W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Odporność organizmu zawsze była ważna, ale nigdy nie potrzebowaliśmy jej tak bardzo jak w czasach globalnej pandemii. Przekonaj się, że nóż i widelec są najlepszymi narzędziami do odzyskania zdrowia i dobrej energii. Dzięki autorskiemu programowi regeneracji immunologicznej Marka Zaremby pokonasz przewlekłe zmęczenie i odzyskasz upragnioną koncentrację.
Zbuduj pełną odporność organizmu – 7 filarów odporności w ciągu 7 tygodni! W tej książce znajdziesz nie tylko 80 przepisów na pyszne i zdrowe dania, ale przede wszystkim otrzymasz praktyczne rozwiązania, które będą podstawą nowego, pełnego energii życia. Dowiesz się, jak rozkodować jedzenie, które podkrada w ciągu dnia twoją energię, jak wzmocnić trawienie, odbudować florę jelitową, uzdrowić organizm z pomocą skutecznej detoksykacji, poprawić sen, jak wyleczyć ukryte infekcje, obniżyć poziom stresu w życiu codziennym i jak rozsądnie stosować suplementację. Dowiesz się również, jak włączyć antywirusową tarczę, aby twój organizm skutecznie walczył z wirusami!
Najwyższy czas na: skuteczny detoks, szczelne jelita, dobry sen, udane relacje, smaczną i zdrową dietę, regularną aktywność, skuteczną mineralizację organizmu. Ciało nigdy nie kłamie. W mojej praktyce dietetycznej program regeneracji immunologicznej wypróbowało wielu pacjentów. Zmieniając z miłością swój styl życia we własnym tempie, będziesz cieszyć się nowymi nawykami, które odtąd codziennie będą pracować na twoją odporność. ODZYSKAJ ENERGIĘ I RADOŚĆ ŻYCIA POKONAJ STRES I POŚPIECH
Od pyz sprzedawanych w słoikach na kultowym Bazarze Różyckiego po słodką „Zygmuntówkę”. Od anchois sprowadzonego przez królową Marię Gonzagę de Nevers po zupę pho, która przyjechała do nas wraz z Wietnamczykami. Od powstańczej „plujki” po krem z białych warzyw a la Magda Gessler.
Przez 900 lat od założenia miasta stołeczna kuchnia ulegała różnym wpływom. Dzisiaj znajdziemy w niej i wspomnienia po żydowskiej dzielnicy, i kilka dań, które przywędrowały tu wprost z Paryża wraz z królewskimi kucharzami, i nawet spuściznę po czasach rosyjskiego zaboru. Wszystko to tworzy zaskakująco eklektyczny, ale i wyjątkowo smakowity misz masz.
Ta książka to podsumowanie tego, za co kochają stolicę nasze podniebienia.
52 przepisy na dania związane z tym miastem i 52 historie, które sprawią, że waszym marzeniem stanie się jedno: wsiąść do pociągu byle jakiego i zasiąść przy stole w warszawskiej restauracji. Albo też… stworzyć „małą Warszawę” u siebie w kuchni.
Paweł Płaczek
Rocznik '83, po mieczu Ślązak, po kądzieli Litwin, od 16 lat warszawski „słoik". Dziennikarz, autor cyklu książeczek kulinarnych „Kuchnia wyjątkowych smaków", które rozeszły się w nakładzie ponad miliona egzemplarzy. Od ośmiu lat prowadzi bloga kulinarnego takemycake.eu
Ma dwie pasje: gotowanie i podróże, które najchętniej łączy w jedną.
Pachnące cynamonowe bułeczki serwowane do kawy, krągłe soczyste klopsiki czy śledzie na sto różnych sposobów – to tylko przykładowe dania kuchni szwedzkiej. Skandynawska kultura kulinarna to również opowieść o tym, co jedli wikingowie, ukryta między wersami sag o bogach i bohaterach, wyprawa Karola Linneusza do Laponii czy anegdota o słodkich wypiekach, które zabiły szwedzkiego króla. To również historia produktów i ludzi, którzy mieli wkład w powstawanie współczesnej kuchni.
Tradycje kulinarne Szwecji to kolejna książka poświęcona nordyckiej kulturze kulinarnej autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek – kulturoznawcy, dziennikarki i zdobywczyni wielu światowych nagród.
Osób stosujących dietę wegańską stale przybywa. Weganami są Venus i Serena Williams i znani ultra maratończycy Brendan Brazier i Scott Jurek. Co utwierdza w przekonaniu, że dietę wegańską może stosować każdy. Ta książka to pierwsze i jedyne kompletne źródło wiedzy na temat diety roślinnej. Znajdziesz w niej naukowe fakty i badania kliniczne, które obalają mity o diecie wegańskiej. Potwierdzają, że prawidłowo zbilansowana dieta roślinna zapewnia wszystkie składniki odżywcze. Spożywając produkty pełno zbożowe, owoce i warzywa, rośliny strączkowe, oleje roślinne, dostarczysz pełnowartościowe białko, żelazo, wapń, i omega-3. Naturalne probiotyki zadbają o mikrobiom jelitowy. Dieta wegańska dla zachowania zdrowia.
Wystarczy tylko odrobina czasu i nieco wiedzy, byś nauczył się komponować proste i skuteczne diety oczyszczającą, przeciwzapalną, na odporność i mikrobiom. Poprawią one stan twojego zdrowia i wspomogą leczenie wielu poważnych chorób, redukując m.in. stany zapalne i podwyższając odporność organizmu. Dzięki tej książce poznasz podstawy zdrowego odżywiania. Nauczysz się w zwykłych produktach żywnościowych znajdować preparaty wzmacniające organizm, w tym witaminy, minerały i naturalne probiotyki. Ich lista nie kończy się bynajmniej na najpopularniejszych witaminach C i D. Sięgając po naturalne substancje odżywcze, uruchomisz pozytywne zmiany, które odmienią twoje życie. Witaminy w jedzeniu prosty i smaczny sposób na zdrowie.
Przystępna i aktualna książka napisana przez lekarza, który przekonuje, że możemy ustrzec się wielu poważnych chorób dzięki odpowiedniemu odżywianiu. Każdy z piętnastu rozdziałów poświęcony jest innej chorobie oraz zaskakująco prostym sposobom pozwalającym jej uniknąć. Autor omawia również dwanaście grup pokarmów, które powinniśmy wprowadzić do swojej codziennej diety, żeby czuć się lepiej i żyć dłużej. Wszystkie zalecenia doktora Gregera są poparte wieloletnimi badaniami.
Mateo Zielonka, nazywany Pastamanem, potrafi przyrządzić niezwykłe makaronowe cuda. Makaron w paski, w kropki, czerwono-zielono-czarny, w każdym możliwym kształcie – to spełnienie marzeń wielbicieli węglowodanów. W swojej pierwszej książce Mateo podpowiada, jak zrobić makaron własnoręcznie. Znajdziesz tu przepisy na klasyczne ciasto jajeczne oraz jego wegańskie odpowiedniki, a także wskazówki, jak przygotować makaron o rozmaitych kolorach, uzyskiwanych z naturalnych składników, i formach – od płatów do lasagne przez pappardelle i tagliatelle aż po ravioli, tortellini i inne makaronowe pierożki. To także 40 pomysłów na pyszne sosy i kolacje, w trakcie których zachwycisz gości delikatnym, ręcznie robionym makaronem. Przepisom towarzyszą piękne zdjęcia i jasne instrukcje. Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z makaronem, czy jesteś pasjonatem z doświadczeniem, wsłuchaj się w rady mistrza i przygotuj z nim własne makaronowe dzieła sztuki!
Przez ostanie trzydziestolecie bardzo intensywnie promowano diety niskotłuszczowe. Dlaczego więc jesteśmy coraz grubsi i podatni na choroby? Nasze ciała potrzebują tłuszczu, ponieważ jest on niezbędny dla zdrowia, a idealnym sposobem na poradzenie sobie z epidemią chorób serca i otyłością jest dieta ketogeniczna. Autor prezentuje wyniki najnowszych badań naukowych na temat różnego rodzaju tłuszczów. Analizuje ich właściwości i wpływ na zdrowie. Obala wiele powszechnych mitów i błędnych przekonań na ich temat. Zaprezentowany w książce rewolucyjny program pomaga w leczeniu cukrzycy, chorób układu krążenia i przewlekłego zmęczenia. Dzięki tej diecie przyspieszysz przemianę materii, zwiększysz poziom energii i poprawisz funkcje tarczycy. Zdrowie dzięki tłuszczom.
Jogurty bio, płatki z witaminami, słodycze ze słodzikiem zamiast cukru. Te z pozoru wydawałoby się zdrowe produkty w rzeczywistości zawierają substancje, które wywołują stany zapalne, przyczyniają się do otyłości, cukrzycy typu 2, miażdżycy i nowotworów. W tej książce, Autor bestsellera Chemia w pożywieniu, ujawnia, że produkty powszechnie uważane za zdrowe, jak margaryna z fitosterolami czy jogurty z probiotykami, wywołują choroby. Jeśli znajdują się na twojej liście zakupów, być może najwyższy czas je wykreślić. Zaczniesz świadomie czytać etykiety. Dzięki temu staniesz się rozsądnym konsumentem i prawdziwie zadbasz o zdrowe odżywanie. Wyeliminuj najbardziej szkodliwe dodatki do żywności i więcej nie jedz tego!
Pomysł napisania „biografii” Wysp Cooka kiełkował we mnie od dawna. Kraj ten jest bowiem niemal zupełnie nieznany polskiemu czytelnikowi, a w najlepszym razie budzi pocztówkowe skojarzenia z egzotycznym krajobrazem, w którym palmy kokosowe pochylają się nad plażami pokrytymi białym piaskiem i oblewanymi lazurowymi wodami Oceanu Spokojnego. Obrazek ten, aczkolwiek do pewnego stopnia prawdziwy, stanowi jednak zaledwie niewielki fragment wyspiarskiej rzeczywistości. A ponieważ zadaniem naukowców i ekspertów jest prezentowanie i analizowanie przyczyn, przebiegu oraz skutków różnorodnych wydarzeń i procesów (nie tylko stanowiących mainstream bieżących zainteresowań społecznych, lecz także tych, których potencjalne znaczenie nie zostało jeszcze należycie docenione, a nawet dostrzeżone), toteż realizacja projektu polegającego na przedstawieniu i wyjaśnieniu złożoności panoramy stosunków społecznych, gospodarczych i politycznych Wysp Cooka, wpisuje się w postrzeganie (a zarazem wartościowanie) nauki przez pryzmat jej użyteczności dla poszerzania horyzontów poznawczych i rozumienia określonych zagadnień przez całe społeczeństwo. Odpowiadając natomiast na pytanie o zasadność prowadzenia badań dotyczących sytuacji tego akurat państwa, należy stwierdzić, że Wyspy Cooka stanowią swoistą soczewkę, ogniskującą problemy i wyzwania, z którymi borykają się wszystkie małe, wyspiarskie wspólnoty pacyficzne. Należą do nich przede wszystkim peryferyjne położenie geograficzne; wzajemne oddalenie poszczególnych części składowych; niekorzystne zmiany klimatyczne i środowiskowe; niewielki potencjał demograficzny; powolny rozwój społeczny (w tym niski poziom wykształcenia i kwalifikacji zawodowych mieszkańców); ujemny bilans migracyjny; podatność na przyswajanie zewnętrznych wzorców kulturowych, wypierających rodzimą kulturę i obyczajowość; stanowiący spuściznę kolonialną wysoki poziom zależności politycznej i gospodarczej od dawnej metropolii; warunkowana ograniczonym dostępem do zasobów ludzkich, materiałowych i finansowych niska efektywność instytucji publicznych; nadmierna elastyczność rozwiązań ustrojowych i niestabilność systemu partyjnego; wysoki poziom zależności od zewnętrznych źródeł finansowania; a nawet niejedno-znaczność statusu prawnomiędzynarodowego. To (niepełne) wyliczenie wyraźnie wskazuje, że badanie sytuacji społecznej, gospodarczej i politycznej Wysp Cooka może stanowić (i istotnie stanowiło) pasjonującą przygodę naukową, prowadzącą niekiedy do całkiem zaskakujących (a tym samym odkrywczych) wniosków.
Bartłomiej H. Toszek
Kompletny przewodnik po diecie niskowęglowodanowej. Leanne Vogel, autorka książek i popularyzatorka stylu życia opartego na stosowaniu keto diety, w najnowszej książce przedstawia sposoby, jak przejść na dietę ketogeniczną i co ważniejsze – jak skutecznie ją utrzymać. W poradniku znajdziesz praktyczne porady i narzędzia ułatwiające rozpoczęcie i utrzymanie diety oraz mnóstwo przepisów na zdrowe i smaczne posiłki. Z książki dowiesz się m.in.: – czym jest dieta ketogeniczna i czy jest ona dla ciebie – jak wprowadzić ciało w stan ketozy – jakie pojawiają się problemy w keto diecie i jak sobie z nimi poradzić – jakie stosować suplementy i zamienniki produktów spożywczych – co jeść, żeby sobie nie zaszkodzić – jak zaplanować posiłek, co jeść w domu, restauracji, podczas wyjazdu. W poradniku znajdziesz ponad 125 zdrowych, pysznych i pełnowartościowych przepisów oraz pięć 28-dniowych sprawdzonych planów posiłków. Leanne Vogel Autorka książek o diecie ketogenicznej (Dieta ketogeniczna dla kobiet, Dieta ketogeniczna. Książka kucharska), założycielka strony Healthful Pursuit, gdzie promuje zdrowe odżywianie zgodne z dietą ketogeniczną. Leanne udostępnia na swoim blogu: healthfulpursuit.com darmowe filmy wideo, podcasty oraz przepisy kulinarne.
Zdrowe odżywianie jako klucz do sprawności umysłowej i równowagi psychicznejGarść słodkich żelek jako antidotum na stres w pracy. Pobudzające espresso zaraz po obiedzie. Talerz makaronu jako kropelka szczęścia w morzu smutków. Wszyscy wiemy, że jedzenie i picie zmieniają nasze stany emocjonalne. Ale prawidłowy sposób odżywiania może zdziałać o wiele więcej, niż tylko wpłynąć na nasz humor: poprawia zdolność uczenia się i pamięć, łagodzi stany depresyjne oraz lęki. Ponadto rozsądnie dobrane produkty spożywcze pozwolą na utrzymanie szarych komórek w dobrej formie aż do późnej starości.Książka ta w jasny sposób wyjaśnia procesy biochemiczne, jakie zachodzą w naszej głowie. Infografiki i tabele umożliwiają szybką orientację w najważniejszych omawianych zagadnieniach. W ten sposób najnowsza wiedza naukowa z dziedziny medycyny żywienia znajduje się w zasięgu naszej ręki.Przeczytaj, jak prawidłowy sposób odżywiania pomoże ci skutecznie zapobiegać między innymi depresji, migrenie, chorobie Alzheimera, chorobie Parkinsona, stwardnieniu rozsianemu itp. Dowiedz się, dlaczego właśnie kuchnia śródziemnomorska oferuje naszemu mózgowi wiele czynników ochronnych. Przeczytaj, które produkty spożywcze pomogą ci pokonać ponury nastrój, lepiej spać oraz cieszyć się lepszą koncentracją i wydolnością umysłową. 30 smakowitych przepisów rozbudzi ochotę na pyszne jedzenie, którego każdy kęs będzie czymś dobrym dla psychiki, umysłu oraz nerwów.
Nawet najlepsza książka ani film nie oddadzą smaku i aromatu kremowego piwa serwowanego Pod Trzema Miotłami. Chciałbyś spróbować wybornych potraw z serii o Harrym Potterze? Dziś możesz wykonać je w swoim domu. Nie potrzebujesz kuchni pod Wielką Salą i skrzatów domowych do pomocy. Wystarczą dobre i sprawdzone receptury!W tej księdze kucharskiej znajdziesz przepisy na między innymi:dyniowe paszteciki,czekoladowe żaby,lukrecjowe różdżki,kociołkowe pieguski,a nawet kanapki z peklowaną wołowiną od pani Weasley.Przeżyj niezwykłe święta Bożego Narodzenia oraz romantyczne walentynki, zorganizuj ucztę na rozpoczęcie semestru i zaproś przyjaciół na herbatę na skraju lasu.By wreszcie poczuć się jak w Hogwarcie, stwórz potrawy, których smak przeniesie cię do świata Harry'ego Pottera i jego przyjaciół.
Sekretny składnik twojej kuchni? Miłość!Jedzenie i życie można smakować wszędzie i wszystkimi zmysłami: jeść łyżką, skubać delikatnie palcami jak foccacię, próbować jak orecchiette z truflami albo wgryzać się w nie niczym w soczystego pomidora.Wystarczą proste, lecz oryginalne pomysły i świeże, domowe, lokalne składniki. Wyczarujesz z nich:szybką sałatę z arbuza, idealną na leniwe popołudnie,piżmową dynię pieczoną w soku jabłkowym z gorącą czekoladą,gnudi z masłem szałwiowym z dodatkiem grzanek karmelizowanych syropem z pomarańczy i surówki z poraA na deser będą rozmarynowy crme brle na polskim cydrze i szampan z kwiatów czarnego bzu!MAIA SOBCZAK, autorka bloga QMAM KASZE, mistrzyni kuchennych improwizacji, zaprasza w zmysłową kulinarną podróż. Dzięki jej prostym, ale zaskakującym przepisom, które łamią kulinarne konwencje, pozwolisz sobie na prawdziwą ucztę.Bez pośpiechu. Każdego dnia.
Chcesz wiedzieć, jak szybko schudnąć? Znasz dietę South Beach? Intryguje cię dieta ketogeniczna? Dr Arthur Agatston w nowej książce łączy dietę South Beach z najnowszą wiedzą dotyczą zdrowego odżywiania, które są podstawą diety ketogenicznej. Przedstawia 28-dniowy plan, który pomoże ci zmniejszyć apetyt, ułatwi odchudzanie i utrzymanie wagi! Bez pułapek! Dzięki cennym poradom i ponad 100 przepisom na smakowite dania będziesz mógł przyspieszyć metabolizm i bezpiecznie wprowadzić organizm w tryb skutecznego spalania tłuszczu. Tego rodzaju kuchnia pomoże ci pozbyć się otyłości brzusznej, poprawić ostrość umysłu, zmniejszyć stan zapalny, złagodzić ból, zapobiec cukrzycy i insulinooporności, a także wzmocnić zdrowie serca. Gwarancja twojego sukcesu w utracie wagi!
Eliminacja stanów zapalnych i złagodzenie objawów chorób, w tym chorób jelit, posiłki, które odżywią mózg, neuroprzekaźniki przeprogramowane dzięki zdrowemu odżywianiu, równowaga hormonalna, a co za tym idzie – mniej stresu i niepokoju. Korzyści wynikające z wprowadzenia diety dla zdrowia mózgu jest o wiele więcej! Poznasz je wszystkie dzięki tej publikacji. Autorka opisuje w niej nie tylko założenia diety dla mózgu – których podstawą są diety ketogeniczna i niskoglikemiczna – ale również prozapalne pokarmy, które mogą zaburzyć mikrobiom jelitowy. Z prostymi quizami sprawdzisz swój stan zdrowia, poznasz listę badań laboratoryjnych i suplementów, które pomogą odżywić ciało i umysł. Odżywiony mózg kluczem do dobrego samopoczucia.
Stosując dietę ajurwedyjską i zasady zdrowego odżywiania, szybko i w prosty sposób możesz zwiększyć wewnętrzną energię, wzmocnić odporność, przyspieszyć oczyszczanie organizmu i podnieść sprawność umysłową. W książce tej znajdziesz kilkadziesiąt przepisów na smaczne potrawy, a także praktyczne wskazówki (m.in. test na dosze), dzięki którym dostosujesz starożytną wiedzę do współczesnego, zindywidualizowanego stylu życia. Ta skuteczna terapia naturalna przywróci ci zdrowie i umożliwi pozbycie się wielu uciążliwych chorób. Mając w pamięci zalecenia ajurwedy, podniesiesz jakość swojego życia i poczujesz pełnię szczęścia. Obudź w sobie moc naturalnego samouzdrawiania!
Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Pełno w niej warzyw, strączków i owoców, z których gotuje się z czułością i szacunkiem. Niemal każdy region, a nawet miasto, ma w swojej historii danie, które od zarania jest bezmięsne, a czasem w stu procentach roślinne. Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron z sosem pomidorowym. W lokalnych trattoriach i domowych kuchniach kryją się nieprzebrane roślinne smaki. Jakie? Do kawy świetnie pasują słodkie weneckie bułeczki z szafranem, cornetto, migdałowa panna cotta czy cytrynowa oraz kawowa granita. Na zaostrzenie apetytu najlepsze jest aperitivo, jak spritz bianco czy negroni, a żeby pobudzić żołądek – bruschetta, minipizzerki z ciasta francuskiego albo oliwki pieczone z czosnkiem i rozmarynem. Królewskie danie, czyli makarony, pysznią się rodzajami i kształtami. A na spory głód polecają się bakłażany z pieca, szpinak z rodzynkami, warzywny gulasz czy focaccie: z Genui, toskańska jabłkami czy z ziemniakami i rozmarynem. Włochy to miłość Alicji Rokickiej – szerzej znanej jako Wegan Nerd – i jej drugi dom. Nareszcie postanowiła się swoją miłością podzielić. Italia dla zielonych to też przewodnik dla wegan i wegetarian, jak poruszać się po Włoszech i czego się można spodziewać, jeśli chodzi o jedzenie. Alicja Rokicka – z wykształcenia graficzka. Prowadzi jeden z najstarszych, najpopularniejszych i najczęściej nagradzanych blogów o tematyce wegańskiej w Polsce. „Wegan Nerd” wypełniony jest oryginalnymi, autorskimi przepisami, a potrawy ilustrowane są apetycznymi zdjęciami. Ponad połowę swojego życia nie je mięsa i świetnie się z tym czuje. Od pięciu lat podróżuje z warsztatami po całej Polsce, ucząc ludzi i zachęcając ich do roślinnego, zdrowego i kolorowego gotowania, pełnego wyrafinowanych smaków i miłości. Entuzjastka słonecznej Italii, pizzy, celebrowania życia i wspólnego biesiadowania. W wolnych od gotowania chwilach poszukuje kulinarnych inspiracji lub wyleguje się z kotką Mafią na balkonie w samym sercu krakowskiego Kazimierza. Nakładem wydawnictwa Marginesy ukazała się jej książka Świętujemy! (2019)
„Dieta wegetariańska w profilaktyce chorób cywilizacyjnych oraz w okresie ciąży i laktacji” przeznaczona jest zarówno dla lekarzy i specjalistów związanych ze zdrowiem, jak również dla wszystkich, którzy chcieliby poznać wpływ diety wegetariańskiej na zdrowie w teorii i w praktyce, tak w znaczeniu ogólnym, jak i w wybranych chorobach, a także zrozumieć jej rolę w ochronie środowiska.
Publikacja ta skierowana jest do osób na każdym etapie życie, które chciałyby poznać bliżej
dietę wegetariańską w różnych wariantach, m.in. weganizmu, laktowegetarianizmu, jak
i fleksitarianizmu.
To swoisty przewodnik po diecie wegetariańskiej
dla:
• dorosłych
• dzieci
• kobiet w ciąży i karmiących piersią
oraz osób ze schorzeniami takimi jak:
• miażdżyca
• zaburzenia lipidowe (w tym hipercholesterolemia,
hipertriglicerydemia)
• nadciśnienie
• dna moczanowa
• cukrzyca
• schorzenia jelit.
W książce tej znajduje się również rozdział dla pacjentek z endometriozą, z którymi autorka
w dużej mierze pracuje i właśnie dla nich dostosowanie odpowiedniej diety roślinnej może stać ważnym elementem terapii tego schorzenia.
Czytelnicy znajdą tu zbiór jadłospisów i przepisów kulinarnych dla osób zdrowych oraz polecanych w różnych jednostkach chorobowych. Zostały tu przedstawione także wyniki badań naukowych oraz praktyczne wskazówki, jak zacząć przygodę z dietą wegetariańską, jakich błędów unikać, aby zbilansować prawidłowo codzienny jadłospis i dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych dla zachowania zdrowia składników odżywczych.
To czwarta z serii książek kulinarnych „Mamo, daj mi przepis”. Dotychczas ukazały się już: „Ciasta i ciasteczka”, „Potrawy z warzyw, grzybów, kaszy i mąki” oraz „Dania mięsne i rybne”. Wszystkie cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem czytelników. Teraz do zestawu dołączamy „Przekąski i desery na małe przyjęcia”.
Książka zawiera trzy główne działy. Pierwszy to różnego rodzaju zakąski: smakowe pasty, oryginale koreczki i kanapki, przekąski z jajek czy ryb, galarety, pasztety, galantyny, faszerowane warzywa i sałatki oraz zakąski na gorąco: grzanki, tosty, babeczki i kiełbaski. W drugim dziale znalazły się przepisy na wszelkiego rodzaju desery: surówki i sałatki owocowe, koktajle, kremy, suflety, słodkości z mleka i śmietany oraz kasz i mąki, a także czekoladki, krówki czy marcepan. Ostatni dział składa się z przepisów na różne napoje i napitki: mrożone herbaty smakowe, napoje z maślanki, syropy i lemoniady owocowe, ale także napoje gorące: wyśmienite herbaty i kawy oraz koktajle z alkoholem, ajerkoniaki, piwa, poncze, wina i nalewki. Zebrane przepisy w łatwy sposób pozwalają przygotować małe przyjęcie.
Przepisy na potrawy są sprawdzone przez pokolenia i gwarantują, że goście chętnie sięgną po dokładki. Wszystkie dania są proste do zrobienia. Całość, podobnie jak we wcześniejszych tomach została opatrzona pięknymi fotografiami. Dodatkowo w drugiej części książki znajduje się notes na zapisanie własnych receptur. Wszystko po to, żeby ulubione przepisy mieć zawsze na wyciągnięcie ręki. Bonusowo zamieściliśmy porady, dzięki którym zorganizowanie przyjęcia będzie jeszcze łatwiejsze.
Kolejny tom, jaki planujemy wydawać w tej serii to : „Przetwory oraz zioła w kuchni i spiżarni”.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?