Co wspólnego mają greckie mity z dietą śródziemnomorską?Jaka jest historia najpopularniejszego modelu żywieniowego na świecie i co tak naprawdę się na niego składa?Czym jest helleński slow life i dlaczego Grecy kochają fasolę?O tym wszystkim przeczytasz w kolejnej, doprawionej smacznymi anegdotami książce Sabiny Francuz, autorki bloga Głodne Kawałki, która od sześciu lat dzieli życie między Kraków i Ateny.Znajdziesz tu 80 przepisów zarówno na klasyczne potrawy z rodzinnych greckich biesiad i tłocznych tawern, jak i na codzienne szybkie dania, które przygotujesz, wykorzystując składniki z polskich targów, bazarów i lokalnych sklepów.Poznasz też greckie historie, dzięki którym przetrzesz kulinarne szlaki, zbaczając z utartych turystycznych ścieżek. Kąpiąc się w słońcu, posłuchasz ateńskiego gwaru, pokołyszesz na spokojnym Morzu Egejskim, zajrzysz rybakom do kutrów dobijających do brzegów cykladzkich wysp. I zupełnie niepostrzeżenie dopadnie cię siga siga, grecka recepta na szczęście w zwolnionym tempieFawa, keftedes, feta smażona w filo, faszerowany kalmar w cytrynowym sosie z uzo, hilopites z boczniakami i orzechami, tradycyjny chlebek nadziewany rodzynkami i lody tymiankowe z metaxą... Ta książka to smakowita gratka zarówno dla hellenofilów, jak i wszystkich szukających równowagi i spokoju w kulinarnym chaosie.Zaproś rodzinę, znajomych i nieznajomych do wspólnego stołu i otwórz swoją kuchnię i serce na greckie spojrzenie na jedzenie.Smacznego lub jak mawiają Grecy !
Uwielbiasz smak i zapach świeżego pieczywa?Naucz się krok po kroku przygotowywać doskonałe chleby, bułki, bagietki,chałki i inne wypieki.Nie potrzebujesz wielu dni, by wyhodować doskonały zakwas, iskomplikowanych receptur, by zrealizować swoje kulinarne marzenia. Wspaniałe,chrupiące pieczywo przygotujesz znacznie łatwiej i szybciej, niż myślisz.Sabina Francuz pokazuje, jak przejść drogę od najprostszych chlebków zpatelni i wypieków w 15 minut do wyrafinowanego pieczywa.Opracowując przepisy do książki, kierowałam się słowami przyjaciół iklientów Głodnych Kawałków. Ich reakcje zawsze były najlepszym papierkiemlakmusowym każdego mojego pomysłu.Uprościłam sposoby wykonania, składniki i gramatury, tak aby bezproblemu przeprowadzić początkujących piekarzy przez ścieżkę pierwszychdoświadczeń. Wszystkie przepisy zostały wykonane, a wypieki skonsumowane isurowo ocenione, abym z czystym sumieniem mogła oddać książkę w Twoje ręce.Daj się poprowadzić czytaj uważnie polecenia i stosuj się do nich, aberło władcy glutenowego królestwa i rozkosze podniebienia niebawem będą Twoje.Kolejny ruch należy do Ciebie.Sabina FrancuzDowiedz się, jak przygotować:superprosty chleb z ziemniakamiżytni z dynią i kaszą owsianąbułeczki makowebourekasplacek śniadaniowy z czarnuszkąwytrawną chałkę orkiszową z ziołamicebularze orkiszowechaczapuri adżarskiebrioszkiprecle jerozolimskiebajglegrecką pitęfocaccię z solanką.Chleb niejedno ma imię. Na całym świecie je się wypieki z lokalnych zbóż ichoć w każdym rejonie wyglądają one nieco inaczej, łączą je niezwykły zapach ito, że stanowią podstawę wielu jadłospisów.Ta książka udowadnia, że pyszny chleb może upieckażdy!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?