Nalewki przyrządzamy i degustujemy przede wszystkim ze względu na ich smak i aromat. Okazuje się, że wiele z nich ma liczne walory prozdrowotne, ale może też np. wchodzić w korelacje z zażywanymi przez nas lekami. Warto skorzystać z wiedzy profesjonalistów i podejść do tematu przygotowywania nalewek bardziej świadomie.
Marek Ellnain, na co dzień pracujący w aptece doktor farmacji, wzbogaca swoje receptury o fachowy komentarz:
doradza na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania trunku
przytacza właściwości zdrowotne
punktuje możliwe interakcje z zażywanymi lekami.
Nalewki z piwniczki farmaceuty to
prawie 50 sprawdzonych receptur
fachowy komentarz farmaceuty
porady i wskazówki przydatne podczas domowego wytwarzania nalewek.
Domowe nalewki. Dlaczego warto?
Dziś różnego rodzaju nalewki kupić można bez większych problemów w sklepach monopolowych oraz spożywczych. Produkowane są przez liczne koncerny, które w swoich recepturach odwołują się do tradycji oraz dawnych metod wytwarzania. Czy jednak jest to prawda? Czy naprawdę przestrzegają rygorystycznych zasad komponowania nalewek, wśród których najważniejsza mówi, iż o dobrej nalewce trzeba po prostu na jakiś czas zapomnieć, a później, kiedy już dojrzeje, należy odnaleźć ją w piwnicy? Odpowiedź na to pytanie pozostawiam Czytelnikom, podobnie jak pozostawiam im decyzję co do tego, czy trunek który stanie w najbliższe Święta na stole zostanie zakupiony w pobliskich delikatesach, czy też może... spróbujemy sporządzić go sami!
– pisze Marek Ellnain we wstępie.
Dodatkowego smaczku książce dodają unikalne ilustracje przygotowane przez Katarzynę Tużylak.
Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty to 35 wyjątkowych, przetestowanych receptur na domowe leki. Zrobisz je w domu i zajmie to Ci to mniej więcej tyle czasu ile w przypadku robienia ciasta.Marek Ellnain doktor farmacji na co dzień pracujący w aptece zaadaptował je do czasów współczesnych, a także uzupełnił o praktyczne wskazówki i zdjęcia. W pracy nad książką pomogła mu żona, Roksana matematyczka z kulinarną pasja.Do wykonania przepisów wystarczy standardowo wyposażona kuchnia. Większość surowców mamy we własnej spiżarni, albo możemy kupić w dobrych sklepach zielarsko-medycznych. Nie potrzeba też specjalnych umiejętności kulinarnych. Każdy przepis opisywany w tej książce został wykonany, wypróbowany i zastosowany, mamy więc pewność, że przy odrobinie zacięcia i dobrej woli po prostu nie może się nie udać.W książce znajdziesz przepisy na:- morselki,- pastylki,- marcypany,- konfekty,- powidełka,- miody lecznicze,- syropy,- wina lecznicze- nalewki.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?