Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw
- ISBN: 9788320055863
- EAN: 9788320055863
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: PZWL
- Format: 28.5x20.5cm
- Język: polski
- Liczba stron: 150
- Rok wydania: 2019
- Wysyłamy w ciągu: 48h
-
Brak ocen
-
91,51złCena detaliczna: 109,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 86,06 zł
x
Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest zróżnicowane i bardzo indywidualne. Zależy od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy, aktywności fizycznej czy warunków klimatycznych. Aby zachować dobry stan zdrowia codzienna dieta powinna być zbilansowana i urozmaicona oraz składać się z różnorodnych produktów spożywczych.
Nieprawidłowy pod względem jakościowym i ilościowym sposób żywienia może powodować niedobory lub nadmiary żywieniowe a w konsekwencji może być przyczyną wielu chorób dietozależnych.
Tabele składu i wartości odżywczej informują w sposób szczegółowy o tym ile energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych i witamin zawierają różne produkty lub potrawy, co jest niezbędne przy prawidłowym komponowaniu poszczególnych dań i całodziennych jadłospisów.
Książka przygotowana we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia w Warszawie. Pomoże wszystkim dietetykom w analizie sposobu odżywiania pod kątem prawidłowości w stosunku do zaleceń żywieniowych, zwłaszcza w sytuacjach, w których ważna jest kaloryczność i wartość odżywcza produktów.