W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Nigel to cholerny geniusz! - Jamie Oliver Gdy zaczyna się jesień, mamy chęć na coś, co nas nasyci i doda nam sił do wyjścia na chłód i deszcz. Zielona uczta: jesień, zima to ponad 100 przepisów na łagodne, rozgrzewające dania i mnóstwo sposobów na świętowanie prostego zimowego warzywnego gotowania. Roślinna kontynuacja bestsellerowego Jedz, kolejna po książce Zielona uczta: wiosna, lato to propozycja dla każdego, kto poszukuje natchnienia do przyrządzenia szybkiego warzywnego obiadu lub kolacji z sezonowych składników.
Poradnik napisany przez profesjonalnego dietetyka dziecięcego. Opisuje żywienie dziecka w pierwszych 3 latach życia zgodnie z aktualnymi zaleceniami WHO (Światowej Organizacjo Zdrowia). Zawiera szereg fachowych informacji: zasady prawidłowego komponowania posiłków, warunki rozszerzania diety o nowe pokarmy, karmienie malucha w czasie choroby, interakcje leków ze składnikami pożywienia, problemy z alergią pokarmową oraz wiele innych praktycznych wskazówek. Podane konkretne przepisy kulinarne, a także przykładowe jadłospisy ułatwiają prowadzenie prawidłowej diety dziecka.
Czy można wyleczyć chorobę tarczycy? Czy stwardnienie rozsiane musi być wyrokiem? Czy celiakia już na zawsze ograniczy mój jadłospis? Jeśli należysz do osób, które zadają sobie podobne pytania, ta książka jest dla ciebie! Autorka udowadnia, że zaburzenia hormonalne i choroby autoimmunologiczne można pokonać podnoszącą odporność dietą przeciwzapalną. Proponuje ci dietę Paleo, a także protokół autoimmunologiczny, który jest jej rozszerzeniem. Autorka w przeszłości zmagała się chorobami jelit i tarczycy. Dziś jest zdrowa! Korzystając z jej wskazówek, a przede wszystkim z przepisów na smakowite dania ty też możesz powrócić do zdrowia, poprawić swój mikrobiom jelitowy i zapomnieć o alergiach pokarmowych. Jedzenie najlepszym lekiem na choroby przewlekłe.
Badania naukowe udowodniły wiele korzyści zdrowotnych płynących z regularnego używania oleju kokosowego. Jeśli codziennie będziesz spożywał olej kokosowy, poprawisz funkcjonowanie nerek i wątroby. Zabija on lub usuwa szkodliwe bakterie, wirusy, grzyby i pasożyty. Stymuluje metabolizm i przywraca równowagę w jelitach. Wspomaga również utratę wagi, co również zostało potwierdzone badaniami naukowymi. Znacznie poprawia wchłanianie witamin i minerałów oraz substancji odżywczych. Jest również wspaniałym kosmetykiem. Wygładza i zmiękcza suchą skórę oraz poprawia wygląd włosów. Dzięki tej książce poznasz wiele właściwości oleju kokosowego. Olej kokosowy superżywność, lek i kosmetyk.
Zatrzymaj się, jedz i błogosław!
Garść czasu, szczypta życzliwości, dużo, dużo miłości i jeden stół – oto przepis na najpiękniejsze spotkania z rodziną, przyjaciółmi i z Bogiem. Sposób na wspaniałe świętowanie i odnowienie bliskiej relacji ze Stwórcą.
Boskie świętowanieto wyjątkowa opowieść o tym, jak bardzo w dzisiejszych czasach brakuje nam spotkania przy stole, rodzinnego doświadczenia tego, że wspólne jedzenie i gotowanie buduje i umacnia więzi. To także zaproszenie do niezwykłego bycia z Bogiem oraz do naśladowania ludzi Biblii, dla których posiłki w gronie najbliższych były wyrazem głębokiej przyjaźni i miłości.
Maria Miduch – biblistka oraz Szymon Żyśko – dziennikarz i kucharz z zamiłowania w pasjonujący i osobisty sposób opowiadają o tym, jak ważne i symboliczne jest zasiadanie do wspólnego stołu. Przypominają historie z Pisma Świętego, w których jedzenie traktowano nie tylko jako dar od Boga, ale także jako Jego błogosławieństwo.
***
Czytając Biblię, pewnie wyobrażałeś sobie, jak pachną jęczmienne chleby rozmnożone nad brzegiem Jeziora Galilejskiego lub podpłomyki, którymi posilał się Eliasz. Śniłeś o mannie i zastanawiałeś się nad smakiem potrawy, którą Abraham przywitał Aniołów. A może ciekła ci ślinka na samą myśl o plackach z rodzynkami z Pieśni nad pieśniami? Biblia jest bardzo zmysłową opowieścią. Teraz możesz jej skosztować – dosłownie.
Czy jesteś gotowy na najpiękniejsze spotkania przy wspólnym stole?
W książce znajdziesz 27 przepisów inspirowanych Biblią, . na: Potrawkę, którą Abraham ugościł Aniołów, Podpłomyki proroka Eliasza, Mannę, Placki z rodzynkami, Ryby Apostołów, Garnek błogosławieństw Tobiasza i Chlebki jęczmienne Jezusa.
Nieprzyjemne szczypanie w gardle po czekoladzie, wysypka po szklance mleka, kaszel po spaghetti… Któż z nas choć raz nie doświadczył męczącej zgagi. Wiele osób, u których zdiagnozowano chorobę refluksową, boryka się z tym problemem każdego dnia, odmawiając sobie ulubionych potraw. Jest inne rozwiązanie! Znany lekarz i Autor bestsellera Ukryte przyczyny refluksu i zgagi w swojej książce kucharskiej prezentuje innowacyjny sposób gotowania oraz ponad 100 prostych przepisów, które pozwalają łączyć pozornie zabronione produkty z żywnością alkaliczną (w procesie gotowania czy miksowania) tak, aby ich kwasowość została zneutralizowana, a smak ulubionych dań zachowany. Pożegnaj refluks i zgagę skutecznie!
Wyjątkowa książka mistyczno-kulinarna autorstwa Lary Gessler. Orzechy i pestki kochamy wszyscy, zwłaszcza Lara Gessler. W jej rodzinnym domu worek orzechów łuskanych w czasie przygotowań do Bożego Narodzenia zbliżał bardziej niż lepienie pierogów. Dlatego zdecydowała się na kilkutygodniową wyprawę po największych plantacjach orzechów i pestek. Tak właśnie powstała ta książka. W przewodniku znajdziesz: - praktyczne porady, jak kupować i przechowywać orzechy i pestki - ich historię oraz obrzędy i zwyczaje z nimi związane - tradycyjne przepisy - autorskie przepisy i kulinarne inspiracje Lary Gessler Pełna pasji i wyobraźni opowieść o orzechach i pestkach, bez których trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię. A wszystko z miłości do gotowania!
Z jutowego worka na orzechy wysypały się chrupiące opowieści. Zamknięte w łupinach czekały na właściwy czas - i na Larę Gessler, wrażliwą opowiadaczkę. Jak muszle znad morza przytknięte do ucha, rozgadały się na dobre. Zaglądają do przeszłości, płyną pod prąd, karmią ciało i duszę. Wyłuskajcie z nich moc. Daria Pawlewska, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego "KUKBUK" Lara Gessler - ukończyła socjologię w Collegium Civitas w Warszawie. Przez rok pracowała i szkoliła się pod okiem najlepszych szefów kuchni w Londynie. Mieszkała w Hiszpanii, Holandii i Nowym Jorku. Współwłaścicielka restauracji U Fukiera i Słodki Słony. W 2016 roku wydała książkę "Słodki zielnik Lary". W 2020 roku stworzyła Pracownię Kulinarną Lary Gessler, która jest miejscem otwartym i przyjaznym dla każdego, kto chce gotować.
Tajniki suszenia żywności to praktyczny przewodnik, dzięki któremu krok po kroku nauczysz się wyczarowywać pyszne, pożywne smakołyki z łatwo psujących się owoców, warzyw, mięs czy ziół. Odkryjesz zasady suszenia poszczególnych produktów oraz zapoznasz się ze wskazówkami, które pozwolą ci uniknąć podstawowych błędów.
W książce znajdziesz cenne informacje na temat:
• zalet domowego suszenia żywności;
• mechanizmu działania dehydratora;
• wyboru odpowiedniego dehydratora i innych akcesoriów kuchennych;
• zasad bezpieczeństwa żywnościowego;
• metod pozwalających na zachowanie smaku i koloru suszonych produktów;
• produktów najlepiej nadających się do suszenia;
• czynników wpływających na czas suszenia żywności;
• sposobów przygotowywania żywności do suszenia;
• przechowywania wysuszonych produktów.
Suszone produkty to świetna przekąska, ale też niezwykły dodatek w naszej codziennej kuchni. Suszone owoce czy orzechy mam zawsze pod ręką w aucie, gdy dopadnie mnie głód. Suszone mięso, warzywa i zioła często goszczą w moim menu, bo są bardzo aromatycznym składnikiem dań. Ważne, by suszonki były dobrej jakości, bez zbędnych dodatków czy szkodliwych polepszaczy. Najlepiej robić je samemu. Z tą książką – prawdziwą encyklopedią suszenia żywności – nie będzie to wcale skomplikowane, a za to ile da przyjemności dla podniebienia i korzyści zdrowotnych!
Ewa Wachowicz
Jeżeli myślisz, że suszarka do owoców może ci służyć jedynie do produkcji czipsów jabłkowych czy suszonych śliwek, to jesteś w błędzie! Książka Michelle Keogh nie tylko dostarcza niecodziennych pomysłów na suszone smakołyki, lecz także pokazuje, na co zwrócić uwagę przy wyborze tego urządzenia, jakich błędów unikać w procesie przygotowywania produktów i jak przechowywać suszone wyroby, aby nie traciły swoich właściwości i aromatu. Tajniki suszenia żywności to poradnik kompletny – pomoże ci oswoić suszarkę, maksymalnie ją wykorzystać i cały rok cieszyć się zdrowymi, domowymi przetworami.
Agata Gregorowicz
Dieta odgrywa ważną rolę w rozwoju raka. Komórki rakowe potrzebują cukru do wzrostu i rozprzestrzeniania się w organizmie. Jednocześnie rozwijają mechanizmy obronne, które chronią je przed atakami układu odpornościowego organizmu, a także przed chemioterapią i radioterapią. Znacząca redukcja węglowodanów przed leczeniem pomaga zmienić metabolizm komórek rakowych w taki sposób, by zwiększyła się ich wrażliwość na chemioterapię i radioterapię a w następstwie wzrost szans na wyleczenie. Zdrowe kwasy tłuszczowe i wysokiej jakości białko zapewniają energię, którą zdrowe komórki mogą dobrze wykorzystać. Jednocześnie naturalne substancje roślinne z pożywienia wspierają organizm w walce z rakiem.Ponad 60 przepisów pokazuje, jak jeść zróżnicowaną dietę i pozbawiać komórki rakowe ich ulubionej bazy odżywczej.Kolorowe oznaczenia pomogą ci już na pierwszy rzut oka odróżnić zdrowe produkty spożywcze od tych niebezpiecznych.
Odkryj antyrakową moc drzemiącą w warzywach i owocach. Przygotuj samodzielnie zdrowe i pyszne koktajle. W tym poradniku znajdziesz inspirujące przepisy i praktyczne porady zdrowotne.
Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka.
Opisuje zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie niepożądanych substancji naturalnych a także obcych w surowcach i produktach żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub inaktywowania, warunki zapobiegające powstawaniu niekorzystnych dla zdrowia związków wskutek przechowywania i przetwarzania żywności, międzynarodowe regulacje prawne i systemy kontroli mające na celu zabezpieczenie zdrowotnej jakości żywności, a także ocenę realnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów stosujących racjonalne zasady odżywiania się.
W pracy nad książką uczestniczyło wielu autorów o uznanym autorytecie naukowym z kilku polskich ośrodków. Wskutek ich dobrej współpracy z redaktorami udało się przygotować manuskrypt stosunkowo jednolity stylistycznie i wyrównany pod względem poziomu naukowego i szczegółowości opisu. Nieliczne odstępstwa od zasad sformułowanych przez redaktorów naukowych wynikają m. in. z różnorodności podjętej tematyki, a także różnego podejścia autorów rozdziałów co do potrzeby uszczegółowienia treści.
Książka jest przeznaczona dla studentów różnych uczelni oraz pracowników gospodarki żywnościowej jako autorytatywne, aktualne źródło wiedzy o zagrożeniach wynikających z obecności szkodliwych substancji w żywności. Jej ważnym celem jest pokazanie czytelnikowi tych zagrożeń i sposobów ich minimalizowania.
Z recenzji:
„Autorzy zamieścili oraz przedyskutowali dogłębnie wiele wartościowych i żywotnych zagadnień zaczerpniętych zarówno z literatury specjalistycznej jak i będących efektem ich własnych przemyśleń, a także bogatego doświadczenia naukowo-badawczego. Poprawnie przetworzone owe informacje przyczyniły się do uzyskania przejrzystej i logicznej formy opisu zaprezentowanych w tekście zależności, opatrzonych często trafnym komentarzem.”
Prof. dr hab. Piotr Szefer
Produkty dobrej jakości są dziś dostępne dla wszystkich, a przygotowanie zdrowego posiłku wcale nie musi zabierać dużo czasu i energii. Wystarczy zgromadzić pewną wiedzę i rozwinąć kreatywność. Pokazujemy, jak w mądry sposób podejść do kwestii zakupów i gotowania, by cieszyć się pysznymi daniami.Wiele osób nie lubi czytać składu na opakowaniach. Działa tu podobny mechanizm jak w każdej nowej sytuacji obawiamy się tego, czego nie rozumiemy. Obawę warto jednak zamienić w ciekawość i dobre nawyki to naprawdę możliwe! Udowodnimy, że sprawdzanie składu produktów wcale nie jest trudne, jeśli pamięta się o kilku zasadach.Gotowanie też może być łatwe. Ścisłe podążanie za przepisami nigdy nas nie przekonywało, gdyż odbierało przyjemność tworzenia, ograniczało pomysłowość i pochłaniało zbyt dużo czasu. Stawiamy na inspirowanie się przepisami i swobodne gotowanie z tego, co jest w lodówce, czy z produktów sezonowych. Jak się do tego zabrać z głową? Odpowiedź znajdziesz w książce!Jagoda Fabicka i Katarzyna Rada.Książki kucharskie nasze półki się od nich uginają, ale przepisy zwykle nie spełniają wymagań, jakie im dzisiaj stawiamy. Chcemy, żeby były szybkie do wykonania, proste, z dostępnych w każdym sklepie składników, zdrowe, a jednocześnie smaczne. Takie właśnie znajdują się w tej książce. Dodatkowym walorem są porady, w jaki sposób wybierać produkty spożywcze. Nauka czytania składu powinna wejść nam w krew i stać się dobrym nawykiem. Polecam z całego zielonego serca.dr nauk o zdrowiu Hanna Stolińska, dietetyk klinicznyUrozmaicenie diety jest podstawą zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Książka, którą trzymasz w ręku, ułatwi dokonywanie trafnych wyborów żywieniowych. Zawarte w niej przepisy bazują na produktach dobrych jakościowo, a ponadto zapewniają różnorodność posiłków.dr Justyna Bylinowska, redaktor naczelna portalu
Przywróć organizmowi równowagę, śpij dobrze i ciesz się dobrym zdrowiem.Zaburzenia snu są coraz powszechniejszym problemem. Dotykają nawet połowy naszego społeczeństwa i skarżą się na nie coraz młodsze osoby. Tymczasem efektywny, spokojny sen to nie tylko istotny czynnik dobrego samopoczucia, ale także podstawa dobrego zdrowia.Problemy ze snem są najczęściej wypadkową wielu czynników związanych ze współczesnym stylem życia. Wśród nich na prowadzenie wysuwa się stres. Ważna jest też oczywiście dieta. Wbrew powszechnym przekonaniom nie wystarczy jednak zjeść lekkiej kolacji. Karolina i Maciej Szaciłło, korzystając z mądrości ajurwedy, najstarszej znanej ludzkości medycyny, oraz współczesnej dietetyki skomponowali specjalne sprzyjające dobremu snowi menu.W książce DobraNOC znajdą się również cenne informacje o cyklu dobowym, porady jak go uregulować, a także szereg prostych sposobów na dobry sen.Karolina i Maciej SzaciłłoEksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia oraz warsztaty zdrowego gotowania i medytacji. Autorzy popularnych poradników dietetycznych, m.in. Jedzenie, które leczy, Zdrowa tarczyca, dwóch części Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem, Jem (to co) kocham i chudnę (Wydawnictwo Zwierciadło).
Książka kucharska z 140 niskowęglowodanowymi, wysokotłuszczowymi przepisami opracowanymi, aby dostosować dietę ketogeniczną do indywidualnych potrzeb każdego człowieka.Leanne Vogel w najnowszej książce uczy jak przygotować smaczne potrawy z produktów, które mamy w kuchni, wprowadzać nowe składniki i pokazuje, jak sprawić, by dieta keto działała w sposób prosty i łatwy!W książce znajdziesz m.in.informacje, jak wprowadzić organizm w stan ketozy oraz jak wybrać potrawy poprawiające samopoczucie,porady, jak wykorzystać łatwo dostępne produkty i przygotować pyszne dania,urozmaicone i niebanalne przepisy na śniadania, obiady, kolacje, słodkie i pikantne przekąski, napoje i dodatki do potraw,dodatkowe szczegóły o wartościach odżywczych przygotowywanych posiłków oraz substytuty dla osób z ograniczeniami żywieniowymi, takich jak wegetarianie i alergicy pokarmowi.W tej książce kucharskiej znajdziesz dziesiątki pysznych sposobów na polepszenie swojej codziennej diety. Zadbaj o swoje ciało, a ono ci się odwdzięczy.Leanne VogeAutorka książek o diecie ketogenicznej (Dieta ketogeniczna dla kobiet, The Keto Diet), założycielka strony Healthful Pursuit, gdzie promuje zdrowe odżywianie zgodne z dietą ketogeniczną. Leanne udostępnia na swoim blogu: healthfulpursuit.com darmowe filmy wideo, podcasty oraz przepisy kulinarne.
Sztuki stosowania kwiatów w kuchni nie traktuje się już jak wiedzy tajemnej.
Kuchnia kwiatowa zadowala zmysły smaku i wzroku. Jest także interesująca ze względu na właściwości odżywcze. Kwiaty jadalne dostarczają witaminę C (ogórecznik, nasturcja, kwiat szczypiorku), witaminę D (nasturcja), witaminę A (kwiaty cukinii), witaminę E(róża, lawenda), potas (chryzantema, goździk), żelazo (ogórecznik), wapń (ketmia), fitozwiązki (nagietek, fiołek, mniszek lekarski, róża). Niezależnie od właściwości odżywczych kwiaty stosujemy głównie ze względu na ich piękno, świeżość i oryginalność - dla przyjemności.
Gdy kwiaty pojawiają się na stole, wprowadzają element nowości, zaciekawienia i przekierowują uwagę biesiadników na siebie. Warto zatem choć trochę poznać historię kwiatów. Skąd pochodzą? Kiedy powstały i kto je przywiózł do naszego regionu? Do czego najpierw używano kwiatów? Jak je stosowano?
Mireille Gayet - autorka wielu pozycji kulinarnych - koncentruje się na kwiatach jadalnych, tych najpopularniejszych, które można znaleźć w sklepach, a najlepiej uprawiać samodzielnie na balkonie, w ogrodzie lub zbierać w naturze. Proponuje około 300 nowych przepisów zarówno z poszczególnych kwiatów, jak i uniwersalnych na aromatyzowane sery, masła i miody, kiszonki z kwiatów, octy i oleje, wielokolorowe sałatki, przyprawy, kostki lodu z kwiatami, cukry kwiatowe, kwiaty krystalizowane, naleśniki oraz rozkosznie pachnące kremy, sosy czy zupy. Bardzo inspirujące są przepisy na herbatki wielokwiatowe, napoje, syropy, wina z bąbelkami i bez oraz nalewki i likiery.
To szczególna pozycja, odsłaniająca rąbka tajemnicy o historii i wędrówkach roślin, wprowadzająca w tajniki kuchni kwiatowej oraz zachęcająca do eksperymentów kulinarnych, co z pewnością przysporzy wiele przyjemności zarówno smakowych, jak i estetycznych zarówno gospodarzom, jak i ich gościom.
Książka ta opowiada jak samodzielnie, domowymi sposobami przygotować- soki i kompoty z owoców- dżemy i konfitury- przeciery warzywne i owocowe- marynowane warzywa i grzyby-kiszonewarzywa
Jeśli zmagasz się z utratą koncentracji, pamięci, stresem, chcesz poprawić i usprawnić pracę swojego mózgu to Smart Plants jest książką dla ciebie! W swojej przełomowej pozycji Julie Morris odkrywa przed tobą tajemnice dietetyczne, prezentuje niesamowite rośliny poprawiające funkcje poznawcze mózgu i zachęca do zmiany stylu życia.Z poradnika dowiesz się, jak m.in.:opracować najlepszą dietę, aby dostarczyć mózgowi zdrowych składników odżywczych,wyeliminować mgłę mózgową i cieszyć się jaśniejszym umysłem,usprawnić pamięć i zwiększyć koncentrację,poprawić nastrój i polepszyć sen w naturalny sposób,skorzystać z naturalnych nootropików wyjątkowego pożywienia, które może poprawić funkcjonowanie mózgu i potencjalnie wzmagać wzrost nowych komórek mózgowych,Poradnik zawiera 65 przepysznych i wyjątkowych przepisów na każdą porę roku.Julie MorrisJest konsultantem kulinarnym, praktykującą zwolenniczką kuchni opartej na produktach naturalnych i autorką pięciu książek kucharskich (m.in. Superfood Kitchen). Jest założycielką Luminberry, szkoły gotowania online, gdzie uczy innych jak przygotowywać zdrowe i wspomagające umysł potrawy.
Z naszego poradnika dowiesz się jak powstaje miód, jakie są jego właściwości i rodzaje. Podpowiadamy jak założyć pasiekę we własnym ogrodzie. Prezentujemy krótki rys historyczny pszczelarstwa. I wreszcie proponujemy wiele przepisów na potrawy, w których wykorzystywany jest miód. Dodatek miodu do potraw zarówno ciast, jak i mięs zdecydowanie je uszlachetnia.
Wydarzenia ostatnich miesięcy budzą myśl, że trzeba dążyć do samowystarczalności. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się ona abstrakcją możliwą do osiągnięcia jedynie przez osoby mieszkające na wsi i posiadające wielkie pola, trzeba pamiętać, że również niewielkie mieszkanie w mieście daje nam szerokie możliwości. Nie mając innego wyjścia, na balkonie w Gdańsku uprawiałam swego czasu pomidory, fasolkę, paprykę, groszek cukrowy, cebulę i rzodkiewkę, nie wspominając o różnorodnych ziołach, które opanowały też kuchenny parapet.
Wiele rzeczy jesteśmy w stanie zrobić samodzielnie – wiedza zawarta w tej książce pomoże ci się stać się SAMOWYSTARCZALNYM.
Przyjmij wyzwanie i bądź samowystarczalny!
Jak uprawiać pomidory na balkonie?
Z czego produkować własne kosmetyki?
Które zioła wzmacniają układ odpornościowy?
Jak zrobić zakwas do chleba?
Jak w naturalny sposób chronić rośliny przed szkodnikami?
Co zrobić z odpadkami kuchennymi?
Jakie zioła i warzywa wyrosną na parapecie?
Dwa tomy w jednym woluminie: Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska oraz Piekarnia i cukiernia wytworna i gospodarska. Marta Norkowska. Reprint wydań z 1904 i 1908 roku. Tom I-liczne tablice, zawierająca 1249 przepisów gospodarskich, z uwzględnieniem kuchni jarskiej. Podział i rozpoznawanie mięsa, dobre rady, sosy, zupy (ciepłe, zimne, postne), dodatki do zup; ciasta do pasztetów i pasztety, ryby i raki, ryby morskie, wołowina, biszkopty, pączki i faworki, kremy, galarety i wszystko czego dusza zapragnie. Tom II Przygotowanie i pieczenie różnego pieczywa niesłodkiego: chleby, bułki, rogale Ciasta drożdżowe słodkie; ciasta parzone, kruche, francuskie i biszkoptowe, ciasta migdałowe i śmietanowe, torty i mazurki, pierniki, marcepany
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?