Żywienie w chorobach nowotworowych
- ISBN: 9788301223304
- EAN: 9788301223304
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: PZWL
- Format: 20.5x24.5cm
- Język: polski
- Liczba stron: 1058
- Rok wydania: 2022
- Wysyłamy w ciągu: 48h
-
Brak ocen
-
259,41złCena detaliczna: 309,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 243,96 zł
x
Publikacja w 2021 roku została wyróżniona Nagrodą Zespołową I. stopnia Jego Magnificencji Rektora Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie –prof. dr. hab. Michała Zasady.
Podręcznik kompleksowo omawia problematykę żywienia w aspekcie choroby nowotworowej. Obok podstaw fizjologii odżywiania, opisany został wpływ żywienia na powstawanie i rozwój nowotworów, zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory, zapotrzebowanie na poszczególne substancje odżywcze, interakcje żywienia i chemioterapii, problem niedożywienia, a także zaburzenia odżywiania w różnych typach nowotworów. Porusza również zasady profilaktyki w onkologii, żywieniowe czynniki protekcyjne zachorowania na nowotwory, interakcje żywności z lekami i suplementami oraz przedstawia zalecenia dietetyczne dla chorych w trakcie i po leczeniu onkologicznym.
To niezbędne kompendium wiedzy w codziennej praktyce lekarskiej dla onkologów, chirurgów, jak również dla dietetyków pracujących z pacjentami zmagającymi się z choroba nowotworową.