W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Jakie wino wybrać do steków, a co do szparagów, gołąbków, wegeburgera czy okonia? Żyjemy w szczęśliwej epoce powszechnej dostępności win z każdego niemal zakątku globu. Nie inaczej jest z kuchnią – pizza, curry, kimchi, burger, boeuf bourgignon, sushi albo wiener schnitzel, ryby z drugiego końca kontynentu i warzywa z ekologicznej uprawy pod miastem – wszystko to mamy w zasięgu ręki. Takie bogactwo daje możliwość niezliczonych kombinacji, gdy przychodzi do wybrania wina do potrawy, albo na odwrót – dania do butelki, którą akurat dzisiaj bardzo chcemy otworzyć. Często najpierw wybieram na kolację wino, a dopiero potem zastanawiam się, co do niego ugotować. W Nożu w pinocie znajdziecie wykaz około 250 odmian i rodzajów win wraz z pasującymi do nich daniami. I setki konkretnych podpowiedzi: co podać do pizzy, ryb, kuchni wegetariańskiej, sałat czy deserów. Przedstawiam najlepsze pary wina z klasykami kuchni polskiej oraz zaskakujące połączenia, jakie wykreowali znani sommelierzy. A na deser: historie menu z całego świata, których miałem przyjemność doświadczyć. Tomasz Prange-Barczyński
Nalewki to polska specjalność od lat. Choć zdarzały się okresy, kiedy nieco odchodziły w zapomnienie, to w ostatnich latach przeżywają renesans. I chwała za to tym wszystkim, którzy z zapałem wskrzeszają zwyczaj wyrobu domowych trunków. To najlepszy sposób na to, by zamknąć w smukłych butelkach całe bogactwo, jakim obdarza nas natura w ciepłych miesiącach roku.
Jeżeli przez cały dzień wlewasz w siebie hektolitry kawy, żeby nie przysypiać na biurku, stale czujesz się poddenerwowany, już dawno nie mieścisz się w ulubione dżinsy, a po zjedzeniu obiadu nerwowo przeszukujesz szafki kuchenne w poszukiwaniu okruszków ciastek, to ta książka jest właśnie dla ciebie!Znajdziesz tu porady i wskazówki dotyczące tego, jak zapobiegać skokom cukrów w ciągu dnia i jak zachować prawidłowy poziom glukozy. Dowiesz się, co i w jakiej kolejności jeść, czy i kiedy można pozwolić sobie na przekąskę, dlaczego wytrawne śniadanie pomaga zachować energię na dłużej i jak ocet jabłkowy pomaga wypłaszczać krzywą cukrową.W książce znajduje się również 80 przepisów na pyszne śniadania, obiady, przekąski i kolacje, dzięki którym utrzymasz poziom swojej glukozy w normie.Diana Pietraszewska - dietetyczka, która pomaga ludziom schudnąć, ustabilizować gospodarkę cukrowo-insulinową, pokonać problemy hormonalne i zajść w ciążę. W pracy stara się dopasować dietę do człowieka, a nie człowieka do diety. Prowadzi blog: dianapietraszewska
Czekoladowe praliny, eklerki, musy, makaroniki, muffinki, lody, nugaty, babeczki, suflety, tarty....Dlaczego nie zrobić tych wszystkich czekoladowych smakołyków samemu?Le Cordon Bleu(R) otwiera swoje podwoje. Odkryj mistrzowskie sposoby przygotowywania deserów czekoladowych i wyrobów cukierniczych!Sztuka temperowania czekolady, sporządzania ganaszu, formowania czekoladowych słodyczy, wiórków, wachlarzy i innych dekoracji.Przepisy z całego świata, a także bardziej wyszukane receptury na specjalne okazje.Szczegółowe instrukcje, które pomogą zwizualizować poszczególne etapy przygotowania najbardziej skomplikowanych przepisów.210 ILUSTRACJI KROK PO KROKUZałożona w Paryżu w 1895 roku Le Cordon Bleu(R) to międzynarodowa sieć szkół zajmujących się edukacją w zakresie różnych sztuk kulinarnych i zawodów gastronomicznych. Zespół nauczycieli składa się z uznanych na całym świecie szefów kuchni i profesjonalistów z branży gastronomicznej. Szkoła zapewnia wysoki poziom wiedzy poparty wieloletnim doświadczeniem oraz przekazuje swoim uczniom zamiłowanie do sztuki kulinarnej.
W 2006 roku Silvana Bini zaczęła pomagać synowi w jego piekarni, przygotowując i wypiekając tradycyjne słodycze, które wcześniej robiła jedynie dla rodziny. Dzięki wielkiemu sukcesowi, jaki odniosła, została zaproszona do telewizyjnego konkursu kulinarnego Bake Off Italia: The Professionals – Affari di familia. Ponadto jej oryginalne przepisy z dawnych czasów prezentowane z niegasnącą energią w Internecie sprawiły, że w krótkim czasie doczekała się kilku milionów odsłon w mediach społecznościowych. Książka zawiera tradycyjne toskańskie przepisy przygotowywane tak, jak tylko babcia potrafi. To gorący i porywający niczym zapach wyjmowanego z pieca chleba poradnik. „Urodziłam się w ubogiej rodzinie w czasie wojny, nigdy jednak nie traciłam czasu na narzekanie. Tutaj znajdują się moje dzieje i moje przepisy. O niektóre z nich prosicie od dawna, inne są nowe. Nie lubię dzielić się nimi, ale dla was czynię wyjątek”.
KSIĄŻKA ROKU według „THE TIMES” i „THE SUNDAY TIMES”
„JEŚĆ ZDROWO” TO COŚ WIĘCEJ NIŻ KSIĄŻKA – TO NOWE, INSPIRUJĄCE I PRAKTYCZNE, PODEJŚCIE DO JEDZENIA: DLA NASZEGO ZDROWIA I DOBRA PLANETY.
Jak wybierać lepsze produkty, by poprawić swoje zdrowie i samopoczucie?
Czego powinniśmy unikać, aby chronić i wspierać swój mikrobiom jelitowy?
Które produkty mogą wspomagać układ odpornościowy?
Jedzenie to nasz największy sprzymierzeniec w trosce o zdrowie, ale pytanie, co jeść, a czego unikać, nigdy nie wydawało się trudniejsze niż dziś, w dobie ultraprzetworzonej żywności.
Opierając się na najnowszych badaniach naukowych i osobistych doświadczeniach, profesor Tim Spector w tym łatwym do przyswojenia przewodniku po nowej nauce o zdrowym odżywianiu daje nam jasne odpowiedzi.
„Superinteresująca książka Tima rzuca nowe światło na jedzenie”.
Jamie Oliver
„Bez diet, bez bzdur, tylko praktyczne, oparte na nauce porady, jak dobrze się odżywiać”.
„The Daily Mail”, Książki Roku
Historia Włoch, kieliszek po kieliszkuCo łączy królewskie barolo, sycylijskie nero d'avola z ziem odbitych mafii i migdałowo-ziemiste chianti z toskańskich wzgórz? Włoskie wino to coś więcej niż napój - każda kropla jest zapisem sześciu tysięcy lat burzliwej przeszłości Półwyspu Apenińskiego.Marc Millon prowadzi nas przez wielowarstwową opowieść z elegancją doświadczonego sommeliera i dociekliwością historyka. Ruszamy w wyprawę przez epoki i aromaty - od ziołowych win produkowanych metodami starożytnych Greków, przez przyklasztorne winnice benedyktynów, aż po wyrafinowane nuty zamknięte w butelkach leżakujących na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Odkrywamy uniwersum, w którym wino było świadkiem koronacji i rewolucji, służyło jako waluta w feudalnych umowach i narzędzie społecznych przemian. Kolejne gatunki win stają się okazją do niezwykłych spotkań - z królem Wiktorem Emanuelem II i jego sekretnymi kochankami, Dantem Alighieri na wygnaniu z dala od ukochanej Florencji czy feministkami, które zmieniły oblicze włoskiego winiarstwa.Italia w kieliszku wina to nie tylko enologiczna skarbnica informacji, lecz także klucz do zrozumienia włoskiej polityki, kultury i tożsamości.Marc Millon zabiera nas w przyprawiającą o zawrót głowy włoską eskapadę, podczas której częstuje faktami podanymi z odpowiednio dobranym trunkiem i pokazuje, jak wino nadaje smak historii, a historia nadaje smak winu. Przygotujcie korkociągi!TOM STANDAGE, autor Historii świata w sześciu szklankachWyśmienita, epikurejska uczta z winem, odgrywającym od wieków ogromnie ważną rolę we włoskim społeczeństwie. Narracja Millona jest hedonistyczna, a zarazem refleksyjna.JAMIE MACKAY, autor The Invention of SicilyZainteresowani tematyką włoskich win nie znajdą lepszego przewodnika. To znakomita pozycja o dziejach Włoch oglądanych przez pryzmat lokalnych win, przedstawiona żywym językiem z akademicką erudycją i swadą bon vivanta, godna polecenia zarówno dla laików, jak i dla koneserów.JESSICA B. HARRIS, pisarka i historyczka kulinarnaMarc Millon przeszedł samego siebie, udało mu się bowiem fascynującą historię Włoch opowiedzieć językiem wytrawnego reportażysty. Co rusz przenosi czytelnika w inne magiczne miejsce i znienacka wyciąga przy tym butelkę wina, które samo w sobie niesie część opowiadanej historii. Czytając Italię w kieliszku wina, odwiedzamy z autorem najważniejsze włoskie zabytki, a słuchając jego wciągających opowieści, wspólnie raczymy się najlepszymi trunkami. To książka do czytania, słuchania i smakowania jednocześnie.Michał Bardel, kierownik Centrum Studiów nad Winem Uniwersytetu CivitasLubię opowieści o świecie snute z perspektywy stołu. A Marc Millon zaprasza nas na włoską ucztę złożoną z lokalnego wina, sera, chleba i owoców. Biorą w niej udział starożytni filozofowie, królowie i zakonnicy, artyści i włoscy winiarze. Rozmawiają o sztuce, polityce i historii. Tematów do dyskusji - i dobrego włoskiego wina - przy tym stole nie zabraknie. Zapraszamy do wspólnego biesiadowania!Paulina Bandura, Radio KulinarneMarc Millonod ponad czterdziestu lat popularyzuje wiedzę o winie, kuchni i podróżach. Opublikował kilkanaście książek, pisze felietony dla "Food & Travel Magazine". Jest certyfikowanym ambasadorem włoskiego wina i gospodarzem podcastu Wine, Food & Travel with Marc Millon. Organizuje wyjazdy kulinarne do Włoch i Francji.
Twoje ciało wie, jak schudnąć i utrzymać wagę – a ty potrzebujesz tylko właściwej instrukcji obsługi! Jeśli marzysz o osiągnięciu szczupłej sylwetki bez ciągłego liczenia kalorii, eliminowania z diety kolejnych produktów i wylewania siódmych potów na bieżni, w tej książce znajdziesz dokładnie to, czego potrzebujesz: plan usprawnienia twojego metabolizmu! Sięgnij po nią, aby:
przekonać się, jak wiele zależy od twoich hormonów, poziomu cukru we krwi, zdrowia jelit, jakości snu i poziomu stresu – i nauczyć się panować nad tymi elementami
zrozumieć naukę kryjącą się za przemianą materii i zacząć świadomie wpływać na jej tempo
przestać polegać na sile woli, a zamiast tego zmienić swoją podświadomość, by łatwiej wprowadzać nowe nawyki
poznać tajniki intuicyjnego odżywiania
zyskać strategię na wyjazdy, święta i inne „niebezpieczne” okazje.
Oprócz wiedzy teoretycznej znajdziesz w książce proste i skuteczne plany ćwiczeń, przepisy i porady dotyczące stylu życia i redukcji stresu. Dzięki nim nie tylko osiągniesz i utrzymasz wymarzoną sylwetkę, lecz także zyskasz więcej energii, lepsze samopoczucie i większą pewność siebie. Możesz zacząć tę zmianę już dziś!
To niezastąpiony przewodnik dla każdego, kto chce czerpać pełnię zdrowia z roślinnych źródeł białka. Poznaj praktyczne sposoby na ułożenie sycącego jadłospisu bez produktów odzwierzęcych, naucz się komponować zbilansowane posiłki i odkryj gotowe przepisy na śniadania, obiady, przekąski i desery. Już dziś przekonaj się, jak łatwa i satysfakcjonująca może być dieta roślinna! W książce znajdziesz gotowy 4-tygodniowy plan posiłków, praktyczne listy zakupów oraz dziesiątki sprawdzonych rozwiązań na szybkie i pożywne dania. Autorki dzielą się sprawdzoną wiedzą oraz poradami, jak zadbać o mięśnie, zdrowie i środowisko, nie rezygnując z ulubionych smaków. Zainwestuj w swoje zdrowie i sprawdzone, praktyczne narzędzia do codziennego układania jadłospisu. Roślinne białko - twoja nowa siła!
Siostra Anastazja wie, co zrobić, aby kolejny rok w Twojej kuchni był udany. Tym razem proponuje rozgrzewające zupy, sycące drugie dania i desery, którym nie oprze się żaden smakosz. Klasyczne przepisy stają się w jej wydaniu propozycjami, które nie tylko urozmaicą codzienny jadłospis, ale sprawdzą się również przy okazji rodzinnych uroczystości. Krem kalafiorowo-brokułowy, ryba w cieście naleśnikowym i tort orzechowy - czy to nie idealny zestaw na niedzielny obiad?
Wśród przepisów nie mogło zabraknąć również kilku nowości. Siostra tym razem zdradza nam . przepis na szarpaną wołowinę z kluskami ziemniaczanymi oraz tartę dyniową.
Odkryj królestwo grzybów!
Grzyby to wyjątkowy składnik kulinarny. Są niesamowicie umamiczne – wyróżnia je piąty smak (umami to po japońsku esencja pyszności), dzięki któremu dania smakują lepiej i pełniej.
W tej książce znajdziesz:
• 70 przepisów na apetyczne potrawy z grzybami, zarówno z polskich lasów oraz upraw, jak i tymi z kuchni świata
• ciekawostki kulinarne o grzybach oraz informacje o ich wartościach odżywczych
• praktyczne porady dotyczące zbierania, obróbki, bezpiecznego przechowywania i różnorodnych sposobów wykorzystania grzybów.
Przekonaj się, jak wiele zastosowań mają grzyby i jak smakowicie sprawdzą się w kuchni roślinnej.
Ida Kulawik – autorka książek kulinarnych, założycielka bloga Veganbanda.pl
Katarzyna Cichoń – fotografka, specjalizuje się w fotografii kulinarnej i lifestylowej
AIR FRYER CZY BLASZKA?
Nieważne, co wybierzesz – będzie pysznie, szybko i zdrowo!
Malwina Bareła, autorka bestsellerowych Lunchboxów, wraca z nową książką. Poznaj 100 przepisów na dania w formie. Przygotujesz je w air fryerze albo na jednej blaszce w piekarniku. Ty wybierasz!
To idealna propozycja dla zabieganych, głodnych inspiracji i ceniących elastyczność. Niezależnie od tego, czy masz air fryera, czy dopiero się zastanawiasz nad jego kupnem – te przepisy dopasują się do Twojej kuchni i Twoich potrzeb.
Z tą książką przygotujesz:
· zdrowe posiłki dla całej rodziny,
· niebanalne przekąski na imprezę,
· szybkie i efektowne desery,
· sycące sałatki,
· zachwycające śniadania,
· oryginalne lunchboxy.
Autorka, wierna duchowi #zerowaste, dorzuca garść praktycznych porad: co zrobić z resztkami, jak przechowywać dania i jak nie zmarnować ani odrobiny produktów.
Książka zawiera praktyczne indeksy, dzięki którym łatwiej zaplanujesz codzienne posiłki i będziesz gotować sezonowo, z produktów, które masz w swojej lodówce.
Ciesz się różnorodnymi, pysznymi daniami. Oszczędzaj czas i pieniądze. Nie gotuj długo – gotuj mądrze!
JEDNA Z PIERWSZYCH POLSKICH KSIĄŻEK Z PRZEPISAMI NA DANIA Z AIR FRYERA
Poranek to najważniejsza pora dnia, gdy wszystko jest nowe i pełne możliwości, dlatego należy go celebrować dobrym śniadaniem… Radek Rak, Baśń o wężowym sercu albo wtóre słowo o Jakóbie Szeli Nie trzeba iść do modnej śniadaniowni, żeby zjeść pankejki jak z Instagrama czy kanapkę, która wygląda jak z okładki magazynu kulinarnego. Wystarczy, że masz trochę czasu i chęci. Resztę ci pokażę. W mojej książce znajdziesz przepisy na śniadania odpowiednie zarówno na leniwe poranki z kawą i ulubioną playlistą, jak i na te, gdy trzeba działać sprawnie i szybko. Owsianki, kanapki z pastami, koktajle, omlety, tofucznice – to pełne smaku śniadania, które naładują cię energią i pozytywnym nastawieniem na cały dzień. Odkryję przed tobą nowe smaki, niecodzienne połączenia i zupełnie nowe zastosowania składników, które znasz od dawna. Zapraszam cię do mojej roślinnej kuchni – rozgość się w niej i baw się dobrze podczas gotowania, smakowania i karmienia najbliższych. Magdalena Jutrzenka – lekarka, mama, aktywistka, influencerka i blogerka. Na Instagramie znana jako @lekarkanaroslinach, pisząca o zdrowiu, medycynie stylu życia i wychowaniu synka z SMA. Od kilkunastu lat prowadzi kulinarnego bloga Hello Morning i profil @hello_morning_stories, na których promuje kuchnię roślinną.
Coffee is the world’s cup. Over 2.25 billion are brewed, sipped, and savored daily. A loyal companion and energetic facilitator of every day, coffee has sprouted an entire cafe culture and a booming industry. While the caffeine fix is hard to ignore, this beloved hot drink holds a rich and diverse history that sinks deeper than the bottom of the cup.
Spill the Beans takes the reader on a journey through Ethiopia, Guatemala, Vietnam, and many other countries in between, exploring the myriad ways in which coffee is produced, traded, and enjoyed. Hipster baristas may be dreaming up the next seasonal latte at this very moment, but the story of how the humble bean became a global icon is ingrained in history. An essential title for armchair travelers, curious foodies, and cafe-hoppers alike, this java journey demonstrates that there’s a vast world of coffee beyond the ubiquitous flat white. This book is an ‘extra hot’ commodity, maybe it is time to sample it?
Kompletny poradnik nowoczesnej obsługi kelnerskiej – praktyka, kompetencje, sprzedaż.
Piąte, rozszerzone wydanie pierwszej na polskim rynku książki poświęconej profesjonalnej obsłudze kelnerskiej koncentruje się na kluczowych kompetencjach: umiejętnościach interpersonalnych, prezentacyjnych, komunikacyjnych i sprzedażowych. Autorki łączą teorię z praktyką, wzbogacając tekst ćwiczeniami „na żywo”, scenkami szkoleniowymi, przykładami dobrych praktyk i wywiadami z uznanymi restauratorami.
Czytelnik znajdzie tu:
• różnice między kelnerem przeciętnym a wybitnym – postawy, cechy, nawyki,
• rolę kelnera‑gospodarza i doradcy kulinarnego,
• narzędzia sprzedaży sugestywnej i techniki cross‑sellingu,
• kompletny scenariusz obsługi gościa od powitania po pożegnanie,
• typologie klientów, zasady obsługi oraz metody radzenia sobie w sytuacjach konfliktowych,
• wskazówki dla menedżerów sali dotyczące rekrutacji, motywowania i oceny personelu.
Książka jest przeznaczona dla:
• studentów i słuchaczy szkół gastronomicznych,
• kelnerów, barmanów, sommelierów pragnących podnieść kwalifikacje,
• właścicieli i menedżerów restauracji, hoteli, firm cateringowych,
• trenerów i konsultantów branży hospitality.
A toast to the internationally successful rosé wine and its home in the French region of Provence. Born in the oldest French wine region of Provence, rosé is known worldwide for its gorgeous spectrum of pale pink colors, its aromatic and fruity flavor, and its growing success as a go-to drink for traditional and trendy wine drinkers alike. Its story begins in the mid-1980s, when a group of passionate winemakers (and friends) reinvented the product and its standards as we know it today.
Adventures in Rosé Wine in Provence takes us on a trip through this unique international saga to finally share the whole story along the Rosé Road, from St. Tropez to St. Barts and beyond. In the pages of this glitzy lifestyle book, tastemakers at home will enjoy stories and portraits alongside stunning photographs of Provence’s magnificent shores and chateaus as well as the famous gastronomical scenes where rosé is celebrated and recognized—from the luxurious Hotel Eden Rock to the historic Club 55.
No other wine region has seen the same success in such a short time, with escalating wine tourism, art exhibitions, vineyards, and new arty labels and big-bottle formats. New and old appreciators of rosé will delight in this addition to their wine collection.
From food stylist and editor Anna Stockwell, For the Table: Easy, Adaptable, Crowd-Pleasing Recipes is a toast to the art of the dinner party.
Hosting a dinner party is a special kind of occasion. You welcome old and new friends into your home and gather around the table. You put out platters of food prepared just for that table of people, passing them around until everyone’s had their fill. This sense of sharing and togetherness feeds more than just bellies. It is what helps us stay connected, form new relationships, and build lasting bonds with our chosen families. During socially distanced times, the perfect dinner party might have felt like a lost art, but in For the Table, food writer Anna Stockwell provides all the tools needed for bringing back the ritual of hosting memorable yet modern dinner parties. Menus include:
A Sheet-Pan Meatballs and Roasted Squash Dinner
A Spicy Tomatoey Fish and Charred Broccolini Salad Dinner
A Duck Breast and Bitter Orange Salad Dinner
A Whole Side of Salmon and Celery Fruit Salad for Dinner
A Quiche and Leeks Dinner You Might Want for Brunch
Stockwell has written a cookbook for a new way of entertaining that’s simpler, better, healthier, and more fun. Organized by season and full of helpful hosting advice, she provides accessible and modern menus; each is built around two large platters to pass around the table and includes suggestions for no-recipe side dishes. Dinner parties don’t have to be formal or fussy, or even a lot of work, to be celebratory and gratifying. This book teaches you how to plan and prepare great-tasting and impressive-looking menus that are easy to pull off, as well as offers expert advice on toasts, prep-ahead strategies, and tips on handling guest lists and dietary restrictions.
With its mix of innovative food presentation and old-fashioned, homestyle technique, For the Table is a testament to the art of the dinner party and looks forward to the festive dinner gatherings of the future.
Includes color photographs
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?