W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Książka zawiera przepisy na najróżniejsze napoje, nalewki, a także likiery. Często nie doceniamy roli napojów w naszym codziennym życiu. Napoje mogą dostarczać naszemu organizmowi ważnych składników odżywczych albo jak to jest w przypadku nalewek posiadać właściwości lecznicze. Podane przepisy posiadają różną skalę trudności. Są mniej i bardziej czasochłonne. Każda pani domu z pewnością znajdzie takie, które okażą się przydatne na różne okazje: codzienny posiłek, uroczystą okazję, lub drobne niedyspozycje zdrowotne.
Pysznie, zdrowo i sezonowo!W swojej drugiej książce autorka znanego bloga kulinarnego True Taste Hunters zaprasza swoich wielbicieli, a także tych, którzy jeszcze jej nie znają, ale też lubią gotować i zdrowo się odżywiać, w następną podróż kulinarną. Tym razem skupia się na porach roku i proponuje wyśmienite dania przyrządzane z sezonowych owoców i warzyw. Słodkie truskawki, kwaskowaty rabarbar, soczyste sierpniowe pomidory czy jesienna dynia są bohaterami niezwykłych, prostych w przygotowaniu roślinnych dań, którymi możesz rozpieszczać siebie i swoją rodzinę przez cały rok. Gotowanie niech ci umilą artystyczne plamy barwne, stworzone specjalnie przez autorkę dla podkreślenia wachlarza odcieni i kolorów każdej z pór roku. I ty stwórz swoje małe smakowite arcydzieła!Książka zawiera ponad 120 przepisów na potrawy roślinne bez glutenu i rafinowanego cukru oraz podstawowe wiadomości dotyczące gotowania, tak aby mogli z niej korzystać także ci czytelnicy, którzy dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę.
"Czy wiesz, jakie skarby czekają na ciebie w polskich sadach?
„Cudze chwalicie, swego nie znacie” - to stare powiedzenie świetnie oddaje nasz stosunek do jabłek. Zajadamy się pomarańczami, nektarynkami i ananasami, ale czy wiemy, jak wiele smaków i możliwości zastosowań w kuchni mają prawdziwe polskie jabłka? Ta publikacja to hołd dla tych niezwykłych owoców, które są naszym bogactwem narodowym. Znajdziemy tu nie tylko pożyteczne i ciekawe informacje na temat jabłek i opisów ich poszczególnych odmian, ale przede wszystkim mnóstwo inspirujących przepisów kulinarnych zaczerpniętych z polskiej tradycji. Autor prezentuje propozycje dań mięsnych i warzywnych, sałatek, przekąsek, ciast i ciasteczek, sosów, dżemów, marmolad, a także domowych alkoholi – cydru, wina czy nalewek. A wszystko to zdrowe, pełne niepowtarzalnych aromatów i doprawione szczyptą naszej, polskiej historii!
JABŁECZNA ZUPA ŻOLIBORSKA
4 duże jabłka (najlepiej antonówki lub renety), sok i skórka otarta z połowy cytryny, zwykły cukier, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, szklanka gęstego jogurtu naturalnego, sól
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, zalać dwoma szklankami wody i rozgotować na małym ogniu. Zmiksować lub przetrzeć przez sito, ponownie zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie zimnej wody, dodać do zupy i wymieszać na małym ogniu – zupa powinna zgęstnieć. Dodać sól, cukier waniliowy, nieco ostudzić i wymieszać z jogurtem. Podawać z grzankami lub sucharkami."
Prezentujemy przepisy na bazie polskich owoców.Wypróbuj pieczone udka kurczaka z jabłkami oraz sałatkę ze szpinaku, gruszki i sera pleśniowego, a na deser koktajl śliwkowy na maślance. Przekonasz się, że owocowe trio współgra z każdym rodzajem posiłku.
Dzięki książce Dieta ketogeniczna – szybko i łatwo, dietetyczka i popularna blogerka kulinarna Maria Emmerich obala wszelkie błędne teorie na temat gotowania ketogenicznego. Jaka jest dieta ketogeniczna? To sposób na jedzenie, które programuje twoje ciało z bycia „palnikiem” cukru do spalania tłuszczu. Kiedy dostajemy większość naszej energii z tłuszczu, dzieje się coś niesamowitego - nasze zdrowie poprawia się, a dodatkowy ciężar ciała spada. Jest to również rewolucyjny sposób na poprawę zdrowia - od raka, epilepsji, przez otyłość, choroby serca, aż po choroby autoimmunologiczne i nie tylko. Jeśli chcesz spróbować diety ketogennej, ale jesteś zajęty, zestresowany i nie wiesz, jak dostosować ją, aby twoje ciało spalało tłuszcz, ta książka jest dla Ciebie. Ponad 170 receptur, które są nie tylko szybkie i proste w przygotowaniu, ale są również specjalnie zaprojektowane, aby wspierać twoje ciało w ketozie, dzięki czemu może być leczone. Są pozbawione ziaren i zbudowane wokół prawdziwej, pełnej żywności, zgodnie z zasadami Paleo. Ponadto istnieje wiele opcji dla tych, którzy szukają dań wegetariańskich lub wolnych od orzechów, jaj, czy dań bezmlecznych co czyni ją idealną dla osób z alergiami pokarmowymi lub nietolerancjami. Dieta ketogeniczna – szybko i łatwo pokaże ci jak przygotować pyszne, odżywcze posiłki ketogenne. To łatwiejsze niż myślisz!
Poznaj uzdrawiającą siłę medycyny naturalnej św. Hildegardy!
Recepta na zdrowe i szczęśliwe życie Świętej Hildegardy z Bingen jest dziś bardziej aktualna niż kiedykolwiek! Na nowo odkrywamy naturalny styl życia, kulturę stołu, siłę postu i zdrowe gotowanie. Zgłębiamy wiedzę o człowieku, jego duszy i nierozerwalnym związku z przyrodą, w ścisłym połączeniu z Bożą miłością.
Jak czerpać energię życiową z przyrody? Jak wzmocnić układ trawienny i oczyścić jelita? Jak podtrzymywać uzdrawiające siły duchowe na co dzień? Jak przeprowadzić skuteczny detoks organizmu w 7 dni? Jak dobierać lecznicze zioła i przyprawy w kuchni? W książce oprócz odpowiedzi na te pytania znajdziesz ponad 70 przepisów na pyszne dania, które pozwolą ci samodzielnie przeprowadzić orkiszowy detoks w 7 dni! To dzięki niemu:
odzyskasz zdrowie i wewnętrzną harmonię wzmocnisz odporność organizmu skutecznie oczyścisz organizm z toksyn usprawnisz układ hormonalny uzyskasz lepszą koncentracje i wydolność w pracy poczujesz prawdziwą radość życia Według św. Hildegardy nie ma chorób nieuleczalnych, ponieważ w przyrodzie znajduje się lekarstwo na każdą dolegliwość!
Ta książka jest adresowana nie tylko do miłośników kokosa, ale i do osób dbających o zdrowie. W każdym z 450 przepisów Autor dodaje jakiś element kokosa. Korzystając z przepisów dr. Fife z łatwością wprowadzisz do swojej diety olej kokosowy, który zyskał miano najzdrowszego oleju i jest niezwykle ważny dla zdrowia mózgu, poprawy pamięci i gęstości kości. Dania z mąką kokosową dostarczą do twojego organizmu dużo błonnika. Wpłynie to na uregulowanie procesów trawiennych i unormowanie wagi ciała. W książce znajdziesz przepisy na dania główne, przystawki, przekąski, desery i odżywcze napoje. Wiele z nich zostało w pełni opracowanych przez Autora i są dostępne jedynie tutaj. Zwolennicy dań wegetariańskich będą również mile zaskoczeni. Gotuj z Doktorem Kokosem.
Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i mleko w proszku są niemal w każdym produkcie spożywczym? Czy to, że produkt nie posiada glutenu oznacza, że jest zdrowy i czy mleko i nabiał są kolejną białą śmiercią tuż za cukrem i solą? Na te i inne trudne pytania odpowiada znana dietetyczka Katarzyna Turek.
Autorka rozprawia się z mitami na temat modnych dziś diet eliminacyjnych i udziela praktycznych porad, jak postępować, gdy jesteśmy zmuszeni do wykluczenia pewnych produktów z naszej diety. Wyraźnie podkreśla, że wykluczając ze względów zdrowotnych jeden produkt, należy go zamienić na inny, który dostarczy organizmowi brakujących składników. W tym celu przedstawia gotowe listy zamienników oraz 70 gotowych prostych przepisów, które ułatwią stosowanie diety w codziennym życiu. . Do lektury książki zachęca również piękna szata graficzna i kolorowe zdjęcia proponowanych potraw.
Nowa książka Alicji Rokickiej, czyli Wegan Nerd – jednej z najpopularniejszych i najczęściej nagradzanych polskich blogerek kulinarnych!
Tym razem Wegan Nerd proponuje nam… coś słodkiego. Jej fascynująca, oszałamiająca smakami, kolorami i fakturami książka to prawdziwe odkrycie nie tylko dla wegan, lecz także dla wszystkich, którzy pragną żyć zdrowiej, nie chcą krzywdzić zwierząt, a w dodatku uwielbiają bezkarnie łasować.
Daj się skusić drożdżówkom z batatów z konfiturą z czarnego bzu, bezglutenowemu biszkoptowi z morelami i lawendą, zawijańcowi z twarożkiem z nerkowców, różanej chałce, donatom Homera Simpsona lub przepysznej wegańskiej bezie z wody po ciecierzycy w puszce. Świat roślinnych słodyczy stoi przed tobą otworem!
Alicja Rokicka o sobie: Na dietę wegetariańską przeszłam jako trzynastolatka – w proteście przeciwko krzywdzie, jaką człowiek codziennie wyrządza zwierzętom. Właśnie wtedy zaczęłam gotować – głównie po to, aby udowodnić rodzinie, że wytrwam w swoim postanowieniu. Udało się! W dorosłym życiu wybrałam weganizm – dietę całkowicie eliminującą produkty odzwierzęce, nie tylko mięso – i dziś już nie wyobrażam sobie innego stylu życia. Ciebie, czytelniku, również chciałabym do takiego sposobu odżywiania zachęcić – zdrowego, zróżnicowanego, nieco zwariowanego, kolorowego i wolnego od okrucieństwa. Mam nadzieję, że dzięki moim autorskim przepisom i fotografiom znajdziesz w tej kuchni – i w weganizmie – coś dla siebie.
200 wspaniałych przepisów na każdą porę roku!W tej książce brat Victor-Antoine d'Avila-Latourrette, autor wielu kulinarnych bestsellerów, wystawia dobrodziejstwa sałatek jako dań głównych, przekąsek i przystawek znakomitego środka do wprowadzenia do naszej diety zdrowych i pożywnych pokarmów. Wszystkie składniki na te 200 świeżych i smacznych sałatek są absolutnie naturalne i zharmonizowane z rytmem pór roku oraz tradycyjną kuchnią klasztorną, wysoko cenioną za jej prostotę, wartości zdrowotne i wspaniały smak.Brat Victor ułożył tę porywającą kolekcję sałatek, dostosowując ją do szczodrych darów poszczególnych pór roku, począwszy od pierwszych nowalijek, przez obfitość darów lata aż po mroźną zimę, domagającą się obfitych i krzepiących posiłków. Ponieważ sałatki je się wszędzie, to książka jest nie tylko podróżą przez kalendarz, ale także przez świat. Czujemy tu niezwykły smak włoskich pomidorów, rukoli i fenkuła, francuskich ziół i musztardy, greckiej fety i oliwek, bliskowschodniego kuskusu, indyjskiej soczewicy, japońskiego octu ryżowego, meksykańskiego avocado i wielu innych wspaniałości. Niektóre sałatki oddają nawet cześć świętym jak na przykład sałatka świętego Fiakra. Skoro jest on świętym patronem ogrodników, nie może dziwić fakt, że ta sałatka to prawdziwy róg obfitości świeżych warzyw strączkowych, dojrzałych pomidorów i chrupiących papryczek, wzbogaconych jedynie smakiem sosu z oliwy i czerwonego octu winnego.Sałatki zostały skomponowane zgodnie z rytmem pór roku. Są proste, smaczne i zdrowe, łatwe do przygotowania, a nieograniczona liczba wariacji smakowych zadowoli każdy gust. Sałatki dostarczają wspaniałych kontrastów smaków, aromatów i kolorów, a na dodatek, oprócz tych sałatkowych wspaniałości, mamy tu przepisy na sosy, dressingi, oliwę i ocet wzbogacony smakiem ziół i przypraw. Tę czarującą książkę kucharską upiększają też inspirujące cytaty ze słynnych autorów.
Nowoczesna i elegancka grafika, zachęcające i czytelne przepisy oraz smakowite zdjęcia!
Na tyle proste, że zachęcą osoby, które nie gotują i na tyle interesujące, że mistrzowie gotowania zechcą wprowadzić do swojej kuchni coś nowego!
Czym jest dieta Paleo? Jak skutecznie wprowadzić ją w życie i raz na zawsze zgubić zbędne kilogramy? W książce znajdziemy 60 przepisów na potrawy z całego świata, które są przyrządzone wedle restrykcyjnej diety dla jaskiniowców. Pomysłowe, zdrowe i błyskawiczne w przygotowaniu.
Nowa książka autorki bestsellera Metaboliczne IQ twój kod do zdrowia!Czy zdrowe odżywianie jest drogie?Dlaczego czytanie składu na etykietach już nie wystarczy?Jak odróżnić produkty, które służą naszemu zdrowiu, od tych, które nas trują?Agnieszka Pająk podpowiada, jak kupować produkty spożywcze, by jeść mądrze i zdrowo!Codziennie na zakupach podejmujemy decyzje dotyczące odżywiania. Każda z nich ma wpływ na nasze zdrowie. Planując zakupy, warto wziąć pod uwagę nie tylko cenę i jakość produktów ale też indywidualne potrzeby naszego organizmu.W książce znajdziesz:- test na poziom tolerancji glutenu- gotowe plany posiłków dla każdego z typów metabolicznych- przepisy na dania bez glutenu, cukru i nabiałuPlanuj mądrze, kupuj odpowiedzialnie i odżywiaj się zdrowo!
Twój kolejny krok ku długowieczności!
Sięgnij po to, co podpowiada natura, i przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem.
Z nowej książki Krystyny Dajki dowiesz się, jakie nawyki żywieniowe zapewnią ci długie życie w zdrowiu. Pomoże ci również skomponować pełnowartościowe posiłki po zakończeniu postu Daniela.
W książce znajdziesz:
100 zdrowych przepisów na cały dzień: śniadania, drugie śniadania, obiady, desery, kolacje, dodatki, soki i koktajle,
podpowiedzi, jakich produktów używać, by nadal jeść smacznie, ale zdrowo,
przydatne i ważne informacje o właściwościach miodów i ziół,
zalecenia, jak parzyć herbaty,
informacje o dodatkach do żywności, które szkodzą naszemu zdrowiu.
Książka na całe – długie i zdrowe – życie!!!
Krystyna Dajka jest dyplomowanym dietetykiem, specjalistą promocji, pedagogiki i polityki zdrowia. Regularnie prowadzi warsztaty kulinarne „Gotujemy dla zdrowia” i turnusy z postem Daniela. W 2017 roku ukazała się jej książka Post Daniela z uzdrawiającą dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej®, która od razu stała się bestsellerem.
Bursting with colourful photography, Ottolenghi SIMPLE showcases Yotam’s standout dishes that will suit whatever type of cooking you find easy – whether that’s getting wonderful food on the table in under 30 minutes, using just one pot to make a delicious meal, or a flavoursome dish that can be prepared ahead and then served when you’re ready.
These brilliant, flavour-forward dishes are all SIMPLE in at least one (but very often more than one) way:
S – short on time: less than 30 minutes
I – 10 ingredients or less
M – make ahead
P – pantry
L – lazy
E – easier than you think
Ottolenghi SIMPLE is the stunning new cookbook we have all been wishing for: Yotam Ottolenghi’s vibrant food made easy.
Jaś Kapela zatrudnił się na czarno przy łapaniu drobiu w kurniku oraz na etacie na zawieszaniu wubojni, by u źrodeł zobaczyć w jakich warunkach żyją hodowlane kury, i jak są poźniejprzetwarzane na mięso. Udał się do miasta w środkowej Polsce, gdzie znajduje się największy wEuropie Środkowo-Wschodniej zakład uboju świń, by z lokalnymi dziennikarzami i aktywistamidowiedzieć się, jak przemysłowa produkcja zwierząt wpływa na życie codzienne mieszkańcow.Wreszcie wyruszył śladem aktywistow do Puszczy Białowieskiej, by dowiedzieć się jak ważne jestzaangażowanie w walce o lepszą przyszłość i dlaczego warto blokować harvestery.Polskie mięso to nie tylko mocny reportaż o zwierzętach, jedzeniu mięsa, weganizmie, ale takżeporuszająca historia jedzenia - tego jak jedzono, co się je i co będziemy jeść już za kilka lat. Autorw pasjonujący sposob przytacza literaturę, rozmowy z ekspertami, ale i historię znajomych, bynakreślić możliwie jak najszerszy obraz polskiego mięsa.
Druga część bestsellerowego poradnika o żywieniu niemowląt U malucha na talerzu.Jak odżywiać dziecko od 1. do 3. roku życia?Co podawać do jedzenia, by było zdrowe i prawidłowo się rozwijało?Jakie produkty są wskazane, a jakich lepiej unikać?Jak radzić sobie z brakiem apetytu u dziecka?Co gotować maluchowi jesienią i zimą, a co podawać wiosną i latem?Jak komponować smaczne i pożywne śniadania, obiady oraz kolacje, a co zaproponować na deser?Porady na temat żywienia małych dzieci wraz z praktycznymi przepisami na smaczne i zdrowe posiłki.
Od dnia premiery przez prawie rok na liście bestsellerów New York Timesa. Ponad 100 przepisów na ulubione dania twórców bloga Thug Kitchen – bezkompromisowych w kwestii zdrowia i języka.
Ostrzeżenie: zawiera więcej niż śladowe ilości wyrazów powszechnie uważanych za obraźliwe.
To zaproszenie dla wszystkich, którzy chcą się wznieść na wyżyny swoich kuchennych umiejętności. Czyli dla tych, którym zamiast jadalnego dania zawsze wychodzi jakaś smutna spierdolina. Oraz dla tych, którzy w książkach kucharskich nie szukają powiewu poezji i wzniosłej duchowości, tylko chcieliby wreszcie, k***a, zjeść coś dobrego!
Jesteś kuchennym przegrywem? No bez jaj, dasz radę. I faktycznie będzie bez jaj, mięsa, mleka, czyli krótko mówiąc, jest to WEGAŃSKA książka kucharska. I nie, ketchup to nie jest warzywo!
Zbierz dupę w troki i do garów!
Pomidora znamy dzięki Kolumbowi. Trudno uwierzyć, że początkowo był uważany za roślinę trującą, hodowano go wyłącznie dla ozdoby. Dziś jest jednym z najchętniej spożywanych warzyw. Idealny do sałatek i na kanapki. Jest pyszny także po obróbce cieplnej, np. w postaci gęstego sosu czy zupy kremu. Do tego ma dużo wartości odżywczych, zawiera m.in. potas i likopen, który jest cennym przeciwutleniaczem.Zapraszamy na jedyny w swoim rodzaju festiwal dań z pomidorem w roli głównej. Proponujemy świeże sałatki, zimne i ciepłe przekąski, zupy, sosy oraz napoje, np. sałatkę caprese w nowej odsłonie, gazpacho, makaron z sosem arrabiata i domowy keczup. Zapewniamy, że dzięki naszym przepisom pomidor nigdy ci się nie znudzi.
Odkąd na nowo zacząłem mocno zauważać obecność Matki Bożej w moim życiu, zapragnąłem oddać Jej cześć i wynagrodzić nieco stracony wcześniej czas poprzez upublicznienie modlitw skierowanych do Boga przez Jej wstawiennictwo. W marcu 2019 roku po nocy, w której przyśniły mi się pewna konkretna melodia i tekst, zapadła ostateczna decyzja wydania kolejnego albumu.
Michał Niemiec
Przez Serce do Serca, inaczej przez Serce Maryi do Serca Jezusa i tak jest skonstruowany album: od utworów maryjnych do aktów strzelistych, kanonów ku czci Bożego Serca.
Specjalnie jako okładka płyty powstał autorski obraz Marzeny Wasilewskiej pt: Matka otwartego Serca. Obraz przedstawia Maryję o twarzy Matki Bożej Gietrzwałdzkiej. Po prawej stronie uschnięte drzewo - starotestamentalny symbol drzewa poznania dobra i zła, z którego zakazany owoc zjadła Ewa. Maryja jest NOWĄ EWĄ. To przez Nią na powrót uzyskaliśmy dostęp do owocu z drzewa życia. Uschnięte drzewo symbolizuje również drewno, z którego powstał Krzyż - Nowotestamentalne Drzewo Życia. Owocem z Drzewa Życia jest Chrystus Pan (w centrum - w łonie Matki - Hostia - Boże Ciało - Jezus Chrystus Eucharystyczny).
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?