W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Książka Elżbiety Ruman to popularny poradnik prezentujący założenia diety i sztuki lekarskiej św. Hildegardy z Bingen. W pierwszej części publikacji, składającej się z 12 rozdziałów, autorka omawia znaczenie Hildegardowego postu leczniczego oraz diety opartej na ziołach i przyprawach stosowanych przez świętą zakonnicę. W drugiej części – „Odżywianie w rytmie pór roku” – prezentuje inspirujące przepisy potraw ze średniowiecznej kuchni zakonnej, m.in. placuszki z zielonych ziaren orkiszu, sałatkę z „dzikich ziół”, chleb z dyni, zupę fasolową z fenkułem. Książkę zamyka dział poświęcony napojom polecanym przez św. Hildegardę. Dieta zalecana przez tę wybitną średniowieczną zakonnicę jest nadal atrakcyjna i inspirująca także dla współczesnych odbiorców, pozwala bowiem, co zostało potwierdzone naukowo, pozbyć się zbędnych kilogramów i złogów z organizmu, reguluje ciśnienie krwi, oczyszcza wątrobę, przywracając jej właściwą wydolność, odkwasza organizm, przywraca sprawność stawów, pomaga w walce z bólem towarzyszącym chorobom reumatycznym, oczyszcza jelita, poprawia wygląd skóry i dodaje jej blasku. Święta Hildegarda z Bingen (1098-1179), wizjonerka, badaczka przyrody, lekarka i kompozytorka, była jedną z najbardziej znaczących kobiet średniowiecza. Założyła klasztor, doradzała papieżom, cesarzom i świętym, prowadziła korespondencję z najważniejszymi uczonymi epoki. W swoich dziełach połączyła sztukę lekarską starożytności z osiągnięciami mędrców arabskich i tradycyjną medycyną ludową.
Jelita są ukryte głęboko wewnątrz ciała, ale tak jak nasza skóra nieustannie stykają się ze światem zewnętrznym. Ten kontakt jest znacznie intensywniejszy nie tylko z racji ich rozmiarów (mają około 300 metrów kwadratowych), ale także z powodu niezwykle chłonnej i delikatnej struktury tego narządu. Każdego dnia jelita muszą mierzyć się z niezliczoną masą bakterii chorobotwórczych, wirusów, grzybów, toksyn, które - począwszy od jamy ustnej - wędrują przez cały przewód pokarmowy. W dodatku fundujemy im stres, bo przecież miliony szlaków nerwowych łączą je z mózgiem. Rezygnujemy też z aktywności, co sprawia, że nie są należycie ukrwione i odżywione. Od niedawna jelita mają nowego, niezwykle zaciętego wroga: koronawirus okazał się bowiem czynnikiem potęgującym nadwrażliwość i wywołującym wiele schorzeń jelit. Jak im pomóc? Przede wszystkim dobrym jedzeniem. Odpowiednie posiłki przywrócą naturalny rytm, zregenerują je i sprawią, że zaczną radzić sobie z tym, co im szkodzi. Taki leczniczy jadłospis znajdziesz w tej książce.
Tuńczyk, łosoś, okoń, flądra, śledź, a może krewetki, kalmary, mule i przegrzebki? Coraz chętniej sięgamy po mniej znane gatunki. Delektujemy się nimi w knajpkach, chcemy serwować je w domu. Tym bardziej, że wybór jest naprawdę imponujący! Poznaj przepisy na smakowite dania i zobacz, jak krok po kroku kupować, przyrządzać i podawać ryby i owoce morza. Smacznego!
Od tego, co jemy, zależy wiele skomplikowanych procesów zachodzących wewnątrz naszego ciała, w tym także myślowych. Dopiero od niedawna wiemy, że "jelita to nasz drugi mózg". Te narządy ściśle ze sobą współpracują i wymieniają informacje. Co z tego wynika? Posiłki mogą wzmacniać układ nerwowy, wspierać witalność i pomóc dożyć sędziwego wieku. W naszym poradniku piszemy o tym, jakie jedzenie służy mózgowi. Proponujemy konkretne jadłospisy na lepszą pamięć, koncentrację, dobry nastrój i długowieczność. Podpowiadamy, co włączyć do swojego menu, by mieć siłę i chęć do nauki, wielogodzinnej pracy wymagającej skupienia, zachwycać kreatywnością oraz tryskać życiową energią.
Sul, sul! (Hej, hej!). Czy zdarzyło ci się grać w Simsy i pomyśleć: ""Ciekawe, jak też może smakować eliksir miłosny nr 4?"" albo ""Ta ensaimada wygląda naprawdę smacznie""? Jeśli tak, to załóż fartuszek - i do dzieła! Posługując się The Sims. Nieoficjalną książką kucharską, zrób wspaniałą pieczoną Alaskę albo faszerowanego homara, które z pewnością znasz z Yummy Channel. Z przepisami o różnym stopniu trudności (zarówno dla początkujących, jak i dla mistrzów) przygotujesz w swojej kuchni ulubione dania z Simsów - od makaronu z serem i ratatui aż po ratującą życie ambrozję.W książce znajdziesz między innymi przepisy na:chili con carnekrzepiącą zupę babciserowe oczyskapankejki z żelkowymi misiamisaltimboccę z kurczakababeczki miętowe mokkai wiele, wiele innych!Wykaż się kulinarnymi umiejętnościami i spraw, by przepisy z gry ożyły w twojej kuchni! Zanurz się w świecie Simsów z The Sims. Nieoficjalną książką kucharską.The Sims. Nieoficjalna książka kucharska ukazała się jako niezależna publikacja i nie była autoryzowana, sponsorowana ani w żaden sposób zatwierdzona przez producenta gry, Electronic Arts Inc.Taylor O'Halloran z Toronto w Kanadzie zaczęła grać w pierwszą wersję Simsów w 2000 roku i nie przestała do dziś. Miłość do franczyzy zainspirowała ją do stworzenia Ultimate Sims Guides - strony internetowej pełnej porad i sztuczek przydatnych w grze. Teraz jest to jedno z największych źródeł wiedzy o tej grze dostępnych online. Następnie Taylor założyła kanał na YouTubie, mający obecnie ponad 50 tysięcy subskrybentów. Zachęca na nim graczy do wypróbowywania nowych ekscytujących sposobów korzystania z gry, takich jak stream Twitch, na którym widzowie przyłączają się do zabawy.
Świat Diet to obszerna mini encyklopedia, która zawiera w sobie bogate informacje na temat różnych rodzajów diet stosowanych na całym świecie. Pierwsza część książki poświęcona jest wprowadzeniu do tematu diety, omawiając jej znaczenie dla zdrowia oraz wpływ na organizm człowieka. Możesz się dowiedzieć się, dlaczego dieta jest ważna i jakie korzyści może przynieść zmiana nawyków żywieniowych. Książka przedstawia także różne metody podejmowania decyzji dotyczących diety, zachęcając do świadomego wyboru produktów spożywczych i kontrolowania odpowiednich proporcji składników odżywczych. W książce podkreślam znaczenie zrównoważonej diety, która dostarcza organizmowi niezbędnych substancji odżywczych, a jednocześnie pomaga utrzymać odpowiednią wagę i kondycję. Każdy rodzaj diety jest szczegółowo opisany pod względem zasad, korzyści zdrowotnych oraz potencjalnych zagrożeń. Pierwsza część książki Świat Diet to doskonałe wprowadzenie do tematu zdrowego odżywiania i różnorodnych metod dietetycznych, które mogą pomóc lepiej zrozumieć oraz zadbać o własne zdrowie i dobre samopoczucie.
Najlepszy istniejący przewodnik po kanapkach, dzięki któremu szybko stworzysz tę idealną! Przepyszną, domową, ale równocześnie niebanalną. Max Halley jest właścicielem niezwykłego bistro z kanapkami w Wielkiej Brytanii. Po latach pracy w najlepszych restauracjach w kraju zdał sobie sprawę, że to właśnie kanapka - największy wynalazek ludzkości - potrzebuje renesansu. Postanowił więc otworzyć własny lokal i wymyślić kanapkę na nowo.Wielka księga to: wariacje na temat klasycznych kanapek; pyszne sposoby na wykorzystanie resztek; kanapki na śniadanie; kanapki na obiad; kanapki na deser. Ogółem: ponad 100 przepisów pozwalających na wykonanie genialnych kanapek w domu.Autor stworzył też ekstra przepisy na pieczywo, mięsa, ryby, nadzienia, przyprawy, marynaty i kiszonki oraz inne wspaniałe chrupiące elementy kanapek.
Koniec diety! to książka dla każdego, kto czuje się zagubiony w świecie różnych sposobów odżywiania, myślenia o swoim zdrowiu i ciele oraz często opresyjnych wzorców wyglądu. Paulina Małek, specjalistka od żywienia, rozprawia się z kulturą diety i wyrzutami sumienia, kończy też wojnę, jaką wypowiedzieliśmy jedzeniu.Uczy, jak jeść intuicyjnie, odbudować relację z ciałem, którą mieliśmy w dzieciństwie i porzucić wstyd związany z naszą fizycznością.Zwraca uwagę na fundamentalną potrzebę zaspokojenia głodu, obalając popularne, a przede wszystkim szkodliwe mity żywieniowe i zdrowotne, np. nieomylność BMI.Zaznacza, że nasza masa ciała to nie do końca nasz wybór i tłumaczy od czego jest ona zależna.Przypomina, że jedzenie powinno być przyjemnością, a nie powodem do niepokoju lub stresu. Ma kształtować prozdrowotne nawyki, bez negatywnej idei wykluczania czy ograniczania produktów.Podpowiada, jak mówić i myśleć o jedzeniu - bez stereotypów, frustracji, krytykanctwa i autoagresji. Żywność jest neutralna etycznie, nie określa ciebie ani twojej moralności.Powtarza, że o tym, czy jesteśmy zdrowi, nie decyduje liczba pokazująca się na wadze, a utrata kilogramów nie jest miarą sukcesu. Liczy się nasze dobre samopoczucie i kondycja. Twoje życie zacznie się na nowo, kiedy przestaniesz myśleć o tym, jak odchudzić i zdyscyplinować swoje ciało.
NOWE WYDANIE BESTSELLERAProste, zdrowe i pyszne. HUMMUSY i pasty76 inspirujących przepisów na roślinne pastyHummus to ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa. Ale nie tylko.Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, kusić intensywnym aromatem grillowanej papryki lub zaskakiwać słodyczą syropu klonowego i rodzynek.Dzięki tej książce dowiesz się, jak ugotować ciecierzycę, żeby wydobyć jej orzechowy smak, do czego używać czarnej soli i jak wytrawnie smakuje kiszona cytryna.Konrad Budzyk - weganin i bloger kulinarny, autor książki "Totalnie tofu". Do gotowania podchodzi z dużym luzem, miesza style i techniki, a przy tym świetnie się bawi.
TEN CUDOWNY PORADNIK MÓWI O TYM:
– jak uniknąć wszelkich, nawet najcięższych chorób;
– jak wygląda najzdrowsza dieta świata oraz zdrowy styl życia;
– jak samemu się uzdrowić i przedłużyć sobie życie;
– jak stać się bardziej zaradnym i pożytecznym dla siebie i innych;
– co zrobić, aby stać się lepszym człowiekiem.
KSIĄŻKA JEST CENNYM, PRAKTYCZNYM KOMPENDIUM WIEDZY DLA KAŻDEGO, KTO ODPOWIEDNIO WCZEŚNIE PODJĄŁ TRUD STARANIA SIĘ O TO, ABY STAĆ SIĘ POD KAŻDYM WZGLĘDEM ZDROWYM, SPEŁNIONYM I UŻYTECZNYM CZŁOWIEKIEM.
DZIĘKI NIEJ STANIESZ SIĘ LEPSZYM CZŁOWIEKIEM DLA SIEBIE ORAZ DLA INNYCH (rodziny, współpracowników, znajomych oraz dla wszystkich dookoła!)
TEJ MAGICZNEJ KSIĄŻKI NIE WOLNO PRZEOCZYĆ. Nie musisz jej czytać w całości. Wystarczy tylko, że:
– wybierzesz ze spisu treści to, co dotyczy bezpośrednio CIEBIE;
– przeczytasz to i będziesz starać się to STO-SO-WAĆ.
Prof. zw. dr hab. Henryk Bieniok jest uznanym autorytetem z zakresu zarządzania, w tym zarządzania samym sobą, a więc także zarządzania własnym zdrowiem i w ogóle swoją osobowością. Posiada w dorobku 510 publikacji, w tym 43 książki poświęcone tym zagadnieniom. JEST TAKŻE PROFESOREM HONORIS CAUSA Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach oraz PROFESOREM I WYKŁADOWCĄ w Akademii Górnośląskiej w Katowicach. Prowadzi również wykłady z tego zakresu na kilku uniwersytetach III wieku. Pracuje zawodowo już 67 lat, aby nadal propagować i upowszechniać te zagadnienia dla dobra innych ludzi.
Totalnie smacznie. Totalnie prosto. Totalnie TOFU83 przepisy na kuszące roślinne daniaWszechstronne, bajecznie proste w przygotowaniu i przepyszne - takie właśnie jest tofu. Z wyglądu niepozorne, w rzeczywistości daje nieograniczone możliwości.Zrobisz z nim totalnie wszystko: śniadaniową szakszukę, włoski makaron, polskie pierogi, azjatyckie bowle, wegański mac & cheese, kuszące street foody i aksamitne desery (w tym oczywiście tofurnik) - w każdym z tych dań tofu odnajduje się idealnie.Oprócz tego z książki dowiesz się:- czym różni się tofu twarde od miękkiego i który rodzaj wybrać, by wydobyć wszystkie jego zalety,- jak skomponować idealną marynatę- i dlaczego tofu zawsze znajduje się na szczycie listy zdrowych produktów*.Poznaj moje ulubione przepisy na dania z tofu oraz porady i techniki dotyczące ich przygotowywania.Konrad Budzyk* Podpowiadam już teraz: to dzięki temu, że jest wysokobiałkowe i bogate w składniki odżywcze: żelazo, wapń, niezbędne witaminy i minerały, a dodatkowo naprawdę niskokaloryczne.KONRAD BUDZYK - bloger kulinarny, weganin. Jego pierwsza książka, "Hummusy i pasty", od razu stała się bestsellerem. Do gotowania podchodzi z dużym luzem, miesza style i techniki, a przy tym świetnie się bawi.
Wielu z nas ma problemy z okazywaniem dobroci sobie, a jej brak jest często powodem problemów zdrowotnych i emocjonalnych. Czas z tym skończyć. Autor studiował najnowsze badania z zakresu chemii mózgu i poznawał techniki psychoterapeutyczne oraz narzędzia do rozwoju osobistego. Dowiódł, że miłość do siebie mamy w genach, ale tracimy ją w wieku sześciu lat pod wpływem otoczenia. Dr Hamilton udowadnia, że mózg można przeprogramować i podaje proste techniki, jak to zrobić. Proponuje praktyki, dzięki którym nauczysz się zmieniać i tworzyć pozytywne nawyki myślowe. Poznasz 27 ćwiczeń, które pomogą Ci odkryć swoje prawdziwe "ja" i poprawić samoocenę. Szybko zmienisz nastawienie do siebie i wybaczysz wszelkie niepowodzenia. Odkryj i pokochaj siebie bezwarunkowo!
Ze wstępu do reprintu:Kiedym został kucharzem w mojej młodości, nie roiłem sobie, że przyjdzie mi kiedyś napisać książkę kucharską. Wiek i doświadczenie ośmielają. Opuściłem Warszawę, zwiedziłem nadreńskie prowincye, Paryż, pracowałem tam dwa lata w moim zawodzie, a zebrawszy zasiłek na drogę, puściłem się do Londynu, gdzie poznałem znakomity porządek w kuchniach i siłę potraw angielskich,odpowiednią klimatowi i powołaniu m arynarskiem u narodu. Cztery więc poznałem kuchnie: polską, niemiecką, francuską i angielską. Korzystałem z tej znajomości i siłę jednych ze smakiem drugich starałem się pogodzić i zastosować do naszego klimatu. Objętość 300 stron;Wkładka 80 kolorowych ilustracji. oprawa miękka;format A4.
Wielka księga specjałów Siostry Anastazji to ponad 400 sprawdzonych przepisów na przystawki, zupy, sałatki, dania mięsne, rybne i warzywne. A co najważniejsze, przyrządzisz je ze składników dostępnych w każdym sklepie. To przepisy dla każdego i na każdą okazję. Warto je mieć pod ręką! Prawie 3 000 000 sprzedanych książek! Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości od lat łączy swoje powołanie zakonne z zamiłowaniem do pieczenia i gotowania. Otrzymała wiele nagród, w tym Nagrodę Prezesa Międzynarodowych Targów Poznańskich. Znana jest także za granicą. Mimo wielkiego sukcesu pozostaje osobą skromną, dla której najważniejsza jest modlitwa i praca.
Spanish cooks have trusted and relied upon this bible of traditional home cooking ever since it was first published over 40 years ago. True to its original title (1080 recetas de cocina) it contains a comprehensive collection of 1080 authentic Spanish recipes, covering everything from tortilla to bacalao.
As well as its simple, easy-to-follow recipes, there are also menu plans, cooking tips, and a glossary and the book is fully illustrated throughout with specially commissioned photographs and over 500 illustrations by the famous Spanish graphic designer and illustrator, Javier Mariscal. This bestselling classic is a friendly and approachable book for all home cooks and covers every Spanish dish you could wish to make.
Bartek Kieżun, autor bestsellerowej serii książek podróżniczo-kulinarnych, powraca z nowym projektem. W pierwszej odsłonie nowej serii łakomym okiem spogląda na jedno z najbardziej nieoczywistych miast słonecznej Italii – Neapol. Zaprasza na spacery po placach i uliczkach snując opowieści o ciekawych ludziach, dziwacznych zwyczajach, czy niezwykłych dziełach sztuki i architektury. Ale ponieważ nie samą kulturą człowiek żyje czytelnik odnajdzie w przewodniku sprawdzone tropy kulinarne – adresy restauracji, pizzerii i kawiarni, sklepów, które autor odwiedził i szczerze poleca. A do tego wszystkiego to, za co czytelnicy kochają Bartka Kieżuna – niebanalne przepisy kulinarne, które pozwalają odtworzyć zapachy i smaki gorącego Neapolu we własnej kuchni.
Zostań mistrzem sushi!
Jeśli stawiasz pierwsze kroki w świecie sushi, nic dziwnego, że czujesz się lekko onieśmielony. Na szczęście po przeczytaniu tej publikacji nie tylko dowiesz się, jak przyrządzić wyśmienite sushi, ale poznasz także tajemniczy świat japońskich przysmaków.
Oto zwięzłe, przystępne i inspirujące wprowadzenie do świata sushi. W tej książce znajdziesz wszystko, co należy wiedzieć, żeby rozpocząć przygodę z tą sztuką kulinarną. Spróbuj swoich sił w 30 oryginalnych przepisach na nigiri-sushi, maki-sushi, futomaki i sashimi. Zostań mistrzem sushi!
Książka zawiera informacje o:
• niezbędnych narzędziach kuchennych,
• podstawowych składnikach sushi,
• sposobach przygotowywania ryżu,
• filetowaniu i krojeniu ryb,
• przygotowywaniu ostryg, kalmarów i mątw,
• technikach rolowania sushi.
Liczba zachorowań na nowotwory stale rośnie. Wszyscy się ich boimy, ale jednocześnie odsuwamy od siebie tę myśl i bagatelizujemy rolę żywienia w profilaktyce chorób nowotworowych. A styl życia i dieta mają przecież niebagatelny wpływ na nasze zdrowie.
Czy wiesz, które produkty mają właściwości antynowotworowe? Jak przygotowywać codzienne dania, żeby nie traciły cennych składników odżywczych? Jak przechowywać żywność, aby nie stała się dla nas niebezpieczna?
Dzięki tej książce dowiesz się, czego się wystrzegać, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Poznasz różnorodne naturalne składniki żywności o działaniu przeciwzapalnym, ochronnym i antynowotworowym. Obszerną część teoretyczną książki uzupełnia bogaty zbiór przepisów na śniadania, obiady, kolacje, surówki, przekąski i prozdrowotne koktajle.
Agata Lewandowska – dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze blog i artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.
Max La Manna, uznany jest za jednego z 30 najlepszych szefów kuchni zmieniających przyszłość żywności według magazynu VegNews.Jego najnowsza książka "I gotowe!" zdobyła nagrodę dla najlepszej wegańskiej książki kucharskiej na świecie 2023 przyznanej przez Gourmand World Cookbook Awards czyli Kulinarne Oskary.W książce znajdziemy przepisy na sałatki, dania jednogarnkowe, podkręcone dania klasyczne, takie jak rag z kalafiora, risotto romesco, grzybową masala z chrupiącym ryżem kardamonowym, "butter chicken" z tofu, a także przekąski jak na przykład pieczone "skrzydełka" z kalafiora na ostro, chrupiące gniecione ziemniaki z pikantnym majonezem cytrynowym, kuskus curry z chutneyem dyniowo-kolendrowym czy szaszłyki z bakłażana z harissą i energetyczną sałatka z bulguru.Czy wiedzieliście, że 40% jedzenia marnuje się dlatego, że nie wykorzystujemy produktów, które już mamy w domu? Wiele z przepisów w tej książce bazuje na wykorzystaniu dodatków z poprzednio przygotowanych potraw lub ułatwia wykorzystanie "resztek" jak na przykład kremowa zupa z pora i pasternaku z chipsami z obierek z pasternaku, placuszki z fusów z kawy czy lody no-waste z mleka i płatków śniadaniowych z aromatem wanilii, cynamonu i mleczka kokosowego.Nie zabrakło także deserów jak czekoladowe brownie z masłem orzechowym i tahini, biszkoptowe pączki bananowe z polewą czekoladową, churrosy cynamonowo-czekoladowe i ciasto marchewkowo-pekanowe z polewą pomarańczową.Wszystkie przepisy zawarte w niniejszej książce zostały wypróbowane przy użyciu składników pochodzenia roślinnego.
Jeśli troszczysz się o zdrowie swoje i najbliższych, bliskie ci jest ekologiczne myślenie, chcesz mieć swój wkład w naprawianie świata, zacznij od diety planetarnej. To styl życia, który przynosi wiele korzyści tobie i światu.Dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr i miłośniczka zdrowego jedzenia Urszula Minorczyk pokazują sposoby na życie w zgodzie z naturą i z poszanowaniem naturalnych zasobów naszej ziemi. Kluczowe elementy diety to:- jedzenie sezonowo i lokalnie, dzięki czemu ograniczamy globalny łańcuch dostaw i ślad węglowy- ograniczenie spożycia mięsa- dbanie o dobrostan zwierząt- jedzenie jak najmniejszej ilości produktów przetworzonych- planowanie zakupów tak, by nie marnować i nie wyrzucać jedzeniaOprócz solidnej dawki wiedzy znajdziesz tu wiele prostych przepisów na pyszne dania z warzyw i owoców, a także rady, jak zdrowo komponować posiłki. Wszystko po to, aby czuć się lepiej i żyć na piękniejszej planecie.Planety B nie ma. Ale jest dieta planetarna, czyli odżywianie przyjazne planecie.Jeść mniej, ale treściwiej, z myślą nie tylko o sobie, lecz także o przyszłości planety. Kasia i Ula piszą wprost, co i ile powinniśmy jeść, żeby ciało i umysł funkcjonowały sprawnie i długo.W książce pojawiają się konkretne przykłady, dane i wskazówki. Dzięki temu wiem, jakie produkty i w jakiej ilości powinny tworzyć moje i Twoje dzienne menu.Bardzo apetyczna i odżywcza pozycja :) uświadamiająca, ile kosztuje planetę nasze nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu.Maja Popielarska
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?