraz leków przeciwbólowych i stosowanych w leczeniu chorób neurologicznych - dr hab. n. med. Maciej Niewada, dr hab. n. med. Iwona Gorczyca-Głowacka
6. Interakcje leków kardiologicznych z lekami przeciwdepresyjnymi i przeciwpsychotycznymi - dr hab. n. med. Anna Antosik-Wójcicka, dr hab. n. med. Iwona Gorczyca-Głowacka
7. Interakcje leków kardiologicznych z lekami gastrologicznymi - prof. dr hab. n. med. Krzysztof Tomasiewicz, dr hab. n. med. Mariusz Tomaniak, lek. Karolina Gumiężna
8. Interakcje leków kardiologicznych z lekami nefrologicznymi - dr n. med. Anna Adamska-Wełnicka (prof. Ryszard Gellert), dr hab. n. med. Marcin Barylski
9. Interakcje leków kardiologicznych z lekami onkologicznymi - dr n. med. Aleksandra Semeniuk, dr hab. n. med. Marcin Wełnicki
Pozaustrojowe natlenowanie krwi, zwane również ECMO, jest kluczową formą wsparcia czynności życiowych u pacjentów z niewydolnością oddechową, ciężką postacią ARDS, COVID-19 i wstrząsem kardiogennym, której popularność bardzo szybko wzrasta na całym świecie.
Terapia ECMO może zarówno ratować życie, jak i zmieniać sposób sprawowania opieki nad pacjentem, lecz jej efektywne zastosowanie wymaga przestrzegania szczegółowych wytycznych.
Mechanizm działania ECMO jest zwodniczo prosty – aparat wypompowuje krew z organizmu człowieka, wprowadza do niej tlen, po czym zwraca ją do krwiobiegu. Skąd zatem biorą się trudności? Dlaczego w wielu placówkach wyposażonych w ECMO nie stosuje się tego rodzaju wspomagania w odpowiedni sposób? I dlaczego tak wielu przedstawicieli personelu medycznego, zajmującego się pacjentami na oddziałach ECMO nie zawsze potrafi właściwie zareagować na pojawiające się problemy? Książka powstała po to, aby udzielić odpowiedzi na te pytania. Zawiera przystępnie sformułowane praktyczne wskazówki, dotyczące codziennego korzystania z ECMO przy łóżku pacjenta. Dr Jeffrey DellaVolpe przedstawia zasady rządzące stosowaniem ECMO, ilustrując je praktycznymi uwagami, które opracował na podstawie swoich wieloletnich doświadczeń. Ich bardzo przystępna prezentacja ułatwia zrozumienie wszystkich szczegółów tej złożonej terapii.
Prezentujemy Państwu Przepiśnik biblioteczny pozycję, która w naszym zbiorze publikacji naukowych i technicznych jest absolutnie wyjątkowa. Zamiast wzorów ingrediencje dania, zamiast wykładni sposób jego przygotowania, zamiast tabel i schematów zdjęcia apetycznych potraw.Pracownicy Biblioteki Głównej AGH przedstawiają swoje przepisy na przekąski słodkie, słone i na specjalne okazje, które od dziesięciu lat przygotowują na kiermasz charytatywny Biblioteki Głównej. Od samego początku jego ideą jest pomoc konkretnemu potrzebującemu. Pracownicy uczelni ofiarowują na cel kiermaszu przeczytane książki, zgrane gry i obejrzane filmy, które przekazują personelowi BG, a następnie w dniu kiermaszu w zamian za datek i poczęstunek mogą zabrać dowolny interesujący ich przedmiot przeznaczony na cel imprezy przez innych ofiarodawców. Tym sposobem potrzebujący otrzymują wsparcie, książki, gry i filmy nowe życie, a pracownicy satysfakcję ze spełnienia dobrego uczynku połączoną z radością degustacji naprawdę niezłych smakołyków.Od lat pracownicy Biblioteki w dniu kiermaszu rozpieszczają nas znanymi już dobrze słodkościami i zakąskami. Są tak pyszne, tak domowe, tak naturalne i proste w wykonaniu, że wiele osób chciało poznać sekrety receptur. Dlatego właśnie powstał Przepiśnik od pracowników dla pracowników. Znajdziemy w nim zarówno przepisy inspirowane kulinarnymi książkami, blogami lub programami telewizyjnymi, jak też takie, które przez całe lata leżały w rodzinnych notatkach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Od babeczek, przez ciasta, do tortu, od sałatek, przez paluchy i chlebki, po tarty i rolady. Jest też przepis na wyśmienity smalec kustosza i mirabelkówkę po godzinach. Wyjątkowe, błyskawiczne, zawsze się udające, ale przede wszystkim przez lata sprawdzone i potwierdzone znikającymi z kiermaszowego stołu w błyskawicznym tempie porcjami.Nie można pozostać obojętnym wobec takich smaków. Trzeba po prostu poznać pijanego pingwina, topielca, sernik Izaury, dyrektorską tartę czy zupę nie dla wampirów. Naprawdę warto!
Spis treści 1. Wprowadzenie. Stanisław Bartuś, Jacek Legutko 2. Stratyfikacja ryzyka chorego z ostrym zespołem wieńcowym w celu optymalizacji opieki poszpitalnej. Artur Dziewierz, Andrzej Gackowski, Łukasz Niewiara, Bernadetta Chyrchel 3. Rewaskularyzacja w chorobie wielonaczyniowej - kiedy i jaką metodą leczymy tętnice nie odpowiadające za wystąpienie zawału. Paweł Kleczyński, Jacek Piątek, Bogusław Kapelak, Jacek Legutko 4. Prewencja, diagnostyka i leczenie niewydolności serca w pierwszych 12 miesiącach po zawale serca. Jadwiga Nessler, Katarzyna Stolarz-Skrzypek, Paweł Rubiś, Andrzej Surdacki 5. Elektroterapia po zawale serca - kiedy i u kogo urządzenia wszczepialne i zabiegi ablacji. Marek Jastrzębski, Marcin Kuniewicz, Paweł Matusik, Jacek Lelakowski 6. Leczenie przeciwpłytkowe i przeciwzakrzepowe - ryzyko krwawienia a ryzyko niedokwienne. Leczenie przeciwkrzepliwe u chorych wymagających antykoagulacji. Anetta Undas, Tomasz Rakowski, Jacek Legutko, Stanisław Bartuś 7. Fakty i mity na temat leczenia hipolipemizującego. Renata Rajtar-Salwa, Jakub Podolec, Beata Bobrowska, Piotr Podolec 8. Diagnostyka i optymalizacja leczenia nadciśnienia tętniczego po zawale. Marek Rajzer, Agnieszka Olszanecka, Wiktoria Wojciechowska, Marek Klocek. 9. Leczenie nikotynizmu. Bernadeta Chyrchel, Lidia Tomkiewicz-Pająk 10. Diagnostyka i leczenie lęku i depresji po zawale. Dominika Dudek 11. Edukacja chorych po zawale serca, rola pielęgniarki na oddziale i w poradni kardiologicznej, programy edukacyjne, rola Organizacji Pacjentów. Katarzyna Bednarczyk, TBD, Małgorzata Bruzda, Agnieszka Wołczenko 12. Żywienie chorych po zawale serca - zasady diety i rekomendacje dotyczące spożycia alkoholu. Karolina Banyś, Dorota Klauz, Artur Dziewierz 13. Kompleksowa rehabilitacja po zawale serca. Agnieszka Mawlichanów, Rafał Januszek 14. Seks, aktywność fizyczna, uprawianie sportu po zawale serca. Bartłomiej Guzik, Rafał Januszek 15. Fakty i mity na temat stosowania suplementów diety u pacjenta po zawale serca. Grzegorz Gajos, Maciej Żabówka 16. Odrębności postępowania u pacjentów w wieku podeszłym, z nowotworami, leczonych paliatywnie. Barbara Gryglewska, Anna Kańtoch, Tomasz Grodzicki, Renata Rajtar-Salwa 17. Blaski i cienie Programu kompleksowej opieki nad pacjentem po zawale serca (KOS-ZAWAŁ). Piotr Jankowski, Lidia Tomkiewicz-Pająk, Roman Wojdyła, Jacek Legutko
Czy przechodząc kiedyś obok piekarni, pomyśleliście: "Ach, żeby tak samemu umieć robić te wszystkie bułki i chleby?". Ta książka udowodni wam, że to nic trudnego!Poznajcie 120 przepisów, które zamienią was w piekarzy z prawdziwego zdarzenia:od tradycyjnych polskich pszennych bochenków z chrupiącą skórką, poprzez pieczywo z najbardziej szlachetnej i zdrowej płaskurki, aż po chlebki cebulowe czy serowe; od angielskich scones i włoskiej focacci, po nasze swojskie precle; od słodkich drożdżówek, przez muffiny z orzechami i migdałami, po kilka fantastycznych ciast i pączków.Przekonajcie się, że aby wyczarować świeże, przepyszne, aromatyczne wypieki, wcale nie trzeba magicznych sztuczek. Wystarczy tylko odrobina czasu i trochę kreatywności.Zacznijcie wraz ze mną przygodę w domowej piekarni!
Czy kiedykolwiek, zaglądając do swojej lodówki, zastanawialiście się, co zrobić z produktami, które pozostały wam po przygotowaniu posiłków? Resztkami, z których pozornie nic nie da się już zrobić? Czy chodząc po sklepach i obserwując coraz wyższe ceny, pomyśleliście: Przydałoby się wprowadzić jakieś oszczędności?.Ta książka pomoże wam gotować smacznie, ale i tanio.Poznajcie 120 przepisów, które pozwolą wam wprowadzić w życie zasadę zero waste: od rosołu, który może stać się źródłem posiłków na cały tydzień, po zrobiony domowym sposobem kremowy serek i masło; od wodzionki, czyli zupy z niczego, poprzez panczkraut, czyli śląską kapustę z ziemniakami, po jabłka pod kruszonką; od podkarpackich proziaków, czyli bułeczek z patelni, przez orientalną szakszukę, aż po nasze swojskie chrupiące placki ziemniaczane.Przekonajcie się, że aby zachwycić nawet najbardziej wybrednych smakoszy, wcale nie trzeba wydać majątku.Zacznijcie wraz ze mną gotować w trybie kryzysowym!
Starzenie się jest nieuniknione, jednak można mu zapobiec. Rośliny lecznicze i zioła na odporność są fundamentem przepisów zawartych w tej książce. Dzięki nim możesz naturalnie wzmocnić swoje zdrowie, odbudować ciało i mózg, poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego oraz zwalczać stany zapalne. To książka kucharska zakorzeniona w szamańskiej mądrości, zawierająca ponad 90 przepisów na roślinne dania, które wspierają dietę na zdrowe jelita i zdrowy mózg. Dowiedz się, jak przygotować silne probiotyki, aby poprawić mikrobiom i pozbądź się żywności, która sieje spustoszenie w organizmie. Spożywanie potraw zalecanych w tej książce pozwoli ci odmłodzić ciało i umysł. Wykorzystaj moc roślin, ziołolecznictwo i medycynę naturalną, aby odmłodzić swoje ciało i umysł!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?