Zioła lecznicze w kuchni polskie
nowość
-
Autor: Iwona Czarkowska
- ISBN: 978-83-8274-466-8
- EAN: 9788382744668
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: DRAGON /TROY - DYSTRYBUCJA/
- Format: 210x135mm
- Język: polski
- Seria: DOBRA KUCHNIA
- Liczba stron: 32
- Rok wydania: 2025
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
5,25złCena detaliczna: 9,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 5,53 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Zioła stanowią ważny składnik kuchni, mimo iż nie mają żadnej wartości odżywczej. Podnoszą walory smakowe przyrządzanych potraw, a użyte jako dekoracja – wpływają zbawiennie na estetykę przy podawaniu. Wiele z nich sprawia, że jedzenie jest lekkostrawne, inne oddziałują pozytywnie na psychikę. Zioła można również dodawać, aby obniżać w diecie zawartość cukru i soli, o ile organizm tego potrzebuje. Cynamon, goździki, imbir lub ziele angielskie wyeksponują naturalną słodycz deserów i dań z owocami, które nie będą dzięki temu wymagały dodatkowego słodzenia. Natomiast sól stanie się mniej potrzebna, jeśli doda się pieprz lub curry. Najlepsze efekty smakowe daje połączenie kilku ziół w jednej potrawie. Aby przygotować je samodzielnie, trzeba wiedzieć oczywiście, co mieszać i w jakich proporcjach. Można jednak skorzystać z gotowych mieszanek leczniczych ziół przyprawowych, takich jak: zioła prowansalskie, fi nes herbes, melange classique czy shichimi togarashi.