Każdemu z nas z pewnością zależy na tym, by jak najdłużej zachować młodość i witalność, nie tracąc jednocześnie swojej urody, stąd popularne życzenie, by ""wiecznie być młodym i pięknym"". Sklepy pękają w szwach od nadmiaru najróżniejszych produktów, których zadaniem jest poprawienie naszego wyglądu od stóp do czubka głowy. Niekiedy jednak nawet najlepszy specyfik nie przywróci świeżości matowej, zwiotczałej skórze, nie wygładzi zmarszczek pod oczami czy w kącikach ust, nie pomoże wypadającym czy łamiącym się włosom ani rozdwajającym paznokciom, jeśli ni zadbamy o właściwy sposób żywienia. Tylko on bowiem może dostarczyć nam w pełni wszystkich niezbędnych składników odżywczych potrzebnych dla zdrowia i urody. Aby lepiej i łatwiej zrozumieć zależności między żywieniem a urodą, autorka książki przedstawia główne problemy związane z przemianą materii oraz wpływ składników żywieniowych na prawidłowe funkcjonowanie wszystkich organów, w tym skóry, włosów i paznokci. Słowem, tych części ciała, których zdrowy i ładny wygląd jest atrybutem urody. Mamy nadzieję, że po tej doskonałej lekturze każdy zacznie patrzeć trochę inaczej na to, co codziennie zjada.
Każdemu z nas z pewnością zależy na tym, by jak najdłużej zachować młodość i witalność, nie tracąc jednocześnie swojej urody, stąd popularne życzenie, by ,,wiecznie być młodym i pięknym"". Sklepy pękają w szwach od nadmiaru najróżniejszych produktów, których zadaniem jest poprawienie naszego wyglądu od stóp do czubka głowy. Niekiedy jednak nawet najlepszy specyfik nie przywróci świeżości matowej, zwiotczałej skórze, nie wygładzi zmarszczek pod oczami czy w kącikach ust, nie pomoże wypadającym czy łamiącym się włosom ani rozdwajającym się paznokciom, jeśli nie zadbamy o właściwy sposób żywienia. Tylko on bowiem może dostarczyć nam w pełni wszystkich niezbędnych składników odżywczych potrzebnych dla zdrowia i urody. Aby lepiej i łatwiej zrozumieć zależności między żywieniem a urodą, autorka książki przedstawia główne problemy związane z przemianą materii oraz wpływ składników żywieniowych na prawidłowe funkcjonowanie wszystkich organów, w tym skóry, włosów i paznokci. Słowem, tych części ciała, których zdrowy i ładny wygląd jest atrybutem urody. Mamy nadzieję, że po tej doskonałej lekturze każdy zacznie patrzeć trochę inaczej na to, co codziennie zjada.
Każdy z nas chciałby być piękny. Każdy z nas codziennie spożywa posiłki.A gdyby tak połączyć posiłek z naszą kondycją,dbałością o ciało, urodę.Czy naprawdę na dłużej można zachować i młodość i urodę.Z pewnością tak.Ale bez tej książki,wiedzy w niej zawartej będzie wam łatwiej.Zatem zapraszam do lektury.
W każdej polskiej rodzinie jest przynajmniej jedna osoba, u której wykryto cukrzycę, a u następnych osób zostanie ona wykryta w najbliższych kilku latach. Jest to schorzenie przewlekłe, które nie daje wczesnych sygnałów ani objawów. Diagnozuje się je wtedy, gdy stężenie cukru we krwi w pomiarach na czczo i po posiłku odbiega od fizjologicznych wartości. metod zapobiegania i leczenia tej choroby jest kilka. Na początku może to być tylko mniejsze spożycie cukrów łatwo przyswajalnych, w zaawansowanym stadium – dieta i leki obniżające stężenie cukru we krwi lub dieta i iniekcje insuliny. W tej chorobie cukier, niestety, nie krzepi.
Autorzy w przystępny sposób starali się przekazać najważniejsze informacje nie tylko o istocie cukrzycy, jej przyczynach, powikłaniach oraz metodach leczenia farmakologicznego, lecz także o tym, jak należy się prawidłowo odżywiać już po ujawnieniu się choroby. Wiedza na ten temat ułatwi każdemu choremu przyzwyczajenie się do koniecznych ograniczeń i zaakceptowanie ich. Pacjenci z dobrze uregulowaną cukrzycą to osoby w pełni sprawne, wykonujące swoje codzienne obowiązki zawodowe i społeczne, realizujący swoje pasje. Warto więc o swojej chorobie wiedzieć jak najwięcej!
Jakie zagrożenie kryje się w orzechach arachidowych, ziemniakach czy czereśniach? Dlaczego mieszkańcy Ameryki Południowej ciągle żują liście krasnodrzewu? Co sprawia, że trzeba uważać na indeks terapeutyczny leku? Od zarania dziejów ludzie narażeni byli na wpływ rozmaitych substancji toksycznych. Trucizny kryły się wszędzie – w roślinach, w jadzie zwierząt itd. Teraz – niestety – jest jeszcze gorzej. Za każdym rogiem, na każdym kroku mamy do czynienia z lekami, barwnikami, emulgatorami, stabilizatorami, szkodliwymi metalami, opakowaniami z tworzyw sztucznych, detergentami, promieniowaniem, których fatalnego wpływu na nas nawet nie jesteśmy świadomi. Trudno się w tym wszystkim po prostu połapać. Dlatego dr hab. Jadwiga Biernat stworzyła przystępny, przyjazny laikowi, bardzo konkretny, bogaty w ciekawostki przewodnik dla osób pragnących zdrowo się odżywiać, chcących zachować sprawny organizm do późnej starości, z głową wybierających różne niezbędne w życiu produkty. Jej "Trucizny i substancje toksyczne w otoczeniu człowieka. Jak się przed nimi uchronić." to doskonałe – napisane przez cenionego znawcę tematu – źródło wiedzy o truciznach, ich występowaniu, działaniu. Po jego lekturze niejeden i niejedna z nas mocno przetrze ze zdziwienia oczy i... nauczy się bronić przed tymi niewidzialnymi wrogami! Bez wątpienia książka ta powinna się znaleźć w każdej domowej biblioteczce!
Książka ta przedstawia od podstaw zagadnienia dotyczące żywienia i żywności. Dowiesz się z niej, co tak naprawdę jesz, jakie składniki odżywcze są ci niezbędne do życia, w jaki sposób pożywienie może wpływać na Twoje zdrowie i urodę, jakie zanieczyszczenia i dodatki do żywności mogą być niebezpieczne dla zdrowia.
W wyniku postępu, jaki dokonał się w medycynie oraz nauce o żywieniu ludzi zdrowych i chorych, naukowcy doszli do przekonania, że zasady żywienia w cukrzycy nie muszą być aż tak rygorystyczne, jak opisywano to dawniej. Żywienie osoby chorej na cukrzycę podlega takim samym zasadom, jak racjonalny sposób żywienia ludzi zdrowych i nie wymaga oddzielnego przygotowywania posiłków. Spełnia ono bowiem wszystkie zalecenia prawidłowego żywienia, a przez to stwarza możliwość długiego życia w zdrowiu dla wszystkich członków rodziny. Jest tylko jeden ważny element - zarówno w żywieniu ludzi zdrowych, jak i chorych na cukrzycę . potrzebna jest wiedza o sposobie odżywiania człowieka oraz ciągłe jej stosowanie.
Mamy nadzieję, że niniejszy poradnik skłoni wszystkich zainteresowanych do pogłębienia wiedzy na temat tej choroby i pomoże każdej osobie znaleźć odpowiednią drogę w codziennym życiu z cukrzycą. Pragnę serdecznie podziękować za inspirację do napisania tej książki mojemu Tacie, który przez kilkanaście lat zmagania się z cukrzycą, przeszedł z większym lub mniejszym powodzeniem przez kolejne etapy jej leczenia.
Żywienie człowieka jest jedną z najmłodzszych nauk przyrodniczych, łączących wiedzę z różnych dziedzin nauk przyrodniczych, łączących wiedzę z różnych dziedzin: chemii, biologii, biochemii i medycyny.
Szczególną częścią tej nauki jest żywienie w chorobie (dietetyka). Jest to ważny element prawidłowej terapii, a w wielu schorzeniach – podstawa postępowania leczniczego. Właściwa dieta jest w wielu schorzeniach pierwszym etapem leczenia.
W początkowej fazie choroby najczęściej zalecana jest dieta łatwo strawna, której zasady omawia niniejsza książka.
Do prowadzenia racjonalnego żywienia osób, niezbędne jest przestrzeganie kilku prawideł określanych jako 5 razy U :
– urozmaicenie
– umiarkowanie
– uregulowanie
– umiejętność przyrządzania potraw podczas obróbki kulinarnej
– uprawianie sportu, ćwiczeń lub spacer
Jakie zagrożenie kryje się w orzechach arachidowych, ziemniakach czy czereśniach? Dlaczego mieszkańcy Ameryki Południowej ciągle żują liście krasnodrzewu? Co sprawia, że trzeba uważać na indeks terapeutyczny leku? Od zarania dziejów ludzie narażeni byli na wpływ rozmaitych substancji toksycznych. Trucizny kryły się wszędzie – w roślinach, w jadzie zwierząt itd. Teraz – niestety – jest jeszcze gorzej. Za każdym rogiem, na każdym kroku mamy do czynienia z lekami, barwnikami, emulgatorami, stabilizatorami, szkodliwymi metalami, opakowaniami z tworzyw sztucznych, detergentami, promieniowaniem, których fatalnego wpływu na nas nawet nie jesteśmy świadomi. Trudno się w tym wszystkim po prostu połapać. Dlatego dr hab. Jadwiga Biernat stworzyła przystępny, przyjazny laikowi, bardzo konkretny, bogaty w ciekawostki przewodnik dla osób pragnących zdrowo się odżywiać, chcących zachować sprawny organizm do późnej starości, z głową wybierających różne niezbędne w życiu produkty. Jej "Ochrona organizmu. Jak być zdrowym w świecie trucizn" to doskonałe – napisane przez cenionego znawcę tematu – źródło wiedzy o truciznach, ich występowaniu, działaniu. Po jego lekturze niejeden i niejedna z nas mocno przetrze ze zdziwienia oczy i... nauczy się bronić przed tymi niewidzialnymi wrogami! Bez wątpienia książka ta powinna się znaleźć w każdej domowej biblioteczce!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?