W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Domowe wyroby z ryb to wyjątkowy przewodnik dla miłośników kuchni, którzy chcą odkryć bogactwo smaków i aromatów rybnych specjałów. Autorzy dzielą się sprawdzonymi przepisami na domowe wędzenie, pieczenie na grillu, a także na wyborne sosy. W książce znajdziesz: Szczegółowe instrukcje dotyczące przygotowania ryb do wędzenia i grillowania. Przepisy na aromatyczne marynaty, które podkreślą smak ryb, pomysły na kreatywne dodatki, takie jak domowe sosy, które uzupełnią Twoje dania, praktyczne porady dotyczące wyboru najlepszych gatunków ryb i ich przechowywania.
Dostosuj dietę do siebie, żyj uważniej, nie daj się chorobie! Choroba Hashimoto to obniżony komfort życia, dolegliwości skórne, wypadanie włosów, przybieranie na wadze i problemy z płodnością. Częściej dotyka ona kobiety niż mężczyzn.Jak prawidłowo się odżywiać, gdy ma się problemy z tarczycą? Jak styl życia oddziałuje na funkcjonowanie tarczycy? Czy kondycja naszych jelit ma wpływ na przebieg choroby Hashimoto? Jakie schorzenia mogą jej towarzyszyć?Na te i wiele innych pytań odpowiada Agata Lewandowska, dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem. W tej książce znajdziesz:aktualną wiedzę na temat diety i stylu życia w chorobie Hashimoto,porady dotyczące wprowadzania diet eliminacyjnych,wiele ciekawych przepisów między innymi na dania bez laktozy, glutenu i pszenicy oraz takie, które ułatwią zredukowanie masy ciała. Agata Lewandowska dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.
Książka Przez żołądek do serca, historia chłopaka z podwórka to niezwykła podróż przez smaki, wspomnienia i życiowe wyzwania. Ta książka to coś więcej niż zbiór przepisów to opowieść o pasji, która rodzi się z prostych chwil, o sile marzeń i determinacji, które mogą zmienić życie każdego z nas. Krzysztof Kumidor, chłopak z podwórka, otwiera przed Tobą drzwi do swojej kuchni i swojego serca. Znajdziesz tu przepisy, które przywołują smaki dzieciństwa, inspiracje do tworzenia nowych potraw i historie, które pokażą Ci, że każdy moment w życiu może być początkiem czegoś wielkiego.Niech ta książka stanie się dla Ciebie źródłem kulinarnej radości i motywacją, by samemu tworzyć własną historię. A jeśli spodoba Ci się ten smak, bądź czujny kolejna książka Krzysztofa już wkrótce, pełna nowych opowieści i inspiracji!Wejdź do świata, gdzie smaki łączą się z emocjami, a codzienność zamienia się w wyjątkowe przeżycie. Czy jesteś gotowy? Smacznej podróży!
Octy są zdrowe i smaczne, mają także szerokie zastosowania praktyczne, np. jako środki czystości, pielęgnacyjne czy konserwujące. Octy można zrobić samemu, co nie jest trudne, ale trzeba wiedzieć, jak uniknąć niespodzianek podczas fermentacji, by cieszyć się ich pięknym zapachem, kolorem i pożądanymi właściwościami. Autorka poradnika posiada wieloletnią praktykę w przygotowaniu octów, a swoją wiedzą dzieli się na łamach tej książki. Opowiada o najlepszych surowcach fermentacyjnych, wyjaśnia przebieg fermentacji, podaje szczegółowe przepisy oraz opisuje możliwe zastosowanie octów dla celów zdrowotnych, kosmetycznych, kulinarnych czy użytkowych.Miejski ogród. Uprawa warzyw i ziół na balkonach i Marzysz o warzywach z własnej uprawy, ale nie masz ogrodu? Mieszkasz w bloku i wydaje ci się, że nie możesz uprawiać ziół? Autorzy tej książki udowadniają, że warzywa i zioła można uprawiać prawie wszędzie! Dodatkowo pokażą Ci, jak zamienić balkony, tarasy i parapety w ogródki! Ten poradnik wprowadzi Cię w tajniki miejskiego ogrodnictwa. Znajdziesz w nim: praktyczne porady, jak założyć ogród warzywny w mieście, podstawowe zagadnienia związane z uprawą warzyw i ziół, informacje na temat niemal 90 gatunków roślin, które z powodzeniem można uprawiać w pojemnikach. Zamień swój balkon w ogród uprawny i ciesz się smakiem własnoręcznie wyhodowanych warzyw!
Romantyczne kolacje we dwoje: Romantyczna kolacja we dwoje powinna się zacząć od lekkiej, pobudzającej apetyt przekąski, po której nastąpi wykwintne danie, a zakończy ją deserem z czekolady lub truskawek, które powszechnie uznawane są za afrodyzjaki. I wcale nie chodzi o to, by się najeść podczas posiłku, lecz aby było niecodziennie, ładnie, a przy okazji smacznie i wykwintnie.Kuchnia miłosna. Afrodyzjaki :Kuchnie świata obfitują w potrawy z owocami, warzywami i przyprawami, którym od dawien dawna przypisuje się moc afrodyzjaków, działających na wszystkie zmysły i wzmagających apetyt na miłość. Są wśród nich owoce morza, aromatyczne zupy, apetyczne przystawki czy lekkie, pachnące wanilią i czekoladą desery.Kuchnia miłosna. AfrodyzjakiNiniejsza książka zawiera najciekawsze miłosne przepisy kuchni francuskiej, włoskiej, hiszpańskiej, meksykańskiej, polskiej, żydowskiej i orientalnej. Prezentuje tradycyjne afrodyzjaki i zdradza kulinarne sekrety słynnych kochanków. A przy tym przekonuje, że najlepszym afrodyzjakiem jest miłość
Najlepsza wśród książek kucharskich poświęconych pieczeniu chleba. Od prawie piętnastu lat znana na całym świecie jako "biblia chleba". Zawiera 140 przepisów, od bagietek, poprzez różne rodzaje pełnoziarnistego chleba i po chleb z gruboziarnistej mąki pszennej typu semolina, aż po włoskie pieczywo drożdżowe typu focaccia.Prezentuje całą gamę technik piekarskich na wszystkich etapach wytwarzania chleba od wytworzenia zakwasu po dekorowanie.
O sztuce pozytywnego jedzenia: bez głodzenia się i przekarmianiaRano mam żołądek zawiązany na supeł. Wszystko przez stres.Po posiłku czuję się ciężka i senna. Czy coś mi dolega?Obiecałam dzieciom, że w nagrodę za dobre oceny zabiorę je na lody.Chciałabym zeszczupleć i wyglądać jak moja trenerka fitness.Praca, dom, szkoła, zakupy... Jak mam znaleźć czas na spokojny posiłek?Ta książka powstała po to, aby pomóc nam, kobietom w różnym wieku i w różnych życiowych sytuacjach, odzyskać zdrową relację z własnym ciałem i jedzeniem. To, co i jak jemy, nie powinno być źródłem problemów, ani też sposobem na ich rozwiązywanie. Katarzyna Błażejewska-Stuhr - dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka, mama, żona i przyjaciółka - ma na to przepis oparty na jej bogatym zawodowym i prywatnym doświadczeniu.
Czy to nie fascynujące, że narodziny, śmierć i zmartwychwstanie kogoś kto żył ponad 2 tysiące lat temu ma tak ogromne znaczenie, że każdego roku ludzie przeżywają je na nowo? Ta wyjątkowa książka jest doskonałą pomocą, by zrozumieć znaczenie Świąt Wielkanocnych. Zawiera nie tylko historię powstania Wielkanocy, ale także zebrane z różnych zakątków świata tradycje i obrzędy. Co więcej, znajdziecie w niej pyszne przepisy na świąteczne potrawy, cytaty z Pisma Świętego oraz pieśni wielkanocne.
50 doświadczeń naukowych, których produkty można zjeść! Wspaniałe eksperymenty kulinarne to zaproszenie do świata autentycznych – i smakowitych – doświadczeń inspirowanych systemem edukacyjnym STEAM (od słów angielskich: science, technology, engineering, art., mathematics), symbolizującym syntezę teoretycznej i praktycznej wiedzy przyrodniczej i sztuki. Wykonywanie z dziećmi doświadczeń kulinarnych z zachowaniem tej metody naukowej ma szczególny urok, łączy bowiem chwile „odkryć” z przyrządzaniem smacznych potraw, a przy tym pozwala uczyć umiejętności inżynierskich i ścisłego myślenia w komfortowych warunkach własnej kuchni. Ta książka pozwoli wam odnaleźć wiedzę ścisłą w gotowaniu i pieczeniu. Będziecie obserwowali procesy przebiegające w kuchni, zadawali pytania, starali się przewidzieć wynik każdego doświadczenia przed jego rozpoczęciem, a potem porównywali te przewidywania z tym, co wydarzyło się naprawdę. Nagrodą będzie oczywiście coś dobrego do zjedzenia! Wykonywanie czynności promuje rozmowy i współpracę między rodzicami a dziećmi. Razem uczą się umiejętności i metod, których używają kucharze, naukowcy i inżynierowie . Obejmują one bezpieczeństwo i higienę, upewniając się, że doświadczenia są zabawne, angażujące, bezpieczne i smaczne. Witaj w świecie wspaniałych eksperymentów naukowych dla dzieci!
Co łączy rozpływające się w ustach patate duchessa i kremową, wyrazistą kartoflankę?Duża ilość ziemniaków? Z pewnością. Ale też mnóstwo serca i miłości! To najważniejsze składniki w kuchni Ewy Szczęsnej (ewa.masterchef), królowej kulinarnego TikToka.Z Ewą przyrządzisz absolutne klasyki, takie jak prosta, ale pełna charakteru carbonara czy gorące pierogi przesmażane z aromatyczną cebulką. Zachwyci cię też mnóstwo mniej znanych smaków - mięciutkie toskańskie kluseczki gnudi z masłem szałwiowym i parmezanem, podlaskie zaguby, syte i pachnące majerankiem...Golce, przysmak prosto z Kaszub, z podduszaną kiszoną kapustą? A może soczyście pomidorowa, kusząca słońcem Sycylii pasta alla Norma? Nieważne, co wybierzesz - z przepisami Ewy wyjdzie pysznie i domowo.Gotuj tak, by wszystkim smakowało - prosto i z serca!
Czy jest lepsza randka od takiej, podczas której ktoś ugotuje Ci pyszną kolację...?Chyba tylko taka, po której dostaniesz śniadanie do łóżka.*Daj się uwieść niezwykłym potrawom Testardiego, stworzonym do smakowania we dwoje.Poznaj proste i szybkie przepisy na romantyczne kolacje i wyśmienite śniadania- a pomiędzy nimi zostaw miejsce na... deser!Nie musisz być szefem kuchni, żeby przyrządzić rozpływające się w ustach risotto z gorgonzolą i gruszką albo aromatyczną sałatkę z burratą i salsą ze smażonych cytrusów.Zaimponuj swojej drugiej połówce kremowymi sosami, zmysłowym smakiem tiramisulub nieziemskimi grzankami z gorgonzolą i smażoną pomarańczą.Całość posyp garścią pistacji i dopraw szczyptą miłości.*Skorzystaj z praktycznych porad, które pomogą Ci w przygotowaniu niezapomnianej randki.Dzięki tej książce rozkochacie się (nie tylko) w jedzeniu!
Ponad 1000 dokładnie sprawdzonych przepisów na potrawy, które z łatwością można przygotować z dostępnych na rynku produktów.A wszystko opisane krok po kroku, aby gotowanie mogło być relaksem i przyjemnością.
"Kucharka szlachecka" Marii Marciszewskiej to wyjątkowa książka kucharska z XIX wieku, będąca świadectwem dawnej polskiej kultury kulinarnej. Skierowana do szlacheckich gospodarstw domowych, stanowi bogaty zbiór przepisów, które łączą tradycyjne smaki polskiej kuchni z europejskimi wpływami. Na jej kartach odnaleźć można receptury zarówno na codzienne potrawy, jak i wykwintne dania przygotowywane na uroczystości – od aromatycznych zup i wyrafinowanych dań mięsnych, po delikatne desery i domowe przetwory.
Książka jest czymś więcej niż tylko zbiorem przepisów. To także przewodnik po sztuce gotowania, pełen praktycznych wskazówek dotyczących organizacji kuchni, serwowania posiłków i przygotowywania potraw z dbałością o sezonowość składników. Odzwierciedla styl życia i obyczaje polskiej szlachty, w których kuchnia odgrywała centralną rolę w podtrzymywaniu tradycji i gościnności.
Das Graudenzer Kochbuch „Martha“, das hier in einer wissenschaftlich bearbeiteten und kommentierten Transkription seiner ersten Ausgabe von 1866 vorliegt, erzählt Sozial-, Wirtschafts- und Lokalgeschichte. Es erinnert an Zeiten, als der unverkennbare Duft von frischem Brot und Kuchen die Familie in die Küche lockte, aber auch an Zeiten, in denen Wäsche die ganze Woche in Anspruch nahm. Es spricht mit der Stimme seiner vergessenen Autorin und bewahrt die Erinnerung an Graudenzer Waisenmädchen, denen es als Lehrkochbuch diente. Es spiegelt die Begeisterung für die britische koloniale Küche ebenso wie das Festhalten an deutsch-polnischen kulinarischen Traditionen wider. Darüber hinaus betört es die Sinne durch die schiere Masse an Eiern, Butter und Mehl, die die Rezepte verlangen.
Mit den Worten seiner ersten Herausgeber: „Es ist das Buch eine Liebesgabe für [das Graudenzer Waisenhaus] geworden. Möge es von hier auch in weitere Kreise übergehen und sich überall da einbürgern, wo die Hausfrau [und -mann] mit Liebe und Sorgfalt das Wohl der Ihrigen überwacht; da ist es an seinem Platz“.
Jak gotować, aby potrawy były zdrowe, mniej kaloryczne, ale nadal smaczne?Ważne są przede wszystkim produkty - świeże, lokalne i sezonowe. Gotując z tą książką, nie będziesz mieć problemu z dostępnością składników i nauczysz się czerpać z natury to, co najlepsze. Autorka pokaże ci, jak wzbogacić znane potrawy o świeże warzywa, owoce i aromatyczne zioła. Przekonasz się również, że tradycyjna kuchnia może być lekka i zdrowa.Gotuj prosto, szybko i pysznie!Delikatne naleśniki z jajkiem poche i szparagami, indyk w sosie koperkowym, wiosenna sałatka z pomidorami i ciecierzycą, grillowane steki z kalafiora, kremowe curry z kurczakiem i fasolą edamame, cukinie nadziewane kaszą gryczaną, kokosowy pudding z tapioki, czekoladowa kostka z wiśniami i wiele innych smacznych, łatwych w przygotowaniu przepisów!
Prezentowana książka jest zaproszeniem do podróży kulinarnej przez pięć kontynentów, od baklavy po sushi. Książka ta jest sposobnością, by poznać inne kultury poprzez degustowanie i przyrządzanie potraw z egzotycznych składników.
Polska kuchnia to bogactwo wspaniałych dań, które pozostały zarówno po upodobaniach arystokratów, jak i chłopskich obyczajach żywieniowych. Od pierogów do bigosu i wiele innych regionalnych smacznych przepisów.
Sięgając po butelkę caberneta czy chardonnay, można w niej odkryć gorące słońce Afryki, wytworną elegancję Europy, słodkie barwy Australii.Książka prezentuje regiony winiarskie,szczepy winorośli oraz najbardziej znane gatunki win z różnych krajów.
Kuchnia roślinna zdobyła w ostatnich latach wielka popularność.Czym jest weganizm, wpływ diety roślinnej na nasze zdrowie oraz wiele innych ciekawostek wraz z przepisami znajdą Państwo w tej książce.
Zdrowe koktajle z owoców, warzyw, ziół. Dla urody,zdrowia czy witalności. Ponad 100 przepisów na pyszne koktajle, każdy znajdzie coś dla siebie, ciekawe przepisy i porady.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?