W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Każdy gdzieś czuje się jak w domu. My czujemy się tak we Włoszech.
Tu wracamy, by odwiedzić znajome miejsca i odkrywać zupełnie nowe. By naładować baterie, przewietrzyć głowę i nasycić serce.
Zapraszamy cię w podróż do pięciu włoskich miast, które nas fascynują. Każde jest inne, każde z charakterem oraz własną, wyjątkową kuchnią.
Od Wenecji, która wydaje się być snem na jawie, przez Bolonię w kolorze ochry, majestatyczny Rzym, tętniący życiem Mediolan, po elegancką Florencję. Zdradzimy ci nasze ukochane adresy, zabierzemy do topowych restauracji i barów. Pokażemy lokalne targi, kolory, aromaty i smaki. Poznamy z kobietami, które uosabiają ducha tych miejsc.
Przygotujemy też pyszne dania, inspirowane lokalnymi przepisami i specjałami. Na co masz ochotę? Na tortellini skąpane w śmietance, młody bób z pecorino, klasyczne risotto, smażone czy włoskie pączki wypełnione czekoladą?
Ciao!
Jedziesz z nami do Włoch?
CIAO! to szansa, aby wybrać się z dziewczynami w podroż poprzez smaki, zapachy i miejsca znane tylko miejscowym i zaznać prawdziwej Italii.
Katarzyna Ciejka, autorka bloga i profilu Travelicious
Niezwykłe przewodniczki zabiorą cię do lokalnych restauracji, barów i trattorii. Popłyną na drugi koniec weneckiej laguny, tylko po to, aby zjeść kolację w niewielkiej rodzinnej osterii na wyspie Mazzorbo.
Ania Kuczyńska, projektantka
Autorki zapraszają na spacer po najbardziej wysmakowanych kąskach Italii, szepcząc nam do ucha swoje kulinarne sekrety.
Michał Korkosz, autor książek kulinarnych i bloga Rozkoszny
Czy wiesz, że 70% twojego ciała to woda? Zatem, jaką wodę pić, aby zachować zdrowie? W książce znajdziesz opis wielu wód, a w szczególności wody bionicznej, wody z lodowca i wody alkalicznej. Ich właściwości mogą przyczynić się do pokonania wielu chorób, nawet chorób autoimmunologicznych. Woda wpływa na oczyszczanie organizmu, odzyskanie odporności i wzmocnienie organizmu. W książce znajdziesz terapie naturalne z wykorzystaniem odpowiedniej wody, których efekty mogą cię zaskoczyć. Wodę możesz tak przygotować, że przyczyni się ona do zachowania twojego zdrowia i naładuje energetycznie. Odpowiednie przepisy znajdziesz w książce. Poznaj unikalne lecznicze właściwości cząsteczki wody.
Zdiagnozowano u ciebie nieswoiste zapalenie jelit? Martwisz się, że do końca życia będziesz zmagał się z objawami choroby Leśniowskiego-Crohna? Jest dobra wiadomość. Możesz samodzielnie złagodzić stany zapalne towarzyszące tym chorobom układu pokarmowego. Jak? Wybierając odpowiedni model żywienia. Dzięki tej książce poznasz dietę łączącą zalety diety przeciwzapalnej i low-FODMAP, która wesprze cię w zmaganiach z problemami zdrowotnymi. Dowiesz się, jak wykorzystać w zapaleniu jelit leczenie domowe. Oprócz wskazówek profesjonalnej dietetyczki otrzymasz aż 100 przepisów na oryginalne i smaczne potrawy, a także gotowe 2-tygodniowe menu. Dieta w chorobach jelit – odzyskaj kontrolę nad swoim ciałem.
Jest to drugie wydanie książki „Wege. Dieta roślinna w praktyce” – kompleksowego przewodnika po diecie roślinnej, który ułatwia jej wprowadzenie oraz stosowanie. Obecne wydanie zawiera najbardziej aktualne treści na temat bilansowania diet wegetariańskich i jest wzbogacone o nowe rozdziały, odpowiadające na potrzeby osób z chorobami tarczycy, zaburzeniami lipidowymi oraz insulinoopornością i cukrzycą typu 2. Książka napisana została prostym językiem, dzięki czemu zamieszczone w niej treści będą zrozumiałe zarówno dla specjalistów żywienia, jak i tych, którzy nie pracują w tej branży. Niezależnie od tego, czy ktoś jest dietetykiem, czy osobą praktykującą wegetarianizm, dzięki poradnikowi poszerzy swoją wiedzę z zakresu diety roślinnej. Wszystkie informacje i zalecenia zawarte w publikacji są poparte badaniami naukowymi i/lub własnym doświadczeniem Autorki. Co znajdziesz w książce: • Przegląd wiadomości na temat diet roślinnych, ich korzystnych właściwości zdrowotnych oraz informacje o potencjalnych niedoborach i ich skutkach • Jakie znaczenie dla organizmu mają poszczególne składniki odżywcze i gdzie ich szukać w produktach roślinnych • Jak powinny wyglądać prawidłowo zbilansowane posiłki oparte na żywności pochodzenia roślinnego • W jaki sposób bilansować dietę w przypadku dzieci i dorosłych, w tym również kobiet w ciąży, osób starszych oraz aktywnych fizycznie • Praktyczne porady na temat robienia zakupów, komponowania posiłków, odchudzania czy przytycia na diecie roślinnej
Książka "Kuchnia grecka" autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein nawiązuje do podstawowych tradycji, z których wywodzi się każda kuchnia śródziemnomorska. Ogólnie kuchnia grecka postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, a także dużej ilości warzyw: pomidorów, papryki, świeżych ziół. Z mięs, które jadało się rzadko, kuchnia grecka korzysta z baraniny, mniej z wołowiny i wieprzowiny, natomiast bogata jest w duże ilości ryb. Do posiłków pije się wina greckie, cenione już od starożytności. Kuchnia grecka bazuje także na kuchni bizantyjskiej, do której włączono nowe składniki takie jak: kawior, gałka muszkatołowa. Ryby nadal stanowią istotną część diety. Autorka w sposób płynny przedstawia mutacje kuchni greckiej, na składnikach której opiera się dzisiejsza nowoczesna kuchnia europejska i światowa, zwłaszcza śródziemnomorska. Każdy z nas może docenić niepowtarzalny smak mezathes ( różnorodne przystawki ), zupy z soczewicy, keftethes (pikantne klopsy z mielonej baraniny), pites ( ciasteczka nadziewane na słodko lub słono) czy wspaniałych potraw rodem z Bizancjum sera feta, wędzonej ikry czy tradycyjnego chleba wypiekanego z kukurydzy, jęczmienia i żyta. Zapraszam zatem do lektury, a potem do kuchni, aby zaskoczyć gości potrawami kuchni greckiej. Smacznego.
Srebrna łyżka dla dzieci to przygotowana specjalnie dla najmłodszych adaptacja bestsellerowej Srebrnej łyżki (Silver spoon) najpopularniejszej książki kucharskiej z przepisami na włoskie dania!Dzieci uwielbiają przygotowywać i jeść oryginalne włoskie potrawy, takie jak pizza czy spaghetti, ale przecież kuchnia śródziemnomorska to znacznie więcej! Przepisy zebrane w tej książce zostały starannie dobrane przez dietetyków z uwagi na łatwość ich przygotowania i równowagę składników odżywczych, tak by sporządzone na ich podstawie posiłki były nie tylko pyszne, ale też zdrowe.Dzięki atrakcyjnym ilustracjom, ciekawemu, funkcjonalnemu układowi i kuszącym fotografiom gotowych potraw książka ta z pewnością zadowoli początkujących kucharzy. Także dlatego, że zostali tu potraktowani bardzo poważnie!Oprócz przepisów pogrupowanych w rozdziałach: Lunche i przekąski, Makrony i pizza, Dania główne oraz Ciasta i desery, w książce znajdują się także bardzo praktyczne porady i instrukcje oraz mnóstwo ciekawych informacji na temat włoskiej kuchni.Mamma mia, palce lizać!Amanda Grant jest specjalistką z zakresie żywienia dzieci.Harriett Russell jest autorką ilustracji publikowanych w różnych czasopismach i projektach, między innymi w programie "School Dinners" Jamiego Olivera. Zaprojektowała okładki wielu powieści, a także napisała i zilustrowała serię własnych książek. Mieszka i pracuje w Londynie.
Sól przemysłowa w wędlinach, "masło", w którym jest bardzo mało tłuszczu zwierzęcego, nastrzykiwane azotynami ryby Co jakiś czas wybuchają afery związane z fałszowaniem żywności. Zdarza się, że oszustwa spowodowane są niewiedzą lub pomyłką, ale częściej ich źródłem jest chęć zysku. Zjawisko to nie jest nowe, co w książce Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów obrazowo i ze znawstwem opisuje autor wielu publikacji o tematyce kulinarnej oraz smakosz Andrzej Fiedoruk. Dowiecie się z niej, jak oszukiwano w starożytności i jakim manipulacjom jesteśmy poddawani teraz, czego spodziewać się po określeniu "miks" i zbyt taniej oliwie lub przyprawach. Jednocześnie autor wyjaśnia, jak czytać etykiety i podpowiada, na co zwrócić uwagę, kupując poszczególne produkty spożywcze, aby nie wpaść w pułapkę fałszerzy i speców od reklamy. Zdradza, jak wybrać dobrą kawę, niezafałszowany miód, sprawdzić świeżość ryby i jakość lodów.Oszustwa żywieniowe to także lansowanie konkretnych diet i komponentów przy jednoczesnym demonizowaniu innych. Co kilka lat wytyczne się zmieniają, ale w międzyczasie konsumenci płacą krocie za modne nowinki, czasem tracąc przy tym zdrowie. Na nasze zachowania i wybory wpływają także marketingowcy na usługach firm fastfoodowych i hipermarketów, przez co często jemy więcej "śmieciowego" jedzenia.W książce przeczytacie, jak na przestrzeni wieków zmieniały się zachowania karczmarzy i restauratorów oraz czym jest gastrofizyka. Ale także o tym, w jaki sposób - często mając jedynie pomysł i niewielki kapitał - stworzyli swoje imperia dzisiejsi potentaci w branży i jak radzili sobie z konkurencją.A jak będzie wyglądało żywienie w przyszłości? Być może coraz większa świadomość konsumentów w połączeniu z rozwojem technologii sprawi, że producenci i sprzedawcy produktów spożywczych będą musieli działać w sposób transparentny i etyczny. Oby!
Winne szlaki w Europie40 doskonałych weekendów w krainie winaKochasz podróże? Lubisz wino? Dobrze trafiłeś! Oprowadzimy cię po najbardziej fascynujących krainach winiarskich w Europie. Poznasz właścicieli lokalnych winnic, ich region, specyfikę,a także tradycje i tajemnice wytwarzania najlepszych win.Ten wyjątkowy przewodnik zabierze cię w ekscytującą podróż wypełnioną degustacją najlepszych win Europy. Znajdziesz tu opinie ekspertów, mapy, praktyczne wskazówki oraz podpowiedzi, gdzie się zatrzymać, co zjeść i - oczywiście - czego się napić.
Nowe podejście do keto: spalająca tłuszcz moc ketogenicznego jedzenia, spotyka się z dietą roślinną! Odkryj ketotarianizm połączenie diety ketogenicznej z dietą wegetariańską. Tak, to możliwe! Dr Will Cole wybrał to, co najlepsze z obu tych sposobów odżywiania i stworzył prostą dietę keto dla wegetarian! Dzięki tej książce nie tylko odkryjesz zasady diety ketotariańskiej, ale również wskazówki i porady dotyczące przejścia na ketotarianizm, zarządzania makroskładnikami, określania tolerancji na węglowodany czy równoważenia elektrolitów. Ponad 70 przepisów na dania oparte (głównie) na roślinach zadowolą nie tylko wegetarian, wegan i peskatarian, ale też osoby szukające diety na odporność. Czterotygodniowy plan posiłków pomoże ci wprowadzić organizm w stan ketozy, wyeliminować stany zapalne i rozpocząć odchudzanie! Połączenie keto i vege rewolucja w żywieniu.
Pasjonująca rozmowa o miłości do muzyki, życia i gotowania.Dobrissimo to długie rozmowy prowadzone ciepłym letnim wieczorem przy kieliszku dobrego wina.To przyjaźń, która rodzi się niepostrzeżenie podczas zajadania się truskawkowym tortem.To wspólne spędzanie czasu na słuchaniu muzyki, pasjonujących rozmowach o niej, na wspólnym gotowaniu i jedzeniu.Dobrissimo to esencja tej wyjątkowej książki.Aleksandrę Kurzak, najsłynniejszą polską śpiewaczkę operową, oraz Marzenę Rogalską, dziennikarkę uwielbianą przez Polki, połączyła miłość do opery. Porywające historie o emocjach i namiętnościach stały się inspiracją do rozmowy o tym, co im w duszy gra.Bo opera to tak naprawdę życie. To radość bycia razem, którą Aleksandra i Marzena chcą się podzielić z każdym z nas. Przywołując operowe smaczkii rozkoszując się smakami ulubionych, jeszcze parujących potraw, przy pięknie zastawionym stole rozmawiają o rodzinie, przyjaźni, pasji i muzyce, która bywa światłem w najtrudniejszych momentach życia.
"Dookoła świata. Niepokorny przewodnik kulinarny" to praktyczny przewodnik po najbardziej fascynujących miejscach, które odwiedził znany i kontrowersyjny prezenter telewizyjny - Anthony Bourdain. Znajdziemy w nim ulubione adresy kucharza, porady, jak się do danych miejsc dostać, gdzie zatrzymać a często też, czego warto unikać. Całość napisana jest w charakterystyczny dla Bourdaina zabawny i kąśliwy sposób, który sprawia, że czujemy się jakbyśmy faktycznie byli w opisywanych miejscach. Całość uzupełniona jest o eseje przyjaciół i rodziny prezentera, którzy wspominają tragicznie zmarłego Bourdaina.
Nasza religia, a także tradycja polskiej kuchni nakazuje nam pościć w piątki. By ułatwić przygotowanie postnych potraw i udowodnić, że także bez mięsa można smacznie i atrakcyjnie przygotowywać posiłki, proponujemy naszym Czytelnikom książkę opracowaną przez p. E. Aszkiewicz. Książka zawiera całą gamę łatwych do przygotowania propozycji dań bezmięsnych.
Karbinadle, krupniok, becok na sypko czy kluski śląskie... Któż z nas nie zasiadłby chętnie do tak zastawionego stołu. Niestety, coraz rzadziej śląskie dania pojawiają się w naszych domach. Najwyższy czas to zmienić. Z Kuchnią śląską Barbary Jakimowicz-Klein nie będzie to trudne. W swojej książce daje ona reprezentatywny przegląd potraw charakterystycznych dla regionu Śląska, opisuje zwyczaje i praktyki kulinarne oraz - co wyjątkowe i chyba najważniejsze - dokładnie i z dużą znajomością przedmiotu przedstawia zioła przyprawowe stosowane w kuchni śląskiej. To niewątpliwy atut tej publikacji.Barbara Jakimowicz-Klein podpowiada, że zaliczana do ciężkostrawnych tradycyjna kuchnia śląska niekoniecznie musi być szkodliwa. I że umiejętne dodawanie ziół i przypraw do potraw może podnieść ich zdrowotność (poprawiają przemianę materii, regulują procesy trawienia, leczą wiele schorzeń w obrębie układu pokarmowego) nie ujmując niczego ze smaku i urody przysmaków śląskich. Wszak "zioła w kuchni, to zdrowie w sercu". Przyprawy można stosować dowolnie, w zależności od własnych preferencji smakowych i stanu zdrowia. Bez względu jednak na to, jak je wykorzystamy, z pewnością pozytywnie wpłynie to na nasze zdrowie i samopoczucie. Słowem, będzie i smacznie, i zdrowo! I o to w smakach kuchni śląskiej chodzi. Smacznego!
Nasza religia, a także tradycja polskiej kuchni nakazuje nam pościć w piątki. By ułatwić przygotowanie postnych potraw i udowodnić, że także bez mięsa można smacznie i atrakcyjnie przygotowywać posiłki, proponujemy naszym Czytelnikom książkę opracowaną przez p. E. Aszkiewicz. Książka zawiera całą gamę łatwych do przygotowania propozycji dań bezmięsnych.
W tej książce naukowcy, oferują kompleksowe spojrzenie na dietę ketogeniczną, terapię ketonową oraz szybkie i skuteczne spalanie tłuszczu. Godnym uwagi jest fakt, że efekty działania diety bogatej w tłuszcz (m.in. olej kokosowy czy olej lniany) zostały dokładnie udokumentowane w licznych badaniach naukowych, które po raz pierwszy opublikowano w tym kompendium. Odkrycia te niezbicie udowadniają, że dieta keto jest w związku z tym całkowicie bezpieczna i wysoce skuteczna w odchudzaniu. Natomiast tłuszcz jest niezbędnym składnikiem w diecie i błędne jest myślenie, aby go unikać, chcąc się odchudzić. Dlatego w twojej kuchni powinny pojawić się zdrowe tłuszcze, np. olej kokosowy, olej lniany, które są superpaliwem w stosowaniu diety ketogenicznej na co dzień.
Kreatywne działanie i nauka poprzez zabawę jest od dawna sprawdzonym pomysłem.Dzieci gotują. Wielka księga przepisów to propozycja wspólnego rodzinnego spędzania czasu,gwarantująca dobrą zabawę, smaczne dania, a przy okazji ucząca planowania i organizacji! Gwarancją sukcesu jest różnorodność przepisów pogrupowanych w trzech dużych kategoriach:Na zimno, Na ciepło i Na słodko.Każdy znajdzie tu coś dla siebie, tym bardziej, że potrawy mają w spisie treści swoje fotograficzne wizytówki. Ponadto przejrzysty opis wykonania potrawy zawiera zawsze wykaz potrzebnych do tego celu składników i przyrządów(np. duży i mały garnek) oraz rysunkową instrukcję krok po kroku ilustrowaną wesołymi, sugestywnymi obrazkami.Ilość potrzebnych produktów podawana jest w przeliczeniu na szklanki, łyżki, kostki itp.Duże zdjęcie gotowej potrawy stanowi cenną wskazówkę dla małego kucharza.Dla dzieci z inwencją przewidziano miejsce na własny przepis. Ważnymi elementami tej publikacji są bardzo praktyczny: słowniczek obrazkowy wyjaśniający trudniejsze terminy(np. oddzielanie żółtka od białka w jajku), rysunki przyrządów używanych w kuchni wraz z ich nazwamioraz opis zasad bezpieczeństwa i organizowania pracy w kuchni. W tej książeczce są też krótkie opowiadania. Ich bohaterem jest psotny Kuchcik, który pomimo żywego usposobieniaodnosi sukcesy w kuchni. Mogą pobudzić wyobraźnię i zachęcić do działania, zwłaszcza dzieci jeszcze nieprzekonanedo własnych możliwości. Na końcu zamieszczono również propozycje dekoracji stołu na różne okazje oraz pomysły na efektowne przyjęcia dla dzieci,opis obowiązków gospodarza przyjęcia, rady dla gości, a także zasady savoir-vivreu.
Claudia Roden przez ostatnie 40 lat napisała ponad 20 książek kulinarnych. Otworzyła przed nami podwoje cudownego świata oliwy z oliwek, syropu z granatów czy harissy z płatkami róż, na zawsze odmieniając podejście do gotowania i jedzenia. W nowym zbiorze przystępnych przepisów dzieli się wspomnieniami ze swojego pełnego podróży życia. Prezentuje różnorodne smaki i aromaty śródziemnomorskich potraw - nieskomplikowanej, cudownej kuchni słońca, która powinna gościć na naszych stołach jak najczęściej.
Zakochani w kuchni to wyjątkowa książka kucharska, przeznaczona dla nowożeńców rozpoczynających wspólne życie. Ułatwi pierwsze kuchenne zmagania i rozbudzi radość ze wspólnego gotowania i smakowania. Pomoże stawić czoła kulinarnym wyzwaniom, które napotykamy na nowej drodze życia. Zawiera zbiór przepisów dla zabieganych osób, które pragną celebrować jedzenie jako źródło radości. Zakochani w kuchni to idealny prezent na ślub lub wesele. Książka podzielona jest na rozdziały odpowiadające sytuacjom i wyzwaniom, które napotykamy, rozpoczynając wspólną drogę przez życie: przygotowywanie śniadań do łóżka, lunchów do pracy i dań na co dzień, organizowanie obiadów dla całej rodziny i spotkań z przyjaciółmi, przyrządzanie romantycznych kolacji we dwoje, deserów oraz drinków. Zakochani w kuchni. Książka kucharska dla nowożeńców zawiera: przepisy na potrawy inspirowane kuchniami z całego świata, klasyczne dania w nowej odsłonie, wskazówki praktyczne i zdjęcia każdej potrawy, listę sprzętów i produktów, które powinny znaleźć się w kuchni i spiżarni, rozdział O winie opisujący, jak dobierać wino do potraw.
Książka przedstawia rewolucyjną teorię rzucającą nowe światło na zagrożenia ukryte w produktach roślinnych, które uważamy za zdrowe.Wszyscy dobrze wiedzą, że warzywa i owoce to samo zdrowie. Wszyscy też słyszeli o glutenie - białku znajdującym się w pszenicy, które jest przyczyną poważnych dolegliwości z celiakią na czele. W Roślinnym kłamstwie doktor Steven Gundry ujawnia, że gluten to zaledwie jedno z wielu toksycznych białek roślinnych występujących pod nazwą lektyn.Lektyny znajdują się nie tylko w ziarnach, ale też w produktach bezglutenowych uchodzących za zdrowe, w tym w wielu warzywach i owocach, orzechach i produktach mlecznych. Zawarte w nasionach, ziarnach, skórkach i liściach roślin zostały zaprojektowane tak, aby chronić je przed drapieżnikami, również przed ludźmi. Po spożyciu wywołują one rodzaj chemicznej walki w ciele człowieka, powodując reakcje zapalne, które odpowiadają za tycie i poważne schorzenia.Dlatego dieta oparta na produktach roślinnych jest często nieskuteczna, ma nietrwałe efekty, a mimo jej stosowania pojawiają się bóle głowy, nadciśnienie, zaburzenia trawienia i wiele innych dolegliwości.Dzięki tej książce dowiesz się, które produkty roślinne są szkodliwe, które możesz spożywać w niewielkich ilościach oraz jak przygotowywać warzywa i owoce tak, by nie szkodziły twojemu zdrowiu. Znajdziesz w niej także pełną listę żywności zawierającej lektynę, skuteczny plan żywieniowy oraz przepisy na pyszne dania, dzięki którym poprawisz pracę jelit, osiągniesz idealną wagę i pozbędziesz się uporczywych dolegliwości.
Poznaj swój idealny zodiakalny drink!Vanessa Li i Bowen Goh, współwłaściciele dostrojonego do astrologicznych rytmów, modnego baru Mood Ring na Brooklynie, pokazują, w jaki sposób uczcić wybrany przez ciebie znak zodiaku, pijąc odpowiednie drinki w zależności od tego, czy będzie chodzić o znak, który uwielbiasz, nienawidzisz lub spod którego jesteś. Spróbuj na przykład:tequili przyprawionej papryczką chili dla AWANTURNICZEGO WODNIKA;koktajlu na bazie espresso dla NIEPOWSTRZYMANEJ PANNY;mikstury z ogórka i arbuza dla WRAŻLIWEGO RAKA;pienistego koktajlu w odcieniu lawendy dla SEKSOWNEGO LWA.Przepisy na wyjątkowe i smakowite koktajle zawarte w tej książce zostały umiejętnie dobrane dla każdego znaku zodiaku. Znajdziesz tu także parę dodatkowych przepisów poświęconych zmieniającym życie kosmicznym wydarzeniom. Wraz z przezabawnymi anegdotami i profesjonalnymi radami (w tym miłosne historie z kolejki do łazienki i najlepsze sposoby na przyciągnięcie uwagi barmana) książka Vanessy i Bowena stanie się niezbędnym źródłem wiedzy dla każdego oświeconego miksologa.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?