W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Discover China’s rich and varied culinary landscape with the ultimate guide to Chinese cookery filled with recipes to recreate your favourite Chinese takeaway dishes.
From Cantonese classics to the bold and spicy flavours of Sichaun, and Dim Sum from Hong Kong, explore the vast array of culinary regions, ingredients, techniques, and traditions with 120 recipes from across China. From mouthwatering Asian classics such as Mapo Tofu, Char Siu, and Dan Dan Noodles to everyday staples, such as Steamed Eggs, Beef Congee, and Cheung Fun, there are simple and easy recipes to recreate beloved and timeless dishes at home. With chapters that get to the heart of key ingredients, you can discover an endless variety of noodles, ways to bring out the best in tofu, countless different types of dumpling to shape and fold, and how to cook perfect rice. “Good to Know” tips provide handy shortcuts to expand your skillset and give greater context to the culinary traditions of such a diverse country.
With an emphasis on everyday cooking and eating, The Guide to Chinese Cooking distills 5,000 years of Asian history and food culture into a comprehensive and accessible guide for Chinese food made easy, so that everyone can enjoy well-balanced, seasonal, and delicious favourites at home.
Nieoficjalny środek płatniczy, wyraz buntu przeciw władzy, owoc rzemieślniczej pasji, źródło utrzymania, regionalny rarytas, mętny znieczulacz To wszystko - a także dużo, dużo więcej - można powiedzieć o bimbrze, niezbywalnym elemencie społecznego pejzażu, który od wieków, jako towar równie mocno zakazany, co pożądany, skapuje do butelek, garnców i beczułek w kuchniach, piwnicach, chatkach i leśnych ostępach. Najnowsza książka Andrzeja Fiedoruka, znawcy historii kulinariów, smakosza, rodowitego Podlasianina, zaprasza nas w podróż po świecie drożdży, cukru, enzymów, zacierów, nalewów, rurek i miednic. Oprócz historii pędzenia samogonu czeka tu na nas ogrom szczegółowych porad i rozmaitych receptur, a także opowieści bimbrownika, który przemierza podlaską puszczę w poszukiwaniu jej smakowitego ducha. Warto do niego dołączyć!
Ciepły, domowy obiad to nasza tradycja i najlepsza okazja do spotkań z bliskimi. Dlatego każda pani domu ma swój zestaw sprawdzonych dań, które kocha cała rodzina. Często jednak marzy nam się jakaś odmiana. Czy z dobrze znanych, niedrogich produktów można wyczarować coś innego, co przypadnie do gustu domownikom? Tak! Zdrowy i tani obiad można przygotować na wiele sposobów. W tej książce znajdziesz ich aż 105! Przygotujesz je, nie spędzając w kuchni wiele czasu, z prostych składników, ale też nie rezygnując z prawdziwych frykasów. Kluczem do mądrego oszczędzania w kuchni jest wybieranie dań opartych na lokalnych, sezonowych produktach, które da się przyrządzić szybko, bez długiego gotowania, duszenia czy pieczenia. Od dziś zawsze znajdziesz odpowiedź na pytanie "Co na obiad?".
Italy’s most trusted home cooking resource presents a richly illustrated exploration of the country’s unique regional cuisines
Italy is formed of 20 regions, each with its own distinctive history, culture, landscape, and recipes. Organized geographically, The Regional Italian Cookbook: Recipes from The Silver Spoon celebrates the astonishing diversity of Italy’s cuisine, showcasing the culinary identity of each region through its most famous ingredients, dishes, and food traditions. Known throughout the world as the authoritative voice on Italian home cooking, The Silver Spoon Kitchen takes readers on a mouth-watering journey, pairing 160 classic recipes with evocative writing and vivid photography. Each region’s chapter begins with a dedicated introduction explaining its local ingredients and dishes, followed by authentic recipes for antipasti, primi, main courses, sides, and desserts.
Travel from Northern Italy, where hearty, rich choices such as Fonduta valdostana and Risotto alla Milanese reveal the geographic influence of the Alps and the Po River Valley, to the south, where the fertile soil and warm climate create a paradise for growing vegetables, citrus fruits, and olives. Discover how Central Italy, often seen as the heart of traditional Italian cuisine, embraces simple, high-quality ingredients – whether in Tuscany’s rustic Ribollita, or Lazio’s robust, pasta-centric cuisine – and how Sicily, with its melting pot of cultural influences, developed its distinctive dishes.
Featuring time-tested recipes for both iconic dishes and little-known gems, The Regional Italian Cookbook invites readers to bring a taste of Italy into their own homes.
Przewodnik kulinarno-podróżniczy, w którym znajdziesz ponad 150 przepisów z całego świata - od aromatycznej arabskiej kawy przez sycące angielskie śniadanie i domowy turecki kebab aż po wykwintny tort szwarcwaldzki.Układ książki opiera się na alfabecie - każdej literze przypisany jest inny kraj lub region. Dzięki temu z każdym kolejnym rozdziałem przeniesiesz się w zupełnie inne miejsce na świecie.Poza tradycyjnymi przepisami znajdziesz tu również kulinarne ciekawostki z różnych zakątków globu. Dowiesz się, jakie są ulubione potrawy każdego ze stanów Ameryki, co jadła królowa Elżbieta, jakie dania spożywa się po zachodzie słońca podczas ramadanu, co najchętniej kładzie się na ruszcie w Australii i czym zagryza się piwo podczas bawarskiego Oktoberfestu. Poznasz też etykietę tradycyjnej gruzińskiej supry oraz wiele innych fascynujących zwyczajów kulinarnych.A to jeszcze nie wszystko! Autorka dzieli się także swoimi nigdzie wcześniej niepublikowanymi podróżniczymi przygodami.Otwórz tę książkę i pozwól, by apetyt na odkrywanie świata i gotowanie zawładnął Twoim sercem. Przygotuj się na niezapomnianą wyprawę śladami kulinarnych opowieści!
Ponad 150 przepisów na pyszne posiłki dla przyszłych mamNo i stało się! Będziesz mamą! Na pewno towarzyszą ci nie lada emocje, a obok radości pojawia się także niepokój o przebieg ciąży i o dziecko. Zastanawiasz się między innymi nad tym, jak powinnaś się w tym szczególnym czasie odżywiać, żeby czuć się dobrze i zapewnić maleństwu jak najlepszy rozwój. Pomoże ci w tym nasza książka, przygotowana przez zespół ekspertek żywieniowych z dużym doświadczeniem zawodowym, które same - jako mamy - borykały się z wieloma wątpliwościami w okresie ciąży. Znajdziesz tu:- sprawdzone przepisy na śniadania, obiady, kolacje i przegryzki,- podział przepisów na trymestry,- informacje dotyczące żywienia w ciąży i praktyczne wskazówki,- wyliczenia kaloryczności i wartości odżywczej każdej potrawy. Ta książka to zbiór kulinarnych inspiracji przygotowanych przez profesjonalne dietetyczki, by 9 miesięcy ciąży upłynęło smacznie i zdrowo!Autorki książki - Magdalena Czyrynda-Koleda, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska i Monika Stromkie-Złomaniec - są specjalistkami do spraw żywienia, pracującymi na co dzień z pacjentami w warszawskich poradniach dietetycznych.
ZŁAP FARTUCH, BETCH, I ZRÓBMY SOBIE MAKARON!Dla Włochów gotowanie to styl życia. Gianluca Conte, lepiej znany na TikToku i YoutTube jako QCP, przybliża Amerykanom (i nie tylko!) kuchnię włoską. Dołącz do jego kulinarnej podróży - od rodzinnej Ischii nieopodal Neapolu po Amerykę, gdzie się wychował. Przygotuj proste i szybkie przepisy na tradycyjne włoskie dania, jak cacio e pepe i rag alla Genovese, a także popularne potrawy włosko-amerykańskie, jak spaghetti z klopsikami czy kurczak z parmezanem. Zrób też domowy makaron i passatę. Brzmi skomplikowanie? Nic bardziej mylnego! Nie stresuj się, po prostu baw się dobrze!A dla prawdziwych fanów QCP - ta książka jest pełna kodów QR do filmików, których nie ma nigdzie indziej!Buon appetito!
Odkryj tajemnice dzikich roślin i przygotuj pyszne przetwory prosto z lasu!Czy wiesz, jakie skarby kryje pobliski las, łąka lub ogród? Dziko rosnące rośliny to nie tylko cudowne aromaty, ale i prawdziwa bomba wartości odżywczych! Katarzyna Mikulska pokaże ci, jak to naturalne bogactwo wykorzystać w swojej kuchni.W tej książce znajdziesz:-przepisy na słodkie i wytrawne przetwory, nalewki, przyprawy i dodatki, dzięki którym odkryjesz zupełnie nowe smaki, a także stworzysz unikalne wersje znanych potraw,-zielnik kulinarny z opisami i właściwościami jadalnych roślin,-gotowy kalendarz zbiorów - sprawdź, co, gdzie i kiedy zbierać!-praktyczne wskazówki, które pomogą ci się odnaleźć w kuchni i w terenie.Aromatyczne pesto z pokrzywy, zakwas z czosnkiem niedźwiedzim, ocet z igliwia sosnowego, dżem z kwiatów lilaka, leśna przyprawa do kawy czy piernika - to dopiero początek naturalnej kulinarnej podróży!
Ponad 110 przepisów na słodkie wypieki, ciastka i inne desery od mistrza Yotama Ottolenghiego. Nic nie poprawia nastroju tak skutecznie jak idealny, lekki biszkopt z aromatem przypraw i cytrusów albo ciastko oprószone cukrem pudrem. To chwila czystej przyjemności. Yotam Ottolenghi Yotam Ottolenghi jest znany polskim czytelnikom z dań słonych i wegetariańskich. Mało kto wie, że zaczynał karierę jako cukiernik. Jego najnowsza książka Słodko to zbiór przepisów na pyszne wypieki, ciastka i inne desery, w których pierwszoplanową rolę grają charakterystyczne smaki i aromaty: fig, płatków róż, szafranu, kwiatu pomarańczy, anyżu, pistacji, migdałów i kardamonu. Słodko to marzenie cukiernika: proste przysmaki, takie jak ciasteczka czekoladowo-bananowe z pekanami czy oliwne ciasto pomarańczowe z rozmarynem, a także wyszukane desery: cynamonowa beza z bitą śmietaną, pralinami i świeżymi figami albo bezmączny tort czekoladowy z kawą, orzechami włoskimi i wodą różaną. Yotam Ottolenghi od lat współpracuje z Helen Goh. Razem stworzyli zachwycającą książkę z przepisami na słodkie wypieki i desery. Z dobrze nam już znanych, świeżych składników, egzotycznych przypraw i aromatycznych dodatków: fig, płatków róż, szafranu, anyżu, kwiatu pomarańczy, pistacji i kardamonu, stworzyli pyszne torty, biszkopty, tarty, puddingi, serniki i lody. Każdy znajdzie tu przysmak dla siebie proste ciasteczka, które rodzice mogą upiec z dziećmi, a także wykwintne torty i rolady, które rozpalą wyobraźnię zaawansowanych miłośników słodyczy.
Nowa książka autora międzynarodowego bestsellera!Wszyscy kochają włoskie jedzenie. Ale jak to się stało, że Włosi jedzą tak smacznie? Twórcy reklam wmawiają nam, że odpowiedź leży w toskańskich winnicach i gajach oliwnych - wśród smaganych słońcem chłopów i mamme podających makaron pod pergolą. Ta nostalgiczna wizja mało ma jednak do czynienia z prawdziwą historią włoskiej kuchni. Przez tysiąc lat bowiem to włoskie miasta były magnesem dla tego wszystkiego, co tworzy dobre jedzenie: składników, utalentowanych kucharzy, pieniędzy i władzy. Włoskie jedzenie to jedzenie miejskie, a opowiadać o jego historii to znaczy opowiadać historię Włochów jako mieszkańców miast.W książce "Delizia!" autor zabiera nas w podróż po smakach włoskich miast. Od gwaru średniowiecznego Mediolanu po pompatyczny Rzym czasów faszyzmu, od ogrodów renesansowej Ferrary po wstrętne uliczki dziewiętnastowiecznego Neapolu. Ukazując bogate miejskie życie, "Delizia!" dowodzi, że przemoc i intryga, a także kreatywność i smak połączyły się, by stworzyć najpopularniejszą kuchnię na świecie.
Thanks for stumbling across my wee book. I’m Jonny, aka The Hungry Hooker. I used to be a professional rugby player, but after an injury led to my retirement I jumped straight into my other passion, baking. It has totally changed my life and this book has all the recipes that have helped me find my way again. And they’re seriously delicious. If you enjoy baking without all the fuss, I’ve made this book for you. Jonny x
Whatever your baking skill, you’ll find treats you can tackle in this cookbook. With over 100 recipes, discover something perfect for:
Sunday morning brunch
Celebrating a birthday or anniversary
Treating your colleagues
Making with kids for the school fair
Or simply; enjoying by yourself, with a cuppa.
From traybakes and breads to cakes and buns, this is a book for bakers to fall in love with – from Jonny and his nanny’s kitchen to yours.
Explore the diverse cuisine of Spain’s Balearic Islands – Mallorca, Menorca, Ibiza, and Formentera – through 155 authentic home cooking recipes.
Located off the Spanish Mediterranean coast, the Balearic Islands are renowned for their natural beauty, yet their cuisine has been largely underappreciated. This evocative recipe collection transports readers to the family kitchens, cafes, and markets of the archipelago, revealing a distinct culinary heritage shaped by the region’s geography.
The islands’ most beloved dishes celebrate local produce, familiar Mediterranean ingredients – olive oil and garlic, rice and fresh fish – and resourceful cooking methods passed down for generations. From Menorcan-Style Stuffed Eggplant, Baked Fish with Spinach and Swiss Chard, Black Rice with Cuttlefish and Artichokes, and Pork with Wild Mushrooms to Baked Figs, Almond Cookies, and Formentera’s most famous dessert, Fresh Cheesecake with Mint, the book’s recipes include both sweet and savory classics.
Alongside the bounty of delicious dishes, acclaimed author Jeff Koehler presents vivid short essays highlighting culinary traditions, such as weekly village markets and St Martin’s Day festivities; local ingredients, including cured sausages and tomato preserves; and essential techniques, such as preparing a perfect sofregit. Illustrated with gorgeous photography of the food and local landscapes, The Spanish Mediterranean Islands Cookbook captures the essence of one of the world’s most enchanting destinations.
Jaka to potrawa? Atlas dla dzieci przedstawia 62 narodowe dania z różnych zakątków świata.zabierze Cię w smakowitą podróż po wszystkich kontynentach, odkrywając sekrety kuchni z różnych kultur.Poznasz m. in. Gęś kolonialną z Australii, egzotyczną zupę pho z Wietnamu, a może nawet odważysz się spróbować jednego z największych kulinarnych wyzwań-stuletnich jaj z Chin!Każda potrawa kryje fascynującą historię pełną ciekawostek i anegdot, a barwne ilustracje sprawią, że nie tylko nabierzesz apetytu, ale także poczujesz chęć odkrywania świata!
Poradnik Air fryer. Najlepsze przepisy pokaże ci jak najlepiej wykorzystać to kuchenne urządzenie, dzięki któremu możesz gotować z użyciem minimalnej ilości tłuszczu, czy oleju – zaczynając od tradycyjnych potraw pieczonych i grillowanych, przez przekąski, takie jak chrupiąca ciecierzyca, czy chipsy z cukinii, do słodkich smacznych ciasteczek, ciast i babeczek. Zdziwisz się, jak łatwo można przygotować te pyszne dania w twojej beztłuszczowej frytkownicy.
Lean into the food phenomenon and culture craze that’s captured the world, with ramen, the healthy fast-food that is quick to cook and delicious to eat.
With slurpable noodles, umami broths and colourful customizable toppings, this unique comfort food can be endlessly adapted according to your individual tastes and creativity. Learn the basics of broths and noodles, plus a range of add-ons to adapt as you like. Take a journey from Japanese street stall favourites and Korean versions with kimchi and spicy gochugaru to home-cooked quick meals and Tiktok-style instant recipes. Whatever style you prefer – a light shoyu mushroom ramen, a meaty chashu pork ramen or the slow-cooking legendary tonkotsu ramen – here are recipes that make for enjoyable eating all times of the day or night.
"Starasz się zdrowo odżywiać? Ograniczasz cukier? Jesteś na diecie ketogenicznej? Dzięki tej książce w zdrowy sposób zaspokoisz ochotę na coś słodkiego. Znajdziesz w niej 150 sprawdzonych przepisów na fit słodycze i przekąski zgodne z zasadami diety ketogenicznej. Składniki to: olej kokosowy i zdrowe oleje roślinne oraz erytrol, mąka kokosowa i migdałowa. Są też opcj e bez mleka i orzechów. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem, oraz tabelą z zawartością białek, tłuszczów i węglowodanów. Keto słodycze: - utrzymają poziom cukru we krwi na stałym poziomie, - nie zaburzą ketozy, - wspomogą odchudzanie, gdyż nie są cheat mealem, Fit słodycze - zdrowe "co nieco" bez konsekwencji dla figury."
Voted No. 1 IndyBest Celebrity Cookbook
Your favourite TV chef, Mary Berry, is back! Her classic recipe book is updated and filled with hundreds of delicious dishes and easy step-by-step instructions so you can make the perfect dish every time!
"It's easy to see why this book has already sold over one million copies. This is a new, updated edition of an old favourite, and we love how comprehensive it is." IndyBest
Inside the pages of this updated Mary Berry cookbook, you'll find:
- More than 650 recipes, each with a photo of the finished dish, as well as over 300 variations, techniques, and tips
- Mary offers her trusted guidance in more than 40 pages of illustrated step-by-step techniques
- "Cook's know-how" sections provide additional insight into hundreds of recipes and ingredients, making it easy to cook every meal to perfection
- A new and updated version with a fresh new design and stunning new images!
Mary Berry's Complete Cookbook is back and looking better than ever! Now with a stunning photograph of every recipe, you can explore over 650 delicious recipes and create beautiful meals at home. This compendium is filled with Mary's special tips, tricks, and cooking techniques, making it ideal for everyone from kitchen novices to confident cooks!
It's the tried and tested recipe collection that no kitchen should be without!
Looking for exciting vegan food when you are out and about? Put flavour back into your lunch box with delicious, healthy meals that you can take anywhere.
With a focus on easy and affordable vegan lunch ideas, Vegan on the Go packs 100 vegan recipes into its pages, including plant based snacks and sandwiches, soup recipes, salad recipes, dessert recipes, and more. Whip up portable, quick meals including vegan pizza, polenta parcels, sweet potato burgers, courgetti salad, and tofu sushi.
Vegan on the Go tells you exactly how long you need to prepare and cook each lunchbox recipe, with mouth-watering photographs of every dish to whet your appetite. Discover top tips on which ingredients to stock up on, and how to store and transport your vegan lunches to ensure they taste fresh and flavoursome every time.
Cocktails is your award-winning guide to the art of mixing perfect drinks.
Should a martini be shaken or stirred? How do you muddle an impeccable mojito? Find the answers to all your cocktail questions and learn the secrets behind classic drinks with award-winning mixologist Klaus St Rainer as your guide, using ingredients including juices, sugar, syrup, rum, champagne, and even that bottle of Chartreuse left over from Christmas.
Try new twists on classic cocktail recipes, and create your own extraordinary mixes. From sophisticated champagne cocktails to spectacular concoctions such as hot buttered coconut rum, you'll find delicious drinks for every occasion. Impress your friends, shake things up, and mix creative twists on your favourite cocktails with this stunning book.
Perfect for every aspiring mixologist or cocktail enthusiast, Cocktails is a truly indispensable and stylish guide to the art of mixing great drinks.
Take a mouth-watering trip to the Balkans and celebrate the spirit of North Macedonia with traditional recipes, joyful stories, and a new generation of dishes.
Founder of London-based delivery service and shop Mystic Burek, Spasia Dinkovski is on a mission to bring the rich flavours and traditions of North Macedonia to the masses. With fresh and innovative recipes for unmissable dishes, Doma playfully experiments with traditional flavours, whilst forging a unique and modern take on the food of this hereto unexplored region. Alongside moreish recipes are poignant food stories from across the country offering a unique snapshot into the region's vibrant culinary and cultural history, and vivid imagery of modern-day North Macedonia. The food of the Balkans features flavours and textures that tantalise every palette - from sweet and salty pickles and crisp salads, to deliciously savoury, flaky pastries, rich winter warmers, and indulgent desserts. Unlock the flavours of this evocative corner of Southeastern Europe with this authentic and contemporary regional cookbook from one of the rising stars of Balkan cooking.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?