W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
"Bakalland BA! Baton KIDS! Krówka 25 g to baton zbożowy stworzony z myślą o dzieciach i ich potrzebach. Smak produktu jest jednym z uwielbianych przez najmłodszych wariantów, czyli słodkie toffie. Skład batonu jest prosty i nie zawiera dodatku cukru, ani syropu glukozowego oraz tłuszczy utwardzonych. Najmłodsi uwielbiają słodkości, jednak ich dieta powinna być dobrze zbilansowana i pełna wartościowych produktów. Dlatego marka Bakalland stworzyła zdrowsze zamienniki tradycyjnych słodyczy. Dzięki temu maluchy mogą cieszyć się swoimi ulubionymi przekąskami, a rodzice są spokojni, ponieważ podają dzieciom dobry produkt. Baton KIDS! Krówka to zrównoważona porcja 25 gramów zbożowego batonika. Obecność zbóż nadaje produktowi elementu chrupkości. To właśnie dzięki nim do organizmu młodego człowieka jest dostarczany błonnik. Baton możesz podawać dziecko jako przekąskę między posiłkami, dodatek do lunchboxa do szkoły. To świetna opcja, aby mieć zawsze pod ręką przekąskę na placu zabaw, spacerze, rodzinnej lub szkolnej wycieczce.
Skład: Substancja wiążąca: maltitole; składniki zbożowe 36,4% (mąka pszenna, grys kukurydziany, płatki owsiane, mąka ryżowa, kasza kukurydziana, otręby pszenne), polewa o smaku toffi 15% [substancja słodząca: maltitole; olej palmowy, serwatka w proszku (z mleka), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, mleko odtłuszczone w proszku, emulgatory: lecytyny i E 476; aromaty, barwniki: karoteny i ekstrakt papryki], maltodekstryna, mleko odtłuszczone w proszku 2,8%, olej słonecznikowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, aromaty, sól, emulgator: lecytyny.
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.
Wartości Odżywcze: Wartość odżywcza produktu
Nutrition values of the product Na/ Per 100 g Na porcję/ Per serving 25 g %RWS* w porcji / RI* per serving 25 g
Wartość energetyczna / Energy value 1642 kJ / 389 kcal 411 kJ / 97 kcal 5
Tłuszcz / Fat 8,4 g 2,1 g 3
w tym kwasy tłuszczowe nasycone /
of which saturates 5,8 g 1,5 g 8
Węglowodany / Carbohydrates 72 g 18 g 7
w tym cukry / of which sugars 4,0 g 1,0 g 1
Błonnik / Fibre 2,0 g 0,5 g -
Białko / protein 5,1 g 1,3 g 3
Sól / Salt 0,16 g 0,04 g 1
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal) /
* Reference intake for an average adult (8400 kJ/ 2000 kcal)
Alergeny: Wykluczona grupa użytkowników: osoby z nietolerancją na gluten, mleko, orzeszki ziemne, inne orzechy, soję oraz sezam.
Sposób użycia i dawkowanie: Gtowy do spożycia.
Nazwa Producenta: FoodWell Sp. z o.o.
Kraj produkcji Polska
Warunki Przechowywania: Przechowywać w pomieszczeniach czystych, suchych i przewiewnych, bez obcych zapachów, szkodników i ich pozostałości
Waga Netto: 25 g"
"Kapłony i szczeżuje" to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych.Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię.Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu.Autorzy "Kapłonów i szczeżui" to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
Bycie na diecie nie oznacza tylko odchudzania. To sposób odżywiania i myślenia. Jeśli jest właściwy, skutecznie leczy wiele schorzeń, poprawia samopoczucie i urodę, odmładza oraz wysmukla sylwetkę. Wybierz z nami swoją dietę i zmień życie na lepsze.
Biała kiełbasa, kiełbasa grillowa z dodatkami, kruche kabanosy, schab pieczony, golonka i ozory w galarecie, pieczeń rzymska z jajkiem, pasztet świąteczny, salceson, smalczyk z jabłkiem W tej książce znajdziesz przepisy na kiełbasy, pieczenie, przetwory mięsne do słoików czy wędzonki. Dowiesz się, jak wykorzystać mięso z rosołu i jak urozmaicić domownikom kanapki. Dzięki praktycznym wskazówkom nauczysz się parzyć, piec, gotować, przygotowywać pasty i konserwować w słoikach, by zatrzymać wspaniały aromat domowych mięsiw na dłużej. Z Kulinarną Wiolą pasjonatką gotowania, której profil na Facebooku obserwuje ponad 400 tysięcy fanów zaskoczysz swoją rodzinę i znajomych samodzielnie przygotowanymi pysznymi wędlinami. Gotowanie czas zacząć!
O whisky napisano wiele książek, ale Whisky. Leksykon smakosza to pozycja wyjątkowa. W praktyczny sposób opisuje whisky słodową – ręcznie wytwarzaną, najszlachetniejszą spośród różnych rodzajów tego trunku.
David Wishart wprowadza autorski system klasyfikacji oparty na profilu smakowym, według którego każdej whisky nadaje się punktację w 12 podstawowych wymiarach aromatu i smaku. Opisuje profile i nuty smakowe ponad 100 łatwo dostępnych whisky słodowych, pomagając w wyborze trunku odpowiedniego na daną okazję. Przedstawia też ponad 100 wartych uwagi gorzelni whisky słodowych. Kiedy bowiem pochłonie cię pasja do whisky, zapragniesz odwiedzać ulubione destylarnie, spotykać się z pracującymi tam ludźmi i próbować trunków z wyselekcjonowanych beczek!
Nowe wydanie to:
• przegląd najważniejszych whisky słodowych,
• prezentacja destylarni z całej Wielkiej Brytanii i Irlandii – nie tylko ze Szkocji,
• informacje zweryfikowane przez przedstawicieli branży whisky.
Co łączy rozpływające się w ustach patate duchessa i kremową, wyrazistą kartoflankę?Duża ilość ziemniaków? Z pewnością. Ale też mnóstwo serca i miłości! To najważniejsze składniki w kuchni Ewy Szczęsnej (ewa.masterchef), królowej kulinarnego TikToka.Z Ewą przyrządzisz absolutne klasyki, takie jak prosta, ale pełna charakteru carbonara czy gorące pierogi przesmażane z aromatyczną cebulką. Zachwyci cię też mnóstwo mniej znanych smaków - mięciutkie toskańskie kluseczki gnudi z masłem szałwiowym i parmezanem, podlaskie zaguby, syte i pachnące majerankiem...Golce, przysmak prosto z Kaszub, z podduszaną kiszoną kapustą? A może soczyście pomidorowa, kusząca słońcem Sycylii pasta alla Norma? Nieważne, co wybierzesz - z przepisami Ewy wyjdzie pysznie i domowo.Gotuj tak, by wszystkim smakowało - prosto i z serca!
Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności.Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji? Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji? Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie? Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych miniogródkach w miastach? W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie? Od jesieni 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością. Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy żywności ze wsi do miast. Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.
Według amerykańskich rankingów trzy diety zostały uznane za najbardziej prozdrowotne: śródziemnomorska, DASH i fleksitariańska. Książka Diety TOP szczegółowo omawia ich zasady, oferując praktyczne wskazówki oraz przepisy kulinarne. To przewodnik, który pomoże zrozumieć, jakie produkty wybierać i jak planować posiłki, aby cieszyć się zdrowiem. Zawiera łatwe do wykonania przepisy na smaczne i zrównoważone dania. Odkryj sekrety tych wyjątkowych diet i wprowadź nowe nawyki żywieniowe do swojego życia.
Zdrowa kuchnia zawiera kilkaset przepisów na wielesmacznych i zdrowych dań. Dzięki niej możliwe jestprzygotowanie efektownych przystawek, sycącychzup, wykwintnych mięs, pysznych ciast i deserów,aromatycznych sosów, orzeźwiających napojów,a nawet specjałów kuchni śródziemnomorskieji wegetariańskiej.Niniejsza pozycja pomoże młodym adeptom sztukikulinarnej, a także mistrzom patelni w odkryciu lubdoskonaleniu swoich kulinarnych talentów.
Chcesz przygotować doskonały egg fried rice, przyrządzić kurczaka w sosie słodko-kwaśnym jak z „Chińczyka” czy zjeść tradycyjne japońskie mochi? Nic prostszego! Zanurz się z nami w kuchni azjatyckiej i poznaj nieograniczone możliwości, jakie daje ryż! Nauczymy cię wykorzystywać go na dziesiątki sposobów – na śniadania i kolacje, na ostro i na słodko, na zimno albo na gorąco. W sushi, kolorowych bowlach albo koreańskim bulgogi – niech przestanie być nudnym dodatkiem, a stanie się głównym bohaterem! Zatem już dziś wyrusz z nami w kulinarną podróż – wypłucz ryż i do dzieła! * Beata i Tetsu to miłośnicy azjatyckich smaków i kuchni z Dalekiego Wschodu. Na swoich profilach w mediach społecznościowych dzielą się przepisami i kulinarnymi trikami na pyszne dania inspirowane między innymi kuchnią japońską, koreańską, wietnamską czy chińską. Ich filmy i zdjęcia pokazują krok po kroku, jak przygotować aromatyczne potrawy w domowym zaciszu. Tetsu to mieszanka dwóch kultur – jest w połowie Japończykiem, w połowie Polakiem. Urodził się w malowniczym Sanjo, w prefekturze Niigata w Japonii, a edukację zdobywał w Polsce. Razem z Beatą od lat tworzą zgrany zespół i dzielą się z odbiorcami swoją pasją do gotowania, zachęcając do eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych smaków.
Szukasz inspiracji na pyszne przekąski na każdą okazję?Era koreczków już minęła! Teraz czas na coś nowego, pysznego i zaskakującego. A przede wszystkim prostego i szybkiego w przygotowaniu. Ania Lekka, autorka popularnego profilu na Instagramie i TikToku, doskonale wie, jak zaspokoić apetyt na oryginalne przekąski, które nie tylko świetnie smakują, ale i efektownie wyglądają. Po prostu robią wrażenie!Bekonowe kanapki, bajgle śniadaniowe, stripsy z kurczaka, bao z bekonem, guacamole z nachosami, miniserniczki, pistacjowe rollsyGotuj! Bo to wszystko jest pyszne!Ta książka jest pełna zaskakująco prostych i pysznych przepisów na każdą okazję. Jeśli tak mają wyglądać moje przekąski, to mogę "przekąszać" cały dzień! Ania ma głowę pełną świetnych pomysłów i widać to na każdej stronie.Jakub Przeździecki, CoocharzTa książka to absolutny must have na półce każdego miłośnika gotowania i pieczenia!Znajdziesz tu nietuzinkowe pomysły na przekąski - wytrawne i słodkie - które świetnie sprawdzą się zarówno na pikniku z przyjaciółmi, uroczystej rodzinnej kolacji, jak i na spotkaniu ze znajomymi.Justyna Ratajczak, Tysia gotujeSzybkie, proste i tanie w przygotowaniu przepisy to coś, czego szuka każdy z nas. Po książkę Ani będziesz sięgać codziennie i za każdym razem możesz przygotować coś nowego. Polecam!Anna Zyśk, Jedz pysznie
Współczesne produkty zbożowe zniszczyły w Stanach Zjednoczonych więcej mózgów niż udary, wypadki samochodowe i urazy głowy razem wzięte. dr William Davis, autor książki Wheat Belly Jeszcze kilka lat temu dietetycy i lekarze utrzymywali, że wszelkie tłuszcze zwiększają ryzyko występowania różnych chorób, nadwrażliwość na gluten rozpatrywana była wyłącznie w kontekście celiakii, a tak zwani poważni naukowcy nie mieli odwagi zalecać nieskomplikowanych zmian stylu życia, które mogłyby stymulować powstawanie i rozwój nowych komórek mózgowych. Obecnie dysponujemy świetnie udokumentowanymi dowodami świadczącymi o tym, co konkretnie przyczynia się do degeneracji mózgu i rozwoju schorzeń takich jak demencja czy choroba Alzheimera. To wspaniała książka, dzięki której zatroszczysz się o swój mózg! dr Mark Hyman, autor książki Koniec z cukrzycą i otyłością! Dzięki tej bestsellerowej, wyjątkowo aktualnej i potrzebnej książce przekonasz się, że na zdrowie mózgu wpływają nie tyle geny, ile dieta! Dowiesz się, że wspólnym elementem chorób degeneracyjnych mózgu jest stan zapalny, który z kolei często bywa skutkiem diety bogatej w węglowodany. Zrozumiesz, w jaki sposób "zdrowe produkty pełnoziarniste" szkodliwie oddziałują na mózg, a także uzyskasz informacje, dzięki którym szybko zadbasz o zdrowie i regenerację swojego układu nerwowego. Poza lepszym samopoczuciem zdobędziesz panowanie nad swoim genetycznym przeznaczeniem i skutecznie ochronisz swój potencjał intelektualny. Ta książka to prawdziwy skarb! dr Bernie Siegel, autor książki Faith, Hope and Healing i The Art of Healing
W poszukiwaniu tao herbatyHerbata to coś więcej niż liście, woda i elegancka zastawa - to odkrywanie przestrzeni, w której możemy odnaleźć harmonię z Wszechświatem. Aaron Fisher wprowadza nas w metafizyczny świat herbacianych rytuałów i ukazuje korzyści płynące z włączenia starożytnych tradycji do współczesnego życia.Wkraczając na Drogę Herbaty, wraz z autorem przemierzamy prowincję Yunnan, by zgłębić genealogię jednego z najpopularniejszych napojów na świecie. Podążamy śladem taoistycznych wędrownych mnichów, najwcześniejszych orędowników herbaty, i odwiedzamy klasztory chan, przy których powstawały pierwsze plantacje. Przyglądamy się ceremoniom chińskiej dynastii Tang, poznajemy wyrafinowaną sztukę przyrządzania naparu w epoce Song, by przenieść się do Japonii i tam celebrować minimalistyczną wabicha. W podróży podziwiamy dzieła mistrzów inspirowane praktykami chanoyu, kaligrafię, malarstwo i ceramikę w ascetycznych wnętrzach pawilonów herbacianych.Książka łączy filozoficzne aspekty Drogi Herbaty z przydatnymi wskazówkami dotyczącymi gatunków liści, utensyliów, sposobów ich parzenia i podawania gościom. Towarzyszące rytuałom praktyki medytacyjne i uważnościowe pomogą zadbać o dobrostan oraz potrzeby duchowe.Zaparz filiżankę ulubionej herbaty i pozwól sobie na chwilę wytchnienia.Aaron Fisher - antropolog, filozof i podróżnik. Od dwudziestu lat pogłębia swoją wiedzę i pisze o herbacie. Jest współzałożycielem i redaktorem naczelnym The-Leaf org, starszym redaktorem czasopisma "The Art of Tea". Publikuje artykuły na temat ceremonii herbaty w językach angielskim i chińskim. Autor książki Tea Wisdom. Inspirational Quotes and Quips about the World's Most Celebrated Beverage.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?