KATEGORIE [rozwiń]

Kulinaria

W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska,  poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl

 

39,33 zł
69,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,33 zł

102,46 zł
137,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 72,64 zł

109,94 zł
147,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 99,65 zł

42,43 zł
69,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,43 zł

30,39 zł
49,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,34 zł

22,31 zł
39,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,31 zł

27,89 zł
49,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,89 zł

57,41 zł
89,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 54,61 zł

44,64 zł
69,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 44,64 zł

41,49 zł
69,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 41,49 zł

109,94 zł
147,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 99,65 zł

41,66 zł
75,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,00 zł
Okładka książki Zrób, zjedz, powtórz. Składniki, przepisy..

69,99 zł 48,78 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 49,45 zł

Zrób, zjedz, powtórz to dla mnie nie tylko mantra, to historia mojego życia. Jedzenie jest dla mnie źródłem nieustających przyjemności: lubię myśleć o nim łakomie, głęboko się nad nim zastanawiać i czerpać z niego mądrość. Jedzenie daje mi otuchę, inspirację, sens i piękno; odżywia moje ciało i wyznacza porządek dnia.W nowej książce Nigella Lawson dzieli się z czytelnikami rytuałami, które panują w jej kuchni. Nigella przygotowała dla nas ponad 150 nowych przepisów, w pełni oddających hołd jej ulubionym składnikom. Zrób, zjedz, powtórz to zachwycające połączenie przepisów z opowieściami o jedzeniu w przepięknym, wciągającym stylu Nigelli.Rozdziały A jak anchois (hołd na cześć morskiego bekonu), Rabarbar, obszerna część poświęcona rodzinnym obiadom oraz inspirujące pomysły na wegańskie uczty, kolacje solo i świąteczne rarytasy to tylko zapowiedź niektórych z serwowanych tu przez Nigellę pyszności.W bogatym menu znalazły się potrawy na wszelkie gusta i cztery pory roku: dip cebulowo-bakłażanowy, dynia z sosem buraczanym, colcannon z palonym masłem, spaghetti z boćwiną, chili i anchois, kurczak w kremowym sosie czosnkowym, policzki wołowe z kasztanami i porto, makaron z giczą jagnięcą w wonnym bulionie. Na łasuchów czekają biszkopty z kremem i rabarbarem, czekoladowe ciasto z masłem orzechowym, ciasto z puddingu ryżowego i crumble wiśniowo-migdałowe. Smacznego!
Okładka książki Najlepiej spożyć przed… Czyli o tym, co masz na talerzu

45,00 zł 32,71 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 32,71 zł

Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie!Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko.Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D.Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu.Czy wiesz, że:klej mięsny, naturalnie występujący enzym, używany jest do sklejania małych kawałków mięsa w duże płaty?delikatne podgrzewanie całych jabłek sprawia, że po pokrojeniu zachowują one jędrność?konsumenci nie znoszą brzydkich warzyw i owoców, a więc jedzenie jest przetwarzane również ze względów estetycznych?Obiektywny i zajmujący przewodnik po pokrętnym świecie przetwórstwa żywności. Od krojonych surowych warzyw i owoców po nanotechnologię, Nicola Temple śmiało stawia czoła problematycznym udogodnieniom. Jeśli chcesz zyskać pojęcie na temat tego, czym współcześnie się żywimy, koniecznie sięgnij po Najlepiej spożyć przed...Francis Percival, autor artykułów na temat żywności, współautor książki Reinventing the WheelWiele popularnych książek potępia przemysł spożywczy i żywność przetworzoną, więc szczególnie cieszy książka, która przedstawia tę problematykę z bardziej racjonalnego punktu widzenia. Autorka Najlepiej spożyć przed... proponuje nam znacznie bardziej zrównoważoną perspektywę na jedzenie niż większość współczesnych publikacji na ten temat.Robert L. Shewfelt, autor książki In Defense of Processed FoodPisarka popularnonaukowa Nicola Temple (współautorka książki Sorting the Beef from the Bull) serwuje nam potężną dawkę wiedzy na temat historii i rozwoju żywności przetworzonej. Jej książka to zrozumiały opis przemysłu spożywczego.
Okładka książki Nie ma czasu na wymówki. Zdrowe odżywianie dla zabieganych

49,90 zł 27,21 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,21 zł

Książka Nie czas na wymówki. Zdrowe odżywianie dla zabieganych to idealna pozycja dla tych, którzy w codziennym ferworze zajęć porzucają zdrowe nawyki lub odkładają zadbanie o zdrowie na spokojniejszy czas.Każdy z nas żyje w określony dla siebie sposób: ukształtowany przez nawyki nabyte w domu rodzinnym, zainspirowany przez trendy czy pod przymusem codziennych zadań. Jesteśmy zabiegani i pracujemy do późna w nocy, a natłok obowiązków uniemożliwia nam prowadzenie zdrowego stylu życia i spożywania pełnowartościowych posiłków. Często też nie zdajemy sobie sprawy, jak bardzo niska wartość odżywcza, nieregularność i brak posiłków wpływa negatywnie na nasze zdrowie psychiczne i fizyczne oraz ogólną kondycję organizmu, co przekłada się na jakość codziennego funkcjonowania.Milena Nosek motywuje czytelnika do samodzielnego planowania i przyrządzania posiłków. Podpowiada, jak wybierać i przechowywać produkty, by długo zachowały swoją świeżość. Udowadnia, że przy dobrej organizacji nie wymaga to wiele czasu, a korzyści dla naszego organizmu będą nieocenione.Z książki dowiemy się jak przyrządzić odżywcze, smaczne i niezbyt czasochłonne posiłki. Autorka przygotowała wiele różnorodnych przepisów oraz przykładowy tygodniowy plan żywienia z listą zakupów. W przepisach podała orientacyjny czas przygotowywania posiłków, ich kaloryczność, miary i jednostki produktów oraz krótkie sugestie o pakowaniu dań do pojemników, które łatwo można potem dopasować do własnych planów i rozkładu dnia.Zdrowe odżywianie będzie pozytywnie wpływało na naszą kondycję, jeśli będzie mu towarzyszyła aktywność fizyczna, właściwy balans między czasem pracy i relaksu oraz odpowiednia ilość snu. Dlatego zachęca do tego, by zamiast gonić za najpopularniejszymi dietami czy treningami, po prostu poznać i zaakceptować potrzeby a także ograniczenia własnego organizmu każdy z nas jest bowiem inny.
Okładka książki Jak nakarmić świat nie niszcząc go przy okazji

56,99 zł 33,30 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 33,30 zł

Głod to uczucie, ktore towarzyszy człowiekowi od zawsze. Głodem mozna zastraszac, łamac i unicestwiac. Obecnie na Ziemi zyje niemal 8 miliardow ludzi. Według szacunkow ONZ w 2020 roku liczba niedozywionych wynosiła około 800 milionow. W tym samym czasie zmarnowalismy 1/3 wyprodukowanej zywnosci.W jaki sposob mozemy zapewnic zywnosc tak ogromnej rzeszy ludzi, nie niszczac planety? Jak poradzic sobie z marnotrawstwem w bogatych krajach i jednoczesnie dostarczyc jedzenie mieszkancom biedniejszych rejonow swiata?Anthony Warner czujnie i wnikliwie pochyla sie nad wspołczesnym podejsciem do zmian klimatu, zywnosci ekologicznej i przetworzonej, weganizmu oraz spozywania miesa. Analizuje problemy wynikajace ze sposobu produkcji i dystrybucji zywnosci, a takze z naszych przyzwyczajen konsumenckich. We wszystkich tych obszarach najsłabszym ogniwem okazuje sie czynnik ludzki: niegospodarnosc, korupcja, polityka, uleganie trendom. Nawet lansowany powszechnie zdrowy styl zycia, czyli wszystko, co jest eko, bio i wege, ma drugie mroczne dno i warto sie zastanowic, na ile jest wzorcem racjonalnego postepowania, a na ile ekosciema, na ktora dalismy sie nabrac?Autor nie zostawia nas jednak w poczuciu beznadziejnosci. Wskazuje konkretne kroki, jakie mozemy podjac, by uczynic swiat lepszym dla nas i dla kolejnych pokolen. Zacheca do zmian w codziennym jadłospisie, racjonalnego podejscia do odzywiania oraz patrzenia na rece aktywistom i politykom. Wszystko po to, abysmy za 30 lat wciaz mieli co jesc.
Okładka książki Boker Tov JCC Warsaw Kosher vegetarian recipes and stories

49,00 zł 29,11 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,11 zł

BOKER TOV is Hebrew for good day, and is a popular name for Israeli hummus bars and coffee shops. We chose this name for our Sunday brunches at the Warsaw JCC to make it clear that we would be serving hummus rather than stuffed goose gizzard. From the outset we served vegetable-rich, fully vegetarian food. We also obtained a kosher certificate from Rabbi Schudrich, so that any Jew, even those who kept strictly to the kashrut laws, could join our shared feasts. For six years, uninterrupted until the outbreak of the pandemic, we ran a kosher Sunday milk bar at the JCC open to all those in the know. We welcomed everyone, from impoverished students to Oscar laureates. Hairdressers and philosophers, Jews, Muslims, Christians, Buddhists, atheists and Jehovah's Witnesses sat shoulder-to-shoulder, sharing the food that we brought up on platters like at a country wedding. We created a stash of anecdotes and several dozen great recipes that we want to share with you. Play around with them, add your own, jot down stories, color in Natan's pictures. This is your BOOK FOR WRITING.And we hope to see you too one day at our generously laden table!BOKER TOV JCC Warsaw
Okładka książki Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem

49,99 zł 34,38 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 35,39 zł

Z tej książki dowiecie się, jak i po co! - kucharz Stalina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Dlaczego Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by gotując, myśleć o czymś przyjemnym. Kto wygrał konkurs na najlepszą stołówkę z tych, które powstały wokół Czarnobyla tuż po katastrofie. I dlaczego Breżniew nienawidził kawioru.Przeczytacie o kucharzu i testerze jedzenia Stalina, który toczył z nim nierówną walkę o życie swojej żony. Poznacie przepis na pierwszą zupę, która poleciała w kosmos. I na makaron z turkawkami, którym zajadał się ostatni car, Mikołaj.Przeczytacie też o kuchni ludzi, którzy nie mają co jeść: o Ukrainie, którą Stalin pacyfikował przez głód. I o blokadzie Leningradu.Ale przede wszystkim zobaczycie, jak jedzenie może służyć propagandzie. W kraju takim jak Związek Radziecki służył jej każdy kotlet usmażony i podany w każdej stołówce i restauracji, od Kaliningradu, po krąg polarny i od Mołdawii po Władywostok. Polityczne było zarówno to, co jadł pierwszy sekretarz partii komunistycznej, jak i zwykły obywatel.Rosja jest godną następczynią ZSRR, więc wciąż karmi ludzi propagandą, tak jak robiła to przed laty. I nie przypadkiem rządzi nią Władimir Putin, wnuk kucharza Spirydona Putina. O nich obu też w tej książce przeczytacie.
Okładka książki Wino. Praktyczny poradnik

69,95 zł 37,56 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 37,56 zł

Książka prezentuje regiony winiarskie, szczepy winorośli oraz najbardziej znane gatunki win z różnych krajów. Zawiera porady, jak czytać etykiety, czym się różnią poszczególne trunki oraz jak się je wytwarza. Zapoznaje z metodami ich wyboru, sposobami serwowania oraz zasadami łączenia z rozmaitymi potrawami. Smakowitym dodatkiem są przepisy na przystawki, dania główne i desery, z którymi idealnie komponuje się lampka wina. Ciekawym uzupełnieniem są informacje dotyczące historii i kultury picia wina w różnych zakątkach świata.
Okładka książki Napary z kwiatów i ziół

39,95 zł 21,45 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 21,45 zł

Podobno pierwszy napar zaparzył przypadkowo mityczny chiński bóg wiatru Shennong, któremu liście herbaty wpadły do naczynia z gorącą wodą. Parzenie tego słynnego napoju stało się na przestrzeni wieków rytuałem znanym na całym świecie. W naszym otoczeniu jest wiele ziół, które często mijamy, nie zdając sobie sprawy, że zawierają wiele cennych składników korzystnych dla naszego zdrowia.Książka Napary z kwiatów i ziół zawiera 120 przepisów na zdrowe napoje przygotowane z liści, pędów, kwiatów, korzeni i owoców. W zależności od tego, jakie rośliny wykorzystamy do ich sporządzenia, mogą one wspierać pracę układu pokarmowego, obniżać ciśnienie krwi, usuwać z organizmu toksyny, zmniejszać poziom cholesterolu, a nawet regulować produkcję hormonów.
Okładka książki Szybko prosto wegańsko 5 składników 15 minut

69,90 zł 44,52 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 44,52 zł

SZYBKO, PROSTO, WEGAŃSKO. 5 SKŁADNIKÓW. 15 MINUT. Masz dość spędzania godzin w kuchni i przygotowywania pracochłonnych dań? Nie lubisz gotować? Chcesz spróbować wegańskiej kuchni, ale boisz się, że jest trudna i zwyczajnie nie wiesz, jak się za to zabrać? Ta książka jest dla Ciebie. Koniec ze skomplikowanymi, czasochłonnymi przepisami i długą listą składników. Tutaj znajdziesz przepisy na superproste wegańskie śniadania, zupy, obiady, kolacje, sałatki i desery z maksymalnie 5 składników, a czas Twojej pracy w kuchni nie wyniesie więcej niż 15 minut. Naprawdę tyle wystarczy, żeby ugotować coś pysznego. Kuchnia wegańska może być szybka i prosta, a przy tym naprawdę smaczna i różnorodna. Ida Kulawik - Kuchnia roślinna to moja pasja, a weganizm to filozofia, którą staram się kierować w życiu. Od lat gotuję roślinnie i prowadzę bloga Veganbanda.pl. Na swoim koncie mam cztery książki kulinarne - ta, którą trzymasz w dłoniach, jest piąta. Kocham przyrodę, wspólne spędzanie czasu z rodziną, małe i duże wyprawy.
Okładka książki Chemia w pożywieniu

64,60 zł 36,69 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 36,69 zł

Starasz się zdrowo odżywiać. Czytasz etykiety i skład produktów? Czy jednak wiesz co oznaczają wszystkie E-? Czym jest skrobia modyfikowana? Co to jest maltodekstryna i czy szkodzi? Autor ujawnia szokującą prawdę o chemii w jedzeniu oraz skutkach nadmiernego spożywania barwników spożywczych, sztucznych dodatków i polepszaczy smaku. Chemia w w diecie zwiększa ryzyko nowotworów, sprzyja też powstawaniu chorób układu krążenia i trawiennego, alergii i stanów zapalnych. Z książki dowiesz się jakie choroby wywołuje Cola Light i aspartam. Dowiedz się, co o dodatkach do żywności sądzą eksperci. Książka zawiera też szczegółową listę chemicznych dodatków, wraz z produktami i skutkami dla organizmu. Od teraz będziesz wiedział, jak uniknąć chemii w jedzeniu.
Okładka książki Co i kiedy jeść Jak znaleźć złoty środek pomiędzy głodem a przejadaniem się

34,90 zł 19,79 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 19,79 zł

Nasze życie nie jest sprintem – „schudnąć do lata”, lecz maratonem – „być zdrowym, pełnym energii przez wiele lat i zapobiec wczesnemu starzeniu się”. W żywieniu ważne jest trzymanie się złotego środka, uwzględnianie rad nauki, tradycyjnych praktyk i indywidualnej specyfiki. Nikt nie zna nas lepiej niż my sami. Jeśli do tej wiedzy dodamy zrozumienie podstawowych procesów, pomoże to w podejmowaniu słusznych i zdrowych decyzji. Książka A. Beloveshkina, doktora nauk medycznych, wykładowcy, jest zestawieniem elastycznych zasad, z których każdą można stosować osobno. Zasady systemu żywienia, wyboru produktów, a także psychologii żywienia odpowiadają na najważniejsze pytania: kiedy jeść? co jeść? jak jeść?
Okładka książki The Science of Spice

120,00 zł 71,76 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 63,36 zł

Transform your dishes from bland and boring to punchy and flavoursome with this definitive guide to spices. Spice up your home cooking! Taking the periodic table of spices as a starting point, this adventurous recipe book explores the science behind the art of making incredible spice blends to help you release the flavour in your dishes. Discover a spice book like no other from TV personality, food scientist and bestselling author, Dr Stuart Farrimond. Inside, you'll discover: - Featuring in-depth profiles for more than 60 spices organised by their dominant flavour compound - The story behind the spice including the plant, its cultivation and its cultural story - 52 recipe ideas using innovative spice blends from all corners of the world - Information on how to buy, store, prepare and cook with a range of spices Great cooking goes beyond following a recipe - it's knowing how to use the right combination of spices and herbs to get the greatest possible flavour from your dishes. From learning how the flavour compounds within spices work together to exploring the world's top spices, this is the perfect cookbook for curious cooks and adventurous foodies. If you've ever wondered why some spices taste stronger than others or how to make your own personal garam masala, The Science of Spice has all the answers. It will show you how to use spices to become a more creative and intuitive cook, and how spices can endlessly heighten your eating experience. You'll turn to this beautiful and unique spice cookbook time and time again - to explore and to innovate. This series from DK is designed to help you perfect your cooking with practical instruction - and the science behind it. There are more cook books to discover from The Science of... series giving you the essentials to cook up a storm! Find the answers to your everyday cooking questions and get more out of your recipes with The Science of Cooking, paired together they make the ideal cookery gifts for your food-loving friends too!
Okładka książki 366 obiadów

49,90 zł 29,78 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,78 zł

Nawet jeśli umiecie gotować i lubicie kuchnię tradycyjną, to tak jeszcze nie gotowaliście!To nie czcze słowa książka, którą właśnie trzymacie w dłoniach, w okresie przedwojennym stała w domu każdej szanującej się gospodyni, a nazwisko Marii Gruszeckiej unosiło się w pomieszczeniach kuchennych niczym dobry duch opiekuńczy. () napisałam tę książkę w celu zaradzenia rzeczywistym potrzebom deklarowała Gruszecka w przedmowie do 366 obiadów. Jej misja była szlachetna i narodowa nauczyć Polaków, jak gotować smacznie i zdrowo bez pomocy służby, a także zapoznać ich z oryginalnymi recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Była jedną z pierwszych polskich autorek, które dostrzegły, jak ważne dla zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu jest przestrzeganie zasad związanych z przygotowywaniem i przechowywaniem żywności oraz racjonalnym odżywianiem. W książce 366 obiadów znajdziemy przepisy m.in. na zupy, potrawy z drobiu, wołowiny, cielęciny, wieprzowiny, baraniny, dziczyzny, ryb i raków. Usatysfakcjonowani będą również amatorzy pierogów, galaret, naleśników i sałatek. Choć w czasach Gruszeckiej wegetarianizm uznawano za zbyteczną fanaberię, w niezwykle urozmaiconym menu przewidziała ona też miejsce dla ryżu i warzyw. Wśród receptur nie mogło zabraknąć tych na słodkości i napoje od kompotów po nalewki.____________________________Niniejsze wydanie książki zostało opracowane na podstawie edycji z 1930 roku.
Okładka książki Polskie kulinaria

44,00 zł 32,66 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 32,66 zł

Inspiracją do powstania niniejszego tomu były badania nad regionalizmami w języku polskim prowadzone w Katedrze Historii Języka i Dialektologii Wydziału Polonistyki Uniwersytetu Jagiellońskiego. [] Podjęta przez nas językoznawcza refleksja posłuży rozpoznaniu historycznych i regionalnych warstw kultury jedzenia, a rozszerzenie i pogłębienie badań w przyszłości pozwolą uzyskać pełniejszy obraz człowieka, który tę kulturę tworzy i zachowuje jej świadectwa w języku. Mamy nadzieję, że tak ujęta tematyka kulinariów w języku polskim zainteresuje Czytelników i rozbudzi ich poznawcze apetyty.
Okładka książki Podróż na sto stóp - przepisy kuchni francuskliej

7,95 zł 5,34 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 5,34 zł

Bez wątpienia najlepsza powieść wszech czasów osadzona w świecie kulinariów- Anthony Bourdain
Okładka książki Na pół słodko. Wypieki i desery w insulinooporności i cukrzycy

79,95 zł 48,51 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 41,57 zł

Masz insulinooporność i myślisz, że już nigdy nie będziesz jeść słodyczy? Zmagasz się z cukrzycą i nie wiesz, czy jeszcze kiedykolwiek spróbujesz swojego ulubionego deseru? A może po prostu unikasz cukru i rezygnujesz ze słodkich przyjemności? Ta książka udowadnia, że wcale nie musisz!Znajdziesz tu prawie 100 przepisów na wypieki i desery bez cukru i białej mąki: wspaniałe serniki, kruche tarty i aromatyczne ciasta z owocami, czekoladowe brownies, domowe batony, trufle i wiele innych, dzięki którym nauczysz się jeść zdrowo, lekko i pysznie. Spróbuj migdałowego ciasta ze śliwkami, wegańskiego sernika z truflami czy korzennych dyniowych babeczek. Zrób domową granolę, wegańskie jagodzianki, zawijany makowiec i przekonaj się, że życie bez cukru też może być pełne smaku!Każdy przepis ma podaną sumę wymienników, makroskładniki i kaloryczność, aby ułatwić wkomponowanie ich w codzienną dietę.Anna Englisz dietetyczka i blogerka, żona cukrzyka. Uczy, jak jeść bez cukru, i udowadnia, że zdrowe odżywianie wcale nie oznacza rezygnowania z przyjemności.
Okładka książki Kuchnia Polska dla diabetyków wyd. 2021

34,99 zł 20,54 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 19,52 zł

Bezpieczne i smaczne potrawy na cały dzień dla chorych na cukrzycę typu 2 i ich rodzin. Inspiracje kulinarne dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę.Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru zdrowo. Dla wielu osób zdrowo znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka od wielu lat pracująca ze słodkimi ludźmi pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i estetycznie podane.W książce znajdziesz:przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje,przepisy na potrawy wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle,propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut, oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia,wyliczone dla KAŻDEJ potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność,porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2,wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy.Dorota Drozd jest członkiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych, pielęgniarką o specjalizacji diabetologicznej, edukatorem diabetologicznym i psychodietetykiem. Opiekuje się osobami chorymi na cukrzycę w Poradni Diabetologicznej Polikliniki Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 1 w Lublinie. Jest autorką książek Insulinooporność, Kuchnia świata dla diabetyków, Cukrzyca. Jak z nią żyć, wydanych przez Wydawnictwo RM, oraz licznych
Okładka książki Od chili do wanilii. Historia roślin apetycznych

34,90 zł 23,45 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 23,45 zł

Od chili do wanilii. Historia roślin apetyczny
Okładka książki Wedlowie. Czekoladowe imperium

59,90 zł 34,14 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 34,14 zł

Carl Wedel przyjechał do Warszawy z Berlina i w 1851 roku otworzył przy ulicy Miodowej swoją pierwszą cukiernię. Emil, a później Jan Wedlowie, przedstawiciele kolejnych pokoleń tej dynastii, zmienili niedużą cukiernię w potężną fabrykę i osiągnęli sukces na niebywałą skalę, przekraczający wymiar finansowy ich produkty stały się dla Polaków trwałym symbolem wybornego smaku. Oni sami natomiast coraz głębiej wrastali w warszawski krajobraz, angażując się całym sercem (a nieraz i portfelem) w polskie sprawy. Byli Polakami z wyboru.Wedlowie nie bali się nowych technologii i innowacyjnych jak na tamte czasy form promocji. Ale musieli odnaleźć się także w nowej rzeczywistości społecznej coraz więcej kobiet walczyło o swoje miejsce na rynku pracy, coraz częstsze były strajki robotników, domagających się poprawy sytuacji bytowej. A potem nadeszła wojna, która zmieniła wszystko.Łukasz Garbal przenosi nas do pracowni dziewiętnastowiecznych mistrzów cukiernictwa, dawnych manufaktur czekolady, do gabinetów warszawskich fabrykantów i hal fabrycznych, a przy okazji opowiada słodko-gorzki kawałek naszej historii.
Okładka książki Historia kawy

49,00 zł 26,31 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 26,31 zł

Jak odkryto kawę? Gdzie jest jej ojczyzna? Kto oszalał na jej punkcie i czemu zawdzięcza globalny sukces? Książka zabiera w podróż do kresu kawowego poznania, za którym pozostaje już tylko znów ją skosztować.
Bestsellery
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 55,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 66,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 56,73 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,34 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,07 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,89 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 23,35 zł
Okładka książki Soda oczyszczona

13,67 zł
25,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 13,67 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 14,93 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,33 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,58 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 67,64 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,54 zł

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj